|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
tina napsal(a):
debata sice zajímavá, ale už dost mimo téma - zkuste se ho prosím držet, děkuju
Omlouvám se, nicméně konstatuju, že to v dané situaci jde jen hodně těžko (držet se tématu)
Upravil(a) Anda (8. 12. 2008 13:52)
Není tady

Anda napsal(a):
tina napsal(a):
debata sice zajímavá, ale už dost mimo téma - zkuste se ho prosím držet, děkuju
Omlouvám se, nicméně kontatuju, že to v dané situaci jde jen hodně těžko (držet se tématu)
No hezky jsme Majku propraly 
Já taky ale chodívala na různé kursy a školení od různých psychologů (= ulejvárna z práce) a vždy se tam našlo pár nadšených posluchačů či posluchaček, to je normální, o to jde. Takoví posluchači rádi utrácí peníze za jejich publikace, třetí, čtvrté, páté vydání, lišící se pouze obalem.
A už dost 

Tak a protože budou Vánoce, půjdu tatínkovi ukázat jeho vnoučátko. Když nejde Mohamed k hoře...

Není tady
Kukačko, jak to vypadá, udělala jsi něco? Je to lepší...?
Nebo jen trpce lituješ, že se tak povyšuješ a zasahuješ rodičům do života?
žert. prosím!
Když si situaci obrátím. Měla jsem problém. Brečela jsem , byla jsem zadumaná, na nic jsem se neptala a z ničeho nic, ke mně přišla dcera (16) a řekla, mi něco v tom smyslu. Mami, nic si z toho nedělej, není to tak strašný, jak to vidíš, já to vidím tak, že......blabla, no, tak přece je to v pohodě, ne? Treila do černého. Přesně. Úplně se mi rozlilo teplo kolem žaludku. Problém byl najednou úplně malinkej. Měla pravdu. Nikdy na tu chvilku nezapomenu.
A přitom : "byl to můj problém" ne její, "nikdo ji o radu nežádal", "vměšovala se do mého života " , "nebylo to JEJÍ (velmi oblíbené)", "neměla právo se mi plést do života". A výsledek? Pomohla mi. Nikdo Vám nikdy nepomohl? Nikdy nebyl nikdo v pravý čas na správném místě? Nejde přece paušalizovat věty: "je to jen jeho, je to jen moje, " Ano, jsou užitečné a pravdivé jsou , ale v přiléhavých situacích. Ne to napráskat všude, za každou větu. Můžeme mít na věc jiný názor, někdo se do sporu rodičů zapojí, někdo ne, někdo to udělá takto, jiný ne, ale sdělit zde: "tak to je" a tečka, to je hloupoučké.
Asi prostě jedno sezení rodiných konstelací nestačí...
Nevím jak pomoci přesně, každý jsme jiný, tak i Kukačkovi, to asi nikdo z nás neví, ale možná stačí soucítění s problémem a nabídnout úhel svého pohledu, není přece nutné vynášet direktivní soudy a sdělit jak to prostě "je" a jak to "není".
Já bych dneska moc ráda pomohla svým rodičům , aby v čemkoliv měli lehčí a příjemnější život, ale už nemám možnost.
Není tady
Ahoj všem, kdo ještě píšete.
Já nic neřešila, na návštěvě jsem nebyla. Mamka odjela do Ostravy i se starou babi na návštěvu pravnoučete. Mají se dobře a zřejmě si to pěkně užijí. Táta je sám doma a chvíli tam bude pěkně v doupěti a pak se mu začne stýskat. Vždycky to tak je.
Časem si najdu příležitost, jak se k tomu vrátit a trochu s oběma pohovořit. Ale momentálně nic neřeším.
Docela je mi líto, jak si to tady různí lidé vyložili různě.
Není tady
majkafa napsal(a):
Klubko napsal(a):
čoveče,Majko, ty si připadáš jako mladá a člověk,který nerad do něčeho kibicuje,ale s touto větou...
chybí ti životní zkušenosti. Nic víc...
mi příjdeš horší, než moje 80ti letá babiTo je tvoje, ne moje.
Životní zkušenosti nemají nic společného s věkem. To sis tam přiřadila jenom ty. Někdo ve 20 může mít takových životních zkušeností jako jiný v 80.
Jen mě tak napadlo, zcela v nesouvislosti s tématem, byť do něj to taktéž zapadá. I lidé se zkušenostmi (jakýmikoliv) mohou být zcela nepoučitelní, zvlášť když uvíznou v Matrixu, že mohou své zkušenosti pouze rozdávat a nic si už nemusí brát. Ono naše utváření v hotového člověka nemá ještě nic společného, že to jak si zkušenosti zažijeme, je na žití s námi. V pozici (ne)rozdávajících své bohaté vzlety a pády, jsou lidé, kteří při pocitu, že již umí létat, mají pocit, že Ti kolem nich jen tak blbě poletují, zatímco oni jsou jestřáb, který už to mrská i s otočkami.
Ad téma- vzhledem k tomu, že šlo o povzdych ala země Miroslavova, pak asi nic Kuki nepotřebuješ. U svých rodičů podobné skazky (a není jich málo) už léta letoucím řeším střídavými výzvami k okamžitému rozvodu (absurdně se chovají v té chvíli jako nechápající zamilovaný pár) a líčením ala:"Neblbni táta Tě má rád a jenom blbě kecá." Mojí mamince v případě vyčerpání nad cholerickým otcem velmi pomáhá jí na chvilku od táty odstřihnout- nutně potřebuju hlídání, mám lístky do divadla. No a pak zjistím, že ta naštvaná matka třetí den tajně telefonuje ze záchodu, abychom neslyšeli:"Broučku už se Ti taky stýská jako mně?(otec něco neurčitě potěšeně funí), máš tam ještě jídlo?(musel by přizvat regiment, aby to stačil sníst za měsíc), nebolí Tě nic (furt ho něco bolí)?..." Bohužel špatné vlastnosti starců se prohlubují, ale jak říká máma:"Je prima, že už hůř slyším, tak já ho už vlastně neslyším držkovat."
Upravil(a) hrosanek (8. 12. 2008 14:38)
Kuki i to ti může dát pohled na to jak lidi různě reagují (třeba i tvoje rodiče) a co je k těm reakcím vede - u někoho to je průhledné - u někoho ne. Někteří si to pozorně přečtou, napíšou ti svoji zkušenost, snaží se pochopit to co cítíš a vědí, že svoje rodiče nepředěláš a že jim samozřejmě můžeš říct svůj názor na daný problém. A někteří na to reagují svými naučenými poučkami - se kterýma nic neuděláš. Já už si začla myslet, že jsem divná
- no to jsem o tom žádná - ale tady to vlákno mě utvrdilo, že jsem uďo úplně nomání.
Tak jo kuki,
táta si bude doma přemýšlet nebo taky ne.....
O Vánocích bývá nejvřelejší atmosféra, tak třeba se Vám naskytne chvilička si promluvit. a souhlasím - netlačit, přijde to samo...
Není tady

v matrixu.... 

holky, sorry, ale tohle mě rozesmálo.
Není tady
ahoj Evi... 
Upravil(a) Somaia (8. 12. 2008 20:18)
Kuki já tě chápu - mě je taky někdy z našich smutno. Nenaděláš nic. Trápit se tím nemá cenu - ale jak se tomu vyhnout, nevím. Nemám recept an všechno - ale řeknu ti, jak to dělám já a jak mi to zatím přijde jako jediné funkční:
Já se snažím mamince zpříjemnit život, občas ji někam vezmu, něco jí koupím, vyslechnu ji, když potřebuje. A snažím se jí říkat svoje názory - že se nechá manipulovat otcem, svými rodiči, sestrou apod. Ale neříkám jí to takto: "Buď duchovně na výši a oprosti se od toho" ale spíš "Je mi líto, že se trápíš. Mám někdy pocit, že ti to babička dělá schválně. Chápu že je to těžké, ale kdyby ses na to dokázala vykašlat, asi by ti to pomohlo". Zároveň ale se snažím tady pro maminku být, pořád. Mám ji ráda, je moje, je nejlepší. Vždycky ji vyslechnu, ale snažím se tím netrápit. Je to její život a její volba a součástí lásky je i respekt - takže já respektuju, že si vybrala žít s mým otcem a být takovouto dcerou svým rodičům. Nenutím ji k ničemu jnému. Ano, snažím se jí pomoct na najít z toho cestu, ale netlačím ji nikam. Snažím se jí dát sílu a informace, které jí můžou pomoct rozhodnout se - ale rozhodnutí musí udělat ona sama a hlavně ona sama musí vědět, které rozhodnutí je pro ni dobré. To já prostě vědět nemůžu, ačkoli se můžu velmi silně domnívat. Ona je svobodná. A to si myslím, že je jádro problému, který tu zazněl: že to někteří nerozlišují. Starost a láska není manipulace a vměšování. Být duchovně na výši neznamená, že už se o svou rodinu a přátele nebudeš starat - znamená to, že rozeznáš, kam až můžeš zajít ty a kam musí jít ti ostatní. A pro mě je tohle úkol na celý život - a upřímě řečeno si myslím, že to není možné mít vyřešené jednou provždy ve všech oblastech svého života a být děsně v pohodě a na výši.
Upravil(a) Ronja (9. 12. 2008 8:23)
Není tady
Ronjo - díky, to je docela přesné a dělám to taky. V loňském roce jsme spolu byly týden na kolech na Šumavě a máma slzela dojetím, že tohle nikdy nezažila. To byla moje pomoc a platba za všechno, co pro mě kdy udělala ona.
Není tady
Když jsem řešila nevěru - jsem psala - příběhy jak přes kopírák. A přečtu Kukaččino trápení s rodiči a musím dodat jak přes kopírák. Mamka - 77 let - se dovede zabavit, otec 79 let bručoun
Ale jsou s nimi i krásné chvilky a užívám si to. A jsem ráda, že mohu ! Asi je to ten život ................když si vzpomenu na své prarodiče z obou stran 
Není tady
Ronja napsal(a):
Já se snažím mamince zpříjemnit život, občas ji někam vezmu, něco jí koupím, vyslechnu ji, když potřebuje. A snažím se jí říkat svoje názory - že se nechá manipulovat otcem, svými rodiči, sestrou apod. Ale neříkám jí to takto: "Buď duchovně na výši a oprosti se od toho" ale spíš "Je mi líto, že se trápíš. Mám někdy pocit, že ti to babička dělá schválně. Chápu že je to těžké, ale kdyby ses na to dokázala vykašlat, asi by ti to pomohlo". Zároveň ale se snažím tady pro maminku být, pořád. Mám ji ráda, je moje, je nejlepší. Vždycky ji vyslechnu, ale snažím se tím netrápit. Je to její život a její volba a součástí lásky je i respekt - takže já respektuju, že si vybrala žít s mým otcem a být takovouto dcerou svým rodičům. Nenutím ji k ničemu jnému. Ano, snažím se jí pomoct na najít z toho cestu, ale netlačím ji nikam. Snažím se jí dát sílu a informace, které jí můžou pomoct rozhodnout se - ale rozhodnutí musí udělat ona sama a hlavně ona sama musí vědět, které rozhodnutí je pro ni dobré. To já prostě vědět nemůžu, ačkoli se můžu velmi silně domnívat. Ona je svobodná. A to si myslím, že je jádro problému, který tu zazněl: že to někteří nerozlišují. Starost a láska není manipulace a vměšování. Být duchovně na výši neznamená, že už se o svou rodinu a přátele nebudeš starat - znamená to, že rozeznáš, kam až můžeš zajít ty a kam musí jít ti ostatní. A pro mě je tohle úkol na celý život - a upřímě řečeno si myslím, že to není možné mít vyřešené jednou provždy ve všech oblastech svého života a být děsně v pohodě a na výši.
Ronjo, mluvíš mi z duše. Přesně takhle je myšleno i mé psaní. Dík. 

Pandorraa napsal(a):
Kuki,
jednu jsem viděla rodinnou konstalaci, kdy celá rodina trpěla tím, jak se k sobě rodiče chovají.
Všechny to trápilo, protože maminka s tatínkem je zatahovali do svých hádek a sporů, vyžadovali jejich názor a soudy. Už dospělé děti z nich byly stále na prášky...
Konstalace ukázala, že zatímco okolí se hroutí, mamka s taťkou se vlastně skvěle baví, jsou nesmírně spokojení, protože to byl jejich způsob vyjádření zájmu jednoho o druhého...
Já samozřejmě nevím, zda toto je i případ tvých rodičů, spíš tím chci jen říci, že věci většinou nemusí být takové, jak z našeho pohledu můžou vypadat.
Být tebou, jediné, co udělám, nenechám se do těhle rodičkovských hrátek zatáhnout, nezúčastním se jich. A to v žádném případě, jsou to nejen tví rodiče, ale především lidé, kteří spolu žijí řadu let, asi vědí proč.
Vyjádřila bych jim oběma svou lásku a odešla s tím, že na jejich "hry" nemám, nechci se jich zúčastnit ani jako rozhodčí s píšťalkou ani jako divák s trumpetou
Netrap se tím, oni si to spolu srovnají, nakonec slyšela jsi tátu - bez mámy by byl ztracený
No není to krásné vyznání lásky?
Přesně tak. Rodiče si v tom pěkně rochní a ostatní trpí. Myslím si, že až to někomu bude vadit, začne to řešit. Do té doby to není žádný problém. Jó, kdyby mě máma požádala o pomoc, pokusil bych se pomoci (radou, případně skutkem). Do té doby bych se do toho nenechal zatahovat a snažil bych se uchránit si své duševní zdraví 
Není tady
Kukačka napsal(a):
...a najednou...
Klasika...
Není tady
Kukačka napsal(a):
...a najednou...

Kukačka napsal(a):
...a najednou...
To není najednou, to je pořád, jenom ty v mých slovech vidíš, to, co ty chceš a ne to, co já jimi myslím. Co třeba skrývá před tvým pochopením můj způsob vyjádřování. Protože jiný způsob prostě neumím. 
Taky je možné, že já v těch tvých slovech vidím něco jiného, než píše Ronja, protože mi tvůj způsob vyjádření skrývá pochopení tvých myšlenek. Nic záhadného v tom není.
Protože dle mého názoru Ronja rozhodně píše něco jiného, než ty v prvním příspěvku.
Ve tvých slovech cítím vměšování. V Ronjiných slovech cítím lásku.
Ale to je můj pocit, možná ty to vidíš tak, že Ronja píše to samé, co ty.
Jelikož tohle už mám zpracováno a vím, nijak se mě nedotýká "propírání" mých příspěvků na tomto vlákně. Nejsem z nich nijak smutná ani dotčená. Vím, že je to jenom nepochopení mých pocitů pro některé nesrozumitelným způsobem vyjádření.
Jen bych podotkla, že je to pouze dojem některých z mých písmenek, že mám pocit, že už mám jenom dávat a nemám co brát.
Protože vím, že babinet i můj každodenní život mě stále učí a stále mám spousty věcí nezpracovaných.
Upravil(a) majkafa (9. 12. 2008 16:00)
Cituji Majkafu: "Kuki, proč to řešíš? To NENÍ tvoje.
Bože dej mi sílu změnit, co změnit můžu, smířit se s tím, co změnit nemůžu a moudrost rozeznat tyto věci.
Tak nějak to je. A tak to v životě platí.
Představ si sebe na místě svých rodičů a své děti na místě tvém. Tohle ti řešit nenáleží.
Ty maximálně řešíš, proč chceš řešit své rodiče, proč tě jejich způsob vztahu irituje. Nic víc. To, co je mezi nimi, je POUZE jejich."
To jsou metamorfózy duše...
Toto nešlo nechat bez povšimnutí. A láska?....té tady věru moc není.
Upravil(a) Wiki (9. 12. 2008 16:35)
Není tady
Ano. Metamorfózy duše. Krásný.
Vidím např. Ronju dle jejího psaní v části - měním, co měnit můžu, a Kukačku dle jejího psaní ve stadiu - měním, co změnit nemůžu. 
U Ronji cítím lásku. U Kukačky cítím manipulaci a vměšování.
Zamyslím se nad tím, proč. Možná proto, že Kukačka se vyjadřuje stejně tvrdě jako já. Že za jejími písmenky lásku nevidím a ona tam přesto je.
Za mými písmenky lásku taky občas nevidět, ale to neznamená, že tam není.
Netroufám si posuzovat, jesti nějaký cit někde je nebo není. Maximálně je mi dovoleno říct, jestli já tam něco cítím, nebo ne.
Upravil(a) majkafa (9. 12. 2008 16:41)
Kukačko stojím za tebou. Klidně si odnesu ban s tebou.

Anda napsal(a):
Želvička17 napsal(a):
Anda napsal(a):
Tohle podepíšu taky. Víc než snahu o pomoc či poskytnutí rady, vidím jen touhu ukázat sama sebe v nejlepším světle na úkor kohokoliv a čehokoliv. Připadáš mi jen o stupínek, možná dva, výš než Anjika.Juj, vy jste se tady včera rozjely holky.
Oceňuju vaší odvahu - ale přeci jen - není lepší nereagovat a myslet si něco o těch dojících zvířátkách ?Asi je, Želvi. Ale Kukačku naprosto chápu. Mě neustálé podsouvání myšlenek svých do hlavy mé kolikrát neuvěřitelně štve, ale mlčím. Pokud se to ale bude týkat mého vztahu s nejbližšími, jdou veškerá předsevzetí stranou.
Nehledě na fakt, že to tady fakt kolikrát hodně silná káva a dost velká troufalost až drzost. Pak následuje snaha o retuš známým "Myslela jsem to jinak, špatně chápeš (Ty to tak vidíš, je to Tvoje, na první pohled jsem tvrdá, ale chci pro Tebe jen to nejlepší atd. atd., dosaď libovolné)
No Ando, mně vždycky napadne - z kterépak příručky je toto opsáno? Nebo - kterýpak psycholog to měl zase kde seminář? Spíš se tomu směju. Nechtělo by se mi být bloknutá kvůli té osobě, tady je spousta jiných lidí, se kterými je radost si psát a diskutovat.

Není tady