18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
amba001 napsal(a):
Jé, Namo, to jsem neměla u pár let. Dřív jsem ho také pouívala, ale ne přímo do pračky, spí na namáčení hodně pinavých bílých ponoek a tak. Moná se mýlím, ale mám nejasný pocit, e v něm je mýdlo a to s tvrdou vodou moc nekamarádí. Ty dává Namo přímo do pračky? Má tvrdou vodu?
Já pouívám Calgon. Ne kvůli pračce, jak uvádí reklama, ale proto, e z tvrdé vody, která obsahuje hodně solí je "vychytá" a vlastně peru v měkké vodě. Spotřebuji a o dvě třetiny méně pracího práku a prádlo mám krásně vyprané. Jen září, nic nemám ani dlouhodobým opakovaným praním zaedlé.
Opravdu záleí na kvalitě bavlny, ze které jsou ručníky vyrobené. Suička to jistí i bez aviváe.
Ahoj,Namo dávám přímo do pračky.Je dobré i na to,e pina při jde lepí dolů a proti vodnímu kameni.
Není tady
Avivá dávám zcela vyjímečně.Ničí to prádlo.
Není tady
Leí mi v hlavě, jestli přidaný ocet neničí časem prádlo. Moná se pletu, ocet rozputí minerály obsaené v tvrdé vodě, tudí, je agresivnějí. Calgon je na sebe váe. Co vy na to?
Není tady
Mne zmeknou, kdyz je susim v susicce. Susene na snure mi taky ztvrdnou. Je to teda dost neeko, ale jinak mekouckym rucnikum nedocilim. At s avivazi, nebo bez.
Není tady
Suička je jasná, z ní je nadýchané vechno bez aviváe. (Já avivá nepouívám vůbec.)V suce suím v zimě, za patného počasí, nebo kdy rychle něco potřebuji. Suím v ní vechny svetry, jsou jako nové.
Ručníky nemám jak struhadlo, je to dané nejen materiálem, ale i tvrdostí vody.Čím je voda tvrdí, tím víc obsahuje minerálů. Ty se usazují jako vodní kámen, nebo holt v prádle.
Není tady
Judyna napsal(a):
Eri a jaké mýdlo pouívá?
Nastrouhám Jelena nebo Palmu, zaleju vodou, dám na sporák a zahřívám, dokud se nerozpustí. Pak přeliju do nádoby ( cca 4 - 5 l ) nasypu tam celou sodu na praní a doleju horkou vodou. Rozmíchám - tuhne to jak blázen - a nechám vychladnout. Pak obyč. plastovou naběračkou kus ukrojím, hodím do pračky, na to prádlo a je to Do vaničky na avivá dám líci octa a suím venku.
Sice mám pračku se suičkou, ale tahle suička na jedno usuení spotřebuje ílenou spoustu vody, co mi nepřijde zrovna koér, take jsem ji za ty 4 roky pouila.... 2x?
Jo a tohle mýdlo se dobře rozpoutí, peru v tom i černé a fleky ádné.
Není tady
Eri, to tě obdivuji, e se ti chce. Já jsem na takové věci líná. Dám do pračky, nasypu práek, teď u nepouívám práek ale poltářky Ariel, dám avivá a nechám prádlo jeho osudu.
Ručníky mám měkoučké.
Je to dle mého názoru hodně tím, v jaké vodě se pere.
Dcerka, co bydlí v Praze, je pokadé uneena mými heboučkými ručníky, pere stejně jako já, ale mají tam hodně tvrdou vodu.
Ronja napsal(a):
Jinak opravdu měkoučké jsou bambusové ručníky, avivá neavivá, ale samozřejme je to jiná cenu ne například ze stánku...
JJ, ty jsou super. I bambusové pleny. Nedají se s běnými vůbec srovnat.
Eri, tak to jsi dobrá. Na to jsem taky líná. Myslela jsem, e se dá nějaký mýdlový prostředek do pračky koupit. Já jsem kdysi dávno prala v mýdlových vločkách, ale zaneslo mně to pračku. Ale moná jsem nepřidávala tenkrát tu sodu. U nevím.
Není tady
Koupit se rozhodně dá.
Myslím, v Globusu to bylo, jsem celkem nadeně koukala na Excel, eko-prací práek, dokonce nebyl ani nijak drahý.
A pokud občas zajde do DM drogerie - snad se tak jetě jmenuje, byla jsem tam před vánoci - tak tam mají Ecover, gel na praní, ten jsem zkouela a byl moc fajn.
Existují i mýdlové ořechy, ale s těmi kamarádka nebyla nijak spokojená, prý měla pocit, jakoby prádlo bylo zaedlé a takové umatlané, nevím, jak to napsat, jako by bylo pořád vlhké, e nelo vymáchat....nevím. Kadopádně máme společnou vodu, take jsem je ani nezkouela, třeba má někdo lepí zkuennost.
A jinak, příprava toho mýdla, co pouívám já, zabere max. 20 minut. Určitě to není nic tak děsného
Není tady
Ručníky i prádlo z bambusových vláken je úúasné, ale nemá tak dlouhou trvanlivost jako z bavlny. I přesto ho kvůli pohodě kupuju, nic se s ním nedá srovnat.
Eri: má můj obdiv ! Já jsem na to líná, i kdy se snaím co nejméně pouívat chemii, práku na prádlo jsem se zatím nevyhnula. No, moná to někdy zkusím jako ty, troku jsi mě nahlodala.
Judyna:
Jestli má tvrdou vodu, tak je to jasné, mýdlo se s ní nekamarádí a vysráí se v ní do tuhých vloček. Jedině vodu změkčit, pak je mýdlo fajn.
Není tady
Jitule8635 napsal(a):
a jak? Avivá pouívám celý ivot a jetě mi nikdy nic nezničila...
P.S. ani neznám nikoho, komu by avivá cokoliv zničila...
Upravil(a) Bety (25. 2. 2011 7:03)
Není tady
Jak? Inkrustace, ztráta barev a prunosti, edivění bílého prádla.... nic ti to neříká?
Není tady
Bety napsal(a):
Jitule8635 napsal(a):
Znici te treba bilou podprsenku ktera zasedne
Není tady
Já pouívám avivá pořád a taky se mi nikdy nic nezničilo a dokonce ani bílé prádlo mi needne. I podprsenky mám stále krásně bílé.
Nezáleí taky na značce a kvalitě pouívané aviváe?
Určitě ničí voděodolnost a dalí parametry funkčního prádla. Na něm u nalezne i cedulky nepouívat avivá. Ona prostě prádlo zalepí. Kdy je hodně aviváe v ručníku, pak prostě nesaje. Ze stejného důvodu.
Není tady
http://www.dongemini.cz/index.php?catID=3&page=187 a tady jeden zajímavý odkaz. Bude pravděpodobně tendenční, ale nějaké zajímavosti tam objevit lze.
Není tady
Tak mám po přečtení odkazu od Pavly radost, e peru dobře, i kdy s kupovaným prákem. Peru vlastně v měkké vodě, která vechny zbytky z práků vyplaví. Nikdy nepřeplňuji pračku a tím, e peru v měkké vodě, dávám asi 1/3(moná i méně) pracího práku. Bohatě to stačí, prádlo mám měkké a krásně zářivé. Pokud mám něco hodně pinavé, nedávám víc práku, ale peru na delí program. Dětské prádlo jsem máchala 2x.
Outdoorové a jiné věci z moderních materiálů máme celá rodina a na ty se vůbec nesmí avivá pouívat, ztratily by své skvělé vlastnosti. Alespoň vím proč.
Kdo má suičku tak ví, jaký koláč prachu a vlákýnek sundává z větráku. A to přesto, e před praním vechno prádlo vyklepu. V tom je suka nenahraditelná, vechno, tedy i případné zbytky pracího prostředku, vyfouká. Proto je z ní prádlo tak hebké.
Nojo, je to věda.
Není tady
PavlaH napsal(a):
Jak? Inkrustace, ztráta barev a prunosti, edivění bílého prádla.... nic ti to neříká?
ne - prádlo mám pěkné, čisté a nezaedlé
(a e nedávám avivá na funkční prádlo apod. to je samozřejmost...)
Není tady
boe Bety, tak si přečti aspoň odkaz. Moná zjistí, e někteří lidé to mají jen JINAK ne ty....
Není tady
PavlaH napsal(a):
boe Bety, tak si přečti aspoň odkaz. Moná zjistí, e někteří lidé to mají jen JINAK ne ty....
vak já jim to neberu - ovem nic to nemění na tom, e mně avivá nezničila nic, a jak tady čtu, tak Majkafě taky avivá nic nezničila - proč ti to tak vadí? Tím e si přečtu odkaz tak mi nezačne avivá nic ničit... nechápu z jakého důvodu ti to není po chuti a reaguje podráděným "boe"
Není tady
Pro tebe je moná samozřejmost, e na funkční prádlo avivá nedá, pro někoho nikoli. A e avivá textilní vlákna "olepí", to je podle mého pohledu ničení prádla. Jsi dobrá, e tohle vechno má tak zmáknutý, e tobě se nic nezničilo. tak si toho pocitu uívej...
Není tady
Tak teď jsem celkem překvapená. Já si vdycky myslela, e avivá JE od toho aby vlákna obalila, tudí je vlákno hladké, jemnějí a nevzniká st. elektřina. A e tím je vlákno zároveň chráněno.
e to je účel máchání prádla v avivái, e na vlákně prádla zůstává. Zajímavé, e je to naopak.
Proto ji nepouívám, kdy pominu, e mi je tu k ničemu, nosit na sobě zaschlé bůhví co - to nee.
Ale dřív jsem ji pouívala.
Upravil(a) Eri (27. 2. 2011 21:06)
Není tady
Bety napsal(a):
Jitule8635 napsal(a):
Bety,zkus pro zkouku prát něco s aviváí a něco bez.Po delí době rozdíl uvidí.
Není tady
Jitule8635 napsal(a):
Bety,zkus pro zkouku prát něco s aviváí a něco bez.Po delí době rozdíl uvidí.
Celý ivot peru něco s aviváí a něco bez - prádlo zničené nemám a určité prádlo je u mě nemoné prát bez aviváe z důvodu silné statické elektřiny, nejsem ochotná snáet výboje při doteku prakticky na cokoliv...
Není tady