21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Fidorko, velký souhlas, my vybíráme u teď na mmb, a musím říct, jezdit např. pro nové next věcičky 60km do obchodu, a za 3x takovou cenu, to určitě dělat nebudeme, kočár chceme určo kvalitku, i kdy pouitý, vyhrává quinny speedi sx, samo e některé věci jako boty se kupovat nedají, ale třeba u teď kupujeme plíny, kdy je výprodej, také jen značkové, co maminy psaly, e jsou spokojené.. uetříme tak docela dost peněz ne to pak kupovat naráz a za plné palby. Je sice hezké dret se pověr, ale na mateřské budu mít asi o 40% mení příjmy a to na to budeme 2.. a tak teď, kdy jetě penízky mám a dokáu si na to urvat, kupuju různé věcičky, potom si myslím, e budu vycucaná z peněz a a.. Take a na pověry věřím či ne, investuji do toho u teď i z toho důvodu, e peníze se u nás bokem prostě dát nedají, raději to utratím a potom se rozmýlím, zda si koupím to a to a zda to není zbytečné a nekoupím raději plenky.. Sice je to hodně předčasné, ale opravdu se bojím toho, jak to budu na mateřské zvládat a snaím se tomu předcházet.. a samozřejmě si nepřipoutět, e se stane něco zlého jen proto, e mám doma u něco na miminko..
Není tady
Tak mi to nedá a přispěju zatím s teorií . Mu si vyrobil excellovou tabulku( je technik, programátor a tak trochu cvok
) a do ní začal vpisovat vechny potřeby pro miminko včetně cen a součtu, a protoe je to mu, tak rozepsal první cenu za danou věc, která mu padla do oka na netu - čili neřeil akce, slevy, druhou ruku, značku nic ... spí psal tu horí verzi a vytvořil tzv katastrofický scénář jak tomu říká
. No vylo mu to na nějakých 45 000,- zatím ... No to u jsem pak nastoupila já a nedalo mi to, vyrobila jsem sloupec dva (skutečné náklady - i já jsem asi trochu cvok
- tabulka na mimíse... vagrová si klepe na čelo) a začínám na netu a v obchodech hledat, jak uetřit ... napíu si vdycky kde to mají a kolik je skutečná cena ...a je to neuvěřitelný - zatím jsem řeila tři obyč poloky - př. bryndáky (mu 300 za ks, já 39 za kus v relativně stejné kvalitě) a zatím pokadý jsem tu cenu stáhla na polovinu minimálně ... začínám si myslet, e je celá výbavička jen o přemýlení, prostě nekoupit bezhlavě první věc, ale dát si s tím trochu práce se rozhlídnout a straně se uetří.Je fakt, e jsou věci který se tzv nedají okecat a na kterých se nevyplatí etřit - třeba autosedačka a kočárek, botičky ale osuka př. kterou mu někde nael a počítal za 350,- se dá v akci sehnat za 98,- pěkná kvalitní, jde prát na 60 st a tak mám hned 3
. Jasný, e by se mi líbilo mít tolik peněz abych naběhla do krámu a vzala jak to leí běí a nemusela přemejlet ..ale takových lidí je asi málo, co to takhle můou udělat.
Upravil(a) Amriana (18. 1. 2009 13:48)
Není tady
Jo, v lednu proplácí na plavání dva tácy, ale já jsem čerpala příspěvek (1000) na těhu plavání pro sebe, take máme smolíka Shodou okolností nae plavání, který přítí týden zaplatím, stojí přesně 2000 - 10 lekcí
Fidorko, stejně jako Leri jsme to lehátko (vibrační FP) uili opravdu hodně a teď tam i krmím (v poledne mrkvová áva) a v pohodě to vydríme do doby ne bude sama sedět v lé levné idličce z Ikea. Jinak ty vibrace jsme ani moc nevyuili, ale u tohoto lehátka se mi zdál nejlepí poměr cena/výkon.
Odsávačku jsem kupovala a po porodu, bála jsem se, e mi explodujou prsa, tak jsem za ni byla fakt vděčná Druhá věc je, e Avent Isis je předraenej mejd a ve 100% stavu vydrel jen měsíc a půl (koupila jsem ho po vlastní dobré zkuenosti z porodnice).
Rychlozavinovačky jsme měli dvě a vyuili jsme je opravdu hodně - prvních cca 2,5 měsíce na spaní a později jako peřinka nebo podloka a pouíváme je doteď (jako podloku)
A dojde na pravidelné přikromování, tak budu nejspí z 99% vařit... Dlouho jsem to řeila, e jedině prověřené sklenky a nebo bio, ale kdy teď dolo na lámání chleba, tak jsem bez mrknutí oka koupila kilo obyč mrkve z Mochova za 13 kč a z ní jsem udělala ávu..
Jinak souhlasím s tím, e by ve lo pořídit levněji a bez ledačehos se obejít, ale proč?? Poprvé v ivotě jsem měla z nakupování radost
Upravil(a) yellow108 (18. 1. 2009 14:01)
Amriano, nejste cvoci, takový teorie a plány mám taky Sice tedy nedělám tabulky v excelu, ale u dlouho si píu co kupuju, dál si třeba píu kolik plínek nám vychází denně - jak dlouho vystačí balení, a podobně..
Kolik utratím měsíčně za to a to a kolik mi zbyde... No můu tě uklidnit, e vdycky to dopadlo uplně jinak, něco jsem o 200% podcenila a něco zase přecenila..
Jo a jinak - osuky nepouíváme vůbec, utírám normálně do plínek čtvercovek (poděděných), osuky mám dvě, jednu dárek od mámy, druhou od sestry, a ty si necháme na plavání, aby lidi viděli, jaký máme krásný osuky
Jo a jedna stála 39 a druhá 99.
Upravil(a) yellow108 (18. 1. 2009 13:58)
yellow108 napsal(a):
Amriano, nejste cvoci, takový teorie a plány mám taky
Sice tedy nedělám tabulky v excelu, ale u dlouho si píu co kupuju, dál si třeba píu kolik plínek nám vychází denně - jak dlouho vystačí balení, a podobně..
Kolik utratím měsíčně za to a to a kolik mi zbyde... No můu tě uklidnit, e vdycky to dopadlo uplně jinak, něco jsem o 200% podcenila a něco zase přecenila..
Jo a jinak - osuky nepouíváme vůbec, utírám normálně do plínek čtvercovek (poděděných), osuky mám dvě, jednu dárek od mámy, druhou od sestry, a ty si necháme na plavání, aby lidi viděli, jaký máme krásný osuky![]()
Jo a jedna stála 39 a druhá 99.
No seznam jooo ale excelovou tabulku se součtem mezisoučtem, rozdílem cen ??? atd ..hele já bych se s tím nedělala, ale, kdy u ji chlap vyrobil
tak vyplňuju...no. Já musím co nejvíc uetřit, aby mi zbylo na houpací křeslo ..to bych moc chtěla, chovat miminko, broukat mu a a houpat se v křesle
no nic to je
Upravil(a) Amriana (18. 1. 2009 14:04)
Není tady
Dey napsal(a):
Amri, taky máme tabulku
Excellovou ?
Není tady
elvička17 napsal(a):
já nejvíc vyhazuju za hračky
a ocení to Petruka??
Michalka na hračky víceméně dlabe, sice si pohraje, ale ten zájem je takový vlaný, prázdný kelímek od Flóry nebo kolíček na prádlo ji zajímá víc... Jediný, co ji bere z hraček opravdu hodně je hrací kytička Lamaze, to byl dobrá investice (pro nezasvěcené - 750) U veho ostatního akorát ocumlá cedulky a nezájem
Fidorko, tak na to vůbec nesmí koukat, e má během mateřské "ulý zisk" Vy aspoň u budete mít tu mateřskou vyí a ne jako já neastnice, mně končí 1.1. "Přila" jsem cca o 45 tisíc
A manela máte k tomu jako bonus, tak na co si vlastně stěujete
Upravil(a) yellow108 (18. 1. 2009 15:07)
Amriano,
já si tu tabulku taky dělala (já jsem ten typ ) a nakonec zjiuju, e některý částky jsou dost mimo, buď nadhodnocený, nebo podhodnocený, taky se časem změnilo moje povědomí o tom kolik je čeho potřeba, a co je skutečně potřeba (poloky časem přibývaly), take ve finále mi tabulka slouí spí jako orientační seznámek
V novinách jsem asi před rokem četla, e výbava stojí od 30 tisíc výe a horní strop prakticky neexistuje, take jsem původně počítala zhruba se 40 tisíci za výbavičku plus cca 20 za IVF (to bylo nakonec o 4500 méně).
No ale tím e jsme hodně věcí dostali, jsem si dost věřila, e jsem straaaně uetřila a jsme v tom mimo kočár tak za 5-7 tisíc a realita je dvojnásobek - zatím 13500. No ale i tak mám dobrý pocit.
Snaila jsem se nají ten odkaz ale nala jsem jiný z MF Dnes.
http://www.kafe.cz/zensky-svet/domaci-f … c-398.aspx
http://finance.idnes.cz/kolik-stoji-dit … viteze_hla
http://www.babyweb.cz/Clanky/a1088-Koli … .aspx?s=82
Není tady
yellow108 napsal(a):
Fidorko, tak na to vůbec nesmí koukat, e má během mateřské "ulý zisk"
Vy aspoň u budete mít tu mateřskou vyí a ne jako já neastnice, mně končí 1.1. "Přila" jsem cca o 45 tisíc
Jo Yellow, já vím, nechci si nijak stěovat, ty nový podmínky jsou teďka opravdu sluný, já osobně přechod na mateřskou třeba nepocítím, no a během rodičáku u moná začnu zase trochu pracovat, ale to uvidíme a podle prcka, jeho reimu a mých sil. Na vydělávání pak budu mít jetě dalích 30 let take kam pospíchat
Ale dneska má půlka mladých rodin ivobytí na splátky a hypoku, take ulý zisk je velký zásah do rozpočtu a je nutno brát ho v potaz (nemám ráda uvaování typu "nějak to dopadne, to nějak zpytlíkujem"), spí jsem to myslela takhle. Ale samozřejmě vím e bylo hůř a mrzí mě e se to týká tolika z vás tady, tím spí kdy jde o single mamky.
Upravil(a) Fidorka (18. 1. 2009 15:35)
Není tady
No já mám hypoku taky 6200.
yellow108 napsal(a):
No já mám hypoku taky
6200.
Včetně úroků? My 11500 a teď nám končí fixace a vypadá to e nám to zvednou a o 3 tácy jsem si říkala e je jim kdytak půjdem pohrozit přeúvěrováním u jiné banky, ale a mě tam uvidí s bubnem, tak se nám vysmějou
sorry za
Není tady
Jo, sakumprásk. Já mám teda úvěr ze stavebka, resp. teď překlenovací úvěr. Za 5.5 roku mi končí "fix" a pak mi to taky určitě zvednou, take bych pak ráda zaplatila celý drahý překlenovák a pak u mě čeká jen řádný úvěr 5300 měsíčně. No ale ta mimořádná splátka by byla 200 tisíc, take musím etřit
Upravil(a) yellow108 (18. 1. 2009 15:49)
Tak to kadopádně. Přesně tím se utěuju, kdy v noci nemůu spát
Fidorka napsal(a):
No ádná radost, ale furt lepí ne v praském obecním bytě 2+1 za 8 tisíc jako moje kámoka
tak ja za stejnou sumu ne v obecnim ale v pronajatem a od ledna me pan domaci potesil zvysenim o tisic korun a s tou hypotecni krizi nevim jestli se nekdy k vlastnimu bydleni dohrabu
jinak ja mam excellovskou tabulku uz dlouho a ne jen na S. vydaje ale i na svoje... miluju tabulky
a Fidorko diky za prani, v polepseni tatinka uz nedoufam, ale kdo vi, co nas v zivote jeste ceka...
jo a pojistovnu mame ZPMV a ta dava "jen" tisic korun, ale diky za ne....
Není tady
Jo holky není to pr*el a nevíme jak bude v budoucnu, jak to bude se kolou, kolným atd... protoe jsme jetě pořád hodně sociální stát a to nebude a nemůe trvat dlouho..
Řeknu vám, e máme známé v USA, čekají miminko v půlce února a nedávno jsme dopodrobna probírali jak to u nich chodí.
Tak předně oni dají 2/3 jednoho příjmu na bydlení v nájemním bytě, co je ve světě běné, to jsem se nedivila. Co mě okovalo spí, bylo, e ona bude na zákonné neplacené mateřské dovolené a po ní plánuje nastoupit do práce, jinak o ni přijde. Natěstí má docela flexibilní zaměstnání blízko domova, take bude moci jezdit domů odstříkávat mléko a kdy se zrovna trefí, tak rovnou nakojit. O miminko se jí přes den bude starat maminka, která je v důchodu a přijede kvůli tomu z Izraele. Chůvu by si nemohli dovolit, resp. ten celý její plat by padl na chůvu, take by to bylo nevýhodné, nula k nule.
Do USA odjíděli z nutnosti, on si musel udělat postdoktorát, dělá v oboru, ve kterém se takhle bude vzdělávat celý ivot, a brali to i jako příleitost zároveň naetřit nějaké peníze a po ukončení postdocu se vrátit domů a pořídit si vlastní bydlení, tedy přesněji uetřené peníze pouít na to, aby vůbec dostali hypotéku. Mezitím se vechno takhle pěkně podělalo, přila krize, díky pádu dolaru přili o velkou část úspor (to známe, nám se stalo toté před pár lety) a nyní to dokonce vypadá, e ona přijde tak či onak o zaměstnání, její firma hromadně propoutí a ruí pobočky. Zatím se to té naí známé netýká, protoe je v ochranné lhůtě jako těhotná před porodem, ale u se na to pomalu připravuje.
No a v neposlední řadě moje dvě kolegyně v Belgii velmi nenápadně porodily a odbyly si 3 měsíční mateřskou, ani jsem si toho vimla, prostě pracovaly aspoň trochu z domova, zmizet z firmy na rok nebo dva je tam nemyslitelné, ale ne kvůli tomu e by byly ouplé karieristky, ale prostě je stát neiví, pokud nemají úspory aby měly kam ahat, musí dál dělat, nikoho jejich miminko nedojme a nic jim nedá zadarmo... fakt se tu máme jetě dobře, já to říkám furt...
Take jako zlatý čechy, zlatý nae sociální jistoty a to tady lidi hrozně trápí 30 korunové ($1.50) poplatky...?? Ameriku na ně
Není tady
Fi, sama bych to nerekla lip... mam detailni srovnani s holandskem kde nad bojem o poplatky u doktora nevericne kroutili hlavou..... akorat problem je, ze takovyhle socialni stat, jako mame je dlouhodobe neudrzitelny....
Není tady
taky to píu hned v první větě... je to tak, vechno se nám to sečte a zase to budem jednou muset zaplatit, vechno
proto jsem u dneska nervózní z plýtvání, vyhazování jídla, neřízenému nakupování zbytečností a tak...
Není tady
Holky, jak je to s tím příspěvkem na plavání od VZP?
Vloni mi proplatili 1 tác za předporodní kurz a jetě 1 tác za plavání miminek v rámci vánočního balíčku.
Teď mám doklad zase za 1 tisíc. Take mám počkat, a budu platit druhou tisícovku a jít na VZP a s doklady za 2 tácy????? Díky.
Není tady
Leri napsal(a):
Holky, jak je to s tím příspěvkem na plavání od VZP?
Vloni mi proplatili 1 tác za předporodní kurz a jetě 1 tác za plavání miminek v rámci vánočního balíčku.
Teď mám doklad zase za 1 tisíc. Take mám počkat, a budu platit druhou tisícovku a jít na VZP a s doklady za 2 tácy????? Díky.
Leri, tos mi v tom udělala trochu chaos... Taky jsem u VZP a loni v dubnu mi proplatili 1000 na moje plavání. Ale stránky VZP jsem si vyloila tak, e u na příspěvek na dětské plavání nemáme nárok...., take asi patně
A kdy má platit tu druhou tisícovku??? Zaplat ji hned, ne? Nárok na ty 2000 má jen kdy zaplatí tuím do konce ledna, pak ti to jakoby propadne (pokud nebudou mít zase nějakou dalí akci)...
No, já myslela, e mám nárok na Kč 1000,-- za rok. Take loni jsem to vyčerpala na sebe, tak bych u neměla nárok na plavání mimča, ale v rámci toho vánočního balíčku mi to dali.
A letos? Někdo tu psal, e je nárok ročně Kč 2000,--. (já se teda kouknu na stránky VZP).
Zaplatila jsem doplatek za ten základní kurz (tisíc v prosinci, Kč 1 100,-- v lednu) a a ten základní kurz skončí, tak určitě chceme pokračovat -take ¨zase budu platit. A vím, e VZP chce, aby se daly doklady najednou.
Není tady
luásku tady:
http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Klien … matka_dite
Není tady
yellow108 napsal(a):
elvička17 napsal(a):
já nejvíc vyhazuju za hračky
a ocení to Petruka??
Michalka na hračky víceméně dlabe, sice si pohraje, ale ten zájem je takový vlaný, prázdný kelímek od Flóry nebo kolíček na prádlo ji zajímá víc... Jediný, co ji bere z hraček opravdu hodně je hrací kytička Lamaze, to byl dobrá investice (pro nezasvěcené - 750)U veho ostatního akorát ocumlá cedulky a nezájem
![]()
Fidorko, tak na to vůbec nesmí koukat, e má během mateřské "ulý zisk"Vy aspoň u budete mít tu mateřskou vyí a ne jako já neastnice, mně končí 1.1. "Přila" jsem cca o 45 tisíc
Ne, nejvíc si s tím vyhraju já
Není tady
A jetě Novoroční balíček:
http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Klien … i_balicek/
Kadopádně chci na VZP zajít ve čtvrtek, jestli mi to vyjde, na vechno se poptám, tak pak dám vědět.
Není tady