Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#126 25. 11. 2008 21:46

Kuba
♥♥♥♥---

Re: Jsem naivní? Resp. blbá?

Selima napsal(a):

ADFka2 napsal(a):

KALIK napsal(a):

Si to spočítej a vyděl na půl. Jednoduché smile

Tak to si asi budu muset začít schovávat účtenky.
Myslela jsem, že navrhnu extra peněženku a do tý dáme každej stejnou sumu a z toho se bude brát jen když tady on bude.
A nic. Já se prostě jen bojím, že je to vyčuránek a že to zas jenom nevidím a nechci vidět.

Podľa kreviet usudzujem, že on pobyt u teba berie ako návštevu(ja niečo prinesiem, keď idem prespať k návšteve)... tak si treba vyjasniť, že to spolunažívanie a spolufinancovanie. stolt Nie útočne, nie obranne, podľa možností vecne. Pragmaticky.

Taky se mi to tak zdá - systém společný peněženky na nákupy v době, kdy je u tebe + příspěvku na nájem a jinak každej za svoje  (+ občas podle nálady pozvání toho druhého nebo nějakej dárek) mi přijde v tomhle případě jako nejlepší řešení. A dospět k němu klidně a věcně by bylo taky ideální.

Není tady

#127 25. 11. 2008 21:55

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Musím doplnit,
pokud jsem byla vdaná(19) let, měli jsme společné místo na peníze- účty ještě nebyly a hospodařili jsme společně. Žádné moje peníze nebo Tvoje peníze, ale naše peníze na naše společné výdaje. Kdo potřeboval něco koupit, zařídit, zaplatit, šel ,vzal a vyřídil.
je to muž se šikovnýma rukama a uměl je přiložit i jinde, ale i většina takových peněz šla  ve prospěch celé rodiny.
Teď to vypadá děsně ideálně, ale tu druhou stranu věci tu nebudu tahat, to by bylo na jiné vlákno.

Až jsem zůstala se třemi dětmi sama, milá Želvičko, bez práce, bez pračky, bez ledničky, s dluhem na bytě, nic jiného mi prostě nezbylo, než ukroutit z hovna bič.

Takže nejste exoti, jen prostě zatím žiješ jinak a takovou zkušenost snad ani nikdy nebudeš mít potřebu prožít a já jsem ji asi potřebovala, abych si uvědomila, , kdo jsem a že se mohu opřít i sama o sebe, čemuž jsem dříve nevěřila.
Tak jsem se tu rozebrala, třeba to někomu taky něco dá, taková zpověď tongue

Není tady

#128 26. 11. 2008 7:46

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Taky jsem si v manželství myslel, že společná kasa je dobrý nápad, ale jaksi člověk pak ztrácí přehled, co se kde platí a ten požitek z vydělaných peněz úplně zmizel. Po rozvodu pak člověku zbyly jen oči pro pláč grater

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#129 26. 11. 2008 8:08

Želvička17
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Ústí nad Labem

KALIK napsal(a):

Taky jsem si v manželství myslel, že společná kasa je dobrý nápad, ale jaksi člověk pak ztrácí přehled, co se kde platí a ten požitek z vydělaných peněz úplně zmizel. Po rozvodu pak člověku zbyly jen oči pro pláč grater

Tak to mě nikdy nenapadlo, že by společná kasa byl dobrý nápad, já bych se asi opupínkovala, kdyby všechny peníze byly na jedný hromadě...big_smilebig_smilebig_smile Myslím že můžou být finance oddělené a vůbec to neznamená, že by jeden byl ošizen nebo co, když nebude mít úplně přehled, za co ten druhý utrácí... Moje matka má svůj účet a na ten chodí výplata i jejího manžela. Ten nemá u sebe ani korunu, o které ona by nevěděla, veškeré peníze, které potřebuje, o to on si musí u ní říkat, jak idiot. A takhle to funguje i o narozeninách, Vánocích. Ona si řekne, co by chtěla, vyzvedne svojí kartou peníze (jeho peníze, ona má jen inv.důchod) a jde SI to koupit... fakt romantika jak prase... Jo a proč prý on nemá svoje peníze? Prý proto, aby je neutrácel za ženský... No comment... Dostatečně odstrašující případ...

http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/gSkVyMR.jpghttp://lb5m.lilypie.com/gSkVp2.png
http://lb2m.lilypie.com/TikiPic.php/sNH41tS.jpghttp://lb2m.lilypie.com/sNH4p2.png

Není tady

#130 26. 11. 2008 8:15

Sára6
♥♥♥♥---

ahojte, mám otázku, mluví se teda o hospodaření na půl, tedy 50% a 50%, všichni víme, že chlap zpravidla vydělává o něco více (není to ovšem už pravidlo), ale my ženy, pokud by jsme chtěli o něco lépe placenou práci, aby jsme se vyrovnaly svým polovičká, tak by jsme musely být v práci o trošičku déle, ale co pak naše starosti o rodinu, dětičky a naše drahé polovičky. Jak by jsme to tedy pak dělaly? já tedy letím z práce do obchodu (tak čekám u pokladny, čas letí...), pořešít koníčka dítěte a pak domů. Doma úkoly, domácnost....
...a já tedy dám polovinu na provoz a ten můj také, každému nám zůstanem jiný zůstatek, pak tedy budu potřebovat nějaké oblečení no a pak jsem na nule, a když budeme chtít jet na dovolenou, tak řeknu, sorry, ale mě nic nezbylo, tak já budu sedět doma. Co teď??? Myslím, že je to dost správný příklad.

Upravil(a) Sára6 (26. 11. 2008 8:16)

Není tady

#131 26. 11. 2008 8:19

Želvička17
♥♥♥♥♥♥♥

Sára6 napsal(a):

ahojte, mám otázku, mluví se teda o hospodaření na půl, tedy 50% a 50%, všichni víme, že chlap zpravidla vydělává o něco více (není to ovšem už pravidlo), ale my ženy, pokud by jsme chtěli o něco lépe placenou práci, aby jsme se vyrovnaly svým polovičká, tak by jsme musely být v práci o trošičku déle, ale co pak naše starosti o rodinu, dětičky a naše drahé polovičky. Jak by jsme to tedy pak dělaly? já tedy letím z práce do obchodu (tak čekám u pokladny, čas letí...), pořešít koníčka dítěte a pak domů. Doma úkoly, domácnost....
...a já tedy dám polovinu na provoz a ten můj také, každému nám zůstanem jiný zůstatek, pak tedy budu potřebovat nějaké oblečení no a pak jsem na nule, a když budeme chtít jet na dovolenou, tak řeknu, sorry, ale mě nic nezbylo, tak já budu sedět doma. Co teď??? Myslím, že je to dost správný příklad.

Nemyslím, že ženy musí zůstávat v práci déle než muži, aby dosáhly jejich výdělků... Ale asi se mnou nebudete tady souhlasit... A taky nepředpokládám, že až půjdu do práce, tak to budu jen já, kdo bude chodit vyzvedávat dítě ze školky, nakupovat, dělat úkoly atd... Stejně tak, když dítě bude nemocné, nebudu to pouze já, kdo s ním bude zůstávat doma... Nevím, kde je psáno, že toto dělá zásadně maminka a tatínek vydělává peníze... No ale myslím, že tenhle můj názor asi tady nebude většinový... Jinak nevidím důvod, proč by měl každý přispívat půlkou, pokud platy se významně liší...

http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/gSkVyMR.jpghttp://lb5m.lilypie.com/gSkVp2.png
http://lb2m.lilypie.com/TikiPic.php/sNH41tS.jpghttp://lb2m.lilypie.com/sNH4p2.png

Není tady

#132 26. 11. 2008 9:01

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Kuba napsal(a):

majkafa napsal(a):

sandra napsal(a):

Mně osobně se zase nelíbí ten přístup k placení HA napůl. Měla jsem 3 vážné vztahy a všichni mi dávali 1/2 na HA. Přišlo mi to normální. Když začali brblat něco o tom, jestli to musí být, tak jsem jim řekla, že nemusí, že můžeme klidně začít používat kondomy reta Ale jelikož pánové tohle moc rádi nemají, tak to bylo jasné už dopředu.... big_smile

Mně zase tohle přijde zvláštní. Nikdy, až do čtení tady na babi, mě nenapadlo, že bych chtěla od partnera příspěvek na HA.

Mě to taky nikdy nenapadlo. Kdyby si o to moje přítelkyně řekla, klidně bych to dělal, ale prostě mě to nenapadlo. Stejně jako mě nenapadlo chtít od přítelkyně proplácet polovinu ceny kondomů, když HA nepoužívala a kupoval jsem je já...

Tak to já třeba u prvního přítele kupovala i ty kondomy.
Nikdy mi nikdo HA neplatil, ale byla bych ráda, kdyby ho to aspoň napadlo. Neberu to POUZE kvůli sobě, že. A že to neni zadarmo, že.

So please, don´t slow me down, if I´m going too fast!

Není tady

#133 26. 11. 2008 9:08

Želvička17
♥♥♥♥♥♥♥

Mně docela baví kupovat kondomy...big_smilebig_smilebig_smile Všude spousta zajímavých druhů...big_smilebig_smilebig_smile
Jinak HA mi taky platíval přítel, co si pamatuju, nevidím na tom nic divnýho...

Není tady

#134 26. 11. 2008 9:32

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Želvičko, jak jsi psala o svých praktikách financování - já přesně tohle znám z domova. Naši byli a jsou dost v balíku a doma je taková krabička a v ní peníze a když někdo z nich potřebuje, tak si z ní vezme. Táta zřídil jeden účet na poplatky, ke kterýmu má máma přístup, tam vždycky něco uloží, ale jinak jedou na hotovost. Peníze jsou prostě jejich, ne mámy nebo táty zvlášť.
Takhle bych to chtěla jednou i já.
Ale z jednoho nevydařenýho vztahu jsem trošku opařená ještě teď a za vola už teda bejt nikdy nechci.
Někdo se tu ptal, kolik vydělám já a kolik on...
Je to v prvním příspěvku. Já mám teď zhruba 22k čistýho, on tak 20k (jemu to jde na ruku, není zaměstnanec).
Jenže já mám nájem, stavební spoření, důchodový, prostě mám povinnosti, kdežto on ne.
Je mi putna, co dělá s tím, co vydělá, pokud se bude chovat zodpovědně k životu se mnou.
Je mi pětadvacet a chci vědět, jestli tenhle kluk, kterýho mám ráda a chtěla bych s ním žít, je společnýho života schopnej. A to je hodně o hospodaření. Mimo jiné.
Nikdy jsem si peněz nevážila, nemají pro mě žádnou hodnotu, ale pokud mám bejt za blbečka, tak asi hodnotu mít začnou...

Není tady

#135 26. 11. 2008 9:40

Kuba
♥♥♥♥---

Sára6 napsal(a):

Bavíme s o ADFce, která psala, že mají příjmy zhruba stejné a nežijí spolu trvale. Proto jsem psal co jsem psal. Pokud by byla v příjmech nerovnováha, ať už kterýmkoliv směrem, považuju za správné, aby ten kdo vydělává víc i víc přispíval do společné kasy, tedy na společné výdaje, mezi které u manželů nebo partnerů, kteří spolu žijí, počítám i dovolenou, výdaje na děti, atd. ...

Upravil(a) Kuba (26. 11. 2008 9:45)

Není tady

#136 26. 11. 2008 9:41

Kuba
♥♥♥♥---

ADFka: To chápu, taky jsem nejradši, když se peníze nemusej počítat a vyjde to nějak přirozeně. Ale bejt za blbečka to ne.

Upravil(a) Kuba (26. 11. 2008 9:43)

Není tady

#137 26. 11. 2008 9:58

Želvička17
♥♥♥♥♥♥♥

ADFka - souhlas naprosto ve všem.... a někdo se třeba asi musí trošku nakopnout. Já vím, že je to asi nepříjemné, tyhle rozhovory o financích, ale ono třeba těm chlapům fakt někdy nedochází a kolikrát třeba ani nemaj přehled, kolik co stojí...wink
Mám to stejně, pro mě je důležitý, že funguje domácnost, máme co jíst, o dítě je postaráno a nezajímá mě, co dělá manžel s penězma, protože vím, že je to zodpovědný člověk... no asi bych to tady neměla říkat, hi hi... ale jednou po mně chtěl abych mu podala mobil a jemu přišel zrovna účetní zůstatek, chodí vždycky ráno v sedm a já se tam podívala... no bylo tam už hodně peněz, tak jsem žertovala, co všechno by mi už moh koupit a tak... ani se nenaštval, že jsem mu koukla do mobilu...storstark ale ve skutečnosti vím, že ty peníze půjdou na náš dům, že prostě nepůjde a nekoupí si Ferrari, aby byl za frajera... to bych vydejchávala špatně, i když bych nemohla vlastně dělat proti tomu vůbec nic...

Není tady

#138 26. 11. 2008 10:02

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

ADFka2 napsal(a):

Nikdy mi nikdo HA neplatil, ale byla bych ráda, kdyby ho to aspoň napadlo. Neberu to POUZE kvůli sobě, že. A že to neni zadarmo, že.

Proč ženský stále doufají, že chlapa něco napadne a nejlépe zrovna to, co by chtěla ženská aby ho napadalo big_smile

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#139 26. 11. 2008 10:17

Pikola
♥♥♥♥♥--

U nás kondomy kupoval chlap. Já jen někdy nějaké "speciální", ale nerada je všeobecně používám..
Za antiko mi přispíval kluk jen na škole, teď bych to ani po nikom nechtěla..  Navíc beru jako svojí věc ,jestli mám prášky za 500,- nebo 900,-..

Všeobecně je hospodaření težká věc, brala jsem si většinou půlku na nájem, tedy pokud jsme spolu bydleli. Nákupy tak jednou já a jednou on, v restauraci většinou platil chlap..

Není tady

#140 26. 11. 2008 10:39

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

ADFka2 napsal(a):

Proč ženský stále doufají, že chlapa něco napadne a nejlépe zrovna to, co by chtěla ženská aby ho napadalo big_smile

Doufají, že zrovna ony budou mít štěstí a chlap zapojí mozek. Nechci, aby mi četl myšlenky. Chci, aby když naznačuju, pochopil, protože vím, že blbej neni. tongue

Není tady

#141 26. 11. 2008 10:45

Pikola
♥♥♥♥♥--

Pokud po chlapovi něco chceš, tak mu to řekni. Oni to vážně moc nechápou a není to o inteligenci.

Třeba když chceš, aby umyl nádobí, tak nečekej, že to, že je ve dřezu nádobí, tak ho to napadne... Stačí prostě říct..

Jako třeba moje máma razí teorii, že chlapovi musíš podat svůj nápad tak, aby si myslel, že je jeho a pak ho bude realizovat s radostí. Nebo chválit za každou kravinu, protože když mu po prvním neúspěšném pokusu tu práci sebereš, že to neumí, tak už se k tomu nevrátí..

Třeba mám zvrácený názory, ale docela to funguje big_smile

Není tady

#142 26. 11. 2008 10:53

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Pikola napsal(a):

Pokud po chlapovi něco chceš, tak mu to řekni. Oni to vážně moc nechápou a není to o inteligenci.

Třeba když chceš, aby umyl nádobí, tak nečekej, že to, že je ve dřezu nádobí, tak ho to napadne... Stačí prostě říct..

Jako třeba moje máma razí teorii, že chlapovi musíš podat svůj nápad tak, aby si myslel, že je jeho a pak ho bude realizovat s radostí. Nebo chválit za každou kravinu, protože když mu po prvním neúspěšném pokusu tu práci sebereš, že to neumí, tak už se k tomu nevrátí..

Třeba mám zvrácený názory, ale docela to funguje big_smile

Ale tak tohle už vím dávno... Začali jsme slovíčkařit...
Respektive Kalik tongue
Chválit, to je základ, i když jde o hovadinu. Když něco chci, řeknu si o to. Akorát s těma penězma mi to nejde, protože je mi to zkrátka hrozně protivný a z domova nejsem ani náhodou zvyklá na nějaký řešení ohledně financí.

Není tady

#143 26. 11. 2008 10:56

Pikola
♥♥♥♥♥--

Ale řešit se to musí.. Nedá se to přejít.
Já zase neumím s přítelem nějak mluvit o ničem vážným. Necháváme to plynout..

Není tady

#144 26. 11. 2008 11:14

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

ADFKo, právě že koukám, že ty si alespoň doteď především předpokládala a chlap? Nic. To není žádné slovíčkaření smile

Není tady

#145 26. 11. 2008 11:21

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

ADFka2 napsal(a):

Akorát s těma penězma mi to nejde, protože je mi to zkrátka hrozně protivný a z domova nejsem ani náhodou zvyklá na nějaký řešení ohledně financí.

Nejvyšší čas začít se učit komunikovat o penězích.

Není tady

#146 26. 11. 2008 13:58

Kuba
♥♥♥♥---

ADFka2 napsal(a):

Kuba napsal(a):

majkafa napsal(a):

Mně zase tohle přijde zvláštní. Nikdy, až do čtení tady na babi, mě nenapadlo, že bych chtěla od partnera příspěvek na HA.

Mě to taky nikdy nenapadlo. Kdyby si o to moje přítelkyně řekla, klidně bych to dělal, ale prostě mě to nenapadlo. Stejně jako mě nenapadlo chtít od přítelkyně proplácet polovinu ceny kondomů, když HA nepoužívala a kupoval jsem je já...

Já pořád nechápu, proč by zrovna HA měla být v jiným postavení, než ostatní nákupy, třeba jídlo když je u tebe. Maluješ se aby ses mu líbila? že ho nenapadlo ti platit půlku líčidel dumbom

Varianta, že spočteme společný náklady a dohodneme si kolik kdo z nás bude na ně přispívat mi přijde v pohodě, když už nenastane ten vzácnej ideální stav, že se k tomuto dojde naprosto přirozeně a oběma to vyhovuje.

Ale to, abych dával přítelkyni přesně půlku ceny HA pokaždý, když si pro ni půjde do lékárny. O den poté mi ona proplácela z večeře v restauraci, kde jsem platil já přesně to co ona snědla a vypila, pak zase já jí půlku ceny nákupu (nebo 73,5 %, protože toho sním víc). Pak zase ona půlku ceny toho nákupu, kterej udělám já, tak to by mě prostě nebavilo... Přiznám se, že nevím kolik HA přesně stojí, ale psala jsi tu tuším něco kolem stovky na měsíc - to pro mě prostě není dostatečná položka, aby jí měla být věnovaná takováto individuální pozornost.

Opakuji - hlavní problém v jeho přístupu vidím v tom, že tvůj přítel asi do svých příspěvků na domácnost kde tráví půlku času počítá i ty drahé speciality, které občas přiveze. A tak mu to třeba vycházelo vyrovnaně. Nebo mu ani nedošlo, že by to vyrovnaný být mělo. To je problém, chápu, že ho chceš řešit a držím ti palce. Ale radím ti, abys řešila tento podstatný problém a ne každý sám o sobě drobný příznak zvlášť. Prostě nedožeň to do opačnýho extrému.

Není tady

#147 26. 11. 2008 18:12

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Kuba napsal(a):

ADFka2 napsal(a):

Kuba napsal(a):

Já pořád nechápu, proč by zrovna HA měla být v jiným postavení, než ostatní nákupy, třeba jídlo když je u tebe. Maluješ se aby ses mu líbila? že ho nenapadlo ti platit půlku líčidel dumbom

Varianta, že spočteme společný náklady a dohodneme si kolik kdo z nás bude na ně přispívat mi přijde v pohodě, když už nenastane ten vzácnej ideální stav, že se k tomuto dojde naprosto přirozeně a oběma to vyhovuje.

Ale to, abych dával přítelkyni přesně půlku ceny HA pokaždý, když si pro ni půjde do lékárny. O den poté mi ona proplácela z večeře v restauraci, kde jsem platil já přesně to co ona snědla a vypila, pak zase já jí půlku ceny nákupu (nebo 73,5 %, protože toho sním víc). Pak zase ona půlku ceny toho nákupu, kterej udělám já, tak to by mě prostě nebavilo... Přiznám se, že nevím kolik HA přesně stojí, ale psala jsi tu tuším něco kolem stovky na měsíc - to pro mě prostě není dostatečná položka, aby jí měla být věnovaná takováto individuální pozornost.

Opakuji - hlavní problém v jeho přístupu vidím v tom, že tvůj přítel asi do svých příspěvků na domácnost kde tráví půlku času počítá i ty drahé speciality, které občas přiveze. A tak mu to třeba vycházelo vyrovnaně. Nebo mu ani nedošlo, že by to vyrovnaný být mělo. To je problém, chápu, že ho chceš řešit a držím ti palce. Ale radím ti, abys řešila tento podstatný problém a ne každý sám o sobě drobný příznak zvlášť. Prostě nedožeň to do opačnýho extrému.

To dělení pade na pade byla nadsázka, to jako jo. Hlavně bych stejně nebyla schopná to hlídat, šmarjá...
Co se týče HA - stojí pětset korun balení, který je na tři měsíce. Já ty peníze ve skutečnosti fyzicky nepotřebuju, ale to už se opakuju.
A rozdíl mezi HA a líčidly? Skutečně třeba toto popisovat...???  dumbom

Není tady

#148 26. 11. 2008 18:13

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

ADFKo, právě že koukám, že ty si alespoň doteď především předpokládala a chlap? Nic. To není žádné slovíčkaření smile

Koukám, že ty dneska pořád jenom koukáš... lol

Není tady

#149 26. 11. 2008 18:46

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Spíš valím bulvy big_smile

Není tady

#150 26. 11. 2008 21:05

HB
♥♥♥♥♥--

ADFka2 napsal(a):

KALIK napsal(a):

ADFka2 napsal(a):

Doufají, že zrovna ony budou mít štěstí a chlap zapojí mozek. Nechci, aby mi četl myšlenky. Chci, aby když naznačuju, pochopil, protože vím, že blbej neni. tongue

no vida, to jsem asi mela stesti...narazila jsem na chlapa, ktereho to nejen napadlo, ale i mi to navrhl(pravda, je taky trochu starsi)...ale ja jsem to zamitla...on financuje zase jine veci...prispet bych si asi nechala jen kdyz jsem uvazovala, ze bych si nechala zavest Mirenu, protoze to bylo pomerne dost penez najednou, ale nemohla jsem ji dostat, tak tu tisicovku jednou za tri mesice zvladam sama...(kdyz jsme chvili pouzivali kondomy, tak je platil on)
ale znam spoustu paru, ktere se o naklady na HA deli na pul...

jo, asi by se sluselo dodat, ze ja studuju, on pracuje

Upravil(a) HB (26. 11. 2008 21:08)

The worse is yet to come...
http://2.bp.blogspot.com/_G1vFx7mb8XA/SJ9omrz2tZI/AAAAAAAAAPI/ZOvV2pRwP4E/S187/support+Israel.jpg

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí