|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Tak v detsvich jsem komolila pisnicky dost casto, ale ted s emi taky nic nevybavi. Svejansen, to je jako nejake svedske jmeno. 
Není tady
Veranna napsal(a):
Jo, já zas se vždycky zaseknu na "Džon do vany" (Don Giovanni).
A mnemotechnický pomůcky? Napadá mne jen: be fe le me pes se ve ze, ŠeTři Se Osle (6378 - poloměr země - asi)
Anebo takový různý přepracovaný názvy knížek: My kluci od atomové elektrárny (Bobří řeky), Honzíkova cesta do koncentračního tábora...
Případně povídka o Študém Chudentovi, co šel po cestné rozkopce, kde kuňky žábaly a štípy mouchaly, až hovnil do šlápna a hnátal si zlámu. Přijela pomocná rychlost a odvezla študého chudenta do nemocné krajnice, kde mu unohali řízu u prdé samele!!!
Znám to malinko jinak:
Svítíčko sluní, štěky pesají, kouši mouchají, študý chudent přeplotil skok, siv di lámy nepřehnátal ..
Není tady
Jeste k te Alete, ja znam holcicku, ta se jmenuje Adleta. 
Není tady
Macex napsal(a):
Vzpomenete si někdo na dětskou říkačku, se kterou se zároveň něco dělalo, ovšem jednak už nevím co a jednak vůbec nevím, co to mělo znamenat... Ale umím to od pěti let do dneška.... Proč? To ví asi jen ten Němec....
Psáno, jak říkáno:
Kongratuléšo, elegantéšo, kongratu libeperamó. Esketamóna, esketazóna,....... a dál už nevím...
I dnes je hafo obdobných "tleskaček", jojo, doma tři děti, už mi z toho někdy jde hlava kolem:
šim šau šoura, myší ďoura,
ola má má má, ola tá tá tá,
ola paci paci, ola raus raus raus,
myky mausíček, natahuje budíček,
pak si maže chlebíček, pak si cucá paleček,
když se loučí, řekne čau, au bau ..
obdoba:
šim šau šoura, myší ďoura,
a já tebe tebe tebe
a já sebe sebe sebe,
a já myky mausíček, natahuju budíček,
pak si mažu chlebíček, pak si cucám paleček,
otočím se a řeknu čau, au, bau..
nebo:
Andula meta lomaňola, z espaňola,
breziána breziána, basta flora,
balestýny, balestýny,
siguána, siguána, bó, bó, bó,
ánemi, justu beibi, justu beibi,
čigala čigala bó, bó, bó,
chaléo beibi, chaló beibi,
sucho eňa mexiko,
pššš, meta sí sí sí, meta bó bó bó,
meta sí, meta bó, bléé.
nebo velmi jednoduchá - děti stojí proti sobě s dlaněmi otečenými směrem k protějšku a vzájemně se tleskají:
Když byla Zuzu maličká, bé bé
..(prstama naznačí slzy z očí)
Když byla Zuzu ve školce, moje hračka, moje hračka
.. (rukama naznačí, že něco berou)
Když byla Zuzu ve škole, já se hlásím, já se hlásím
.. (rukama naznačí hlášení ve škole)
Když byla Zuzu modelkou, to je krása, to je krása
.. (rukama naznačí fintění)
Když byla Zuzu maminkou, spi harante, spi harante
.. (rukama naznačí houpání dítěte v náručí)
Když byla Zuzu babičkou, moje záda, moje záda
.. (rukama se chytnou za kříž a naznačí shrbení s bolavými zády)
Když byla Zuzu v nebíčku, to je výhled, to je výhled
.. (dlaní nad očima vytvoří jako kšilt a dívají se směrem do dálky vpravo, vlevo)
Když byla Zuzu v hrobečku, to se vyspím, to se vyspím, amen.
.. (ruce sepnou u jednoho spánku jako na spaní, pak u druhého a na slovo ámen ruce skříží na prsou).
nebo další "tleskačka", děti stojí proti sobě a střídavě se tleskají křížem do dlaní - pravá ruka na kamarádovu levou ruku a obráceně do rytmu slov:
Měl jsem ženu, neměla mě ráda,
měl jsem druhou, měla kamaráda,
měl jsem třetí, měla kupu dětí,
měl jsem čtvrtou, měla hlavu dutou,
měl jsem pátou, chodila s mým tátou,
a ta šestá ne ne ne, že se vdávat nebude,
tu sedmou jsem neviděl, protože jsem zplesnivěl.
Není tady
Študý chudent v další variantě: Přišel k nám študý chudent, tabaje nemáku, v rozpláštěném trháku, študám vás, pane vítáku! Uchlebte si našeho kroja. Náš štěk zapesal, až cupama zanohal, študý chudent pelášil přes bratrovo kmotřiště, div si lámy nezpřehnátal . Možná mi tam něco vypadlo...
Jo ehm a "hrdý budžes" mi došel až včera, když jsem četla rozhovor s autorkou...
Není tady
Wiki napsal(a):
Paní profesorka nám pomáhala v chemii mnemotechnickou pomůckou. Vitamíny v tucích rozpustné jsou A,D,E,K. Vždycky si řekněte "zadek", vynecháte "Z" a je to! Strašně se mi to líbilo, miluju tyto hříčky. A nikdy to nezapomenu.
Ne tak ovšem můj spolužák. Typický matfyz. Geniální mozek.
Na otázku jakéže máme vitamíny v tucích rozpustné - u zkoušení, se prvně poctivě zamyslel a řekl: R,D,E,L.
Místo "zadek" si řekl "pr..." a správně vynechal to první písmeno .

Není tady
Jo, polský slovíčka...
A vzpomínám, jak už ne jako dítě jsem byla se svým nastávajícím za jeho 70.letou babi v nemocnici a na její otázku, jak se má moje babi s dědou, jsem úplně nevinně odpověděla: Ále pořád šukaj po baráku....
Můj ztuhnul,zrudnul-ale babi pochopila, že pořád něco dělají...a ne, že š... po všech koutech ...
Není tady
Já teda znám, že ten študý chudent přeplotoval skok a zahov.noval do šlápu. Z toho jsem málem upadla 

Není tady
tak já se taky hlásím do klubu tetřevů Honzlovců, protože nebýt tohoto vlákna myslím si to doteď

a vzpomínám si, že jsem dlouho a marně přemýšlela co je to Nudaj... krásná písnička Statistika nuda je...mnou mylně odposlechnutá jako Statistika Nudaje
Není tady
vzpomněla jsem si na jednu nedávnou "historku" ze školy...
spolužák vyprávěl, jak by chtěl auto s elektryckýma okýnkama. spolužačka neváhala a odpověděla: "elektrický hovínka jsou... " -> chtěla říct elektrický oknýnka jsou na ho***, ale nějak se jí to vymklo
a tatáž spolužačka dnes zaperlila u videa, kde jsme sledovali vývoj puberty:
"nahý ženský ti ukážou všude, ale nahýho ženskýho..."
-> má skvělý období

Není tady
beruska napsal(a):
tak já se taky hlásím do klubu tetřevů Honzlovců, protože nebýt tohoto vlákna myslím si to doteď
![]()
a vzpomínám si, že jsem dlouho a marně přemýšlela co je to Nudaj... krásná písnička Statistika nuda je...mnou mylně odposlechnutá jako Statistika Nudaje
prosím vás- co to je to "honzlovců" už to čtu podesáté a nemůžu rozluštit? Jako teřev hlušec?
Není tady

Stačí si přečíst prvních asi 5 příspěvků na vlákně a bude Ti jasno co nebo kdo jsou Honzlovci.... 
Není tady
Já to definitivně uvedu na pravou míru:
Text dotyčné písně zní: (Noc na Karlštejně, zpívá Matuška)
Kdy tetřevi hon s lovci prohrají?
Když tokají, když tokají.....
No. Jenže logika vyslovování a zpěvu způsobila, že to zní takhle:
Kdy tetřevi honzlovci prohrají?...
Nebo dokonce i takhle:
Kdy Petře, ti honzlovci prohrají?

Není tady
A proč by v Noci na Karlštejně nemohli "Honzlovci " prohrát, když ve scéně , kdy se chystají rytíři na turnaj, vzadu za nima přefrčí chlap na kole ? 
Upravil(a) Mikulenka (5. 12. 2008 17:11)
Není tady
misha88 napsal(a):
Fakt Miku?To jsem si nevšimla,ale takovéhle filmové kiksy jsou fajn:)!!!
jo,jo... 
Není tady
Mladší syn zpíval něco jako:
"...kráčí Mikuláš s berličkou,
za ním rohatý s merličkou"
A koleda Hopsa pacholátka:
"...narodil se nám Spasitel, všeho světa Vykupitel,
jeho rybím hlasem na svět vítejte"
Ale zpíval to móc krásně 

Není tady

Tak mě můj syn před stromečkem odrovnal koledou:
Pání mámo vstaňte, kólém dudlaj dejte, kólém dudlaj dejte.....
A zpíval to velice procítěně...... 
Není tady
" Odkud ten náš holub letí ?
Letím z nosu milé děti !!! " ......................
Není tady

A víte, co je to kušbaba? Děti, co s nama byly na horách se během celého Mrazíka těšili na "kušbabu" ... porád jsme nevěděli, o co jde a došlo nám to ve chvíli, kdy otec Nastěnky prones: "Kuš, babo" ... a děti propukly v nadšený jásot ... Jsem do té doby myslela, že Mrazík má zajímavější pasáže, ale tady ta je zřejmě pro nastupující generaci nejkůlovitější 
Není tady
Mladší syn při vypravování celé rodiny na bruslení seděl na pohovce a hulákal na celé kolo: "Panika, panika, panika...." Divili jsme se, kde takové slovo vzal, protože pokud jsme si všimli, nepoužíval ho zatím ani starší syn. Odpoledne se záhada vysvětlila. Máťa drapnul do pařátků panenku, přitulil ji k sobě a povídá: "Tadi je, panika."
Není tady
poslouchám si tak soundtrack k pelíškům, kde začala hrát písnička od vaška neckáře - lékořice. vždycky jsem přemýšlela, co je to "léskořice" (že by nějaká ta odnož?) a včera jsem tu záhadu rozlušitla - v písničce zní "se skořicí" 
...Pak si svařím soudek vína se skořicí
a počkám až se ten plevel rozmnoží...
- nevím proč, ale pořád tam slyším - Pak si svařím soudek vína léskořicí - i když vím, co tam je správně, nemůžu si pomoct 

Není tady
Tak jsem včera koukala na Noc na Karlštejně a snažila se tam zachytit toho cyklistu:-) Akorát jsem zapomněla, ve který části přesně to má být, proto jsem ho prošvihla. Asi si budu muset někde obstarat DVD:-)
Není tady
Laskonka napsal(a):
Tak jsem včera koukala na Noc na Karlštejně a snažila se tam zachytit toho cyklistu:-) Akorát jsem zapomněla, ve který části přesně to má být, proto jsem ho prošvihla. Asi si budu muset někde obstarat DVD:-)
Na tom DVD se to dá chytit. Je to v místě, kdy se chystají rytíři k turnaji před královnou, kousek od lesa na koních obchází po kruhu a za nima v lese po cestičce přefrnkne cyklista .. 
Není tady