6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
mám takový dotaz . Manžel má z prvního manželství dvě děti a vlastnil rodinný dům. Jelikož se do domu začalo investovat až co jsme začali spolu žít, zajímalo by mě jak by v tomto případě probíhalo dědické řízení....Slyšela jsem rozdílné názory na to, proto se ptám, jestli, to, že manžel dům vlastnil již před naším sňatkem má na toto vliv, nebo se dědí podle zákona manžel(ka) a děti.
Předem díky za odpověď
Není tady
Dědí manželka půl a půl obě děti (každé čtvrtinu).
Není tady
Děkuji za odpověď , doneslo se mi něco i o jedné šestině, tak jsem jen chtěla vědět.
Pěkný den.
Není tady
Jedna šestina by to byla tehdy, pokud byste měli dům v SJM - pak by byla 1/2 tvoje a druhá 1/2 by se dělila mezi tebe a jeho dvě děti = tři díly z poloviny = tři šestiny.
Není tady
Ivana napsal(a):
Dědí manželka půl a půl obě děti (každé čtvrtinu).
§ 473 obč. zákoníku
V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.
takže se dům rozdělí na třetiny.
Není tady
1) Pokud je dum zapsan v katastru jako SJM, pak se dedi nasledne:
manzelka 4/6 ( ci 2/3 domu)
1.dite 1/6
2.dite 1/6
2) Pokud je dum napsan pouze na manzela, pak se dedi nasledne:
manzelka 1/3
1.dite 1/3
2.dite 1/3
Hezky den
Není tady