14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Miluju v restauracich kuřecí masíčko, ale hlavně tu avičku, která pod ním je.U jsem to doma zkouela několikrát, ale nikdy se mi to nepovedlo, aby to chutnalo tak skvěle jako v hospůdkách.Poraďte mi jak na to.Pa
Není tady
Lucko, toho NIKDY nedocílí doma. Prostě na tu "hospodskou" ávičku musí chodit do hospody. Ptala jsem se na to kdysi mojí kamarádky kuchařky v hospodě - měla jsem stejný problém jako Ty a ona mi odpověděla, e to doma prostě nejde, protoe v hospodě se vaří ve velkém a mají na to jiné sporáky (větí), velké pánve atd. Vím od ní, e ávu pod kuře ředí vývarem z polévky a to z velkého hrnce plného hovězího masa a kostí....
Doma to dělám tak, e ávu pod kuřetem také zředím vývarem (domácím v malém)a do toho dám hotovou tmavou jíku Knoor v granulkách, to dá ávě pěknou barvičku. K tomu do té ávy kápnu jetě sojovku nebo troíčku směsi od Maggi : Harmonie chuti nebo vegetu, magi, pepř atd.
Upravil(a) Verča (29. 1. 2006 12:31)
Není tady
já jsem zase zkusila nakrájet kuřecí prsíčka na hrubí nudličky, osolila a posypala moukou a paprikou a v tom to pořádně obalila, hodila na rozpálený tuk, jak se krásně od sebe odlepily (občas promíchat) a opekly do růova, přidala jsem na jemno nakrájenou cibuli, nebo porek a zalila zeleninovým nebo slepičím bujonem rozputěným ve vařící vodě, pak přidala na nudličky nakrájenou červenou kapii (stačí klidně z poloviny papriky), a jemně dochutit, je to super, můj 6-letý syn se můe po tom utlouct. K tomu bramborovou kai. Jo tu kapii čerstvou, ne sterilovanou.
Není tady
Já tady ty prsíčka udělám jak Lenka na pánvičce dám do toho pytlík mraené čínské nebo thajské zeleniny/v létě oběhnu zahrádku a dám cuketu rajčeapod/ a balím to do pity nebo tortil potřených kečupem nebo kari omáčkou.je to skoro jak Z KFC a hlyvně je to rychlé a klukům to moc chutná.
Není tady
Kure je nutno okorenit a take nezapominat na cesnek a kmin. Sojova omacka pomaha tez. Kure samo o sobe je nudne maso a potrebuje hodne dochutit.
Není tady
Hanna napsal(a):
Kure je nutno okorenit a take nezapominat na cesnek a kmin. Sojova omacka pomaha tez. Kure samo o sobe je nudne maso a potrebuje hodne dochutit.
Poradím jak udělat ávičku, ale je to dost pracné. Kdy máme zabijačku, dají se upéct přebytečné kosti, které nechci nechat na obíračku. Musí na nich být troku masa, ale stačí jen malinko. Upečete je tak, a jsou skoro černé. Fakt hodně. Potom to hodíte do velkého hrnce, přidáte koření - pepř, nové koření, bobkový list. Necháte do tak dvě hodinky vařit. Vyndáte, přecedíte a zahustíte moukou, přidáte magi, prostě dochutíte.Trochu vychladné slijete do sáčků do mrazáku na kostičky, na kuličky. Potom tu zmraenou kostičku přihodíte na pánev k hotovému masu. Fakt dobrý. Mám to od bráchy, který vaří na hospodě a fakt vaří dobře.
Není tady
tak si čtu vae příspěvky a jsou to pro mě dost dobré rady. Miluji kuřecí maso a tak inspiraci ocením.. Vyzkouím i kdy hospoda je hospoda...
Není tady
ta táva se dá udělat i tak. orestovat cibuli do tmava s kmínem,pepřem a sueným česnekem,podlít vývarem,přidat trochu soj.omáčky a úpořádně provařit a se spojí chutě a tuk je navrchu(glanc),procedit a pak se tím podlívají minutky aba bylo více távy.
Není tady
KANADSKÉ KUŘE
1 kuře, 1/8 álku tekutého másla, 1 strouek česneku (mono více) ,citronová áva.
Oprané na kousky rozdělěné kuře osolíme, vloíme do pekáče a během pečení potíráme směsí másla, česneku, citronové ávy a kořeněné omáčky. Pečeme 30-40 minut. Podáváme s duenou míchanou zeleninou a s bramborovou kaí.
Kořeněná omáčka :
1/2 álku nakrájené cibule, 1 lička soli, 1 líce octa, 1 líce cukru, 1 líce worcesterové omáčky, 1/2 ličky chilli, 1/4 ličky pepře, 1/2 álku kečupu, 1/4 álku vody.
Suroviny smícháme a povaříme 15 minut. - omáčky je lepí udělat dvojnásobnou dávku.
Není tady
Vlaďka napsal(a):
Hanna napsal(a):
Kure je nutno okorenit a take nezapominat na cesnek a kmin. Sojova omacka pomaha tez. Kure samo o sobe je nudne maso a potrebuje hodne dochutit.
Poradím jak udělat ávičku, ale je to dost pracné. Kdy máme zabijačku, dají se upéct přebytečné kosti, které nechci nechat na obíračku. Musí na nich být troku masa, ale stačí jen malinko. Upečete je tak, a jsou skoro černé. Fakt hodně. Potom to hodíte do velkého hrnce, přidáte koření - pepř, nové koření, bobkový list. Necháte do tak dvě hodinky vařit. Vyndáte, přecedíte a zahustíte moukou, přidáte magi, prostě dochutíte.Trochu vychladné slijete do sáčků do mrazáku na kostičky, na kuličky. Potom tu zmraenou kostičku přihodíte na pánev k hotovému masu. Fakt dobrý. Mám to od bráchy, který vaří na hospodě a fakt vaří dobře.
Verim ze tvuj bratr je dobry kuchar, ovsem co tam licis ze upecene kosti s trochou masa musi byt az cerne to me chuti nedodava. Chut kureti dodavam cesnekem, cibuli, bylinkami a sojovou omackou ktera sama pusobi jako sul. S pecenim do cerna by asi moje rodina nesouhlasila, to zni spise jak privolavat rakovinu. Varim v prve rade zdrave, bez tuku a spalenin.
Pár kuřecích receptů z restaurací:
Kuře
MOTO: Kuře stokrát jinak a pokadý připálený.
1. Kuře kung-pao
40 dkg kuřecího masa na kostičky, smíchat s jedním vejcem a 1 ličkou solamylu, osolit a promíchat. Vloit do rozpáleného oleje a osmait do zlaté barvy. Pak přidáme 5 dkg loupaných araidů, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivem ze 2 lic sojové omáčky, 1 líce červeného vína, petky cukru, soli a glukasolu. Jetě krátce pomícháme.
2. Kuře iguli
1 kuře, 200g nivy, 2 ličky drceného rozmarýnu (nebo čerstvý), líce křenu nebo krenexu, asi 4 líce bílého vína, 1/8 (120g) másla, hlávkový salát na ozdobu.
Kuře rozpůlíme a obalíme ve strouhané nivě. Pokud sýr opadává, tak kuře poloíme do pekáče a nivu na něj nasypeme. Pak přidáme rozmarýn a poklademe plátky másla. Lehce podlijeme a v rozehřáté troubě upečeme. Kdy je kuře hotové vmícháme do ávy křen a bílé víno a necháme jetě přejít varem. Kuře nesolíme protoe dost slanosti získá od nivy. Jednotlivé porce poloíme na salátové listy a podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami.
3. Kuře Karkulka
Kuře, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl.
Kuře rozporcujeme na docela malé kousky, na talíř nasypeme díl hladké mouky a díl sladké papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky kuřete v této směsi obalíme. Do pánve dám dost oleje (nebo pouijeme fritovací hrnek), a porce usmaíme.
4. Kuře tahitské
1 kuře, 6 lic másla, 1,25 dl vermutu, sůl, pepř, lička rozmarýnu, lička karí, 2 líce worcesteru, tabasco, 2 líce sójové omáčky.
Nejprve si připravíme omáčku: máslo rozehřejeme, přidáme vermut, rozmarýn, karí, sójovou i worcestrovou omáčku, pár kapek tabasca. Dobře promícháme a velmi zvolna vaříme asi půl hodiny. Kuře nebo kuřecí porce osolíme a opepříme a pečeme na roni nebo na mříce nad dřevěným uhlí. Často potíráme připravenou omáčkou.
5. Kuře floretinské
1 kuře, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, bobkový list, ávu z půlky citrónu, 1,25 dl bílého vína, 1 vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smaení.
Kuře rozdělíme na porce, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer jemně nastrouháme, přidáme k cibuli a zalijeme bílím vínem a citrónovou ávou a jetě přidáme rozdrobený bobkový list. Do této směsy vloíme porce kuřete a necháme nejlépe přes noc odleet v chladu. Dbáme aby maso bylo směsí dobře pokryto. Před přípravou maso osuíme, obalíme v hladké mouce a rozlehaném vajíčku, které lehce osolíme a opepříme. V rozehřátém oleji potom vechno osmaíme. Podáváme s bramborem. Nezapomeneme na zeleninový salát.
6. Kuře panělské
1 kuře, 200g unky nebo unkového salámu, 2 líce másla, 2 líce oleje, 4 strouky česneku, 5 rajčat, pepř, sůl.
Kuře naporcujeme a opečeme ze vech stran na másle. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm jemně usekaný česnek. Osmahneme jenom krátce aby česnek nezhořkl a hned přidáme kousíček másla, nakrájená rajčata, osolíme a opepříme a dusíme. A se áva vysmahne, podlijeme horkou vodou nebo vývarem, přidáme nasekanou unku nebo salám, porce opečeného kuřete a jetě pod pokličkou dodusíme doměkka. Podáváme s brambory.
7. Kuře plněné rýí
Místo tradiční nádivky plníme kuře například houbami nebo ananasem, mrkví, oříky a podobně. Kuře naplníme rýovou nádivkou, zaijeme a pečeme nasucho na víčku zapékací misky. Kuře můeme plnit i bramborami. Syrové brambory osolíme, přidáme bylinky, kmín, lupínky másla, opět naplníme kuře a pečeme na sucho. Ochucenou rýi můeme také naplnit hlavičky ampionů, upéci a posypat strouhaným sýrem.
8. Kuře mnoha vůní
1 kuře, 200g Olomouckých tvarůků, 150g libovejí anglické slaniny, palička česneku, 4 jablka, sůl, pepř, sladká paprika, olej.
Kuře zevnitř důkladně vymaeme utřeným česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými tvarůky promíchanými se slaninou a řádně zaijeme. Kuře na povrchu lehce osolíme, poloíme ho do pekáče s olejem, obloíme polovinami neloupaných jablek a v troubě upečeme. Podléváme podle potřeby.
9. Kuře alla kachna
Očitěné kuře prosolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zaijeme a hodně okmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem nebo olejem (ne máslem) a pečeme. Po upečení vybereme z vnitřku kuřete zelí a dáme je na mísu. Kuře naporcujeme a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
10. Kuře nadívané zelím jako kachna
1 kuře, 250g kvaeného zelí, 1 střední cibule, 100g slaniny, 2,5 dl oleje, 2 strouky česneku, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření mleté, mukátový oříek strouhaný, tlučený hřebíček.
Nejdříve připravíme nádivku. Ze zelí vymačkáme část ávy a jetě drobněji je pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín, trochu pepře, nové koření, rozmačkaný česnek a nakonec petku mukátového oříku a hřebíčku. Hřebíčku nesmí být mnoho, nebo jinak přehluí vůni ostatního koření. Můeme jej i vynechat. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme a popaprikujeme. Je moné pouít i kořenící sůl na pečené kuře. Naplněné kuře poloíme na pekáč, podlijeme olejem (pro fajnmekry lze místo oleje pouít odpovídající mnoství vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme kmínem a vloíme do vyhřáté trouby. Pečeme doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme ávou a obracíme. Upečené kuře rozpůlíme a vyjmeme z něj zelí. Pak je rozporcujeme, porce vloíme zpět do pekáče a necháme spolu se ávou jetě krátce péci. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlá, ale můeme je před závěrečným pečením vloit do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom jetě více připomínají kachnu, áva je vak nakyslá a zelí mastnějí.
11. Kuře bez tuku
Kuře rozpůlit, osolit, dát na jenské sklo. 1 hodinu neotvírat troubu! Pak potřít máslem a paprikou a jetě chvíli péct.
12. Kuře pod peřinou
1 mení kuře, 3 rohlíky, majoránka, 2 strouky česneku, mletá paprika, vegeta, olej, cibule, sůl pepř, 2 vajíčka, 500g bůčku, petrelová na.
Kuře rozporcujeme a vykostíme. Do vymatěného pekáče vloíme vykostěné porce kuřete (křídla a kosti pouijeme na polévku), osolíme a posypeme sladkou mletou paprikou. Na mlýnku pomeleme střídavě bůček, rohlíky a česnek, cibuli. Do vzniklé mleté masy přidáme vegetu, koření, sůl, pepř, majoránku a vajíčko a ve důkladně rukou promícháme. Vzniklou směs poklademe na připravené jednotlivé kuřecí porce (přikrytí peřinou). Na vrch vloíme petrelku. Mírně polijeme olejem a dáme do trouby asi na hodinu péci. Podáváme s bramborovou kaí.
13. Kuře pro mlsné jazýčky
Nachystáme si ruličky - na plátek unky dáme plátek sýra, na sýr plátek anglické slaniny a stočíme. Těmito ruličkami vyplníme kuře a můeme je dát i pod kůi kuřete, kterou pak zaijeme. Kuře posolíme a dáme péci do mírně vyhřáté trouby, bez tuku, bez vody. Po 45 min. pečení potřeme rozputěným máslem s grilovacím kořením, aby vznikla křupavá kůička. Doba pečení je podle velikosti kuřete, asi 1,5 hod.
14. Kuře podle Judity
500g kuřecích prsíček, 2 kolečka zavařeného ananasu nebo stejné mnoství kostiček, 1 dl ávy z kompotu, sůl, pepř, líce sójové omáčky, líce oleje, půl líce hladké mouky, 1 strouek česneku.
Kuřecí prsíčka mírně osolíme (dle slanosti sójové omáčky), opepříme, potřeme olejem, a na zbytku oleje opečeme. Přidáme krájený ananas, chvíli dusíme, pak maso vyndáme, a do vypečené ávy přidáme utřený česnek. Vlijeme mouku rozkvedlanou v ananasové ávě, zakápneme sójovou omáčkou a povaříem a zhoustne. Jako koření lze přidat rozmarýn. ávou přelijeme porce masa a podáváme. Jako příloha je rýe.
15. Pečené kuře v zelenině
2 porce pečeného kuřete, 1 cibule, 2 líčky oleje, 50g netučného párku nebo drůbeího salámu, mletá sladká paprika, 300g rajčat, 150g vařeného květáku, 2 sterilované okurky, sůl, sójová omáčka, trocha távy z pečeného kuřete, petrelka.
Z porcí kuřete odstraníme větí kosti, maso nakrájíme na kousky, párek na tenká kolečka (salám na kostičky), rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupáme a nakrájíme na dílky, květák rozebereme na růičky, okurky nakrájíme na kolečka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, po zpěnení hned vmícháme rajčata a krátce podusíme. Osolíme je, přidáme uzeninu, květák, okurky, sůl, sójovou omáčku, usekanou petrelku a krátce podusíme. Připravené kuře prohřejeme ve táve od pečení, přidáme je k zelenině a ve jete krátce podusíme.
16. Pečené kuře s ranou zeleninou
1 kuře, sůl, 150g zeleniny (mrkev, celer, petrel, pórek, kedluben), 2 líce oleje, 2 mladé cibulky.
Kuře osolíme. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Kuře naplníme zeleninou, zaijeme a pečeme.
17. Nadívané kuře zgödöllö
Pro 4 osoby - 1400g kuře (2 ks), 100g houby, 150g kuřecí játra, 100g máslo, 20g sůl, 3g mletý pepř, 30g petrelka, 4 ks houska, 2 dl mléko, 4 ks vejce, 1g majoránka, 200g slanina, 0,5 dl olej.
Z maďarské kuchyně - Houby omýt a pokrájet na malé kostičky. Podobně nakrájet i husí játra a oboje osmahnout v polovině mnoství másla. Okořenit solí, mletým pepřem a petrelkou. Housky namočit do mléka. loutky smíchat se zbylým máslem, přidat připravenou směs hub s játry a rovně dobře vymačkané housky. Okořenit solí, pepřem, majoránkou a ve promíchat. Nakonec přimíchat ulehané bílky. Kuřata omýt a zvenku i zevnitř osolit. Rukou uvolnit kůi směrem od krku a do uvolněné kapsy mezi kůí a masem vměstnat připravenou náplň. Slaninu nakrájet na tenké plátky a obalit jimi prsa kuřete. Takto připravená kuřata poloit do pekáčku a s trochou oleje péci v předehřáté troubě asi 160° dozlatova. Propečená kuřata naporcovat a podávat s čerstvě smaenými hranolky a salátem.
18. Nadívané jarní kuře
1 kuře, kuřecí játra, 2 vejce, 3 emle, 1 líce másla, mléko, sůl, mukátový květ, 1 lička sekané petrelky, 1 líce spařených rozsekaných kopřivových listů, olej.
emle rozmočíme v mléce, vymačkáme a utřeme s kořením, natěmi, solí, rozehřátým máslem, loutky a rozsekanými játry. Vmícháme tuhý sníh z bílků. Kuře naplníme nádivkou a zaijeme. Pečeme za občasného podlévání dozlatova.
19. Surinamské kuře v zelí
1 celé vykuchané a očitěné kuře, 500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 feferonka, 1 červená kapie, čtvrt ličky mletého zázvoru, 100g slaniny, 2 líce oleje, sůl.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a na ni dáme kyselé zelí i s lákem. Kuře naporcujeme, osolíme a dáme zprudka po vech stranách osmahnout na nakrájené a rozkvařené slanině. Přidáme je k zelí, ochutíme nakrájenou feferonkou a zázvorem a společně pod poklicí dusíme do poloměkka. Nakonec doplníme na kostičky nakrájenou očitěnou kapii a dodusíme doměkka. Podle potřeby během duení podlijeme vodou a zamícháme. Podáváme s rýí uvařenou s několika kousky hřebíčku.
20. Kanadské kuře
Kuře, 2 sklenky vody, 1/8 másla, 1 álek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, 1 líce octa, sůl, pepř, curry, chilli, 1/2 ličky cukru, 1/2 citronu, 3 strouky česneku.
Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku vody a 1/8 másla a dáme péct. Do kastrolku dáme necelý álek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, sklenici vody, 1 líci octa, trochu soli, pepře, curry, chilli, 1/2 ličky cukru a ve vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Po svaření zakápneme ávou z 1/2 citronu a přidáme 3 strouky česneku. Touto směsí zalijeme kuře a dáme dopéci. Příloha: bramborová kae.
21. Katalánské kuře
1 kuře, 100g másla, 200g rajčat, 1 větí cibuli, pár celých pepřů, sůl.
Kuře naporcujeme na mení kousky, osuíme a opečeme na másle. Kdy u je pěkně do zlatova přidáme na plátky nakrájenou cibuli, pepř, sůl a rajčata která si předem upravíme a to tak, e je přelijeme horkou vodou, sloupneme, vydlabeme semínka a zbylou duinu nakrájíme a jenom tu přidáme ke kuřecímu masu. Společně pak zvolna dodusíme do měkka. Jako přílohu můeme dát rýi nebo těstoviny.
22. Toskánské kuře
Kuře, sůl, olej, česnek, lístky alvěje, bílé víno, rajčata, pepř.
Kuře rozdělené na jednotlivé porce osolíme, necháme odleet. Na oleji opečeme na prouky nakrájený česnek, přidáme nasekané lístky alvěje, vloíme kuře a opečeme ze vech stran. Zalijeme bílým vínem, přidáme na kousky nakrájená rajčata a dusíme. Ochutíme pepřem, popřípadě dosolíme. Příloha: brambory.
23. Belgické kuře
Kuře, citronová áva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový list, tymián, petrelka), cibule, hřebíček, víno, pepř, sůl.
Kuře potřeme citronovou ávou, vloíme do hrnce. Přidáme jemně nastrouhaný celer, kolečka pórku, mrkve, zalijeme vodou, povaříme. Přidáme bylinky, oloupanou cibuli se zapíchaným hřebíčkem, víno, pepř, sůl. Vaříme doměkka. Bylinky odstraníme, kuře vyjmeme, naporcujeme, přelijeme scezeným vývarem. Příloha: zelenina.
24. Francouzské kuře
Kuře, tavený sýr, bylinky ( petrelka, paitka, řeřicha, estragon ), sůl, pepř, máslo.
Připravíme si pastu z taveného sýra, jemně nakrájených bylinek. Směsí uvnitř potřeme osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme máslem a pečeme dozlatova. Příloha: brambory.
25. Ruské kuře
1 kuře, 125g másla, 2 cibule, několik strouků česneku, sůl.
Z Ruské kuchyně - Kuře naporcujeme na ploché díly a lehce osolíme. V irokém kastrole rozpustíme máslo, urovnáme do něj kuře, posypeme je nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Přiklopíme pokličkou a tu zatííme závaím a dusíme na prudkém ohni. Přesně za 5 minut opatrně cibuli shrneme, porce obrátíme, cibuli dáme opět na porce, ztííme a dusíme dalí 4 minuty. V Čechách pouíváme "Papinův tlakový hrnec".
26. Indické kuře
Kuře, bílý jogurt, cibule, mukát, skořice, pepř, bobkový list, hřebíček, česnek, paprika (koření), kečup, sůl.
Rozporcované a pokud mono vykostěné kuře naloíme asi na 2 hodiny do rozlehaného osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme cibulku, přidáme trochu mukátu, skořice, pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho vloíme kuře i s marinádou a dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku a kečup. Povaříme a servírujeme. Příloha: rýe.
27. Indické kari kuře
1 kuře, sůl, 1 cibule, 2 stroučky česneku, 1/2 ličky koriandru, 1 lička zázvoru, 2 ličky kari, 1 líce kečupu.
Kuře vykostíme, nakrájíme na nudličky, posolíme a opečeme na tuku. Přidáme na jiné pánvi opesmaenou cibuli, třený česnek a koření. Podlejeme 2 dl vody a dusíme. Dochutíme kečupem a worchesterem.
28. Tatranské kuře
Kuře, ampióny, cibule, pórek, vepřová áva, sýr eidam, solamyl, olej, sůl, petrel, rajče, bramborákové těsto, anglická slanina.
Kuře vykostíme a bez kůe nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem a na opečeme na oleji. Přidáme ampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí a pórkem a podusíme. Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vdy 1 porce po 3 kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme. Podáváme zdobené petrelkou a rajčaty.
29. Indiánské kuře
Kuře, grilovací koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo, brusinkový nebo rybízový kompot.
Kuře potřeme vně i uvnitř grilovacím kořením. Naplníme na osminky nakrájenou cibulí, jablkem a celerem, osolíme, vloíme na pekáč. Rozpustíme máslo a smícháme s grilovacím kořením. Částí podléváme, částí během pečení potíráme. Podáváme s kompotem. Příloha: knedlík, brambory.
30. Tondovo kuře
1 kuře, olej, cibule, mrkev, celer, petrel, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, dva malé protlaky, cukr, malý kečup, česnek, provensálské koření.
Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné ličky soli, 1 dl mléka.
Kuře rozporcujeme, porce osolíme a popepříme. Na dno pekáčku nalijeme trochu oleje, dno pokryjeme na kolečka pokrájenou cibulí, mrkev, petrel, celer. Na zeleninu dáme rozporcované kuře, přidáme lisovaný česnek, okořeníme jalovcem, pár bobkových lístků, malinko pocukrujem. Na to dáme oba malé protlaky, kečup.
Ve zalijeme vodou a zasypeme provensálským kořením. Přiklopíme a dáme péci do trouby. Jako příloha se podávají noky ale můe být chleba, těstoviny atd.
Příprava noků: Z výe uvedených surovin vypracujeme těsto husté jako na lívance a nakapeme (nastrouhat) do vařící osolené vody. Vaříme od bodu varu 8 -10 minut.
Není tady
Tajemství omáčky na kuře je jednoduché - sama dělám v jedné restauraci. Stačí od dodavatelů (bohuel nevím přesný název, ale pro domácnosti stejně nedodávají) objednat krabici. Trochu práku hodíte do vody a necháte pár minut probublat a je to. Běně se také přidává k masu, těsně před tím, ne se dodělá - postup je stejný. Jinak podobnou omáčku lze koupit i v obchodě. Myslím, e od Maggi a jmenuje se to táva ke kuřeti nebo podobně. Bývá větinou vedle polévek
Není tady