Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 29. 3. 2006 9:21

Mirka F
Host

Re: Výživné

Code:

Lukas napsal(a):

Nelala: pokud se citim dost zraly na to, abych "si uzival", musim byt take pripraven nest nasledky sveho jednani, pokud neni zodpovedne (a to v pripade spolehani se na antikoncepci partnerky jak vidno byt nemusi). Pokud sam po potomkovi netouzim, mam jine moznosti jak poceti zabranit nebo tu sanci zmensit.
Dokonce i kdyz uz k tomu dojde, neni pro toho "chlapa" nic ztraceno - pokud nebude uveden v rodnem liste ditete, nema k nemu zadna prava ani povinnosti - pokud se v budoucnu najde nekdo, kdo si svobodnou matku vezme, muze diteti delat otce on a dokonce i prevzit prava i povinnosti biologickeho otce.
De facto zalezi jen na tech dvou rodicich, jak se rozhodnou situaci resit. I matka se muze zachovat nezodpovedne a ditete se po porodu vzdat.

Dovolte mi jen takovou malou poznámku k poslední větě vašeho příspěvku
Lukáši. Co je nezodpovědného na tom, když se matka dítěte vzdá? Není to právě naopak, že si za včasu uvědomí, že není schopna být dobrou zodpovědnou matkou ? Vychovávat dítě sama,na to totiž každá žena odvahu nemá? Věřte mi, chce to hodně odvahy a pevných nervů zůstat s dítětem na všechno sama.

#77 6. 4. 2006 13:59

aisha
Host

Vypadáš jako otec platící na dítě z prvního manželství. Jak typické... Jak ubohé...

#78 6. 4. 2006 21:22

EFG
Host

Vypadáš jako ukřivděná samoživitelka, které se nedokáže smířit se skutečností, že jí bývalý manžel nebude doplácet na chlast a cigára. Jak typické, ubohé, prosté.........

#79 20. 6. 2006 11:59

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Já pobírám výživné na skoro 18 letého syna ve výši 2200 Kč a jsem spokojená. Jenom je hrozné, když musím poslouchat u soudu  řeči BM o tom, jak velké má vydání se vším možným a kdyby ho nepomáhali živit rodiče, tak prý nevyjde. (vysokoškolák jezdící na pracovní cesty doslova po celém světě...). Sám se v ničem neošidí, žije si velice dobře, ale téměř 18 letý syn podle něj internet na nic nepotřebuje a ke studiu už vůbec ne (jedna z jeho "perel"). Ach jo. Ale zase musím říct, že platí pravidelně a se synem mají dobrý vztah, což považuji za velice důležité. Mezi sebou máme hodně špatný vztah, ale syna do toho nezatahujeme (aspoň já tedy rozhodně ne, protože bych tím synovi jenom ublížila.)
Hanaham,musíš být fajn ženská, když se snažíš dětem svého manžela vytvořit příjemné prostředí. Určitě to pro Tebe taky není lehké. A matky, které ubližují svým dětem, co na to říct?...

Upravil(a) Judyna (20. 6. 2006 14:03)

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#80 20. 6. 2006 12:49

Tynkala
♥♥-----

Tak tohle je tedy rozmluva hm. No myslím, že nemůžeme házet všechny do jednoho pytle ani matky ani otce. Matka dítěte, které je a není přítelovo, ho tady nechala už ve dvou měsících, všechny peníze které jsme  jí poslali zpětně utratila za sebe, neváhala mi to sdělit na autobusové zastávce, no nyní tu dvouleté dítě nechala na dobro, to říká mami její matce. Můj přítel platí pravidelně, no vlastně složenku posílám i vyplnuju já, když matka tak před 4 měsíci odjela stačilo jen zaškrtnout políčko do vlastních rukou a její matce by nic nevydali. Nic takového jsem ale neudělali, nechceme aby dítě nemělo co jíst, přestože jsme nedávno zjistili dle testů DNA, že není mého přítele. Ne všichni tatínci jsou lemplové a ne všechny maminky si dělají děti aby je milovali a pečovali o ně.

Není tady

#81 20. 6. 2006 14:06

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Tynkala napsal(a):

Tak tohle je tedy rozmluva hm. No myslím, že nemůžeme házet všechny do jednoho pytle ani matky ani otce. Matka dítěte, které je a není přítelovo, ho tady nechala už ve dvou měsících, všechny peníze které jsme  jí poslali zpětně utratila za sebe, neváhala mi to sdělit na autobusové zastávce, no nyní tu dvouleté dítě nechala na dobro, to říká mami její matce. Můj přítel platí pravidelně, no vlastně složenku posílám i vyplnuju já, když matka tak před 4 měsíci odjela stačilo jen zaškrtnout políčko do vlastních rukou a její matce by nic nevydali. Nic takového jsem ale neudělali, nechceme aby dítě nemělo co jíst, přestože jsme nedávno zjistili dle testů DNA, že není mého přítele. Ne všichni tatínci jsou lemplové a ne všechny maminky si dělají děti aby je milovali a pečovali o ně.

To fakt platíte na dítě, které není Vaše? Tak to teda klobouk dolů. Taková matka, jakou tu popisuješ, by teda zasloužila... dumbom

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#82 12. 7. 2006 7:12

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Věrko, asi tě nepotěším, manžel má bohužel pravdu, alimenty se počítají jenom z výdělku, kam diety nepatří. Při stanovení výše výživného se k nim nemůže přihlížet, protože jsou vypláceny jako náhrada toho, co musel zaměstnanec ze svého uhradit na služební cestě. To znamená, že tyhle peníze dostává například na zaplacení noclehu, na jídlo a podobně. To nejsou peníze "navíc", o které by se mu zvyšovala mzda.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#83 12. 7. 2006 7:22

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Záleží na soudkyni, ta v Šumperku zkoumala nejen  náhrady manželovy, ale i moje jako jeho ženy, marně jsme jí říkali, že to jsou náhrady už vynaloženách prostředků, museli jsme se odvolat a zatím výsledek bude asi až v září.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#84 12. 7. 2006 7:53

lelyla
♥♥♥----
Místo: kolem Zlína

Ahoj Věrko, můj ex manžel je taky řidič kamionu. Jeho opravdový výdělek se pohybuje kolem 7000.-) Kč zbytek asi tak do 25-30 000 má v kilometrovném. Platí mi na dítě 2500,- Kč. Výhodou bylo, že jsme se domluvili těsně před soudem, takže on s touto částkou souhlasil...V návrhu na svěření dítěte do péče a určení výše výživného jsem upozornila že manžel je řidič kamionu a že mimo výdělek má ještě peníze formou diet a kilometrovného. Rovněž by nebylo špatné nějak argumentovat, že zaměstnavatel mu nepřiznává část platu...Soudce byl moc fajn, škaredě se na bývalého podíval a s klidem mu oznámil, že si je moc dobře vědom, že řidiči kamiónu mají dost peněz a ne jen tu malou částku, co přiznávají. Rovněž po mých zkušenostech, když si můj ex nebere malého trvej na stanovení přesné doby, kdy si ho bude brát....Ten můj exmanžel se neustále vymlouvá, že jezdí...ale nejezdí....Rovněž soudci sděl nebo napiš do návrhu, že částku navrhuješ vzhledem k tomu, že máš obavy, že díky zaměstnání manžela se svému dítěti otec třeba nemůže dostatečně věnovat....Nevím jak je to u Vás...u nás se mu díky této práci moc nevěnoval...

Není tady

#85 13. 7. 2006 7:46

Ajax
♥♥♥♥♥--

přeji všem pěkný den:-) když to tady pročítám tak mám smíšené pocity.... já vlastně "doplatila" na svou dobrotu.. jestli jste někdo četli můj starší příspěvek "alimenty jinak" nebo tak nějak to bylo,kdy jsem tam popisovala situaci, že můj BM měl těžký úraz a že počkám s nějakým dotazem ohledně alimentů...... No, abych to shrnula, takže BM je z nemocnice zpět, o alimentech ticho po pěšině, zájem o syna veškerý žádný (jsme asi 4 roky rozvedení a nevzal si ho ani jednou na víkend nebo nějaký společně strávený čas, vše řešil max sms, která byla asi 1. za 14 dnů stejného raženi "ahoj, jak se máš, co děláš, co je u tebe nového, u mě nic nového" - jako by to měl uložené a jednou začas ji použil) divil se, že syn už asi po 5 sms na to nereagoval, ale taky proto, že neměl kredit - otec vyžadoval odpovědi, ale nedošlo mu, že mu nikdy ani kredit nekoupil.. no to je jedno) ale co chci říct, po rozvodu mi platil (sice všelijak ale platil) 1 000 Kč na dnes už 15 letého syna, asi v dubnu jsme se dohodli na mimosoudním zvýšení na 1 500 (nastupuje na gympl tudíž větší náklady hlavně na učebnice, teď v září mě bude jen toto stát přes 4 000,--) ale v tom dubnu se mu stal úraz a vlastně tuto dohodnutou částku nezaplatil nikdy a ani těch soudně 1000 Kč... Nikdo se nezajímal ani z jeho strany .. rodiče, sestra.. že má nějakou vyživovací povinnost... nechtěla jsem být hyena a čekala... dozvěděla jsem se, že nemám na nic nárok, že mám peněz dost (od jeho rodičů a od lidí...co s nima kamarádí) a že těch 1 500 není podložené atd. atd. (o té dohodě jim řekla jeho nynější přítelkyně) takže vlastně tím, že jsem ho nehnala po soudech a snažila se domluvit, nemám nic v ruce a kdybych ho po těch soudech tahala tak budu v jejich očích svině... takže co z toho plyne? za dobrotu na žebrotu:-(( nyní je stav takový, že byl takový frajer, že i když dělal rizikovou práci ve výškách tak si neplatil žádnou pojistku, jen základní daně, ani navíc 200 na zdravotní (aby dostával nemocenskou) si neplatil, škudlil a peníze ukládal k rodičům... v době nemoci ani jeho přítelkyni nebylo lehko, zůstala bez prostředků s půl roční dcerkou... jeho rodiče mu peníze rozfofrovali a nezajímalo je, že ona s dcerkou a náš syn mají nějaké potřeby... hlavně že si oni opravili barák pro dceru (od BM sestra)... když se dozvěděli, že to vím, tak z původního zapření uložených peněz u nich vyšlo, že je použili, ale že mu je vrátí až jim skončí stavební spoření... no škoda slov:-( hřešili na to, že má poškozený z části mozek, nepamatuje si spoustu věcí... tím, že si nic neplatil tak má 2 200 sociálku... tak, a teďka co s tím.... bylo mi ho líto, myslela jsem si, že žije nový život a jsou šťastní, ale po setkání s jeho nynější přítelkyní si jsem čím dál víc jistá tím, že patří na psychiatrii... ale to je na dlouhé vyprávění... takže jen k těm, co psali, že my samoživitelky jsme jen vyděračky peněz, by se měli zamyslet, že né vždy je vše tak jak se jeví... Závěrem, nedostávám od něj nic, nikdy mu nic navíc nekoupil, nikam ho nikdy nevzal... nezajímá se o jeho život, co ho baví nebo co rád podniká... nic, jen naoko zájem v podobě sms a to už ani dnes není pravda... U soudu kdy jsme se dohodli na těch 1 000 prohlašoval, jak se bude podílet na veškerých nákladech spojených se školou, výlety atd... sliby chyby...  abych řekla pravdu, nemám ani odvahu to dát k soudu... jednak je mi líto jeho nové přítelkyně a dcerky (ale nevím, jak dlouho s ním vydrží, když se k nim chová hnusně) a jednak mám strach, abych nedopadla ještě tak, že když má jen minimální sociálku, abych nakonec neplatila výživné ještě já jemu jako bývalému manželovi...... takže co říct závěrem, musíme se s tím se synem poprat sami.... asi je to napsáno dost chaoticky, omlouvám se.. ale když mi na to příjdou myšlenky honí se mi v hlavě spoustu věcí a nedovedu to jen tak hodit na "papír".....

Není tady

#86 13. 7. 2006 9:15

Kido12
♥♥♥♥---

Výživné ve výši 1000 Kč na 15tiletého syna mi připadá víc než podprůměrné.
Co se týče mimosoudní dohody, pokud není stvrzena rozsudkem soudu, není
vykonatelná, tzn. nemáte právní nárok ji na otci vymáhat. Domáhat se můžete
dlužných částek tzn. od toho měsíce dubna až dosud 4x1000 Kč. Doporučila bych
Vám podat si návrh k soudu na zvýšení výživného, protože s ohledem na vzrůstající potřeby dítěte je Váš nárok více než oprávněný. V návrhu uveďte i to,
že jste akceptovala otcův úraz a nevymáhala jste běžné výživné, přestože pokud
by si řádně platil nemocenskou či jako OSVČ měl jinak řešenou situaci pro podobné případy rozhodně částka 1000 Kč není taková,aby výrazně ovlivnila jeho
životní úroveň. Jako otec dvou dětí si musí být vědom svých závazků a podle toho
se chovat. Situace se nijak nezměnila a nadále Vám neplatí ani to běžné výživné.
Výše výživného je závislá na potřebách dítěte, na jeho zdravotním stavu, na
poměrech obou rodičů. Sama víte, kolik Vás dítě stojí jen s ohledem na školu, koníčky, ošacení, školy v přírodě, prázniny, lyžařské výcviky apod....
Za průměrnou částku na 15tileté dítě bych považovala s ohledem na příjmy rodičů
(tady beru rodiče s průměrnými běžnými příjmy řekněme 13-16 tis. čistého otec,
9-11 tis. čistého matka) a s ohledem na další vyživovací povinnost otce k půlroční
dceři a partnerce na MD a faktem, že se žádným jiným způsobem na péči o
dítě nijak nepodílí cca 2500-3500 Kč.
Částky jsou samozřejmě velice orientační - v jednotlivých okresech se i výrazně
rozcházejí..

Není tady

#87 13. 7. 2006 9:24

Ajax
♥♥♥♥♥--

Díky za názor, jen mám obavy, když mám příjem kolem 17 tis. abych ještě nakonec já neplatila výživné jemu jako BM, abych mu zajistila životní úroveň jako v manželství... někde jsem o tom četla, ale jestli to je nějak pozměněno to zatím nevím...

Není tady

#88 13. 7. 2006 9:56

evca1
♥♥♥♥---

Já má na syna 14 let  soudně 2500,-Kč. Teď mi můj BM platí 2800,- (dohoda mezi námi), protože syn chodí na doučování. Můj BM má příjem kolem 18 tis.čistého a já 12 tis. čistého. Ani jeden z nás nemá zatím jinou vyživovací povinnost.

Není tady

#89 13. 7. 2006 10:10

Ajax
♥♥♥♥♥--

Evca1, nevím, zda se to dá srovnat, měl vysoké příjmy, ale po úraze jen socka 2200 (je fakt, že vlastní vinou, kdyby si platil pojištění jako rozumný člověk byl by na tom jinak) ale vůbec netuším jak by se soud k tomuto stavěl... je fakt, že mému synovi může být jedno, že si  nic neplatil a peníze utlačoval "do punčochy" a jeho rodinní příslušníci mu to utratili..... a že zrovna teď nemá....  ale to říkal i když měl.. tak kdo mu má věřit, že?

Není tady

#90 14. 7. 2006 10:17

Kido12
♥♥♥♥---

Upřímně řečeno, je to dospělý člověk a musí si být vědom svých závazků. Člověk, který má rodinu a dvě nezletilé děti by měl počítat i s případným výkyvem jako je nemoc či ztráta výdělku. Chápu, že člověk se může do takovéto
situace dostat a vy jste dle mého i postupovala tolerantně, když jste souhlasila s
tím, že platby výživného budou po dobu nemoci opožděny. Na druhou stranu, částka 1000 Kč by ani pro člověka na nemocenské neměla být až tak alarmující
a závažně ohrožující jeho životní úroveň. Otec jako pracující OSVČ za běžných
okolností jistě pracoval tak, aby se uživil a bylo na něm, aby buď odváděl pojištění pro případ nemoci, nebo si alespoň část výdělku dával stranou pro podobné případy. Neznám přesné podrobnosti, ale výmluvy, že peníze dávám rodičům a ti je utratili, mi připadají účelové a soudy na ně neberou zřetel ..
V současné době otec pracuje, či je stále veden jako práce neschopný ??

Není tady

#91 14. 7. 2006 11:33

Ajax
♥♥♥♥♥--

V současné době nepracuje,ale na nemocenské asi už není, hlásil se na pracovní úřad a zastavil činnost... tudíž mu vyplácejí jen tu úplně nejmenší sociální dávku.  Podle mne už ani nikdy pracovat nebude. Podle toho jak moc ho úraz poznamenal bych si troufla odhadnout, že je už neschopen práce doživotně....

Není tady

#92 14. 7. 2006 15:34

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Ajax napsal(a):

V současné době nepracuje,ale na nemocenské asi už není, hlásil se na pracovní úřad a zastavil činnost... tudíž mu vyplácejí jen tu úplně nejmenší sociální dávku.  Podle mne už ani nikdy pracovat nebude. Podle toho jak moc ho úraz poznamenal bych si troufla odhadnout, že je už neschopen práce doživotně....

V takových případech se rok marodí a potom se žádá o invalidní důchod.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#93 15. 7. 2006 14:14

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Kdepak mimosoudní dohody. I já jsem zpočátku na ni přistoupila, ale když to BM třetím měsícem porušil, dala jsem žádost k soudu. Dohodnout se bývalí manželé mohou, ale vždy je to třeba potvrdit soudním rozhodnutím. Jak vidíte, nikdy člověk neví, co se stane...
A k těm dietám, BM měl také velice vysoké cestovní náhrady a soudkyně taky řekla, že to se do výdělku nezapočítává, ale že jí nedá, aby jejich výšku jen tak pro zajímavost nezveřejnila.
Ajax, obávám se, že z toho inv. důchodu BM se Ti výživné o moc nezvýší. Je to smůla na všechny strany.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#94 17. 7. 2006 8:30

Ajax
♥♥♥♥♥--

jasan Judyna.. já s tím ani nijak nepočítám, jen mi to příjde takové strašně nespravedlivé.-((( a ještě když kolikkrát čtu názory, že my samoživitelky si uměle vytváříme náklady, abychom bývalé sedřeli z kůže.. tak je mi z toho nanic:-((

Není tady

#95 19. 7. 2006 8:06

Kido12
♥♥♥♥---

Předpokládám, že vysokoškolák má oba rodiče. Výši výživného ovlivňují poměry
obou rodičů, případně jak se podílí na péči a výchově, potřeby oprávněného (zde
zletilého studujícího dítěte, který se řádně připravuje na budoucí povolání), příp.
zdravotní stav, další vyživovací povinnosti rodičů apod...
Neuvádíte podrobnosti, pak se ta částka tipuje velice špatně.

Není tady

#96 10. 8. 2006 7:45

Kido12
♥♥♥♥---

Teoreticky za předpokladu průměrně stejných výdělků obou rodičů ( cca 15 tis.
čistého měsíčně),faktu, že ani jeden nemá další vyživovací povinnost, že zletilý
syn žije s matkou, řádně studuje na Vš, jemu řekněme 20 let a má přiměřené
potřeby odpovídající jeho věku - jídlo, ošacení, náklady spojené se studiem -
např. dojíždění do školy, menza, učebnice, knihy, internet, studijní praxe v zahraničí, jazykové kurzy, doučování, kurz autoškoly apod...   bych průměrnou
výši výživného viděla tak v hranicích 3500-5000 Kč měsíčně. Soud samozřejmě
může posoudit i nezájem otce (který delší dobu o syna neprojevoval zájem,
nad rámec stanoveného výživného nijak nepřispívá, se synem se nestýká, neposílá mu dárky k narozeninám, vánocům apod...) a přiklonit se k vyšší částce.
Samozřejmě záleží i výpovědi obou účastníků řízení, na zdravotním stavu otce a
jeho současných možnostech.
Také neuvádíte, zda syn při studiu pracuje.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí