Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 8. 11. 2008 10:13

F1
♥♥♥----
Registrovaný: 12. 3. 2008
Příspěvky: 129

Starší rodiče,starší děti

Jak to máte Vy 40a 50leté ,,děti"s vašimi rodiči?Mí rodiče mají kolem 70let každou nemoc prožívají tedy hlavně mamka s otcem se ani nebaví co šli na důchod přestali si rozumět máti by se nejradši rozvedla.Otec je dost hluchý tedy televizi má na plný pecky máti vedle v pokoji neslyší a on  nepůjde na ušní.Je to fakt otravné  slyšet televzi ještě na dvoře.
Co se rodiče moc nebaví tak mamka vyžaduje oporu ve mne a když se za ní denně nestavím jsem zlá atd.Mám práci dítě tak tak stíhám.Pořád poslouchám že je sama atd.ale já jsem taky sama nemám přítele a nebrečím ji....i když je mi smutno.Denně mi nadává na otce ale mne to nebaví pořád poslouchat neměla si ho brát nebo se měla rozvést.....Mamka je i nemocná na srdce ,cévy atd to slyším  taky denně jak vzdychá a pobekává a já by ji měla denně konejšit já taky nemám zdraví oK a to jsem mladší.
Již mne to unavuje vím jsou to rodiče ale jsou rodiče kteří mají děti daleko od sebe a vidí je 4krát do roka a mamka mne vidí skoro deně a stále mi něco vyčítá.
Jsem fakt tak zlá dcera?

Není tady

 

#2 8. 11. 2008 11:08

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 28. 4. 2006
Příspěvky: 1367

Re: Starší rodiče,starší děti

Když se rozhlídnu po příbuzenstvu, řekla bych, že ten, kdo neustále skuhrá a stěžuje si, je na tom ještě ucházejícně. Protože ten, komu skutečně něco je, neplýtvá silami, ale šetří si je na důležitější věci. A snaží se, aby si odpočal, nabral síly, aby se zase vrátil do stavu, který mu aspoň vzdáleně bude připomínat dobu před nemocí.

Měla jsem možnost porovnat blízké příbuzné ve stejném věku, kteří byli nesrovnatelní co se týče zdravotního stavu. První drobné nemoci, druhý vážnou. Zatímco ten s vážnou o ní nemluvil, ten s lehčí neušetřil okolí ani s podrobnostmi o pooperační péči a ukázání jizvy všem bylo samozřejmostí...Bylo to jako srovnávání slepáku s operací srdce a pouze slušnost a úcta mi zabránily, abych dala nahlas najevo, že se cítím fakt trapně.

U starých lidí se samozřejmě dobře ví, že jim síly budou jen ubývat, nikoli přibývat, proto je jejich situace horší, než u mladších věkových kategorií. Ne že bych si myslela, že se z toho snaží někteří mazanější vytěžit, ale někdy je to s nimi opravdu neúnosně těžké. Co Ti poradit na maminku? Zkus jí navrhnout, že se budeš stavovat dvakrát týdně, řekněme v úterý a v pátek. S tím, aby Tě čekala a připravila Ti, s čím chce ten den pomoct. Dodržuj ty dny, lítat tam každodenně, to se odděláš. A pokud si maminka nepřestane stěžovat, navrhni jí domov důchodců či pečovatelák. Tam je lékař i sestry k dispozici a Ty přece nemůžeš píchat injekce ani předepisovat prášky, je-li na tom maminka tak vážně, že jí je špatně stále, mohla by také jít na týden do špitálu na komplexní vyšetření.

Uvidíš, jak maminka zbrzdí. Pro ty, kdo si myslí, že je to drsné řešení, dodávám, že je účinné a vyzkoušené.

Tvoje matka cítí, že už ji na světě moc radosti nečeká. Je docela pochopitelné, že ji to štve a drtí. Že se nerozvedla, nediv se. Starší generace byla toho názoru, že od toho má žena zástěru, aby pod ní všechno schovala.Vidím to na švagrových rodičích. Hádají se, ale od sebe nepůjdou, už to prý doklepou. Zcestný názor. Je to o lenosti něco rozhodnout. Že mají mizerné manželství, se o nich ví odjakživa. Dvě děti vychovali, jsou dávno dospělé, tak co. Jenom otravují život druhým. Jejich potomci jsou z nich nešastní a návštěvu jeden druhému předhazují...půjdeš tam zítra? Ne? Co se dá dělat, snad to přežiju. Ale zato jim udělᚠna víkend nákup, a tam tenhle týden nemusím! Ještě by chybělo, aby se kvůli nim hádali i tihle dva, zatím docela normální lidi...

Není tady

 

#3 8. 11. 2008 12:03

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 12. 9. 2007
Příspěvky: 8543

Re: Starší rodiče,starší děti

F1 - nejsi zlá dcera, akorát podléhᚠ"nátlaku" a nebojím se napsat "vydírání" od Tvé matky, nemᚠvlastní hranice.
Mně je 33, rodičům okolo 60-ti, bydlím přes 100 km daleko a vidím je jednou za měsíc, poslední dobou i za dýl. A pro obě strany je to v pohodě.
Maminku nezachráníš, nemůžeš jí udělat šastnou, to může jen ona sama, a do vztahu mezi rodiči taky nemᚠco zasahovat, Ty jsi jejich dítě a vztah je jejich věc.

Být Tebou, začnu si stát sama za sebou, zeptej se sama sebe, jak často mámu chceš vidět - jestli každý den (pokud to chceš je to OK), nebo jednou týdně, nebo jednou měsíčně, nebo 4x ročně... všechno je ok, pokud Ti to vyhovuje.

Akorát Tvým úkolem je, ustát to, že Ti máma bude vyčítat, že na ni kašleš.
Ale to není pravda. Jsi dospělá, mᚠsvůj život a rodiče taky.
Něco jinýho bude, až máma bude tak nemocná, že se o sebe nebude umět postarat, tak ji budeš muset nějakým způsobem zaopatřit... ale teď ne.

Není tady

 

#4 8. 11. 2008 23:10

Heluška
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 5. 10. 2007
Příspěvky: 1943

Re: Starší rodiče,starší děti

Nezažila jsem nic podobného, nejsem ani ten správný záchranář, nevím jak bych to řešila. Neuměla bych to , jako moje sestra.Dochovala tchýni i oba naše rodiče, mohla by taky vyprávět. Neuměla si vyhradit čas a prostor pro sebe. Když přišla unavená z práce a toužila se na chvíli zklidnit, už tam byla máti, které bylo smutno.
Mamkka by jistě respektovala  tu půlhodinku či hodinku,kdyby si o ni uměla říct.
Jsem jiná, když jsem unavená, potřebuji klid, kdyby nemohl být po dobrém, asi bych časem bouchla padni komu padni.
Takže F1, jednoduše mamince oznam , kdy přijdeš a kdy si dᚠčas sama sobě.
Pokud je soběstačná, neměla bys přebírat všechny práce, a pracuje pomalinku, zaměstná mysl, bude lépe spát a bude mít méně času na smutnění. Taky bude pohybem udržovat tělo v chodu. Klidně bych  o tom s rodiči promluvila.
Pokud ovšem má podporu v nemohoucnosti a část peněz ti dává za pomoc, pak je to trochu o něčem jiném, ale i tak by to mělo mít nějaká pravidla a hranice. Jinak padneš.
Ta pomoc ze sociálky taky není špatný nápad.

Maminka nemá žádné koníčky?
Já se vidím s dcerami jednou, nejvíc dvakrát ročně, toto je mi úplně proti srsti, takto tlačit lidi kolem sebe do kouta. to nemá s věkem moc společného.

Není tady

 

#5 10. 11. 2008 10:46

Judinka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 21. 4. 2006
Příspěvky: 466

Re: Starší rodiče,starší děti

Jsem přesně to zmiňované "dítě" mezi 40 - 50 wink a problémy s rodiči (tedy spíš matkou) jako přes kopírák.  Otec je natolik introvertní, že se nepotřebuje kontaktovat vůbec, sám se neozve, nezeptá na vnuky... Výhodu mám v tom, že od nich bydlíme 200 km, dětství jsem měla totiž tak malebné, že první na co jsem se těšila bylo, že vypadnu z domu (přemýšlela jsem nad tím od 13) a povedlo se mi to už v 16, kdy jsem jela studovat z konce Čech až na Moravu, neplánovala jsem se vracet a  nevrátila se "domů". Problémy samozřejmě nezmizely, výčitky nadávky, lamentace, manipulace buď osobně při návštěvách nebo po telefonu - byla jsem vždy vyždímaná jako citron...ale přece jen to nebylo denně ba ani týdně a nyní už ani měsíčně hmm O problémech s manželstvím slýchávám od dětství, samozřejmě už pominul zástupný  důvod, že se nerozvádí kvůli mě reta , kvůli vnukům to též nebude, ...naposledy jsem slyšela od maminky srdceryvné lamentace, že se opravdu rozrozvede před čtvrt rokem...., je jí 69. Tím neustálým setrváváním v konfliktním, nešastném manželství mi tuto instituci znechutila natolil, že jsem se chovala právě opačně: jsem už jednou rozvedená a se současným manželem nežiju ani nebydlím už asi 8 let, každopádně jsem nikdy neprožívala: "Co tomu řeknou lidi!" a myslím si, že život je krátký na to, aby si ho člověk soustavně ničil.  Tím jsem chtěla říct, že by si ho člověk ani neměl ničit tím, že bude denodenně slýchávat nářky rodičů a obětovávat jim veškerý volný čas  a přehánět to s pomocí jenom kvůli tomu, že ho kdysi přivedli na svět. Ale pokud to tak člověk cítí, proč ne. Jsou rodiče, se kterými je setkávání radostí a ne nemilá povinnost. pussa

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů