18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
annie, já vím, detailně - máme v rodině dvě "cizí" mimča.
Není tady
Blossom napsal(a):
Kaliku, loterie je to kadopádně. Ale dle mých ivotních zkueností (třeba s vlastními dětmi), ale i dle načteného materiálu, to vidím tak, e tak asi 80% osobnosti je dáno geny, a jen ten zbytek výchovou, prostředím.
Proto, kdybych nemohla mít děti, tak bych rozhodně preferovala cestu přijmout dárcovské vajíčko oplodněné mým partnerem, a proít normální těhotenství, porod a ve, co s tím přirozeně souvisí. Po mých zkuenostech s výchovou svých dětí (u dobře vím, e s některými vrozenými vlastnostmi se takřka nedá hnout ani sebelepí výchovou) bych neměla odvahu k adopci, přiznávám. Ty děti z dětských domovů mají bohuel větinou geny svých v lepím případě nezodpovědných, ale v horím případě kriminálních rodičů, a ty geny se bohuel přes sebevětí výchovné úsilí někde projeví. Znám to ze svého okolí, znám víc dětí adoptovaných a asi v polovině případů se dítě po pubertě zcela trhlo a začlo ít stylem svých biologických rodičů, přestoe je nikdy nevidělo. Prostě - asi v půlce případů to s adopcí dopadá blbě. (Viz kniha Terezy Boučkové Rok kohouta).
Já bych na adopci odvahu neměla, ale o to víc si váím těch, kdo tu odvahu mají a jdou do toho přes vechna rizika a dají oputěnému dítěti domov.
Geny jsou pouze dispozice, které se pak vůbec nemusí projevit. 80% je moc, uvádí se něco kolem 60%. Velikánský vliv je právě ta výchova a prostředí. Kriminálníkem se člověk nerodí, ale stává. Ano, někdo má tendence k choleričnosti, ale i tak nemusí být násilník.
Není tady
děti z dětských domovů mají bohuel větinou geny svých v lepím případě nezodpovědných, ale v horím případě kriminálních rodičů
Nemají vechny tyhle děti rodiče nezodpovědné nebo kriminálníky. I takzvaně "sluné enské" mají různé důvody k tomu, proč si dítě nemůou nechat.
Není tady
Jája napsal(a):
Petruo, asi bych pak měla právě pocit, e můu spolurozhodovat o osudu dítěte kdybych dala vajíčko někomu koho znám. Ale na druhou stranu, kdyby mě o to poádal někdo hodně blízký asi bych neodmítla...
U náhradní matky si dovedu představit to udělat moná snad jen pro dceru - jene tam je zas problém věkovej...
mam to přesně jako ty (akorát nevim s tím hodně blízkým, asi bych to taky neodmítla, ale bojim se e bych na to nedokázala zapomenout, e má ta dotyčná dítě díky mě. Ne e bych jí to teda někdy připmínala, ale asi bych v koutku due na to někdy myslela)
Není tady
KALIK napsal(a):
Kriminálníkem se člověk nerodí, ale stává.
konkrétna skúsenos z môjho okolia - tie deti to ale skúajú poctivo , môem potvrdi - zloitá výchova
Není tady
no Petruo, to já bych jí zvládla i radit nebo by mi dalo hodně moc práce neradit a nemluvit do výchovy
Kaliku, teda jak jsi to napsal, tak bych z toho měla pocit, e by neměli být souzeni ti co udělali nějakej kriminální čin ale jejich rodiče - nebo aspoň rodiče s nima zároveň
Není tady
Jája napsal(a):
no Petruo, to já bych jí zvládla i radit nebo by mi dalo hodně moc práce neradit a nemluvit do výchovy
Kaliku, teda jak jsi to napsal, tak bych z toho měla pocit, e by neměli být souzeni ti co udělali nějakej kriminální čin ale jejich rodiče - nebo aspoň rodiče s nima zároveň :/
asi tak
Není tady
Dyk říkám, na auto potřebuje řidičák na plození nic. Co je větí zodpovědnost? :-D
Není tady
Jája napsal(a):
Kaliku, teda jak jsi to napsal, tak bych z toho měla pocit, e by neměli být souzeni ti co udělali nějakej kriminální čin ale jejich rodiče - nebo aspoň rodiče s nima zároveň
ale to já taky Ale člověk má asitendenci do veho kecat vem,t ake tam nevidim zase tak velkej rozdíl, jestli její prcek vznikl z mýho vajíčka nebo z jejího
ne e bych teda kadýmu do veho kecala, kdy jsem to po sobě četla, tak to tak vypadá
Není tady
Ale takhle to nefunguje. Kdy si tě přivede někdo jako dárkyni, dostane přednost v pořadí, ale nedostane tvoje vajíčko. Dostane jiné a ty ho daruje anonymně někomu jinému. Právě proto, abys nevěděla, e to konkrétní dítě tvojí kamarádky je vlastně tvoje. Takhle nějak jsme to plánovali, kdy nemohla otěhotnět vagrová. Pak váně onemocněla a děti mít nebude, ale to je jiná věc. U jsem na to stará, ale klidně bych to vajíčko darovala, kdybych věděla, e to někomu opravdu pomůe.
Není tady
no tak jsme zase chytřejí
Vlaďko a kdy bych chtěla, aby ten někdo dostal mý vajíčko? to jde nebo ne (třeba kdy by to byli dvě sestry)?
Není tady
KALIK napsal(a):
Dyk říkám, na auto potřebuje řidičák na plození nic. Co je větí zodpovědnost? :-D
tak ja som u dnes po a idem si rezervova útulnú izbičku v Ilave 2-3 nápravná
Není tady
no jó!!!!! Vdy já to četla....úplně jsem na to zapomněla.Díky Vlaďko za připomenutí
Není tady
Jája napsal(a):
no tak jsme zase chytřejí
Vlaďko a kdy bych chtěla, aby ten někdo dostal mý vajíčko? to jde nebo ne (třeba kdy by to byli dvě sestry)?
To nevím, nejsem na to ádný odborník. Ale jak jsem napsala tak bráchu informovali - tenkrát to fungovalo takhle. A dost dobře by nemohla mít vagrová moje vajíčko a bráchovy sperie
Take s tím příbuzenstvím - nevím. Ale dvě sestry a manel - teoreticky - proč ne?
Upravil(a) Vlaďka (7. 11. 2008 11:36)
Není tady
no teoreticky ano, jen mě napadlo jestli na to nejsou nějaký pravidla, který to úplně zakazujou...
s tim bráchou je to jasný
Není tady
já myslim e ne, e můe darovat vajíčko tvojí sestře...ale jsitě to taky nevim. Jen mi to přijde logické, jak se tu řeily ty geny, tak tim líp, dítě je "genově" úplně v rodině
Není tady
jj právě ty geny
teda to tu řeim, jak kdybych nějakou sestru měla
nj jene informace jsou potřeba
Není tady
mirka.. napsal(a):
ale mě nejde o to najít někoho kdo by to udělal..spí mě to napadlo zaloit, bo my sme se s holkama docela pohádaly. jakoe nikdo nemůe vědět, co mě napadne za 10 let, e někde běhá moje dítě. a to dítě, kdyby se to dovědělo..e psychicky to můe ublíit mě i jemu. a podobně.
To je podobné ako s darcovstvom krvi... tie to niektorí berú ako darovnaie kusu zo seba(napr. Jehovisti) a niekto iný úplne normálne... Alebo si predstavte, e zomriete pri autonehode a vae orgány niekomu darujú. Mňa by to poteilo. Aj tá mylienka s vajíčkom sa mi nakoniec páči... Propste vy samy nezuitkujete vetky vajíčka, tak sa podelíte s potrebnými. Vajíčko podža mňa nie je diea a vzah sa vytvára v bruchu. Genetická informácia tam nejaká je, ale to aj pri umelom oplodnení neznámym darcom.
Není tady
Váím si kadé enské, která je ochotná darovat vajíčko a tak umonit vytouené rodičovství těm, ke kterým "příroda" nebyla tak hodná, aby jim umonila dítě počít přirozeně.
Je stralivě jednoduché říct "dětské domovy jsou plné dětí, běte a nějaké si adoptujte" - za prvé jsou plné vesměs dětí, které ná právní řád adoptovat neumoňuje, nebo jsou velmi zdravotně či jinak poznamenané. Zadruhé ani ten, kdo touí po vlastním dítěti velmi upřímně, nemusí spatřovat automaticky rovnítko mezi "moje=adoptované". Vdycky je velmi lehké házet názory tu i tamhle, kdy jste se v takovéto situaci sami nikdy neocitli a takovéto (velmi bolestivé) problémy řeit nemuseli.
My s manelem například s osvojením dítěte do budoucna velmi váně počítáme (jsme v přípravné fázi), ale neodsuzuju pro to nikoho, kdo to tak nemá, nebo touí po biologickém dítěti natolik e je pro to ochoten podstoupit umělé oplodnění s darovanými buňkami.
Upravil(a) Ronja (7. 11. 2008 14:17)
Není tady
Selima napsal(a):
mirka.. napsal(a):
ale mě nejde o to najít někoho kdo by to udělal..spí mě to napadlo zaloit, bo my sme se s holkama docela pohádaly. jakoe nikdo nemůe vědět, co mě napadne za 10 let, e někde běhá moje dítě. a to dítě, kdyby se to dovědělo..e psychicky to můe ublíit mě i jemu. a podobně.
To je podobné ako s darcovstvom krvi... tie to niektorí berú ako darovnaie kusu zo seba(napr. Jehovisti) a niekto iný úplne normálne... Alebo si predstavte, e zomriete pri autonehode a vae orgány niekomu darujú. Mňa by to poteilo. Aj tá mylienka s vajíčkom sa mi nakoniec páči... Propste vy samy nezuitkujete vetky vajíčka, tak sa podelíte s potrebnými. Vajíčko podža mňa nie je diea a vzah sa vytvára v bruchu. Genetická informácia tam nejaká je, ale to aj pri umelom oplodnení neznámym darcom.
Selimo, to mas tezky.
S krvi a pripadnym rozebranim na nahradni soucastky problem nemam. To jenom pomuze prezit nebo zkvalitnit zivot nekomu, kdo uz tady je a nenapomuzu tim k tomu, aby na svet prisel bezbranny clovicek.
Resili jsme doma, co kdyby se to nepovedlo normalne a mne vyslo:
-darovat sve vajicko ne, protoze bych se za to dite citila odpovedna. Pritom vim, ze by mohlo mit i lepsi matku nez jsem ja, ale co, kdyz ne...
-darcovske vajicko a spermie meho muze uplne klidne. Vynosila bych, porodila bych, bylo by nase a na cizi biologickou matku bych si ani nevzpomela
-moje vajicko a darcovska spermie ne, s cizim chlapem dite nechci...
Docela strasne a rozumem bohuzel neovlivnitelne.
Upravil(a) elena007 (7. 11. 2008 14:51)
Není tady
Není tady
Za sebe říkám jednoznačně NE! Dělala jsem v IVF laboratoři a darování vajíček opravdu NENÍ jako darovat spermie. Dárkyně musí podstoupit léčbu - tj stimulaci hormony, co v ádném případě není úplne bez rizika pro ni samotnou, můe se vyvinout tzv. ovariální hyperstimulační syndrom, který můe mít i těký průběh - tělo reaguje na dodávané hormony, které mají za úkol vyvolat stimulaci velkého počtu folikulů, v krajním případě můe dojít i k selhání ledvin či trombóze. Také můe dojít ke krvácení do dutiny břiní - vajíčka se toti odebírají přes stěnu poevní vpichem odběrové jehly a odsátím folikulů tzv. punkce. O rozhozeném menstruačním cyklu, event neschopnosti mít posléze vlastní dítě ani nemluvě. A pokud se pamatuji, věk eny se pohybuje mezi 18 a 35 lety. Své dceři bych se to určitě snaila rozmluvit, za těch pár tisíc a poničené zdraví to rozhodně nestojí.
Není tady
Je to sice hezký, ALE: nikdy nevíte, jak se hormonální bomba jednou časem projeví na vaem organizmu. Včera jsem zovna o tom četla v časopise, e mohou darovat i eny, které jetě vlastní děti nemají, ale do toho bych u vůbec nela kvůli moným zdravotním následkům..darovala bych a pak sama bych nemohla mít dítě.
A napadla vás taky finanční stránka věci? Ono toti za ten odběr se docela dost platí, take pak mohou vznikat spekulace o tom, zda to dotyčná dělá pouze z lásky k lidstvu nebo z finančních důvodů....ale i kdyby mi za to platili desetitisíce, pořád bych měla obavu z následků.
Jájo - co já vím tak to moné není. Dárcovství je anonymní a to vdy, ani sestra sestře dát jajco nemůe.....ale je to info stará cca rok, moná to u změnili
Není tady