6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
myslíte, e jinak bere ene dítě, které není biologicky její, ale odnosí a porodí ho ne ena, která si vezme třeba kojence
Neřekla bych. Pokud "pochybuje", vdycky tam ten genetický červíček můe hlodat. Ale to má nakonec i v rodině - dítko se zvrhne nějakým patným směrem nebo se nedejboe narodí s nějakou vadou a vichni přemýlejí "po kom to má - u nás v rodině nic takového nebylo".
Není tady
la bych do toho určitě
Není tady
Petrua napsal(a):
naprostej souhlas. Jinak odejde vajíčko s menstruací a taky to nikomu nevadí... darovat vajíčko, znamená darovat vajíčko, ne dítě kdy neni oplodněný (to u jsem tu psala). Co byměla říkat taková slepice???
Já v tom cítím rozdíl. Protoe kdy mám měsíčky, z těch vajíček se nestanou iví človíčci. Z tohoto ano.
mirka.. napsal(a):
ahojte, zajímal by mě vá názor na darování vajíčka. Ne to zdravotní hledisko, e člověku rozhasí tělo hormonama, ale to vědomí, e někde bude vae dítě a tak. přemýlela jsem nad tím, e bych to nebrala jako moje, kdy by ho odnosila nějaká ena a porodila ho. a někomu by to pomohlo, kdo děti mít nemůe.
Já myslím, e bych do toho la. Kdybych měla jistotu, e o "mé" dítě bude dobře postaráno, a e nějakému páru marně se snaícímu o dítě dám touto cestou smysl ivota a mému vajíčku, které by vlastně přilo nazmar, dám anci ít...
Znala jsem mue, který si na vojně přivydělával dárcovstvím spermatu. Přilo mi to humanistické - dá nějakému páru monost mít dítě aspoň z půlky geneticky "jejich". A on si tím trochu přivydělal, tak mi to přijde spojení příjemného s uitečným.
Já dárcovství vajíčka vnitřně cítím podobně jako třeba dárcovství krve, nebo kostní dřeně, to jsou přeci také vae buňky. A tím, e je člověk někomu daruje, sobě moc neukodí a jinému můe nesmírně prospět.
Jsem dárce krve. Přesto pro mě je darování vajíčka diametrálně odliné.
Protoe z mé krve nevznikne nový malý človíček.
majkafa napsal(a):
Petrua napsal(a):
naprostej souhlas. Jinak odejde vajíčko s menstruací a taky to nikomu nevadí... darovat vajíčko, znamená darovat vajíčko, ne dítě kdy neni oplodněný (to u jsem tu psala). Co byměla říkat taková slepice???
Já v tom cítím rozdíl. Protoe kdy mám měsíčky, z těch vajíček se nestanou iví človíčci. Z tohoto ano.
Ano, e z toho něco nového krásného vznikne, to je jistě rozdíl
Není tady
Geny jsou pouze stavební plán, projekt. Jak bude ale výsledný objekt nakonec vypadat je ovlivněno nejenom geny, ale předevím výchovou, prostředím... Dnes u se mimo to pekuluje, e geny nejsou to jediné, co předává vlastnosti. To, e člověk má takové a takové geny jetě neznamená, e jsou funkční. Mohou být třeba blokovány. Co potom vyleze z genů je váně loterie
Není tady
moje nemnoi , deti u mám
z etického hžadiska, mono keby som vedela, e deti nechcem ma a nebudem ma
mi príde, e adopcia je to isté ako keď ena porodí pre ňu cudzie diea, pre chlapa je to lepie
volila by som adopciu
Není tady
keď ena porodí pre ňu cudzie diea
Není to trochu protimluv? Kdy porodí dítě, je její, i kdyby genetický materiál vajíčka i spermie byl od dárců. Mimoto při adopci bohuel nemůe proít těhotenství.
Není tady
KALIK napsal(a):
Tak bychom se mohli dostat k interupovaným dětem, kde u něco nového krásného vzniklo, k antikoncepci, k omezování porodnosti v některých státech, k dětským domovům, atd.
Nepotřebuju nikoho přesvědčovat o svém postoji. Je takový, jaký je. Stejně jako postoj en, které by vajíčko darovaly. Nikdo z nás není kvůli svému postoji horí nebo lepí.
Upravil(a) majkafa (7. 11. 2008 10:05)
helena napsal(a):
keď ena porodí pre ňu cudzie diea
Není to trochu protimluv?
- biologicky cudzie
Kdy porodí dítě, je její,
- o tom nie sú pochybnosti
i kdyby genetický materiál vajíčka i spermie byl od dárců.
Mimoto při adopci bohuel nemůe proít těhotenství.
- ano, nemôe, pri adopcii sa vzah nadväzuje neskôr a inak
Není tady
Já bych do toho také la. Také vajíčko beru jako buňku a myslím, e hodně záleí i na výchově a....konec konců kadý jsme na tom světě nakonec sám za sebe a jaký si to uděláme takové to máme...take to potencionální miminko, které se z toho narodí, si ten svůj ivot stejně musí odít po svém, a u jsem bio rodičem já, nebo někdo jiný, a u se mu dostalo v dětství to či ono......
Neumím si vak představit, e bych to cizí vajíčko měla mít v sobě já...děti sice zatím nemám a stále doufám, e a bude čas, ve půjde dobře. Tudí to neproívám z té strany rodičů, kteří by straně chtěli, ale nemohou, moná, e pak bych to vnímala určitě jinak....
Není tady
Taky jsem říkávala - vdy jsou domovy plné, tak kdy pár nemůe mít dítě, tak a si adoptuje.
A proívám na vlastní kůi různé peripetie na cestě za miminkem, tak vidím, e adopce a mít biologicky svoje dítě je rozdíl. Minimálně ten, e jak u tu zaznělo, u adopce neproijete těhotenství, porod, kojení.
Smekám před těmi, kteří děti z domovů vychovávají, já na to aspoň zatím nemám.
A k dárcovství - pokud se na to tazatelka cítí, tak a vajíčka daruje. Pokud se najde ena - a vím, e je jich spousty, která bude toto vajíčko chtít, tak a ho přijme. Kadý se rozhoduje sám a za vechna rozhodnutí nese následky.
Není tady
Kdy porodí dítě, je její,
- o tom nie sú pochybnosti
aj keď ....mono niekedy sú , právne, sociálne ..... áno
som sa tak zamyslela diea nepatrí nikomu, nie je to vec, ale človek, asi preto kadý zvauje odkiaž pokiaž si nastaví hranice
Není tady
Majkafo - moc hezký podpis.
Není tady
přimělo mě to zamyslet se nad dárcovství vajíčka x náhradní matka
dovedu si představit, e daruji vajíčko, ale e bych donosila dítě a dala ho jeho biologickým rodičům - to opravdu né
Není tady
Jája napsal(a):
dovedu si představit, e daruji vajíčko, ale e bych donosila dítě a dala ho jeho biologickým rodičům - to opravdu né
ja ano
Není tady
Jája napsal(a):
já taky ne
vajíčko je vajíčko, ale jak bych byla těhu a porodila, tak bych ho nedokázala dát
Není tady
...kdy pár nemůe mít dítě, tak a si adoptuje.
A proívám na vlastní kůi různé peripetie na cestě za miminkem, tak vidím, e adopce a mít biologicky svoje dítě je rozdíl...
annie, adopce taky není zrovna procházka růovou zahradou - to není přijít do domova a vybrat si "z regálu". Na malé mimčo (cca dvouměsíční) se čeká kolem dvou a tří let. Ale kdy jiná monost není...
Není tady
ale jetě dodám - jak se tu psalo, e pokud si ta ena přivede "dárkyni", tak přeskočí pořadník... tohle bych asi nedokázala. Pokud bych darovala vajíčko, stálo by mě to "chvíli" u dr. a hotovo. Ale nechtěla bych vědět, kdo má z mého vajíčka dítě, protoe by mi to asi nedalo a chtěla bych ho vidět. A nevim jak bych se pak cítíla, to si neumim představit.
Není tady
Heleno - přesně tak to bylo myleno. Kdy jsem nebyla "zasvěcená" do problému, tak jsem to viděla skoro růově.
A u nás se čeká pět let - na zdravé, bílé a malé dítě.
Není tady
to já bych taky nedokázala....
Není tady
majkafa napsal(a):
KALIK napsal(a):
Tak bychom se mohli dostat k interupovaným dětem, kde u něco nového krásného vzniklo, k antikoncepci, k omezování porodnosti v některých státech, k dětským domovům, atd.
Nepotřebuju nikoho přesvědčovat o svém postoji. Je takový, jaký je. Stejně jako postoj en, které by vajíčko darovaly. Nikdo z nás není kvůli svému postoji horí nebo lepí.
Jasně, to bychom ale museli stočit diskuzi jiným směrem, e :-D
I matka, co porodí dítě, nemusí být jeho matka. Třeba se zjistilo, e se můe stát, e při transplantaci kostní dřeně se právě kmenové buňky dostaly i do vaječníků a přetvořili se na vajíčka, ovem se zcela jiným genetickým materiálem. Take ani matka u není jistá Ne váně, o biologii to opravdu není. MAtkou a otcem jsou jen ti, co se o dítě starají, co ho vychovávají...
Není tady
KALIK napsal(a):
Geny jsou pouze stavební plán, projekt. Jak bude ale výsledný objekt nakonec vypadat je ovlivněno nejenom geny, ale předevím výchovou, prostředím... Dnes u se mimo to pekuluje, e geny nejsou to jediné, co předává vlastnosti. To, e člověk má takové a takové geny jetě neznamená, e jsou funkční. Mohou být třeba blokovány. Co potom vyleze z genů je váně loterie
Kaliku, loterie je to kadopádně. Ale dle mých ivotních zkueností (třeba s vlastními dětmi), ale i dle načteného materiálu, to vidím tak, e tak asi 80% osobnosti je dáno geny, a jen ten zbytek výchovou, prostředím.
Proto, kdybych nemohla mít děti, tak bych rozhodně preferovala cestu přijmout dárcovské vajíčko oplodněné mým partnerem, a proít normální těhotenství, porod a ve, co s tím přirozeně souvisí. Po mých zkuenostech s výchovou svých dětí (u dobře vím, e s některými vrozenými vlastnostmi se takřka nedá hnout ani sebelepí výchovou) bych neměla odvahu k adopci, přiznávám. Ty děti z dětských domovů mají bohuel větinou geny svých v lepím případě nezodpovědných, ale v horím případě kriminálních rodičů, a ty geny se bohuel přes sebevětí výchovné úsilí někde projeví. Znám to ze svého okolí, znám víc dětí adoptovaných a asi v polovině případů se dítě po pubertě zcela trhlo a začlo ít stylem svých biologických rodičů, přestoe je nikdy nevidělo. Prostě - asi v půlce případů to s adopcí dopadá blbě. (Viz kniha Terezy Boučkové Rok kohouta).
Já bych na adopci odvahu neměla, ale o to víc si váím těch, kdo tu odvahu mají a jdou do toho přes vechna rizika a dají oputěnému dítěti domov.
Upravil(a) Blossom (7. 11. 2008 10:39)
Petruo, asi bych pak měla právě pocit, e můu spolurozhodovat o osudu dítěte kdybych dala vajíčko někomu koho znám. Ale na druhou stranu, kdyby mě o to poádal někdo hodně blízký asi bych neodmítla...
U náhradní matky si dovedu představit to udělat moná snad jen pro dceru - jene tam je zas problém věkovej...
Není tady