6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
U jsme měli andulky a teď bychom si chtěli pořídit něco větího. Korela je prý dost hlučná, rosela je asi větí.
Ale asi oba dva druhy potřebují velkou klec.
Můe mi někdo poradit co je vhodnějí do bytu v panaláku. Aby zas nedělela takový kravál, e by to ruilo sousedy.
Není tady
Kety, můu ti popsat vlastní zkuenost. Měli jsme andulku, máme korelu. Andulka ten zobák nezavřela, i kdy byla sama, pořád si něco povídala. Korela je zticha, kdy je sama doma, kdy přijdeme, tak nás vítá, ale protoe mluví, jsou to spí výkřiky : pocem = pojď sem a pus mě z klece, pozdraví, ale pořád něco nedrnčí. Rozhodně je tií ne ta andulka a sousedi vůbec nevěděli, e ji u hrozně let máme. Roselu jsme neměli, tak to nevím. Já bych pak jednou, a ná koreláček nebude, chtěla velkého papouka.
Není tady
A prosím tě Svas, jak velká klec se potřebuje pro korelu? Ve zverimexu se nechci ptát, v kadém ti řeknou něco jiného, mám někdy dojem, e tam pracují lidé, co zvířatům nerozumějí.
A má samečka nebo samičku. Prý samička se líp naučí mluvit. Ale myslím si, e je to tím, jak se ji věnuje.
Syn má vyhlídnutou korelu chocholatou a jak vyroste? Díky
Není tady
My máme velkou klec, na korelu a zbytečně velkou, stačí o troku větí ne na andulku. Pozná to podle toho, e kdy ta korela sedí na tom nejvyím bidýlku, nesmí se pod stropem klece hrbit, musí se tam prostě vejít, snad jsem to popsala srozumitelně.
Máme samečka, je mu 14 let a je to moje zlatíčko. Je to korela chocholatá, klasická edivá verze s oranovými tvářičkami a lutou hlavou. Teď jsi mě zaskočila, jak můe být velký? Já ti ho do zítřka změřím Rosela je ale určitě o troku větí.
Obecně platí, e líp mluvit se naučí sameček, ale to má těký, je to kus od kusu a poznat se to dopředu nedá. Někteří samečci se to naučí jako ten ná hned, někteří nikdy. Ale to nevadí, ochočí se rychle a pak ti dělají jenom radost, korely jsou hrozně společenské a zvědavé, take o historky k pobavení není nouze.
Není tady
Díky Svas, pokud si jetě na něco vzpomene, budu ráda, třeba čím ho krmí atd.
Není tady
Zdravím, máme zkuenost s korelou i roselou. Korelu jsme měli 14 dní půjčenou od vagrové, aby jsme věděli do čeho jdem... hrozný pták! Dělá straný kravál...vagrová ji zavírá na WC, mluvit se nenaučila...
No a rosela byla zlatíčko, je o troku větí jak korela, měli jsme ji ve velké kleci. Naučila se říkat Ferdo, Ferdíčku, hezky zpívala, napodobovala vyzvánění mobilu. ALe bohuel nám jednoho dne neastnou náhodou uletěla, hledali jsme ji s pomocí mobilu, zapli tu její oblíbenou melodii a ona se ozývala, ale chytit se nenechala...
Není tady
kety napsal(a):
U jsme měli andulky a teď bychom si chtěli pořídit něco větího. Korela je prý dost hlučná, rosela je asi větí.
Ale asi oba dva druhy potřebují velkou klec.
Můe mi někdo poradit co je vhodnějí do bytu v panaláku. Aby zas nedělela takový kravál, e by to ruilo sousedy.
Měli jsme roselu i korelu, neviděla jsem v nich ádný rozdíl. Oba ptáci řvali jako diví a dělali neskutečný čurbes .
Není tady
Ono je to taky o tom jak se tomu ptáčkovi věnujete.... z osobní zkuenosti a z blízkého okolí mám potvrzeno, e rosely jsou tvárnějí
Není tady
Kety, tak jsem ho změřila, i kdy se mu to pranic nelíbilo, protoe se snail to pravítko prozkoumat blí a já mu ho nechtěla dát. Kdy sedí na prstě, měří od noiček k vrku hlavy bez chocholky 15 cm, od hlavičky ke konci ocásku cca 25 cm, to u nechtěl dret vůbec. Krmím ho směsí, která se normálně koupí ve Zverimexu, kupujeme s vitaminy, protoe ná pták nejí od malinka vůbec nic z toho, co by měl: ádné ovoce, občas klovne do salátu a to je ve, ádnou mrkev, vajíčko, prostě nic.
Binec dělá stejný jako andulka, to ví, kadý papouek kolem sebe nadělá, ale nic straného to není. A s tím řvaním, fakt nevím. Ná pták neřve. Ani kdy je sám, ani kdy jsme doma. Netěbetá jako andulka sám pro sebe, sedí v kleci a je zticha. Ale je pravda, e kdy přijdu, jdu se mu věnovat. Chvíli si s ním povídám a pak ho pustím, straně rád se mnou vaří. Jednou mu ty nohy na prkýnku při krájení cibule asi ukrojím.
Není tady
Lena01 napsal(a):
Ono je to taky o tom jak se tomu ptáčkovi věnujete.... z osobní zkuenosti a z blízkého okolí mám potvrzeno, e rosely jsou tvárnějí
Ano, s roselou zkuenost nemám, ale myslím si přesně toté. Kdy se mu hodně věnuje a má pocit bezpečí, je vechno v pořádku, i to řvaní.
Není tady
Díky za rady, klec u máme dostatečně velkou a nakonec jsme vybrali roselu. Budem ji kupovat od chovatele. Na jaře narozeného samečka. Ale jetě nevíme, jaké mu dáme jméno. Uvidíme, snad nás něco trkne, a ho uvidíme.
Není tady
kety napsal(a):
Díky za rady, klec u máme dostatečně velkou a nakonec jsme vybrali roselu. Budem ji kupovat od chovatele. Na jaře narozeného samečka. Ale jetě nevíme, jaké mu dáme jméno. Uvidíme, snad nás něco trkne, a ho uvidíme.
Tak a vám dělá samou radost a napi, jak se ochočuje. Na jaře narozené mládě, to je mu tak půl roku? My máme naeho lumpa od dvou měsíců taky od chovatele, ochočený byl, protoe byl ručně odkrmený.
Není tady
Svas, u ho máme doma, je to rosela pestrá, sameček. Ochočený zřejmě není,spí vyplaený, protoe byl ve velké voliéře jetě s jinými papouky. Tak jsem zvědavá , jak si zvykne. Co se prosím tě dává dolů na dno klece? Stačí obyčejný bílý papír? Za jak dlouho po adaptaci v kleci ho máme zkusit vypustit z klece?
Koupila jsem krmení , sepiovou kost a takový závěs se semínky a ovocem. Vodu má zavěenou v misce. Chybí jetě něco?
Budu vděčná za kadou radu.
Není tady
Papír určitě stačí, my dáváme na dno klece noviny, taky si nejsem jistá, jestli je to dobře. Ale prý ta tiskařská čerň u není jedovatá.
Koupilas to vechno dobře, jetě moná nějakou hračku? U nás to je kulaté zavěené zrcátko, které miluje, podle toho taky vypadá, je celý oblemtaný. Jinak zvoneček, umělohmotný ptáček atd. neprolo, straně se toho bál.
Z klece bych ho vypustila, a si na ni zvykne tak, e ji bude povaovat za své útočitě a nebude se hlavně plait, kdy projdete kolem nebo mu v ruce do klece dáte nějakou dobrotu, budete muset zjistit, co mu chutná. Hodně na něj mluvte a neboj, to se poddá.
Není tady
Tak ná roselák byl první den v klidu a druhý den začal, pískal a jako kdyby povídal, ale kdy jsme natáhli ruku ke kleci, tak uhýbal nebo přelétl na druhé bidlo. Jetě se bojí.
Zvyklý byl od chovatele na kukuřici a tu má taky nejradi.
Byla jsem ve zverimexu, dokoupit jetě nějaké drobnůstky a měli tam v kleci dohromady korely a jednu roselu. Tak jsem si říkala, e mu časem také pořídíme kamaráda, aby tam nebyl sám.
Na dno klece dáváme taky noivny, on tam po dně stejně nechodí, je jenom na bidle nebo na větvi.
Taky jsem ho zkouela nahrát na mobil, jak si prozpěvuje, ale jakmile to zjistí, tak přestane.
Mluvit se prý asi u nenaučí, protoe má u půl roku, koupila jsem mu sice nějaké granule na podporu mluvení, ale nějak mu asi nechutnají, vyhazuje je z krmítka.
Není tady
Kety, měli jsme korely několik let. Má pravdu, e ve zverimexu prodává asi ledaskdo. Koupili jsme samičku, ani nevěděl, jak je stará. Poradil, abychom ji nechávali proletět. Neřekl, a si u nás zvykne. Jene pak nechtěla do klece, museli jsme shasnout a chytat ji rukavicí. Časem si zvykla, dokonce přistávala na rameni. Koupili jsme jí samečka a od té doby u o nás nestála, sameček jí stačil. Jakmile se rozednilo, pískali, e byli slyet daleko. Museli jsme je na noc zakrývat, aby nebudili. Mluvit prý se naučí jen mláďata, která neijí s jinými ptáky. Nevím, kolika let se doívají (asi hodně), nakonec jsme je nechali sousedům na chalupě.
Není tady
ahojte, jak vlastně vypadá roselák? Slyím to snad poprvé?
Já jsem měla jako malá andulky, pak jsem si koupila Korelu. Bylo mi 16 a teď je mi 30 a ona furt vypadá dobře - nijak nezestárla. Take je jasné, e se doívá minimálně 14 let.
Není tady
5ka napsal(a):
ahojte, jak vlastně vypadá roselák? Slyím to snad poprvé?
Já jsem měla jako malá andulky, pak jsem si koupila Korelu. Bylo mi 16 a teď je mi 30 a ona furt vypadá dobře - nijak nezestárla. Take je jasné, e se doívá minimálně 14 let.
Není tady
No, v berlínské ZOO měli korelu o které tvrdili, e má 60 let.
Není tady
Naeho roseláka u poutíme z klece, moc se mu to zřejmě líbí, nemůem ho pak dostat dovnitř. Klec má velká dvířka zvrchu, která otevřem, můe si vletět, kdykoliv dovnitř. Kdy je vevnitř, jen se ke kleci přiblííme, e ji zavřem, frnk... a vyletí zase ven.
Tak to budeme muset jetě nějak vychytat. Taky je rád, kdy v pokoji, kde má klec, někdo je. Pokud je dlouho sám, vříská, kdy tam někdo přijde a promluví na něho, uklidní se.
Není tady