29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
S mým přítelem jsem téměř rok. Je zodpovědný, má mě rád, jenže si čím dál tím víc uvědomuju, že je závislý na své matce. Nebo snad ona na něm.
Jeho matka ho měla po třicítce, takže dneska jí táhne na sedmdesát let. Přítel bydlí s ní v jednom bytě. Když jsme spolu začali chodit, věnoval mi každou volnou chvilku a každý den jsme trávili spolu. Přespával u mě v mém bytě a všechno bylo skvělé. Plánovali jsme si společné bydlení, mimčo.... ovšem jak jde čas, naše společně strávené chvilky se zkracují a to kvůli jeho mamince.
Jeho matka začala mít problémy s tlakem, občas na ni přijdou mdloby a objeví se i různé jiné choroby. Můj přítel chce být stále s ní, protože "co kdyby se jí udělalo zle".
Zpočátku jsem to brala tak, že je fajn, že se o ni stará, je to od něho pěkné... jenže je to čím dál tím horší. Přítel přijde ke mě večer, otevřeme si láhev vína, koukáme na filmy a najednou telefon... je mi hrozně špatně, přijď prosím tě... Přítel popadne věci a utíká. O víkendu s ní jede nakupovat, jede s ní k lékaři, na chalupu, kde spolu sadí česnek...
Nedávno měli v rodině úmrtí. Umřela teta přítelovy matky, kterou často navštěvovali a pomáhali jí. Tak teď už přítel nechodí vůbec. Řekl mi, že se to nehodí... že teta ještě není pohřbená... Co se jako nehodí? nebylo mi jasné. Prý nechat matku samotnou...
Jsem z toho dost špatná. Jeho matka je fajn člověk, mám ji ráda a z jejího chování jsem nevypozorovala, že by si ho nějak uzurpovala pro sebe... spíš mám pocit, že je to on, kdo je závislý na své matce. Nevím, jestli se to zlepší a nevím, jak tuto situaci mám řešit.
Jen abych doplnila "rodinnou anamnézu": přítel je ze tří dětí, matka je rozvedená. Přítelův otec byl alkoholik a násilník, který od rodiny po velkém třesku odešel, když příteli bylo asi 17 let. Ten ho dodnes nenávidí za to, jak jejich matce i jim, dětem, ubližoval. Sestry se o matku přehnaně nestarají. Ač bydlí ve stejném městě, jsou obě vdané, matku navštěvují často, ale veškerá péče je, jak se zdá, pouze na bedrech mého přítele. A nevím, jak dlouho to ještě takhle vydržím...
Máte tu někdo zkušenosti s řešením podobné situace? Možná už všechno vidím černě, ale opravdu nevím, co s tím a zda se to vůbec může zlepšit... přítele moc miluju, ale cítím, že nás vztah pomalu přestává fungovat...
Není tady
Z textu vyplývá, že je mu kolem 40 - to nikdy nebyl ženatý nebo nežil s žádnou ženou ?
Asi se jí snaží dělat v rodině toho hodného a pečujícího chlapa, kterého vždycky postrádala ona i jeho dvě sestry. Ale ať jsou důvody jakékoli, neuděláš s tím nic, jedině snad, že by ses zapojila taky. Už je to stará paní a té péče bude potřeba čím dál víc
Není tady
Příteli je teprve 33. Měla ho v sedmatřiceti. Je jasné, že problémy budou přibývat, ale starých lidí se svými potomky je přece spousta. A ne každý musí nutně bydlet s matkou. Můj přítel si však evidentně vybral...
Není tady
Myslím, že maminka si syna záměrně poutá k sobě a on se nechá. S tím asi nic neuděláš, maminka pro něj bude mít vždycky přednost.
Není tady
Ja nemyslim, ze si ho maminka k sobe zamerne pouta.
Pripada mi, ze pritel v tech 17ti letech, kdy otec odesel, "udelal" rozhodnuti - a to mohlo byt i jen na podvedome urovni- ze on se musi o maminku (rodinu) postarat. A tak se to tak nejak zajelo, ze uz jim na tom nic divneho neprijde. On svoji roli vidi jako ochrance maminky.
Není tady
Má to vůbec nějaký smysl, takový vztah? Mám toho poslední dobou plné zuby, z práce jsem se vždycky těšila na normální, pěkný večer a teď trčím pořád sama a on se stará. Včera se za mnou stavil (na hodinku) a pak zas musel domů. Něco jsem naťukla, chtěla jsem si to s ním vyříkat a on mi odsekl, že když se mi to nelíbí, bude se mi věnovat jenom o víkendu. Protože přes týden má práci a ještě tu matku. A je z toho všeho strašně unavený. A na mě tedy nemá čas. Jenže mě není dvacet, taky mám už za sebou jedno nepovedené manželství a nějaký ten vztah. Neměla jsem žádnou chuť do dalšího vztahu. Ale on o mě stál, snesl by mi ze začátku modré z nebe. Tehdy se zdálo, že konečně se i na mě usmálo štěstí....
NA CO SI TAKOVÍ CHLAPI HLEDAJÍ ŽENSKÉ??
Není tady
Jasne jde videt, ze maminka je na prvnim miste.
Pro me osobne by takovy vztah nebyl.
Není tady
Přítel má za sebou taky pár nevyvedených vztahů. Kdysi mi řekl, že jedna z přítelkyň ho podvedla, s těmi ostatními to prostě nevyšlo, jak to tak bývá. Ale nedávno jsem byla svědkem výjimečného jevu;-), hádky syna se svou matkou. A tehdy jí vmetl do tváře, že je to stejně ona, která mu rozdrtí všechny vztahy...
Není tady
sunyata napsal(a):
Jasne jde videt, ze maminka je na prvnim miste.
Pro me osobne by takovy vztah nebyl.
Obávám se, že to asi při nejlepší vůli taky neustojím...
Není tady
Holka, mej se rada. Ono neni o co stat...ustavat a tolerovat neco nezdraveho.
Není tady
Pokud se na tebe ještě utrhuje, místo, aby alespoň z něj bylo poznat, že ho to taky mrzí, že má na tebe málo času, je to divné. Asi bych mu řekla, že je samozřejmé pomáhat svojí staré matce, ale pokud chce k tomu ještě mít nějaký vztah, musí do něj taky trochu investovat, že nehodlám sedět doma a čekat, jestli náhodou mě milostivě na hodinu nenavštíví. Že mám také své potřeby a touhy a hodlám je naplnit
Není tady
Zabity pripad... kdyby to bylo všechno tak snadne. Sunyato, diky za support:-)
On se snazi, ma me rad, jenze JE TO MALO! On neví, kudy kam, matka na piedestalu a na me proste nezbyva cas! Dostavam hodnotne dary. Chtela jsem si koupit zehlici prkno za tri kila, at nemusim zehlit na zemi, ale on mi koupil prkno za dva litry!!! Na co mi je takove zehlici prkno, kdyz zehlim dvakrat do mesice?? Ja chci jeho! Mam ho rada, nebo spis mela jsem ho rada, takoveho, jaky byl, kdyz jsem citila, ze je nam spolu dobre a chcem byt spolu.
Nechci hned nad nim lamat hul, ale pokud to nepochopi on, asi to vsechno pude do kopru...
Není tady
a aby ses účastnila a pomohla mu s tím, o to by on nebo matka nestáli ?
A on je z těch sourozenců nejmladší nebo nejstarší ?
Není tady
Vis, kdyby to byla jen nejaka prechodna situace tak se to pochopit a "pockat" da.
Ale to vypada, ze ti to serviruje tak jak to skutecne u neho je - mamanek.
Není tady
mashanka napsal(a):
Pomohla mu s cim? Sazet o vikendu cesnek?
Není tady
mashanka napsal(a):
Je nejmladší. S jeho matkou vycházím dobře, je to fajn ženská. Občas k nim zajdu na návštěvu. Nemám ani pocit, že by se nějak montovala svým dětem do života. Myslím, že ten problém je v něm. Jak myslíš, pomohla mu? Oni bydlí spolu v bytě, já bydlím ve svém... když jedou na chalupu, většinou se to dozvím, až když jsou už tam.
Není tady
No, trebárs... keď chcem s ním byť, tak sa mu trochu prispôsobím, potom trochu povolí on... si to ja teda predstavujem. Inak, bola teda iná situácia, ale môj otec so strýkom sa 4 roky striedali u starej mamy, keď "odišla" po srdcovom záchvate a zavedení kardiostimulátoru. Nepoznávala nikoho, uteklala, blúdila ulicami, nerozprávala... stále s ňou niekto musel byť. Tak sa otec so strýkom striedali. A bolo to pre nich normálne. My sme si ho za tie 4 roky ako rodina vemľi neužili, ale chápali sme to. No ale ak je pani ešte relatívne zdravá, tak neviem...
Není tady
lexmarkova napsal(a):
mashanka napsal(a):
A on je z těch sourozenců nejmladší nebo nejstarší ?Je nejmladší. S jeho matkou vycházím dobře, je to fajn ženská. Občas k nim zajdu na návštěvu. Nemám ani pocit, že by se nějak montovala svým dětem do života. Myslím, že ten problém je v něm. Jak myslíš, pomohla mu? Oni bydlí spolu v bytě, já bydlím ve svém... když jedou na chalupu, většinou se to dozvím, až když jsou už tam.
.. Prostě mi řekne jsme s mamkou na chalupě. Vrátíme se večer. Tak já se ti pak ozvu... a já si dycky říkám, že by spíš asi měl být někde se mnou..
kuš. škoda řeči. uplakané úterý..
Není tady
Já si to jen sesumarizuju. Přítele chceš a zatím to nechceš vzdát?
Maminka je zranitelně "hodná" a tvůj přítel se o ní stará náhradou za partnera, kterého si už po rozvodu nenašla?
Tak pak to chce začít pomáhat velmi aktivně, nedá se to vydržet pořád, ale zase se dá po takovém pomáhání zcela bezstarostně odkráčet po otázce:"Ještě si přejete něco maminko?" do kina.
Držím pěsti, typuju, že máš tak 10% šanci s tím něco udělat.
Upravil(a) hrosanek (4. 11. 2008 20:21)
Selima napsal(a):
No, trebárs... keď chcem s ním byť, tak sa mu trochu prispôsobím, potom trochu povolí on... si to ja teda predstavujem. Inak, bola teda iná situácia, ale môj otec so strýkom sa 4 roky striedali u starej mamy, keď "odišla" po srdcovom záchvate a zavedení kardiostimulátoru. Nepoznávala nikoho, uteklala, blúdila ulicami, nerozprávala... stále s ňou niekto musel byť. Tak sa otec so strýkom striedali.
A bolo to pre nich normálne. My sme si ho za tie 4 roky ako rodina vemľi neužili, ale chápali sme to. No ale ak je pani ešte relatívne zdravá, tak neviem...
Ano, to zcela chápu. Bezmocný člověk potřebuje pomoc bližních. Ale ona není bezmocná. Chodí nakupovat, kouří... a až jednou bude třeba vážně nemocná - není její jediné dítě. Jsou tři.
Není tady
hrosanek napsal(a):
Já si to jen sesumarizuju. Přítele chceš a zatím to nechceš vzdát?
Maminka je zranitelně "hodná" a tvůj přítel se o ní stará náhradou za partnera, kterého si už po rozvodu nenašla?
Tak pak to chce začít pomáhat velmi aktivně, nedá se to vydržet pořád, ale zase se dá po takovém pomáhání zcela bezstarostně odkráčet po otázce:"Ještě si přejete něco maminko?" do kina.
Držím pěsti, typuju, že máš tak 10% šanci s tím něco udělat.
Matka si už nikdy nikoho nenašla. Jak to tak tady čtu, tak to vidím černějc, než když jsem se tady ocitla. Nu což, možná se mi otevírají oči... nenávidím dechovku, ale abych si nakonec nenotovala "škoda lásky, kterou jsem tobě dala"
Není tady
lexmarkova, moje kamarádka mi řekla, že jestliže má chlap přes 30, nebyl ženatý a ani nežil s žádnou slečnou, bude divný .... prostě to nebude jen tak
Teď jí dávám za pravdu.
Není tady
Kuřátko napsal(a):
lexmarkova, moje kamarádka mi řekla, že jestliže má chlap přes 30, nebyl ženatý a ani nežil s žádnou slečnou, bude divný .... prostě to nebude jen tak
![]()
Teď jí dávám za pravdu.
... on s nějakou slečnou žil. ale asi to nestačilo a zasejc se vrátil domů do hnízdečka...
Není tady
neco podobneho jsem mela. pokud s tim ten druhy partner nema vuli nic udelaat, dlouhodobe se to vydrzet neda. fakt ne. ja to v posledni fazi mela tak, ze jsem uz na jeho maminku byla alergicka z principu. nechala jsem to zajit moc daleko a uz nebylo cesty zpet. bylo to u nas podobne, jak popisujes. skoncilo to rozchodem po sesti letech, priteli bylo 34. vztah k matce zacal bohuzel resit az po rozchodu, skoda. preju ti, aby to dopadlo lip, ale bohuzel se obavam, ze pokud to on shledava normalni, nepohnes s nim. ja s nim taky nepohla
Není tady
Lucie_82 napsal(a):
neco podobneho jsem mela. pokud s tim ten druhy partner nema vuli nic udelaat, dlouhodobe se to vydrzet neda. fakt ne. ja to v posledni fazi mela tak, ze jsem uz na jeho maminku byla alergicka z principu. nechala jsem to zajit moc daleko a uz nebylo cesty zpet. bylo to u nas podobne, jak popisujes. skoncilo to rozchodem po sesti letech, priteli bylo 34. vztah k matce zacal bohuzel resit az po rozchodu, skoda. preju ti, aby to dopadlo lip, ale bohuzel se obavam, ze pokud to on shledava normalni, nepohnes s nim. ja s nim taky nepohla
Díky.
Není tady