|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Míša Kulička napsal(a):
Mayové věřili, že se historie v pravidelných intervalech opakuje, tzn. že 22.12.2012 končí jeden cyklus a začíná druhý
No právě že po tomhle datu už tam žádný cyklus nenásleduje, Kulíš, hovoří se o "konci času".Asi proto, že prostě dál už neodhadli, co bude, ne proto, že by se Zeměkoule chystala vybuchnout
Přecházíme koneckonců galaktický rovník? Přecházíme.....ví snad tady z přítomných někdo, jaký to bude na "druhé straně" Neví....možná stejný, možná ne.....to možná Mayové mysleli 
Že se "něco" děje, to nepopře ani Jeníček, že
jinak by se nesnažil mermomocí sebrat Maškovi co nejvíc duší.....
A možná je to fotonama. Lidstvo jich patrně tolik pohromadě nezažilo - není-liž pravda?
Není tady

lupina montana napsal(a):
Míša Kulička napsal(a):
Mayové věřili, že se historie v pravidelných intervalech opakuje, tzn. že 22.12.2012 končí jeden cyklus a začíná druhý
No právě že po tomhle datu už tam žádný cyklus nenásleduje, Kulíš, hovoří se o "konci času".
No jo, Lupišu, ale z jakých zdrojů tato informace pochází? ... Tam jsem se na toto konkrétně ptala a koukali na mě, jakože jsem snad spadla z jahody
- vidí to jednoznačně - končí starý cyklus a začíná nový.
Není tady
Jako že přímo Mayů? 
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Chyba, Jéňo - je třeba začít dělat dobrý skutky - třebas finančně podpořit určité církve a podobná sdružení - nejlépe vším, co máš, bo sichr je sichr
Tak to je jasný! Nejspíš začnu předplacením Osudu, pak budu pokračovat absolvováním Annosu no a ve finále na pana Maška přepíšu všechno co mám. On to sice nepotřebuje neboť žije jistě výhradně duchovně a stačí mu ta zmiňovaná skýva chleba, skromný šat a pár doušků vody......... no ale jistě by tím nepohrdl jelikož by přivedl další dušičku na správnou cestu po tomto světě. 
Že se "něco" děje, to nepopře ani Jeníček, že
Lupi něco se děje už od dob Velkého třesku......... akorát že my teď k tomu máme internet. 
Jo a panu Maškovi nikoho neberu anžto každý svého štěstí strůjcem........ já se tím pouze a výhradně bavím, pravda, občas je mi i někoho docela líto když čtu některý hlášky. 
Není tady

Jako že přímo Mayů?
Jakože přímo na Chichén Itzá člověka, který nás vcelku podrobně zasvěcoval do tajů Mayského kalendáře 
Ale je fakt, že na Mayu byl dost vysokej
... ti opravdoví malincí Mayové se nám ty kalendáře snažili jen prodat. Však máš u mě jeden taky schovanej 
Upravil(a) Míša Kulička (5. 11. 2008 11:12)
Není tady
Ó ó děkuji! Ale nemusím podle něj kalendářovat, že ne? Je děsně složitej
a navíc má několik podkalendářů a furt se musí korigovat.....
Hele: http://cs.wikipedia.org/wiki/Maysk%C3%B … 3%A1%C5%99 a je tam odkaz na něco podrobnějšího. Měla jsem docela odborný článek,ale teď nemám čas ho hledat.....
Není tady
Jeňýk napsal(a):
Jo a panu Maškovi nikoho neberu
ale nekecej, Jeníčku
nejraději bys mu je přetáh a nebo aspoň nedopřál nový 
Hoššihošihošihoši...............
Není tady
Pisatel napsal(a):
lueta napsal(a):
Jendo, myslím že Pam má pravdu. Myslí, že až pochopíš jisté "duchovní souvislosti", otevře se Ti jiný svět. A nejlepší je na tom právě to, že umíš stát nohama pevně na zemi.
Jo Pan a další májí pravdu, pravdu díš, ale až pochopí souvislosti, tak stát nebude, to s ním sekne, po zjištění, že všechno je jinak. On teď možná pevně stojí, protože se tomu poznání brání.
ale nesekne...co by to s ním sekalo... většina z nás si prošlapala stejnou cestičku od ateismu a skepticismu... jen si to přiznej... a nebylo to většinou žádné drama ani námět na horor...normální vývoj myšlení 
Upravil(a) Somaia (5. 11. 2008 11:40)
Že se "něco" děje, to nepopře ani Jeníček, že ...
.... jojo
furt se něco děje... jinak by nebyly dějiny 

Hele: http://cs.wikipedia.org/wiki/Maysk%C3%B … 3%A1%C5%99 a je tam odkaz na něco podrobnějšího. Měla jsem docela odborný článek,ale teď nemám čas ho hledat.....
Neboj Lupišu - základní kalendáře jsou jen dva:
Tzolkin - náboženský - trval dvě stě šedesát dní a měl třináct dvacetidenních měsíců - sloužil k určení termínů slavností, obětních dnů, pro věštby ap. Dny nebyly rozděleny do týdnů nebo měsíců, ale byly pojmenovány pomocí kombinací dvaceti jmen a třinácti čísel. Je to nejstarší a nejdůležitější kalendář v celé Mezoamerice. Ale absolutně neodpovídá astronomickému roku. Proto vznikl ten druhý:
Haab - sluneční - 365 dní - skládal se z 18 měsíců o 20 dnech a pěti "nešťastných" dnů.
Z toho vyplývá, že Mayové měli cyklus 52 let, kdy se sešly výchozí dny haabu a tzolkinu - toto datum pro ně mělo velký náboženský význam (mimochodem to bude i toho 22.12.2012 - někdo uvádí i 23. nebo 24.) - přistavěli k pyramidě další plášť - čímž jí zvětšili, podřízli několik 13-letých dívek a uspořádali zápas v té své úžasné košíkové, přičemž vítěz byl obětován. Současně byly v tento den "vyladěny astronomické nepřesnosti" vzniklé tím, že sluneční rok trvá 365,2420 dne, jak si sami vypočetli.
Tun - pro výpočty - aby se Mayům zjednodušily výpočty, začali pro počítání delších časových úseků počítat s roky o 360 dnech. 20 tunů tvořilo jeden katun, 20 katunů jeden baktun. 22.12.2012 končí 13. baktun. Co to znamená? Konec jednoho věku a začátek dalšího - však u gregoriánského kalendáře jsme taky jančili při vítání nového tisíciletí
.
Takže, když teď víš, co je Katun - každých 13 katunů - cca 260 astronomických let - se historie opakuje - důležité pro věštby. Otázkou je, zda se po ukončení 13. baktunu bude opakovat historie z období před 13. baktuny, nebo před 13. katuny?
Upravil(a) Míša Kulička (5. 11. 2008 11:58)
Není tady
No vidíš!
A to právě mně přijde....poměrně nepřehledný.... 

Myslím, že to stejně nevím - rychle jsem to pustila z hlavy 
Ale vypočetli si to sakramentsky dobře, co? Jak to asi udělali?? 
Není tady

Jo a to jsem zapoměla napsat, že každý den byl datován současně dle tzolkinu i dle haabu, takže za 52 let bys nenašla den se stejným datem 
Ale jinak to maj vcelku přehledné a logické - nesmíš si prostě dát plést hlavu tím hrozným gregoriánským kalendářem 
Upravil(a) Míša Kulička (5. 11. 2008 12:07)
Není tady
Miš, tý vogo!!! Seš ňáká chetrá.
Hele, třeba byla historie před 13. baktuny úplně stejná, jak před 13. katuny. 
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Hele: http://cs.wikipedia.org/wiki/Maysk%C3%B … 3%A1%C5%99 a je tam odkaz na něco podrobnějšího. Měla jsem docela odborný článek,ale teď nemám čas ho hledat.....Neboj Lupišu - základní kalendáře jsou jen dva:
Tzolkin - náboženský - trval dvě stě šedesát dní a měl třináct dvacetidenních měsíců - sloužil k určení termínů slavností, obětních dnů, pro věštby ap. Dny nebyly rozděleny do týdnů nebo měsíců, ale byly pojmenovány pomocí kombinací dvaceti jmen a třinácti čísel. Je to nejstarší a nejdůležitější kalendář v celé Mezoamerice. Ale absolutně neodpovídá astronomickému roku. Proto vznikl ten druhý:
Haab - sluneční - 365 dní - skládal se z 18 měsíců o 20 dnech a pěti "nešťastných" dnů.
Z toho vyplývá, že Mayové měli cyklus 52 let, kdy se sešly výchozí dny haabu a tzolkinu - toto datum pro ně mělo velký náboženský význam (mimochodem to bude i toho 22.12.2012 - někdo uvádí i 23. nebo 24.) - přistavěli k pyramidě další plášť - čímž jí zvětšili, podřízli několik 13-letých dívek a uspořádali zápas v té své úžasné košíkové, přičemž vítěz byl obětován. Současně byly v tento den "vyladěny astronomické nepřesnosti" vzniklé tím, že sluneční rok trvá 365,2420 dne, jak si sami vypočetli.
Tun - pro výpočty - aby se Mayům zjednodušily výpočty, začali pro počítání delších časových úseků počítat s roky o 360 dnech. 20 tunů tvořilo jeden katun, 20 katunů jeden baktun. 22.12.2012 končí 13. baktun. Co to znamená? Konec jednoho věku a začátek dalšího - však u gregoriánského kalendáře jsme taky jančili při vítání nového tisíciletí.
Takže, když teď víš, co je Katun - každých 13 katunů - cca 260 astronomických let - se historie opakuje - důležité pro věštby. Otázkou je, zda se po ukončení 13. baktunu bude opakovat historie z období před 13. baktuny, nebo před 13. katuny?
Ono i ten jejich pohyblivý kalendář se nějak onoho 22-24. 12 přestává hýbat 
Není tady

Hani napsal(a):
Miš, tý vogo!!! Seš ňáká chetrá.
Hele, třeba byla historie před 13. baktuny úplně stejná, jak před 13. katuny.
Jsem si dělala poznámky ... do své sudokové knížečky, bo sem jiný papír neměla ... 
Není tady
Somaia napsal(a):
Pisatel napsal(a):
lueta napsal(a):
Jendo, myslím že Pam má pravdu. Myslí, že až pochopíš jisté "duchovní souvislosti", otevře se Ti jiný svět. A nejlepší je na tom právě to, že umíš stát nohama pevně na zemi.
Jo Pan a další májí pravdu, pravdu díš, ale až pochopí souvislosti, tak stát nebude, to s ním sekne, po zjištění, že všechno je jinak. On teď možná pevně stojí, protože se tomu poznání brání.
ale nesekne...co by to s ním sekalo... většina z nás si prošlapala stejnou cestičku od ateismu a skepticismu... jen si to přiznej... a nebylo to většinou žádné drama ani námět na horor...normální vývoj myšlení
V boha nevěřím, ale přesto JEJ mám. Ateista prosímtě to snad ani nelze (ne)být?
No já přiznám (k radosti Jeníčkovi) jsem do kolen šel
(a rád 
) No sním to, ale fakt šlehne 
Není tady

Pisatel napsal(a):
A tys to zkoušel?
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Pisatel napsal(a):
A tys to zkoušel?
Tak já v tom muzeu bohužel nebyl, jen jsem to četl v knize o kalendáři. Ono někde na netu o tom pobylivém kalendáři je psáno, no ale louskejteto ze španělštiny, když umím jen bueons dias a café solo porfavor a pak vím co je to tienta 
Není tady

Pisatel napsal(a):
Míša Kulička napsal(a):
Pisatel napsal(a):
A tys to zkoušel?
Tak já v tom muzeu bohužel nebyl, jen jsem to četl v knize o kalendáři. Ono někde na netu o tom pobylivém kalendáři je psáno, no ale louskejteto ze španělštiny, když umím jen bueons dias a café solo porfavor a pak vím co je to tienta
Tak pro začátek stačí, když víš, že buenos dias a café solo se říká jen ráno a dopoledne, odpoledne je slušnost říkat buenos tardes a dejme tomu ron con cola.
Ke kalendáři - ono to ozubené kolečko, které jsem měla tu čest vidět, sloužilo pro určení data, páč každý den byl označen podle dvou kalendářů - viz výše. S koncem světa nemělo nic společného 
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Míša Kulička napsal(a):
A tys to zkoušel?Tak já v tom muzeu bohužel nebyl, jen jsem to četl v knize o kalendáři. Ono někde na netu o tom pobylivém kalendáři je psáno, no ale louskejteto ze španělštiny, když umím jen bueons dias a café solo porfavor a pak vím co je to tienta
Tak pro začátek stačí, když víš, že buenos dias a café solo se říká jen ráno a dopoledne, odpoledne je slušnost říkat buenos tardes a dejme tomu ron con cola.
Ke kalendáři - ono to ozubené kolečko, které jsem měla tu čest vidět, sloužilo pro určení data, páč každý den byl označen podle dvou kalendářů - viz výše. S koncem světa nemělo nic společného
ale tomu s tou colou se prý říká Cuba livre. 
Není tady

Pisatel napsal(a):
Míša Kulička napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Tak já v tom muzeu bohužel nebyl, jen jsem to četl v knize o kalendáři. Ono někde na netu o tom pobylivém kalendáři je psáno, no ale louskejteto ze španělštiny, když umím jen bueons dias a café solo porfavor a pak vím co je to tientaTak pro začátek stačí, když víš, že buenos dias a café solo se říká jen ráno a dopoledne, odpoledne je slušnost říkat buenos tardes a dejme tomu ron con cola.
ale tomu s tou colou se prý říká Cuba livre.
Tam tomu všici říkali jednotně - ron con cola - zřejmě nějaký místní název 
Není tady
Moji milí ... při pročítání tohohle vlákna jsem si vzpomněla na text jedné písničky pana Suchého a uvědomila si, že ať už nastane cokoli ............
ten text je velice nadčasový ..........
Kamarádi
. . . . .
Stalo se módou sezóny
Do nepravostí rázem tepat
Kaiserok této fazóny
Mně ale nikdy dobře nepad
A proto marně čekáte
Kdy k tepání se přikročí
Mám oči sněhem zaváté
A po babičce klokočí
Ptáte se proč jsem za sto let
Se ani jednou nazachmuřil
Přestože kolem vadnul květ
A vichr někdy krutě zuřil
Mně totiž osud nadělil
Několik dobrejch kamarádů
A tak mi ušlo že jsem žil
Někdy i potmě nebo v chladu
Pan Chesterton ten rozsvítil
Mou hlavu jako lampu na plyn
A v tom světle jsem pochytil
Že je tu také Charlie Chaplin
Jo Charlie přišel vždycky včas
A Chagal další z toho spolku
Nakreslil pro mne jindy zas
Povětřím lítající holku
A bylo u nás veselo
Morgenstern žvatlal ententýny
Rimbaud mě líbal na čelo
A Tichý kreslil harlekýny
Salvador Dali posvačil
Na bříšku plavovlasé dívky
A já se divit nestačil
Když dal si růži do polívky
A zatím kolem běžel čas
A mně unikly souvislosti
No nedivte se prosím vás
V takový krásný společnosti . . .

Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Tam tomu všici říkali jednotně - ron con cola - zřejmě nějaký místní název
Vim já? Krom uvedených slovíček (takové ty složitější jako no pasarám?
už raději nepoužívám
) a to café jsem dokonce se naučil od Čapka. Ale když jsem byl poprvé ve Španělsku, tak jsem si objednal rum s kolou a barman pronesl anglicky: "proč tak složte, proč neřeknete jednoduše Cuba livre". 
Není tady

No - ono to jejich "ronkonkola" nejni o nic složitější ... a je to takové zpěvnější
. A "café con leche" jsem se naučila hnedlenc první den od číšníka, stejně jako "jugo manzana" od letušky, bo nevěděla, co je "apple juice"
. Oni si tam na angličtinu moc nehrajou - v tom jsme si docela rozuměli 
Není tady
Když tak koukám, jak probíráte Mayský kalendář, vzpomněla jsem si na pořad na Viasat History o Mayích. Bych je nebrala moc na lehkou váhu, nejspíš to byli opravdu borci. Dokonce i v tom pořadu uznali, že jim s našima vědomostma nesaháme možná ani po kolena. Zaujala mě tam i ta jejich přesnost. Všechno mají úžasně propočítaný dopředu (nejspíš z hlediska postavení planet, Slunce...), co se týká naší současnosti, sekli se akorát o pár vteřin 
Jinak konce světa bych se fakt nebála
Připadá mi docela logický, že existují periody a teď se zrovna dostáváme do další 

Není tady