29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj holky,
vím, že několik z vás tu žije v zahraničí nebo má za partnera cizince. Chtěla jsem se zeptat, jaké jsou vaše (i zprostředkované) zkušenosti s bilingní výchovou dětí.
Hodně jsem si k tomu načetla teoreticky, ale zajímaly by mě vaše konkrétní zkušenosti a názory těch, které jste to zkusily, nebo máte např. v rodině někoho, kdo takto děti (ať už z donucení nebo dobrovolně) vychovává.
Díky moc!
Není tady
Ronjo, co konkretne te zajima?
Moje svagrova zije v Americe, jeji manzel je Slovak jako ona, nic mene obe deti (narodili se tam) mluvi obema jazyky a bez problemu. Doma mluvi rodnou reci, kdyz prijde navsteva nebo mimo domov anglicky. Detem jsou 5 a 3 roky. Takze od mala slysi oba jazyky. Ale v rodne reci maji desny americky prizvuk.
Není tady
Ronji ahoj, ségra žije v itálii a má 6-ti letého syna, ona na něj mluví jen česky, ostatní italsky, když sem přijede na měsíc do čech na vánoce, mluví se jen česky, takže malý začal mluvit nejdřív něco česky - čaj, ham apod. a když se vrátili domů tak se zase naučil něco italsky, jak rostl, tak zhruba ve 3 letech přijel do čech, chvilku mu trvalo, než se srovná a tak za 14 dní mluvil a myslel jen v čj, jak se vrátil, tak zase tak 14 dní než přešel na it a tak od 5-ti let plynule přechází z jednoho do druhého jazyka, bez problémů, dokonce i pro nás "blbce" který něčemu v it nerozumíme překládá a naopak
Není tady
Ronjo, mám kamarádku vdanou v Itálii, mají 10letou dceru, cca jednou měsíčně sem dojíždí za rodinou a to se scházíme. Táta s ní od narození mluví italsky, máma česky. Holčička mluví perfektně oběma jazyky, v češtině i bez problémů čte. Jen když mluví česky, mluví hodně nahlas a má italskou dikci
Není tady
To je super holky, je celkem jasné že tam, kde dítě žije v jiném prostředí, než jakým jazykem se mluví doma, tak se většinou naučí velmi rychle oba jazyky.
Probém by byl v tom, že my žijeme v Čechách a já uvažuju, že bych mluvila na děti anglicky - byla bych ale v rodině jediná, navíc nejsem nativ speaker, takže si nejsem jistá, jestli by to šlo...
Není tady
Ronjo, manzel teda neni cizinec?
Jestli ste oba cesi, tak co jsem o tomhole problemu shanela informace na internetu, tak se to nedoporucuje. Musela bys opravdu na dite mluvit jen a jen anglicky...
Není tady
Silwan právě že není - já učím AJ, tlumočím a překládám. Právě jsem k tomuhle nenašla moc informací, jen přesně jak říkáš ty - že ten "menšinový" rodič opravdu musí mluvit jen tím jedním jazykem a dávat co nejvíc podnětů právě v tomto jazyce (knížky, filmy, písničky). Asi by pro nás nebyl problém zajistit kontakt s vrstevníky, kteří mají AJ jako rodný jazyk...ale dumám dumám, jestli je ta moje AJ na tohle dost dobrá
Není tady
Nám na peďáku říkali, že by dítě mohlo mít pocit, že ho za něco trestáš, když na ostatní mluvíš jinak (ČJ) a na dítě taky jinak (AJ). Navíc, přestože jsi jistě dobrá, rodilý mluvčí nejsi, předáš mu svoje "chyby".
Není tady
Ronji, ve vasem pripade to asi nemuze byt takove, jako kdyz dite vyrusta v cizim prostredi a proste se ten cizi jazyk naucit musi (chte-nechte ho odposloucha...). Nedavno jsem cetla v jedne psychologicke poradne podobny dotaz - maminka ucitelka anglictiny chtela takhle ucit sve ditko, psycholozka ji to nedoporucila.
Nic mene, ja si myslim, ze pokud budes ditku zpivat anglicke pisnicky, budete si prohlizet knizku a Ty mu budes jednotliva sluvka rikat i anglicky a vse bude formou hry, tak diteti nijak neublizis. jen nevim, jestli jako nerodily mluvci bych na nej mluvila pouze a pouze anglicky...
Není tady
Ahoj Ronjo nic proti ale příjde mi to hooooodně divné. Chápu rodiny kde mají rodiče jinou národnost že na děti mluví dvojjazyčně ale aby jsi na ně mluvila anglicky a přitom jsi češka no nevím...
pokud umíš anglicky velmi dobře můžeš své děti učit později
Není tady
Holky díky za názory. Zatím to všechno zvažuju. Je hodně jiné děti "učit" jazyk, když už jsou starší a jiné je jim ten jazyk odmalička zprostředkovat jako přirozený. Zároveň je třeba zvážit i rodinnou situaci atd, proto se vás ptám na vaše zkušenosti.
Zatím jsem si objednala chytrou knihu, tak jestli se něco zajímavého dozvím, tak dám vědět.
Mojí hlavní motivací je, že vím, že malé děti se neuvěřitelně rychle učí a přijímají věco okolo sebe jako přirozené. A dát dítěti jako vklad do života to, že bude už v 5 nebo 6 letech rozumět a možná i mluvit anglicky mi v dnešní době přijde jako silný argument. Na druhé straně si uvědomuju i protiargumenty, jak říkám, je to ve stádiu zvažování (a hodně teoretickém, ještě ani nejsme těhotní ).
Není tady
Ronja napsal(a):
Holky díky za názory. Zatím to všechno zvažuju. Je hodně jiné děti "učit" jazyk, když už jsou starší a jiné je jim ten jazyk odmalička zprostředkovat jako přirozený. Zároveň je třeba zvážit i rodinnou situaci atd, proto se vás ptám na vaše zkušenosti.
Zatím jsem si objednala chytrou knihu, tak jestli se něco zajímavého dozvím, tak dám vědět.
Mojí hlavní motivací je, že vím, že malé děti se neuvěřitelně rychle učí a přijímají věco okolo sebe jako přirozené. A dát dítěti jako vklad do života to, že bude už v 5 nebo 6 letech rozumět a možná i mluvit anglicky mi v dnešní době přijde jako silný argument. Na druhé straně si uvědomuju i protiargumenty, jak říkám, je to ve stádiu zvažování (a hodně teoretickém, ještě ani nejsme těhotní).
Ronjo, drzim palce, at vam to conevidet vyjde - at mas komu predavat sve vedomosti Chapu naprosto Tvoje pocity. Ja sama chtela zacit navstevovat s malym anglictinu Helen Doron, ale pak jsem to nechala plavat - prave kvuli tem vsem informacim a zkusenostem jinych maminek, ktere jsem si nasla. Ale zacit se da kdykoliv...
Upravil(a) sillwan (3. 11. 2008 12:18)
Není tady
Ronja urcite nic nezkazis, kdyz ho budes hrou ucit nejaka slovicka nebo pisnicky, ale normalne by jsi na dite mela mluvit tvoji materstinou, predala by jsi mu ochuzeny jazyk. Ja ziju ve Spanelsku a jeste k tomu na Mallorce, tudiz moje dite se uci tri jazyky, cesky, kastilstinou (normalni spanelstina) a katalansky (jazyk tady na ostovech a cele Katalunyi) .. Zatim opakuje jen ceska slovicka, protoze je 99% casu se mnou, ale az pujde na jare do skolicky, zacne teprve spravny slovni gulasek
Není tady
Aho Ronjisku...tak na to si dej pozor...buď bych začala s regulérní výukou angličtiny třeba pomalu od tří let,anebo bych se na to vyprdla,kór když seš češka...navíc dítě to má v genech,má přirozený talent naučit se nejrychleji a nejlépe mateřštinu matky
mám kamarádku,který známá to takhle začala praktikovat u dcery asi v půl roce,možná dřív...sice jí časem rozuměla,ale ona na ní občas houkla česky a samozřejmě malá chodila do český školky,tudíž to nestíhala pobrat a teď, v sedmi letech je z ní trochu asociál a totální nemluva jen kouká a olizuje si ret...smutný...ale myslím,že ona se narozdíl od tebe s nikým neradila a ambiciózně chtěla,aby její dcera snad ve třech letech mluvila plynule anglicky jen aby se mohla chlubit
Není tady
ROnjo, pokud můžu mluvit za sebe z hlediska pedagoga. Nedělala bych to. Něco o tom napsal i Matějček. Pro mě je to takový polobůh na dětskou psychologii. Něco jiného je rodič, rodilý mluvčí, plus střídající se prostředí a něco jiného je tento umělý typ. Pokud chceš vědět víc, něco malinko je v knize Matějček "Prvních šest let ve vývoji a výchově dítěte". můžu půjčit.
Není tady
Ronjo, osobní zkušenost nemám...ale v okolí bydlí rodina, kde mamina umí výborně anglicky, mají dvě děti...dnes už náctiletý, a mají zavedený režim, že jeden den v týdnu mluví doma jen anglicky...ale nevím jak začínali....každopádně holčině je 17 a Aj i doučuje
Není tady
Ronjo, a co zkusit dat detatko do nejake mezinarodni skolky? Nevim ale, jake jsou podminky, kestli aspon jeden z rodicu musi byt cizinec, ci ne. Zjistovala jsem si to tady v Japonsku, a podminka je, ze alespon jeden rodic musi umet anglicky, coz umim ja i manzel Japonec - mluvime totiz spolu anglicky. Maly bohuzel mluvi jen japonsky, cesky na nej mluvim jen ja, ale moc nam to nejde...
Není tady
Sakuro to by byl totiž problém, bydlíme na venkově a školku vybírat nemůžem, i když by to byla velká výhoda - dítě by se přirozeně učilo, pokud by bylo ve styku s vrstevníky, kteří mluví AJ.
Pavli díky za typ, knížku si určitě seženu. Už jsem si objednala knížku u bilingní výchově, pro koho je vhodná a jaká jsou její úskalí, takže se aspoň povzdělám.
Holky mě je totiž (po několika letech soukromého učení AJ, firemní výuky a doučování dětí i dospělých) jasné, že pokud svoje děti nenaučím AJ (a hlavně pokud jim nepředám k jazyku kladný vztah) já, tak ve škole se to opravdu nenaučí. Sama dobře vím, jak to s výukou na školách je. Takže učit budu určo já, ale uvidíme ještě jakou metodou.
Helen Doran má dobré reference, jestli s tím někdo máte zkušenost tak sem s tím
Spino ta rodina to takhle může praktikovat (a je to super) pokud už jsou děti větší. Když ale děti vychováváš ve dvou jazycích odmala (jsem se všude dočetla), tak abys je nemátla, nesmíš ty jazyky míchat. V podstatě jsou dvě metody jak to dělat: jeden rodič=jeden jazyk nebo jiné prostředí=jiný jazyk (školka, škola, kamarádi). Tak si dítě zafixuje, že s tatínkem se mluví Španělsky nebo ve školce čínsky a nemate ho to (zpočátku samozřejmě ano, ale dobře si na to zvykne).
Není tady
Ronjo tak bilinguální výuku jsem taky měla v plánu a rozumím tvojí motivaci, ale nebylo mi to doporučeno. Jak tu už někdo psal, na dítě bych musela mluvit výlučně cizím jazykem a já nechci místo paci paci pacičky dělat itsy bitsy spider nebo hush-a-bye-baby namísto spi děťátko spi... čeština je krásná a ochudila bych sebe i dítě, kdybych na něj mluvila jinak. Vždyť mateřština je od slova matka.
Doporučuje se počkat až bude mít dítě dostatečnou zásobu mateřštiny a bude rozumět a umět se vyjadřovat a pak začít s výukou cizího jazyka formou hry a taky TV (satelit). Dítě je jak houba a nasakuje vědomosti, takže se bude učit rychle. Taky ho pak v určitém věku můžu dát do komunity ex-pats, tam je dětí jako smetí a je to hotovej babylon! To se ale týká jen velkých měst kde je hodně cizinců.
Není tady
Ronjo,
náš kamarád je čech a mluví na dcery od narození jen aglicky a manželka česky. Děti nemají problém ani v jednom jazyce. Teď chodí do 2. a 1. třídy ZŠ. Plyně mluví obě holčičky oběma jazyky a na dovolené v Anglii všemu rozumněly. Nevidím v tom problém.
K Helen Doron jsme chodili chvíli. Mého syna to hodně bavilo, ale bylo to pomalé. Během jejich výuky, kdy se dělalo 1. CD, se Šimi naučil doma všechny 4 CD. Chodili jsečm tam od necelých 3 let - asi 3 měsíce. Takže teď chodíme do anglické třídy v MŠ. Naučí se víc.
Není tady
Ronji dobré téma
jsme v úplně stejné situaci. Tatínek mluví a píše plynule anglicky (několik kurzů, škola, pobyty v Anglii, práce z 80%v angličtině) a zvažovali jsme to stejné co Ty. Nakonec jsme to zavrhli, protože si myslíme, že by v tom byl guláš, pokud jeden z nás nemluví jenom tím jazykem. Takže s výukou začnem později v mateřské školce a tatínek se poté k této výuce připojí
A souhlas, že škola jim toho moc nedá, myslím, že je to vidět na všech z nás co se jazyky učili pouze na škole a jinak se tomu nevěnovali
Není tady
Fidorko díky moc za názor, přesně to mi na tom připadá jako zatím největší mínus: že bych neměla s děťátkem ten kontakt v nádherné češtině, přesně jak říkáš, paci paci pacičky a pod. Taky je ale pravda, že na tohle je skvělá moje maminka, se kterou bydlíme, takže by to prcek měl alespoň od ní...ale přesně ti rozumím co myslíš a tohle mě zatím nejvíc odrazuje. Plus ještě jedna vnitřní věc: ačkoli dnes už v AJ problém vyjádřit se nemám (a aniž bych chtěla znít nějak přehnaně sebevědomě tak si myslím, že bych na děti žádné zásadní chyby nepřenášela, jen samozřejmě akcent říznutý měkkou slovanštinou, toho se jaksi nemůžu zbavit ) tak přece jen to není můj rodný jazyk a nevím, jestli bych sebe i to dítě citově neochuzovala právě kvůli tomu, že se v takovém tom ťuťuňuňu nevyjádřím v AJ tak vroucně jak ve své matřštině.
Sumo no tak to je super, přesně to jsme chtěla slyšet - jestli to takhle někdo dělá a funguje to - díky moc!
Není tady
.
Upravil(a) Olympia (14. 4. 2010 17:15)