Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 3. 11. 2008 17:42

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Re: jak říci matce, aby více dbala o hygienu

Marti,
řeším to proto, že mamka k nám jezdí za Davídkem, teď tu byla týden.
A řeším to i proto, že je mi nepříjemné mít nevoňavou mamku.
A také to řeším proto, že o tom mamka třeba neví a zbytečně je nepříjemná pro okolí.

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#52 3. 11. 2008 20:08

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Tulipánka napsal(a):

Marti,
A také to řeším proto, že o tom mamka třeba neví a zbytečně je nepříjemná pro okolí.

V tom případě bych jí to řekla. Nenásilně, ale jasně. Asi víš, jak máma reaguje, chce to vybrat vhodná slova i tón...
A když by to nepomohlo, možná bych řekla něco jako: mami, u nás doma je zvykem, že se každý večer sprchujeme... pokud jsi u nás, prosím dělej to taky tak... koupila jsem Ti nový ručník a mýdlo, jsou jenom pro Tebe...
Je šance, že se urazí a naštve, ale když jí to neřekneš, tak to prostě dělat nebude.

Není tady

#53 3. 11. 2008 20:15

mashanka
Zablokovaný

Tulipánka napsal(a):

Marti,

Já se ti nedivím, že to řešíš - asi ti na ní prostě záleží. Tak co jí na ten týden přichystat nějaký program, kam by se musela trochu vystrojit ? Třeba koupit lístky do divadla nebo tak něco. Řekla bych jí - mámo, hoď se do gala, mám pro tebe překvapení

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#54 3. 11. 2008 20:16

mashanka
Zablokovaný

Martinka1 napsal(a):

Tulipánka napsal(a):

Marti,

V tom případě bych jí to řekla. Nenásilně, ale jasně. Asi víš, jak máma reaguje, chce to vybrat vhodná slova i tón...
A když by to nepomohlo, možná bych řekla něco jako: mami, u nás doma je zvykem, že se každý večer sprchujeme... pokud jsi u nás, prosím dělej to taky tak... koupila jsem Ti nový ručník a mýdlo, jsou jenom pro Tebe...
Je šance, že se urazí a naštve, ale když jí to neřekneš, tak to prostě dělat nebude.

Jestli jí to řekne takhle, tak to je tedy opravdu velká šance lol

Není tady

#55 3. 11. 2008 20:24

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

mashanka napsal(a):

Tulipánka napsal(a):

Marti,

Já se ti nedivím, že to řešíš - asi ti na ní prostě záleží. Tak co jí na ten týden přichystat nějaký program, kam by se musela trochu vystrojit ? Třeba koupit lístky do divadla nebo tak něco. Řekla bych jí - mámo, hoď se do gala, mám pro tebe překvapení

Předpokládám že máma by to nepochopila, oblíkla by se a stejně neumyla? :-)

Není tady

#56 3. 11. 2008 20:53

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Marti,
dobrý tip s tím pobytem u nás tummenupp !
Mᚠpravdu, kdybych jí připravila program, tak by se ustrojila ale stejně neumyla. Proč by to taky dělala? Myje se přeci až večer a koupe 1x týdně....

Vím, kam narážíš s tím důvodem, proč jí to říci. Snažím se, držím se wink .

Upravil(a) Tulipánka (3. 11. 2008 20:55)

Není tady

#57 3. 11. 2008 21:09

mashanka
Zablokovaný

Hoď se do gala, to by myslíš nepochopila jako začít od mytí ? Tak to je hodně těžké, to už pak jedině počkat, až ti dítě začne mluvit - děti jsou na tohle spolehlivé - už slyším "babišto, ty stuašně smudíš" usch

Není tady

#58 3. 11. 2008 21:13

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mashanko,
ne, to by fakt nepochopila, že má začít od mytí. Když mamka někam večer jde, tak se nikdy nemyje sad .
Ale to dítě, to je super, pobavila jsi mě. Už se na to těším, tuhle větu ho začnu učit jako první ještě před máma a táta big_smile .

Není tady

#59 3. 11. 2008 21:15

mashanka
Zablokovaný

asi ti nic jiného nezbývá. dudlik
Ale ten B komplex zkus, třeba to není jen tou hygienou

Není tady

#60 3. 11. 2008 21:25

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mashanko,
možná mᚠpravdu, B komplex také zkusíme, ale když u nás doma večer jde do koupelny babi, tak je tam 15 minut a mamka tak 5. Takže je to jasné....

Není tady

#61 3. 11. 2008 21:29

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Tulipánka napsal(a):

Mashanko,
možná mᚠpravdu, B komplex také zkusíme, ale když u nás doma večer jde do koupelny babi, tak je tam 15 minut a mamka tak 5. Takže je to jasné....

Tak to zkus takhle:
(ale je to varianta s velkou spotřebou vody):
Každý večer, kdy je máma u vás, jí napus plnou vanu vody, s nějakou vůní, a řekni jí: mami, napustila jsem Ti vanu, udělala jsem to pro Tebe, udělá mi radost když si do ní vlezeš!!! Prosím!
A vydrž každý den celý týden.
:-)

Pokud to, že smrdí je mytím, tak smrdět nebude :-) V opačném případě jí kup ty vitamíny a pošli k doktorovi, protože by to mohla být známka nějaké nemoci.

Není tady

#62 3. 11. 2008 21:33

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Hm, asi mám ten samý problém s matkou, ale zatím zkoumám, čím vlastně smrdí. Má tam dle mne smradlavá mýdla i prášek na praní (ty nejlevnější) a pak si bere propocené věci. Ona se vždy voněla, ale ted jen koukám...jdeme ven a ona ...levná vonavka a dává všude..za uši, na vlasy, do podpaždí!!!na kabát. Hnus, bolela mne z toho hlava. Nicméně, doma je cítit-ne voňavkou, tak jí to nemohu říci. Já tady někde psala, že tak kolem 70 let..možná později jsou lidi cítit prostě nějak jinak.
Ale své holce 12 let nebo i sebe zkritizuji  a řeknu, smrdíš-smrdim, umy se, namaž se. Muži bych to taky řekla a mít normální vztah s matkou, taky ano. KDO JINY by jí to měl říct? cizí? to je přece větší potupa. Její smradlavé nohy jsem řešila, ovšem odmítala nosit vložky do bot (co sají pot i smrad).
Tak se zeptej, zda nemá zdrav.potíže. Chápu její stav, když jsem měla depku, taky jsem se nemyla, ani zuby, nečesala, smrděla jsem, nechtěla jsem žít ani nic a bylo mne vše jedno. Ale byla jsem sama a pak se člověk probral. Rozvod je velká změna a trvalo mne rok, než jsem se z toho dostala, a to jsem rozvod chtěla já.
Bojím se, aby se mne nestalo, že budu okolí smrdět, snad mne mé dítě upozorní, až by se to stalo. Zatím si smrdím sama sobě a mne to vadí a mám pocit, že to musí všichni cítit(mám nadmíru citlivý nos) Tak si vyber! Ona to prostě cítit nemusí.
Třeba jsem změnila léky a najednou ten můj pot byl jako mužský, nejsilnější čpavek. Lekla jsem se, tak toto tedy nesnesu. Ani u sebe.

Není tady

#63 3. 11. 2008 21:34

mashanka
Zablokovaný

Tulipánka napsal(a):

Mashanko,

No jasně, asi to s hygoškou nepřehání, ale že by zase ten smrad byl tak nesnesitelný....... těžko říct - zkus a uvidíš. To s tou pěnou taky stojí za zkoušku - třeba se jí to zalíbí - vždy je to úžasné, naložit se do vany.

Není tady

#64 3. 11. 2008 21:34

beth
♥♥♥----
Místo: KV

Ahoj Tulipánko, Tvůj problém Ti nezávidím, jelikož vím co to obnáší........moje mamka je totiž ze stejného těsta. Na jemné upozorněná reagovala pláčem a urazila se. Vůbec nevěděla, která bije...... Podle mne jsou jen dvě cesty : ignorovat to (což je obtížné) nebo se JASNĚ a STRUČNĚ vyjádřit. Tím jasně nemyslím ji urážet, ale vyjádřit se tak, aby nebylo pochyb. Tím stručně myslím, nenechat své vyjáděření rozjet do sporu na celé odpoledne. Jen suše říct svůj názor, ev. pocity (je mi to trapné před manželem). Žádné naznačování v tomhle případě nepomůže. Jsem dost diplomat a vyhýbám se otevřené konfrontaci jak jen to jde - ale v tomhle případě nic jiného nepomůže. vyzkoušela jsem si to na vlastní kůži. Cítila jsem se vždycky v duchu provinile, že jsem taková necita a dotyčnému to dávám pěkně bez obalu, ale většinou to moc dobře zafungovalo.

Nosiš-li nebe v sobě, najdeš jej všude.
                                       přísloví z Nepálu

Není tady

#65 3. 11. 2008 21:50

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Hm, vana, no, zkusit to můžu, ale myslím, že do ní nevleze hmm . Ale to vyřeším problém jednorázově a ne celkově.

Beth,
jak dlouho to tvé mamince vydrželo ? (myslím tím pečování o sebe)

Mashanko,
je to bohužel tak nesnesitelné, že ve výtahu je to cítit docela silně a vedle mamky si raději nestoupám sad . Já se jí i nemůžu dotknout a nebo když se mě dotýká ona, tak se to snažím jen přetrpět neutral .

Upravil(a) Tulipánka (3. 11. 2008 21:52)

Není tady

#66 3. 11. 2008 22:09

Olympia
Host

Ja bych ji rekla, ze mam obavy, zda neni nemocna, ze je posledni dobou podivne citit, ze to muzou byt priznaky cukrovky, nebo nedostatku vitaminu, ze to muze souviset i s poklesem estrogenu, atd atd....a ze se to da resit lekama, vitaminama apod. Ze mam o ni starost. A mezi reci bych nadhodila, ze takto podobne jsou citit lidi, jak nemocni, tak i lidi, kteri se nemyji, ale ze predpokladam, ze ona se sprchuje kazdy den, a ze tudiz me napadaji jen tyto vyse uvedene duvody, ze navrhuji zajit k OL na vysetreni, odbery apod. Ze tam s ni pujdu, jestli nema odvahu, ze ji doprovodim. Nabidla bych ji, ze bychom pak  mohly spolu zajit nakoupit pro ni par kousku obleceni, koupit mydlo a sprchovy gel, ktery by odstranil jeji pot, proste udelat si svuj den. Taky bych ji rekla, ze ji to rikam ja, protoze jsem jeji nejblizsi clovek. Asi v kostce takhle. V realu bych rec vice rozvinula, ale obsah by byl asi tento.

#67 3. 11. 2008 22:36

mashanka
Zablokovaný

Tulipánka napsal(a):

Hm, vana, no, zkusit to můžu, ale myslím, že do ní nevleze hmm . Ale to vyřeším problém jednorázově a ne celkově.

Beth,
jak dlouho to tvé mamince vydrželo ? (myslím tím pečování o sebe)

Mashanko,
je to bohužel tak nesnesitelné, že ve výtahu je to cítit docela silně a vedle mamky si raději nestoupám sad . Já se jí i nemůžu dotknout a nebo když se mě dotýká ona, tak se to snažím jen přetrpět neutral .

Tak to je hodně smutný, ale nezdá se mi, že by to bylo jen z nemytí

Není tady

#68 4. 11. 2008 12:18

luminka
♥♥♥♥♥--

helena napsal(a):

já bych to zase až tak na nějákou šílenou depresi neviděla. pokud jsem četla pozorně, tak ona ve zbytku svého života - práce atd funguje velmi dobře, jediné co je problém je právě ta hygiena
PPavloo, to, že funguje v práci ještě neznamená, že nemá jiný problém, na který reaguje právě tou absencí hygieny. Podle mě si připadá odepsaná jako ženská - rozvod na krku, možná klimakterické problémy, které k jejímu "nevonění" taky můžou příspívat - a ve finále to končí myšlenkou "vždy už jsem stará, už na mě nezáleží..."
Hele, mě když se to začalo doma sypat (a byla jsem mladší), přestala jsem se skoro ze dne na den malovat, místo pořádného účesu jsem stáhla vlasy do copu a bylo mi téměř jedno, co si oblíknu. Jo, byla jsem čistě oblečená, vykoupaná a s umytou hlavou, ale celkově jsem vyhlížela jako šedivá myš a bylo mi to fuk...

Heleno, zrovna vlasy stažené do copu já nepovažuji za příznak deprese, to jsem nosila v lepších obdobích, v období deprese jsem většinou bývala ostříhaná. A některým ženám třeba kudrny nebo vyfoukané hřiby na hlavě opravdu nesluší. No, možná u Tebe je to jinak.

Není tady

#69 4. 11. 2008 12:42

Beatka
♥♥-----

Nerada bych děsila, jen připíšu svojí zkušenost. Moje mamka taky začala být cítit, ale nebyl to takovej ten pižmovej pach potu, nedokážu ho popsat, ale do smrti na něj nezapomenu. Několikrát jsem mamku na to upozorňovala, ale přišlo mi spíš, že se to zhoršuje. Koupání jsem jí nehlídala, ale ona nikdy s hygienou neměla problémy. Nakonec jsem zjistila, že má rakovinu prsu, která se jí už otevřela, nikomu to neřekla, k lékaři nešla, fungovala normálně. Zjistila jsem to náhodou, když jsem přišla domu nečekaně dřív a našla ji neúplně oblečenou. Přibližně půl roku po tom, co to začalo, zemřela. Rozhodně bych na to maminku upozornila a nabídla jí, že s ní zajdu k lékaři. Rozhodně bych to nepodceňovala. Mimochodem, kdyby se nemyla týden a v podstatě by ten pach tvořil pot, tak je takový nakyslý, celkem dobře poznatelný. Pokud je jiný, neváhala bych navštívit s ní lékaře.

Není tady

#70 4. 11. 2008 13:06

Petuna
♥♥♥♥♥--

Beatka napsal(a):

Nerada bych děsila, jen připíšu svojí zkušenost. Moje mamka taky začala být cítit, ale nebyl to takovej ten pižmovej pach potu, nedokážu ho popsat, ale do smrti na něj nezapomenu. Několikrát jsem mamku na to upozorňovala, ale přišlo mi spíš, že se to zhoršuje. Koupání jsem jí nehlídala, ale ona nikdy s hygienou neměla problémy. Nakonec jsem zjistila, že má rakovinu prsu, která se jí už otevřela, nikomu to neřekla, k lékaři nešla, fungovala normálně. Zjistila jsem to náhodou, když jsem přišla domu nečekaně dřív a našla ji neúplně oblečenou. Přibližně půl roku po tom, co to začalo, zemřela. Rozhodně bych na to maminku upozornila a nabídla jí, že s ní zajdu k lékaři. Rozhodně bych to nepodceňovala. Mimochodem, kdyby se nemyla týden a v podstatě by ten pach tvořil pot, tak je takový nakyslý, celkem dobře poznatelný. Pokud je jiný, neváhala bych navštívit s ní lékaře.

Naprosto souhlasím protože pach potu a nemytí je naprosto jiný a snadno poznatelný. Jiný pach tvoří nemoci, tak pokud bude po umytí voňavá,,v pohodě je to mytím ale jinaK?

Ale co nechápe je takové jak to říct hloupé ohledy jak říct nebo neříct rodině že prostě smrdí. Kdo jiný by to asi měl říct? Já klidně řeknu své mamce " běž se umýt, osprchova, smrdíš potem...jde a udělá to a vůbec jí to nevadíkapitulation
To je snad normální ne?

Není tady

#71 4. 11. 2008 13:08

helena
♥♥♥♥♥♥♥

vlasy stažené do copu já nepovažuji za příznak deprese, to jsem nosila v lepších obdobích, v období deprese jsem většinou bývala ostříhaná
Nechat se ostříhat by bylo jednak "moc práce", jednak výrazná změna, na kterou jsem právě tu náladu ani sílu neměla. A protože jsem si dlouhé vlasy česala docela ráda, byl cop, v horším případě culík, takové minimum, které jsem byla schopná zvládnout.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#72 4. 11. 2008 13:13

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Petuno,
u někoho to normální není. Někdo fakt těžko snáší jakoukoliv kritiku. Moje babička brečí jen jí řekneš, že se ti nelíbí, když ti přehází v bytě všechny věci na jiná místa - říká tomu, že uklízí. Pak z toho má zkažený večer a brečí, že všechno musíš vždycky zkazit.
Mamka je trochu lepší, ale prostě to tam je.
A u mě bohužel také, snažím se s tím pracovat.

Není tady

#73 4. 11. 2008 13:17

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Tulipánko, tak tohle jsou manipulace jako prasátko.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#74 4. 11. 2008 13:22

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Tulipánka napsal(a):

Mamka nebyla nikdy moc na to malování, vonění, kosmetiky.... prostě to byla taková šedivá myš. Nedbá ani moc o oblečení, vezme si na sebe cokoliv. Myslím, že na kosmetiku, masáže a pod. by nikdy nešla. Pro ni je to vyhazování peněz.
Když byla mladá, tak o sebe celkem hodně dbala, viděla jsem ve skříni spoustu oblečení, které si sama šila. A myslím, že na tu dobu bylo pěkné. Ale teď kupuje zásadně ve slevách u Vietnamců a do normálního obchodu zajde jen když jí na to oblečení někdo dá.
Občas tedy jezdí s pojišovnou na různé akce, kde mají třeba vířivky a tak, ale neřekla bych, že to má nějaký účinek než prostě jednorázové necílené umytí sad .
Bydlím teď 150 km od ní a zas tak často s ní ve styku nejsem.

Já jsem tedy zrovna nemyslela jednorázové "vykoupání"...ale to je asi jasné.....lol

Já myslela nějak komplexně. Beru to podle sebe - mám ráda všechno čistý, upravený, voňavý, chci se líbit, chci se udržovat, a už krémy, kadeřnictví, nehty atd..., ale vím, že jsou ženy, které toto moc nebere, nemalují se nechodí nikam z toho výše  popsaného - a je to i pochopitelné.To bych ji nelámala, není proč, ale myslím, že každá žena chce být přitažlivá a chce se líbit. Pokud se  správně povzbudí, v tom směru který jí není proti srsti, tak to efekt mít může. Chtěla bych, aby byla spokojená komplexně, v tom bych jí ráda pomohla....(být na tom podobně jako ty...). Ale upřímně, je to velmi těžko zhodnotit, ty si s tím určitě poradíš, a už udělᚠcokoliv, pokud to bude v dobrém, s upřímným zájmem, s citem (i láskou ) -tak neudělᚠchybu. ..

Není tady

#75 4. 11. 2008 13:26

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Pavlo,
já vím, že to jsou manipulace, a proto se také snažím to ignorovat, když babička brečí, že mi tady uklidila, snažila se pro mě něco hezkého udělat a já jí za to teď vynadám. A to jsem jí to řekla téměř bez emocí (no, malinko emocí v tom bylo, přiznávám, ale nevyjela jsem na ni).

Wiki,
děkuji za tip, tohle by byl asi běh na dlouhou tra a vzhledem k tomu, že bydlím moc daleko, tak by se to hned po odjezdu vrátilo do starých kolejí.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí