Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 1. 11. 2008 23:52

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Re: jak říci matce, aby více dbala o hygienu

Tulipanko.Moje mamka mela stejny problem.Take nedbala o svou hygienu.Venku mezi lidi chodila upravena,ale doma ve spinavych teplakach a usmudlane zastere.Doma mela neskutecny bordel.
Take jsem nevedela jak ji rict,ze zrovna nevoni.Nekolikrat,kdyz jsem za ni prisla a bylo me trapne i pred svym Bm.Tak jsem rekla co to tady smrdi? neodpovedela a odesla.Bohuzel se stejne nic nezmenilo.Mamka nikdy co ja si pamatuju nevlastnila zadnou vonavku.Me,ale vycetla,ze jsem porad navonena jako k....a.
Nekolkrat jsem ji dala k vanocum vonavku nikdy ji nepouzila nebo me ji vratila.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#27 2. 11. 2008 0:43

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Pavli, ma rád človeka a prijíma ho je jedna vec, ale neupozorni ho na ODSTRÁNITEźNÚ vec je podža mňa chyba. Samozrejme taktne a bez nútenia, ale... vyjadri svoj názor je podža mňa základ. Keby bola mamka v nemocnici v kóme alebo nemohúca, tak vôňa či vôbec hygiena je akýsi luxus a nadštandard(aj keď u mňa hygiena asi až tak nie.... som v tom vraj trochu magor big_smile ). Ale zdravá žena, ktorá nežije v Líbyjskej púšti, ale má doma vodu z vodovodu, by s tým hádam nemusela ma probém.
Ja by som možno skúsila mame poveda: Rada by som ti urobila rados a tak som skúsila kúpi si voňavý sprch. gél a telové mlieko(nap.r), alebo voňavku.. a objednala by som ju ku kaderníčke alebo šla s ňou nakúpi handry. Proste prebra ju nejako z letargie... hmm

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#28 2. 11. 2008 7:51

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Jak ? Prostě "mami, nechci tě poučovat, ale v poslední době na sebe dost kašleš a už je to i cítit". Někdy jedna krátká, trochu drsnější věta, člověka vzpamatuje

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#29 2. 11. 2008 7:54

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Tak já bych asi mamince vysvětlila, že mít problém s manželem, třeba se i rozvádět je jiná záležitost, že to nemůže řešit tím, že o sebe přestane dbát, nebo  chodí do práce. Jiné by to bylo, kdyby už byla doma, nikam nemusela a v klidu si tam smrděla. Ale každá jsme jiná, že.......Ale člověkem s nějakými zásadami a pravidly by měla zůstat, i kdyby byla sama ! Může to být výchovou v rodině, ale také psychická záležitost - nemoc.
Pak nedivím, že někde podpálí ty smradlavé po*né bezdomovce,co vybírají popelnice, pak jdou do  obchodu a já po nich vezmu košík a nevědomky nakazím sebe, či celou rodinu!

Není tady

#30 2. 11. 2008 9:23

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Udělala bych to jako Selima tummenupp
Jestli se totiž spojily dvě věci - únik moči  a vzdání se života jako žena, tak je to opravdu veliký problém a musí se na to opatrně. A tím že bys maminku na to neupozornila a nechala jí v tom, to by se ještě víc zhoršovala ta propast mezi ní a okolím. Pak by třeba přestala i chodit do práce a hnila by doma jak duševně, tak i psychicky.

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#31 2. 11. 2008 9:25

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Já si stejně myslím, že i když to mamce řeknu, tak ta to "nepřijme" - prostě tu informaci vymaže. Ona nepříjemným věcem nikdy nečelí, prostě dělá, že nejsou. A tohle bude stejné.
Jen chudák babička, se kterou mamka teď bydlí. Ale třeba už si také zvykla. Je jí 80 a nepamatuju se, že by někdy nelibě voněla třeba jen potem...

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#32 2. 11. 2008 9:26

majkafa
Host

Sytý hladovému nevěří.
Ze spousty příspěvků je vidět, že autorky neví, o čem mluví, nebo ten stav letargie, stav, kdy to člověk vzdá - ve všem, nezažily. sad
Možná jste nečetly, že deprese se může projevit až tím, že člověk NENÍ schopen vstát z postele a dojít si na WC. Nevěřila jsem tomu. Dokud jsem to sama nezažila. Díkybohu, že maminka aspoň funguje, jí.
Tulipánko, zkus to s ní laskavě, nenásilně, jak ti radí např. Seli. Je to hodně těžké. Držím ti palečky. A nevzdávej to. Ale pouze laskavě. Ne způsobem - nechci te poučovat, ale ......... Ale poučuju. dumbom
Přečti si něco o tom, co se děje s člověkem, když se třeba rozvádí a hodně ho to zraní. To jde veškerá vůle a chu k životu do háje a nedodržování hygienických pravidel je to nejmenší, čím se to projevuje.
Hodně štěstí. pussa

#33 2. 11. 2008 16:17

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Aneri napsal(a):

Tak já bych asi mamince vysvětlila, že mít problém s manželem, třeba se i rozvádět je jiná záležitost, že to nemůže řešit tím, že o sebe přestane dbát, nebo  chodí do práce. Jiné by to bylo, kdyby už byla doma, nikam nemusela a v klidu si tam smrděla. Ale každá jsme jiná, že.......Ale člověkem s nějakými zásadami a pravidly by měla zůstat, i kdyby byla sama ! Může to být výchovou v rodině, ale také psychická záležitost - nemoc.
Pak nedivím, že někde podpálí ty smradlavé po*né bezdomovce,co vybírají popelnice, pak jdou do  obchodu a já po nich vezmu košík a nevědomky nakazím sebe, či celou rodinu!

Ježíšmarjá, Aneri, ty jsi teda slon v porcelánu! dumbom Prosímtě - nech nápravu světa na někom citlivějším.
Majko - no comment pussa
A souhlasím i se Sel a Pavlou - akorát, že to znám; to si člověk řekne - "no, zeptám se jí, jestli nemá cukrovku, ale hlavně aby nepřišla na to, oč mi jde, nebo se zas urazí a bude to celý v pr*eli.....ááchjo " a tancuje kolem tak nenápadně, že všichni poznají, oč jde roll Jenže jak na to, žejo....hele, Tuli - a nemá třeba kamarádku, sestru - někoho, koho bere a na koho by ses mohla obrátit?

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#34 2. 11. 2008 16:41

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

já teda moc nerozumím tomu, jaké má kdo vztahy se svou matkou, já bych z toho zase takovej problém nedělala. proč chodit okolo horký kaše, jasně, neřeknu ji to způsobem, jaký ji urazí, ale řeknu. nevím, jestli je to tím, že jsem taková "držka" ale já bych ji to prostě řekla tak jak to je.
myslím, že moje máma by to vzala a nešílela, že jsem drzá nebo nevím co. a řešit říct neříct mi připadá zbytečný, já osobně bych byla naštvaná, kdyby jsem měla třeba podobný problém, který bych si sama neuvědomovala, ale moje okolí jo a nikdo z kamarádek, nebo nejbližších by mi nic neřekl ...

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#35 2. 11. 2008 16:47

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

hele, nechci se tady nikoho dotknout, ale já bych to zase až tak na nějákou šílenou depresi neviděla. pokud jsem četla pozorně, tak ona ve zbytku svého života - práce atd funguje velmi dobře, jediné co je problém je právě ta hygiena.
a pokud někdo - dle mého - nejsem psycholog, nevyznám se v tom - je schopen fungovat profesně atd bez jakýchkoliv problémů, tak to s tou jeho depresí nebude zase tak horký... aspoň moje představa člověka v depresi je, že kašle úplně na všechno .... ale - třeba se pletu ...

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#36 2. 11. 2008 17:13

zizi
♥♥♥----

Určitě jí to řekni, zdůrazni, že jí to říkᚠpro to, že ti na ní zaleží. Mamce bych to řekla, nenechala bych jí tak. A sama bych ocenila, kdyby byl nějaký problém u mě - že by mi to někdo z blízkých taktně :-)) řekl.Představa, že se ode mě lidi odtahují a já nevím proč, je děsivá...

Co tě nezabije, to tě posílí.

Není tady

#37 2. 11. 2008 17:57

x62358
Host

Tuli nebude mít maminka narozeniny? Já bych jí koupila nějaký pěkný víkendový pobyt v lázních - aby si odpočinula, nebo aspoň nějakou masáž, kadeřníka, něco pro radost a nějak při předání bych na to navázala otázkami na zdraví, jestli se cítí dobře, jestli něco nepotřebuje...a oklikou se dostala i na to mytí. Možná bych to doplnila i novou voňavkou.
Ono taky záleží na povaze, někdo se urazí, někoho to raní, někdo o tom za 2 minuty ani neví. Nevím jaký je tvoje maminka typ člověka. To si musíš posoudit sama. Každopádně jí to řekni.

#38 2. 11. 2008 18:13

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ffly - ale jak jsem pochopila, takové jemné náznaky už Tuli pánka zkusila a nefungovalo to hmm
Ppavli, mně by to moje holky taky řekly tak, jak to je (a taky bych byla ráda) - jenže Tuli se právě bojí, že se máma naštve, urazí, bude trucovat...a ničemu se tím nepomůže. Což chápu, protože když jsem si představila, že bych totéž řešila s mojí mámou, přišlo mně špatně od břicha ještě teď vagrater Nakonec jsem se usnesla, že bych jí to neřekla, no....ono to někdy za to nestojí. Mᚠpravdu, že asi není (Tulipánčina mamka) v takové té "doopravdické" depresi - ale ono stačí taková poloviční, kdy si člověk řekne - ále co, chlapovi na mně stejnak nezáleží, děti jsou z domu, komu já bych asi tak měla vonět.... roll

Není tady

#39 2. 11. 2008 19:47

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Máte pravdu,
mamka žádnou pořádnou depresi nemá. Běžně funguje dobře, sjednává s klienty pojistky, někdy až do noci. Jezdí za klienty po celém okrese.
Jediný blízký člověk je její matka - má babička, se kterou bydlí. Ale ta nic neřekne, je taková "útlocitná", že se před ní stydím vyslovit výraz, že jdu na záchod smile . Ta do toho nepůjde.
Celkem blízký je jí můj bratr, ale ten takovéhle věci neřeší.
A to je vše.
Jak jsem říkala, nemá žádnou pořádnou kamarádku, partu "holek", jen tu babičku a práci.

Už jsem vícekrát naznačovala, ale zůstala nepochopena. Nabízela jsem sprchu, koupel, že musí být po tom cestování k nám upocená a že by byla sprcha určitě příjemná, nic. Pobyt v lázních by to nespravil.

Zatím nevidím jiné východisko, než se zeptat na zdraví a pak se dostat k tomu, že nepříjemný tělesný zápach může znamenat nějakou nemoc, zda o sebe pečlivě dbá.

Není tady

#40 2. 11. 2008 19:53

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Ách jo.....to je obštrukcí, když lidi neuměj normálně komunikovat, co.....no vypadá to, Tuli, že nic jiného nezbývá (nehledě k tomu, že je to i pravda hmm )( to s tím pachem a nemocemi - zvýšený cukr například jsem na svojí dceři poznala tak, že slabounce "voněla" acetonem roll Naštěstí se to v dospělosti urovnalo.

Není tady

#41 2. 11. 2008 20:00

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Lupi,
já teda tu cukrovku mám a doufám, že kromě občasného nepříjemného závanu z úst, když mám vysoký cukr, cítit nijak nejsem.
A jak se tvé dceři v dospělosti cukrovka vyrovnala? Aplikuje si inzulín?

Upravil(a) Tulipánka (2. 11. 2008 20:01)

Není tady

#42 3. 11. 2008 1:00

mashanka
Zablokovaný

nedostatek - Vitamín B12 - únavnost, trvalá nervozita, deprese, pocit tuposti v rukách a nohách, potíže při chůzi, koktání, záněty v ústech,  o d p o r n ý  z á p a ch  t ěl a ,  menstruační potíže, chudokrevnost
Co jí zkusit dát k Mikuláši multivitamin ?

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#43 3. 11. 2008 9:04

helena
♥♥♥♥♥♥♥

já bych to zase až tak na nějákou šílenou depresi neviděla. pokud jsem četla pozorně, tak ona ve zbytku svého života - práce atd funguje velmi dobře, jediné co je problém je právě ta hygiena
PPavloo, to, že funguje v práci ještě neznamená, že nemá jiný problém, na který reaguje právě tou absencí hygieny. Podle mě si připadá odepsaná jako ženská - rozvod na krku, možná klimakterické problémy, které k jejímu "nevonění" taky můžou příspívat - a ve finále to končí myšlenkou "vždy už jsem stará, už na mě nezáleží..."
Hele, mě když se to začalo doma sypat (a byla jsem mladší), přestala jsem se skoro ze dne na den malovat, místo pořádného účesu jsem stáhla vlasy do copu a bylo mi téměř jedno, co si oblíknu. Jo, byla jsem čistě oblečená, vykoupaná a s umytou hlavou, ale celkově jsem vyhlížela jako šedivá myš a bylo mi to fuk...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#44 3. 11. 2008 9:41

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Tulipánka napsal(a):

Lupi,
já teda tu cukrovku mám a doufám, že kromě občasného nepříjemného závanu z úst, když mám vysoký cukr, cítit nijak nejsem.
A jak se tvé dceři v dospělosti cukrovka vyrovnala? Aplikuje si inzulín?

Tuli, ono to až do cukrovky nikdy nedošlo, mívala jen zvýšený cukřík, což se muselo hlídat a správně jíst - však to znáš. Poměrně snadno se vyčerpá a když začla přepínat síly, tak se to projevilo. Upravilo se to věkem....a cítit byla skutečně slabounce a hodně zblízka -a neřekla bych, že to bylo vyloženě nepříjemný - spíš zvláštní. smile

Není tady

#45 3. 11. 2008 11:39

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Tulipánka napsal(a):

Majakafo,
vyřešit problémy s tatínkem nejdou, v listopadu se rozvádějí. Ale myslím si, že mamka tím už tak netrpí, že už se s tím tak nějak smířila. Ale to zanedbávání už asi bere jako normálku, standard neutral .

Pavlo,
mamka už depresí netrpí, spíše egoismem a vztahovačností. Ona je ta nej a všichni jí ubližují neutral . Já se snažím být jiná, a tak jí ubližuju také.

Ne, já to opravdu nemůžu rozebírat, protože je to hodně komplikované na obou stranách, ale potřebovala jsem znᚠvaše názory a tipy. Díky!

Majko to je fakt roztomilé, hlavně mamince ani nenastínit její hygienické nedostatky - je přece svéprávná dospělá atd.., ale řešit její primární problém -to ano....to můžeme - na to už svéprávná není...smile

Není tady

#46 3. 11. 2008 11:58

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Já bych řešila "problém" podobně jako Selima. Vzala bych mámu na masáže, do sauny(pak bych ji pochválila strašně moc, že nádherně voní!), ke kosmetičce, solárko - co by ji z toho zajímalo....na kafe, na nákuppy, do kina, abych ji rozptýlila, aby stále nebyla uvězněna ve svých myšlenkách, které se jí zřejmě točí okolo jejího soukromého života....Ty ji znᚠasi nejlépe, víš jak ji potěšit a co ji zajímá.
Balíček kosmetiky (koupelovou pěnu, sprch gel..) bych jí teda určitě věnovala.....
A starost o její zdraví - to je taky dobrý a logický argument... (i když třeba zdravá je..)
Určitě bych ji nezavrhla a nevyhýbala se jí. Podle příležitosti a možností a dané situace (cí) bych řekla svůj názor,..třeba u dvojky bílého..

Já jsem něco podobného zažila před lety v rodině, sice šlo o chlapa, ale nedovedete si představit co udělal balíček kvalitní kosmetiky - z toho si samozřejmě vybral jen dvě věci(z celého velkého paklu), které se mu líbily, (např. antiperspiranr NE! ten byl fuj), ale dnes, už prý si tu "svoji" značku kupuje sám (už prý 2x za ty roky smile ) Nikdy neopomenu pochválit, jak krásně voní, že je to úžasná vůně - na něm!!! A to máte vidět - nafouknutý jako holub a je to dnes i téma běžné konverzace - jako čím se kdo voní, co kdo používá.....neuvěřitelné! Na chlapa, který vodu neznal - byla fuj, holit se také odmítal, jen jednou za rok si nechal ustřihnout tak 1cm vlasů (špinavých)

Deprese je silný výraz, i když se může projevovat v různých formách, tak bych u paní tipla spíše na momentální nechu k životu, splín, takovou nepohodu. A to míváme asi všichni . (teda jen ti, co nečtou tajemství!!) smile

Není tady

#47 3. 11. 2008 14:03

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ja mám spleen aj pri čítaní Tajomstva... hmm som nejaká Secret-proof. A teraz aj offtopic , sorry.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#48 3. 11. 2008 14:42

maia
♥♥♥----

ja ked mam s mojou mamou taky pocit (tiez je trochu pri sebe a teda sa aj viac poti), na drzovku jej poviem, ze sa musi sprchnut a div sa svete ona je prekvapena, lebo sam sa clovek neciti, ale ked jej to poviem, hned to napravi. A hotovo.  Samozrejme zalezi od Vasho vztahu, ale myslim, ze to lepsie prijme od svojej dcery.

Môžeš stokrát opakova "teplo", ale pokiaž neurobíš oheň, teplo nebude.
rómske príslovie

Není tady

#49 3. 11. 2008 15:46

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mamka nebyla nikdy moc na to malování, vonění, kosmetiky.... prostě to byla taková šedivá myš. Nedbá ani moc o oblečení, vezme si na sebe cokoliv. Myslím, že na kosmetiku, masáže a pod. by nikdy nešla. Pro ni je to vyhazování peněz.
Když byla mladá, tak o sebe celkem hodně dbala, viděla jsem ve skříni spoustu oblečení, které si sama šila. A myslím, že na tu dobu bylo pěkné. Ale teď kupuje zásadně ve slevách u Vietnamců a do normálního obchodu zajde jen když jí na to oblečení někdo dá.
Občas tedy jezdí s pojišovnou na různé akce, kde mají třeba vířivky a tak, ale neřekla bych, že to má nějaký účinek než prostě jednorázové necílené umytí sad .
Bydlím teď 150 km od ní a zas tak často s ní ve styku nejsem.

Není tady

#50 3. 11. 2008 15:48

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Tulipánka napsal(a):

Mamka nebyla nikdy moc na to malování, vonění, kosmetiky.... prostě to byla taková šedivá myš. Nedbá ani moc o oblečení, vezme si na sebe cokoliv. Myslím, že na kosmetiku, masáže a pod. by nikdy nešla. Pro ni je to vyhazování peněz.
Když byla mladá, tak o sebe celkem hodně dbala, viděla jsem ve skříni spoustu oblečení, které si sama šila. A myslím, že na tu dobu bylo pěkné. Ale teď kupuje zásadně ve slevách u Vietnamců a do normálního obchodu zajde jen když jí na to oblečení někdo dá.
Občas tedy jezdí s pojišovnou na různé akce, kde mají třeba vířivky a tak, ale neřekla bych, že to má nějaký účinek než prostě jednorázové necílené umytí sad .
Bydlím teď 150 km od ní a zas tak často s ní ve styku nejsem.

Tuli, a když bydlíš 150 km od mámy - proč to teda vlastně řešíš?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí