18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tulipanko.Moje mamka mela stejny problem.Take nedbala o svou hygienu.Venku mezi lidi chodila upravena,ale doma ve spinavych teplakach a usmudlane zastere.Doma mela neskutecny bordel.
Take jsem nevedela jak ji rict,ze zrovna nevoni.Nekolikrat,kdyz jsem za ni prisla a bylo me trapne i pred svym Bm.Tak jsem rekla co to tady smrdi? neodpovedela a odesla.Bohuzel se stejne nic nezmenilo.Mamka nikdy co ja si pamatuju nevlastnila zadnou vonavku.Me,ale vycetla,ze jsem porad navonena jako k....a.
Nekolkrat jsem ji dala k vanocum vonavku nikdy ji nepouzila nebo me ji vratila.
Není tady
Pavli, ma rád človeka a prijíma ho je jedna vec, ale neupozorni ho na ODSTRÁNITEźNÚ vec je podža mňa chyba. Samozrejme taktne a bez nútenia, ale... vyjadri svoj názor je podža mňa základ. Keby bola mamka v nemocnici v kóme alebo nemohúca, tak vôňa či vôbec hygiena je akýsi luxus a nadtandard(aj keď u mňa hygiena asi a tak nie.... som v tom vraj trochu magor ). Ale zdravá ena, ktorá neije v Líbyjskej púti, ale má doma vodu z vodovodu, by s tým hádam nemusela ma probém.
Ja by som mono skúsila mame poveda: Rada by som ti urobila rados a tak som skúsila kúpi si voňavý sprch. gél a telové mlieko(nap.r), alebo voňavku.. a objednala by som ju ku kaderníčke alebo la s ňou nakúpi handry. Proste prebra ju nejako z letargie...
Není tady
Jak ? Prostě "mami, nechci tě poučovat, ale v poslední době na sebe dost kale a u je to i cítit". Někdy jedna krátká, trochu drsnějí věta, člověka vzpamatuje
Není tady
Tak já bych asi mamince vysvětlila, e mít problém s manelem, třeba se i rozvádět je jiná záleitost, e to nemůe řeit tím, e o sebe přestane dbát, nebo chodí do práce. Jiné by to bylo, kdyby u byla doma, nikam nemusela a v klidu si tam smrděla. Ale kadá jsme jiná, e.......Ale člověkem s nějakými zásadami a pravidly by měla zůstat, i kdyby byla sama ! Můe to být výchovou v rodině, ale také psychická záleitost - nemoc.
Pak nedivím, e někde podpálí ty smradlavé po*né bezdomovce,co vybírají popelnice, pak jdou do obchodu a já po nich vezmu koík a nevědomky nakazím sebe, či celou rodinu!
Není tady
Udělala bych to jako Selima
Jestli se toti spojily dvě věci - únik moči a vzdání se ivota jako ena, tak je to opravdu veliký problém a musí se na to opatrně. A tím e bys maminku na to neupozornila a nechala jí v tom, to by se jetě víc zhorovala ta propast mezi ní a okolím. Pak by třeba přestala i chodit do práce a hnila by doma jak duevně, tak i psychicky.
Není tady
Já si stejně myslím, e i kdy to mamce řeknu, tak ta to "nepřijme" - prostě tu informaci vymae. Ona nepříjemným věcem nikdy nečelí, prostě dělá, e nejsou. A tohle bude stejné.
Jen chudák babička, se kterou mamka teď bydlí. Ale třeba u si také zvykla. Je jí 80 a nepamatuju se, e by někdy nelibě voněla třeba jen potem...
Není tady
Sytý hladovému nevěří.
Ze spousty příspěvků je vidět, e autorky neví, o čem mluví, nebo ten stav letargie, stav, kdy to člověk vzdá - ve vem, nezaily.
Moná jste nečetly, e deprese se můe projevit a tím, e člověk NENÍ schopen vstát z postele a dojít si na WC. Nevěřila jsem tomu. Dokud jsem to sama nezaila. Díkybohu, e maminka aspoň funguje, jí.
Tulipánko, zkus to s ní laskavě, nenásilně, jak ti radí např. Seli. Je to hodně těké. Drím ti palečky. A nevzdávej to. Ale pouze laskavě. Ne způsobem - nechci te poučovat, ale ......... Ale poučuju.
Přečti si něco o tom, co se děje s člověkem, kdy se třeba rozvádí a hodně ho to zraní. To jde vekerá vůle a chu k ivotu do háje a nedodrování hygienických pravidel je to nejmení, čím se to projevuje.
Hodně těstí.
Aneri napsal(a):
Tak já bych asi mamince vysvětlila, e mít problém s manelem, třeba se i rozvádět je jiná záleitost, e to nemůe řeit tím, e o sebe přestane dbát, nebo chodí do práce. Jiné by to bylo, kdyby u byla doma, nikam nemusela a v klidu si tam smrděla. Ale kadá jsme jiná, e.......Ale člověkem s nějakými zásadami a pravidly by měla zůstat, i kdyby byla sama ! Můe to být výchovou v rodině, ale také psychická záleitost - nemoc.
Pak nedivím, e někde podpálí ty smradlavé po*né bezdomovce,co vybírají popelnice, pak jdou do obchodu a já po nich vezmu koík a nevědomky nakazím sebe, či celou rodinu!
Jeímarjá, Aneri, ty jsi teda slon v porcelánu! Prosímtě - nech nápravu světa na někom citlivějím.
Majko - no comment
A souhlasím i se Sel a Pavlou - akorát, e to znám; to si člověk řekne - "no, zeptám se jí, jestli nemá cukrovku, ale hlavně aby nepřila na to, oč mi jde, nebo se zas urazí a bude to celý v pr*eli.....ááchjo " a tancuje kolem tak nenápadně, e vichni poznají, oč jde Jene jak na to, ejo....hele, Tuli - a nemá třeba kamarádku, sestru - někoho, koho bere a na koho by ses mohla obrátit?
Není tady
já teda moc nerozumím tomu, jaké má kdo vztahy se svou matkou, já bych z toho zase takovej problém nedělala. proč chodit okolo horký kae, jasně, neřeknu ji to způsobem, jaký ji urazí, ale řeknu. nevím, jestli je to tím, e jsem taková "drka" ale já bych ji to prostě řekla tak jak to je.
myslím, e moje máma by to vzala a neílela, e jsem drzá nebo nevím co. a řeit říct neříct mi připadá zbytečný, já osobně bych byla natvaná, kdyby jsem měla třeba podobný problém, který bych si sama neuvědomovala, ale moje okolí jo a nikdo z kamarádek, nebo nejbliích by mi nic neřekl ...
Není tady
hele, nechci se tady nikoho dotknout, ale já bych to zase a tak na nějákou ílenou depresi neviděla. pokud jsem četla pozorně, tak ona ve zbytku svého ivota - práce atd funguje velmi dobře, jediné co je problém je právě ta hygiena.
a pokud někdo - dle mého - nejsem psycholog, nevyznám se v tom - je schopen fungovat profesně atd bez jakýchkoliv problémů, tak to s tou jeho depresí nebude zase tak horký... aspoň moje představa člověka v depresi je, e kale úplně na vechno .... ale - třeba se pletu ...
Není tady
Určitě jí to řekni, zdůrazni, e jí to říká pro to, e ti na ní zaleí. Mamce bych to řekla, nenechala bych jí tak. A sama bych ocenila, kdyby byl nějaký problém u mě - e by mi to někdo z blízkých taktně :-)) řekl.Představa, e se ode mě lidi odtahují a já nevím proč, je děsivá...
Není tady
Tuli nebude mít maminka narozeniny? Já bych jí koupila nějaký pěkný víkendový pobyt v lázních - aby si odpočinula, nebo aspoň nějakou masá, kadeřníka, něco pro radost a nějak při předání bych na to navázala otázkami na zdraví, jestli se cítí dobře, jestli něco nepotřebuje...a oklikou se dostala i na to mytí. Moná bych to doplnila i novou voňavkou.
Ono taky záleí na povaze, někdo se urazí, někoho to raní, někdo o tom za 2 minuty ani neví. Nevím jaký je tvoje maminka typ člověka. To si musí posoudit sama. Kadopádně jí to řekni.
Ffly - ale jak jsem pochopila, takové jemné náznaky u Tuli pánka zkusila a nefungovalo to
Ppavli, mně by to moje holky taky řekly tak, jak to je (a taky bych byla ráda) - jene Tuli se právě bojí, e se máma natve, urazí, bude trucovat...a ničemu se tím nepomůe. Co chápu, protoe kdy jsem si představila, e bych toté řeila s mojí mámou, přilo mně patně od břicha jetě teď Nakonec jsem se usnesla, e bych jí to neřekla, no....ono to někdy za to nestojí. Má pravdu, e asi není (Tulipánčina mamka) v takové té "doopravdické" depresi - ale ono stačí taková poloviční, kdy si člověk řekne - ále co, chlapovi na mně stejnak nezáleí, děti jsou z domu, komu já bych asi tak měla vonět....
Není tady
Máte pravdu,
mamka ádnou pořádnou depresi nemá. Běně funguje dobře, sjednává s klienty pojistky, někdy a do noci. Jezdí za klienty po celém okrese.
Jediný blízký člověk je její matka - má babička, se kterou bydlí. Ale ta nic neřekne, je taková "útlocitná", e se před ní stydím vyslovit výraz, e jdu na záchod . Ta do toho nepůjde.
Celkem blízký je jí můj bratr, ale ten takovéhle věci neřeí.
A to je ve.
Jak jsem říkala, nemá ádnou pořádnou kamarádku, partu "holek", jen tu babičku a práci.
U jsem vícekrát naznačovala, ale zůstala nepochopena. Nabízela jsem sprchu, koupel, e musí být po tom cestování k nám upocená a e by byla sprcha určitě příjemná, nic. Pobyt v lázních by to nespravil.
Zatím nevidím jiné východisko, ne se zeptat na zdraví a pak se dostat k tomu, e nepříjemný tělesný zápach můe znamenat nějakou nemoc, zda o sebe pečlivě dbá.
Není tady
Ách jo.....to je obtrukcí, kdy lidi neuměj normálně komunikovat, co.....no vypadá to, Tuli, e nic jiného nezbývá (nehledě k tomu, e je to i pravda )( to s tím pachem a nemocemi - zvýený cukr například jsem na svojí dceři poznala tak, e slabounce "voněla" acetonem Natěstí se to v dospělosti urovnalo.
Není tady
Lupi,
já teda tu cukrovku mám a doufám, e kromě občasného nepříjemného závanu z úst, kdy mám vysoký cukr, cítit nijak nejsem.
A jak se tvé dceři v dospělosti cukrovka vyrovnala? Aplikuje si inzulín?
Upravil(a) Tulipánka (2. 11. 2008 20:01)
Není tady
nedostatek - Vitamín B12 - únavnost, trvalá nervozita, deprese, pocit tuposti v rukách a nohách, potíe při chůzi, koktání, záněty v ústech, o d p o r n ý z á p a ch t ěl a , menstruační potíe, chudokrevnost
Co jí zkusit dát k Mikulái multivitamin ?
Není tady
já bych to zase a tak na nějákou ílenou depresi neviděla. pokud jsem četla pozorně, tak ona ve zbytku svého ivota - práce atd funguje velmi dobře, jediné co je problém je právě ta hygiena
PPavloo, to, e funguje v práci jetě neznamená, e nemá jiný problém, na který reaguje právě tou absencí hygieny. Podle mě si připadá odepsaná jako enská - rozvod na krku, moná klimakterické problémy, které k jejímu "nevonění" taky můou příspívat - a ve finále to končí mylenkou "vdy u jsem stará, u na mě nezáleí..."
Hele, mě kdy se to začalo doma sypat (a byla jsem mladí), přestala jsem se skoro ze dne na den malovat, místo pořádného účesu jsem stáhla vlasy do copu a bylo mi téměř jedno, co si oblíknu. Jo, byla jsem čistě oblečená, vykoupaná a s umytou hlavou, ale celkově jsem vyhlíela jako edivá my a bylo mi to fuk...
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Lupi,
já teda tu cukrovku mám a doufám, e kromě občasného nepříjemného závanu z úst, kdy mám vysoký cukr, cítit nijak nejsem.
A jak se tvé dceři v dospělosti cukrovka vyrovnala? Aplikuje si inzulín?
Tuli, ono to a do cukrovky nikdy nedolo, mívala jen zvýený cukřík, co se muselo hlídat a správně jíst - vak to zná. Poměrně snadno se vyčerpá a kdy začla přepínat síly, tak se to projevilo. Upravilo se to věkem....a cítit byla skutečně slabounce a hodně zblízka -a neřekla bych, e to bylo vyloeně nepříjemný - spí zvlátní.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Majakafo,
vyřeit problémy s tatínkem nejdou, v listopadu se rozvádějí. Ale myslím si, e mamka tím u tak netrpí, e u se s tím tak nějak smířila. Ale to zanedbávání u asi bere jako normálku, standard .
Pavlo,
mamka u depresí netrpí, spíe egoismem a vztahovačností. Ona je ta nej a vichni jí ubliují . Já se snaím být jiná, a tak jí ubliuju také.
Ne, já to opravdu nemůu rozebírat, protoe je to hodně komplikované na obou stranách, ale potřebovala jsem zná vae názory a tipy. Díky!
Majko to je fakt roztomilé, hlavně mamince ani nenastínit její hygienické nedostatky - je přece svéprávná dospělá atd.., ale řeit její primární problém -to ano....to můeme - na to u svéprávná není...
Není tady
Já bych řeila "problém" podobně jako Selima. Vzala bych mámu na masáe, do sauny(pak bych ji pochválila straně moc, e nádherně voní!), ke kosmetičce, solárko - co by ji z toho zajímalo....na kafe, na nákuppy, do kina, abych ji rozptýlila, aby stále nebyla uvězněna ve svých mylenkách, které se jí zřejmě točí okolo jejího soukromého ivota....Ty ji zná asi nejlépe, ví jak ji potěit a co ji zajímá.
Balíček kosmetiky (koupelovou pěnu, sprch gel..) bych jí teda určitě věnovala.....
A starost o její zdraví - to je taky dobrý a logický argument... (i kdy třeba zdravá je..)
Určitě bych ji nezavrhla a nevyhýbala se jí. Podle příleitosti a moností a dané situace (cí) bych řekla svůj názor,..třeba u dvojky bílého..
Já jsem něco podobného zaila před lety v rodině, sice lo o chlapa, ale nedovedete si představit co udělal balíček kvalitní kosmetiky - z toho si samozřejmě vybral jen dvě věci(z celého velkého paklu), které se mu líbily, (např. antiperspiranr NE! ten byl fuj), ale dnes, u prý si tu "svoji" značku kupuje sám (u prý 2x za ty roky ) Nikdy neopomenu pochválit, jak krásně voní, e je to úasná vůně - na něm!!! A to máte vidět - nafouknutý jako holub a je to dnes i téma běné konverzace - jako čím se kdo voní, co kdo pouívá.....neuvěřitelné! Na chlapa, který vodu neznal - byla fuj, holit se také odmítal, jen jednou za rok si nechal ustřihnout tak 1cm vlasů (pinavých)
Deprese je silný výraz, i kdy se můe projevovat v různých formách, tak bych u paní tipla spíe na momentální nechu k ivotu, splín, takovou nepohodu. A to míváme asi vichni . (teda jen ti, co nečtou tajemství!!)
Není tady
Ja mám spleen aj pri čítaní Tajomstva... som nejaká Secret-proof. A teraz aj , sorry.
Není tady
ja ked mam s mojou mamou taky pocit (tiez je trochu pri sebe a teda sa aj viac poti), na drzovku jej poviem, ze sa musi sprchnut a div sa svete ona je prekvapena, lebo sam sa clovek neciti, ale ked jej to poviem, hned to napravi. A hotovo. Samozrejme zalezi od Vasho vztahu, ale myslim, ze to lepsie prijme od svojej dcery.
Není tady
Mamka nebyla nikdy moc na to malování, vonění, kosmetiky.... prostě to byla taková edivá my. Nedbá ani moc o oblečení, vezme si na sebe cokoliv. Myslím, e na kosmetiku, masáe a pod. by nikdy nela. Pro ni je to vyhazování peněz.
Kdy byla mladá, tak o sebe celkem hodně dbala, viděla jsem ve skříni spoustu oblečení, které si sama ila. A myslím, e na tu dobu bylo pěkné. Ale teď kupuje zásadně ve slevách u Vietnamců a do normálního obchodu zajde jen kdy jí na to oblečení někdo dá.
Občas tedy jezdí s pojiovnou na různé akce, kde mají třeba vířivky a tak, ale neřekla bych, e to má nějaký účinek ne prostě jednorázové necílené umytí .
Bydlím teď 150 km od ní a zas tak často s ní ve styku nejsem.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Mamka nebyla nikdy moc na to malování, vonění, kosmetiky.... prostě to byla taková edivá my. Nedbá ani moc o oblečení, vezme si na sebe cokoliv. Myslím, e na kosmetiku, masáe a pod. by nikdy nela. Pro ni je to vyhazování peněz.
Kdy byla mladá, tak o sebe celkem hodně dbala, viděla jsem ve skříni spoustu oblečení, které si sama ila. A myslím, e na tu dobu bylo pěkné. Ale teď kupuje zásadně ve slevách u Vietnamců a do normálního obchodu zajde jen kdy jí na to oblečení někdo dá.
Občas tedy jezdí s pojiovnou na různé akce, kde mají třeba vířivky a tak, ale neřekla bych, e to má nějaký účinek ne prostě jednorázové necílené umytí .
Bydlím teď 150 km od ní a zas tak často s ní ve styku nejsem.
Tuli, a kdy bydlí 150 km od mámy - proč to teda vlastně řeí?
Není tady