18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám takovou trochu delikátní otázku:
mé matce je 56 let a u delí dobu pro ni není osobní hygiena důleitá. e se nesprchuje a koupe 1x týdně, to bych jetě překousla, i kdy mám kolem 100 kg a hodně se pohybuje, take i hodně potí, ale e se nemyje ani na antimních místech (nebo myje, ale nebere si čisté prádlo) a z toho důvodu si vedle ní nemůu ani stoupnout a ve výtahu doslova a do písmenka zadruji dech, to u mi fakt vadí.
Jak byste to řeili vy?
Zajímavé je, e dělá pojiovací agentku a je celkem hodně úspěná
Mám jí o tom říci? Jak?
Děkuji za názory
Upravil(a) Tulipánka (31. 10. 2008 20:51)
Není tady
Nijak. Je dospělá a svéprávná. Nepřísluí mi něco takového řeit. Zvlá pokud s ní nebydlím.
já bych jí to řekla. poslechnout mě samo nemusí, je dospělá jak říká majka, ale řekla bych ji to právě proto, e je to moje máma a záleí mi na ni.
Není tady
Majkafo,
mamka je u nás v bytě na týden, přeiju to. Je to fakt hodně nepříjemné, doteď jsem to neřeila, ale třeba jsem měla...
Taky jsem si říkala, e právě někdo blií by jí to měl říci spíe, ne někdo cizí.
Upravil(a) Tulipánka (31. 10. 2008 20:56)
Není tady
Já bych jí to taky řekla
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Majkafo,
mamka je u nás v bytě na týden, přeiju to. Je to fakt hodně nepříjemné, doteď jsem to neřeila, ale třeba jsem měla...
Taky jsem si říkala, e právě někdo blií by jí to měl říci spíe, ne někdo cizí.
prostě ji to řekni, přece nechce, aby se od ní ostatní odtahovali, protoe zrovna nevoní ... od tebe to vezme líp jak od cizího
Není tady
Určitě bych jí to řekla. Spolupracuji s paní, která má úplně stejný problém, bohuel ije sama a má syna, který ji to asi nejspí neřekne. Je to velmi nepříjemné, vidím to, kdy vejde do naí kanceláře a vichni hned koukají, jak co nejnápadněji otevřít okno.
Není tady
Zkusila bych to trochu zjemnit. Zeptala bych se, jak jí slouí zdraví, jesti má v pořádku cukr a krevní tlak. POtom jí říct, e má o ni starost, e nevoní a e to můe znamenat bud zdravotní problém, nebo e se o sebe málo stará. Dá jí monost úniku, omluvy, neztrapní ji a s hygienou, to u bude jen na ní.
Není tady
Super, Pavlo,
dobrý nápad. Ví, já si nechtěla hrát na "rodiče" a poučovat svoji matku. Jen jsem prostě chtěla pohodu pro ni i pro sebe .
Není tady
Určitě bych jí to řekla, samozřejmě trochu citlivěji, jak psala Pavla, ne to na ní vybalit. Ona se zřejmě necítí, tak o tom ani neví (to mi připomnělo, kdy jsem vystoupila z vlaku v Litoměřicích...pratil mě děsnej smrad do nosu, myslela jsem, e se udusím....a ty lidi okolo...nic - oni to necítili...zvykli si). Jsou to zdravotní problémy a není se za co stydět. Vechno se dá vyřeit a v klidu Přeju Tulipánko hodně odvahy a pohody....uvidí, e i maminka pak bude ráda
Není tady
Tulipánko, v 56letech má spousta en zhorený čich, tak se není čemu divit... Určitě bych jí to jemně řekla, kdo jiný by ji měl na to upozornit?
Není tady
zhorený čich moná, ale hygiena taková jak ji popisuje je prostě nedostatečná, zvlátní, e celou dobu normálka a teď na to prostě prdí ...
Není tady
a "neřeí" ty problémy právě tímto? Jakoe nepotřebuje na sebe dbát kdy s ním jsou "stejně jen problémy" a nepotřebuje se mu líbit ....?
Není tady
No to je ale postavené na hlavu jestli má problémy s takou, tak proto nemusí být cítit pro vechny okolo. To si myslím, e je o něčem jiném a jestli k tomu víc zanedbává hygienu, tak to jenom znásobí.
Není tady
Určitě bych mamince řekla, e je mi nepříjemné, e se nemyje,e musí na sebe více dbát, e bych se za ni styděla. Také bych jí řekla, e nechápu, jak můe takto chodit do zaměstnání.
Není tady
Aneri, dal nám někdo právo stydět se kohokoliv kromě sebe?
Moná má maminka psychické problémy, vyplývající z problémů s tatínkem, jak jsi zmínila. Moná to vede k tomu, e nemá o sebe zájem. Je třeba hledat primární problém, kdy maminka vyřeí ten, vyřeí se jistě i ty sekundární.
Upravil(a) majkafa (1. 11. 2008 21:06)
je to máma, otevřená komunikace by měla fungovat
Není tady
pomněnka napsal(a):
No to je ale postavené na hlavu jestli má problémy s takou, tak proto nemusí být cítit pro vechny okolo. To si myslím, e je o něčem jiném a jestli k tomu víc zanedbává hygienu, tak to jenom znásobí.
no to sice z naeho pohledu je,ale souhlasím s majkafou...
Není tady
No, ono je to v naí rodině celé patně a moje mamka není taková normální mamka, ale to tady teď nechci rozebírat.
Já tuím, co udělá, e se na mě natve příp. rozbrečí, jak jsem na ni zlá, ale jen jsem chtěla mít podporu vás, e jsem udělala správnou věc.
Tak jakmile k tomu bude trochu příleitost, tak to udělám, díky, e jste mi dali odvahu.
Za mamku se bohuel stydím a včera mi říkal manel, e jel s ní ve výtahu, nastoupil nějaký elegantní pár a e se také mohl studem propadnout (natěstí se nepropadl ).
Já se za mamku stydím také, ale teď čtu zajímavou kníku a snad mi s tím pomůe.
Není tady
Co kdybys jí pomohla vyřeit problémy s tatínkem, jestli je to moné?
Jestli na sebe předtím dbala, bude to psychické.
V takovém stavu je jí ukradené, co si myslí okolí. Kdy ona primárně nezvládá. Vím, o čem mluvím. Neodstraňuj druhotné věci, zkus to jinak, kritikou jí moná jetě víc ublíí, bude jí hůř, ne je jí teď.
Jestli trpí momentálně depresí, skutečnou depresí, o čem svědčí, e píe, e se rozbrečí atd. , buď opatrná. Zkus si o tom něco přečíst.
Upravil(a) majkafa (1. 11. 2008 21:30)
Tulipánko, pláč a natvání, to jsou formy agrese, kterými se tvá máma brání. Jsou to projevy její nejistoty. Právě proto je třeba nezahnat ji do kouta svými poadavky, ale spí projevit obavu o ni, starost.
Stydí se za ni? hm. Je taková jaká je, ty jsi jiná. Vychovala tě, jak nejlépe uměla. Stačilo by ji také přijímat i s jejími chybami. ROdiče pro nás představují jakési polobohy a ztráta iluzí během puberty bývá krutá.Ale ty bys sama kvůli sobě potřebovala najít si k ní psrávný přístup. Hádky , výčitky, pláč - to nic neřeí.
Není tady
Majakafo,
vyřeit problémy s tatínkem nejdou, v listopadu se rozvádějí. Ale myslím si, e mamka tím u tak netrpí, e u se s tím tak nějak smířila. Ale to zanedbávání u asi bere jako normálku, standard .
Pavlo,
mamka u depresí netrpí, spíe egoismem a vztahovačností. Ona je ta nej a vichni jí ubliují . Já se snaím být jiná, a tak jí ubliuju také.
Ne, já to opravdu nemůu rozebírat, protoe je to hodně komplikované na obou stranách, ale potřebovala jsem zná vae názory a tipy. Díky!
Není tady
hm, myslim e v tom to je - s manelem se rozvádí, tak proč se starat o sebe. Manela stejně nezajímá tak co (nemyslim to e to říkám já, ale přijde mi e toto si říká tvoje maminka)
Není tady