|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Ahojky, zajímalo by mě, v kolika letech a jak jste začali samostatně bydlet, tzv. "vylétli z hnízda". Pomohli Vám nějak finančně rodiče, nebo jste měli to štěstí a zdědili třeba domek po babičce?
Není tady
katula napsal(a):
Ahojky, zajímalo by mě, v kolika letech a jak jste začali samostatně bydlet, tzv. "vylétli z hnízda". Pomohli Vám nějak finančně rodiče, nebo jste měli to štěstí a zdědili třeba domek po babičce?
Ve 23 na kolej... pak podnájmy, ubytovna... na přelomu 30-31 let garsonka na hypotéku... od rodičů jsem nedostala nic. Všechno za svoje a půjčené od banky.
Není tady
V 18ti letech, téměř 19ti. Batoh, 2 igelitky. Squat, kolej načerno, podnájem Praha(6 lidí v 4+1), další podnájem (5 lidí v 3+1) Praha, podnájem zpět v mém městě (3 lidi 2+1), potom s jedním přítelem, na chalupě rok se suchým WC a bez koupelny, s druhým přítelem, nyní sama ve svém bytě za 1,300 000 po rekonstrukci na vlastní pěst ,vše za své peníze na úvěr ze stavebního spoření.
Není tady
Od dvaceti sami s přítelem v bytě s regulovaným nájemným, za 4 roky dokup bytu do OV za peníze od rodičů, teď bydlíme ve svym.
Upravil(a) Beatka (31. 10. 2008 15:05)
Není tady
Od 18 na koleji a od 20 zcela bez přispění rodičů. Taktéž jsme, když přišly děti dokupovaly byt do OV. Hypotéku mám na dvacet let, ale zase něco, co je moje. 
hrosanek napsal(a):
Od 18 na koleji a od 20 zcela bez přispění rodičů. Taktéž jsme, když přišly děti dokupovaly byt do OV. Hypotéku mám na dvacet let, ale zase něco, co je moje.
Já mám hypo na 30 let a přítel na 40 
Není tady
ve 23 do podnájmu s přítelem...do té doby částečně na chalupě (ale oficiálně v bytě u rodičů) teď začínáme kompletní rekonstrukci bytu, který mám od rodičů (koupeno za super cenu). Na rekonstrukci máme část peněz od přítelovo rodičů, zbytek sami...
Není tady
Martinko, já bych ho měla taky na 40 kdybych ho koupila ted. Kupovala jsem ho ve 20ti. od 16ti let jsem musela dávat 1000 z brigád na stavební spoření. Takže jsem za 4 roky měla něco našetřeno a oni mi povololili úvěr na byt v té době za 940 000, který jsem částečně poplatila pronájmem. Za 5 let ten 2+1 co šly ceny bytů nahoru prodala.co jsem dlužila ještě Lišce, to jsem vrátila a koupila menší a levnější byt 1+1, takže teď už mám doplatek jen 200 000

ale to všechno za děsných nervů s nájemníky a toužebným pohledem do oken, když jsem šla kolem toho bytu, kdy v něm budu moci bydlet třeba někdy já...
Není tady
Klubko napsal(a):
Martinko, já bych ho měla taky na 40 kdybych ho koupila ted. Kupovala jsem ho ve 20ti. od 16ti let jsem musela dávat 1000 z brigád na stavební spoření. Takže jsem za 4 roky měla něco našetřeno a oni mi povololili úvěr na byt v té době za 940 000, který jsem částečně poplatila pronájmem. Za 5 let ten 2+1 co šly ceny bytů nahoru prodala.co jsem dlužila ještě Lišce, to jsem vrátila a koupila menší a levnější byt 1+1, takže teď už mám doplatek jen 200 000
![]()
ale to všechno za děsných nervů s nájemníky a toužebným pohledem do oken, když jsem šla kolem toho bytu, kdy v něm budu moci bydlet třeba někdy já...
Byla to oběť, ale stálo to za to ne? :-)
Není tady
No já kvůli touze po vlastním bydlení, pracovala i během mateřských. Dneska to má velkou výhodu, že nemám problémy s praxí.
Na byt kupovaný v dobré době- nový před šesti lety a tudíž levný na dnešní poměry, jsme taky měli štěstí. Musím z něj sice vyplatit ještě manžu, až mi skončí fixace úroku. Pořád to za to stojí, protože je můj. 
Já v 19 na kolej, ale o víkendech ještě doma. Pak v 21 s manželem do starého bytu po prastrýci, se suchým záchodem na pavlači, který jsme si pak svépomocí rekonstruovali.
Podle mě je rozumné, když se děti osamostatní někdy mezi 20.-25.rokem. Tam, kde to poměry dovolí, je fajn, když aspoň o základ se postarají rodiče (mě se vlastně mí rodiče o startovní bydlení postarali a já to zas takto chystám dětem svým), a kde to nejde, tak to musí člověk financovat úplně sám. Což v dnešní době je docela záhul, ještě že už bydlím léta ve svém...
Od 18 na koleji. Po studiu VŠ s manželem na ubytovně ve 2+kk, já byla na MD s 1 dítětem - placená byla 1 rok při prvním dítěti, pak jsem dělala uklízečku, manžel ještě studoval. Bylo to v letech 1986 - 1988. Nikdy nezapomenu na údiv mé kmotričky - ty s VŠ a uklízečka? 

Copak není každá práce důležitá, když ji děláme dobře? Když halt okolnosti nedovolí pracovat v profesi, odpovídající vzdělání, tak dělám něco jiného. Dcerka měla srdeční vadu, nesměla do jeslí ani do školky.
Jiná situace - kdy jsem potkala moudrého člověka, byla v Motole, když jsme přivezli dcerku na operaci srdce. Na mou odpověď, že pracuju jako uklízečka, řeka moudrá paní doktorka - někdy je i taková oběť pro dítě zapotřebí. 
Furt lepší být uklízečkou, než někomu viset na krku.
Rodiče nám nepřispěli, sami se měli co otáčet. A proč taky? Byli jsme dospělí.
Teď po tom, co mi život přinesl a odnesl (mimo jiné, když mluvíme o bydlení - náš dům s BM), bydlím ve vlastním 3+1, bez hypotéky.
Upravil(a) majkafa (31. 10. 2008 16:04)
Martinko. Jasně. Ono by to ani jinak nešlo .Segra dostala byt po babiče. Na mě nezbylo. Ale to nevadí, přeci je starší. A když jsem potřebovala někde přespat, tak mi pomohla. Znám i fakt 4x týdne chleba s kečupem nebo hořčicí k snídani, obědu, večeři a bylo to někdy krutý,ale teď jsem happy. Přesně jak píše Hrošánek, byla to nějaká vize tenkrát koupit ten byt.
Není tady
V 18 na rok do zahr. V 19-23 kolej (víkendy doma), od 23 jsem už neměla nárok na kolej, byť dojezdová vzdálenost byla 300 km!!! (změna kolejního řádu), od 24 starší byt po babičce, rekonstrukce na vlastní náklady. Pak s budoucím manželem rekonstrukce domku, na který měl on hypo, a podílení se na hypo. Byt v pronájmu. Před rokem dokončení rekonstrukce a prodej domku a stavba nového domku ve vedlejším městě (důvody - lepší občanská vybavenost), hypo s manželem na nový RD (částečně splaceno prodejem starého domku).
Upravil(a) Veranna (3. 11. 2008 13:34)
Není tady
Nic jsem od rodicu nedostal.
Nejdrive jsem porad skuhral, ze jsou ostatni (spoluzaci, spolupracovnici v Praze a pod.) lepe - ze maji aspon neco od rodicu.
Namisto skuhrani jsem si mel o par let drive vyridit hypoteku :-)
Jinak: po VŠ podnajmy v Praze s přítelkyní (pak manželkou), spořit, spořit, rozvod, podnajmy, spořit, spořit, pak se vykašlat na spoření a vyřídit si hypoteku na 30 let :-)
Není tady
v 20 letech mi byl "půjčený" byt po babičce (zařídila jsem ho)
v 26 letech jsem "přenechala" tenhle byt bráchovi a odešla jsem do Prahy do podnájmu
v 27 letech jsem koupila 3+1 pro sebe a dceru. (úvěr na 27 let)
- dostala jsem možnost bydlet pár let v bytě s velmi nízkými poplatky, peníze jsem nikdy nedostala 
Upravil(a) yellow108 (31. 10. 2008 16:10)
V 19 k příteli do podnájmu a zatím to pytlíkujem spolu. Když nezboří činžák, kde bydlí babička, mohla bych se chytnout tam. Jinak až dostuduji, chci si zařídit hypotéku aspoň na malý byt, aby člověk "něco měl, lepší cpát dvanáct tisíc do svýho, něž někomu za pronájem. Jsme tři děti, rodiče mají státní byt. Všem třem nám zařídili stavební spoření, takže bude od čeho se odrazit.
Není tady
Já bydlím sama od 23 let, vlastně jem sama nebydlela, ale bydlela jsem jen z bratrem, otec se odstěhoval vzal si novou ženu a ta nás neměla ráda a nechtěla s námi bydlet. Máma totiž kdysi zemřela a mě odkázala čtvrt a bráchovi taky čtvrt, a tátovi půlku. Ten dům byl postavěn jako dvougenerační, tak že každé patro mělo svůj vchod. A ona řekla, že musí jít pryč, když mi nejdeme, ale proč bysme odcházeli s bráchou z domečku, když nám mamka část odkázala. A od 26 let žiji už jinde s manželem v jiném městě.
Upravil(a) topazio (31. 10. 2008 16:56)
Není tady
Od 18 kolej, od 23 podnájmy, od 29 koupený dekret a regulovaný nájem, od 36 byt v OV, koupený za úspory a předčasné dědictví.
Není tady
Začala jsem trochu pozdě, ve 30-ti první nájem, který jsem vzhledem ke svému platu nemohla utáhnout.
Zkoušela jsem i shánět hypotéku, ovšem opět nebylo dostatek finančních prostředků.
Našla jsem řešení odjet na rok do zahraničí, kde mám zajištěno ubytování, stravu během práce a výdělek dvojnásobný než dosud. Doufám, že se mi tam bude líbit.

Není tady
Ajko, gratuluju k práci i novému bydlení, kéž se ti dáří, kéž jsi tam štastná 

Není tady
Pavli, děkuju.
Když sa bude dařit, manager tvrdil, že tam možu dělat do konce života
Nechám sa překvapit a nechám tomu volný průběh.

Není tady
Od rodicu jsem nic nedostala.Po roce manzelstvi jsme ziskali najemni byt ve kterym ziju s detma.Vlastnim pulku dvojgeneracniho domku po matcine smrti o stehovani se tam zatim neuvazuju kvuli neschodam s otcem.,ktery tam zije s mym brachou.
Není tady

Ja som sa v 21 rokoch odsťahovala k priateľovi, od neho v 30 späť k rodičom... 
A od nich pred cca mesiacom do vlastného.
Prišli sme o byty po obidvoch babičkách, resp. po všetkých starých rodičoch.
Sme s bratom odkázaní len sami na seba, čo v Bratislave znamená bratku/sestro vziať si hypotéku, reps. ja aj dať časť v hotovosti a kúpiť byt za nehoráznu tržnú cenu. 
Není tady