Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#26 7. 2. 2006 13:03

Bára
♥♥♥----
Místo: České Budějovice
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 146

Re: Jorkšírci

Ahoj Dito, jelikož jsem v práci tak nemám moc času se dlouze rozepisovat, nedá mi to však, abych nereagovala na to, co jsi napsala. Takže jen v krátkosti. Chlupy se z uší zásadně trhají, pejsek sice chvilku kvičí(to je obvykle úměrné výši jeho rozmazlenosti) Trvá to chvilku, musí to vydržet. Nejde ani tak o to, aby v uchu nebyl dlouhý chlup,ale je důležité ho odstranit úplně. V "semiši, který tam zůstane se dějou stejné věci jako v dlouhém ochlupení. Zadržuje se maz a pod. a je jen otázkou času a podmínek, kdy dojde ke komplikacím. Doporučuju, abys oslovila veterináře. Vysvětlí ti to. Zrovna včera jsem u jednoho byla a shodou okolností jsem se zmínila o stříhání chlupů z ucha. Je to chlap od rány a proto jeho slova nebudu reprodukovat.
K drué věci bych dodala, že štěně nebyl jorkšír. nehody se stávají a pokud se nejedná o štěně s PP, pak chovatel nenese žádnou zodpovědnost. Ačkoli to, zda bylo zakoupené štěně "standartní" nedovedu posoudit, dovoluji si o tom pochybovat. Zárukou možnosti reklamace je průkaz původu a kupní smlouva, kde se stanovují práva a povinnosti obou stran a taky případné odchylky od normálu. Pak se na chovatele můžete zlobit a způsobit mu nemalé problémy. V případě koupě štěněte bez těchto náležitostí je lépe si to rozmyslet a vzít si pejska z útulku. Nevyhodíte peníze, budete vědět do čeho jdete a  uděláte dobrý skutek.

Dita.L napsal(a):

Baro - prave proto, ze sposta lidi nevi do ceho jde, tak se potom divi. Ne kazdy neco studuje predem a ne kazdeho napadne se ptat. Odveze si jorka domu a pak se divi. Na druhou stranu jsou i nekteri chovatele zradni (svagrova si koupila krasne standardni stenatko jorka, ze ktereho je pes 30 cm dlouhy, protoze majitel jim nerekl, ze jeho otec je z nehody jork X jezevcik. Skoro nikdo treba nevi, ze stene, ktere pije z prednich ceciku je silnejsi a dominantnejsi, i kdyz nemusi byt zrovna narozene jako prvni, takze pri trose umu se s tim da i podvadet sad
P.S. Ja usi striham tak jak jsem popsala nahore a jsem se svoji technikou spokojena. Jen musime opravdu davat ten nejvetsi pozor na to, aby ani chloupek nespadl do ucha.


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10722;104/st/20060620/e/%2A/dt/-4/k/a98b/event.png

Není tady

 

#27 7. 2. 2006 13:06

Bára
♥♥♥----
Místo: České Budějovice
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 146

Re: Jorkšírci

Je třeba zjistit, co feně vlastně je a kde je příčina potíží. jestliže je to na bradě, může tam být nějaký problém spojený s příjmem potravy, očicháváním venkovního prostředí a pod. Kam chodíš na veterinu? Veterinářů je hodně, ale je otázka jakých!!!

Dita.L napsal(a):

marca napsal(a):

Chtela bych se zeptat jestli nema nekdo zkusenosti s nejakymi problemy s drbanim :-((  Mame 5ti letou fenku jorksira a uz se nejaky cas drbe- prevazne na brade a docela urputne. Vypozorovala jsem, ze je to vetsinou rano. Byla jsem s ni i veterinare a ten hned rekl: kastrace. nechce se mi moc do toho a tak bych nejdriv chtela zjistit, jestli to ze neni vykastrovana muze byt pricinou. Zatim mi dal nejaky spec.sampon a kdyz nepomuze,tak pry jeste rozbor krve ( 1.400Kc, ale co bychom pro ni neudelali, ze)Jinak je pravidelne odcervovana, koupana a postrikala jsem ji i frontlinem. Nevim, jestli to nemuze byt spis nejaky druh alergie,( mame taky perskou kocku ). Krmime ji Eukanubou. Poradte, jestli nekdo vite, co by to mohlo byt.

v prve rade bych zmenila veterinare, v druhe bych se zabyvala lecenim ekzemu. Ten muze zpusobit spatna hyginena, nedostatecne nebo naopak nadmerne machani ve vode a spatne oplachovani samponu....pricinou muzou byt i tasemnice a skrkavky (preventivne odcervit). Na zasažené kůži pozorujeme různé kožní výkvěty, jako pupenečky, puchýřky, šupiny a stroupky. Nejlepsi je zasazene misto ostrihat, vycistit 3% kyslicnikem a mazat. (jestli vam nic veterinar na to nenapise, zkuste framikoin). Ovazte ji necim, pod cim bude exem zasychat, ale tak, aby to nemohl pejsan skrabat. Kastraci nechte na opravdu az posledni a nevyhnutelne misto. Exem muze mit na svedomi i hormonalni porucha, ale ta je opravdu nejmene casta. Rekla bych ze vas veterinar chce" videlat (1 400rozbor krve - proc?? a k tomu kastrace 1000 ten se ma.) za masticku zaplatite tak 300 kc big_smile


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10722;104/st/20060620/e/%2A/dt/-4/k/a98b/event.png

Není tady

 

#28 7. 2. 2006 13:08

Mili
Host

Re: Jorkšírci

Ahoj Báro, s tím králíkem je to dosti přehnané. I laik, který si chce pořídit jorka ví, jak vypadá. Právě proto ho asi chce. Ale beru to s tou nadsázkou. On problém je v tom, že nejdříve jako laik sháníš informace jak štěňátko pořídit a v tomto případě hrají roli ty začáteční informace jako jsou vzdálenosti od místa bydliště, termíny odběru, velikosti štěňátek, další jiné informace,  a i cena. (Píšu o štěňátkách bez PP). Protože někdy jsou ceny velice přemrštěné, někdy zase velice nízké. Nejdříve to všechno zkloubíš dohromady, vyhodnotíš a jedeš. Ale to co jako laik zjist횠 dodatečně už ovlivnit nemůžeš. Ty ani nevíš jaké jsou ty následné starosti právě protože jsi laik. Ono se říká, že po boji je každý generál. A ten kdo už zkušenosti má se snadno diví jak někdo může "nalítnout".Ano souhlasím, že jork má mít určitý standard, aby jím skutečně byl. Správný chovatel asi ví co ti prodává. Ale já nechci zase v každém chovateli vidět jen množitele a rádobychovatele nebo jak se jim ještě říká. To by člověk musel stále přemýšlet, zda tě někdo nechce podvést. A to odmítám. Nezatracuju toho co mi prodá štěňátko s tím, že bude do určité váhy a ono z nějakého důvodu přeroste. Je takové jaké je. Vždy ani u lidí se nedá nikdy dopředu vědět, že zrovna děti budou stejně rostlé jako rodiče. "Zaútočí" nějaké staré geny a dítě je zcela odlišné od rodičů. Myslím  že když zrovna nejsme tak akurátní a nechceme jorky vystavovat, ale máme je úplně z jiného důvodu, máme toho svého čtyřnohého mazlíka stejně rádi, i když je trošičku přerostlý. Ale je nᚠa možná, že bude mít jednou jiné výhody než ten 100% standard.
Mili.

 

#29 7. 2. 2006 14:43

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 9213

Re: Jorkšírci

Ahoj Baro
co se tyce usi - trvam na tom, ze chlupy se musi trhat z jedineho duvodu - chlup ustrizeny nuzkami muze zapadnout do zvukovodu a zpusobit silny zanet. Jestli zustane na uchu plys nebo ne nehraje az tak velkou roli. Ostatne kazdy rozumny chovatel vycisti alespon jednou tydne "hnojicek" z usi pripravkem k tomu urcenym, takze plys neplys, bakterie nejsou. Ja chlupy z usi striham uz leta a nikdy jsem nemela nejmensi problem se zanety. Tim ale neshazuju tvuj nazor, kdo to strihat neumi, mel by trhat, i kdyz to pejska boli a na rozmazlenosti stenete nezalezi.
Jork svagrove neni jork a ani prvni stene z vrhu, i kdyz je koupeny s tim ze je oboji. Me by se to nestalo, svagrova holt naletela, protoze i kdyz vi, ze jork ma vypadat tak a tak, na steneti bylo houby poznat. V tom pripade uz zalezi na serioznosti chovne stanice a chovatele, jestli to prizna nebo ne a jestli jedna zodpovedne. Vubec bych tu proto nezazlivala nikomu, ze neco nepoznal a pak se divi, ze jork je moc veliky. Co si kdo pomuze s reklamaci?? Jestli ma pejska doma jako vec na vydelek, pak snad, ale jinak ho ma rad a az bude jednou vybirat dalsi stene, tak si da vetsi pozor.
S tim exemem - marca urcite chodi k veterinari, kteremu jde pravdepodobne o penize. At uz ma jeji pejsek eksem z toho co jsem napsala ja, nebo z toho co uvadis ty, urcite by mela pred kastraci fenky vyzkouset vsechno mozne a mene zavazne nez je kastrace na cely zivot.


Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

 

#30 8. 2. 2006 8:59

Mili
Host

Re: Jorkšírci

Ahoj Dito, jsem ráda, že jsi mě trochu podpořila v mém názoru. Myslím, že nás "laiků" je dost, jen každý nemá internet, aby se podělil se svými zkušenostmi a názory a pokud má internet tak chvíli trvá než nalezne takovéto stránky jako je Babinet. Ty tedy mᚠurčitě zkušeností více, a proto bys mohla ještě napsat to, co považuješ za důležité, nebo vhodné, aby každý měl k řádné péči o jorka. Hlavně kvůli nám začátečníkům. Když se vrátím k těm ouškám, tak veterinář doporučil k čištění ty umělohmotné tyčinky s vatičkou na koncích a zajet do ouška dosti hluboko. Paní co štěňátko přistřihovala říkala, že tomuto čištění moc nefandí, že je lepší vlhká vatička a vytřít pouze jemně, rozhodně ne dovnitř. Ale ani jeden z nich neřekl, že existuje desinfekce, která je dobrá, právě aby se zamezilo vniknutí bacilů a jiných neřádů, které by mohly zánět způsobit. Přečetla jsem i knížky a různé návody na internetu jak řádně pečovat o jorky, ale moc konkrétního tam nebylo. Vždy jen tak všeobecně.
Díky za radu a přeji všem krásný den.
Mili.

 

#31 8. 2. 2006 11:59

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 9213

Re: Jorkšírci

Mili napsal(a):

Ahoj Dito, jsem ráda, že jsi mě trochu podpořila v mém názoru. Myslím, že nás "laiků" je dost, jen každý nemá internet, aby se podělil se svými zkušenostmi a názory a pokud má internet tak chvíli trvá než nalezne takovéto stránky jako je Babinet. Ty tedy mᚠurčitě zkušeností více, a proto bys mohla ještě napsat to, co považuješ za důležité, nebo vhodné, aby každý měl k řádné péči o jorka. Hlavně kvůli nám začátečníkům. Když se vrátím k těm ouškám, tak veterinář doporučil k čištění ty umělohmotné tyčinky s vatičkou na koncích a zajet do ouška dosti hluboko. Paní co štěňátko přistřihovala říkala, že tomuto čištění moc nefandí, že je lepší vlhká vatička a vytřít pouze jemně, rozhodně ne dovnitř. Ale ani jeden z nich neřekl, že existuje desinfekce, která je dobrá, právě aby se zamezilo vniknutí bacilů a jiných neřádů, které by mohly zánět způsobit. Přečetla jsem i knížky a různé návody na internetu jak řádně pečovat o jorky, ale moc konkrétního tam nebylo. Vždy jen tak všeobecně.
Díky za radu a přeji všem krásný den.
Mili.

ahoj Mili nez zacnu psat, chtela bych rict, ze nemam jorka ale westika a o pejsky se zajimam vseobecne. Teda ne jednou rasou, ale spis studuju ze svych zkusenosti, z toho co jsem s pejskem zazila a z chovani ve smecce. Poznam na pejskovi psinku, virozu ci jinou beznou nemoc, aniz bych s nim musela k vterinari. Ten nas je ze me na mrtvici, protoze k nemu chodim s tim ze potrebuji lek na to nebo na to a pejska jsem nechala doma, protoze mu neni dobre. No nastesti to neni casto smile
Mam sice pejska s PP, ale nikdy jsem tomu neprikladala zadnou vahu. Kdyz se mluvi o "kvalite" stenete, beha mi mraz po zadech. PP mame jen proto, ze jsem chtela mit jistotu, ze nam ze stenatka vyroste to, co se nam libi, ale jinak to pro me nema vyznam. proto me zarazil nazor Bary, ze kdyz jste laik, je lepsi pes z utulku. Prece pro pejska do utulku si muze zajet i chovatel s mnoha letymi zkusenostmi, je to rozhodnuti kazdeho z nas.
Zasnu i nad tim, jak jsou nekteri veterinari neschopni a misto toho, aby to lajkum usnadnili, doporuci jim takovou "blbost" jako jsou tycinky do usi. Tim se zadela pejskovi na bubinku jedine tak na mazovy spunt, v horsim pripade hodi hlavou, cukne a maler je na svete. Tim spis, ze jeho ucho je tak moc citlive. Lepsi uz je rada te pani, co ti poradila cistit vatickou. Ja bych se ale spis primlouvala za kosmeticke tampony (ta kolecka na odliceni) ktere nepousteji chloupky, protoze chlup z vaty muze taky zpusobit zanet. Ohrneme ucho, nakapeme cistici kapky a vytreme "hnojicek" smile ale nezajizdime do ucha. Cistime jenom tam kam je videt.  Pece o usi je dulezita zejmena u pejsku, kterym usi nestoji, protoze se jim v nich zadrzuje vic prachu a necistot. Na vyber jsou kapky lihove a olejove. Lihove jsou "vic dezinfekcni" a cistici, ale nedoporucuju je moc kapat primo do ucha. Olejove je mozne pouzit jak na cisteni, tak je lze i kapnout do ucha uz pri zacinajicim zanetu. Zanet poznas tak, ze si pejsek skrabe ucho, "jezdi" hlavou po koberci, trepe hlavou ze strany na stranu a ousko boli, kdyz ho promnes mezi prsty. Taky se da poznat podle chovani jeho psich kamaradu. Pejsek, ktery citi zanet u sveho kamarada mu ousko ocuchava a vylizuje.


Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

 

#32 9. 2. 2006 12:45

marca
♥♥-----
Místo: praha
Registrovaný: 18. 1. 2006
Příspěvky: 39

Re: Jorkšírci

Diky vsem za rady. Zkusim je jeste jednou prostudovat, ale zda se mi ze na kuzi nic videt neni. Chodim s ni na docela vyhlasenou a doporucenou veterinu ,ale i tam co doktor to jiny nazor. Kdyz jsme ji tam lecili nohu,ktera ji zhnisala pod sadrou, chodili jsme tam kazdy den na cisteni a prevazy a kazdy doktor ji dal jinou mast, ale na kastraci tam maji vsichni stejne kladny nazor. Ale je fakt, ze kdyz jsme byli jinde,rekl na veterinar, ze je to jak u lidi, nekdo proste rakovinu dostane i s delohou a nekdo ne.
Zaujal me tady taky nazor na cisteni usi, protoze me zas prodali nejake kapky na rozpousteni prebytecneho mazu a pritom jinde jsem slysela, ze se jim do usi vubec lezt nema.  No to jsem z toho jelen!

Není tady

 

#33 9. 2. 2006 13:09

Mili
Host

Re: Jorkšírci

Ahoj všichni, to svědění brady u jorka, pokud tam nic není vidět, nemůže to být pouze z nějakého důvodu přesušená kůže? To by snad stálo za to okusit více šampomů a hlavně ty s jojobovým olejem, nebo norkový sprej. Někde na netu jsem to už četla, že přesušená kůže svědí a srst je také nepříliš dobrá.
Vrátím se k mému problému - chloupky v uších. Právě jsem narazila na stránky MVDr. Františka Luňáka ze Starého Města, kde na dotaz zda vytrhávat  či ne doslova píše: "Doporučuji příliš chlupy ze zvukovodu nevytrhávat, protože časté a usilovné vytrhávání chlupů může vést k podráždění zvukovodu. Vytrhávání chlupů doporučujeme pouze u psů, kdy chlupy ve zvukovodu způsobují problémy (omezení vzdušnosti, časté záněty, silné ochlupení zvukovodů...)". Přikláněla bych se proto asi k názoru, že - všeho s mírou - a k tomu, co včera v televizním receptáři veterinář radil pejskařům, a sice specielní gel na čištění uší, který po nanesení odstraňuje špínu a i uvolňuje chloupky. Tak pokud znáte kde se dá tento sehnat dejte vědět. Pokud dříve zjistím já, také sdělím. A pokud někdo bude mít zájem učinit dotaz přímo MVDr. Luňákovi, tak jeho e-mailová adresa je:
lunak@lunak.cz
Mili.

 

#34 9. 2. 2006 23:48

Irena
Host

Re: Jorkšírci

Dita.L napsal(a):

Lucko spis bych rekla, ze fenecka od sousedu bude mit nejakou potiz s travici soustavou, myslim fyzickou, jako zaludecni vredy, zauzlovani strev..... to co pises mi vubec nepripada normalni. Pak je tu jeste jedna moznost, jsou pejskove, kteri blinkaji proto, aby upoutali pozornost, kdyz jsou sami doma...... to byva vetsinou u rozmazlernych pejsku a delaji to naschval. Oboje se da resit.
Jestli je ten vas jorksir modrostribrny, je to silky lol divim se, ze ani veterinar to nepoznal, ale zase neni podminkou, ze musi znat vsechny rasy. Chtelo by to sem na net nejakou fotecku??..... Tady je jeste jedna stranka o tom, jak ma silky vypadat standard.html Jestli o nej pecujete jako o jorka, tak pecujete dobre. Pece o srst je stejna - kartacovat, kartacovat a kartacovat smile S ouskama asi moc neporadim, ja toho vim vic o westicich, ale asi nemate PP, jinak by bylo hned jasne, co mate doma. Je mozne, ze ani ty lidi, co vam mrnouse prodali nevedeli co maji doma a tak se muze stat, ze je to silky krizeny s jorkem. Mala fenecka jorka a "trochu prerostly" ale jinak pekny pejsek. Pak se muze vyskytnout mensi vada (svagrova si pred dvema lety koupila jorka bez PP. Dnes ma pejska dlouheho asi 30 cm, majitel jim zapomel sdelit, ze jeho otec je ze spojeni jork X jezevcik!) Pak muzou byt ouska splihle take tim, ze se jako stenatko hladi pres usi.... fakt nevim, ale v roce se toho uz stejne moc nevyresi

Dito, ta jsi tady napsala odkaz na stránku, kde je uvedený standard silky, ale na těch stránkách je přímo srovnání jorka, silky a australáka, koukni na http://www.sweb.cz/silkyterrier/silky-jork.html
wink

 

#35 10. 2. 2006 8:54

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 9213

Re: Jorkšírci

Irena - diky za odkaz, ja ty stranky poradne neprohlizela, jen jsem zadala do vyhledavace "silky".  Jdu mrknout smile


Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

 

#36 14. 2. 2006 13:18

Mili
Host

Re: Jorkšírci

Ahoj všichni, taky jsem si říkala, že už dlouho nikdo nic nenapsal.
Papírové kapesníčky - to je taková "hračka" pro našeho Tedýska (tak se jmenuje nᚠ"obřík"). Pokud vidí, že si někdo bere kapesníček nový, je úplně v tranzu a pokud mu ho dám (a to já zase  jo), udělá z něj milion kousků a je zcela spokojený. A posmrkaný - ten je úplně nejlepší, ale ten před ním raději uklízíme. Pokud si sednu na gauč, okamžitě strká ňufáček do kapsy (a klidně se vejde až po uši), aby ho vyšáral. Četla jsem v jedné knížce, že právě použité kapesníky jsou pro pejsky tak lákavé proto, že z nich nejvíce cítí ten člověčí pach, který oni tak milují. Vyřazenou ponožku má Tedýsek také jako hračku, ale většinu času si jí nevšimne. Ale přesně ví, odkud může "ukrást" použitou ponožku. Teď v zimě se každou chvíli suší na radiátorech rukavice, čepice, šály a jiné drobnosti. A ty ukradne při každičké příležitosti, utíká s nimi a čeká, že ho někdo bude honit. Když ho někdo dohoní, tak ví, že pokud dobrovolně uloupenou věc pustí, odměna ho nemine. Sám už pro ni běží.
V jeho 5,5 měsících se něěěěkdy ještě objeví u dveří loužička, ale bobeček tedy už ne. Je ale možné, že se v tu dobu nějak hlasově projeví, když chce jít čůrat ven, ale nemusí to být slyšet. On totiž neštěkne, ale tak zvláštně "bufne", připadá mně to jako když si člověk kýchne - i s tím pohybem hlavy(je to hrozně legrační). Ale nikdy se objevení loužičky neobejde bez mého nadávání. Stačí jen a jen zvýšit hlas a Tedýsek přesně ví kolik uhodilo a raději se klidí z dosahu, většinou se uklidí do jeho "boudičky". To je vlastně lavice vedle krbu a pod ní mělo být místo pro dřevo, ale Tedýsek si ho vybral jako svou boudičku. Jinak když něco chce, tak už ví, že může čumáčkem drcnout do paničky. A nejvíc v momentě, kdy kocour leží někde v cestě a Tedýsek nemůže projít. On už poznal jak "chutnají" kočičí drápky na čumáčku. Ale to jen proto, že dokáže do kocoura šouchat  a tomu dojde trpělivost. I když zase musím říct, to bylo ze začátku jejich soužití. Dneska už Tedýsek ví, jak se bránit. Buď útěkem a prudkým obratem, nebo bezpečno je také u paničky. A to potom tím čumáčkem upozorňuje, jako že "dělej něco a ukliď to zvíře..."
Včera jsme byli u veterináře, nebo nám začaly vyrůstat horní nové špičáky vedle starých. Prý máme ještě měsíc čas. Tak nevím na co, ale musím to hlídat. Ještě Tedýskovi vytrhal z uší ty zatracené chlupy, tak z toho měl "pěkný trauma". Fuj, až jsem se klepala s ním. Až tam příště pojedeme, tak si to bude móóóc dobře pamatovat.
Tak jorkšíráčci něco napište a je co číst! Mili.

 

#37 14. 2. 2006 14:18

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 9213

Re: Jorkšírci

Mili napsal(a):

Ahoj všichni, taky jsem si říkala, že už dlouho nikdo nic nenapsal.
Papírové kapesníčky - to je taková "hračka" pro našeho Tedýska (tak se jmenuje nᚠ"obřík"). Pokud vidí, že si někdo bere kapesníček nový, je úplně v tranzu a pokud mu ho dám (a to já zase  jo), udělá z něj milion kousků a je zcela spokojený. A posmrkaný - ten je úplně nejlepší, ale ten před ním raději uklízíme. Pokud si sednu na gauč, okamžitě strká ňufáček do kapsy (a klidně se vejde až po uši), aby ho vyšáral. Četla jsem v jedné knížce, že právě použité kapesníky jsou pro pejsky tak lákavé proto, že z nich nejvíce cítí ten člověčí pach, který oni tak milují. Vyřazenou ponožku má Tedýsek také jako hračku, ale většinu času si jí nevšimne. Ale přesně ví, odkud může "ukrást" použitou ponožku. Teď v zimě se každou chvíli suší na radiátorech rukavice, čepice, šály a jiné drobnosti. A ty ukradne při každičké příležitosti, utíká s nimi a čeká, že ho někdo bude honit. Když ho někdo dohoní, tak ví, že pokud dobrovolně uloupenou věc pustí, odměna ho nemine. Sám už pro ni běží.
V jeho 5,5 měsících se něěěěkdy ještě objeví u dveří loužička, ale bobeček tedy už ne. Je ale možné, že se v tu dobu nějak hlasově projeví, když chce jít čůrat ven, ale nemusí to být slyšet. On totiž neštěkne, ale tak zvláštně "bufne", připadá mně to jako když si člověk kýchne - i s tím pohybem hlavy(je to hrozně legrační). Ale nikdy se objevení loužičky neobejde bez mého nadávání. Stačí jen a jen zvýšit hlas a Tedýsek přesně ví kolik uhodilo a raději se klidí z dosahu, většinou se uklidí do jeho "boudičky". To je vlastně lavice vedle krbu a pod ní mělo být místo pro dřevo, ale Tedýsek si ho vybral jako svou boudičku. Jinak když něco chce, tak už ví, že může čumáčkem drcnout do paničky. A nejvíc v momentě, kdy kocour leží někde v cestě a Tedýsek nemůže projít. On už poznal jak "chutnají" kočičí drápky na čumáčku. Ale to jen proto, že dokáže do kocoura šouchat  a tomu dojde trpělivost. I když zase musím říct, to bylo ze začátku jejich soužití. Dneska už Tedýsek ví, jak se bránit. Buď útěkem a prudkým obratem, nebo bezpečno je také u paničky. A to potom tím čumáčkem upozorňuje, jako že "dělej něco a ukliď to zvíře..."
Včera jsme byli u veterináře, nebo nám začaly vyrůstat horní nové špičáky vedle starých. Prý máme ještě měsíc čas. Tak nevím na co, ale musím to hlídat. Ještě Tedýskovi vytrhal z uší ty zatracené chlupy, tak z toho měl "pěkný trauma". Fuj, až jsem se klepala s ním. Až tam příště pojedeme, tak si to bude móóóc dobře pamatovat.
Tak jorkšíráčci něco napište a je co číst! Mili.

No ja si pocetla. Ale z tveho popisu lumparen je mi neco aaaaz moc dobre znamo lol Treba to, ze se u nas krade....v nasem pripade ne rukavice a saly ale backory. Jak je sundam z nohy, uz je musim vyplatit smile Taky jsme lumpa naucili, ze kdyz venku vzorne kakal a cural, dostane doma odmenu hned jak se mu sunda voditko. Pokud to nemam pripravene a chci se jeste zout nez dojdu do kuchyne, sedne si na zadni, pacinkama panackuje a steka, abych si vsimla, ze moc dobre vi, na co ma narok smile .... jo, a kapesniky ? - zasadne z kose lol


Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

 

#38 14. 2. 2006 17:19

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: Jorkšírci

Tibi, zkuste granule Royal canin nebo Purinu, miničko - small breed. Eukanuba je pověstná tím, že je poměrně hodně cítit rybinou a někteří mlsouni ji nechtějí - zvl᚝ yorci...
Anebo granulky přilepšovat, ale to jste odkázána na to, že to budete muset dělat pořád sad

Není tady

 

#39 14. 2. 2006 21:19

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 9213

Re: Jorkšírci

Kamčitka napsal(a):

Tibi, zkuste granule Royal canin nebo Purinu, miničko - small breed. Eukanuba je pověstná tím, že je poměrně hodně cítit rybinou a někteří mlsouni ji nechtějí - zvl᚝ yorci...
Anebo granulky přilepšovat, ale to jste odkázána na to, že to budete muset dělat pořád sad

nas eukanubu primo nesnasi. radsi nebude tyden bastit smile proto jsme presli na royal canin


Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

 

#40 15. 2. 2006 7:54

Mili
Host

Re: Jorkšírci

Tak s granulemi Royal canin máme též dobré zkušenosti, nᚠmlsounek je také baští, tedy když zrovna není ještě něco lepšího, ale hlavně "krade" mu je kocour, který ty svoje granule vůbec nemusí. Takže asi opravdu budou dobré.
Prosím, poraďte jakým "nástrojem" udržujete srst vašich miláčků. Já zatím používám umělohmotný kartáč s kuličkami na koncích, ale slyšela jsem, že to není příliš dobré. Měl by asi být ten drátěnný bez kuliček? A hřeben s otočnými hroty se chystám koupit, ale stále nevím jaký, nebo jich je dosti druhů, myslím tím šířku mezer mezi hroty. U nás v prodejně mi nabídli asi dva druhy a ...babo raď. Tedy oni neporadili. Jaké máte zkušenosti?
Mili

 

#41 15. 2. 2006 9:52

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: Jorkšírci

Mili napsal(a):

Tak s granulemi Royal canin máme též dobré zkušenosti, nᚠmlsounek je také baští, tedy když zrovna není ještě něco lepšího, ale hlavně "krade" mu je kocour, který ty svoje granule vůbec nemusí. Takže asi opravdu budou dobré.
Prosím, poraďte jakým "nástrojem" udržujete srst vašich miláčků. Já zatím používám umělohmotný kartáč s kuličkami na koncích, ale slyšela jsem, že to není příliš dobré. Měl by asi být ten drátěnný bez kuliček? A hřeben s otočnými hroty se chystám koupit, ale stále nevím jaký, nebo jich je dosti druhů, myslím tím šířku mezer mezi hroty. U nás v prodejně mi nabídli asi dva druhy a ...babo raď. Tedy oni neporadili. Jaké máte zkušenosti?
Mili

Milli yorci mají velmi jemnou srst. Nejlepší kartáč na ně je tzv. kartáč kočičí. Je malý, hranatý sse zahnutými drátky. Ale pozor musí být opravdu malý. Porádávají se i velké, ale ty mají i drátky hrubé a špatně se s ním manipuluje. Lidé si myslí, že drátky jsou moc ostré. Pochopitelně člověk musí kartáčovat jemně, ale zase drátky masírují kůži a odstraňují šupinky odumřelé kůže apod. Co se týče hřebenů s rotačními zuby, ty jsou spíše na delší srst, zuby když se při kartáčování otáčejí, tak snižují riziko vytrhávání chloupků. hustota zubů je závislá i na hustotě chlupů, s hustým hřebenem budeš horko těžko rozčesávat husté chlupy. Nejlépe je rozložení zubů tak do 0,5cm.
Jo a ještě k tomu kartáči, vřele ho doporučuji na jakékoliv plsti psa. Na chuchvalce je úplně super, v salonu jsme dokázali rozčesat každého psa.
Hodně zdaru big_smile

Není tady

 

#42 15. 2. 2006 19:50

Bára
♥♥♥----
Místo: České Budějovice
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 146

Re: Jorkšírci

Pozor, kartáč se zahnutými drátky je trimovací!!! to znamená pro plemena jejichž srst upravujeme trimováním. To rozhodně jork není. Kartáče jsou vhodné s pevnou gumou, kovovými hroty a hlavně bez kuliček na koncích. Srst je třeba pročeávat proti smeru růstu a hlavně od pokožky. Pak nebudou splstnatělé chuchvalce v srsti. S hřebenem s otáčecími hroty znám, jsou k ničemu pokud je o srst pečováno tak, jak má být.

Kamčitka napsal(a):

Mili napsal(a):

Tak s granulemi Royal canin máme též dobré zkušenosti, nᚠmlsounek je také baští, tedy když zrovna není ještě něco lepšího, ale hlavně "krade" mu je kocour, který ty svoje granule vůbec nemusí. Takže asi opravdu budou dobré.
Prosím, poraďte jakým "nástrojem" udržujete srst vašich miláčků. Já zatím používám umělohmotný kartáč s kuličkami na koncích, ale slyšela jsem, že to není příliš dobré. Měl by asi být ten drátěnný bez kuliček? A hřeben s otočnými hroty se chystám koupit, ale stále nevím jaký, nebo jich je dosti druhů, myslím tím šířku mezer mezi hroty. U nás v prodejně mi nabídli asi dva druhy a ...babo raď. Tedy oni neporadili. Jaké máte zkušenosti?
Mili

Milli yorci mají velmi jemnou srst. Nejlepší kartáč na ně je tzv. kartáč kočičí. Je malý, hranatý sse zahnutými drátky. Ale pozor musí být opravdu malý. Porádávají se i velké, ale ty mají i drátky hrubé a špatně se s ním manipuluje. Lidé si myslí, že drátky jsou moc ostré. Pochopitelně člověk musí kartáčovat jemně, ale zase drátky masírují kůži a odstraňují šupinky odumřelé kůže apod. Co se týče hřebenů s rotačními zuby, ty jsou spíše na delší srst, zuby když se při kartáčování otáčejí, tak snižují riziko vytrhávání chloupků. hustota zubů je závislá i na hustotě chlupů, s hustým hřebenem budeš horko těžko rozčesávat husté chlupy. Nejlépe je rozložení zubů tak do 0,5cm.
Jo a ještě k tomu kartáči, vřele ho doporučuji na jakékoliv plsti psa. Na chuchvalce je úplně super, v salonu jsme dokázali rozčesat každého psa.
Hodně zdaru big_smile


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10722;104/st/20060620/e/%2A/dt/-4/k/a98b/event.png

Není tady

 

#43 15. 2. 2006 22:46

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: Jorkšírci

Bára napsal(a):

Pozor, kartáč se zahnutými drátky je trimovací!!! to znamená pro plemena jejichž srst upravujeme trimováním. To rozhodně jork není. Kartáče jsou vhodné s pevnou gumou, kovovými hroty a hlavně bez kuliček na koncích. Srst je třeba pročeávat proti smeru růstu a hlavně od pokožky. Pak nebudou splstnatělé chuchvalce v srsti. S hřebenem s otáčecími hroty znám, jsou k ničemu pokud je o srst pečováno tak, jak má být.

Kamčitka napsal(a):

Mili napsal(a):

Tak s granulemi Royal canin máme též dobré zkušenosti, nᚠmlsounek je také baští, tedy když zrovna není ještě něco lepšího, ale hlavně "krade" mu je kocour, který ty svoje granule vůbec nemusí. Takže asi opravdu budou dobré.
Prosím, poraďte jakým "nástrojem" udržujete srst vašich miláčků. Já zatím používám umělohmotný kartáč s kuličkami na koncích, ale slyšela jsem, že to není příliš dobré. Měl by asi být ten drátěnný bez kuliček? A hřeben s otočnými hroty se chystám koupit, ale stále nevím jaký, nebo jich je dosti druhů, myslím tím šířku mezer mezi hroty. U nás v prodejně mi nabídli asi dva druhy a ...babo raď. Tedy oni neporadili. Jaké máte zkušenosti?
Mili

Milli yorci mají velmi jemnou srst. Nejlepší kartáč na ně je tzv. kartáč kočičí. Je malý, hranatý sse zahnutými drátky. Ale pozor musí být opravdu malý. Porádávají se i velké, ale ty mají i drátky hrubé a špatně se s ním manipuluje. Lidé si myslí, že drátky jsou moc ostré. Pochopitelně člověk musí kartáčovat jemně, ale zase drátky masírují kůži a odstraňují šupinky odumřelé kůže apod. Co se týče hřebenů s rotačními zuby, ty jsou spíše na delší srst, zuby když se při kartáčování otáčejí, tak snižují riziko vytrhávání chloupků. hustota zubů je závislá i na hustotě chlupů, s hustým hřebenem budeš horko těžko rozčesávat husté chlupy. Nejlépe je rozložení zubů tak do 0,5cm.
Jo a ještě k tomu kartáči, vřele ho doporučuji na jakékoliv plsti psa. Na chuchvalce je úplně super, v salonu jsme dokázali rozčesat každého psa.
Hodně zdaru big_smile

Báro, evidentně němluvíme o tom samém kartáči. Ještě naštěstí vím, jak vypadají trimovací nástroje. Ale tuším, že nejsou trimovací kartáče, pouze hřebeny, nože a pilky, ale já netrimuju, tak nevím jistě. Ano, york, přestože to  je teriér , se netrimuje. Nicméně denně mi prošlo rukama toliko yorků, že mám své zkušenosti. A ty říkají, že na jemnou jorčí srst je ideální kočičí kartáč. Ale každý chovatel či střihač má jiné zkušenosti, já jsem doporučila tu svou, která se mnohokrát osvědčila mně i lidem, kterým jsem ji doporučila a ušetřila si pak zdlouhavé rozčesávání yorků před stříháním. Mᚠpravdu, není vhodný kartáč s kuličkama  na konci, ty většinou jen napomůžou zacuchávání srsti. A navíc takový kartáč láká pouze k povrhcovému česání, nikoliv k hloubkovému rozčesávání od kořene chlupu.

Není tady

 

#44 18. 2. 2006 22:46

Mirek
Host

Re: Jorkšírci

zdravím ty co milují jokšíry,máme jej už 10 let. tedy druhého, první umřel ,byl nemocen,bylo to v udobí povodní.Dneska máme nového ale je to jeho mladší bracha a tak ma i stejné jméno.Váží kolem 3 kilo, je milučkeju, v byte muže byt sám a nikde žadné loužičky.Kytek a nabytku si nevšímá,stale ma na dosah dostatek svojich hraček, které mu vydrží i déle než rok.Hodne na nej mluvíme, vysvětlíme že se jde na nakup, musí počkat.nic neničí, hraje si a je docela moc miloučkej.Ale jeho slabá stranka přichází večer, kdy si vyžaduje kousek smakosu.oakje spokojenej ,ale musíme mu dat oba,jinak stale se olizuje a kouka svýma kukadlama do očí, a tomu se neda odolat

 

#45 22. 2. 2006 9:33

Mili
Host

Re: Jorkšírci

Ahoj všichni,
jsem tu opět, abych sdělila, že přezubování našeho Tedýska zdárně pokračuje. No zatím. Před týdnem jsme byli u veterináře, a to měl napůl narostlé pouze horní špičáky a staré samozřejmě držely pevně. Ale veterinář řekl, že je tak měsíc čas než ty staré odejdou přirozenou cestou. U dolních špičáků dokonce prý půl roku. (Pak teprve by přišel na řadu chirurgický zákrok.) Dneska mu není ještě 6 měsíců a má 8 špičáků. Protože rostou jeden vedle druhého, již zezačátku bylo vidět, jak se staré špičáky  pod tlakem těch nových vyklánějí ven. Jeden horní už byl včera téměř na vypadnutí jak se bimbá, druhý horní už také není pevný. Jak se zoubek uvolňuje, trochu mu to krvácí a asi ho to bolí. Dost neochotně mně půjčuje tlamičku, abych zkontrolovala stav věci.
Jinak je Tedýsek stále ve stavu objevování. Zjistil, že přes křeslo může vylézt na okno a na širokém parapetu může ležet, ale hlavně se dívat ven!!! No to je nových věcí. Ve dne pouze upozorňuje, když se něco pohne kolem oken. Ale večer ho "ruší" i stíny a obrysy, které jsou vidět z místnosti a to se může uvrčet, uštěkat, ukňučet, ubufat a já nevím jak bych ještě nazvala všechny hlasové projevy. Dokonce včera při jednom takovém "výjevu" se mu smekla nožička a on se po tom křesle skoulel až na zem.
Ještě jsem chtěla napsat o spaní. Vím z řady různých čteníček, že hodně našich mazlíků spinká se svými páníčky v posteli. I ten nᚠmiláček k tomu dobou dospěl. I přes to, že čeká první u dveří do ložnice, vleze si první do postele, usne, ale spí tam když hodně tak 10 - 20 min. (V ložnici ale moc netopíme!) Pak se zřejmě na posteli přehřeje, odchází na koberec a i přes to, že má vedle postele pelíšek, nebo může jít na gauč, spí do rána na zemi. Myslíte si, že se časem trochu "zchladí" a zůstane na té posteli? (Jeho vlastní pelíšek byl v používání v hodně raném štěněčím věku.)Zajímalo by mě jak je to u vás.
Děkuji. Mili.

 

#46 23. 2. 2006 7:32

Mili
Host

Re: Jorkšírci

Tibi, myslím, že to čůrání a bobkování v noci bude právě tou kuchyní. Kessynka tam spinkala od malička, ale co je postel už také ví. Jednak se asi v ní cítí bezpečněji, proto spinka celou noc a nemusí vykonávat potřebu, kdežto v kuchyni se jí stýská a budí se. A nehledě k tomu, že právě v té kuchyni byla od malička také proto, aby bylo snadnější uklízet. NᚠTedýsek je starý téměř jako Kessynka - za několik dní mu bude 6 měsíců, takže si to tak trochu srovnávám. Ze začátku měl pelíšek v hale, kde je podlaha dřevěná a dlažba, právě proto, aby se snadno udržovalo to eventuelní noční čůrání. V noci byly dveře všude zavřené. Protože on sice v případě potřeby šel k venkovním dveřím, ale jen čekal. No ale protože se hlasově nijak neprojevil, nebo moc slabě,  někdy se nedočkal, protože všichni spali a udělal potřebu většinou někde u těch dveří. Když jsme zjistili, že v noci se už dlouho "nic nestalo", nechávali jsme otevřené dveře do všech místností. Postupně se sám nastěhoval do obýváku na koberec, ale pokud to někdy nevydržel do rána, vždycky šel opět k venkovním dveřím. Protože tam bylo to místo potřeby, na které byl zvyklý. A myslím, že Kessynka má to "svoje" místečko také v kuchyni. No ale hlavně - chce být ve vaší společnosti! Copak má být pořád tam někde "na vystrkově"????smile.
Co vy na to?Mili

 

#47 23. 2. 2006 13:08

Eva36
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 4794

Re: Jorkšírci

Bára napsal(a):

Ahojky, já jsem tady taky nová, tak fakt jenom koukám....a někdy se nestačím divit. Nic ve zlém, ale jorky nějaký pátek mám a taky trošku chovám. Žádný velkochov, ale chovatelskou stanici mám, sem tam nějaká výstava. Vše podle hesla- nejde o život, ale o koníček a zábavu. Jakmile jsem nahlédla trošku pod pokličku chovatelského hrnce, nestačila jsem se divit a v podstatě se stáleobjevují nové a nové věci, které mne překvapují.  Vycházím-li ze skutečnosti, že jorci jsou opravdu hodně populární a snadnochovatelní pejsani, pak musím dojít k závěru, že kdo má možnost hned ze sebe udělá "chovatele". Není se co divit, když jsem si přečetla pár předešlých příspěvků, kdy má někdo "jorka" cca 5kg, nestojí mu uši nebo má jiný nešvar.  Předpokládám , že si každý kupuje jorka proto, že jej opravdu chce. To znamená, že pejsek by se měl jako jork chovat a taky vypadat. V tomto případě musím konstatovat, že zájemce o štěně bývá jen málokdy znalý věci. Při troše nadsázky je laik v podstatě schopen koupit králíka s tvrzením, že se jedná o štěňe jorka. Věřte tomu, že velká část "chovatelů" tak z 80% při prodeji ví, jak dané štěně bude vypadat, jaké zhruba dosáhne v dospělosti  hmotnosti a zda je to rošák nebo strašpytel. Takže chovateli, který prodal štěně ve věku 7 týdnů (!!! už toto by mělo být varováním) o hmotnosti 1,1kg a neupozornil na fakt, že pejsek bude většího vzrůstu, bych asi dost znepříjemnila život. Zároveň by chovatelé měli nové majitele poučit a případné pozdější  dotazy by telefonicky zodpovědět. Pokud někdo neměl štěstí na takového chovatele, napiště mi a pokud budu vědět, odpovím. Zatím se mějte fajn a mějte své pejsany rádi.
PS. Chloupky z uší zásadně trháme, jde to nejlépe manikůrovou pinzetou-vypadá jako nůžky. Po čase chloupky takřka zmizí a bude postačovat trhat tak jednou za 1/2 roku i méně.

smile koupit i králíka....to jsi mě pobavila. Bohužel je to fakt, jakož i ostatní, co píšeš. Připomíná mi to povídku od Jamese Herriota (veterináře, který svou praxi sepsal do několika prima knih) a tam popisuje příběh obyčejného jednoduššího chlápka, který si koupil na trhu se zvířaty welsh corgiho.....no a ukázal mu liščí mládě a ještě se čílil, že veterinář nepozná corgiho big_smile Taky dobrý.

Není tady

 

#48 23. 2. 2006 13:31

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: Jorkšírci

marca napsal(a):

Chtela bych se zeptat jestli nema nekdo zkusenosti s nejakymi problemy s drbanim :-((  Mame 5ti letou fenku jorksira a uz se nejaky cas drbe- prevazne na brade a docela urputne. Vypozorovala jsem, ze je to vetsinou rano. Byla jsem s ni i veterinare a ten hned rekl: kastrace. nechce se mi moc do toho a tak bych nejdriv chtela zjistit, jestli to ze neni vykastrovana muze byt pricinou. Zatim mi dal nejaky spec.sampon a kdyz nepomuze,tak pry jeste rozbor krve ( 1.400Kc, ale co bychom pro ni neudelali, ze)Jinak je pravidelne odcervovana, koupana a postrikala jsem ji i frontlinem. Nevim, jestli to nemuze byt spis nejaky druh alergie,( mame taky perskou kocku ). Krmime ji Eukanubou. Poradte, jestli nekdo vite, co by to mohlo byt.

Teda já nestačím zírat ...... kastrace, protože se pes drbe -.............. krevní rozbor 1400Kč. No to bych ihned změnila veterináře, ještě že jich je dnes dost.  Nejprve bych změnila šampon, pozor na psí blechy - já měla fenku lhasačku, která měla alergii na bleší kousnutí - ačkoliv již blechy neměla, alergie zůstala, projevovalo se to až sadistickému drbání v okolí očí, na tlamě - měla úplně vyškubané chlupy na tlamičce. Může to být stravou, zkusit granule jehněčí, nebo krůtí, ty jsou hypoalergenní (Eukanuba, purina proplan, Acana). I psi mají různé alergie, je to velmi těžké. Ale nemá to nic společného s kastrací.

Není tady

 

#49 27. 2. 2006 18:46

JanaP.
Host

Re: Jorkšírci

Dita.L napsal(a):

Lucko spis bych rekla, ze fenecka od sousedu bude mit nejakou potiz s travici soustavou, myslim fyzickou, jako zaludecni vredy, zauzlovani strev..... to co pises mi vubec nepripada normalni. Pak je tu jeste jedna moznost, jsou pejskove, kteri blinkaji proto, aby upoutali pozornost, kdyz jsou sami doma...... to byva vetsinou u rozmazlernych pejsku a delaji to naschval. Oboje se da resit.
Jestli je ten vas jorksir modrostribrny, je to silky lol divim se, ze ani veterinar to nepoznal, ale zase neni podminkou, ze musi znat vsechny rasy. Chtelo by to sem na net nejakou fotecku??..... Tady je jeste jedna stranka o tom, jak ma silky vypadat http://www.sweb.cz/silkyterrier/standard.html Jestli o nej pecujete jako o jorka, tak pecujete dobre. Pece o srst je stejna - kartacovat, kartacovat a kartacovat smile S ouskama asi moc neporadim, ja toho vim vic o westicich, ale asi nemate PP, jinak by bylo hned jasne, co mate doma. Je mozne, ze ani ty lidi, co vam mrnouse prodali nevedeli co maji doma a tak se muze stat, ze je to silky krizeny s jorkem. Mala fenecka jorka a "trochu prerostly" ale jinak pekny pejsek. Pak se muze vyskytnout mensi vada (svagrova si pred dvema lety koupila jorka bez PP. Dnes ma pejska dlouheho asi 30 cm, majitel jim zapomel sdelit, ze jeho otec je ze spojeni jork X jezevcik!) Pak muzou byt ouska splihle take tim, ze se jako stenatko hladi pres usi.... fakt nevim, ale v roce se toho uz stejne moc nevyresi

Nemyslím, že by každý pejsek s modrostříbrnou srstí musel být nutně silky terriér. Mám jorka s PP a odrostlejší srst mu jde taky do stříbrna. Znám takových spoustu, jejich srst tak úplně neodpovídá standardu, ale jorci to jsou. Silka se pozná spíš podle pevnější stavby těla. Koukněte se na http://www.sweb.cz/silkyterrier , je tam srovnání obou plemen.wink

 

#50 16. 3. 2006 12:53

Linet
Host

Re: Jorkšírci

Ahoj, právě jsem narazila na tohle fórum. Mám doma tři jorky: tzv. mini jorka, normálního jorka bez pp a papírovou mírně přerostlou holčičku. Mini fenečka má kolem kila a půl a je z typické množírny. Dostala se k nám až v deseti měsících vyhublá na kost a bez vitality. Teď je takový temperamentní rarášek, ale má problémy z nohama. Další je tříkilový pejsek. Jako štěňátko byl docela hodný, ale taky se dokázal dost rozparádit, miluje hraní a procházky. Ouška mu stála už když jsme si jej brali(byl to můj první pejsek a tehdy jsem nevěděla opravdu nic). Musím říct, že chovatelé nám neřekli skoro nic, jenom co jí, ale byla to normální rodina z dětmi a o štěnda se starali. Poslední je fenečka s pp, za dva týdny bude mít rok a když jsem ji přivezla domů, tak jako by přišlo tornádo. Občas mi dávala pěkně zabrat(a někdy ještě i teď). Od chovatelů jsem si ji brala s tím, že bude větší(řekli mi, že tak tři a půl až čtyři kila a to přesně sedí), chtěla jsem s ní dělat hlavně agility a ne chodit na výstavy. Uši jsem jí podlepovala do čtyř měsíců a pak už se jí postavily. Od nich jsem dostala důkladné poučení jak se o jorka starat a myslím, že tohle je velice důležité. Lidi když neví opravdu si nechají nakecat spoustu nesmyslů(a já jsem nebyla výjímkou). Podle mé zkušenosti když si chcete pořídit jorka, tak hodně vybírejte chovatele a rozhodně nikdy ne mini jorka z množírny. My jsme měli docela štěstí. Fenečka je živá, hrozně ji baví cvičení, ale velké problémy z nohana, příliš malinká, problémy s čistotou, podivné chování,...
Uši já řeším pořád. Někdo říká vytrhávat, někdo říká nechat. Já jsem zatím ještě nevytrhávala(jenom je stříhám) a psi z ušima nemají žádné potíže(nemají je ani nějak moc zarostlé). Kdežto jedna paní použila ze zverimexu takovou vodičku a teď už něco přes rok má její jork neustálé problémy s ušima. Právě kvůli tomuhle váhám, abych jim spíš neuškodila, než pomohla.

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů