18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Troku jsem si početla po diskuzích, ale nenarazila na nic podobného, co by mi pomohlo....
Jsem 6 let vdaná, mám dvě děti a výraz pro moje manelství je "pohoda, klídek, tabáček" :-) Měla jsem se vdycky dobře, finančně i ohledně přátel. Ale já se vlastně do vztahu i do manelství tak nějak dostala a ani nevěděla jak... Kdy jsem zjistila, e jsem manela vdy spí brala jako kamaráda nebo jako starího bratra, tak mě to notně vyděsilo. Já zjistila, e ho nemiluju... To u je nějaká doba. Byl vdy hodně zaměstnaný a nikdy jsme neměli krom dětí nic moc společného. Já jsem spí ivel, on totální klidas a flegmatik.
A teď jsem někoho potkala a nejsem daleko udělat asi největí pitomost mého ivota. Jsem zamilovaná, poprvé v ivotě, zatím pouze platonicky, ale hrozně se bojím... Nechci nikomu ublíit, ale nevím, co mám dělat.
Marti,
jsem si jistá, e bere manelal jen jako kamaráda? Není to jen tím, e jsi teď okouzlená?
Není tady
Já to zjistila u asi před rokem, "okouzlená" jsem poslední měsíc...
marta, podobny pribeh preziva aj Mirka. asi si budete mat co povedat.
je tam dobry prispevok myslim somaia ho pisala tak si precitaj
Není tady
Marta9 napsal(a):
Troku jsem si početla po diskuzích, ale nenarazila na nic podobného, co by mi pomohlo....
Jsem 6 let vdaná, mám dvě děti a výraz pro moje manelství je "pohoda, klídek, tabáček" :-) Měla jsem se vdycky dobře, finančně i ohledně přátel. Ale já se vlastně do vztahu i do manelství tak nějak dostala a ani nevěděla jak... Kdy jsem zjistila, e jsem manela vdy spí brala jako kamaráda nebo jako starího bratra, tak mě to notně vyděsilo. Já zjistila, e ho nemiluju... To u je nějaká doba. Byl vdy hodně zaměstnaný a nikdy jsme neměli krom dětí nic moc společného. Já jsem spí ivel, on totální klidas a flegmatik.
A teď jsem někoho potkala a nejsem daleko udělat asi největí pitomost mého ivota. Jsem zamilovaná, poprvé v ivotě, zatím pouze platonicky, ale hrozně se bojím... Nechci nikomu ublíit, ale nevím, co mám dělat.
Martičko, ivot je dlouhý na to, by se ti něco takového nestalo - nepřihodilo. Ale.... a to zní fadně jak chce, ijeme tu pro děti, kdy u jsme si je pořídili. Učí se od nás ít a berou si z nás příklad. Přečti si občas nějaký článek o tom, jak se manelé tahají o děti, jak děti tím trpí atd. ivot není jen o váni. Jde o kadodenní rituál, o jistotu, která můe občas být i nudná. V případě, e by si tvůj manel nael jinou a odeel od vás, tak by jsi mluvila jinak. Někdy si člověk neváí toho co má a zjistí to, teprve kdy to ztratí. Přeji ve dobré. Il.
Není tady
Marto, pocity, e má občas vedle sebe kamaráda nebo bratra má ve zdravém partnerství občas kadá ena. Píe, e jsi ivel.... představ si, e bys svůj ivot spojila se stejným ivlem??? Smetla by vás vichřice nebo vzala velká voda. Pro spokojené souití nemusí být manelé podobní jako vejce vejci, spí by se měli doplňovat a tvořit tak harmonický celek. Vůbec není na kodu, kdy je někdo tahoun a druhý kliďas. Důleité je , jestli můe něco na druhé osobě stále obdivovat a váit si jí.
Kadý psycholog ze své praxe potvrdí, e partnerství na bázi přátelství jsou obecně daleko pevnějí ne svazky v nich převládají emoce ( by třeba ádoucí jako váeň a pod.).
Marto,
to, co píe Somaia a Ilseli u určitě ví. Je to přesně to, co říká sama sobě a co jediné ti brání manela opustit teď hned a letět radostně za milencem.
Zaila jsem to taky. Tisíc rad od tisíců lidí, kteří mi říkali "je to prima chlap, neodcházej od něj". Vůbec mi to nepomohlo, prostě jsem si nedokázala "naordinovat", abych po něm začala touit. Moudré (bez ironie) rady moudrých lidí, kteří tě budou odkazovat na tvou zodpovědnost vůči dětem, ti podle mne moc nepomohou. Je sice pravda, e protiklady se přitahují, ale podle mě to nefunguje ve smyslu celkového naladění člověka. Můj kamarád si vzal za enu holku, která byla jeho přesný protiklad - on společenský sportovec, ona nesportovní intelektuálka. Vzall si jí proto, e on je Váha a ta vdy hledá dokonalé vyváení obou stran. Měl pocit, e kdy si vezme svůj protiklad, podle vzorce "jin a jang" utvoří dokonalý vztah. Prdlajs - vůbec v ničem si nerozuměli a netrávili spolu ádný čas, protoe byli prostě kadý úplně jiný. Jsou rozvedení.
Situace, kdy manela nemiluje a bere ho jako starího bráchu (přesně tak jsem kdysi nazvala svého vlastního manela) je tady a - teď si poraď.
Já neměla s manelem děti - nebylo co řeit. Ty děti má - je co řeit.
Nejsem stále jetě matka, take nemůu soudit jaká je mateřská zodpovědnost - neznám to. Co ale znám, je pocit vlastní hodnoty a touhy být astná. A s tím tvé děti nesouvisejí. To u je jen o tobě. Neseme sice za děti zodpovědnost, ale ve skutečnosti nám nepatří. Jsou to jiné lidské entity a v určitém okamiku se od nás chtě nechtě odtrhnout a budou si ít svůj vlastní ivot, co jim musíme umonit.
Na druhou stranu musíme to samé umonit i sobě. Take v jistém smyslu "nemyslet na děti" a rozhodnout se podle sebe. POZOR - vůbec tím nemyslím vykalat se na to, jak děti ponesou rozvod a nebrat na ně ohledy - to rozhodně ne. Děti budou hrát ve tvém rozhodování důleitou roli, ale tu hlavní bys měla hrát ty.
Pokud je tvůj manel sluný člověk, dohodnete se (jako stovky párů před vámi) na sluném rozvodu, styku děti s tátou, alimentech, bydlení apod. V tom zase takový problém není - kdo se chce dohodnout jako rozumný člověk, dohodne se. Nenechej se zastrait představou ílených rozvodových tahanic - svého manela zná, tak musí posoudit sama, zda to bude mít přiměřeně hladký průběh. Také komunikace s dětmi se dá zvolit velmi citlivě tak, aby trpěly co nejméně. Samozřejmě je to zatíí, ale můe to být snesitelná zátě, kdy s nimi bude mluvit sice dětskou mluvou (aby pochopily), ale pravdivě (aby ti věřily). Zkus jim to podat co nejpříjemněji á la o tatínka nepřijdete, mám ho pořád moc ráda, ale myslím, e jsem si tenkrát nevybrala úplně správně. Oba vás vak moc milujeme a budete to z nás cítit pořád.
Jiná věc ale je tvůj dalí potenciální partner. Neupřesňuje, o co v tvém novém vztahu jde, ale buď připravená na to, e se nemusí povést. A buď připravená na to nelitovat rozvodu ani v tom případě. Je důleité mít neustále na paměti, e ten nový mu je jen poslední kapkou, která tě měla odvést od nemilovaného manela - ale není tím důvodem. Důvodem je to, e mue nemiluje.
Take pokud se rozhodne pro rozvod, stůj pevně a věř si. Věř svým pocitům a pak nelituj toho, e ses rozvedla. Buď připravená nést vechny důsledky a třeba pak i skončit na čas sama. Já osobně si myslím, e mu, který enu odvádí od manela, větinou není jetě ten pravý. To bývá a ten dalí. Ten, kterého potká, a bude vlastně vědět kdo jsi a koho hledá. To přichází a po určité době samoty, kdy se pozná.
Někde jsem četla citát "jaká byla, takový přiel". Take ti osud uvádí do ivota takové partnery, na které jsi připravená. Myslím, e zatím na toho pravého připravená nejsi. Teď jen ví, e manel není ten pravý.
Drím ti palce, abys ve zváila a stála si za svým!
Není tady
Ahoj,na babinet u chodím číst příspěvky delí dobu a nějak z nich čerpám energii k tomu abych si ujasnila co chci.Příspěvek avalonky mi straně pomohl,moc díky:)
:-))))) avalonka, pekne napisane. :-)))) Zazila som nieco podobne a tiez to bolo strasne tazke rozlucit sa s partnerom, s ktorym som bola 7 rokov, ale inak to neslo. Je to par mesiacov a stale ma obcas prepadne pocit lutosti, ale inak sa to asi naozaj nedalo, aj ked sa tazko hadzu za hlavu spolocne prezite roky...
A este som mala pocit, ze som obratila svoj zivot hore nohami, lebo som vlastne zmazala celu svoju nalinkovanu buducnost ( svadba, prip. deti a vsetka ta istota ) a skocila som do sveta, v ktorom sa zrazu len tak placam. Napriek tomu, ze mam noveho partnera. POmaly sa zbavujem pocitov viny a silnie vo mne laska k novemu partnerovi, napriek tomu nechavam svoju buducnost otvorenu a uz nic neplanujem... Necham sa chvilu len tak niest prudom a uvidime. :-))))
Není tady
Faf,
mám z tebe ohromou radost! Přejít od PLÁNOVÁNÍ po NECHAT VĚCEM VOLNÝ PRŮBĚH a nechat otevřené srdce, mysl i oči co e mi ta budoucnost přinese - to je ohromný a úplně největí posun, který člověk můe udělat.
Chce to velikou odvahu (o tom víme své obě dvě), ale najednou cítí, e je "vechno správně". Těko se to vysvětluje, určitě mi rozumí. Já najednou cítila takovéto "staň se co se má stát".
Na jednu stranu jsem se toho pocitu trochu lekla, ale na druhé straně to byla obrovská úleva.
Plány, pětiletky, pevné představy o budoucnosti - to vechno je nanic. Smysl má jen čekat, co se stane a tomu pak flexibilně (kadý den, kadou hodinu) přizpůsobovat svoje dalí jednání. Je to ivot JEN ZDÁNLIVĚ těí. Nemít ádné jistoty toti znamená nemít ádné iluzorní jistoty. Jistoty toti neexistují a pokud si myslíme, e máme něco (někoho) jistého, tak pro nás osud chystá nejedno nemilé překvapení.
Je potřeba brát ivot tak, jak přichází.
pusu :-)
Není tady
No, ja som clovek, ktory dost lpie na svojich istotach, stale mam pocit, ze som ako rozhadzane puzzle, ale pomaly sa znovu skladam dokopy. Chyba bola mozno, ze som cakala pridlho, urobila som to rozhodnutie, az ked som mala pocit, ze ma roztrhne,ak to neurobim, ze uz neviem, ako dalej. Tiez som byvalemu ublizila, mohla som ten rozchod naservirovat inak, pre neho to bol blesk z cisteho neba, lebo odmietal pocuvat moje staznosti. Neveril, ze by to takto raz mohlo dopadnut. Bola to moja prva velka laska, doteraz nechapem, kam sa vytratila, okolie tvrdi, ze ja som dozrela, posuvala sa vo svojom zivote dalej, a on ze zostaval stale na rovnakej urovni. Neviem, asi maju pravdu.
Ale som strasne rada, ze som citala tvoje prispevky, lebo ma utvrdili v tom, ze je to normalne, ze sa to stava.
Trochu mam strach, co ak sa to stane znovu, co ak z velkej lasky ostane zasa len popol, ale s tym asi musim zit...
Není tady
faf, ale ak z tej velkej lasky zostane popol, moze byt ako vtak Fenix - znovu vstat z popola a zahoriet... nie je vzdy vsetko take ako to vydime my...
Není tady
Ví broučku, ono tu lásku nesmí brát příli fatálně. Pokud partnerskému vztahu - respektive jeho dokonalé podobě podle tvých představ - přikládá ve svém ivotě příli velkou váhu, pak jsi hrozně zranitelná. Vsází na kartu partnera příli mnoho. A jak by ti řekl kadý dobrý burzovní makléř, je dobré DIVERSIFIKOVAT RIZIKO. Rozloit ho.
Samozřejmě, e je partner velmi důleitý. Ale zase bych tu jeho důleitost nepřeceňovala. Pokud jí toti přecení, bude v křeči. Bude za kadým jeho (či svým) slovem, pocitem, pohledem hledat známku toho, e "u to zase není ono", e u "zase padám do starých kolejí", e u "zase se to začíná kazit".
Chce to celé odlehčit, chce to nadhled a úplně nejlepí lék proti vánosti je SMYSL PRO HUMOR.
Já mám problémy stejné jako ty. Taky si říkám "co kdy můj nynějí partner odejde, nebo ho opustím já - co kdy to zase nevyjde". Ale jakmile mi přijdou tyhle chmury, zajdu do fitka a tam to rozcvičím.
Neber sebe ani ivot ani lásku příli váně. Hodně ti to pomůe.
Není tady
Vdaka.
No, na toto som v podstate uz prisla, doslo mi, ze na tom minulom partnerovi som bola dost zavisla, mala som pocit, ze bez neho nie som cela, ze neprezijem par dni v odluceni. Vzal ale pracu, kde makal 15 hod. denne, + caste pracovne vikendy+ niekolkodnove sluzobne cesty. A mne doslo, ze sa zblaznim, ak to budem brat vsetko tak zufalo vazne, tak som v zaujme zachovania vlastnej psychickej rovnovahy zacala zit svoj zivot tak akosi mimo neho. Lenze vtedy som si uvedomila, ze nic v tom vztahu nie je az take ruzove a to bol vlastne zaciatok konca. Teraz sa strazim, aby som rovnaku chybu neurobila, odmietam byt na partnerovi taka zavisla no a koniec koncov som uz ovela starsia, ako vtedy, tak uz nie som neista atak podobne.
Skor ako o to, ze ma opusti partner, sa bojim , ze by to zo mna zasa vyprchalo. Niekedy mam pcit, ze mam dost rokov na to, aby som vedela co chcem, aby som mala normalny vztah s buducnostou a tak podobne...
Naozaj, asi nad tym pod vplyvom tych udalosti prilis premysla, chce to vacsiu lahkost.
Vravim si, ze sa nemam coho bat, budem sa vzdy spravat tak, ako to citim.
Není tady
Marta9 napsal(a):
Milá Marto,
je mi 41 a proívala jsem mimomanelské vztahy hned od začátku manelství. To asi také proto, e můj mu byl kliďas a ani ve snu ho nenapadlo, co si vzal za potvoru, která si straně ráda uívá zivota a divokého sexu. Také jsem dlouhá léta brala manela jen jako odpovědnou osobu,na kterou je spoleh a který pohlídá děti, kdy já si někde, občas i přes noc uívám. Výmluvu jsem si vdy lehce vymyslela,plně mi důvěřoval.Ale vnitřně jsem o něho nechtěla přijít, máme spolu 2 děti, je odpovědný, milý, pozorný,ikovný.A mám ho ráda.
Při stopu jsem se vak jednou seznámila s muem, o 9 let starím, obchodním zástupcem, který měl pro mě vdy dost času. Vynechám řadu podrobností e byl enatý,3 děti a nerozuměl si se enou. Hned na začátku jsem mu dala ovem najevo, e já se rozvádět nemíním, e je přeci fajn zábava nevázaná, kterou jsme si spolu uívali plnými doukya sexu. v tomto jsem stála vdy pevně na zemi, protoe kdy se z mileneckého vztahu stane manelský, kouzlo je v tahu (mimo případy alkoholíků apod,kdy je to víc ne nutností).Vztah se po 9 letech prozradil, vichni 4 jsme si proli peklem, můj mu to natěstí ustál - chtěl se několikrát rozvést, protoe několikrát jsem poruila slib,ale několikrát jsem ho uprosila.Díky tomu ovem taky začal haprovat vztah s milencem, měla jsem velký strach z opětného prozrazení a více u bych manelství nezachránila.Vdy při proení jsem si uvědomovala najednou, jak vlastně manela miluju, e pro mě znamená mnohem víc ne kdokoli jiný, o dětech a rodině jako takové nemluvě. Nikdy bych toti toto ve nemohla vyměnit za pouhého jednoho chlapa a spoustu problémů.
Dnes jsem definitivně vztah s milencem ukončila,dřív mě ty nucené rozchody s ním bolely, dnes je mi to u fuk, dozvěděla jsem se od něj navíc nepěkné věci kterými mě v rámci rozchodu najednou častoval v mailech, no prostě zlatý manel a vůbec u mě přela chu tímto na podobné zálety.Jezdíme nyní s manelem spolu do práce i z práce, diskutujem odpoledne u kafíčka a vůbec, asi tím věkem jsem u snad zmoudřela a zklidnila hormon.Jsem spokojená a těíme se spolu na sebe odpoledne u v práci.
Tobě bych poradila jedno - vybouři se, proč si něco odpírat, ale tak,a nepřijde o rodinu, on toti i ten milenec má svoje mouchy, nemysli. Uívejte si spolu, buďte obezřetní ale stůj pevně na zemi, pokud nemá ádný váný důvod k rovodu.
Jano, zaujal mne tvůj příběh. Můj je napsaný také v tomto fóru pod názvem Láká mne nevěra. Nechce se mi to celé tady psát znova, ale zajímal by mne tvůj názor na můj problém, mohla bys na něj mrknout? I kdy, po pravdě řečeno tuím, co mi odpoví, ale přece jen, teď, po tvém "napravení" to třeba uvidí jinak.... Díky! Ača
Dámy,
díky vám za dobrou společnost a postřehy ze ivota. U několik let procházím stavy euforie a depresí, ilených výčitek i pocitu naprostého blaha. A dnes při čtení tohoto fóra mám poprvé pocit, e v tom nejsem sama a e bych se třeba mohla časem i na stránkách svěřit, protoe sou tady enský, co mě nebudou soudit, ani poklepávat po rameni, ale prostě o "tom" rozumněj - nevěra) dokáí bez zbytečných skurpulí mluvit. Díky a hodně těstí nám vem pro dobrá rozhodnutí.