|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Renčo, ano brácha bydlí s ním. Je to byt po mamce, který zdědíme my s bráchou. A já byt mám, tak se chci dědictví vzdát a bude to bráchy.
Jste hodné, že mi píšete. Dívám se na to teď i trochu jinýma očima. Popravdě, jsme vždy za něho s mamkou vše vyřešily a zařídily. On je v některých věcech dost nesamostatný a nespolehlivý. Jeden čas byl i dlouho bez práce a z té doby se nastřádalo strašně dluhů, neměli jsme na splátky a naskákalo všude spousta úroků. No a my s mamkou jsme vždy všechno zaplatily. nejednou jsem si musela vzít půjčku na zaplacení různých dluhů. No, a on asi očekává, že se tak budu chovat stále. Že se o něho budu starat a věnovat mu péči jako mamce. Ale to už nejde. Já už prostě nemám sílu, jsem samo dost bezradná, nevím co se sebou a nemůžu se starat ještě o něho. Kamarádka mi říkala, že mě nemůže takhle využívat, že je to vlastně cizí člověk a my ho bereme jako vlastního a snažíme se k němu i tak chovat, ale on toho nemůže zneužívat.
Včera jsem si hezky popovídala s bráchou, on je hodně rozumný. řekl mi, že každý se s tím vším vyrovnáváme po svém. A že je pravda, že chlapi to vše prožívají trochu jinak úviz to chození na hřbitov/.
Prý s ním měl vážnou rozmluvu a řekl mu, že musí svoje chování ke mě změnit. Tak uvidíme, zatím jsme spolu ještě nemluvili.
Nevím proč, ale já se chovám jak malá holka. Mám pořád pocit, že nedělám nic dobře, že by se na mě mamka zlobila. Že i pro ni jsem mohla udělat něco víc. Nevím proč, ale nemůžu se zbavit pocitu, že se mamka na mě zlobila, když umřela. Je to normální? Nebo už mi vážně definitivně hráblo?
Není tady
Simono, z toho, jak píšeš, že si myslíš že nic neděláš dobře a že se na Tebe mamka zlobila asi vyplývá, že si nějakým záhadným způsobem dáváš vinu za mamčinu smrt. Nebo přinejmenším, žes mohla něco udělat. (Jak píšeš).To ale není pravda! Jsou určité události, které se prostě zvrátit nedají, i dyž se snažíš sebevíc. Je to prostě takový běh života. Zkus se smířit s tím, že i nespravedlivá smrt patří k našim životům, nedá se nic dělat. Pokud si budeš pořád nacházet něco, kvůli čemu by sis mohla dělat výčitky, tak se usoužíš a Tvůj život nebude stát za nic. Ne nadarmo se říká, že po bitvě je každý generál. Tvůj taťka (a vlastně i Ty) má štěstí, že bydlí s bráchou, to by byl asi ještě bezradnější. Ale musí se naučit starat sám o sebe, i když to půjde ztěžka. Můj taťka je asi podobná povaha. Bez mamky by byl naprosto bezradný (on má ještě takové myšlení, že když vyvstane nějaký problém, chce skákat z mostu). Vše je pro něj neřešitelné. Mamka byla a je vždy na všechno sama. Veškeré problémy a vyřizování je na ní. Dej mu trochu času,ale moc neustupuj. Hodně sil.
Ahoj Judy to píše moc rozumně a má pravdu, ale sama vím, že se doteď obviňuji, že jsem mohla něco udělat, že mohli taťku ještě operovat, že jsem tam měla udělat scénu, někomu zavolat,podplatit. Prostě NĚCO udělat. Moje mamka má zase výčitky, že taťka tak pracoval, pořád se rozčiloval a já jsem ho ještě nechala se dřít na naší stavbě. Obě si můžeme donekonečna říkat, že taťka byl prostě takovej a nedokázal by sedět doma na zadku, ale když tě ta depka chytně, tak žádné rozumné argumenty nepomáhají. Mě se jednu dobu taky zdávaly hrozný sny, jak je taťka naživu, ale říká že už nás nechce vidět, že jde pryč. Bylo to strašné a měla jsem z toho fakt divný pocit, člověk si to hned s něčím spojí, např. ty moje výčitku a je to! Ještě že si mi pak zdávají i ty hezké sny, ze kterých se nechci probudit, kdy se taťka směje,vše je OK, jako dřív.
Taky si vždycky, když se mi něco nepovede a třeba mám depku nebo bulím říkám, kdyby mě viděl taťka hned by mě seřval, proč bulím a ať to koukám udělat pořádně. Minule jsem i seřvala manžela, když u hrobu nějak nadával kvůli sněhu, ať se alespoň před taťkou mírní, tak se na mě tak podíval a asi si řekl, že mi hrabe! Neboj nejsi sama! 
Držím ti palce, ať to s taťkou nějak zvládnete! Časem se vše tak trochu ustálí.
Není tady
Simono, je to pravda, nejsi sama. Asi svým způsobem hrabe nám všem. Teď zrovna myslím ten pocit viny. Také jsem měla výčitky, že jsem měla.........a neudělala.
Já měla výčitky, i když ještě žil. Výčitky, typu, že jsem se styděla za to, že jsem zdravá a nic mě nebolí a on tak trpěl. To tenkrát bylo dost hrozný, já se bála před ním i najíst, jedla jsem tajně, bylo mně trapné, že jsem měla třeba hlad a on už nemohl skoro jíst, apod. Bylo mně trapně, že jsem třeba v noci, když už jsem byla šíleně unavená, usnula a on chodil po bytě, protože měl bolesti. To jsem se okamžitě vzbudila a už nespala a .......... Já jsem se prostě před ním styděla za své "zdraví".Když manžel umřel, trpěla jsem dále. Vyčítala jsem si kdejakou hádku z minulosti, .......... pořád prostě člověk hledá vinu jakoby v sobě. Nevím, proč to tak vlastně je. Proti této nemoci nemůžeš vlastně udělat nic. Buď má ten nemocný štěstí nebo nemá. Můj muž třeba tak strašně bojoval, byl strašně silná osobnost, ani na vteřinu si nepřipouštěl, že by "to nezvládl" a prostě, chybělo mu to štěstí.
Není tady
Jste hodné, že mi píšete. Rozmluva bráchy s nevlastním taťkou pomohla. Vážně se ke mě chová jinak. Možná si neuvědomoval co mi pořád říká. Asi tím jak jsem ho poslouchala to stále gradovalo. Teď je na mě moc hodnej. Uvidíme jak dlouho to bude trvat.
Vidím, že máme stejné pocity všechny. Mám také hrozné výčitky, že jsem stále tady, že se raduju. Vsugerovala jsem si představu, že nemám právo být šťastná. Že když se raduju, tak mě mamka vidí a je ji líto, že pro ni nesmutním. Mám úplně zamlženej mozek. Přitom mamka taková nebyla, chtěla pro nás to nejlepší. Tak nevím proč si to pořád myslím. Musím se snažit začít trochu žít, věnovat se příteli a být na něho zase hodná. Prostě už nemůžu nic udělat, čas už nevrátím. Měla jsem také depku z toho, že se u nás ve firmě dějou velké změny a já se bojím o práci. Tak nějak na mě všechno padlo. Ale mamka také vždy všechno zvládla a určitě by chtěla, aby jsem byla šťastná a žila dál. Brácha je v tom trochu jiný, říkal mi, že za vším musel udělat tlustou čáru a musí jet odznova. Hodně se teď soustředí na práci a hodně se mu daří. Mamka by na něho byla opravdu pyšná. Ve skrytu duše doufám, že nás vážně vidí.
Není tady
Simono, tak ti přeju abys to dokázala, já to moc nedokážu. Jasně žiju, chodím mezi lidi do práce, dokonce se i bavit, ale už to není ono, nějak se nedokážu radovat. Ta bolest je pořád hrozně velká. Vždycky když je nějaká pěkná chvilka, tak si stejně alespoň v duchu řeknu, kéž by to bylo jako dřív! Tak bych se radovala! Můj manžel mi říká, že se do toho moc zahrabávám a pořád o tom přemýšlým, ale já už jsem prostě taková. Nejšťastnější jsem ve chvílích, kdy jsem všichni spolu, jako třeba tento víkend, kdy jsme vzali mamku na chatu na hory. Bylo to super, bylo krásně, neteř dělala blbiny, mamka se smála. V těch chvílích jsem asi opravdu zase šťastná, když vidím jak se mamka směje!
Není tady
Renato, tak to jsme dvě, co to nedokážeme. A já ani po 3 letech nedokáži být "doopravdy" šťastná. Ano, mám také ráda ty chvíle, kdy jsme všichni, teda právě, ne všichni, pohromadě. To se také směji, jsem v tu danou chvíli šťastná. Ale úplně se hrozím toho, že ta chvíle pomine a zase ........... Takže už si vlastně ani neumím tu krásnou chvíli pořádně vychutnat, protože přemýšlím, že třeba krásný víkend skončí a ............ Někdo dokáže udělat tlustou čáru. Kéž bych to uměla.
Není tady
Není to jednoduché, dokola si můžu opakovat, že začnu normálně žít a nebudu se trápit, ale něco jiného si to říkat a něco jiného je se tak chovat. Bráchu obdivuju, že mu to jde, udělat za vším tlustou čáru. Já tohle nedokážu, pořád se budu babrat v tom, jaké to bylo dřív a proč se to všechno stalo. Nemyslím si, že by brácha měl mamku míň rád, ale dokáže se s tím vším líp vypořádat. Možná je to i tím, že chlapi tyhle věci prožívají jinak.
Není tady
Kaluto, na tohle určitě myslí každý. Co jsem starší, tak nemám ani tak strach ze smrti, jako z umírání.ˇČasto ve svém okolí vidím, že někdy smrt je vysvobozením a to umírání může být štrašně krutý... Samozřejmě, že mám hrozný strach o své blízké a v duchu si ani nechci představovat, co by se všechno mohlo stát. To by nešlo ani žít, s takovým strachem. Myslím, že nejhorší je taková ta bezmocnost, pokud je člověk odkázený jen na ty druhý, když zůstane upoutaný na lůžko nebo když je psychcicky nepřítomný. Z toho všeho mám strach a určitě všechny lidi. Možná je špatně, že se o tom trochu nemluví víc, každý se bojí ty slova vyslovit.
Není tady
Naprostý souhals s Ivetou X. Já si navíc nemyslím, že je to tak jisté, že po smrti nic není. Já například s mojí babičkou, která umřela před mnoha lety mluvím dodones, třeba jen tak beze slov, když se dívám na její fotku a vzpomínám na ni. Mám pocit, že i ona je zrovna se mnou a je mi přitom moc dobře. Myslím, Simono a Renato, že i Vy to jednou budete prožívat.
Kaluto, musím ti říct, že tyhle pocity jsem začala naplno pociťovat, když mamka onemocněla. Strašlivá panika ze smrti. Nebála jsem se o sebe, ale o mamku. To, že jsme si byly hodně blízské ve mě vyvolávalo pocity, jako že umírám já. Nevím jak to prostě vyjádřit, že jsme jako jedna osoba, snad mě chápete. Podobně jak píšeš ty, špatně od žaludku, panika, černo před očima. Víš, cítila jsem tu hrůzu co cítila mamka. Ona se mě na to jednou zeptala, "že máš pocit, jako kdyby se to dělo tobě?" A měla pravdu. Jediné co ti můžu poradit je, snaž se žít naplno, nemysli na smrt. Když bude mít přijít, příjde a ty s tím nic neuděláš. Já zpětně hrozně lituju promarněné doby, že jsem si víc mamky neužívala, ale myslela na smrt a umírání. Mamka možná měla trošku štěstí, vždy se bála bolesti při smrti, myslím, že moc netrpěla, na to jakou měla nemoc /hodně lidí při umírání hodně trpí/. Já se navíc už moc smrti nebojím, že bych chtěla umřít to ne, lhala bych kdybych tvrdila, že ano /i když byla doba kdy jsem vážně chtěla/. Ale teď vím, že mamka už tam je a já jednou půjdu za ní. Proto jsi mladá, užívej maximálně života, zdraví, mládí. Špatné věci příjdou a nemá cenu na ně myslet. Snažím se, i když mi to moc nejde, to také tak dělat.
Judy, moc bych si přála mít tyhle pocity. Pořád se na mamčinu fotku nemůžu podívat.
Není tady
Zvláštní, přesně jak píše Simona. Také nemám strch ze své smrti. Vím, že už tam manžel je, takže se nebojím (to je stejně divné myšlení, nevěřím, že něco je). Hrozně se ale bojím o druhé, své nejbližší. Každý den si říkám. Proboha, pokud by se mělo něco stát, ať jsem to já. Bolest ze ztráty milované osoby je větší, než strach o sebe.
Není tady
Když jsme čekali tu dlouhou dobu v nemocnici až taťku odoperují, pořád jsem si nedokázala připustit, že taťka umře, i když to bylo to první, co mi doktor do telefonu řekl, když jsem volala co je s taťkou. Dobu nám totiž nechtěli nic říct a pak hned přijeďte jde na operaci a může umřít. Ani jsem to nedokázala říct ostatním. Byl tak zdraví a silný, že jsem si říkala to ne, to se nám přece nemůže stát. Co to ten chlap říká! Bylo to jako v těch filmech jak lidi čekají na chodbě na doktora a podle jeho tváře se snaží odhadnout jak to dopadlo. Jeho tvář byla klidná, ale taťka stejně do týden umřel, takže veškeré naděje které nám dávali byly marné. Jezdili jsme každý den přes 200 km za ním a já jsem si ani na minutu nepřipustila že umře, možná proto to byl pro mě takový šok! Od té doby mám panickou hrůzu, když zazvoní telefon kdy nemá, když někdo z rodiny někam jede jsem jak histerka a chci aby mi hned volal. Stejně je na tom i mamča. S každým se teď loučím pusou a objetím. Už to nedělám tak ledabyle jako dřív! Nebojím se tak toho že umřu, bojím se toho jaký smutek a bolest by to způsobilo mým nejbližším. Smrti jsem se bála už od malička a v duchu se modlila, aby mi neumřeli rodiče a segra. Nevím, jestli je to normální, ale já si stejně moc normální nepřipadám.
Není tady
Renato, u někoho je to normální. Anebo nenormálních lidí je více. Já dřív, když jsme ještě byli všichni pohromadě, třeba večer (když všichni spali ve svých postelích), jsem v sobě cítila takové to "absolutní štěstí". Někdy ale mě zničehonic přepadla taková hrůza, že by se mohlo něco stát, že jsem to málem nerozdýchala.
Je pravda, bylo to naštěstí jenom občas. Možná, když je člověk šťastný, tak má neustále strach, aby o to své štěstí nepřišel. Teď, když v tom bytě ležím sama, tak pocity štěstí už nezažívám, ba naopak, pocit panické hrůzy, že by se někomu mohlo něco stát,je skoro pořád. Možná je to vše tím, že jsem (to jsem o sobě zjistila), závislá na druhých. Já byla závislá na manželovi, dětech. Byli pro mě vším. Divné je to, že já nejsema typ "domácí puťky"( tím chci vystihnout, že jsem neseděla pořád doma, nešůrovala, nevařila), ba naopak, měla jsem ráda i svou práci, společnost, měli jsme s manželm volnost, každý měl své koníčky, své známé. Nepotřebovala jsem s ním být 24 hod. denně.Ale na druhou stranu, rodina, to byl pro mne takový ten ostrov jistoty. Nevím, jak to přesně vyjádřit. Vím, že je spousta žen, co také ovdoví, ale za čas dokáží zase žít. Najdou si třeba i partnera. Pro mě je můj muž pořád "živý". Pořád je se mnou. Abych pravdu řekla, ničí mě to. Celým srdcem ho mám v sobě. A moc to bolí. Ničí mě to proto, že bolest neustupuje. Tak si pořád říkám, copak budu žít v bolesti do konce života? Proto ta nechuť vůbec žít. Vše pěkné vlastně zastíní smutek a trápení. A nedokáži se z toho vyhrabat. Proto si myslím, že jsem byla na svém muži závislá, ale nikdy jsem si to neuvědomovala. Také už vím, co to znamená, "nemohu bez tebe žít".
Není tady
Ahoj Pajo, když čtu tvoje řádky jako by je psala moje mamka. Je na tom stejně i když o tom moc nemluví, aby nám náhodou nepřidělávala starosti.Nevím, jestli bych dokázala přijmout někoho jiného v jejím životě, ale strašně bych chtěla, aby byla zase šťastná, alespoň trošičku. Ona teď říká, že jí stačí ke štěstí když jsme šťastní my! Asi víš o čem mluvím. Všechno je tak jiné, už nikdy to nebude jako dřív. Pořád už prostě někdo bude chybět! Mamku taháme všude možně, aby neměla čas moc přemýšlet, vždycky říká, že je jak náš ocásek, ale já jí říkám, že bez ní to prostě nejde, že ji potřebujeme!! Je hrozné když si představím, jak říká mamka, že pro ni už život skončil. Proboha je tak mladá a klidně tady může být třeba 30 let a SAMA!
Nevím jak vás utěšit i když se o to strašně snažím!!
Není tady
Pájo, museli jste mít s mužem nádherný vztah... Já například žiju se synem také sama - a spokojeně, ale obrovský rozdíl je v tom, že já jsem si to sama vybrala (zpočátku donucena okolnostmi) a Vy jste v tom nedobrovolně. Taky nevím, jak bych Vás utěšila, i když bych moc chtěla. Tak se držte.
Ahoj holky...po delší době jsem si přečetla Vaše příspěvky a tak vás aspoň maličko pozdravím. I u mne zůstává duševní stav stejný. je mě však již fyzicky lépe a proto se snažím nebýt moc doma. Když jsem třeba s dětmi nebo s kamarádkou na horách, je to lepší....ale už nemohu jako dřív zavolat...."Ahoj Zděndo, jsme ...tam a tam...večer ahoj"--On vždy odpověděl" dávej na sebe pozor, maminko!". A když jsme přijeli, byl schopen pro nás udělat aspoň brambory a vaječnou omoletu....a byt nebyl prázdný......Zdenka
Judy, abych pravdu řekla, já nevím, co je to vztah "nádherný". Ano, svého muže jsem milovala a myslím, že i on mě. Ale ne, že bychom se za ta léta nehádali, někdy nesnášeli, to já považuji za normální. Ale je pravda, že můj manžel byl pro mě ten nejlepší člověk na světě. Ve svém okolí neznám podobného mužského. Ono také, víš, my jsme se vlastně vzájemně vychovali "k obrazu svému". Já se s ním seznámila v 17. A už v těch 17 jsem věděla, že je to partner na celý život. Fakt, takových lidí, jako byl můj manžel se rodí málo. A proto je strašně nespravedlivé, ža takový člověk musel odejít. A po takovém člověku zůstane nenahraditelná prázdnota.
Není tady
Ahoj všichni, máte pravdu ta práznota se strašná! Můj taťka byl ten nejbáječnější člověk kterého jsem znala. Na nic si nestěžoval a že měl na co, bral život takový jaký je! Snažil se prostě normálně šťastně žít s námi! Taky měl samozřejmě své chyby, nebyl svatý, ale to má snad každý. Jedno vím ale jistě, lepšího tátu jsem si nikdy nemohla přát a možná proto to tak strašně bolí. Byla jsem jeho holčička.....už zase brečím.... nedá se o tom ani psát. Ono když spolu rodina přežije to dobré i to zlé tak ji to tak nějak stmelí a pak když někdo chybí ta díra je veliká a strašně bolí!
Upravil(a) Renata (27. 3. 2006 11:30)
Není tady
Paja1 napsal(a):
Judy, abych pravdu řekla, já nevím, co je to vztah "nádherný". Ano, svého muže jsem milovala a myslím, že i on mě. Ale ne, že bychom se za ta léta nehádali, někdy nesnášeli, to já považuji za normální. Ale je pravda, že můj manžel byl pro mě ten nejlepší člověk na světě. Ve svém okolí neznám podobného mužského. Ono také, víš, my jsme se vlastně vzájemně vychovali "k obrazu svému". Já se s ním seznámila v 17. A už v těch 17 jsem věděla, že je to partner na celý život. Fakt, takových lidí, jako byl můj manžel se rodí málo. A proto je strašně nespravedlivé, ža takový člověk musel odejít. A po takovém člověku zůstane nenahraditelná prázdnota.
Pajo, je to nespravedlivé, když Ti odejde takový člověk, ale buď šťastná, žes ho vůbec potkala. To mě se to nepoštěstilo. Vím, že to není žádná útěcha. (Moc se omlouvám za zmatky dvojím odesláním).
Ano, vím. To si také teď neustále říkám, abych vůbec nějak přežila. "buď šťastná, žes ho potkala". A vlastně můj současný život je jedna velká vzpomínka. Ale o to víc to bolí. A když si představím, že jsem ještě celkem mladá a můžu tady být třeba i 30 let, tak si říkám, nechci stále žít v bolesti. Možná za pár let bude menší, ale já si svůj současný život nevybrala, někdo mně ho podstrčil a vůbec se mi nelíbí. Hlavně také neustále řeším manžela, je mi líto, že tady není on. Že odešel tak mladý, nestačil toho spoustu udělat, svět se prostě točí i bez něho. A s tím já se pořád nedokáži smířit (myslím jakoby za něho). Nedokáži si říci, konec, tečka, on už nepřemýšlí. Možná jsem ovlivněna jeho "koncem", který se mně vryl do mozku, srdce a vytlačí vše ostatní. Tím myslím ten poslední měsíc, i když to neříkal nahlas a stále bojoval, tak tušil, že už prohrál. Tak takové ty věty, proč zrovna já, vždyť jsem ještě mladý, ještě chci tady být s vámi, já chci ještě žít,........... proč já...........a ten jeho pohled....... Ten, kdo toto nezažil, to je taková hrůza, kterou si nedovede nikdo představit. A s tím já se prostě nedokáži vyrovnat. Já vím, že mně nikdo nedokáže pomoci, jenom se z toho potřebuji vypsat. A tady jsou lidé, kteří zažili něco podobného, tak pochopí.
Člověka toto vše změní a nemyslím, že třeba k lepšímu. Jak já bych chtěla být zase ta veselá, zábavná, šťastná holka, ale prostě to nejde. Nedokáži být ani veselá ani šťastná. A to mě mrzí. Prostě nic není jako dřív. Koukám na sebe jako na cizí osobu a vůbec se sobě nelíbím (nemyslím teď samozřejmě fyzicky). Ale tomuto prostě neumím poručit. Když jsem někde ve společnosti a lidé se baví, tak mě rozčiluje o jakých to blbostech se baví, co to za volo---ny řeší. Ale na druhou stranu jsem na sebe naštvaná, že to už nedokáži, protože vím, že toto je normální, toto je normální život. Nemůže člověk žít jenom ve stínu smrti.
Není tady
Pajo, jako bys psala z duše mojí mamky nebo mě. Víme moc dobře, že musíme žít dál, že se svět nezastavil a taky se o to snažíme. Je pravda, že když srovnám své šance a šance mojí mamky a tvoje na "zase normální život", vůbec nestojíme na stejné startovací čáře a to je ta krutá pravda. Moje mamka vždycky říká, že pro ni už život skončil a já jí za to vždycky nadávám, ale když se nad tím zamyslím, tak si taky nedovedu představit, že bych měla žít bez manžela. Všechny ty běžné drobnosti a plány do budousnosti se navždy zhroutí. Už není s kým plánovat, za kým se vracet domů, komu volat, není ke komu se tulit v posteli (když neberu vnoučata). Pro mě je nejhorší ten pocit, že vím, že uvnitř je na to mamka pořád sama i když je nás kolem spousta! Pořád se o tom nedokážeme bavit. Obě víme, že ta bolest je strašná, že nás to až někdy dusí, ale máme strach, aby ta druhá nebrečela, tak radši mlčíme a trpíme!
Když mi někdo řekne, že čas léčí, tak říkám že to není pravda, čas pouze tlumí bolest!
Upravil(a) Renata (28. 3. 2006 9:18)
Není tady
Pájo, pro mne je také nejhorší, když si vzpomenu na mamčiny oči. Je mi z toho až špatne, když si to vybavím. Ty prázdné oči plné bolesti. Nevím proč, ale ke konci už jsem se ji do očí nedokázala podívat, strašně mě to děsilo, to že pozná, že já něco vím. Jsem strašný slaboch, hrozně se za to nenávidím. Včera jsem nemohla usnout, stále se mi vrazeli vzpomínky na mamčin poslední den. Stále si to přemítám v paměti, co jsem udělala špatně. Nejstrašnější je, jak mamka kulila očka, chvíli před tím než zemřela, jako kdyby viděla něco co my ne, něco čeho se strašně bála. Je ted hrozně. Přesně jak píšeš ty, mám v paměti ty poslední chvilky a pořád si myslím, že se mamka na mě zlobí. pořád se týrám těmi hroznými vzpomínkami. Někdy mám pocit, že jsem špatná a zlá a proto si nezasloužím být nikdy opravdu šťastná. Jako by mi ty hezké vzpomínky někam zmizely a já pořád myslím jen na to špatné a jak jsem zklamala.
Není tady
Ahoj Simčo, tyhle výčitky má asi každý. Ten film posledních dní se vrací pořád. Výčitky mám taky, u nás to sice bylo rychlé, ale nikdy na to nezapomenu. Nemůžu si vzpomenout na taťku jak byl zdraví, ale pořád ho vidím v té nemocnici, jak tam leží. Když jsme u něj byli, to už jeho mozek nežil, pořád jsem si říkala, že se přece musí probudit, že když na něj budu řvát nebo brečet, že mě uslyší a probudí se. Pořád voněl jako taťka, všechno....... bylo jako dřív....srdce mu tloukto, dýchal, jen už nás neslyšel....vypadal tak strašně klidně. Ptali jsme se jestli měl bolesti, jestli trpěl a oni nám říkali že vše bylo ve spánku. Asi by nás to mělo uklidnit, protože usnul jako relativně zdraví člověk a už se nebrobudil, netrpěl jako vaši blízcí, ale mě to stejně nepomáhá. Už nemůžu psát...
Není tady