6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Víš Simono, já sem chodím jako pozorovatel. Mohla bych asi říkat, kdo všechno u nás na rakovinu zemřel a jak to bylo zlý, ale přiznám se, že tety a strejdové mi asi nikdy nebyli tak blízko jako rodiče. Měla jsem to "štěstí" narodit se době, kdy většina mých příbuzných byla v důchodu. Máma diagnózu RAKOVINA poprvé uslyšela v listopadu minulého roku. Pak následoval kolotoč - informace, doktoři, hledání, utěšování, návštěvy, transporty, telefonáty. Při tom všem běhání a zařizování co možná nejlepší péče jsem emoce potlačovala do ústranní. Nejspíš to nebylo příliš chytré, ale pro daný moment nezbyté. Je únor. Máma má po mastektomii ( za pět mint dvanáct!) a větší štěstí, než když slyšela, že tím pádem je věc v pořádku, jsem v jejích očích nikdy neviděla. Dětsky neskrývanou radost uměl mít vždy jen táta. Ovšem všichni víme, že věc je "v pořádku" momentálně. Od teď se každé tři měsíce budeme spolu klepat, jak dopadnou další testy. Psychicky to ničí asi všechny. Dokud měla problémy se srdcem, cévama - řádově děvět operací, pořád převládala míra jakési jistoty, že to bude v pořádku. Před tímto desátým zákrokem se něco změnilo.. a už to nejspíš nebude nikdy jako dřív. Strach je intenzivnější a pocit, že už je příště neuvidím je téměř každodenní. A to nejspíš na obou stranách. Nevím někdy, jestli je horší žít s vědomím, že to každou chvíli může přijít a nebo se vyrovnávat s tím, že to už přišlo. Vzhledem k tomu, že ani dnes se neumím dost dobře vyrovnat s tím, že to přijít může, nevím jak radit někomu, kdo je už za druhým bodem. Nedovedu si to ani představit. Bohatě mi stačí vědomí, že se budím s pocitem, že jsem možná dnes měla poslední šanci být s ní... Jediné, co bych Ti chtěla popřát je hodně síly a životní energie.... aby sis i z toho smutku vzala to užitečné.
Není tady
Ahoj Simčo, hlavně nemysli na to, že tu nemoc máte v rodině a tebe jednou nemine. U nás je to taky (3 lidi z dědečkovy strany a všichni na rakovinu žaludku) a na genetice nám doporučili chodit na testy. Už jsme je teda absolvovali a musím říct, že to byla úleva, když přišli negativní výsledky. Ale je pravda, že když na to člověk bude myslet, tak si to akorát tak vsugeruje a ze stresu jsou všechny tyhle hnusný choroby. Umím moc dobře radit, ale taky mám z toho strach. Navíc mám okolo sebe teď dost mladých holek, které onemocněly rakovinou prsu. Naposled moje kamarádka, dozvěděla jsem se to před 14 dny, je jí 34 let a má dvě malé děti. Navíc je to lékařka. Tak raději vůbec nemyslím na to, že by to mohlo dopadnout jinak než dobře. Zítra to bude už třičtvrtě roku co táta náhle umřel a já musím říct, že už jsou i dny, kdy na to myslím míň. Tak snad to bude i u tebe lepší. Je dobře, že jsi se neuzavřela do sebe a snažíš se žít dál jak jenom to jde. Já tady teď mám 4 měsíční miminko a musím říct, že to je ta nejlepší terapie, která může být a úplně pro všechny. Mamka i babička jsou tu skoro pořád a hned vidím, jak se jim zvedne nálada, když se na ně ten drobek začne řehtat. Jo a už jsem udělala podle mýho pořádný krok ke smíření se situací-dokážu se už dívat na taťku na videu, i když je to hodně divný, je tam takovej...no prostě živej, ale když je mi smutno tak si to pouštím.
Není tady
Potvůrko a Verčo díky. Jse z tohodle nového uspořádání zmatená, takže jsem si nevšimla, že si musím dát stranu 2. Ale to jen na okraj.
Já se bohužel na mamku pořád nedokážu podívat ani na fotce, máme natočené video z Vánoc a to už vůbec ne. Ale třeba to časem půjde. Je hnus, že to mají tak mladí lidi, nějak mi připadá, že je toho víc a víc. Nám také doporučili genetické testy, ale já se jich dost bojím. A hlavně změnilo by to něco? Miminko musí dodávat tolik pozitivní energie. Mě když navštíví kamarádka se svým chlapečkem /jsou mu 3 měsíce/, tak je mi vždycky hned líp.
Víš potvůrko, když byla mamka nemocná, tak jsem měla permanentní pocit hrůzy a strašného neklidu. Bylo to hodně vyčerpávající. Byl to opravdu divný stav. Je pravda, že když mamka zemřela, tak se mi takovým zvláštním způsobem ulevilo, nebo nevím jak ten pocit přesně popsat. je vážně vyčerpávající to, že člověk neví na čem je a co bude dál. Snad pochopíš, jak to přesně myslím. nneí to tak, že by se mi ulevilo a byla jsem ráda, že jsem se mamky zbavila, bože to ne. Spíš zmizel ten hroznej neklid a zůstal pocit prázdnoty.
Není tady
My jsme nebyly s mamkou na genetice, ale přímo u gastroenterologa na vyšetření žaludku a náběru, jestli máme Helicobacter, který tu rakovinu způsobuje, protože děda ho měl. Takže po tomhle vyšetření se mi ulevilo. A stačí prý za pár let to zopakovat, pokud nebudeme mít žádné potíže. Docela nás zklidnil. Teď jsem byla za kamarádkou, tak jsme to probíraly a musím říct, že jí dost obdivuju jak to zatím zvládá. Je na začátku, ale má velkou podporu od všech okolo. Dokonce se jako kamarádi necháváme s ní vyholit hlavu, protože přijde o vlasy. A já jí pořád říkám, že musí myslet na to, že má povinnost vychovat dvě děti a nepustit tu mrchu, aby jí dostala. Zní to blbě, vím, že se mi to kecá. Ale jsem ráda, že o tom mluvíme, protože ze začátku jsem nevěděla co můžu a co ne, jak se vůbec chovat, co dělat, aby jí to nebylo nepříjemné. Jinak Simčo, já jsem se na tátovo fotky mohla dívat hned, vlastně jsem chtěla i když to bylo takový sebemrskání, pokaždý jsem u toho bulila. Ale teď jsem poprvý před vánoci zkusila to video. Ze začátku jsem to obrečela a po pár dnech mi bylo smutno, tak jsem si ho pustila znova a už to šlo i bez brečení. Dokonce můj druhý syn, je mu 5 si vyžádal, že chce dědovo fotku do pokojíčku vystavit. Akorát když přijde mamka, tak ji raději uklízím, protože ani doma nemá tátovo fotky vystavené, zatím to ještě nedokáže. Je to pro ni určitě daleko horší.
Není tady
Ahoj Simonko, každý týden se dívám,zda nepíšeš. Nikde nikdo. Až teď. Nemám moc času nyní, ale vzpomenu si na tebe každou chvíli.Já se snažím, co to dá, ale s jarem bude spíš hůř, než líp...
Ahoj Simono a Zdeno. Tohle trápení mě provází už celý rok. Před rokem manželovi - jsme spolu již 32 let - diagnostikovali rakovinu. Máme za sebou chemoterapii, ozařování a nyní novou chemoterapii. Kdykoliv jsem loni četla Vaše příspěvky, poznávala jsem svoje starosti. To kolísání mezi beznadějí a optimismem podle toho, co řekli lékaři a dodávalo mě to sílu. Protože jsem poznávala, že tyhle ty samé starosti a problémy mají i ostatní. Že tím neprocházím sama, že sama neprožívám tu krizi a naději. Když to povídáš ostatním, kteří to neprožili, tak to nepochopí. Může jim to být líto nebo mohou trochu sdílet tvou starost, ale neprožili to. Pořád věřím, protože jinak by to nebylo k životu. Manželovi je střídavě špatně a lépe. Ve středu jsme byli na další chemoterapii. Teď je manželovi špatně. Já vím, že se to zlepší tak za týden. Držte mi palce a mějte se pěkně.
Není tady
Ahoj Zdenko, Simono a ostatní. Dlouho jsem tu nebyla, ale u mě stejně žádná změna není. Čas v mém případě nepomáhá, ba naopak, je to čím dál horší. Můj muž mně chybí čím dál více. První rok se dá bez milovaného člověka vydržet, druhý je už horší a třetí k nevydržení. Nevím, jak se to dělá, že se s "tím vyrovnáš" a klasika "život jde dál" na to jsem alergická. Ano možná jde život dál, ale já ho nežiji. Já se s tím prostě vyrovnat nedokáži a mám pocit, že se můj život zastavil právě před těmi 3 lety. Co bylo mezitím, si až tak nepamatuji. Ale obrazy, které byly před tím, mám stále před očima. Já brečím pořád. Hlavně doma. Zůstala jsem tam sama a právě to na mě nejvíce doléhá. Před dětima se přetvařuji. Ale nesmíme mluvit o taťkovi. Jakmile někdo něco řekne, hned bulím. Zajímavé je, že nejsmutněji je mně a brečím, když vidím nebo prožívám něco "pěkného". Třeba, když jsem někde v přírodě, všechno krásně kvete, do toho sluníčko,.............. no a já začnu brečet, dolehne na mě smutek, že to můj muž nevidí, že si to nemůže užít. Když hlídám malou vnučku a ta žvatlá a žvatlá a je mně "krásně" a už mně tečou slzy, jelikož si opět vzpomenu na manžela, že si to nemůže užít se mnou a ještě když ta malá treperenda řekne, babičko proč pláčeš........ tak to jsou pak potoky......... , ale říkám jí pravdu. Mluvíme o dědovi. Ráda si prohlíží fotky a všude ho pozná. Když přijde ke mně, tak jde k fotce, řekne mu ahoj, pošle pusu. Tak ráda bych věřila, že je manžel s námi a dívá se na nás, ale nevěřím.
Jakoukoliv víru jsem ztratila právě před těmi 3 lety.
Tano, Tobě přeji hodně síly a štěstí. Máte před sebou dlouho cestu, ale určitě vyhrajete.
Není tady
Pájo, přesně jsi to vystihla. Víš, já jsem věřila, věřila jsem v boha, ve spravedlnost. Tolik jsem věřila, že bůh je a že mi mamku nemůže vzít, když si toho tolik špatného prožila, že ji alespoň chvíli nechá prožívat šťastné chvíle. Ale nestalo se tak. A já nevěřím, už v nic. Mamka byla také hodně věřící, ale ke konci nám říkala, že víru ztratila. Jak jsem přečetla vaše přízpěvky, tak mám šílený vztek a chuť něco rozbít. Cítím z nich tolik bolesti, kterou mám i v sobě. Proč? Proč musí mít někdo takovou smůlu. Proč musí někdo tolik trpět. Bože proč si mamku vzal. A už zase bulím. Také není den, abych nebrečela. Nad vším, nad tím hnusem co nás musel potkat. Proč mamka nebyla ani chviličku sťastná. Pájo chápu tě, také nevěřím. Teď jsem se navíc opravdu rozčílila v práci, tolik mě ničí arogance a bezohlednost některých lidí, pracuju na informační lince a musím říct, že se lidi neumí chovat a chovají se jak idioti.
Tano moc vám držím palce.
Není tady
Ahoj Pájo, Tano, Simono...takže my se z toho bahna nedostaneme? pro mne jsou dny nějak stejné, skoro by až nemusely být....a i když někam jdu a něco pěkného vidím, mám stejný pocit jako Pája.......
Ahoj všichni,
dneska jsou taťkovi narozeniny, tak je mi zase o něco víc smutno. Vždy když se blíží svátky, výročí je mi hůř. Tak strašně bych chtěla taťkovi koupit něco víc, než jen kytku na hrob. Včera jsme tam všichni byli. Bylo to hrozné, ta bolest uvnitř se nedá popsat.
Když čtu vaše řádky, jako bych je psala já. Taky mám někdy výčitky, že jsem si na něj nevzpomněla, když jsem usínala nebo když se směju. Taky chci mít miminko a strašně mě bolí, že ho taťka už nepochová. Pro mou neteř byl ten nejbáječnější děda, proč nemůže být i pro mé dítě !!!
Je pravda jak píše "kolka" čas otupí hrany,ale bolest pořád zůstává. Nevím jak člověk pozná, že se s tím vyrovnal, ale já myslím, že se s tím člověk jen naučí žít. Vyrovnat se s tím, alespoň já, asi nikdy nebudu schopná!
Není tady
Renato, ten dnešní den je pro Tebe smutný, vím. To, když měl manžel narozeniny, tak jsem se přistihla, že jsem tam stála s kytkou a hlavou mně blesklo, že si v duchu říkám, vše nejlepší k narozeninám,........ no, trochu člověk blázní. Já ale nejsem zrovna ten nejlepší příklad člověka, který se se smrtí dokáže vyrovnat. Ba naopak, vypadá to, že jsem na tom čím dál hůře. Už začínám být i na sebe naštvaná, že to nejde. Je mně opravdu čím dál hůře, mám čím dál větší deprese a ten život mě přestává bavit čím dál méně. Už ani vnučka nějak nezabírá. Zabírá, jenom když jsem s ní, ale když už ji nehlídám, propadám se tam, kde jsem byla před tím. Každé ráno přemýšlím, že by mně bylo lépe, kdybych tady nebyla. Při životě mě drží jenom děti a vnučka. Já vím, je to hodně, ale na druhé straně málo. Možná by toto pochopila Tvá mamika, nevím, jak ta se vyrovnává, ale já se snažím před dětmi být v pohodě, ale uvnitř duše......... . Myslím, že mám poměrně hodné děti, ale mají svůj život a je to pro ně přece už nějaká doba, ano na tátu nezapomínají, ale dokáží žít. Mají svou rodinu, starosti, radosti. Chci Ti tímto dodat sílu. Naučíš se s tím žít. Bolet to bude, bolest se stala součástí Tvého života, ale, teď použiji klišé, máš život před sebou. Já to takto cítím u dětí. Táta jim chybí, zasteskne se jim, ale žijí, sice možná jinak, než by si přáli, ale už se umí ze života radovat. A to je důležité. Já, možná i Tvá maminka, toto už neumím. Jakoby ta radost ze života odešla s manželem. Tou radostí myslím i takové maličkosti, jako, že něco pěkného uvidím a potěším se z toho, no a to je právě to, neumím se potěšit, bodne mě u srdce a je mně smutno, že to pěkné nemohu prožít s manželem. Pořád přemýšlím, proč mám v té duši tak prázdno. Vždyť mám kolem sebe děti, rodiče, přátele, tak proč ? Protože jsem zůstala sama. Už jsem přemýšlela, že jsou ženy rozvedené a ty jsou také samy. Ale podle mě jinak. Oni prostě prošly nějakou krizí a vyústilo to v rozvod - samotu. Některé dokonce oceňují, že "konečně mají klid". A takové ženy mají určitě chuť žít, prožít něco lepšího. Já mám pocit, že už nic pěkného neprožiji, tak proč tady být ? No, vlastně, o tom jsem už psala. Mám povinnosti. A to je právě ono, jenom povinností se žít asi nedá. A bohužel, nepomáhá ani jakákoliv vytíženost, já se snažím skoro pořád něco dělat, někam chodit, abych neseděla doma a nekoukala do blba. Jo, dobrý, ale stejně večer domů přijdu .......... a nemám se s kým podělit, co jsem vlastně prožila a nemá mě kdo pohladit, vynadat mně.............. nikdo nečeká.
Není tady
Milá Pájo,tvůj příspěvek mě strašně rozplakal a tak píšu ať si trošku ulevím. Dnes je to 108 dní, co přežívám bez svého syna. Mám hodného muže, další hodné děti a přesto se mi taky nechce žít dál, už jse se smířila s tím, že to tady na tom světě musím nějak dožít. Děti to špatně nesou, když pláču a tak se snažím před nimi nesmutnit,je to strašně vyčerpávající. Nejvíce řvu, když jedu sama v autě, pustím na plno rádio a bulím a bulím...Jsme na ten smutek s manželem sice dva, ale mám pocit, že je to ještě horší. Cítím, jak se trápíme každý sám, dokonce se v manželově přítomnosti cítím hůř, vzpomínky na syna jsou intenzivnější a bolestivější. Nejhůř je mi ráno, když mi zazvoní budík tak se leknu, polije mě pot a uvědomím si tu hrůzu, do které jsem se probudila. Večer chodím spát brzo s dětmi...když spím, tak aspoň nic necítím. Sny se mi nezdají, jenom jednou se mi zdálo o synovi, seděl v kuchyni u stolu, byl strašně nešťastný a říkal "mamimko, já už nemůžu" byl celý šedý, nevím co to mělo znamenat. Většinou se lidem zdá, jak je neboštíkům dodře, a že jenom my živí se tady trápíme, ale já mám bohužel opačný zážitek. Kde brát sílu? Chtěla bych Vás všechny, co tady píšete obejmout, alespoň na dálku.
Není tady
Ahoj Pajo, děkuju, tvoje dopisy mě vždycky nějak pohladí po duši.
Dnes se mi chce pořád brečet! Normálně funguji, bavím se, směju s kolegy, ale i přesto si brečím uvnitř, pořád!!
Strašně mě bolí co píšeš, snažím si představit, co asi prožíváte. Je pravda, že mi máme manžela, manželku a večer usínáme spolu. Můžeme se objímat, radovat, atd. Pro někoho naprosto obyčejné a běžné, pro vás nedostupné. Moje mamka mi jednou řekla, že pro ni už život skončil, myslela ten opravdový život, teď už bude jenom přežívat, pro nás! Málem mi to utrhlo srdce, vždycky jí říkám, že takové řeči od ní nechci slyšet a pořád jí opakuji, jak moc ji potřebujeme a je to pravda. Jsem na ní hrozně závislá, když odjíždím, mám hrozný strach, že už ji neuvidím, pořád ji musím objímat a tulit se k ní, jako když jsem byla malá. Snažím se ji pořád vodit mezi lidi, do divadla atd. Máme hodně přátel, takže opravdu není sama, ale pořád mám pocit, že i mezi padesáti lidmi bude svým způsobem sama, i kdybych se postavila na hlavu. Mamka je hrozně silná, neměla lehký život, ale nikdy si nestěžovala. Pořád bojuje, nechápu jak to dokáže, když jsem se jí ptala, tak říkala, že až budu mít děti, tak pochopím!
To co bral dřív člověk jako samozřejmost, je nyní vzácnost!! Kéž bychom si to uvědomili dřív, než někoho ztratíme!
Bože lidi řeší tak malicherné problémy !!! Taky vás to tak rozčiluje???
Asi jsem byla dřív taky taková. /
Není tady
Renato, také děkuji, že sem Ty i Simona přispíváte. Mám možnost se na to podívat i z druhé strany. Ze strany dětí. My s dcerou o tom nemluvíme, ale vím, že mě potřebuje. Zrovna jak píšeš, zůstala jsem jenom já, takže asi má strach o to větší. Já to nemohu ani posoudit, rodiče tady mám a vždy tu byli. A maminčiny pocity jsou normální. I já, když budu mezi padesáti lidma, cítím se sama. A pěkně napsané, mohu se stavět na hlavu, jak chci a stejně tyto pocity mám. A ty malicherné problémy ?
Ano rozčiluje mě to, někdy až bolí, co lidé řeší. Ale na druhou stranu sebekriticky musím přiznat, že dřív jsem také tak podobně víceméně žila. Ale hodně dávno. Vážná nemoc člověka strašně změní.
Zuzanko, tak teď brečím já. Nejhorší na světě je, když přijdeš o dítě. Tvé pocity chápu. I to, že určitě každý říká, máš tady další děti......, ale člověk jakoby neměl už sílu žít. Ta bolest je silnější, než povinnosti viď ? Já má teď o děti strašný strach, vždy jsem měla, ale teď mě to úplně ničí. Stačí blbost, třeba zazvoní v nečekanou dobu telefon a já, málem za tu chvíli, než ten telefon zvednu, omdlím, je mě až fyzicky špatně. Toto vše asi už není v pořádku, někdy si říkám, že už to je na léčení. Plně sdílím Tvé pocity, také se snažím co nejvíce spát, přesně, když spím, nic necítím. O to horší ráno. Otevřu oči a prázdný den přede mnou.......... a ta hrůza, do které se probouzíme, úplně stejné. Oproti Tobě mám "výhodu", občas se mně o manželovi zdá. A zdá se mně krásně. Normálně jsme spolu, třeba se chystáme na dovolenou, nebo prožíváme nějaký všední den. Když se z takového snu probouzím, tak jsem o to více nešťastná. V tom snu jsem totit prožívala zase chvíle štěstí.
Není tady
Zuzanko, jak máme v něco věřit, když se děje tohle. Je mi z toho moc smutno, když čtu všechny vaše příspěvky..........
Já jsem veškerou víru ztratila, ale někdy bych chtěla být věřící. Věřit tomu, že se se všemi zase jednou setkáme a bude nám zase dobře. Nechápu slova "nebuď smutná, vždyť jeho už nic nebolí, už je mu dobře". Copak mu s námi nebylo dobře??
Není tady
Zuzanko, Pájo, Renato, Zděňko, je až neuvěřitelné, jak máme stejné pocity a prožitky. Tolik mě bolí, když čtu vaše příspěvky. Musím přiznat, že i já cítím vztek na jiné lidi co řeší za hovadiny a neváží si zdraví. Ale nadruhou stranu byla jsem taky taková. Nemoc opravdu všechny změní. Brácha mi říkal, že za tu dobu hodně dospěl a je to vážně znát. Mamka ho vždycky hodně rozmazlovala, vlastně i já, byl to můj malý bráška. Chtěla bych mu to všechno vynahradit. Teď v březnu mu bude 25, mamka se na to tak těšila, že už to bude velký chlap.
Tolik bych chtěla napsat něco povzbuzujícího, abychom se nebabrali v tom hnusu, ale nějak to nejde. tisíckrát si to můžu říkat, ale stejně je mi mizerně. Zažila jsem dobré i špatné období. Ale dřív jsem si mohla říct, však ono bude zase lépe, dluhy se zaplatí, najdu jiného kluka a tak. Ale to te´d nejde, protože smrt je tak hnusně definitivní, to už prostě lepší nebude.
Není tady
Pájo, taky mám teď chorobný strach o ostatní děti. Cítím jak jsem bezmocná a vpodstatě je nedokážu ochránit. Denně na ně číhá nebezpečí. ˇMůj syn byl takový klidný rozvážný chlapec, ve škole vžycky říkali až moc hodný. Měla jsem vždycky strach, když šel někdy s klukama na diskotéku,ale ani ve snu by mě nenapadlo, že zemře cestou ze školy, taková hrůza, jak tam můj chlapec leží na peroně, jako by spal a vedle něj školní batůžek, jak můžu myslet na něco jiného? Hrůza. Taky bych chtěla věřit tomu, že je mu teď dobře. Nikdy jsem v nic nevěřila, ale teď bych ráda uvěřila, že dušička odešla z jednoho těla dál a možná si zase vklouzne do nového tělíčka, bylo by to moc krásné.
Není tady
Zuzanko, nemám slov, je to velká bolest, ach, jak já to vím, bohužel, vím. Vím, co stále vidíš před očima a co Ti letí hlavou. Já také pořád vidím ten obraz, když manžel v náručí vydechl naposled. Jak je to možné, je to tak ostré, jako kdyby to bylo včera a jsou to 3 roky.
Víra je strašně krásná. Kdybych věřila........ a i kdyby dušička vklouzla do jiného těla, já bych u toho nebyla. Já se se svým nejdražším už nikdy nesetkám......... a kdybych věřila, tak vím, že se s ním jednou zase uvidím................ ale já tomu nedokáži věřit.
Není tady
Loni v létě jse byli s dětmi na dovolené v zahraničí. Majitelka apartmánu, kde jsme byli ubytovaní, byla strašně příjemná až mě zaráželo, že jsem se v nikdy nesetkala s tak láskyplným člověkem. Měla tři starší děti, ale ty její smutné oči, na ty nikdy nezapomenu. Jednou nás pozvala do své restaurace koupila nám pivo a dětem zmrzlinu, pokaždé, když kolem ní prošlo nějaké dí tě tak jej láskavě pohladila i děti jiných hostů. Pak nám pověděla o své bolesti, kterou nosí už DVACET LET na srdci. Tehdy jí auto přejelo sedmiletého chlapce na přechodu pro chodce. Řekla jen, že život je krutý a oči se jí zalily slzami. Dnes vím, že na mou bolest není náplast,bohužel není. Vidím ty její černé oči a veliké srdce.
Není tady
Je to hrozné, když umře starý člověk, ale když umře někdo mladý je to ..... ani nevím jak to popsat !! Nikdy jsem neviděla babičku tak zdrcenou,jako když umřel taťka a myslím, že už se z toho nikdy nevzpamatuje. Nejhorší bylo jak pořád opakovala proč ne já! Děda je nemocný, má taky rakovinu, ten pořád opakoval, že už tady nechce být, proč má žít on a ne taťka. Už zase brečím, je to už rok, ale pamatuju si každý okamžik v tom období, slova, obličeje, výrazy, jako bych ten film měla v hlavě a vše okolo ho spouštělo pořád dokola.
Zuzanko, kéž bych ti mohla napsat něco co tě povzbudí. Ty kecy, že jednou to přebolí, jsou promiň že to tak vyjádřím na h.... . Tohle nikdy nepřebolí! Člověk prostě musí najít sílu žít dál a ty máš pro koho žít!
Není tady
Milá Renáto, taky si s manželem říkáme proč neodešel raději někdo z nás dvou, že ten druhý by se o děti dokázal postarat sám. Je mi 36 a mám pocit, že jsem na konci, tvé babičce se vůbec nedivím. Máš pravdu, že mám pro koho žít, ale jsem teď jiná a děti to určitě cítí i když o tom nemluví. Byla jsem vždycky taková ta čítanková maminka, pořád doma a kdykoliv dětem k dispozici, denně jsem vymýšlela jak je překvapím, až příjdou ze školy, kam pojedeme na výlet, co si upečeme dobrého atd...Už to nedokážu,nic mě nebaví, strašně se přemáhám a do všeho se musím nutit. Nejraději bych se někam zahrabala a nikdy nevylezla. Bojím se jara a léta, jak bude všechno pušet, rašit a kvést, to bude nesnesitelné. Lidé se budou radovat a já? Ale o mě už nejde, jde o kluka, to on měl strašnou smůlu, to on si nic neužil a tak moc miloval život...
Není tady
Panebože...tolik bolesti a smutku...,když si pročítám vaše psaníčka,jen mi tečou slzy.Ani tady na to pořádně nevidím.Rakovina se kolem mě taky párkrát "prošla".Mám kamaráda,známe se 17let(od 18ti),pere se s rakovinou varlat.Druhý manžel mé maminky zemřel na rakovinu před čtyřmi lety.Pamatuju si,že za mnou přišel můj švagr do práce a jen mi řekl "Jarda umřel".Měla jsem za sebou rekvalifik.kurz-vazby květin-..Nikdy by mě nenapadlo,že moje první smuteční vazba bude právě pro něho...
Nejhorší je,že někdy skutečně nestačíme těm,které ztratíme,říct jak moc je máme rádi.Jdu obejmout svého syna.
Není tady
Máme tady hodně smutné téma. Penizek, máš pravdu jenom bolest a smutek. Pořád dokola budu říkat, jak je ten život nespravedlivý. Ano, nelehký, ať je, ale nespravedlivý ? Jak potom můžeš v něco věřit ? Když to tady čtu, tak odchází ti nejlepší lidé, mladí lidé, co ještě toho měli hodně před sebou, a kdejaký šmejd tady zůstává. Kdybych aspoň věřila, že opravdu něco je, že tam "někde nahoře" se ti nejlepší lidé, kteří nám odešli někde zase potkali a "žijí si spokojeně dál". Aspoň by mně to nebylo tak líto, že můj muž, už nevidí dospívat syna, nemůže se těšit z vnučky, kdybych aspoň věděla, že tam má někde nové kamarády, je spokojený a čeká, až za ním přijdu. Někdy už fakt blázním, protože jak píši, sice nevěřím, ale kolikrát mě napadá, panebože, vždyť já tady mohu ještě 30 let být, budu stará a když "tam" pak přijdu, tak mě můj manžel nepozná. Je to normální ? Ale já za takové myšlenky nemůžu. Třeba jako také, že smlouvám sama ze sebou, vždyť by mně stačilo, kdyby třeba 1 x za rok přišel, vše bychom probrali, já mu řekla co nového, podíval by se, co se děje, objal by mě, dal pusu, no a pak by zase šel. Ale já věděla, že za rok zase přijde. Je to hrůza, co ? Ale njevíce se hrozím toho, že tady skutečně můžu být těch 30 let, co proboha tady budu dělat, když už teď je to k nevydržení.
Není tady
Je hrozné, že lítáme všude do vesmíru, ale s blbou rakovinou a dalšími nemocemi si nedokážeme poradit.
Pokaždé když jdu na hřbitov (sama), tak si s taťkou povídám. Musím mu přece všechno říct, co se stalo, co je nového, jako vždycky. Když se dívám na jeho fotku, tak mám pocit, že se na mě dívá a že mě slyší. Doma nad jeho fotkama brečím,ale stejně se na ně dívám a vše mu říkám. Je to zvláštní, nikomu bych to neřekla, ale když to píši sem, tak mi to nepřijde tak bláznivé!
Bylo by to všechno lehčí, kdyby člověk v něco věřil, ale já to nedokážu, už nevěřím, že něco je, to by přece nemohly umírat malé děti, které nic špatného neudělaly a dobří lidé. Nevidím v tom žádný smysl, proč?? Máš pravdu Pajo, že všechny svi... tu jsou v pohodě, hrabou prachy a žijou si spokojeně.
Kéž by to Pajo šlo, 1x za rok! Alespoň 1x za rok vidět mamku doopravdy šťastnou a vidět se s taťkou, mohl by jednou pochovat i moje dítě, dala bych za to nevím co!!!
Není tady
Renato, není to bláznivé, já si s taťkou taky dost povídám, teda v duchu. A ačkoliv nejsem věřící v pravém slova smyslu, tak se teď snažím věřit, že něco existuje, kde teď je a jednou bude zase fajn. Tak nějak mi to uklidňuje. Jo a taky tátu prosím, když už nás tu takhle nechal, aby dával na celou moji rodinu tam seshora pozor. Takhle jsem si to teď nedávno v duchu říkala, když jsem dlouho do noci bušila do počítače a najednou okolo mne prolítl dost studený vzduch, ačkoliv bylo všude zavřeno a průvan to být nemohl. Ale bylo to takový příjemný a uklidňující. Teď si možná řekneš, že blázním já, ale mě to fakt dost uklidnilo, že je v pořádku a rozumí mi, co jsem mu v duchu říkala. A taky se mi o něm dost často zdá. Nedávno stál u nás v domě na schodech měl ruce rozpřažené jako by nás chtěl obejmout a my jsme šli s mamkou proti němu.Říkala jsem mu, co tu dělá, když je mrtvý, ale on mi povídá, přišel jsem se na vás jenom podívat. A pak už nic. Tak jsem ráda alespoň za tohle.
Není tady