27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Nael jsem na netu tento zajímavý recept, asi bude vyhovovat spí zkuenějím kuchařkám, určitě bude stát za to
Suroviny pro 4 osoby:
600 g hovězí kliky
500 g telecích kostí nebo oháňky
300 g cibule
0,5 - 1 dl oleje
15 g sladké papriky
4 - 5 strouků českého nebo moravského česneku
1 větí mrkev
kousek celeru a petrele
kmín
sůl
pepř
libeček
1 veka
3 vejce
50 g krupice
1,5 dl mléka
nasekaná petrelka
Postup:
Nejprve dejte vařit telecí kosti s kořenovou zeleninou a kouskem libečku. Přidejte pepř, sůl a vařte co nejdéle, nejlépe alespoň 3 hodiny. Pak vývar sceďte, seberte tuk a dále ho udrujte teplý. Mezitím opláchněte maso, nakrájejte jej na větí kostičky (asi 4 - 5 kostek na porci), osolte a promněte s česnekem, nikoli drceným, ale utřeným noem na prkénku. Cibuli v kastrolu restujte na oleji a přitom přidejte kmín. Cibule nesmí být jen "dozlatova", musí se opravdu restovat a na hranici připálení tak, aby karamelizovala. Přidejte maso a, je-li třeba, troku oleje, s kterým ovem etřete. Maso řádně orestujte, přidejte papriku, kterou rovně lehce opečte. Zalijte větinou vývaru a duste pod poklicí do měkka. Je-li potřeba, občas podlijte zbytkem vývaru. Hotový gulá zahustěte trochou jíky a jetě za stálého míchání alespoň 10 minut povařte. Dochute pepřem a solí.
Pečené knedlíky:
Smíchejte loutky s mlékem, krupicí a vekou nakrájenou na malé kostičky, osolte. Přidejte nasekanou petrelku, bílky vylehané na sníh a promíchejte. Ze vzniklé hmoty vytvarujte větí kuličky (asi 2 na porci). Kuličky pečte v troubě při 180 stupních asi 12 minut. Pak je ihned podávejte přelité porcí guláe.
Zdroj: Rozhlas u plotny
Není tady
Oto to první je normální gulá podle normy, vývar z telecích kostí je vývar A (tzv. bílý, jetě se dělá hnědý vývar B) a vtip je v té cibuli, ona se v hospodách např. tak smaí i na mírném ohni přímo s mletou paprikou a do karamelova - ta paprika nezhořkne kdy se to nedělá moc nasilno.
Pečené knedlíky jsem jetě v ivotě neviděla, budu mít odvahu to zkusit???
Není tady
Bety, Ty určitě. Velice mě to láká, zvlá po znovu otevření jeho labunictví.
Není tady
mě to taky láká já jsem asi blázen... bude to hlodat a hlodat a mě to nahlodá, nechám to jetě uzrát v hlavě
Není tady