3. července : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěný start letních grilovaček! 3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na nae tipy! |
|
|
Dobrý den, mám rodinný problém, se kterým si nevím rady.
Na manela se v únoru obrátil jeho bratr, se kterým jsme měli delí dobu chladný, neřku-li ádný kontakt /jeho vinnou a díky jeho eně/.
A letos v únoru, po téměř dvouleté odmlce, se vagr ozval a poádal manela o pomoc. Prý se rozvádí, nemá kam jít, a jestli by nemohl být na nějaký čas u nás. Manel mu pomoc přislíbil a a poté se zeptal mě, zda s tím souhlasím. Nezbylo mi nic jiného, ne souhlasit, kdy pomoc ji beze mne slíbil, ani jsem neměla odvahu stanovit nějaký termín nebo dobu, po kterou by vagr byl u nás.
vagr se nám nastěhoval do obývacího pokoje a pobývá v něm dodnes. Mezitím jsme řeili monost stěhování se kterou souviselo i ubytování vagra. To bylo v červnu a ve nasvědčovalo tomu, e se nastěhujeme do společného domu - nae rodina do 1. a 2. patra a vagr do přízemí, kde by měl zcela samostatnou garsonku. Připadalo mi rozumné, aby vagr nehledal jiné ubytování na přechodnou dobu, ne bude dům k dispozici, ale situace se změnila, z koupě domu selo a vagr se stále nemá k tomu, najít si něco vlastního.
V současné době je stále u nás, já na něj pomalu ale jistě začínám být alergická, protoe mi naruuje soukromí (tím myslím situace, kdy člověk ve vlastním bytě, pokud soukromí má, neřeí, zda můe z koupelny vyjít v nedbalkách, neřeí, zda si můe spontáně pozvat návtěvu nebo ne, protoe neví, zda náhodou v obýváku, v 7 hodin večer, u nebude leet v pyamu vagr). O astném rodinném ivotě se z mého pohledu ji delí dobu nedá mluvit. Nazvala bych to trefně asi tak, e mi vagr "leze do mé bubliny" - naruuje mi můj soukromý prostor, který potřebuji k tomu, abych se cítila doma dobře.
Nevím, co mám se vzniklou situací dělat, několikrát jsem se s manelem pokusila o tom rozumně promluvit, ale skončili jsme vdy na tom, e jsem nepřizpůsobivá, zaujatá a chci dělat zle mezi ním a bratrem.
Nevím co mám dělat. Jak mám situaci řeit. Chtěla bych například promluvit se vagrem, ale nevím jak na to, aby nevznikl problém jetě větí a atmosféra nebyla jetě neúnosnějí.
Děkuji za případné názory a rady.
Mamule
Není tady
Pokud si vagr nechce hledat jiné ubytování to je moc patné. Zřejmě mu to takhle vyhovuje a nehodlá to řeit. Kámoka měla něco podobného. K nim se nastěhoval manelův bratr. A očekával e mu bude jeho ena prát, vařit, uklízet, a e mu vechno odnese a pod nos. Ona dala manelovi ultimátum buď ona nebo usměrní bŕatra, dá mu lhůtu na odstěhování nebo se odstěhuje i s dětmi. On to nakonec pochopil nael bratrovi byt, a mají u klid.
Není tady
Mamule. rodina to je vdycky průvih..podá prst!!!a on ti schramstne celou ruku..!!
ty neví jak to řeit???jednodue!!!VYHODIT HO!!!!!!!!!! manel bude hudrovat,ale aspoň pozná jestli stojí při tobě..
protoe jak to vypadá,kdyby vára,byl trochu soudnej,tak snad u by dávno odeel..
Není tady
Ne soudnej, on je podle me vychytralej a pohodlnej. Nikdy nezil sam, driv s babickou, pak s maminkou, potom se zenou a ted je u nas - vecne nekomu na krku. Ja mu vyperu, vyzehlim, ma kde spat, i kdyz na gauci je to asi o krcni pater, ale to je mu fuk. Hlavne, ze nic neni na nem, ale na nas. Kdyby byl nemocny nebo bez prace a bez prostredku, ale je to zdravy a vydelecne cinny chlap, tak mam cim dal tim vetsi pocit, ze nam proste a jednoduse ... na hlavu a neresi nic, krome sveho pohodlicka.
Není tady
No taky bych to tak viděla,,vidí radu ani nepotřebuje,,si poradí sama
je to vychcánek..to je jasný..byl prostě zvyklý,e se o něj někdo staral..Udělej to dřív ne bude pozdě,pak se ti bude těko vyhazovat..a chodí na návtěvu .a uvidí,takhle bych se poradila i s manelem..Já vím někdy se na ty nae chlapy musí pomalu.ale jestli tě ma´á manel rád tak to snad pochopí...
vdy takhle se nedá ít..
Není tady
Já jsem vcelku tolerantní člověk,po záplavách bych asi dotyčného do potoka neposlala, ale po takové době klopýtat o chlapa v obýváku???? To bych asi měla s manelem dos hustou řeč!!! Mamule a přispívá vám nějak na domácnost?? Říká, e pere, určitě i vaří, vodu taky vyplácá... To by mě zajímalo, kde by sehnal hotel s takovými slubami... Můe mi ho být líto, e se mu porouchalo manelství, ALE je dospělý , měl by se snait neviset někomu na krku....
Není tady
Vdycky je víc moností...
Třeba přímo při kafi říct...TAK JSI U NÁS PEPO PŮL ROKU A MĚ BY ZAJÍMALO, CO VECHNO JSI UDĚLAL PRO TO, ABYS MĚL KONEČNĚ SVOJE SOUKROMÍ A MY TAKY. JISTĚ SI ČASEM NĚKOHO NAJDE A POKUD I ONA BUDE BYDLET U PŘÍBUZNÝCH, NEBUDETE SNAD OČEKÁVAT, E KVŮLI VÁM BUDEME VEČERY TRÁVIT PROCHÁZKAMA ČI KINEM...?
Nebo: TAK TI VÉNO ŘEKNU, E MOJE TRPĚLIVOST S TVÝM BRATRM U K DATU PRVNÍHO PROSINCE VYPRELA. PROMLUV SI S NÍM, POKUD MÁ ZÁJEM NA NAEM DALÍM MANELSKÉM IVOTĚ, PROTOE JÁ SE HODLÁM ODSTĚHOVAT. STAREJTE SE TADY O SEBE, JAK UMÍTE A NEČEJ, E SE VRÁTÍM, POKUD ON TU BUDE. JAK SE K TOMU HODLÁ POSTAVIT?
A taky: TAK JSEM SI SPOČÍTALA, E MÁM U TEBE PEPO ZA PĚT MĚSÍCŮ NÁJMU, VAŘENÍ, UKLÍZENÍ A PRANÍ DOCELA SLUNEJ PENÍZ...a vypálila bych odpovídající částku. RÁDA BYCH TY PENÍZE VIDĚLA DO KONCE TOHOTO MĚSÍCE A CHCI TĚ UPOZORNIT, E OD TOHO PŘÍTÍHO VZHLEDEM KE STÁLE ROSTOUCÍM CENÁM TO BUDE O ČTVRTINU VÍC.
Je opravdu rozdíl mezi příbuzenskou pomocí a zneuíváním bliních. Tady bych to jasně viděla na tu druhou monost. Je to ovm Tvoje chyba, uvědomuje si to, ejo? Kdybys toti tenkrát řekla buď rovnou ne nebo ano, ovm pouze dočasně a za těchto finančních podmínek, písemně sepsaných, byla bys za potvoru či co já vím jetě za co, ale MĚLA BYS DNESKA JASNO A KLID!
Není tady
Mne sa teda dos nepáči, e braček ochotne sžúbi - teda, chápem bratksú výpomoc, ale... - ale stará sa manelka! Nech mu perie, varí, atď. tvoj mu... Určite je to bremeno navye, kadú osobu v domácnosti cíti. Mmch, pomáha aspoň s domácimi prácami, keď u vám blokuje izbu? Určite sa skoro kadému môe sta, e sa ocitne v kríze a vtedy mu rodina pomôe; len by tá kríza nemala by vleklá.
Není tady
Holky, vsechny mata pravdu. Asi se opravdu nebude mozne vyhnout konfrontaci a neprijemne situaci. Jsem ovsem clovek, ktery se snazi spise konfliktum vyhybat, v tomto pripade, bohuzel, za cenu vlastnich nervu a pohody. Co se tyce manzela, musim konstatovat, ze kdyz se podivam na vec jeho pohledem, nedivim se, ze on problem nema. Je to jeho bratr, se kterym prozil vetsi cast zivota nez se mnou, je tudiz na nej zvykly a neni to pro nej cizi clovek, jako pro me. Nepere mu, nezehli, neuklizi po nem, spolecne koukaji na TV - az me tak napada, ze by se jim docela prijemne zilo spolecne. Moje snaha o vysvetlovani, ze ja se musim omezovat, kdyz manzel se omezovat nemusi temer v nicem, pak vypada jako ze si vymyslim blbosti. Ale rodina jsme ted my dva a deti a to asi bude muset manzel pochopit - ja vim, ze to tak citi, ale bohuzel, podleh pocitu, ze ja ustoupim ve vsem a ze se prizpusobim - ale ja uz nemam na to silu. Ted asi budu muset nejakou sebrat a najit v sobe sebevedmi k tomu, abych dokazala obhajit sebe a svuj zivotni prostor. Diky vsem, ja jsem se hlavne chtela ujistit, ze moje situace je opravdu nenormalni a ze me pocity jsou prirozene. Ted uz vim, ze jsem v pravu a pokusim se neco s tim delat.
Není tady
mamule,neboj ty to zvládne..
postav se tomu čelem,protoe tohle opravdu není normální ..Neříkám nepomoct ,,ale někde jsou nějaký hranice ,,
a je vidět ,e tvůj vára,hřeí nato,e jsi asi takovej dobrák.Nevím proč by se svým bytě měla omezovat,,.
Není tady
Kamaradky mi ne nepravem rikaji : Ty jsi tak hodna, az jsi blba a to asi na me fakt sedi. Uz jsem to, jak sel cas a vek postupoval do vyssich numerickych hodnot, trochu zkorigovala a vic premyslim o lidech a jejich umyslech, ale porad mam problem s tim, ze kdyz muzu, tak rada pomuzu a nekteri lide na to zkratka spolehaji a pak nerozumi tomu, kdyz jednou reknu ne. A to je ten problem - po 7 mesicich mi najednou neco vadi ??? To asi muzskej mozek jen tak nepobere - je to asi tim, ze chlapi se vetsinou chovaji sobecky a tak, aby oni meli pohodli a leharo /prvni jsem ja, pak ja a nakonec zase ja
/, zenska to ma jinak, premysli, jak nejdriv o druhych a pak mozna nekde na chvostu je ona sama. Musim se proste naucit byt /v ramci zdraveho pristupu/ sobecka a myslet i na sebe
Není tady
A co takhle zapojit některou svou dobrou známou...? Posadit se s ní do obýváku, pokecat tři hodinky, předvést jedna druhý nově zakoupený spodní prádlo, roztahat svetry a sukně výměnným obchodem a ke dveřím bytu...a a bude odcházet, aby nenápadně rejpla...pán taky odchází, e bychom se svezli spolu, nebo tady bude strait do noci...? To neber doslovně, to je fór...
Není tady
Já bych zaúkolovala, dojdi nakoupit, vyzvedni děti, nakrábej brambory, vysaj a vytři, myslím, e by utíkal co by mu nohy stačily .
Není tady
Ano, a se kadý, kdo v bytě bydlí, podílí na domácích pracech! Z toho ruce snad neupadnou dětem ani chlapovi. Tím spíe zdravému pracujícímu...
Není tady
Mamule napsal(a):
Kamaradky mi ne nepravem rikaji : Ty jsi tak hodna, az jsi blba
a to asi na me fakt sedi. Uz jsem to, jak sel cas a vek postupoval do vyssich numerickych hodnot, trochu zkorigovala a vic premyslim o lidech a jejich umyslech, ale porad mam problem s tim, ze kdyz muzu, tak rada pomuzu a nekteri lide na to zkratka spolehaji a pak nerozumi tomu, kdyz jednou reknu ne. A to je ten problem - po 7 mesicich mi najednou neco vadi ??? To asi muzskej mozek jen tak nepobere - je to asi tim, ze chlapi se vetsinou chovaji sobecky a tak, aby oni meli pohodli a leharo /prvni jsem ja, pak ja a nakonec zase ja
/, zenska to ma jinak, premysli, jak nejdriv o druhych a pak mozna nekde na chvostu je ona sama. Musim se proste naucit byt /v ramci zdraveho pristupu/ sobecka a myslet i na sebe
Ne! Právě to je ten argument, hrající pro Tebe ...podle mě...řekla bych manelovi ...pomohli jsme mu, vytrhli trn z paty, 7 měsíců je dlouhá doba na to, aby se vzpamatoval ...je dospělej ...take buď s ním promluví Ty, nebo já ..vzala jsem si jen Tebe ...ne vás oba .
Upravil(a) Amriana (5. 10. 2008 17:01)
Není tady
Mamule, u sjem tu jednou dávala odkaz na můj dotaz na jiné diskusi, můj problém byl hodně podobný tvému.
Během deseti let jsem z domu postupně vyhodila vechny manelovi sourozence a k tomu jetě rodinného přítele, měla jsem strach , jak ot komu ublíí, ale nestalo se nic, jen se pročistily rodinné vztahy.
Pravda, s někým se nestýkáme u vůbec a s někým se vídáme dále, ale konečně mám pocit e jsem doma a nebojím se opustit svoje hájené místnosti - kuchyni s obývákem. Opravdu se o svoje věci člověk musí postarat sám, kdy se do toho partnerovi nechce, jejich ohledy k sourozencům chápu, ale nic se nemá přehánět a zázemí pro sebe a "tvou " rodinu je určitě přednějí ne ne to e by chudáček bratr musel nedejboe na ubytovnu.
Jeslti tě to potěí, je na světě i taková megera která klidně spí s tím, e jeden její vagr je na ubytovně a druhý v lese. Kdy je to jejich volba, tak prosím...........
PS: ten odkaz je: http://sallyporadi.cz/index.php?option= … =1390#1390
Upravil(a) Májajája (5. 10. 2008 17:36)
Není tady
Tak díky tomu, e jsem o problému intenzivně přemýlela, a taky díky vaim příspěvkům, jsem dospěla k rozhodnutí - KDY PROBLÉM NEVYŘEÍM JÁ, NEVYŘEÍ JEJ NIKDO A JÁ BUDU TEN, KDO SKONČÍ V BLÁZINCI. Take jsem si promyslela plán. Řeknu manelovi, e mu dávám 14 dní na to, aby situaci vyřeil sám a pohrozím, e pokud to neudělá, odcházím z naeho cvokhausu k mámě - děti zůstanou doma, bude se o ně starat, já si najdu u mámy brigádu a budu přes týden makat a vdycky jeden týden přijedu za dětma já a dalí týden přijedou ony ke mě a k jejich babičce (nechci je nijak trestat, ale myslím, e to unesou, je jim 12 a 15, tak to u jsou schopny chápat). A tak to bude, dokud se nebudu moci vrátit DOMŮ v tom pravém slova smyslu - co bude záleet na manelovi, zda si to bude přát a udělá pro to patřičné kroky. CHCI ZPĚT SVOJI RODINU a jestli se budu trápit tady nebo u mámy je jedno (bez dětí mi bude hodně smutno), ale hlavně e něco u konečně podniknu. Díky za komentáře a rady, drte mi palce.
Upravil(a) Mamule (6. 10. 2008 0:41)
Není tady
No v tom blázinci teda skončí,,si osobně myslím,protoe pokud odejde a nechá děti doma..tak to se mě zdá dost divný né???---ty před tím problémem utíká,ne aby si ho řeila!!!
Co kdy manel,ty patřičné kroky neudělá..tak nebude mít ani děti a ni manela!!!
Není tady
Sisi, to není útěk z domova, to je nů na krku, a v tom je rozdíl.
I já se svým problémem hnula tím, e sjem utíkala z domu, nechtěla jsem být doma ádný víkend , neustále jsem vymýlela plány jak se dostat mimo dům, a nakonec jsem utekla od přesazování kytek, na které sjem se sice děsně těila, ale selo se mi při něm asi 5 příbuzných a pár jejich známých kteří k naim rodičům přili strávit hezkou sobotu. Vichni si sedli tak aby na mně viděli a ak manel konečně pochopil, e máme problém a e jen zbůhdarma nefňukám.¨
Oni ti chlapi jsou toti někdy fakt dost natvrdlí a navíc mají a nemístné ohledy na svoje sourozence a rodiče, aspoň podle mojí zkuenosti. U nás procházelo dlouhá léta to, e nás okrádali, e se nám v domě sebevradili i to e po trestném činu vrady po proputění z vězení opravdu nikdo nechápal proč jsem si postavila hlavu a nedovolím aby u nás dotyčný přespával!!!!!!!!!!! přili na víkend a zůstali tři čtvrtě roku ( a mezitím si k nám pozvali známé na dovolenou)!!!!!!!!!!!!! To e se se fakt neveli byl detail, to e nenechám dítě v domě s vrahem nikdo nechápal! Nakonec jsem věc řeila s psychologem a on mi řekl, e je potřeba akce, v mém případě jsem oznámila vagrové, e od září musí najít synovi novou kolu, protoe u u nás u bydlet nebude a její mu rodinu navtěvuje pouze kdy já se synem nejsme doma, případně mi rodiče řeknou kdy za nimi děti chtějí přijet a já u se zařídím abychom doma nebyli. Jo , měsíc se prskalo a brečelo, ale bylo to oboustraně prospěné a cvokhausu jsem se snad vyhnula. Můj syn nevyrůstá s vrahem, nedívá se na sebevrady a dokonce nám u několik let nikdo nic neukradl, páč v posledním případě jsem zavolala policii, a to se jim fakt nelíbilo. Přesto vdycky kdy doma mám peníze skovávám je na taková místa, která by fakt nikoho nenapadla, a taky vlastním trezor ve kterém má syn prasátko a my klíče od auta a od domu
Mamule, drím ti palce!
Není tady
Sisi, nepochopila jsi - neutíkám, dávám manelovi ultimátum a a po jeho vyprení učiním razantnějí krok a odejdu z bytu - to ale neznamená, e odejdu od manela a od dětí, odejdu s tím, e já u takto ít nemůu a bude na něm, jestli něco změní nebo ne. A navíc, zkusí si konečně sám na vlastní triko, co to je, starat se o dva puberáky a hlavně i o sebe. Bude to těké i pro mě, u teď mi hlavou běí jiný katastrofický scénář - co kdy se nic nezmění, co kdy zjistím, e ani kvůli mě nic nevyřeí? Bylo by to po 20-ti letech velké zklamání, ale asi by bylo lepí si jej proít hned teď. Myslí, e jsem nezodpovědná a sobecká? Pojď si to se mbnou na pár týdnů vyměnit a asi bude mluvit jinak, nic ve zlém
Není tady
Majajája.to je mě líto,hlavně e u má lepí časy.
mamule klidně bych si to vyměnila ,,já bych váru vyhodila..mě by to problém dnes u nedělalo.
.
drím ti palce a to zvládne..
Není tady
Mamule, drím palce,
nepíu, ale čtu Tě. To je situace, nevím , co bych si počala. Jsem taková neřízená střela,(aspoň jsem bývala, dnes je to lepí) asi ´bych pod emocemi řeila problém s oběma , vyvolala bych dusno. Obdivuji, s jakou rozvahou jsi schopná to řeit , i kdy ty konce mohou být různé, podle toho, co ustojí Tvůj mu a nakolik bude schopen vlastnímu bráchovi otevřeně říct, e u vás končí.
Leda e bys navrhla trojku se vím, co k ní patří a jak tu padlo, rozvrh práce a společný rozpočet.
Promiň, je to na hlavu postavené, ale napadlo mě to.
To by se tedy panu manelovi asi opravdu nelíbilo, takové královské dělení, .Co?
Není tady
Mamule, ale bacha na to. A přijede na návtěvu Ty k dětem...A TĚ ANI NENAPADNE prát, uklízet, vařit atd. Chovej se tam JAKO SKUTEČNÁ NÁVTĚVA. Posaď se, pokecej, potě se...Ne abys uklízela ten svinčík, co oni tam nadělají! Jinak se to nepohne a manel jen v klídku vyčká, a usoudí, e jsi na tom jetě hůř, protoe tu práci s domácností musí stíhat za víkend. A a začne uvaovat o pokorném návratu. On si MANEL musí vyrat tu skutečnost, e nebude nic k jídlu, nebude mít co na sebe, on musí poznat, jak doma chybí...Pak bude spolupracovat a zdravě se natve na bráchu. Pak ho vypakuje. Ty ho musí chytře přinutit, aby to udělal sám. Ne e do něj bude hučet...HELE, JÁ U HO TU NECHCI ale e on mu řekne HELE, KVŮLI TOBĚ TU NEMÁM ENU A MÁM TU BINEC, KOUKEJ SE HNOUT. A nediv se, e s tím mu nic nedělá a e se vagr nehýbe. Holka...vdy Ty jim to umoňuje! Nemusejí nic dělat a mají pohodu. A NENECH SE ZVIKLAT SLIBY...E SE TO ČASEM VYŘEÍ, E MU TO MU ŘEKNE...TRVEJ NA SVÉM. Je to pro dobro vás vech. Nenech se vydírat dětmi...maminko, my máme hlad, nám se po Tobě stýská, tatínek říkal, e nás nemá ráda, mami, my si nevíme rady s úkolem, jak se dělá bramborák, my musíme tátovi a strejdovi vařit. Vytrvej, kdy u se do toho dá. A dej vědět!
Není tady
Holky moc děkuju za podporu, jestě pořád sbírám odvahu, čekám na vhodnou situaci a manelovu vhodnou náladu - přesně jak napsala Kalupinka, pokud nezaberou výhruky, e odejdu a budu opravdu muset vypadnout (nejen proto, e jsem to jednou řekla, ale abych si pročistila hlavu a hlavně asi strávila fakt, e manelovi bude jedno jestli tam jsem nebo ne ) , tak to bude znova záhul a moná jetě větí, ne teď. teď vydejchávám co se doma děje a jsem doma, pak to budu vydejchávat daleko hůř, protoe tam nebudu a bude to asi na moje nervy daleko větí nápor. Ale jak já říkám - u se mi z toho hov... naklání hlava na stranu a kdo jiný to utne, kdy né já sama???
Není tady
Mamule, Sisi21 má pravdu! TY jsi tam doma, ne manelův brácha. A doopravdy to není řeení situace, ale zase dalí ústup. Kam a chce ustupovat? Opustit děcka, protoe si neví rady se vagrem v obýváku?! To není ádné ultimátum,prosímtě, vyhroovat ústupem Jestli mu chce dát ultimátum, tak mu řekni, e má týden na to, aby vyprovodil bráchu, jinak e bráchovi sbalí pět vestek a vyrazí ho sama. To je ultimátum. A ty jsi v tomto případě plně v právu, protoe vagr je výdělečně činný a mohl si u dávno sehnat třeba podnájem a protoe ty jsi máma od rodiny a má na starosti rodinnou pohodu. a kdy nejsi v pohodě ty, nebude ani rodina. Nanejvý můe jetě vagra informovat o tom, e támhle nebo onde se nabízí cimra nebo garsonka. Ale opravdu nemusí čekat dalí měsíc, jestli to pochopil...
Není tady