Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 2. 10. 2008 15:54

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Moderní doba a tradice

Fidorka napsal(a):

Klubko, to věřím. já zažila v Israeli jemenskou a to byl taky silnej zážitek!

Souhlas. Ač jsem ateista a věřím možná tak sama sobě, taky pro Evropana jsou tyto tradice a zvyky velkým zážitkem. I pravoslavnou svatbu jsem odsvědčila. Ale to je za trest. 45 minut držet korunu nad nevěstou,než Pop odříká ty jejich modlitby a požehnání. Málem mi upadlo rameno usch

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#52 2. 10. 2008 20:13

Alyssa
♥♥♥♥---

Já jsem měla krásný dětství plný tradic, na který jsem si zvykla a vždycky jsem je ráda dodržovala. Byly to jak klasické tradice, tak tradice pouze rodinné. Snažím se teď co se dá udržovat dál, ale je pravda, že když už má člověk svojí rodinu zjišťuje, že partner to má s tradicemi třeba úplně jinak. Pro mě bylo zajímavý zjištění, když jsem některý věci považovala za automatický, protože jsem na ně byla zvyklá a přítel na mě koukal, co si vymýšlím wink Je určitě fajn tradice dodržovat nebo si vytvořit nové.
Taky se hrozně těším na vánoce, shánění dárků, zdobení stromku a pečení cukroví a vůbec mi nevadí předvánoční shon a ve stresu např. z předvánočního úklidu nejsem. Výzdobu (vánoční ani velikonoční) moc nedělám, ale jen proto, že nejsem moc dobrá aranžérka smile
Nejsem extra konzervativní a staromilský typ, ale někdy si říkám, že je škoda, že už se třeba nedere peří a po večerech sedíme u počítače (jako teď jásmile ) nebo u televize a nepovídáme si při svíčce historky, báchorky a pohádky a nehrajou se hry..

Není tady

#53 3. 10. 2008 0:43

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Tak já si to celý přečtu zítra, ale za sebe Pisateli hlásím, že jsem zažila maximálně samodomo pračku (protože jiný nebyly) a nefalšovanou Karmu s emblémem z Českýho Brodu visslalol
jinak bohužel....polovina minulýho století mi přišla vlastně skoro stejná, jako dneska va
A uspěchanost....mno....kdyže nahrála Zagorka ten supermegahit Spěchá-áám? visslalol

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#54 3. 10. 2008 1:39

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

"mejdlíčka" do prádla ve skříni, házení rozsypaný soli přes raneno, neodstrojit stromek před Třema Králema...jé toho by bylo wink zlatá bábi hjarta hjarta

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#55 3. 10. 2008 8:03

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Mýdlo s jelenem se strouhalo do vyvářky... škrob se vařil v extra hrnku (a já se v něm s potěšením patlala a babi mě plácala přes ruce http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png), bílý prádlo se modřilo šmolkou, aby bylo bělejší a v létě se posílalo vlakem v kufru předem k tetě, protože tam se bílilo na trávníku a já ho směla polívat z konvičky http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png
Do prádla dávám vlastnoručně ušitý polštářky s levandulí nebo kdoulový jablíčka a do skříně vratič proti molům, vrátila jsem se k zavařování, patlám rychlokvašky, protože "maminčiny" se nikde nekoupí... na Štědrý večer prostírám talíř polívky navíc "kdyby někdo přišel"... nevěším prádlo přes Nový rok (ale to už je spíš pověra, než tradice - ale u nás se to tak dělalo)...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#56 3. 10. 2008 8:54

Jitka8
♥♥♥♥---
Místo: okolí Zlína

Pisatel napsal(a):

dixina napsal(a):

Heřmanko a co takhle praní na valše usch

A holky znáte mýdlo s jelenem? lol

Mýdlo s jelenem ještě používám
-na hodně špinavé světlé ponožky(pak je ještě hodím do pračky,jinak se tak dobře v pračce neoperou)
-na houbu k mopu(pračka znehodnocuje houbu)
-na čištění bot
Na mýdla tohoto typo nedám dopustit.
Dobu,kdy nebyly PC,DVD,TELEVIZE,RÁDIA jsme nezažila.Ale mohlo to být fajn-lidi se sešli,pokecali,zazpívali i práce se u toho udělala.Co dnes-každý lapne do křesla a nechává se bavit.Jojo,každá doba přináší své +- .

Na světě je krásně.

Není tady

#57 3. 10. 2008 8:58

lepista
♥♥♥♥♥♥-

Nicolas napsal(a):

Souvisí to s věkem a s pocitem bezpečí.
V jinošském věku mládež láteří nad strnulými tradicemi a nudí se u nich. Raději běhat okolo a hrát si, než poslouchat dokola ty samé příběhy rodičů a prarodičů.
Je zajímavé, že postupem věku (někteří říkají, že až to je opravdová dospělost) se těm samým lidem začínají znovu líbit ty nudné rituály: společné obědy, odpočinek na chatě, draní peří, žehlení a pod.

Tak u mě je to naopak nebo nejsem dospělá (je mi 41). Z tradic mám opravdu osypky. Vánoce obrok vynechávám (obrok protože je to kompromis s rodiči), až tu rodiče nebudou, nebudou ani vánoce. Tradice na mě mají svazující efekt závaží a jejich odpoutáním se dostávám pocit svobody a spokojenosti.

Není tady

#58 3. 10. 2008 9:11

kosatka
♥♥♥----

Dětství bez PC a celkem i bez televize jsem zažila a byla to krásná doba - určitě většina z vás zná meil - "Všem, kteří se narodili v 50.. 60. a 70 letech .........."
Draní  peří mi v paměti utkvělo, ale na co nejraději vzpomínám, bylo ruční trhaní chmele! I když to není vyloženě tradice, s nostalgií vzpomínám, jak jsme se 2-3 malé holky pověsily na ten štos,strhly, očesaly šišky do koše,šly vysypat do takové odměrné nádoby,dostaly lísteček..........a až nás to přestalo bavit, což bylo poměrně brzy, hrály jsme na hoňku a schovku  mezi chmelem........no jo, zlaté časy

Není tady

#59 3. 10. 2008 9:25

Barusja
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Plzeň

Já chodila každou neděli ráno k prababi, dělala topinky s česnekem. A pak jsem šla vybrat vajíčka.smile

Není tady

#60 3. 10. 2008 9:28

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Barusja napsal(a):

Já chodila každou neděli ráno k prababi, dělala topinky s česnekem. A pak jsem šla vybrat vajíčka.smile

lol
A co bílá káva s nalámaným chlebem?

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#61 3. 10. 2008 9:36

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Tomu babi říkala "rybičky" a nejlíp to chutnalo z melty, v modrém plecháčku a velkou lžící.
A co takhle chleba s hořčicí? U buřtostánku za 30 halířů. Mejdlíčko, cucavý špalky, včeličky, pendrek... Hrnec melty na sporáku celý den... Držková polívka s čerstvým rohlíkem v 5 ráno v uhlířský hospodě... Mlíko nalejvaný plechovýma odměrkama do smaltovaný konvičky (taky jste ji vždycky někde otloukli?), v neděli před obědem fronta dítek se džbánkama v nejbližší hospodě pro pivo... místo žvejkačky smůla z ovocných stromů nebo dortové svíčičky... šumák ve dvou kostičkách...

Není tady

#62 3. 10. 2008 9:41

Ota
Moderátor(ka)

helena napsal(a):

Tomu babi říkala "rybičky" a nejlíp to chutnalo z melty, v modrém plecháčku a velkou lžící.
A co takhle chleba s hořčicí? U buřtostánku za 30 halířů. Mejdlíčko, cucavý špalky, včeličky, pendrek... Hrnec melty na sporáku celý den... Držková polívka s čerstvým rohlíkem v 5 ráno v uhlířský hospodě... Mlíko nalejvaný plechovýma odměrkama do smaltovaný konvičky (taky jste ji vždycky někde otloukli?), v neděli před obědem fronta dítek se džbánkama v nejbližší hospodě pro pivo... místo žvejkačky smůla z ovocných stromů nebo dortové svíčičky... šumák ve dvou kostičkách...

Na Matějský byl chleba s hořčcicí za pětadvacetník a prodavač tomu říkal "ruský máslo". A Tiki nemělo chybu, dodnes cejtím ten rozedřenej jazyk wink

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#63 3. 10. 2008 9:44

hrosanek
Host

Co je Tiki?

#64 3. 10. 2008 9:47

Ota
Moderátor(ka)

hrosanek napsal(a):

Co je Tiki?

To byl právě ten šumák ve dvou kostkách, jak zmiňuje Helena.

Ota
K. H. Borovský.

Není tady

#65 3. 10. 2008 9:51

hrosanek
Host

smile Aha.

My cucali Vitacit, sypal se do dlaní. smile

#66 3. 10. 2008 9:52

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Koupání byl taky hezký rituál. Lázeňská kamna na dříví, stará litinová vana s nohama ve tvaru lvích tlap, byla tak hluboká, že i tátovi z ní koukala jenom hlava smile a lněné ručníky, byly naškrobené big_smile, čisté pyžamko, vonělo heřmánkem...smile

Není tady

#67 3. 10. 2008 9:52

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Na pouti jsem chleba s hořčicí nesměla - naši by se zbláznili. Kupovala jsem si ho tajně http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png A z Tiki jen ta bílá kostička - taky jste si ji půjčovali? A dělili se o nažvýkanou žvejkačku? Taky byly bezva obložený chlebíčky s nudličkama nejlevnějšího salámu - stával 1,10 Kč - nebo taková ta brčálově zelená limča... jak se jmenovala, vzpomeňte si někdo.

Není tady

#68 3. 10. 2008 9:53

Ota
Moderátor(ka)

hrosanek napsal(a):

smile Aha.

My cucali Vitacit, sypal se do dlaní. smile

No a Tiki kostku si držela v prstech a lízala, byl z toho červenej a odřenej jazyk, tuším, že stálo dvacetník.

Ota
K. H. Borovský.

Není tady

#69 3. 10. 2008 9:54

Ota
Moderátor(ka)

Limča se jmenovala Amara.

Ota
K. H. Borovský.

Není tady

#70 3. 10. 2008 9:57

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

Pisatel napsal(a):

Barusja napsal(a):

lol

na to jsem už skoro zapomněla...to dělal můj děda, když u nás bydlel...okrájel kurky z chleba..a střídu si natrhal do bílé kávy z melty...a já měla kůrku...vždycky jsem mu ji brala zpod nože smile a neustále několikrát během dne se ptala, jestli si zas bude dávat chleba...taky si na stůl dával noviny místo prostírání, aby mamace neumazal ubrus...a měl svou židli u stolu, kam si jiný mohl sednout, jen když nebyl zrovna doma...ale ne ,že by to tak nařídil, ono to tak bylo samo sebou...a naučil mě hrát šachy...nikdo ho snad nikdy neporazil...ale jednou mě nechal vyhrát smile...na to si vzpomínám, jakou jsem měla radost, že jsem dědu porazila...protože to bylo NEMOŽNÉ ... ráno nás všechny budil, kdo jak potřeboval...byl přesný jak švícarské hodinky... a když mě chytl za zápěstí, protože jsem zlobila a nebo byla na něj byla ošklivá...tak to bolelo a děsně...i ted při vzpomínce cítím tu bolest...au,auuu...a pak z vyprávění vím, že mě vodil do školky a já mu pořád utíkala a byla na něj hnusná...slovně...to si nepamatuju...a mrzí mě to sad, tak třeba to ví a nebo mě i slyšel, když jsem se mu už několikrát omlouvala...kdo ví...

jo a naučil mě mýt nádobí pod studenou tekoucí vodou...si vzpomínám, jak říkal...pojd, ukážu ti kouzlo...a já nestačila zírat, jak ta špína od guláše mizí a jen tím, že voda teče a navíc studená smile...naši prej pak dlouuuho ze mě šíleli, protože jsem myla nádobí ve studené vodě, že děda to tak taky dělá big_smilebig_smilebig_smile

když bydlel v řadovém domku a dvorek byla vlastě díra, kterou obepínala skála...tak měl ten dvorek zarostlý vínem a hrozny visely dolů...jen si utrhnout...nebe nebylo pomalu vidět...smile...bylo to kouzelné...a přistihla jsem se, že přesně tohle jsem si udělala na své zahradě...pergolu a visí mi zní hrozny dolů, pod ní lavička...a jen utrhnout....

Není tady

#71 3. 10. 2008 9:59

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Web

My ještě z dlaně lízali Vitacolu. To byl pro změnu hnědý flek a jazyk. Ale dneska už tak nic nechutná. Jenom Holba má točenou žlutou limonádu a ta je trochu podobná té zelené - chuťově.
A co domácí zkyslé mlého, z něj udělaný tvatoh - namazat na chleba s máslem a ocukrovat - to jsem u babičky milovala.

Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

#72 3. 10. 2008 10:02

helena
♥♥♥♥♥♥♥

To je vono http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png. Taky byl kávový sirup Kofex, zvaný "blafík", v takový kónický lahvi. A v mlíčňáku "ovocný" koktejl z mlíka a jahodovýho sirupu a ošizený kakao - já ho pak doma nechtěla pít.
A chodil se povinně sbírat americký brouk - fúúúj. A na brambory, na řípu, vybírat kamení z pole... pak se udělal ohýnek z natě a v něm ty brambory pekly... jedli jsme je polosyrové, protože se nikdo nemohl dočkat... když byla poblíž jablka, napíchla se na prut a opekla nad ohněm... Z cukrovky posbíraný kolem silnice (nebo upytlačené na pozemcích JZD) se vařil sirup... teda tehdy ještě syrup http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

Není tady

#73 3. 10. 2008 10:05

Ota
Moderátor(ka)

Cukrovanej chleba taky vzpomínám, jen se u něj nesmělo zafunět lol U nás se tradičně na Štědrej večer chodilo prvně k babičce, tam se jedlo a táta si furt přidával kapra a tím oddaloval odchod domů ke stromečku a dárkům. Dodnes si vybavím ten "hroznej" pocit, jak jsem se nemohl dočkat a proklínal jsem kapra, že se musí jíst pomalu lol

Ota
K. H. Borovský.

Není tady

#74 3. 10. 2008 10:09

Barusja
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Plzeň

jasně, že bílá kafe a chleba byli. Mě zase dělala bábuš mlékovou polévku s noky, ale říkala tomu koťaťa a to bylo jediné jídlo, na které jsem slyšela, jako malá jsem jedla strašně málo, byla jsem vybíravka:))

Za mě byla červená limonáda, pak pasta na zuby co chutnala jako broskve. Tuti fruti jsem nesnášela a perlička. Pak žvýkačky Pedro a Bajo (tam byli obrázky).
Vitacit jsme také lízaly a nejlepší sváča do školy byla, když nám máma dala peníze a my si koupili 5dkg dieatního salámu a rohlíksmile
A mléčné svačiny ve škole, jak jsme museli mít na stůl prostírání, když jsme svačili?

Není tady

#75 3. 10. 2008 10:26

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

Na pouti jsem chleba s hořčicí nesměla - naši by se zbláznili. Kupovala jsem si ho tajně http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png A z Tiki jen ta bílá kostička - taky jste si ji půjčovali? A dělili se o nažvýkanou žvejkačku? Taky byly bezva obložený chlebíčky s nudličkama nejlevnějšího salámu - stával 1,10 Kč - nebo taková ta brčálově zelená limča... jak se jmenovala, vzpomeňte si někdo.

A pívko v kelímku za 0.80 Kčs teda byla to jen blbá sedmička desítka bejvávala za za 1.10 Kčs smile Cukrová vata, sekaný turecký med.....

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí