8. června : Váení uivatelé, v současné době pracujeme na vylepení stránek Babinet.cz, co můe způsobovat občasné výpadky či problémy spojené zejména s přihlaováním. Na odstranění problémů a doladění detailů usilovně pracujeme. Děkujeme za pochopení. 8. června : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 28. května : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! |
|
|
Petr100 napsal(a):
Jarko průhledné nádoby na orchideje nejsou na kontrolu kořenů ale kvůli fotosyntéze kořenů. Větina orchidejí jsou epifitní kytky a kořeny mají na světle.
Ano. Mám momentálně 14 orchidejí, dokonce jsem si tento týden koupila modrou, ale mám podezření, e je uměle obarvená. Tak si počkám, jakou barvu budou mít květy, a odkvete a pak znovu rozkvete sama. Jestli je barvená, pokládám to za barbarství.
Díky za oivení diskuze.
Moje orchideje stále nekvetou a nekvetou. Vyhánějí nové kořeny na stvolech, listy mají výstavní, ale květy nikde.
Není tady
Tercila napsal(a):
Díky za oivení diskuze.
Moje orchideje stále nekvetou a nekvetou. Vyhánějí nové kořeny na stvolech, listy mají výstavní, ale květy nikde.
Mně kvetou nádherně. Moná se jim nějak "nelíbí" v bytě, kde bydlíte. U mě se zase nelíbí ostatním kytkám, ale orchideje jsou výstavní. V práci mám pro změnu hezké kytky. Pravda, orchideje jsem tam zatím pěstovat nezkusila.
Kdy jsem bydlela v baráku i v předchozím bytě, tam zase ly kytičky výstavně.
Jo, u mé dcerky se orchidejím taky nedaří. Tuhle říkala, e je přiveze ke mně do lázní.
Kolegyně maminka zase dává orchideje do lázní ke kolegyni.
Moná se jim nějak "nelíbí" v bytě, kde bydlíte.
To je moné, ale nekvetou mi ani ty, co jsem si koupila do práce. Uvauji, zda není příli tvrdá voda nebo patná zemina (ale koupila jsem tu pro orchideje) atd.
Doma nekvetou ani na jedné, ani na druhé straně bytu.
Vechny ostatní kytky jsou jak doma, tak v práci jako Adély, které nevečeřely
Upravil(a) Tercila (23. 1. 2011 22:24)
Není tady
Terci kali na kupovanou půdu. Mám pocit, e kupovaná je na terestrické kytky. Nasbírej v lese kůru, nalámej ji, přidej polystyren a třeba trochu molitanu. Vodovodní voda je patná. A také sem tam pohnojit.
Není tady
Tercilo, já pouívám kupovaný substrát.
Ale napadlo mě - jak zalévá? Já nechám vodu z vodovodu odstát tak nejméně 5 hodin, ale spí víc, a pak do ní ponořím celý květináč na půl hodinu, nechám okapat a pak dám do druhého skleněného květináče, aby nestály ve vodě. Toto dělám jednou za týden.
Moc děkuji za rady. Hnojím ráda , mám 2 typy hnojiva pro orchideje a nořím je taky jednou týdně do odstáté vody. Přesně jak, píe, majkafo. Ale v bytě jiná ne vodovodní není, tak dokonce tahám a převáím vodu z potoka u chalupy (60 km), do zdejí říčky chodit nechci. Petře díky za tip na tu zeminu, to určitě udělám. Díky!
No, a moná jim přestanu zpívat .
Upravil(a) Tercila (24. 1. 2011 13:12)
Není tady
Já s nimi jenom mluvím, nezpívám jim. Protoe to by nejenom e nekvetly, ale rovnou by umřely.
majkafa: Já s nimi jenom mluvím, nezpívám jim. Protoe to by nejenom e nekvetly, ale rovnou by umřely.
A co jim říká? Kamarádka tvrdí, e a kytkám pohrozila, e je vyhodí z okna, teprve začaly kvést . Ale mně je proti srsti jim vyhroovat Já vdycky řeknu, no tak holky moje, kvete, si to od vás zaslouím, kdy se o vás tak starám, ne? A ony nic
Není tady
Fíha, to mě nenapadlo, vyhroovat.
Pozdravím je, pochválím, jak hezky rostou, jak se drí, zpříjemňují mi obydlí a jak hezky kvetou.
"Nevydírám" aby kvetly,kdy se o ně starám. BI. Nikdy neříkám stylem - něco za něco. To mě taky nenapadlo.
majkafa: "Nevydírám" aby kvetly,kdy se o ně starám. BI. Nikdy neříkám stylem - něco za něco. To mě taky nenapadlo.
No jo, mě by to taky nenapadlo, ale rok a půl bez kvetení u je dlouhá doba, nebo ne? To u se přece nedá nekomentovat .
Není tady
Kdy jsem mamce naloila orchideje k narozeninám, klepala si na čelo, e jsem se zbláznila, kdy u s její péčí má co dělat i kaktus... Ovem pozor, orchideje se zabydlely na parapetu kuchyňského okna, a jeliko se stále vaří a vaří, je v kuchyni dostatek páry a vlhka, co orchidejím simuluje domovské pralesy a líbí se jim to. Kvetou stále a nádherně. Take vařte (a větrejte ), sem tam postavte květináč do kýblu s vodou, občas přihnojte a výsledek se dostaví!
Upravil(a) Kara (30. 1. 2011 16:33)
Není tady
Pravda, kvetoucí orchideje mám na okně v kuchyni. V létě mám staené rolety, aby je nespálilo sluníčko.
Odpočívající orchideje mám v lonici, okno na stejnou stranu jako v kuchyni - na západ. Kdy se objeví puky květů, stěhuji je do kuchyně.
Upravil(a) majkafa (25. 1. 2011 12:20)
Take říkáte vařit kvůli orchidejím?
Tak vařím, vařím, ale je pravda, e v kuchyni tedy orchidejky nemám, jsou v jiných místnostech.
Není tady
Mám stejnou zkuenost. V pokoji vdycky odkvetly a odely. Pak jsem slyela nějakého pěstitele, radil přímo koupelnu, e potřebují vlhko. Taky je mám v kuchyni, jedna kvetla přes půl roku a teď začíná znovu. Po odkvětu jsem je přesadila do nového substrátu a hned nasadily na květ.
Není tady
Tak vidím, e mě čeká velké stěhování, orchideje půjdou do kuchyně. Jene já jich mám skoro 20, to se mi tam nevejdou. Nějak to vymyslím. Moc vem děkuji za rady.
Není tady
kurnik kurnik kurnik já mám tákový problém
Dnes jsem viděla v jednom květinářství odkvetlé orchidejky, které vůbec nezalévají a vyprodají je za cenu 59,- Kč/kus. Kdy je nezačnou zalévat, orchidejky za chvilku umřou.
Já bych si jich tak několik koupila, abych je zachránila. Ale nemám na ně místo, chjo, chjo.
Mají je tam v takovém temném koutě a listy u vůbec nejsou tuhé,pevné, ale mlandravé a kdy je chytnu do ruky a pustím, tak zasejc zvadnou a povisnou.
Upravil(a) majkafa (27. 1. 2011 19:01)
ita napsal(a):
Mám stejnou zkuenost. V pokoji vdycky odkvetly a odely. Pak jsem slyela nějakého pěstitele, radil přímo koupelnu, e potřebují vlhko. Taky je mám v kuchyni, jedna kvetla přes půl roku a teď začíná znovu. Po odkvětu jsem je přesadila do nového substrátu a hned nasadily na květ.
U jsem holky přestěhovala do kuchyně, a vypučí pupeny - podám zprávu .
Není tady
Majkafo, a nezkusila jsi těm prodavačkám aspoň něco říct?
Není tady
Ahoj vichni,kdo jste přili.Petře má pravdu,já jsem se k těm kořenům nedostatečně vyjádřila,dík za doplnění.Kdy je jednou týdně máčím,tak buď do odstáté nebo převařené vody.K té ceně:já kupovala u taky odkvetlou za 50,- a ve vedlejím městě za 60,-.Koupila jsem si na zkouku 1 kus a za měsíce mě vykvetla.U těch orchideí musí kadý sám zjistit co u něho v bytě bude pro orch.to nejlepí.Já u jich mám 7 ks,ale mám malý byt tak se zachvíly nevejdu já.
Není tady
Jarka39: mám malý byt tak se zachvíly nevejdu já. :supr:
Jaruko, u nás v bytě jsou taky vude kytky, můj táta se po příjezdu k nám rozhlídne a vdycky říká, a toho rozhodně polovinu vyhodím (má to marné) a manel na jaře teatrálně kemrá "e mi v lodii nechá místo aspoň na 2 pantoflové stopy, abych si měl kde zahulit?" (Přehání samozřejmě).
Klenotnictví se mnou celkem nic nedělá, ale projít kolem květinářství bez nákupu, to u pro mě problém je.
Není tady
Terci,jdu kolem klenotnictví a někdy se ani nepodívám,ale jak jdu kolem květinářství,vystavují i venku,tak to je konečná.Dneska jsem sprchovala odkvetlé vánoční kaktusy / 8 /,anturii a klívii té jsem vyhroovala jestli letos nepokvete,e půjde na chodbu /společnou / a tam by ji někdo asi " nechal odejít ".Kvetla prvně před loni,vloni ne,tak jsem zvědava.Kdy přijde syn,tak říká:u toho má zase tolik,e to nevyhází? Kdy k nám jezdil můj táta,takříkal:má hezký kytky,ale kdy je to jen zelený.Není nad mukáty,ty kvetou pořád. Moje babička,tátovo matka jich měla plná okna,ale bylo to na baráku,kde bylo pro ně příznivé prostředí. Tak jsem se nějak rozkecala,tak zase přítě,ahoj.
Není tady
Jarka39: Terci,jdu kolem klenotnictví a někdy se ani nepodívám,ale jak jdu kolem květinářství,vystavují i venku,tak to je konečná.
Přesně tak .
U nás na chodbě mám pár pěkných květináčů a kupodivu je zatím nikdo neukradl. Sousedka tam má právě i orchideje (co bych já neriskla) .
A klívie mi roky nekvetla, ne mi vagrová (zahradnice) prozradila, e mám asi samečka . Tak u ho nemám. A poslední amarylis z hypernovy mi taky u pak nikdy nevykvetla - teď ji hodlám přestěhovat do práce, tam se daří vem kvítkám.
Vánoční kaktus se můe sprchovat? Myslela jsem, e má rád sucho. Mojí babičce vdycky krásně kvetl, ale ona měla v domku velkou prosklenou halu - pohádka....
Upravil(a) Tercila (31. 1. 2011 13:34)
Není tady
Majkafo,taky ti je líto těch kytek kdy vidí jak vadnou?Já to samé,u nás dostanou v Penny tak krásný kytky,přítě u je vidím jak věej lístky dolů a u jsem je tam taky viděla doslova uschnout.těstí maji ty,co se rychle prodají.Taky u jsem chtěla říct tomu co tam jen chodí a hlídá,aby si vzal do ruky konev s vodou.Pak jsem si ale řekla,e mě pole kamsi,nebo něco jiného a já se nesmím rozčilovat.Ahoj,hezký den.
Není tady