18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Co udělat s orchidejí po odkvětu? Stříhat stonek, nebo né? Jaké máte zkuenosti? Dík
Není tady
Třeba tady najde radu
http://www.orchidej.net/
Není tady
Zastřihnout k prvnímu očku,někdy jetě vyrazí ze stejného stonku.Pokud ne,tak a stonek ztratí zelenou barvu,tak zastřihnout tak na 2 cm.
Není tady
Slívo, prosímtě, co je první očko ?
Někde jsem četla e a za třetím očkem
Upravil(a) spunt (30. 9. 2008 11:42)
Není tady
Mě teda jetě nááádherné kvete , ale kámoka u dáááávno střihla nad třetím kolínkem a nic.
Není tady
První pod odkvetenou částí. Já myslím,e je to celkem jedno kde.Stejně jsou hezčí a větí květy na zcela novém výhonu a je lepí,nechat jí trochu oddych.Hlavně se nemá stonek stříhat a úplně dole,ale to taky nevím proč,asi aby se nepokodilo tělo orchideje.Já je pěstuji u dlouho a mám zkuenost,e čím víc se o ně člověk stará tím hůř kvetou.Hlavně s nimi nehýbat a nepřelévat.Dostatek světla,ale ne přímé slunce a vysoké kryty květináčů.aby se v nich drelo vlhko kvůli vzduným kořenům.Myslím ,e u orchidejí platí dvojnásob,e kytka kvete,kdy mele z posledního a květem se chystá zachránit svojí existenci! Mám nejstarí bílou phalaenopsis,má dva hnusné listy a dvakrát do roka kvete a dvaceti květy na jednom stonku.
Není tady
Zajímala by mě rostlinka " biofytum senzitivum". Zasadí se k orchideji a pak pokud svěsí lístky, poznáme, kdy máme orchidej zalít. Prosím, nevíte, kde by se dala koupit? Pokud ji někdo máte, tak poraďte, jaké jsou Vae zkuenosti a kde ji sehnat. Díky B.
Není tady
Dostala jsem orchidej, která je zasazena v průhledném květináči a dostala jsem ji navíc v keramické nádobě.
Ale někde jsem slyela , e má být v průhledném obalu. Co je na tom pravdy. A jak často zaléváte?
Není tady
U to bude rok co mám orchidej v neprůsvitné nádobě a vypadá to,e ji to nevadí.U mi kvetla 3x za tu dobu.
Zalévám ji tak 1x týdně,ale nesmí stát voda v květináči.
Není tady
kety, my jsme teď kupovali mamině phalaenopsis a ptala jsem se poté zahradnice, jak s ní nakládat.... ta mi říkala, e pokud je v obalu a není to ten speciální, který má uvnitř takový "výstupek", aby nestála ve vodě, tak to nevadí, ale potom se má zalévat tím způsobem, e se vytáhne a na 10 minut se postaví do mělké vody. Potom se nechá okapat a vrátí zpátky, tak, aby tam nestála voda. Jednou za 2 týdny mi radila přihnojovat hnojivem na orchideje, na list, e si to tam umí lépe vstřebat.... a jednou týdně rosit. Ukazovala mi i ty speciální obaly, taky nebyly průhledné.
Není tady
Díky, Janilo, ta keramická nádoba, v které jsem orchidej dostala, je moc pěkná a tak jsem ráda, e to tak můe zůstat. Ale prý ta průsvitná nádoba je kvůli kořenům. Tak uvidíme.
Není tady
Holky a jak asi dlouho po střihnutí , zase znova vykvete?
U jsem "stříhla" asi před 4 měsíci a nic , zalévám tak jak píete, hnojím , dokonce jsem si s ní začala i povídat a pořád nic.Tak nevím jestli jí nemám přesadit?
Není tady
Romčo někde jsem četla,e se má a i nemá stříhat.Já jsem jednu ustříhla,protoe mi ten stvol usychal a u druhé jsem ho nechala byl stále zelený.Asi tak za 4-5 měsíců se jí objevil dalí stvol a začaly na něm rait pupeny.
A nedávno mi začala rait větvička na tom co jsem nechala neustříhnutou.Take budou dva stvoly s kvítkama.
Chce světlo,ale bohuel ne jiní /to já mám smůlu /.Take ji zatahuji aluzky.A kdy ti odkvete má se dát dál od světla,protoe si musí odpočinout.
Jen jí povídej ona tě obdaruje to bude koukat.
Není tady
Já střihla nad 3 kolínkem , ale uschlo to.
Taky to mám na jiním okně - podle tety, která má orchidejky obsypané květy i 3 stoky po třech odnoích vyraené najednou.
Píe 4-5 měsícu , tak jetě budu trpělivá a moná i zapěji
Není tady
Ahoj holky, nemáte, prosím, někdo zkuenost se kůdcem vlnatkou? Asi jsem si tu první vlnatku donesla domů s nějakou novou orchidejí a teď u mi spásá pátou orchidej. A je umývám, přesazuji, stříkám Fastem - není to nic platné. Četla jsem, e není schopná se přenést vzduchem, e musí přelézt, pak mám ovem záhadu, jak se mohla rozířit z jednoho konce bytu na druhý....
Na orchidejích se její parazitování celkem zatím neprojevuje, běně mi vykvetly znova; listy vypadají normálně, a na to - e na sobě mají prostě bílé chuchvalečky.
Nevíte někdo, jak proti tomu účinně zabojovat?
Není tady
Tercila napsal(a):
Ahoj holky, nemáte, prosím, někdo zkuenost se kůdcem vlnatkou? Asi jsem si tu první vlnatku donesla domů s nějakou novou orchidejí a teď u mi spásá pátou orchidej. A je umývám, přesazuji, stříkám Fastem - není to nic platné. Četla jsem, e není schopná se přenést vzduchem, e musí přelézt, pak mám ovem záhadu, jak se mohla rozířit z jednoho konce bytu na druhý....
Na orchidejích se její parazitování celkem zatím neprojevuje, běně mi vykvetly znova; listy vypadají normálně, a na to - e na sobě mají prostě bílé chuchvalečky.
Vypadá to , e má to samé co kamarádka.Ta se byla ptát v květinářství a prý se s tím nedá nic dělat.
Není tady
Tercila napsal(a):
Zkus Mospilan.
Nebo mrkni sem na diskuzi http://poradny.pritelkyne.cz/poradny-1/ … lnatka-34/
Ta bestie můe být i v kořenech.
Upravil(a) Xsara (20. 9. 2009 20:50)
Není tady
Terci,take jsem si donesla s novou orchideji tu bilou potvoru,zamorila jsem si moje ostatni (asi 30)ale s tim Mospilanem jsem je vsechny zlikvidovala,jen to chce trpelivost a opravdu poctive se o ne starat jak je v navodu,jsem rada ze jsou pryc.Ted jsem velmi opatrna pri nakupu nove!
Není tady
Holky, moc vám děkuji, Mospilan zkusím - zatím jsem sázela na Fast a nic moc. Včera jsem kupovala orchidej pro příbuznou a při vybírání jsem postřehla, e je mají zamořené....
Mně ty potvory vlezly i na angínovník, moje ostatní botanika je zatím O.K.
Jojo, o těch kořenech jsem taky četla, u jsem je i přesazovala, ale nepomohlo.
Jetě jednou dík! Pak podám zprávu, jestli jsem zvítězila .
Jo a - dívala jsem se na ně v práci pod mikroskopem - nedělejte to , je to hnus.
Upravil(a) Tercila (20. 9. 2009 23:04)
Není tady
kety: phalaenopsis je zrovna epifyt, kterému by měl víc vyhovovat průhledný květináč. Orchideje mají toti kořeny, které obsahují chlorofyl, take je to pro ně větí plocha, kde můou provádět fotosyntézu. Pokud je v neprůhledném, tak jí to nezabije. Já myslím, e je důleitějí třeba substrát...
Není tady
Jetě jsem se chtěla zeptat: kolikrát jste museli pouít Mospilan, ne jste se vlnatky zbavili?
Není tady
Terci,na tom baleni je navod,myslim ze jsem udelala ten roztok namocila ,i ty listy jsem s tim omyla a po 10?dnech opakovala ale opakovat se musi 1x nestaci,jsou to potvory,drzi se zuby-nehty!!!Mel by to vedet a poradit i ten zahradnik cos to u nej kupovala.Lovu ZDAR!!!
Není tady
Ajo, děkuji! Některé u asi nezachráním - ale vynasnaím se .
Není tady
Ahoj vichni co sem jetě přijdete.Koukám e u to bude rok co tady skončily diskuse.Při koupi orchidee,jsem taky domů přinesla bílou molici.Postříkala jsem to dvakrát tekutým přípravkem BIO OL a pomohlo to.K tomu stříhání:po odkvětu nikdy stvol nestříhám,protoe on si vyhodí nové pruty,které kvetou.Někdy stvol uschne,to ho potom dole ustřihnu.Jetě ke květníkům.Kadý dobrý zahradník vám řekne,e správný květník na orchidee má být průhledný,kvůli kontrole kořenů.Tak a vám to vem hezky kvete a přijďte si zase popovídat.
Není tady
Jarko průhledné nádoby na orchideje nejsou na kontrolu kořenů ale kvůli fotosyntéze kořenů. Větina orchidejí jsou epifitní kytky a kořeny mají na světle.
Není tady