|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
henrietta napsal(a):
Nechcete o tom založit téma? Docela by mě to zajímalo. Co je dáno od narození, co se formuje mezi 3-4 rokem života a co v tom zbytku do konce puberty.
jsi neměla sociologii se Šimkem? na pardubické univerzitě? tam studuješ, ne? jestli se dobře pamatuju...jinak na něj jdi...je fakt dobrej 
Není tady
Mě naši, resp. máma nedávala nic - chodila jsem na brigády posléze na částečný úvazek do práce, ale měla jsem po většinu studia bydlení a stravu zadarmo a nic jí nepříspívala..... jen občas něco na přilepešnou - pokud měla z čeho..., a poslední rok a půl studia jsem již bydlela se svým ex. A táta mi dával alimenty 1500 a ty byli opravdu moje, ale platila jsem si z nich stavebko a životku takže mi zbyli 200
.....
Upravil(a) Zet (23. 9. 2008 23:29)
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Pan, můžem na tohle téma založit vlastní vlákno, at to tu nezanášíme něčím co není v názvu topicu...a nebo můžu odpovědět sem...jak chcešok?
Nemusíš odpovídat vůbec
Pro mne to opravdu není důležité, to spíš pro tebe, abys si to sama ujasnila.
Víš, znám příliš mnoho žen "hrdinek", a vlastně nejen žen, které táhnou jako burlaci na Volze a pak se totálně zhroutí. A zůstanou v tom samy/i. Protože ty "hrůzy" pak vidím, nenechává mne to chladnou. Tvoje psaní mi takové lidi připomíná...aha...no já v tom mám jasno...
Ano, věřím ti a omlouvám se. Zářný příklad toho, jak písmenka klamou.
Myslím, že "nevěra" opravdu není to, co by tě mohlo rozházet, máš k tomu velmi zdravý přístup a já myslím, že jediný možný 
Není tady
henrietta napsal(a):
Jiněnka napsal(a):
Hm. Nechci paušalizovat. Jen mi tu některé částky připadají jako ze sna (akorát nevím či ze sladkého nebo noční můry).
Na VŠ studuji prezenčně nějaký ten rok, a můj skromný poznatek (možná trochu z jiného soudku):
Moji bývalí spolužáci, kteří nezvládli dostudovat a byli vyhozeni, měli velmi často jeden společný rys: Nejdříve se zalykali svobodou, kterou jim odstěhování od rodičů na kolej přineslo. Dostávali štědré dotace od rodičů, které utráceli po večerech ve studentských hospodách, takže pak ráno zaspali na cvika. Na brigádu díky penězům rodičů nemuseli, proto "nač se chovat zodpovědně, vždyť studentský život je tak krásný, takže večer ho opět oslavíme v hospodě..."
Chtěla jsem tím jen říct, že ze svého okolí vidím jakousi přímou úměru v zodpovědnosti k penězům a potažmo i ke studiu. Nevím čím to je. Např. kamarádka která se o sebe stará od 18ti sama, úspěšně studuje při práci dvě VŠ, podobně můj bývalý přítel. Oproti tomu spolužáci, kteří si nemusí díky rodičům dělat starosti s penězi, si nedělají starosti ani se školou (natož brigádou) a pak jen trnou, "aby doma tata neotevřel dopis o vyloučení z fakulty, jelikož by jim sebral kapesné".
Domnívám se, že nástup na VŠ a přestěhování za studiem už souvisí aspoň s částečným přijetím vlastní odpovědnosti za svůj život. Pokud mě rodiče dotují horem dolem, nemám pocit, že nastal ten čas, chovat se zodpovědně, starat se sám o sebe, o svoji budoucnost. Pokud však rodiče nepokryjí všechny moje náklady, uvědomím si, že už se cosi mění, že už je to teda asi fakt na mě, jak se budu teď mít, jestli si vydělám, jestli dostuduji...
P.S.: Můj měsíční příspěvek od rodičů je 3.500Kč, bydlím 170km od domova, kolej 2.900/měs. Celkové náklady když šetřím 7.000Kč/měs.Máš pravdu, tvůj je to poznatek, moje je to zkušenost. V prváku jsem se opravdu zalykala svobodou. Nebylo to ale jen o penězích, ale taky protože mě doma do té doby drželi dost zkrátka. Divím se, že jsem ten prvák nakonec udělala bez opakování jediného předmětu. Ale namále jsem měla a přiznám se, pár zkoušek bych bez pomoci spolužáku nedala. Další rok jsem chodila na brigádu, na paření už nebylo moc času, a problémy se školou jsem měla zase, pracovala jsem 20 hodin týdně a nechodila na přednášky, ale nakonec udělala všechno. Třetí rok jsem nepařila ani nepracovala, všechno probíhalo bez problémů, ale kvůli byrokratickým požadavkům jedné učitelky mi nakonec chyběl jeden předmět (nevešla jsem se na poslední termíny zkoušky a prostě ji nemohla vykonat) a já musela ve třeťáku opakovat jediný předmět. Moje chyba, měla jsem jít na zkoušku dřív, ale peníze, práce ani pařby za to nemohly
Tak jsem kromě jednoho dne v týdnu makala a vydělávala si sama. Teď už se těším na svou druhou šanci na navazujícím
Podle mě tohle není o penězích, ale o předchozí výchově i životě každého mladého člověka. Naši se snažili možná až moc a mě ten svobodný život na vejšce prostě dostal. Nelituju, stejně to byl nejlepší rok v mým dosavadním životě a nakonec všechno dobře dopadlo a jsem Bc.
taky si myslim, ze je to predevsim vychovou, ja mela dost velkou volnost uz na stredni, kdy jsem bydlela doma a tak jsem nemela potrebu po odchodu na VS radit jako utrzena ze retezu...moje spolubydlici si na svoje studia vydelava sama a presto vecne akorat chlasta a ze je jeste na skole je vinou kreditoveho systemu, ktery umoznuje lidem prolezat temer donekonecna...opravdu bych nehledala umeru mezi tim, zda si clovek na sebe vydelava sam, nebo ho zivi rodice a jeho pristupem ke studiu

Není tady
Mě se líbila věta Heřmanky, že tady hodně lidí by se z toho zbláznilo, kdyby měli dítě a ještě pracovali:)
No dítě nemám, ale mám HPP, VPP a dálkově VŠ, hypotéku a zatím se pose.ru jen když mám průjem:)
Takže neboj i další lidi nejsou takový lůůzři

Není tady
Nemyslím, že rodiče se MUSÍ starat o dítě, dokud nedostuduje, jen proto, že ho "přivedli na svět". Jako známá krkavčí matka prohlašuju, že haranti si přivydělávali cca od osmé třídy ZŠ - ne proto, že bych je k tomu "nutila", ale protože některá jejich přání jsem jim plnit odmítala, aniž bych měla špatný pocit z toho, že jim nedávám všechno, co chtějí.
Mimoto, když dítě vyrůstá s tím, že máma s tátou MUSÍ dávat, platit, živit, může to použít i jako argument proti nim, bohužel. Obráceně už to ale někdy neplatí, výchova-nevýchova, takže se rodiče klidně můžou dozvědět, že dítko NEMUSÍ - a kolik rodičů dokáže potomka zažalovat o výživné, i kdyby se živili meltou a chlebem?
Jinak taky nechápu, proč by se lidi měli zbláznit, kdyby "měli dítě a ještě pracovali". Znám jich dost (včetně sebe) i s více, než jedním děckem a žádné známky bláznění na nich nepozoruju. Ono se to dá docela dobře spojit a pokud nejsou rodiče workholici, kteří vidí potomka 10 minut denně, tak to dětem může jen prospět. Docela dobrá zkušenost pro jejich další život, poznat, že příjemnosti jsou podmíněny prací.
Není tady
Klubko napsal(a):
![]()
Mě se líbila věta Heřmanky, že tady hodně lidí by se z toho zbláznilo, kdyby měli dítě a ještě pracovali:)
No dítě nemám, ale mám HPP, VPP a dálkově VŠ, hypotéku a zatím se pose.ru jen když mám průjem:)
Takže neboj i další lidi nejsou takový lůůzři![]()
ale Klubko, já nepopsala celý svůj život...to bychom tu byli na dlouho a dlouho...tohle je jen nepatrný zlomek toho všeho
...krom toho, všechno co píšeš mám taky a i to dítě a ještě raka...mno,ale to beru jako normálku
...to je fakt prd
a vím, že další nejsou takový lůzři
, ale taky vím, že někteří se hroutí jen z VPP 

Není tady
helena napsal(a):
Jinak taky nechápu, proč by se lidi měli zbláznit, kdyby "měli dítě a ještě pracovali". Znám jich dost (včetně sebe) i s více, než jedním děckem a žádné známky bláznění na nich nepozoruju. Ono se to dá docela dobře spojit a pokud nejsou rodiče workholici, kteří vidí potomka 10 minut denně, tak to dětem může jen prospět. Docela dobrá zkušenost pro jejich další život, poznat, že příjemnosti jsou podmíněny prací.
pracuju, studuju a děti mám dvě... a jsem celkem v pohodě, řekla bych...
Není tady
a jééé, když to vytrhnete z kontextu, tak se pak není o čem bavit...dáváte tomu úplně jiný význam...přesně jak říká Pan...písmenka zkreslují...njn...každému jen co se hodí...
jinak jsem Ti Pan chtěla za včerejšek poděkovat a za naši přestřelku, díky ní jsem si konečně vědomě uvědomila, že nemám komunikační problém s manželem, ale se svými rodiči, přesněji se svou matkou...a změnit to můžu jen já...
...btw máma se opravdu mění, moje nemoc ji zasáhla fakt fest a dokonce musím říct, že byla nutná...i mě měla někam vrátit...na cestu z které jsem tak nějak omylem(či svou tvrdohlavostí) sešla a nevěděla jak se vrátit...a nebyla to cesta spojená s rodiči, ale s jinými příbuznými 
Není tady
Heřmanka napsal(a):
henrietta napsal(a):
Nechcete o tom založit téma? Docela by mě to zajímalo. Co je dáno od narození, co se formuje mezi 3-4 rokem života a co v tom zbytku do konce puberty.
jsi neměla sociologii se Šimkem? na pardubické univerzitě? tam studuješ, ne? jestli se dobře pamatuju...jinak na něj jdi...je fakt dobrej
Bohužel, Šimka neznám, asi bude na jiné fakultě. My jsme měli sociologii s Veselou a dělali jsme pouze svůj časový snímek a kupovali její učebnice
Téma mě tady zaujalo, ale bylo takové vytržené, tak jsem myslela, že někdo přihodí ještě pár dalších znalostí 
Není tady
henrietta napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
henrietta napsal(a):
Bohužel, Šimka neznám, asi bude na jiné fakultě. My jsme měli sociologii s Veselou a dělali jsme pouze svůj časový snímek a kupovali její učebnice
Téma mě tady zaujalo, ale bylo takové vytržené, tak jsem myslela, že někdo přihodí ještě pár dalších znalostí
Tak jsem toho Šimka ještě hledala, ale učí už jenom Demografii a Hospodářskou geografii. A to ještě jen v pondělí, takže byl asi fakt dobrej a ostatní dny maká někde jinde 
Není tady
henrietta napsal(a):
na ekonomicko- správní fakultě...a přednáší pro prváky a druháky...fakt doporučuju, jestli ti zbyde čas...sama uvažuju, že letos budu o5 chodit na jeho přednášky a když mluví o výchově a vztazích v rodině a celkově a o sexu a prostituci...no prostě ho žeru...a to doslova... a na komunikaci manažera jsi chodila? jestli ne, tak taky doporučuju...přednáší to taky on pro třetáky...neverbální komunikace v jeho podání je fakt bomba...na cvíka jsem bohužell nechodila, protože jsem dálkař a přednášky jsem absolvovala s deňáky...
Není tady
Ronja napsal(a):
neskutečná debata, fakt...cítím snad závist nebo co?
Já na VŠ jedla rohlíky s ramou, především. Naši na to neměli, any mi dali víc peněz a já na náročném oboru mohla o brigádách leda tak snít. Byla to super škola života - ale pokud můžou rodiče dávat víc (a chtějí), tak ať dávají. Každý přece má své děti rád. JEstli mají rodiče nadstandardní příjmy (a já jim je přeju), jezdí si dvakrát do roka na Mallorcu apod, tak asi nedají dítěti na VŠ jen 3tis s tím, že zbytek si musí vydělat samo. To by byla celkem drsárna![]()
Mě přijde, že každý rodič dává svým dětem přiměřeně svému příjmu. U někoho je to 5tis a u někoho 15, no. A hlavně každý zná své dítě nejlíp: když vidím že synek polovinu peněz propaří, tak mu krutě skrouhnu dotace: na pařby ať si vydělá sám. A když dcerka dělá farmacii a dře jako kůň, tak ji budu podporovat jak to jde - nebudu čekat, že ještě v noci bude chodit na brigády, pokud se tomu půjde vyhnout.
Každý má jiné potřeby a jiný životní standard a pokud má někdo větší než je ten váš, tak není potřeba hned křičet o rozmazlenosti. Mimochodem on se ten život nikomu stejně nevyhne, jen možná na někoho dolehne později - a možná o to tvrději
Ronjo, dík, tak nějak to cítím, líp bych to napsat nedovedla.
henrietta napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
henrietta napsal(a):
Holka, to je tak složité, že to není na nějaké psaní zde na vlákně či novém. Nejprve je třeba si něco o tom přečíst. I mě dost zarazilo když jsem našel v položeném časopise ono základ osobnosti je vytvořen ve 3-5 letech. Tak jsem pak za tímto šel. Je třeba dělat i samostudium 
Není tady
studentka napsal(a):
Jsem sama studentka vysoké školy, rodiče mi dávají 7000/měsíčně a můžu říct, že s tím dokážu v pořádku vyjít a pokud potřebuju vyrazit na dovolenou, tak mi najít si brigádu přes prázdniny nedělá problém, ale je pravda, že během roku s rozvrhem jaký mám a hlavně s tím, že jediná možnost vidět se s přítelem jsou víkendy, je těžké sehnat nějakou pravidelnu brigádu. Moc nesouhlasím s názorem že by se mladým mělo dávat méňě peněz aby si ,zvykali"(je samozřejmě rozdíl pokud na to ta rodina nemá), na druhou stranu zase 10 000 je opravdu velká částka. Jsem ráda že jediným mým velkým stresem jsou zkoušky( a že nebývají lehké) a starat se ještě o to kde najít brigádu, abych si vůbec něco vydělala, to si fakt nedokážu představit.Já sama jsem svým rodičů vděčná a pokud to bude možné, tak chci takto podporovat i své budoucí děti. Studentská léta by měla patřit k těm nejkrásnějším období lidského života a práce si člověk užije jistě až až.
Tak čím dál víc to pročítám, tím se průměrná částka na slušné živobytí (bez nouze a bez rozhazování) ustaluje na těch 7000 Kč.
Dík všem, kdo přispívají do diskuse, dalo mi to vodítko a srovnání.
henrietta napsal(a):
Tak jsem toho Šimka ještě hledala, ale učí už jenom Demografii a Hospodářskou geografii. A to ještě jen v pondělí, takže byl asi fakt dobrej a ostatní dny maká někde jinde
tak to je teda tafka, no
bůůůů...jsem se na něj těšila...bejt s ním v hospodě je zážitek
, to bylo taky dobrý
...učí i na jiných školách, co vím v Praze...mno a dělá toho celkově víc....chjo...
Není tady
henrietta napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
kolej 800 ??????
Jj, fakt, já před čtyřma rokama platila 900. Byl to sice čtyřlůžák bez internetu, ale zase s vlastní kuchyňkou a koupelnou.
Cena kolejí se změnila ve školním roce 2005/2006 - vyrovnala se přibližně cenám za privát a to proto, že v tomto školním roce začaly školy dávat příspěvek na ubytování, či jak se to jmenuje, a to všem studentům, kteří si požádali a splňují kritéria stanovená danou školou, např. vzdálenost, sociální potřebnost, ZTP a tak podobně. Každá škola to má jinak. Takže pokud student musí i bydlet, nerozumím některým příspěvkům, kde kritizují částku, kterou dá rodič studentovi, neboť si neuvědomují, že POUHÉ bydlení bez jídla, antikoncepce
a pod. bude studenta stát kolem 3 tisíc. Stačí se podívat na ceny kolejí na netu, jsou volně dostupné. Jsou levnější pokoje - kdy budou na pokoji 3 případně víc, a dražší, s netem, či bez, jsou tam diferenciace, ale přes minimální částku nejede vlak. 
Mikeš napsal(a):
Tak u nás je to stejný, akorát s tím rozdílem, že máme jen jednoho syna - takže bychom pošli hlady "jen" manželka a já
Našeho syna čeká za rok teprve nějaká SŠ (teď je v devítce), ale i to bude asi pěknej zářez do rodinnýho rozpočtu... tohle by se za Husáka nestalo...![]()
![]()
Nemám ráda, když si zdraví lidé, navíc s dobrým vzděláním a s 1 - slovy jedním dítětem stěžují na něco takovéhohle. Co pak mají říkat matky samoživitelky? Kde tatínek třeba ani neposílá žádné výživné? 

P.S. já vím, že to měla být trošku legrace ale v celkovém kontextu je to akorát plané tlachání v hospodě u píva.
Pro mě to není legrace. Pro mě je to výsměch těm, kteří ty korunky OPRAVDU nemají. A přesto se snaží, a snaží se i jejich děti, bo jsou rozumné. A NEKŃUČÍ.
Tohle směřuju všem, kteří kňučí, a přitom je jejich skutečnost jiná.
Upravil(a) majkafa (24. 9. 2008 10:17)
Heřmanka napsal(a):
henrietta napsal(a):
tak to je teda tafka, no
bůůůů...jsem se na něj těšila...bejt s ním v hospodě je zážitek
, to bylo taky dobrý
...učí i na jiných školách, co vím v Praze...mno a dělá toho celkově víc....chjo...
Jsem z Pardubic. Učil i na Pedáku v Hk. Jukni na jejich stránky Univerzity, zda nemá i volně přístupný seminář.)
Není tady
ona je ta sociologie až v letním semestru 

jsem tele 

a ta ...etiketa a komunikace manažera...taky

Upravil(a) Heřmanka (24. 9. 2008 9:34)
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Tak jak to tedy je?
Pan, můžem na tohle téma založit vlastní vlákno, at to tu nezanášíme něčím co není v názvu topicu...a nebo můžu odpovědět sem...jak chceš
ok?
Nemusíš odpovídat vůbec
Pro mne to opravdu není důležité, to spíš pro tebe, abys si to sama ujasnila.
Víš, znám příliš mnoho žen "hrdinek", a vlastně nejen žen, které táhnou jako burlaci na Volze a pak se totálně zhroutí. A zůstanou v tom samy/i. Protože ty "hrůzy" pak vidím, nenechává mne to chladnou. Tvoje psaní mi takové lidi připomíná...
A k tématu - osobně si myslím, že neexistuje žádná paušální částka. Každá rodina má jiné možnosti.
Détě samoživitelky se holt musí na škole uživit samo, protože z domu dostane tak akorát pár stovek a bábovku. Pokud je rodina dobře finančně zabezpečená, může dítko do školy jezdit mercedesem s řidičem a měsíčně pobírat třeba sto tisíc.
A to nemluvím o rodičích, kteří se na své dítě úplně vykašlou a ještě jim není hanba mu nedat přídavky, které na ně berou.
Pro studentku - je dávno pryč doba, kdy OBECNĚ studia byla bezstarostným obdobím života. Kolej už dávno není za pár stovek, lístek na metro za korunu, cigára za osm korun a boty za čtyřicet.
Osobně si myslím, že student, který se není na škole schopen tak od třetího ročníku uživit sám bez pomoci rodičů, školu studuje zbytečně. Až totiž vyleze po pěti šesti letech bez praxe ze školy, s údivem nejspíš zjistí, že na něj nikdo nečeká s otevřenou náručí.
Pochopitelně vyjimkou jsou školy, jako medicína ap.

)Není tady
helena napsal(a):
Nemyslím, že rodiče se MUSÍ starat o dítě, dokud nedostuduje, jen proto, že ho "přivedli na svět". Jako známá krkavčí matka prohlašuju, že haranti si přivydělávali cca od osmé třídy ZŠ - ne proto, že bych je k tomu "nutila", ale protože některá jejich přání jsem jim plnit odmítala, aniž bych měla špatný pocit z toho, že jim nedávám všechno, co chtějí.
Mimoto, když dítě vyrůstá s tím, že máma s tátou MUSÍ dávat, platit, živit, může to použít i jako argument proti nim, bohužel. Obráceně už to ale někdy neplatí, výchova-nevýchova, takže se rodiče klidně můžou dozvědět, že dítko NEMUSÍ - a kolik rodičů dokáže potomka zažalovat o výživné, i kdyby se živili meltou a chlebem?
Moje řeč 
Až budu matka budu se snažit být stejně " krkavčí" jako ty

)Není tady
Blossom napsal(a):
studentka napsal(a):
Jsem sama studentka vysoké školy, rodiče mi dávají 7000/měsíčně a můžu říct, že s tím dokážu v pořádku vyjít a pokud potřebuju vyrazit na dovolenou, tak mi najít si brigádu přes prázdniny nedělá problém, ale je pravda, že během roku s rozvrhem jaký mám a hlavně s tím, že jediná možnost vidět se s přítelem jsou víkendy, je těžké sehnat nějakou pravidelnu brigádu. Moc nesouhlasím s názorem že by se mladým mělo dávat méňě peněz aby si ,zvykali"(je samozřejmě rozdíl pokud na to ta rodina nemá), na druhou stranu zase 10 000 je opravdu velká částka. Jsem ráda že jediným mým velkým stresem jsou zkoušky( a že nebývají lehké) a starat se ještě o to kde najít brigádu, abych si vůbec něco vydělala, to si fakt nedokážu představit.Já sama jsem svým rodičů vděčná a pokud to bude možné, tak chci takto podporovat i své budoucí děti. Studentská léta by měla patřit k těm nejkrásnějším období lidského života a práce si člověk užije jistě až až.
Tak čím dál víc to pročítám, tím se průměrná částka na slušné živobytí (bez nouze a bez rozhazování) ustaluje na těch 7000 Kč.
Dík všem, kdo přispívají do diskuse, dalo mi to vodítko a srovnání.
No, vida ! Jak to tady hezky funguje

)Není tady
Heřmanka napsal(a):
jinak jsem Ti Pan chtěla za včerejšek poděkovat a za naši přestřelku, díky ní jsem si konečně vědomě uvědomila, že nemám komunikační problém s manželem, ale se svými rodiči, přesněji se svou matkou...a změnit to můžu jen já...
...btw máma se opravdu mění, moje nemoc ji zasáhla fakt fest a dokonce musím říct, že byla nutná...i mě měla někam vrátit...na cestu z které jsem tak nějak omylem(či svou tvrdohlavostí) sešla a nevěděla jak se vrátit...a nebyla to cesta spojená s rodiči, ale s jinými příbuznými
Jsem moc ráda, žes mne pochopila. Ono to sice vypadá, že jsem protivná, ale přesně o tohle mi šlo.
Lidé vnitřně vnímaví to pochopí a jdou dál, lidé vnitřně tupí se jen hádají...
Já děkuji tobě, někdy mám totiž pocit, že by bylo lepší jít kopat do dolů....viděla bych hromadu kamení, tedy výsledky své práce. Takhle je to někdy náročný.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Jsem moc ráda, žes mne pochopila. Ono to sice vypadá, že jsem protivná, ale přesně o tohle mi šlo.
Lidé vnitřně vnímaví to pochopí a jdou dál, lidé vnitřně tupí se jen hádají...
Já děkuji tobě, někdy mám totiž pocit, že by bylo lepší jít kopat do dolů....viděla bych hromadu kamení, tedy výsledky své práce. Takhle je to někdy náročný.
Vítej mezi dělnickou třídu

Není tady