|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Slavek17 napsal(a):
Taisha napsal(a):
A proč tedy ztrácet čas srovnáváním?...
![]()
Víš, ony ty naše děti se také srovnávají.... s ostatními!
No, právě proto nebudu dítěti sama sebou a svým jednáním dávat blbý příklad, ne? 
Já tedy nevím jak ty, ale osobně nechci žít podle očekávání společnosti... A své dítě k tomu tuplem nepovedu.. 
Není tady

Modroočka napsal(a):
Tak jsem to přelouskala a jen žasnu. Kdybych měla synovi na VŠ dávat měsíčně 8 tisíc, asi bych s mladším synem pošla hlady...
Tak u nás je to stejný, akorát s tím rozdílem, že máme jen jednoho syna - takže bychom pošli hlady "jen" manželka a já 
Našeho syna čeká za rok teprve nějaká SŠ (teď je v devítce), ale i to bude asi pěknej zářez do rodinnýho rozpočtu... tohle by se za Husáka nestalo...

Není tady

Hm, no jo, vidíš, vy jste dva, dva příjmy, jeden syn a neutáhnete to. Já mám jeden příjem, alimenty a dva syny. je to na draka, ale jak říkám, naštěstí moje dítka nejsou ani rozmazlený, ani líný, takže si musí vydělat sami. Mám svoje děti ráda, ale zpovykance, kteří dostanou všechno až pod nos a nemusí se o nic snažit, jsem z nich naštěstí nevychovala. Díky Bohu, protože to bych fakt neutáhla.
Není tady
Slavek17 napsal(a):
Ne, vážně, je třeba zůstat nohama na zemi - svému dítěti rád přispěji, ale a) podle svých možností a b)podle zdravého rozumu (pokud by mé možnosti mohly být kontraproduktivní).... Opravdu nemáí smysl dítě rozmazlovat! - Zkazili bychom ho.
ano přesně
Není tady
Já jsem asi před 4 lety měla na studium asi 3500 Kč a to jsem si žila celkem dobře, někdy bych řekla až i nad poměry. Kolej 800 Kč, jízdné taky asi tak, skripta jsme si půjčovali v knihovně, učebnice též, občas tedy nějaké to kopírování, lítačka 200 Kč, antikoncepce 200 Kč, oběd v menze 17 Kč. Počítač jsem neměla, ale dala se ve studovně vyčkat někdy i hodinová fronta a člověk si zdarma zašel na internet. Oblečení jsem občas dostávala, to stačilo. Kadeřník tak 100 Kč.
Člověk jen zírá, jak závratně klesá hodnota peněz
.
Není tady
kolej 800 ??????
Není tady
Tak oběd máme v průměru za 30Kč a to jsou i VŠ co to mají dražší. Antikoncepce za 200, tak to už dnes taky pochybuju a o tak levných kolejích si už můžem nechat jen zdát. A ohledně učebnic je to taky dost po*ný, knihovna bývá už na začátku semestru dosti vymetená a obory jako lékařství, veterina, tak to si nedovedu představit, že by se učili jen z knížek z knihovny, na druhou stranu jsou ale i takové obory, které se bez toho asi dokážou obejít.
Není tady
Heřmanka napsal(a):
kolej 800 ??????
Jj, fakt, já před čtyřma rokama platila 900. Byl to sice čtyřlůžák bez internetu, ale zase s vlastní kuchyňkou a koupelnou.
Není tady
henrietta napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
kolej 800 ??????
Jj, fakt, já před čtyřma rokama platila 900. Byl to sice čtyřlůžák bez internetu, ale zase s vlastní kuchyňkou a koupelnou.
Ještě v r. 2001 kolej za 500,- Kč... (kuchyňka i sociálka na chodbě, 3 na pokoji). Oběd 20,- Kč v menze, dělali pak i večeře. Takže 40,- obědy i večeře za den.
Asi se od té doby fakt změnily poměry :-)
Není tady
studentka napsal(a):
Tak oběd máme v průměru za 30Kč a to jsou i VŠ co to mají dražší. Antikoncepce za 200, tak to už dnes taky pochybuju a o tak levných kolejích si už můžem nechat jen zdát. A ohledně učebnic je to taky dost po*ný, knihovna bývá už na začátku semestru dosti vymetená a obory jako lékařství, veterina, tak to si nedovedu představit, že by se učili jen z knížek z knihovny, na druhou stranu jsou ale i takové obory, které se bez toho asi dokážou obejít.
My jsme loni měli jídlo od 24 do 37, 57 bylo myslim za minutky. Jsem zvědavá, jak to bude letos.
Učebnice si skoro nekupuju, naštěstí jsem studovala informatiku a o tý je toho víc na internetu než v knížkách
Ale stačil mi třeba nákup učebnice na angličtinu, 700 v prváku zmizelo, než jsem se stihla rozkoukat. Další učitelka, pro změnu na pro nás strašně důležitou sociologii, dala jako podmínku zápočtu vlastnění a při písemce na lavici položení dvou učebnic, které napsala. Za celé studium jsem si nakoupila knížky odhadem tak za 2500. (Tedy knížky-učebnice a skripta, knihy pro vlastní potěšení jsou jinde 
Pokud někdo studuje náročný obor jako je medicína apod., kde si ty knížky opravdu musí koupit, a nemá rozpočet 10 000 tisíc, tak je asi lepší to brát jako mimořádný výdaj a rodiče by na to mohli přispívat spíš zvlášť.
Není tady
Martinka1 napsal(a):
henrietta napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
kolej 800 ??????
Ještě v r. 2001 kolej za 500,- Kč... (kuchyňka i sociálka na chodbě, 3 na pokoji). Oběd 20,- Kč v menze, dělali pak i večeře. Takže 40,- obědy i večeře za den.
Asi se od té doby fakt změnily poměry :-)
Je to tím, že před několika (asi třemi?) lety zavedli to ubytovací stipendium. Když studenty na kolejích stálo kolejné 1000, tak stát doplácel dalších 1000. Ale chudáci, co kolej nedostali, platili na privátě 2000. Tak tu dotační tisícovku vzali a rozdělili mezi všechny studenty. Proto teď na kolejích platí celé 2000 (spíš víc), ale zase dostanou tu dotaci do ruky. Jenže ne celou, protože část z toho balíku peněz dostanou ti, co bydlí na privátech. Takže koleje skokově zdražily, ale je to férovější k těm, co jsou na privátech. Navíc už z dotace neužírají věční studenti, co bydleli na kolejích třeba 5 let a přitom stále v prváku. Ti už na stipendium nemají nárok.
Není tady
Hm. Nechci paušalizovat. Jen mi tu některé částky připadají jako ze sna (akorát nevím či ze sladkého nebo noční můry).
Na VŠ studuji prezenčně nějaký ten rok, a můj skromný poznatek (možná trochu z jiného soudku):
Moji bývalí spolužáci, kteří nezvládli dostudovat a byli vyhozeni, měli velmi často jeden společný rys: Nejdříve se zalykali svobodou, kterou jim odstěhování od rodičů na kolej přineslo. Dostávali štědré dotace od rodičů, které utráceli po večerech ve studentských hospodách, takže pak ráno zaspali na cvika. Na brigádu díky penězům rodičů nemuseli, proto "nač se chovat zodpovědně, vždyť studentský život je tak krásný, takže večer ho opět oslavíme v hospodě..."
Chtěla jsem tím jen říct, že ze svého okolí vidím jakousi přímou úměru v zodpovědnosti k penězům a potažmo i ke studiu. Nevím čím to je. Např. kamarádka která se o sebe stará od 18ti sama, úspěšně studuje při práci dvě VŠ, podobně můj bývalý přítel. Oproti tomu spolužáci, kteří si nemusí díky rodičům dělat starosti s penězi, si nedělají starosti ani se školou (natož brigádou) a pak jen trnou, "aby doma tata neotevřel dopis o vyloučení z fakulty, jelikož by jim sebral kapesné".
Domnívám se, že nástup na VŠ a přestěhování za studiem už souvisí aspoň s částečným přijetím vlastní odpovědnosti za svůj život. Pokud mě rodiče dotují horem dolem, nemám pocit, že nastal ten čas, chovat se zodpovědně, starat se sám o sebe, o svoji budoucnost. Pokud však rodiče nepokryjí všechny moje náklady, uvědomím si, že už se cosi mění, že už je to teda asi fakt na mě, jak se budu teď mít, jestli si vydělám, jestli dostuduji...
P.S.: Můj měsíční příspěvek od rodičů je 3.500Kč, bydlím 170km od domova, kolej 2.900/měs. Celkové náklady když šetřím 7.000Kč/měs.
Není tady
Heřmanka napsal(a):
takže Pan jsi vedle jak ta jedle a neber si z příspěvku jen tu část, která se ti hodí...ok?
Víš, možná vedle jsem, možná ne...
On jen málokterý chlap ustojí, že jeho žena vydělává víc než on. A je celkem fuk, jak pak je "zapojený" a nebo zda se "veze". Prostě muži mají VĚTŠINOU pocit, že správnej chlap nosí domů větší balík a správná ženská se stará o děti.... Možná to případ tvého muže nebyl, možná byl...myslím, že jsi tu psala o jeho nevěře. Pokud se mýlím a nebyla jsi to ty, kdo se vrátil dom a měl kino, tak se omlouvám.
Z příspěvku si vezmu vždy hlavně to, co mne zaujme, snažím se šetřit prostor a čas čtenářů a nekopírovat vše.
To, jak ty píšeš o svém pracovním vytížení v době MD a jaký máš názor na starání se o děti, to pochopitelně na první pohled svědčí o velké až převelké míře zodpovědnosti, lépe řečeno přebírání zodpovědnosti, za životy druhých lidí.
A to je dost ošemetné.
Tvrdíš, že máš povinnost starat se o děti, dokud se neuživí a přitom tu "povinnost" jsi vlastním rodičům upřela - ty si přece neřekneš....
Tak jak to tedy je?
Není tady
Pisatel napsal(a):
Pan co vložíme do dítěte do 3 - 4 let to v něm bude a víc už se nerozvine.
Tak to se těžce pleteš, osobnost člověka se utváří do mnohem, ale mnohem pozdějšího věku.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Tak jak to tedy je?
Pan, můžem na tohle téma založit vlastní vlákno, at to tu nezanášíme něčím co není v názvu topicu...a nebo můžu odpovědět sem...jak chceš
ok?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Tak to se těžce pleteš, osobnost člověka se utváří do mnohem, ale mnohem pozdějšího věku.
Zásadní formování je ve věku 3-4. rozvoj její dotvoření je pak někde mezi 12-16 věkem života /puberta/
Není tady
Jiněnka napsal(a):
Hm. Nechci paušalizovat. Jen mi tu některé částky připadají jako ze sna (akorát nevím či ze sladkého nebo noční můry).
Na VŠ studuji prezenčně nějaký ten rok, a můj skromný poznatek (možná trochu z jiného soudku):
Moji bývalí spolužáci, kteří nezvládli dostudovat a byli vyhozeni, měli velmi často jeden společný rys: Nejdříve se zalykali svobodou, kterou jim odstěhování od rodičů na kolej přineslo. Dostávali štědré dotace od rodičů, které utráceli po večerech ve studentských hospodách, takže pak ráno zaspali na cvika. Na brigádu díky penězům rodičů nemuseli, proto "nač se chovat zodpovědně, vždyť studentský život je tak krásný, takže večer ho opět oslavíme v hospodě..."
Chtěla jsem tím jen říct, že ze svého okolí vidím jakousi přímou úměru v zodpovědnosti k penězům a potažmo i ke studiu. Nevím čím to je. Např. kamarádka která se o sebe stará od 18ti sama, úspěšně studuje při práci dvě VŠ, podobně můj bývalý přítel. Oproti tomu spolužáci, kteří si nemusí díky rodičům dělat starosti s penězi, si nedělají starosti ani se školou (natož brigádou) a pak jen trnou, "aby doma tata neotevřel dopis o vyloučení z fakulty, jelikož by jim sebral kapesné".
Domnívám se, že nástup na VŠ a přestěhování za studiem už souvisí aspoň s částečným přijetím vlastní odpovědnosti za svůj život. Pokud mě rodiče dotují horem dolem, nemám pocit, že nastal ten čas, chovat se zodpovědně, starat se sám o sebe, o svoji budoucnost. Pokud však rodiče nepokryjí všechny moje náklady, uvědomím si, že už se cosi mění, že už je to teda asi fakt na mě, jak se budu teď mít, jestli si vydělám, jestli dostuduji...
P.S.: Můj měsíční příspěvek od rodičů je 3.500Kč, bydlím 170km od domova, kolej 2.900/měs. Celkové náklady když šetřím 7.000Kč/měs.
Máš pravdu, tvůj je to poznatek, moje je to zkušenost. V prváku jsem se opravdu zalykala svobodou. Nebylo to ale jen o penězích, ale taky protože mě doma do té doby drželi dost zkrátka. Divím se, že jsem ten prvák nakonec udělala bez opakování jediného předmětu. Ale namále jsem měla a přiznám se, pár zkoušek bych bez pomoci spolužáku nedala. Další rok jsem chodila na brigádu, na paření už nebylo moc času, a problémy se školou jsem měla zase, pracovala jsem 20 hodin týdně a nechodila na přednášky, ale nakonec udělala všechno. Třetí rok jsem nepařila ani nepracovala, všechno probíhalo bez problémů, ale kvůli byrokratickým požadavkům jedné učitelky mi nakonec chyběl jeden předmět (nevešla jsem se na poslední termíny zkoušky a prostě ji nemohla vykonat) a já musela ve třeťáku opakovat jediný předmět. Moje chyba, měla jsem jít na zkoušku dřív, ale peníze, práce ani pařby za to nemohly
Tak jsem kromě jednoho dne v týdnu makala a vydělávala si sama. Teď už se těším na svou druhou šanci na navazujícím 
Podle mě tohle není o penězích, ale o předchozí výchově i životě každého mladého člověka. Naši se snažili možná až moc a mě ten svobodný život na vejšce prostě dostal. Nelituju, stejně to byl nejlepší rok v mým dosavadním životě a nakonec všechno dobře dopadlo a jsem Bc. 
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Tak jak to tedy je?
Pan, můžem na tohle téma založit vlastní vlákno, at to tu nezanášíme něčím co není v názvu topicu...a nebo můžu odpovědět sem...jak chceš
ok?
Nemusíš odpovídat vůbec 
Pro mne to opravdu není důležité, to spíš pro tebe, abys si to sama ujasnila.
Víš, znám příliš mnoho žen "hrdinek", a vlastně nejen žen, které táhnou jako burlaci na Volze a pak se totálně zhroutí. A zůstanou v tom samy/i. Protože ty "hrůzy" pak vidím, nenechává mne to chladnou. Tvoje psaní mi takové lidi připomíná...
A k tématu - osobně si myslím, že neexistuje žádná paušální částka. Každá rodina má jiné možnosti.
Détě samoživitelky se holt musí na škole uživit samo, protože z domu dostane tak akorát pár stovek a bábovku. Pokud je rodina dobře finančně zabezpečená, může dítko do školy jezdit mercedesem s řidičem a měsíčně pobírat třeba sto tisíc.
A to nemluvím o rodičích, kteří se na své dítě úplně vykašlou a ještě jim není hanba mu nedat přídavky, které na ně berou.
Pro studentku - je dávno pryč doba, kdy OBECNĚ studia byla bezstarostným obdobím života. Kolej už dávno není za pár stovek, lístek na metro za korunu, cigára za osm korun a boty za čtyřicet.
Osobně si myslím, že student, který se není na škole schopen tak od třetího ročníku uživit sám bez pomoci rodičů, školu studuje zbytečně. Až totiž vyleze po pěti šesti letech bez praxe ze školy, s údivem nejspíš zjistí, že na něj nikdo nečeká s otevřenou náručí.
Pochopitelně vyjimkou jsou školy, jako medicína ap.
Není tady
Pisatel napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Zásadní formování je ve věku 3-4. rozvoj její dotvoření je pak někde mezi 12-16 věkem života /puberta/
Přidej.
Není tady
Ja studoval pomerne nedavno - rok 2000 az 2005. Ke konci studia co si vzpominam jsem dostaval 2,5 tisice mesicne + najem na kolejich. Vse co jsem potreboval jsem si hradil sam. Na brigady jsem ale nemel moc cas, protoze jsem pomahal doma ve firme, kdyz toho bylo opravdu hodne, semtam jsem dostal nejaky symbolicky priplatek. Musel jsem hodne hospodarit, ale nikdy mne neprislo, ze bych nejak stradal. A je fakt ze jsem i kvuli praci jezdil casto domu, a vzdycky s sebou tahnul zpatky nejake jidlo (ne, s krosnou jako nekteri to opravdu nebylo, ale proste pokazde jsem si bral nejake jidlo).
Musim rict, ze tohle zustalo mamce doted, kdyz k nim obcas prijedu na navstevu. Vzdycky ma tendence balit mne s sebou jidlo a pokazde ji musim vysvetlovat, ze ted mne ho uz opravdu davat nemusi, protoze si ho opravdu muzu koupit sam. 
Upravil(a) xPetr (23. 9. 2008 22:10)
Není tady

Pandorraa napsal(a):
Pro studentku - je dávno pryč doba, kdy OBECNĚ studia byla bezstarostným obdobím života. Kolej už dávno není za pár stovek, lístek na metro za korunu, cigára za osm korun a boty za čtyřicet.
Krásná to léta našich studií, že?
Pokud si dobře vzpomínám, kolej v Praze na Jarově mě stála snad stovku měsíčně, jídlo v menze bůra a když jsem šel do hospody s třema pětkama v kapse, tak jsem se nejen navečeřel, ale celkem i slušně ožral

Není tady
Pandorraa napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Tak to se těžce pleteš, osobnost člověka se utváří do mnohem, ale mnohem pozdějšího věku.Zásadní formování je ve věku 3-4. rozvoj její dotvoření je pak někde mezi 12-16 věkem života /puberta/
Přidej.
Ale Pan ano je zde ještě ovlivnění sociálně ekonomickými vlivy rodiny, okolím, školou a tak to je asi 15%. Ano s postupujícím věkem mnozí jedinci dobře maskují. Ale zásadní rysi jsou dány těmito roky
Není tady
Pisatel napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Zásadní formování je ve věku 3-4. rozvoj její dotvoření je pak někde mezi 12-16 věkem života /puberta/Přidej.
Ale Pan ano je zde ještě ovlivnění sociálně ekonomickými vlivy rodiny, okolím, školou a tak to je asi 15%. Ano s postupujícím věkem mnozí jedinci dobře maskují. Ale zásadní rysi jsou dány těmito roky
Nechcete o tom založit téma? Docela by mě to zajímalo. Co je dáno od narození, co se formuje mezi 3-4 rokem života a co v tom zbytku do konce puberty.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Tak jak to tedy je?
ok?
Nemusíš odpovídat vůbec
Víš, znám příliš mnoho žen "hrdinek", a vlastně nejen žen, které táhnou jako burlaci na Volze a pak se totálně zhroutí. A zůstanou v tom samy/i. Protože ty "hrůzy" pak vidím, nenechává mne to chladnou. Tvoje psaní mi takové lidi připomíná...
A k tématu - osobně si myslím, že neexistuje žádná paušální částka. Každá rodina má jiné možnosti.
Détě samoživitelky se holt musí na škole uživit samo, protože z domu dostane tak akorát pár stovek a bábovku. Pokud je rodina dobře finančně zabezpečená, může dítko do školy jezdit mercedesem s řidičem a měsíčně pobírat třeba sto tisíc.
A to nemluvím o rodičích, kteří se na své dítě úplně vykašlou a ještě jim není hanba mu nedat přídavky, které na ně berou.
Osobně si myslím, že student, který se není na škole schopen tak od třetího ročníku uživit sám bez pomoci rodičů, školu studuje zbytečně. Až totiž vyleze po pěti šesti letech bez praxe ze školy, s údivem nejspíš zjistí, že na něj nikdo nečeká s otevřenou náručí.
Pochopitelně vyjimkou jsou školy, jako medicína ap.
Všem dnes Pan syrová, jemně jedovatá, ale to ona vždy, dnes to dává hodně na odiv. Sám jí nepoznávám, ale chtěl jsem říci jedno. Ono je jedno zda metro je za kačku nebo za 100. To je otázka nějakého vyjádření poměru práce k nějaké hodnotě mnohdy hodně pochybné. Ale to je otázka ekonomů ne moje.
V jednom tvrdě s Pan ale souhlasím. Ten kdo po druhém nejpozději ve třetím ročníku nezačne dělat "oboru" pak po úspěšném absolvování s červeným diplomem si v praxi mnohdy několik let neškrtne. Zatím naše vysoké školství neumí skloubit teorii s praxí ke škodě obou stran.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Tak jak to tedy je?
ok?
Nemusíš odpovídat vůbec
aha...no já v tom mám jasno...ta nevěra se stala za svobodna na kolejích, asi po roce chození a chladnou mě rozhodně nenechala, to tak jen vypadalo, jsem akorát popsala jeden den, přesto jsem si ho po 5ti letech vzala, protože jsem zjistila, že je to chlap, na kterýho se můžu spolehnout ...vím, že to zní divně... během mateřský se mnou cloumala žárlivost až to hezký nebylo..ale rvala jsem se s tím sama a i ta práce mi pomohla...neměla jsem čas myslet na "kraviny"...s tou nevěrou jsem srovnaná teprve tak 3-4 roky a přitom se stala před 14 lety...srovnaná neznamená, že bych zapomněla, ale že jsem si konečně uvědomila, že když mě bude chtít podvádět, tak to prostě udělá at chci nebo nechci...jediné co můžu , je, mu k tomu nedávat důvod... tj. komunikovat a vyříkavát si vzájemně názory a nenechávat nic jako že se to samo vyřeší a nebo si říkat, že se o tom nebudem bavit...během mateřské jsem ho živila, protože jsem nechtěla aby šel na vojnu a to bylo už nějakých 6 let po nevěře... nikdy mi neslíbil, že už mi nevěrný nebude, protože jak sám řekl..prostě to neví, ale slíbil, že se bude snažit mi co nejméně ubližovat...
jako "hrdinka" jsem to táhla jen přes tu civilku:), pak už byl zas v klasika procesu, takže pohoda...
no a to s těmi rodiči...nebylo to , že bych jim ty "povinnosti" upírala, oni nevěděli o tom, jak na tom jsme...si mysleli, že M bere normální plat...a když mi bylo 32 dali mi dům a ted mi platí léčbu, protože na ni nemám a protože se o mě starat chtějí a berou to jako svou "povinnost" , bez ohledu na to, kolik mi je... stejně jako já beru svou "povinnost" nedat je do důchodáku a starat se o ně, když to budou potřebovat...stejně tak se snažím starat o svého syna, bez toho aniž bych čekala, že mi to vrátí...to záleží na tom, jak se mi podaří předat mu hodnoty, které uznávám a přeju si...
btw můj muž je to nejlepší, co mě v životě potkalo...
Není tady