Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#126 23. 9. 2008 16:18

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Re: Kolik peněz dávat svému dítěti- vysokoškolákovi?

Klubko napsal(a):

... Doteď mě může švihnout,když na sobě máma šetří a už nemusí...

Přesně, Klubí, jsou mámy, které když už nemusí finančně podporovat své děti, tak si kupují přízeň
vnuků a vnuček a samy chodí oblékané jako Popelky........................ (třeba ta naše!)
Chjo, škoda mluvit, nepředělám ji, můžu jí říkat, co chci, stejně si to udělá podle sebe...
dumbom

Upravil(a) Slavek17 (23. 9. 2008 17:29)

Není tady

#127 23. 9. 2008 16:19

Lucie_82
♥♥♥----
Místo: Berlin, berlin ... :-)
Web

pardon, ironii my na skole nebraliiiiii   big_smile dumbom pardon, pokud to byla ironie, holt si poposednu, protoze mam nekde skriply vedeni.

To see a World in a Grain of Sand ... W. Blake

Není tady

#128 23. 9. 2008 16:19

Santala
♥♥♥♥♥♥-

Heřmanka napsal(a):

Lucie_82 napsal(a):

Heřmanka napsal(a):

máš pravdu, povinnost to není...a můj syn potřebuje lidi s max. středoškolským a bez maturity vzděláním, aby ho jako vysokoškoláka měl kdo živit ...takže prosím všechny...nechte svoje děti běhat po brigádách, at ten můj kluk se má dobře a vydělává velký prachy...díky, díky, díky smile

tento prispevek mi prijde hodne mimo misu, nebot srovnava nesrovnatelne a jeste ke vsemu znevazuje manualni formy prace, bez niz bychom byli vsichni nahrani.
Doufam, ze se jedna o spatny pokus o vtip.

ale neznevažuje vůbec nic...to tam vidíš jen, že to tam vidět chceš...vůbec tenhle příspěvek neřeš...máš VS, tak jen se zamysli...a je to smile

No, tak je vidět, že jsem tu VŠ nedodělala, taky jsem to nepochopila lollol

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz yikes)

Není tady

#129 23. 9. 2008 16:21

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

Lucie_82 napsal(a):

[
nu, vidim tam implikaci spojeni mezi brigadami a nizsim vzdelanim. ale mozna to je fakt jen ma projekce wink
chapu, ze to bylo napsano s nadsazkou, ale nejak se mi to nelibi. ale je fakt, ze to je jen muj problem tongue

prosím tě, kde že jsi co viděla???????? big_smile... i tahle otázka je ironie... a co že to máš za vysokou? mno nic...wink...radši přestanu, zjištuju, že nejsi dnes humorně naložena a vše ti přijde jako útok smile...ok ? do smrti dobrý ? smile

Jess to pochopila naprosto správně tummenupp

Není tady

#130 23. 9. 2008 16:22

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

neskutečná debata, fakt...cítím snad závist nebo co?
Já na VŠ jedla rohlíky s ramou, především. Naši na to neměli, any mi dali víc peněz a já na náročném oboru mohla o brigádách leda tak snít. Byla to super škola života - ale pokud můžou rodiče dávat víc (a chtějí), tak ať dávají. Každý přece má své děti rád. JEstli mají rodiče nadstandardní příjmy (a já jim je přeju), jezdí si dvakrát do roka na Mallorcu apod, tak asi nedají dítěti na VŠ jen 3tis s tím, že zbytek si musí vydělat samo. To by byla celkem drsárna wink

Mě přijde, že každý rodič dává svým dětem přiměřeně svému příjmu. U někoho je to 5tis a u někoho 15, no. A hlavně každý zná své dítě nejlíp: když vidím že synek polovinu peněz propaří, tak mu krutě skrouhnu dotace: na pařby ať si vydělá sám. A když dcerka dělá farmacii a dře jako kůň, tak ji budu podporovat jak to jde - nebudu čekat, že ještě v noci bude chodit na brigády, pokud se tomu půjde vyhnout.

Každý má jiné potřeby a jiný životní standard a pokud má někdo větší než je ten váš, tak není potřeba hned křičet o rozmazlenosti. Mimochodem on se ten život nikomu stejně nevyhne, jen možná na někoho dolehne později - a možná o to tvrději wink

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#131 23. 9. 2008 16:24

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

Lucie_82 napsal(a):

pardon, ironii my na skole nebraliiiiii   big_smile dumbom pardon, pokud to byla ironie, holt si poposednu, protoze mam nekde skriply vedeni.

v poho...neni nad to, když si lidi věci vyjasní smile...a já už dnes nebudu ohledně tohodle prudit big_smile wink

Není tady

#132 23. 9. 2008 16:40

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Heřmanka napsal(a):

Taisha napsal(a):

Své dceři bych v dnešní době pomohla tak 3000-4000 tisíci maximálně. Zbytek by si musela vydělat (pokud by tedy zrovna nestudovala lékařskou fakultu, kde je učení opravdu od rána do do večera a na brigády není čas...).

tak tohle mě zaujalo...ona se tě dcera prosila o to, přijít na tenhle svět ??? že by si MUSELA  vydělat na studium...který beru jako, že když na to má hlavu a chce to dělat, tak že prostě já jako rodič musím zaplatit kolej a menzu a dopravu a skripta...a i nějaké to malé kapesné...a když by chtěla víc, tak at si vydělá....ale slovo pomohla mě irituje big_smile

Dcéra sa neprosila, ale ani nikde nie je napísané že MUSÍ študovať... Je to dobrá vôľa rodičov - a väčšinou ju majú - že dieťa podporujú na vysokej škole, ale myslím, že sa síce dá právne vymáhať nejaké výživné(možno od oboch rodičov), ale vyžiť sa asi z toho reálne nedá. Neexistuje povinnosť ukracovať seba alebo zvyšok rodiny kvôli VŠ. Naši ma - ale za socíku - na výške podporovali, ale žiaden luxus. Vtedy mi to občas bolo aj ľúto, ale dnes to hodnotím ako pozitívne. Môj otec napísal, že prvou povinnosťou rodiča je byť nepríjemný - a dodržiava to 100% tummenupp - a hoci celkom nesúhlasím, do istej miery sa s tým dá stotožniť. Vybaviť dieťa do života neznamená zametať mu cestičku a oprašovať zadok až do smrti.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#133 23. 9. 2008 16:44

Santala
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Heřmanka napsal(a):

Taisha napsal(a):

Své dceři bych v dnešní době pomohla tak 3000-4000 tisíci maximálně. Zbytek by si musela vydělat (pokud by tedy zrovna nestudovala lékařskou fakultu, kde je učení opravdu od rána do do večera a na brigády není čas...).

tak tohle mě zaujalo...ona se tě dcera prosila o to, přijít na tenhle svět ??? že by si MUSELA  vydělat na studium...který beru jako, že když na to má hlavu a chce to dělat, tak že prostě já jako rodič musím zaplatit kolej a menzu a dopravu a skripta...a i nějaké to malé kapesné...a když by chtěla víc, tak at si vydělá....ale slovo pomohla mě irituje big_smile

Dcéra sa neprosila, ale ani nikde nie je napísané že MUSÍ študovať... Je to dobrá vôľa rodičov - a väčšinou ju majú - že dieťa podporujú na vysokej škole, ale myslím, že sa síce dá právne vymáhať nejaké výživné(možno od oboch rodičov), ale vyžiť sa asi z toho reálne nedá. Neexistuje povinnosť ukracovať seba alebo zvyšok rodiny kvôli VŠ. Naši ma - ale za socíku - na výške podporovali, ale žiaden luxus. Vtedy mi to občas bolo aj ľúto, ale dnes to hodnotím ako pozitívne. Môj otec napísal, že prvou povinnosťou rodiča je byť nepríjemný - a dodržiava to 100% tummenupp - a hoci celkom nesúhlasím, do istej miery sa s tým dá stotožniť. Vybaviť dieťa do života neznamená zametať mu cestičku a oprašovať zadok až do smrti.

Sel, skláním se před tvou moudrostí.godlikegodlike godliketummenupp

Neumím to tak podat jako ty a výsledek je, že to působí hrubě a závistivě grater

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz yikes)

Není tady

#134 23. 9. 2008 16:48

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Blossom napsal(a):

Řekla bych, že tohle je druhý extrém, dát tolik, na co máš. Já bych momentálně mohla dát i 15.000, ale to samozřejmě dát nechci, protože bych ji zkazila. Proto tady na té diskusi hledám tu rovnováhu a srovnání. Od toho diskuse jsou.

Zkusím to shrnout - průměr je někde kolem 7000 na vysokoškoláka a pak je třeba přihlédnout k momentální rodinné finanční situaci. To je logické. Myslím, že dobrý není žádný extrém - ani dítě zasypat penězi, ani ho v 18 vykopnout z baráku, ať se živí sám, bez ohledu na možnost studia.
Já taky předávám jen to, co jsem sama dostala od rodičů. A doufám, že mé děti předají tu štafetu dál - že jednou nechají vystudovat své děti.

Mne osobne toto pripadá rozumné. A nejde len o výslednú sumu, ale trebrás aj o to, že keď sa "nezmestí", aby ste jej nedávali ako bezodnej ... lebo sa nikdy nenaučí vychádzať s peniazmi. Vidím to na tete a bratrancovi a je to nešťastie. Našiel isi podobnú ženu(z iných dôvodov, ale tiež nevie udržať peniaze, ani vyjsť mesiac z výplaty) a nestačia im 50,000 peniaze mesačne - hoci s 2 deťmi(ale malými roll ). To mi zostáva rozum stáť a márne tetu zparisahávam, aby ich stále nedotovala, lebo inak nikdy nepochopia, čo je to vyjsť len s tým, koľko mám k dispozícii. hmm

Upravil(a) Selima (23. 9. 2008 16:52)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#135 23. 9. 2008 16:50

majkafa
Host

Nu dobrá, přesvědčili jste mě. Dám synovi na měsíc 8 000. big_smile
Jak ho znám, pošetří ještě spoustu peněz a vrací je do PC. big_smile
Já mám ty děti tak rozdílné. Dcerka je bezedná, furt jí chybí, a to už pracuje, synáček jí vždy půjčoval, přesto, že byl mladší a měl menší kapesné. Jsem myslela, že je to naopak, že holčičky jsou šetrné a kluci ne. Mám ty děti nějak naopak. A nejenom co se hospodaření s penízky týká. Ale jsou to má kuřátenka milovaná. big_smile

Mě tíží jiná věc, ale to je offtopic
Poprvé ve svém životě budu bydlet sama, když syn odejde na kolej. Jaképak to asi bude.

Upravil(a) majkafa (23. 9. 2008 16:55)

#136 23. 9. 2008 16:53

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

henrietta napsal(a):

Proč tak útočně, já se nechtěla hádat smile ty jsi psal, že jsi měl tehdy 1000Kč a někdo jiný nám to tu přepočítal jako dnešních 10 000 (co se za těch 1000 dalo koupit). Jen jsem reagovala na to, že tvůj první příspěvěk vyzněl tak, že jsi byl sám na studiích chudý a musel jsi s tím nějak vyjít a že teď to teda ostatní musí zvládnout taky.

Ale vůbec ne. Chtěl jsem jen ukázat že i "s málem" se dá vystudovat, že se dá vystudovat i s rodinou. Že vše je o tom co bychom rádi "měli" a kolik do toho je nutno investovat potažmo, že se tu a tam musí obě strany uskromnit.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#137 23. 9. 2008 16:59

Lucie_82
♥♥♥----
Místo: Berlin, berlin ... :-)
Web

Santala napsal(a):

Selima napsal(a):

Heřmanka napsal(a):

Sel, skláním se před tvou moudrostí.godlikegodlike godliketummenupp

Neumím to tak podat jako ty a výsledek je, že to působí hrubě a závistivě grater

presne tak. tohle asi nejtrefneji vyjadruje, co jsem se neobratne snazila celou dobu napsat smile

To see a World in a Grain of Sand ... W. Blake

Není tady

#138 23. 9. 2008 17:05

Daniela S.
♥♥♥♥♥--

Tak já bydlela doma a dostávala 1000,-, nějaké oblečení k narozeninám a Vánocům a teoreticky byla domluva i příspěvek na antikoncepci (rodiče říkali, že kdybych do toho vlítla, stejně by s tím vydání měli oni, takže raději zaplatí ty prášky), ale to mi bylo strašně trapné, takže o ten jsem si říkala jen ve finanční krizi. Končila jsem v roce 2006. Brigády se daly i při té medicíně, jasně, že na vyskakování to nebylo, ale na MHD, dárky pro rodinu a nějakou tu kulturu to stačilo. Samozřejmě prázdniny, až na týden-dva, na brigádách. Učebnice můžou být velké vydání, mně na ně, když bylo třeba, na začátku semestru rodiče půjčili (můžou to být i tisíce), na konci jsem je zas prodala a vrátila jim to.
Bez nějakých nároků na proplacení mi taky ve druháku koupili počítač, za to jsem byla nesmírně vděčná.
A když jsem byla na stáži, tak jsem se protloukala jen se stipendiem 300 euro (a to neexistovaly koleje ani menza).

Já myslím, že je vhodné dát děvčeti na jízdné (a pak vyžadovat, aby jezdilo smile ), na koleje, aby nesquattovala bůhví kde, řekněme dvojnásobek ceny obědů v menze na jídlo a jednorázově na učebnice. Anebo, jestli máš teď dobrou situaci, prostě na celý rok/půlrok jednu velkou částku jako půjčku a bude ti to vracet, buď po prázdninách z brigád, nebo až bude pracovat. Jako půjčka na studium, ale bez úroků.

Není tady

#139 23. 9. 2008 17:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Heřmanka napsal(a):

Taisha napsal(a):

Heřmanko nezlob se, ale teď jsi mi připomněla svůj příspěvek, kde píšeš, jak jsi na mateřské pomalu s dítětem u prsu vydělávala... Ono je moc fajn stíhat spoustu věcí, jenže se pak často stává, že ten druhý v páru se cítí jak pátý kolo u vozu a začně se tedy jen vézt...že děti pak mají dojem, že povinností jejich úžasné maminky je pomalu za ně i dýchat, a když ta padne z toho všeho na hubu, děsně se divěj, že mamča už tak úžasná není...
Nu a ona se zase diví, že se na ni všichni vykašlali... pročpak asi?

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#140 23. 9. 2008 17:46

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Heřmanka napsal(a):

moje rozhodnutí bylo mít dítě...které mi bylo svěřeno do péče a já se o něho tedy MUSiM starat...jinak jsem si ho neměla pořizovat...no ne?

Jistě.
jenže tophle platí bezvýhradně tak do jeho 15 - 18  let.
Od 18 už je plnoleté a přídavky může inkasovat samo.

Myslím, že většina rodičů má názor jako Ivana - co jsem dostala, předám dál, svým dětem. Ne proto, že MUSÍM, ale proto, že CHCI  a taky MOHU.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#141 23. 9. 2008 18:29

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Heřmanka napsal(a):

Taisha napsal(a):

Heřmanko nezlob se, ale teď jsi mi připomněla svůj příspěvek, kde píšeš, jak jsi na mateřské pomalu s dítětem u prsu vydělávala... Ono je moc fajn stíhat spoustu věcí, jenže se pak často stává, že ten druhý v páru se cítí jak pátý kolo u vozu a začně se tedy jen vézt...že děti pak mají dojem, že povinností jejich úžasné maminky je pomalu za ně i dýchat, a když ta padne z toho všeho na hubu, děsně se divěj, že mamča už tak úžasná není...
Nu a ona se zase diví, že se na ni všichni vykašlali... pročpak asi?

no to je pravda s tím vyděláváním...protože ten druhý v páru byl v té době na civilní službě a domů miláček nosil 3700...a jako páté kolo u vozu se rozhodně necítil, protože abych mohla vydělávat, musel se on o dítě a domácnost starat přes víkend a když přišel z civilky domu (z práce)...o víkendech jsem o svém mimi vůbec nevěděla...a nehledě na to, že mi kolikrát i s prací pomáhal až do noci...nešlo o stíhání spousty věcí,ale o to, že jsem si našim neřekla ani o korunu a on svým rodičům taky ne...prostě bud mi něco dát chtěli nebo ne...M se nikdy nevezl...polovina lidí by se z toho tady potentočkovala, kdyby si to měla zažít...když slyším jak skuhrají nad prachama...

takže Pan jsi vedle jak ta jedle a neber si z příspěvku jen tu část, která se ti hodí...ok?

Není tady

#142 23. 9. 2008 18:57

Taisha
♥♥♥♥♥--
Místo: střední Morava

Hmm, naprosto s úžasem koukám, co se to tu strhlo...

Každopádně každý máme jiné vědomí a svědomí, jiné zkušenosti a jiné možnosti, takže naprosto nechápu důvody některých rádo by hodnotících příspěvků...
Ať si to dle mého názoru každý udělá po svém a dle svých finančních příjmů. Zakladatelka vlákna si udělá obrázek a dozví se zkušenosti se studiem ostatních, ovšem tím to pak hasne...

A taky mi z celé této, z počátku zajímavé debaty vylézá jeden fakt: každý máme jiný příběh s jiným koncem. Není na místě srovnávat... vissla

Poznání je jedno, ale hloupost se násobí.

Není tady

#143 23. 9. 2008 19:08

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Vážení ... děláte tady z toho DIPLOMOVOU PRÁCI .....  (no co, když vás to baví) gloria
Ale neberte mě vážně, ze mně mluví závist, já bych to taky rád řešil - jenže....
offtopic

Není tady

#144 23. 9. 2008 19:11

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Taisha napsal(a):

A taky mi z celé této, z počátku zajímavé debaty vylézá jeden fakt: každý máme jiný příběh s jiným koncem. Není na místě srovnávat... vissla

Naopak - srovnám si to s ostatníma a zařídím se s dětmi tak, jak mi moje situace dovolí, ne?
Možná by ale tato debata mohla být podnětná i pro ty naše studenty a studentky!
tummenupp

Není tady

#145 23. 9. 2008 19:13

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

No tak holky, bude si podkuřovat. Každá máte svůj díl pravdy. No Heřmanko tys svoje dítě nedostala do péče, ale zvolila jsi jeho život, fyzické vyjádření. Pan co vložíme do dítěte do 3 - 4 let to v něm bude a víc už se nerozvine. Jo po té mozkové kdy si možná něco zapamatuje ze školy nebo školního vzdělání pokud to nezapomene, jak jinde zpochybňuješ.
No pak se asi pletete obě. Byť máte pravdu. Ono je to o jisté vyzrálosti jedince. No přiopomenu zde jednu svou debatu ze svým synem, BM a dcerou která tu debatu pak zakončila. Syn kdysi dávno pronesl, že až bude "dospělej" tak si celou vejplatu ponechá. Já mu na to odpověděl, že sice si vejplatu může ponechá, ale že oddělí desátek jako kousek na nájem, jídlo a tak. Syn se se mnou šeredně pohádal a BM taky. Poslali mě oba do prde** s tím, že jsem vydřiduch. Dcera to pak ukončila, abychom my všichni šli do háje, neboť už té hádky bylo dost a že čas ukáže jak je to správně. Dceři bylo tenkrát 10 let. No čas běžel a syn najednou začal vydělávat a vejplatu si začal ponechávat celou. BM mu řekla, že by měl za bydlení a stravu platit. Syn vyvalil oči a poslal maminku do.... No a maminky byť mě tenkrát poslal do prde**, sama sbalila synovi kufr a dala před dveře. No a poučení, syn platí na bydlení a stravu BM si myslí, že vyhrála, dcera se oběma směje a já jen koukám jak se vše pěkně srovnalo a že v pr...** jsou jiní. JO jsem pro aby si děti od 18 brali svoje požitky a nesli odpovědnost, ale tím vším to končí. Ode dne kdy si to nechá vyplatit na svou ruku od té doby je jen člověk bez vnitřních vazeb.. Jo tak to asi má chodit. Vazby rodiny mají svá pravidla a každý dáme jen tolik kolik máme a hlavně pokud jsme vedli dobře v útlém mládí žádné dítě se později na nás nebude nikdy zlobit, že ta má to či ten tamto. Naopak sami ohodnotí, že dostali vše co měli a mohli a navíc dostali ještě něco to hlavní dobrý základ do života. To celé mohu potvrdit ted mi tu satisfakci splatil syn při krásné cestě po Španělsku a Portugalsku

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#146 23. 9. 2008 19:17

studentka
♥------

Jsem sama studentka vysoké školy, rodiče mi dávají 7000/měsíčně a můžu říct, že s tím dokážu v pořádku vyjít a pokud potřebuju vyrazit na dovolenou, tak mi najít si brigádu přes prázdniny nedělá problém, ale je pravda, že během roku s rozvrhem jaký mám a hlavně s tím, že jediná možnost vidět se  s přítelem jsou víkendy, je těžké sehnat nějakou pravidelnu brigádu.  Moc nesouhlasím s názorem že by se mladým mělo dávat méňě peněz aby si ,zvykali"(je samozřejmě rozdíl pokud na to ta rodina nemá), na druhou stranu zase 10 000 je opravdu velká částka.  Jsem ráda že jediným mým velkým stresem jsou zkoušky( a že nebývají lehké) a starat se ještě o to kde najít brigádu, abych si vůbec něco vydělala, to si fakt nedokážu představit.Já sama jsem svým rodičů vděčná a pokud to bude možné, tak chci takto podporovat i své budoucí děti. Studentská léta by měla patřit k těm nejkrásnějším období lidského života a práce si člověk užije jistě až až.

Není tady

#147 23. 9. 2008 19:18

Taisha
♥♥♥♥♥--
Místo: střední Morava

Slavek17 napsal(a):

Taisha napsal(a):

Naopak - srovnám si to s ostatníma a zařídím se s dětmi tak, jak mi moje situace dovolí, ne?
Možná by ale tato debata mohla být podnětná i pro ty naše studenty a studentky!
tummenupp

lol A proč tedy ztrácet čas srovnáváním?... lol vissla

Poznání je jedno, ale hloupost se násobí.

Není tady

#148 23. 9. 2008 19:20

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Pisatel napsal(a):

No tak holky, bude si podkuřovat. Každá máte svůj díl pravdy. No Heřmanko tys svoje dítě nedostala do péče, ale zvolila jsi jeho život, fyzické vyjádření. Pan co vložíme do dítěte do 3 - 4 let to v něm bude a víc už se nerozvine. Jo po té mozkové kdy si možná něco zapamatuje ze školy nebo školního vzdělání pokud to nezapomene, jak jinde zpochybňuješ.
No pak se asi pletete obě. Byť máte pravdu. Ono je to o jisté vyzrálosti jedince. No přiopomenu zde jednu svou debatu ze svým synem, BM a dcerou která tu debatu pak zakončila. Syn kdysi dávno pronesl, že až bude "dospělej" tak si celou vejplatu ponechá. Já mu na to odpověděl, že sice si vejplatu může ponechá, ale že oddělí desátek jako kousek na nájem, jídlo a tak. Syn se se mnou šeredně pohádal a BM taky. Poslali mě oba do prde** s tím, že jsem vydřiduch. Dcera to pak ukončila, abychom my všichni šli do háje, neboť už té hádky bylo dost a že čas ukáže jak je to správně. Dceři bylo tenkrát 10 let. No čas běžel a syn najednou začal vydělávat a vejplatu si začal ponechávat celou. BM mu řekla, že by měl za bydlení a stravu platit. Syn vyvalil oči a poslal maminku do.... No a maminky byť mě tenkrát poslal do prde**, sama sbalila synovi kufr a dala před dveře. No a poučení, syn platí na bydlení a stravu BM si myslí, že vyhrála, dcera se oběma směje a já jen koukám jak se vše pěkně srovnalo a že v pr...** jsou jiní. JO jsem pro aby si děti od 18 brali svoje požitky a nesli odpovědnost, ale tím vším to končí. Ode dne kdy si to nechá vyplatit na svou ruku od té doby je jen člověk bez vnitřních vazeb.. Jo tak to asi má chodit. Vazby rodiny mají svá pravidla a každý dáme jen tolik kolik máme a hlavně pokud jsme vedli dobře v útlém mládí žádné dítě se později na nás nebude nikdy zlobit, že ta má to či ten tamto. Naopak sami ohodnotí, že dostali vše co měli a mohli a navíc dostali ještě něco to hlavní dobrý základ do života. To celé mohu potvrdit ted mi tu satisfakci splatil syn při krásné cestě po Španělsku a Portugalsku

Tahle řeč mi připomněla jedno soudní stání, kde pan advokát tvrdil, že rodič je povinnen svému dítěti hradit náklady na jeho mimoškolní aktivity, pokud je talentované...
Taky jsem v tu chvíli málem vyletěl z kůže... jenže jsem musel být zticha.
Jediné, co mě v tu chvíli napadlo byl argument, že kdyby to byla pravda, tak by po panu advokátovi mohlo jeho dítko požadovat, aby mu on jako rodič pořídil RAKETU, když už chodí do toho kroužku mladých astronautů.... lol

Ne, vážně, je třeba zůstat nohama na zemi - svému dítěti rád přispěji, ale a) podle svých možností a b)podle zdravého rozumu (pokud by mé možnosti mohly být kontraproduktivní).... Opravdu nemáí smysl dítě rozmazlovat! - Zkazili bychom ho.

Upravil(a) Slavek17 (23. 9. 2008 19:23)

Není tady

#149 23. 9. 2008 19:24

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Taisha napsal(a):

lol A proč tedy ztrácet čas srovnáváním?... lol vissla

Víš, ony ty naše děti se také srovnávají.... s ostatními!

Není tady

#150 23. 9. 2008 19:28

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Tak jsem to přelouskala a jen žasnu. Kdybych měla synovi na VŠ dávat měsíčně 8 tisíc, asi bych s mladším synem pošla hlady, protože když zaplatím byt, služby a leasing na auto, tak by mi nezbylo nic. Naštěstí syn studuje v Brně, takže bydlí doma, pracuje, má brigágu, takže si skripta, cestu, telefona nějaký oblečení financuje sám. Uvažoval o studenstkém bytě s kamarády, ale to ví, že na to si musí vydělat, protože z jednoho platu bych to neutáhla.  Naštěstí nejsou moje děti rozmazlený a ví, že práce ještě nikomu neublížila.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí