29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Bloosom, ještě dodatek k anikoncepci u Pisatele. Víš, pisatel je asi v ročníku mého otce a myslím že tam tenkrát moc na výběr nebylo. Kondomy pod pultem a možná tak přerušovaná soulož, hormony jeden druh,hrozné svinśtvo, takže nějak se to rodičovství občas stalo více i na škole:)
Není tady
Já bych to reálně viděla tak na 7tis/měs, s tím, že určitě nebude mít podúroveň.
Není tady
Co se té antikoncepce týče, myslím, že když má ve 20 vážnou známost, je logické, že spolu i žijou a nevidím v tom nějakou rozcapenost nebo nadstandart. Já to tedy počítám k normálním výdajům, stejně jako třeba kontaktní čočky, zimní boty apod.
Blossom, to není podle mě ani zloba, ani nenávist. Já (a asi nejsem sama, podle ohlasů) to vidím tak, že by dospělá ženská měla mít určitou zodpovědnost a její partner taky - ne, aby se jí rodiče starali i o (sorry) "bezstarostný sexík". Není v tom tak trochu tvoje obava, aby si nepřinesla domů mimino dřív, než diplom?
je to asi jako 35.000 měsíčně teď a s tím se v tříčlenné rodině dá rozumně vyžít
Hahaha - tolik peněz jsem v životě neviděla ani pro rodinu pětičlennou - a nemám pocit, že bychom vyžili "nerozumně". Domnívám se, že průměr přes 10 táců na jednoho je dost nadstandard.
Není tady
Já Vám nevím - mě tohle škatulkování, že tohle je na antikoncepci, tohle na jízdný a tohle na rohlíky, přijde dobrý tak akorát k tomu, aby si člověk udělal obrázek kolik to bude dohromady. To jak ty peníze využije je už jen její věc a nikdo to nezkontroluje (pokud jí maminka nebude doprovázet k vlaku, nakupovat potraviny, anitko a skript (nic ve zlém)). Takže i v tom je podle mě jistý díl odpovědnosti - nebudu mít na konci měsíce na večeři? - moje chyba. Ano, kdyby chtěla holka něco extra, ať jde na brigádu, ale pokud to rodinu nepoloží, tak minimální finanční podporu (viz "vyjdu se stovkou an den" a "kapesné 120 měsíčně) nevidím jako dobré řešení.
Jen v mém okolí je obrovský počet studentů VŠ, kteří ze školy odešli, protože je zlákaly peníze.... a to jim rodiče mohly fifnačně pomáhat daleko víc než mně
Není tady
souhlasim se santalou, skryta zloba v tom opravdu neni. spoluzodpovednost i za financni vydaje na vysoke je vybornym vybavenim do pozdejsiho zivota, co se zkusenosti tyce.
Není tady
Klubko napsal(a):
Bloosom, ještě dodatek k anikoncepci u Pisatele. Víš, pisatel je asi v ročníku mého otce a myslím že tam tenkrát moc na výběr nebylo. Kondomy pod pultem a možná tak přerušovaná soulož, hormony jeden druh,hrozné svinśtvo, takže nějak se to rodičovství občas stalo více i na škole:)
Klubko jsem 58 ročník jen tak na okraj. A pokud vím, tak kondomy byly všude a u žen byla velice moderní a oblíbená Dana, tedy tělísko.
Použiji tento příspěvek i k Santale, Ano máš pravdu, že mnohé matky samoživitelky mají okolo 13 000,- a z toho musí zaplatit nájem nikoli kolej nebo podělit se o nějaké ubytování a to vše okolo. /Asi podle Blossom ušetří, že nechodí si sednout tedy pařit večer, ale jen odpoledne do parku na lavku )
Není tady
Lucie_82 napsal(a):
souhlasim se santalou, skryta zloba v tom opravdu neni. spoluzodpovednost i za financni vydaje na vysoke je vybornym vybavenim do pozdejsiho zivota, co se zkusenosti tyce.
Ano, takhle jsem to myslela
Jinak, když jsou v rodině peníze, je na každém z rodičů, kolik svým ratolestem poskytne a k čemu je povede
Není tady
Pisatli ty mne přímo konsternuješ.
Když si vzpomenu na tvé výpočty, které mne měly přesvědčit, že ani při tvém nadstandardním příjmu ti teď nezbývá na hypotéku.....
Člověče, kde bereš ty rady?
Rady typu téměř 1/3 příjmů mé rodiny mi "stačila" na studium, ergo kladívko na vojenské VŠ?
Není tady
Blossom:VŠ nemám, takže bohužel nemůžu se vyjádřit, syn má VŠ ještě v nedohlednu, ale přesto se mi 10 tis. zdá jako velký nadstandard.
35 tis na domácnost - no, to my máme čtyřčlenná rodina téměř na dva měsíce, takže "slušně žít" se z toho dá, ale nevím kdo z běžně pracujících je vydělá.
Jasně - máš peníze, chceš je použít pro blaho své a své dcery - budiž ti přáno. Jenom potom je dost těžké žádat radu po většině, která takové příjmy nemá a číst ohlasy v tom smyslu, že je rozmazlená princezna.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Když si vzpomenu na tvé výpočty, které mne měly přesvědčit, že ani při tvém nadstandardním příjmu ti teď nezbývá na hypotéku.....
Rady typu téměř 1/3 příjmů mé rodiny mi "stačila" na studium, ergo kladívko na vojenské VŠ?
Moje milá já nemám vojenskou VŠ, ale civilní.
Ty mě taky konsternuješ, dovolil ti někdo tady sdělovat nějaké mé finanční příjmy, a nadstandartní?, ergo kladívko když už jsi ty nadstandarty vyřkla, buď objektivní a vzpomeň jsi na výdaje, které jsem měl či mám a ještě nějaký ten pátek budu mít. A nejsou nemalé.
Není tady
Zajímavá debata. A to jsem si původně myslela, že 7 tisíc na měsíc mému synkovi je hodně. Co se týká stípka na bydlení - je sice hezké, že ho škola dává, ale třeba MU v Brně ho dávala až po uplynutí semestru, co je to platné, když kolej nebo privát se musely zaplatit vždy předem na daný měsíc a ty peníze prostě být musely.
Btw já studovala v první půlce 80-tých let - dostávala jsem 500,- na měsíc kromě července a srpna, to jsem nedostala nic. Byly jsme tři holky, mladší sestra byla na intru na střední a tam jen samotný intr stál asi 480,- Kč. Žádný příspěvek na oblečení, boty, kadeřníka. Prostě pětistovka a jak jsem si s ní naložila, bylo jenom na mně. Ale kolej stála 40,-, oběd i večeře v menze dohromady 5,20 a cesta domů 32,- Kč.
A tak jsem chodila na brigády - třeba noční v jednom nábytkářském podniku a ráno do školy, dělala jsem na katedře Pomvědu - měla jsem státnice ze strojopisu,tak jsem přepisovala texty a tak různě.
Pisatel napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Rady typu téměř 1/3 příjmů mé rodiny mi "stačila" na studium, ergo kladívko na vojenské VŠ?Moje milá já nemám vojenskou VŠ, ale civilní.
Ty mě taky konsternuješ, dovolil ti někdo tady sdělovat nějaké mé finanční příjmy, a nadstandartní?, ergo kladívko když už jsi ty nadstandarty vyřkla, buď objektivní a vzpomeň jsi na výdaje, které jsem měl či mám a ještě nějaký ten pátek budu mít. A nejsou nemalé.
Není nic, co bych tu o tobě mohla říci, aniž bys to ty sám už dávno na sebe "nevyprdelil"
A nad tvými "nemalými výdaji" se fakt musím smát, hlavně nad těmi za cigerety a telefon, který se dá snížit )
Čípak to jsou slova, vzpomínáš si?
Čtu si tady tvoje "rady" a nevěřím svým očím....
Jako by Ivánkovi zase rostla medvědí srst
Není tady
Teda tady se to pěkně rozejlo. Pisateli podle toho co píšeš, ses měl dobře za studií a teď zřejmě taky, když v klidu napíšeš že se "35000 se dá rozumně vyjít" (spousta lidí by tady totiž napsala, že se 35 000 se dá vyjít královsky). Podle tvé logiky by tedy těch 10 000 bylo tak akorát (10 x tvých 1000 tehdy). Bohužel to si asi většina rodičů svým dětem dovolit dát nemůže. My teda doma nejsme nijak chudí, ale na VŠ jsme momentálně dva a sestra na gymplu. No dát nám rodiče dohromady 30 000 měsíčně, to už by jim opravdu moc peněz pro sebe nezbylo.
Jestli si to Blossom můžeš dovolit, dej jí co nejvíc, roky na škole jsou to nejlepší, tak ať si je užije. Třeba ti to vrátí, až budeš v důchodu )
A s tou antikoncepcí. Nevím jak mi rodiče letos těch 5000 spočítali, samotnou mě překvapilo, že přidali, ale rozhodně mi do toho táta antikoncepci nepočítal. Taky by mě nenapadlo, aby na to myslel on. Zatím jsem si na ni vždycky peníze někde našla a kdybych náhodou měla nouzi, tak prostě řeknu přítelovi. Jsem ráda, že mi dají peníze a vůbec se nestarají, za co je utrácím. Ještě se mi nestalo, že bych na konci měsíce neměla co jíst. A kdyby jo, tak si půjčím (třeba i od nich), ale další měsíc se uskromním. Hospodařit jsem se ale stejně nenaučila, neušetřím ani korunu a ještě plně využiju všechny peníze k Vánocům, narozkám atd. Když jsem měla brigádu a vydělala si třeba 3000 měsíčně navíc, tak jsem je utratila taky, ani nevím za co.
Není tady
Taisha napsal(a):
Své dceři bych v dnešní době pomohla tak 3000-4000 tisíci maximálně. Zbytek by si musela vydělat (pokud by tedy zrovna nestudovala lékařskou fakultu, kde je učení opravdu od rána do do večera a na brigády není čas...).
tak tohle mě zaujalo...ona se tě dcera prosila o to, přijít na tenhle svět ??? že by si MUSELA vydělat na studium...který beru jako, že když na to má hlavu a chce to dělat, tak že prostě já jako rodič musím zaplatit kolej a menzu a dopravu a skripta...a i nějaké to malé kapesné...a když by chtěla víc, tak at si vydělá....ale slovo pomohla mě irituje
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Není nic, co bych tu o tobě mohla říci, aniž bys to ty sám už dávno na sebe "nevyprdelil"
A nad tvými "nemalými výdaji" se fakt musím smát, hlavně nad těmi za cigerety a telefon, který se dá snížit)
Čípak to jsou slova, vzpomínáš si?
Čtu si tady tvoje "rady" a nevěřím svým očím....
Jako by Ivánkovi zase rostla medvědí srst
Ale ano Pan, řekla jsi víc, než jsem kdy zde pustil. tedy po tvém "vyprdelil".
Mé výdaje za cigarety a telefon jsou v onom "nadstandartě" tím nejmenším výdajem, když už tedy tady nějak něčím operuješ. Ale to ty se budeš "točit" tady na tomto. Hmmm Opravdu debata o ničem a na nic.
(jen na okraj, občas čti co jsem zde v prvním svém příspěvku napsal, výdaje za cigarety jsem tam přiznal v denním rozpčtu cca 150 kč).
Není tady
Heřmanka: nesouhlasím, myslím, že prvě pomohla je dobré slovo. nikdo nemůže nutit rodiče, aby ho živili až do konce studií. to že to dělají je jejich dobrá vůle.
Nehledě k tomu, že ... asi se budu opakovat, ale na posledním pohovoru byla 90% casu rec o me predchozi praxi. To, ze mam dve vysoke skoly byla vicemene okrajova zalezitost (jednalo se o praci pro studenta na pul uvazku). Nemyslim si, ze po skole to bude jinak, ale ted opravdu mluvim za humanitní obory a soukromy sekor. Tam se opravdu brigada pri studiu muze pozdeji hodne hodit.
Není tady
Mám pocit, že si tady občas nerozumíme a že se vychází z prvních příspěvků, ačkoli jsem svůj prvotní odhad 10.000 mezitím po vašich upozorněních na studentské slevy slevy, stípko nakoleji apod. snížila.
Teď to vidím na tak 8.000 v prvním semestru a pak na nějaké snížení, až si dcera najde brigádu. Ano, jsem tedy asi mírně nad průměrem, ale když debatu projdete poctivě, opravdu ten DNEŠNÍ (nikoli před 20 lety!) průměr vypadá tak na těch 7000. Třeba vemte to, co platí ty, jejichž děti nemusí bydlet na koleji (např. Ivana, které věřím a kterou uznávám), přičtěte tu kolej a jízdné a vychází to.
Takže, v tom už mám celkem jasno, i díky vám.
Ale co se týká antikoncepce - to mi tedy řekněte, jak byste si poradili s tím, jak placení antikoncepce u nás vzniklo: Dcera začala brát antikoncepci už jako panna, v 15 letech, kvůli enormnímu akné co tehdy měla, doktor jí to tehdy doporučil (a zabralo to výborně). To byla ještě v devítce, takže pochopitelně, jsem jí nehnala ze školy rovnou na brigádu a platila jí to já.
Když mi pak krátce před 17.narozeninami upřímně svěřila, že "už to s jejím klukem není tak nevinný...", prostě měla tu důvěru a vlastně mi otevřeně řekla, že začala se sexem, měla jsem jí na to říct - "milá zlatá, tak od zítřka běž na brigádu, a ten tvůj s tebou!" (oba studovali). Poděkovala jsem jí tehdy za důvěru, popřála jí start do dospělého života a byla jsem šťastná, že mi věří a že se nemusím bát nechtěného těhotenství. Takže jsme to nijak neřešili, přišlo mi normální, jí to platit. I pak, když první láska skončila a přišly lásky další. Jak byste tedy v tomto konkrétním případě, při tomto vývoji situace postupovali vy? (je to trochu off topic, vlastně by si to zasloužilo nové téma "platíte svým dcerám antikoncepci?"
Hlavně bych nerada skončila jako jedna známá: Když se jí dcera v 17 svěřila, že už asi dlouho panna nebude a poprosila mámu, ať jí poradí antikoncepci, máma jí řekla "ještě počkej, ještě jsi na to mladá". A výsledek - samozřejmě nepočkali, samozřejmě měli děcko v necelých osmnácti a dopadlo to blbě, nezvládali to absolutně, dítě musela odebrat sociálka a stará se teď o něj příbuzenstvo...
Heřmanka napsal(a):
Taisha napsal(a):
Své dceři bych v dnešní době pomohla tak 3000-4000 tisíci maximálně. Zbytek by si musela vydělat (pokud by tedy zrovna nestudovala lékařskou fakultu, kde je učení opravdu od rána do do večera a na brigády není čas...).
tak tohle mě zaujalo...ona se tě dcera prosila o to, přijít na tenhle svět ??? že by si MUSELA vydělat na studium...který beru jako, že když na to má hlavu a chce to dělat, tak že prostě já jako rodič musím zaplatit kolej a menzu a dopravu a skripta...a i nějaké to malé kapesné...a když by chtěla víc, tak at si vydělá....ale slovo pomohla mě irituje
A co tě na tom irituje? Máš pocit, že je povinnost rodiče nad 18náct let živit dítě? to je snad taky tvoje rozhodnutí, ne? A nevidím žádný blbý aspekt na příspěvku Taishy.
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Taisha napsal(a):
Tak to mě zase irituje,že musíš zaplatit.
To přesně pak používají " máma mi musí zaplatit"
A slovo pomohla je naprosto na místě
Není tady
henrietta napsal(a):
Teda tady se to pěkně rozejlo. Pisateli podle toho co píšeš, ses měl dobře za studií a teď zřejmě taky, když v klidu napíšeš že se "35000 se dá rozumně vyjít" (spousta lidí by tady totiž napsala, že se 35 000 se dá vyjít královsky). Podle tvé logiky by tedy těch 10 000 bylo tak akorát (10 x tvých 1000 tehdy). Bohužel to si asi většina rodičů svým dětem dovolit dát nemůže. My teda doma nejsme nijak chudí, ale na VŠ jsme momentálně dva a sestra na gymplu. No dát nám rodiče dohromady 30 000 měsíčně, to už by jim opravdu moc peněz pro sebe nezbylo.
Jestli si to Blossom můžeš dovolit, dej jí co nejvíc, roky na škole jsou to nejlepší, tak ať si je užije. Třeba ti to vrátí, až budeš v důchodu)
A s tou antikoncepcí. Nevím jak mi rodiče letos těch 5000 spočítali, samotnou mě překvapilo, že přidali, ale rozhodně mi do toho táta antikoncepci nepočítal. Taky by mě nenapadlo, aby na to myslel on. Zatím jsem si na ni vždycky peníze někde našla a kdybych náhodou měla nouzi, tak prostě řeknu přítelovi. Jsem ráda, že mi dají peníze a vůbec se nestarají, za co je utrácím. Ještě se mi nestalo, že bych na konci měsíce neměla co jíst. A kdyby jo, tak si půjčím (třeba i od nich), ale další měsíc se uskromním. Hospodařit jsem se ale stejně nenaučila, neušetřím ani korunu a ještě plně využiju všechny peníze k Vánocům, narozkám atd. Když jsem měla brigádu a vydělala si třeba 3000 měsíčně navíc, tak jsem je utratila taky, ani nevím za co.
Ale zas mi nevkládejte do písmenek (nelze říci do úst) co jsem nenapsal. Já napsal že Bolosssm konstatuje že 3 500 je podobno 35 000 tedy nula od nuly pošla. S onou cifrou tu začala operovat Blossm.
Pokud najdeš můj příspěvek napsal jsem, že dám měsíčně tak 2 500 na jídlo a k tomu něco na noviny, cigarety a pivko a tak a tak se do nějakých 5 000 vlezu. Kde je ono 10 000 se kterými operuješ?
Není tady
Klubko napsal(a):
A co tě na tom irituje? Máš pocit, že je povinnost rodiče nad 18náct let živit dítě? to je snad taky tvoje rozhodnutí, ne? A nevidím žádný blbý aspekt na příspěvku Taishy.
Naprosty souhlas
Není tady
Můj názor je ten, že tak jako rodiče na VŠ živili mě, tak já zas budu živit své děti. Samozřejmě, že jim nedám na nějaké rozhazování, ale aby si nemohli ani zajít občas do čajovny nebo do kina, to se mi zas nezdá jako nějaké velké rozmazlování. Mimochodem, moje dcera bere antikoncepci nikoliv kvůli tomu, aby si užívala sexu (žádného kluka nemá), ale ze zdravotních důvodů a tudíž to beru jako svou povinnost jí to hradit.
A pokud děti chtějí nějaký nadstandard (nové PC, značkové oblečení apod.), tak na to už nemám, takže smolík.
Není tady
Definitiv napsal(a):
Tak já jsem asi byla brutálně rozmalzlená
![]()
od prváku na vysoký jsem dostávala 10 000Kč, komplet na všechno, bydlení (tehdy 3 400,-), jízdné (2 000,-), jídlo (ani nevím kolik), učebnice, oblečení, veterina pro psa, antikoncepce, telefon a cokoliv jiného. U nás se to osvedčilo, jelikož jsem neměla potřebu mít práci na úkor školy (zož jsem zas měla na střední a vypadalo to, že na školu se vykašlu
). Hlavně to byl pro mě pevný rozpočet, taková malá nauka jak vyjít s penězi. Možná se vám to zdá hodně, ale mně ti přijde téměř jako minimum. Chápu, když odpadnou největší položky (nájem, jídné, MHD) ale např Kuty - dávat dětem 120 Kč kapesného? Já ti nevím, to mi přijde extra málo (já když jdu do obchodu pro chleba, šunku a máslo, tak tam nechám stovku
)
Nejsi rozmazlená, máš jen normální rodiče .
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Taisha napsal(a):
Přesně ten vychovávací model musím dát dítě vše, co "potřebuje" ( tam velký uvozovky ), protože, co skutečně potřebuje nemělo ještě možnost ani zjistit
a tím mu dám do života to nej a ještě navíc je to moje povinnost
Paráda !
Ano, má- li na to buňky a chce studovat, pomohu,budu podporovat,ale rodičovská povinnost to fakt není.
Tenhle přístup dělá z lidí rozmazlený fracky.
Jo a že ti něco v důchodu pak vrátí, tak to mě pobavilo asi nejvíc
Není tady