29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Klubko napsal(a):
Ještě dodatek k tomu night clubu. Luxusních VŠ vzdělaných společníc je hodně. Když jsem dělala v Praze pár jsem jich na recepcích naší firmy jako doprovod poznala. Prý je to lukrativní. Někdy nejde o sex, jen o doprovod výše postaveného pána na nějkou recepci, kam nechce žádnou blbou gumu. No a jak to bude pokračovat je už na té dané dívce. Takže Lucie, nebuď naivní a neříkej ,že na ˇVS to mají už srovnané. To by ses divila:) A kde se najde nevíce sexu a alkoholu? No prece na kolejích VŠ. To je jeden velký mejdan.)
Jasan, nedelam si iluze o tom, ze to lidi nedelaji, zvlast se znalosti jazyku, doprovody, videochaty ... spatne to placeny neni, taky mi takovou praci nabizeli. ale ja to proste delat nechci, prici se mi to. tohle se tyka moralnich zasad, ty jsou u kazdeho jine. ale po dvacitce uz snad clovek vi, kam az je ochoten zajit, nebo?
Koleje VS jsou jina kapitola, ale vcelku souhlasim
Není tady
Znám i dívky, které si vydělávaly na chatu a na hotline. Ale tam prý jsou i dámy vyššího věku, které už nikdy nenašly uplatnění. Takže tam mají 58 letou "tetu" ,která umí jen správně hekat
Já ty dámy vůbec neodsuzuji, je to jejich věc. Ale taky bych měla s tím u sebe velký problém.
Není tady
Achojky, já studuju ve svém rodném městě, takže nemůžu radit ohledně peněz na ubytování a stravu. Měsíčník mi platí mamka, antikoncepci si platím napůl s přítelem. Mobil si platím taky sama. Učebnice a skripta si většinou půjčuji v knihovnách, tím ušetřím hodně peněz.
Není tady
Blossom, noční můra nemusí být jenom night club - asi tě nepotěším, ale nabídnout jí "sponzoring" může klidně šéf ve velmi seriózní firmě, kam si půjde přivydělat jako recepční a ani se o tom nemusíš dozvědět. Záleží na tom, jestli se jí bude "pohodlnější" život líbit.
Není tady
a jeste jeden pragmaticky podotek: brigadu na napr. videochatu si nikdo do zivotopisu nenapise, tudiz uzitek do budoucna nulovy. to uz je ale tusim
Není tady
Studovala jsem na 1. lekarske fakulte UK a zivila jsem se zcela sama. Byla to moje druha VS a jsem polovicni sirotek, takze jsem uz nechtela matku zatezovat svymi existencnimi problemy. Zvladnout se to da, i kdyz je to dost "maso" a napor na psychiku, a v mem pripade se to neobeslo bez jistych studijnich problemu (opakovani rocniku, protoze jsem nestihla vsechny zkousky, prumer nic moc, atd.). Ze zacatku jsem ucila jazyky a prekladala, pozdeji jsem nasla praci v oboru a diky ni jsem nyni na postgradualu v Nemecku. Vydelavala jsem mezi 12-15 000 mesicne pri polovicnim uvazku. Myslim, ze kazdy vysokoskolak si muze alespon castecne privydelavat a praxe vylepsi startovni pozici v zamestnani.
Není tady
Tak já jen něco dodám....ubytovací stipendium je u nás asi 600Kč, koleje stojí 3600,- (asi aby se jim to hezky vyrovnalo ), o prospěchové stipendium jsem chtěla žádat minulý semstr, když jsem ovšem zjistila, že je 200 měsíčně, vytočilo mě to natolik, že jsem se na to vyprdla
Studuji v Praze, brigád se dá sehnat opravdu spousta, většinou ovšem za 50 Kč na hodinu, já jsem asi fakt zhýčkaná, takže na něčem takovým jsem byla naposledy v patnácti
Jinak každé prázdniny pracuji (pokud mi to situace dovolí), přes rok jsem si taky přivydělávala, ale spíš nárazově. Mám problém sehant práci v oboru
ale o tom to není...
Jo a k těm "společnicím a podobně", dělá to strašně moc holek, většina tvrdí, že do něčeho víc by nešla, ale bůhví
Já sama jsem několik let dělala vzdychačku na telefonu a byla to jedna z nejlépe placených brigád
Momentálně pracuji z domova, sama na sebe a je to to nej
A napadly mě ještě nějaké další položky - internet na kolejích, (většinou ho jeden chce a druhý se musí "podílet"), k tomu nedejbože počítač..
Skripta v knihovnách - ano, je tam cca pět výtisků a pak poraď si sám - alespoň u nás
Není tady
Asi je velký rozdíl v tom,jako školu studují a jestli je to kluk nebo holka.Můj nejstarší syn končí ČVUT v Praze, dojížděl celou dobu-nechtěl tam bydlet,má rád svoje pohodlí.Od nás dostával 3500,-Kč,bylo to vlastně jízdné,kapesné a telefon.Oblečení ,které potřeboval jsem mu koupila.Jídlo měl doma/znamenalo to bohužel každý den teplé večeře,protože byl bez oběda.Pokud chtěl nějaký nadstandart,vydělal si na brigádě,nebo jsme mu přispěli v rámci dárků. Prostřední syn začíná v pondělí.Zatím mu budeme platit stejně,bydlí sice na privátě,ale ten budeme platit zvlášť z našeho účtu. Už má naplánováno,jak si přivydělat a současně zvládnout školu. Oba mají své účty a hospodaří si s penězi co mají. Myslím,že nejsme chudí,ale máme se co otáčet,protože bohužel podporujeme ještě dědu.Takže všechny peníze spotřebujeme,nic neušetříme,ale věřím,že bude líp a oni to pro svoje děti určitě taky udělají.Řekla jsem,že dokud studují a dá se to zvládnout,tak mají naší podporu zajištěnou.
Není tady
Kdyby některá z vašich dcer studujících v Praze potřebovala přivydělat,mohu nabídnout doučování syna, šestá třída č.j.Platila bych tak 100-150kč za hodinu asi dvakrát týdně.Platí do odvolání,jelikož je dysgrafik a dyslektik.
Není tady
Do roku 2000... dostávala jsem měsíčně 1.500,- Kč, byla jsem na vejšce v Praze, z toho jsem si platila cesty (přes 100 km domů), kolej 500, veškeré jídlo, knížky, oblečení, zábavu... Samozřejmě to nestačilo, chodila jsem na brigády. Tenkrát spolubydlící na koleji dostávala 4000.
Ale je to už pár let zpátky.
Dostala jsem i pár stovek od sociálky.
Není tady
No,tak ještě,že pro mně(nás) je tohle(studování) ještě celkem daleko.. ale,protože pro mně je jejich budoucnost,včetně studií celkem dost důležitá,(a syn se dobře učí a už má nějakou tu představu o střední škole,proto jsme jej neposílali na gympl,jak mu bylo doporučováno a nechali to na něm)tak mě ty sumy,dostaly docela do kolen.. No,je fakt,že u nás by se to muselo řešit nějak jinak,třeba tou studentskou půjčkou,(i když ta se musí také z něčeho splácet) dále asi brigádami a žádným luxusem.. no,to je zatím předčasné. Každopádně velmi nerada bych svou dceru viděla do budoucna,někde v night clubu ,jen pro peníze..(na studium)když,už tak pro její potěšení...
, to byl vtip..kdyby to někdo nepochopil,ale nic proti těm,které to z jakéhokoliv důvodu provozují-provozovali,ono o studentkách je to známo,ale také,kdo jiný by tohle měl dělat,než šikovné kočky, určitě né nějaká stará ošklivá bába..,bych pak chtěla vidět, ten příval zákazníků
renas:
jo, to je docela smula, ze to je o studentkach znamo. uz jsem se setkala s prihlouplym nazorem, ze se jinak ani uzivit neda (tzn. kazda, ktera je financne sobestacna, si prece musi privydelavat takhle, ale to je doufam extrem) ale jsou i studentky, ktere se dokazi uzivit jinak
s detmi se neboj. Kdyz se chce... ja mam studentskou pujcku ted (jen proto, ze jsem musela v nemecku prokazat, ze mam dostatek penez na zivobyti - vypisem z uctu), 100 000, splatky jsou cca 1200/mes. (na 10 let). Pujcka je mozna az do 300 000. doufala bych, ze v dohledne dobe bude v cechach existovat moznost bezurocne pujcky od statu na studium, to by samozrejme bylo idealni. Pujcky, ktera by se splacela az PO ukonceni studia, popr. po dosazeni urcite vyse platu
v nemecku to takhle funguje, dokonce studenti vraci jen polovinu pujcenych penez. vyborny system.
Není tady
Ahojte, tahle debata je dost zajímavá... Myslím, že přispívat dětem 10 000 je fakt bomba, pro mě naprosto nepochopitelná... Jsem od VŠ 3 roky pryč a od 17-ti let jsem bydlela sama a měla na život 1600 měsíčně (alimenty a sociálky)... Na všechno a rodiče mi nijak nepomáhali...
Dá se zvládnout všechno a myslím, že vysoká škola je nejen o tom "učení se", ale taky o přerovnávání priorit, získávání životních zkušeností a přehodnocování svých nároků a náhledů...
Své dceři bych v dnešní době pomohla tak 3000-4000 tisíci maximálně. Zbytek by si musela vydělat (pokud by tedy zrovna nestudovala lékařskou fakultu, kde je učení opravdu od rána do do večera a na brigády není čas...).
Není tady
2700 bydlení, 1000 jízdné domů (na víkendy), 200 šalinkarta a s jídlem se musím vejít tak do 1500. Tudíž je to 5400 ani nevím jak. V divadle jsem tady ještě nebyla, v kině jednou... Člověk si nemůže vyskakovat. Zvlášť když má nabitý rozvrh a hodně domácí práce. Přesto si myslím, že se tak dá. O prázdninách jsem vydělávala, tak jsem si aspoň poplatila kauci a zálohu na byt (bude nás tam 8 )
Ubytovací stýpko se u nás vyplácí na konci semestru a žádosti bývají tak v listopadu a květnu. Částka je závislá na tom, kolik lidí si o stýpko požádá. Čím víc lidí na to zapomene, tím líp Jinak zatím nám vypláceli cca 2000 za semestr.
Upravil(a) vikyrek (23. 9. 2008 13:25)
Není tady
Je to novinka asi tři roky a dostávají to všichni, co nebydlí v okrese školy nebo v nějakých pár vybraných městech co si škola řekne (Já studuju v Pardubicích a nemají to myslím lidi z Chrudimi, Holic a tak, prostě tam, kde se dá ještě slušně dojíždět). Dostane to každý bez ohledu na sociální situaci rodiny (takže i já, co jsem jinak v životě žádný příspěvek nedostala). Každá škola si ten příspěvek určuje myslím sama ale co jsem slyšela, tak je to všude okolo těch 700. My si žádáme přes náš studijní systém, ale jinak ať se na to dcera klidně zeptá na studijním (tam to u nás vyřizovali první rok). A moc s tím neotálejte, to stipendium se vypláci od měsíce následujícího po podání žádosti, tak ať se nepřipravujete o peníze Jo a dobrý je, že u nás se to vyplácí i o prázdninách.
Zavedli to proto, že dříve byly dotované jen koleje a lidi na privátech pak platili za ubytování mnohem víc než šťastlivci, co koleje dostali. Takže teď jsou koleje dražší ale příspěvek dostávají i ti, co bydlí soukromě.
To stipendium nedostaneš, pokud dcera už někde studovala a nedodělala to, nebo pokud bude opakovat, tak jí ho taky seberou. Je to jen pro řádné studenty
Blossom napsal(a):
Henrieto, prosím, co to je ubytovací stipendium 700 Kč? Fakt jsem o tom nikde neslyšela, prosím napiš mi podrobně, co to je, za jakých podmínek se to získá, kde se žádá apod.
Jízdné jsem počítala 4 * 150 Kč = cca 600 Kč + nějaké to MHD. Máš pravdu, nedošlo mi, že je studentská sleva, takže to bude míň, musím si zjistit, jak velká sleva je.
Na to jídlo myslím 2000 měsíčně nestačí, mám spočítáno, že jako tříčlenná rodina projíme asi 9000 měsíčně, to je 3000 měsíčně na jednoho. Je fakt, že kupuju jen libové maso, žádné buřty nebo bůček, a taky hodně ovoce a zeleniny, a že nic nezavařuju, vše kupuju.
To nechci nějak polemizovat či odporovat. Spíš jen tak své myšlenky ťukám do klávesnice...
Musím to ještě všechno promyslet a propočítat.
Jinak dcera půl léta brigádničila u nás v rodnné firmě,to jsem jí platila 70 Kč na hodinu, tak něco vydělala a fakt mi výrazně pomohla. Ale někde jinde zatím brigádničit nebyla.henrietta napsal(a):
Uff, to jsi jim ale docela nadsadila. Nevím kde studuje, ale
kolej je podle mě tak 2500 (- 700 - dostane ubytovací stipendium každý měsíc, pokud nebydlí v okrese školy), tzn. 1800.
Jízdné a mhd 1000? I kdyby jezdila 4x měsíčně, tak to je na 100 km asi 60 Kč se studentskou slevou x 8. 480Kč. Mhd nemám přehled, ale hádám tak 300 na studentské. Tzn. 800Kč.
Jídlo 3000??? To možná včetně dvou pořádných kaleb týdně, kde se nepije jen pivo ale spíš rum s colou apod. Na jídlo stačí 500 týdně (menza + nějaké ty levnější doma dělané večeře, snídaně a svačinky)
Tzn. 2000.
Antikoncepce 600 měsíčně? To spíš jednou za tři měsíce. Takže 200 měsíčně.
Čočky ... jo tak to už je jiná věc, ale já je mám měsíčně za 350.
Šaty, boty ... taky bych ráda utrácela 1000 měsíčně za oblečení, holt musím občas pracovat
Kadeřnice ... každý měsíc? Tak to už opravdu jen když si to budu moct dovolit. A jdu k levnější za 500![]()
Když vynechám poslední dvě položky, za které se v nouzi dá snadno ušetřit tak mi to dělá.
Bydlení..........1800
Jídlo..............2000
Doprava..........800
Antikoncepce...200
Čočky.............500
Celkem 4500. To už nezní tak hrozně ne? Jasněže to není na nějaké vyskakování, ale může si to dovolit i chudší rodina.
Pokud ovšem dceři dáte těch 9900, tak si bude opravdu žít jako královna:)
Já jsem teď čtyři dostávala 4000 a zvlášť mi platili ty čočky, plus oblečení k svátku, narozkám případně občas i jen tak (ale hodně jsem si kupovala i sama z brigád). Musím říct, že poslední rok mi ale ty 4000 opravdu stačily už jen na to nejnutnější, protože jídlo hrozně zdražilo. Teď budu dostávat 5000 a to je podle mě tak akorát na to, aby člověk neměl tendenci každý večer propařitBlossom napsal(a):
Děkuji všem za příspěvky, dává mi to určité srovnání. Vidím, že rozpětí je docela velké- od "nic" po 10.000,- Kč.
V noci jsem nemohla spát, tak jsem si ty náklady zkusila letmo spočítat a docela mě to zarazilo:
výdaje:
kolej ...............3000
jízdné a MHD....1000
jídlo cca...........3000
antikoncepce......600
kontaktní čočky..500
šaty, boty.........1000
kadeřnice...........800
------------------------
celkem .............9.900,-
v tom není mobil (ten má dcera placený zvlášť).
A vlastně tam nejsou zahrnuté učebnice (pokud vím, to je taky fůra peněz, ale nedovedu odhadnout) a nejsou v tom zahrnuto náklady na nějakou kulturu, na dárky blízkým (Vánoce, narozeniny) , na nějakou malou drobnost pro radost.
Nechci, aby dcera musela šetřit třeba na jídle, aby byla celé studium o těstovinách, jak zde bylo psáno. Nechci taky aby šetřila na zdraví (třeba aby přešla na nějakou levnou, nebo nedej bože - vůbec žádnou! - antikoncepci atd.
Už jsem jí taky říkala, že si časem bude muset najít nějakou brigádu, ale pochopitelně to až se tam na škole rozkouká, ne hned teď první měsíc. Rozhodně bych nechtěla, aby kvůli brigádám musela šidit studium. Ona s těmi brigádami souhlasí a počítá.
Ono je to asi jiné tam, kde opravdu ti rodiče na to nemají, tam je asi i určité šizení studia z důvodu častých brigád nezbytnost, životní ntnost..
Já mám to štěstí, že (zatím) rodinná finanční situace "vydržování jednoho vysokoškoláka" snese, my ostatní se nebudeme muset nějak výrazně omezovat.
Asi mě napadá, že tedy dceři budu dávat 10.000,- teď po první semestr, a až se rozkouká a najde si nějakou brigádu, tak potom míň. Doufám, že jí tím snad nerozmazlím. Nechci aby strádala, ale chci, aby se postupně učila hospodařit s limitovaným přísunem peněz.
Prosím pište svoje poznatky dál, moc mě to zajímá a pomáhá mi to v orientaci. Díky.
Není tady
Vaše starosti chtěl,bych já mít. No když jsem byl na vejšce, měl manželku, kluka se zrovna narodil a z 3 500,- jsem to vše táhl. Nechal jsem si 1 000,- a s tím žil měsíc. Jo je fakt, že se psal rok 87 minulého století. Podle mě stačí studentovi 100 denně na vše. A když ne ať si jde ne brigádu. Aspoń pozná co je to odpovědnost.
Není tady
Nj. Pisateli ale v roce 87 snad ta 1000 měla jinou hodnotu než dneska. Napiš nám za kolik jsi dojížděl do školy, příp. kolik spolužáci platili na kolejích a taky kolik stálo jedno pivo Myslím že po 20 letech můžeme těžko srovnávat jen příjmy, musíš přidat výdaje
Není tady
henrietta napsal(a):
Nj. Pisateli ale v roce 87 snad ta 1000 měla jinou hodnotu než dneska. Napiš nám za kolik jsi dojížděl do školy, příp. kolik spolužáci platili na kolejích a taky kolik stálo jedno pivo
Myslím že po 20 letech můžeme těžko srovnávat jen příjmy, musíš přidat výdaje
A kde jsme tu hodnotu oné 1 000 kačky potratili? Ha ?
Hele žiji sám, tak vím co co stojí. Jistě v roce 87 jsem šel s 30 kačkama v kapse dostal 7 piv do žbánu a k tomu ještě panáka vodky. Za to jsem na slevenku jel i do Brna na školu. Oběd v menze stál 2,60 atd.
Hele já vím, že ceny šly na horu, ale vím za kolik žiju sám denně dám 25 kč za oběd, kolen 30 Kč za véču. K tomu noviny a cigára a skoro se vejdu do 150 kč za den. A nějak další 1000 si dám na to další a tak nějak když to spočtu tak za jídlo dám za měsíc cca 2 500,- co dál. Nájem no jistě to neovlivním. Dál mobil, ale to se dá omezit.... pivko no dám si chodím za 22 za škopek...
Není tady
Tak jsem to všechno pročetla, dík za postřehy o slevách na jízdném pro studenty a za ten příspěvek na koleje. Hned jsem se na to cíleně zeptala pár kamarádek, a už se v tom začínám orientovat.
Takže z původního mnou zamýšleného výčtu výdajů bude částka na kolej menší, částka na dojíždění taky menší, než jsem myslela. No a když to o tyto věci snížím, pomalu se dostávám na to, co píšou ostatní, nebo lehce nad. To mírně "nad" ráda zaplatím, ať dcera nemusí šetřit na jídle, zdraví a tak. A ráda jí nechám něco i na kulturu a tak, nevidím jako účelné zkrouhnout tyto fondy na minimum. Naštěstí dcera není "pařič" a doposud dávala tyto peníze občas na kino, občas na koncert, občas na nějaké, celkem rozumné, posezení s kamarádkami.
Jen mě trochu zarazil podrážděný tón některých odpovědí "vaše starosti bych chtěl mít", "ať si na antikoncepci a botičky vydělá " nebo "když chce slečna souložit, ať si to sama platí" apod. Proč tolik skryté zloby a nenávisti?
Šatit se lze dobře v secondhandu, ale boty a spodní prádlo bych odtamtud měla nerada. Co se té antikoncepce týče, myslím, že když má ve 20 vážnou známost, je logické, že spolu i žijou a nevidím v tom nějakou rozcapenost nebo nadstandart. Já to tedy počítám k normálním výdajům, stejně jako třeba kontaktní čočky, zimní boty apod.
Tak tedy už zhruba vím, jak to nastavím pro první semestr a v dalších už si určitě bude i vydělávat na brigádách.
Bloosom, oni jí na vejšce pařit teprve naučí. A to co bude mít na kvalitní jídlo, utratí jinde a bude to zase o těstovinách s kečupem
Ber tuto moji poznámku s humorem. Jsou i zodpovědné dcery, které raději kvalitní večeři, než třeba koncertík Boba Dylana
Není tady
Pisatel napsal(a):
Vaše starosti chtěl,bych já mít. No když jsem byl na vejšce, měl manželku, kluka se zrovna narodil a z 3 500,- jsem to vše táhl. Nechal jsem si 1 000,- a s tím žil měsíc. Jo je fakt, že se psal rok 87 minulého století. Podle mě stačí studentovi 100 denně na vše. A když ne ať si jde ne brigádu. Aspoń pozná co je to odpovědnost.
Pisateli, já myslím, že srovnáváš nesrovnatelné. V roce 87 jsem studovala taky a tak vím, že třeba metro se tehdy platilo 1 Kč za jakkoli dlouhou jízdu, rohlík byl za 30 haléřů a tak. Srovnej si to trochu s dneškem.
Odhadem měřeno, dnes je vše cca 10* dražší, výdělky cca 10* vyšší, takže jestli jste tehdy měli 3500 měsíčně, je to asi jako 35.000 měsíčně teď a s tím se v tříčlenné rodině dá rozumně vyžít.
A tvá poznámka "ať pozná, co je to odpovědnost...." mě tedy moc nepřijde odpovědné mít dítě za studií, v naprosto finančně nezabezpečeném stavu. Možná by taky bylo lepší, kdyby vám rodiče tehdy na antikoncepci raděj dali a vy pak měli děcko o nějaký ten rok později.
Blossom napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Pisateli, já myslím, že srovnáváš nesrovnatelné. V roce 87 jsem studovala taky a tak vím, že třeba metro se tehdy platilo 1 Kč za jakkoli dlouhou jízdu, rohlík byl za 30 haléřů a tak. Srovnej si to trochu s dneškem.
Odhadem měřeno, dnes je vše cca 10* dražší, výdělky cca 10* vyšší, takže jestli jste tehdy měli 3500 měsíčně, je to asi jako 35.000 měsíčně teď a s tím se v tříčlenné rodině dá rozumně vyžít.
A tvá poznámka "ať pozná, co je to odpovědnost...." mě tedy moc nepřijde odpovědné mít dítě za studií, v naprosto finančně nezabezpečeném stavu. Možná by taky bylo lepší, kdyby vám rodiče tehdy na antikoncepci raděj dali a vy pak měli děcko o nějaký ten rok později.
Takže Blossom pokud říkáš, že tenkrát 3 500 a dnes 35 000 je stejné, tak pak nula od nuly pošla. Tak co se tu čertíme a přeme. Dal jsem k návrhu, tak nějak svuj denní fin. limit, kde je tedy problém?
Promiň jsem rád, že jsem si toho kluka ušil na škole ve svých 28 letech, pak bych to asi nestihl, ono i tu holku jsem si zadělal na škole, pak už nebyl čas na nějaké ty pokusy o děti. Pak z poznáním budoucna bych asi s BM zůstal bezdětný.
Není tady
Blossom napsal(a):
Tak jsem to všechno pročetla, dík za postřehy o slevách na jízdném pro studenty a za ten příspěvek na koleje. Hned jsem se na to cíleně zeptala pár kamarádek, a už se v tom začínám orientovat.
Takže z původního mnou zamýšleného výčtu výdajů bude částka na kolej menší, částka na dojíždění taky menší, než jsem myslela. No a když to o tyto věci snížím, pomalu se dostávám na to, co píšou ostatní, nebo lehce nad. To mírně "nad" ráda zaplatím, ať dcera nemusí šetřit na jídle, zdraví a tak. A ráda jí nechám něco i na kulturu a tak, nevidím jako účelné zkrouhnout tyto fondy na minimum. Naštěstí dcera není "pařič" a doposud dávala tyto peníze občas na kino, občas na koncert, občas na nějaké, celkem rozumné, posezení s kamarádkami.
Jen mě trochu zarazil podrážděný tón některých odpovědí "vaše starosti bych chtěl mít", "ať si na antikoncepci a botičky vydělá " nebo "když chce slečna souložit, ať si to sama platí" apod. Proč tolik skryté zloby a nenávisti?
Šatit se lze dobře v secondhandu, ale boty a spodní prádlo bych odtamtud měla nerada. Co se té antikoncepce týče, myslím, že když má ve 20 vážnou známost, je logické, že spolu i žijou a nevidím v tom nějakou rozcapenost nebo nadstandart. Já to tedy počítám k normálním výdajům, stejně jako třeba kontaktní čočky, zimní boty apod.
Tak tedy už zhruba vím, jak to nastavím pro první semestr a v dalších už si určitě bude i vydělávat na brigádách.
Nechápu, jak si můžeš takhle vyložit "zlobu a nenávist"
Jen si myslím, že čím dřív je člověk nucen starat se sám o sebe, tím líp pro jeho budoucnost.
10tis má na měsíc kolikrát i mladá mamka s dítětem.
Jinak, naprosto souhlasím s Pisatelem " ano, ať pozná, co je zodpovědnost".
To neznamaná,že bys jí měla poslat do výru velkoměsta v "naprosto nezaopatřeném stavu"jak píšeš.To tady myslím nikdo nezmínil.
Píšeš, že má vážnou známost, tak proč se na antikoncepci nepodílí i její partner? atd...To je zodpovědnost.
Když jí to financuješ ty, nedáváš jí možnost se zodpovědnou stát...
Můj názor.
Upravil(a) Santala (23. 9. 2008 14:13)
Není tady