Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 23. 9. 2008 9:45

henrietta
♥♥♥♥---

Re: Kolik peněz dávat svému dítěti- vysokoškolákovi?

Uff, to jsi jim ale docela nadsadila. Nevím kde studuje, ale
kolej je podle mě tak 2500 (- 700 - dostane ubytovací stipendium každý měsíc, pokud nebydlí v okrese školy), tzn. 1800.
Jízdné a mhd 1000? I kdyby jezdila 4x měsíčně, tak to je na 100 km asi 60 Kč se studentskou slevou x 8. 480Kč. Mhd nemám přehled, ale hádám tak 300 na studentské. Tzn. 800Kč.
Jídlo 3000??? To možná včetně dvou pořádných kaleb týdně, kde se nepije jen pivo ale spíš rum s colou apod. Na jídlo stačí 500 týdně (menza + nějaké ty levnější doma dělané večeře, snídaně a svačinky)
Tzn. 2000.
Antikoncepce 600 měsíčně? To spíš jednou za tři měsíce. Takže 200 měsíčně.
Čočky ... jo tak to už je jiná věc, ale já je mám měsíčně za 350.
Šaty, boty ... taky bych ráda utrácela 1000 měsíčně za oblečení, holt musím občas pracovat smile
Kadeřnice ... každý měsíc? Tak to už opravdu jen když si to budu moct dovolit. A jdu k levnější za 500 smile

Když vynechám poslední dvě položky, za které se v nouzi dá snadno ušetřit tak mi to dělá.

Bydlení..........1800
Jídlo..............2000
Doprava..........800
Antikoncepce...200
Čočky.............500

Celkem 4500. To už nezní tak hrozně ne? Jasněže to není na nějaké vyskakování, ale může si to dovolit i chudší rodina.
Pokud ovšem dceři dáte těch 9900, tak si bude opravdu žít jako královna:)

Já jsem teď čtyři dostávala 4000 a zvlášť mi platili ty čočky, plus oblečení k svátku, narozkám případně občas i jen tak (ale hodně jsem si kupovala i sama z brigád). Musím říct, že poslední rok mi ale ty 4000 opravdu stačily už jen na to nejnutnější, protože jídlo hrozně zdražilo. Teď budu dostávat 5000 a to je podle mě tak akorát na to, aby člověk neměl tendenci každý večer propařit smile

Blossom napsal(a):

Děkuji všem za příspěvky, dává mi to určité srovnání. Vidím, že rozpětí je docela velké- od "nic" po 10.000,- Kč.

V noci jsem nemohla spát, tak jsem si ty náklady zkusila letmo spočítat a docela mě to zarazilo:

výdaje:
kolej ...............3000
jízdné a MHD....1000
jídlo cca...........3000
antikoncepce......600
kontaktní čočky..500
šaty, boty.........1000
kadeřnice...........800
------------------------
celkem .............9.900,-

v tom není mobil (ten má dcera placený zvlášť).

A vlastně tam nejsou zahrnuté učebnice (pokud vím, to je taky fůra peněz, ale nedovedu odhadnout) a nejsou  v tom zahrnuto náklady na nějakou kulturu, na dárky blízkým (Vánoce, narozeniny) , na nějakou malou drobnost pro radost.

Nechci, aby dcera musela šetřit třeba na jídle, aby byla celé studium o těstovinách, jak zde bylo psáno. Nechci taky aby šetřila na zdraví (třeba aby přešla na nějakou levnou, nebo nedej bože - vůbec žádnou! - antikoncepci atd.

Už jsem jí taky říkala, že si časem bude muset najít nějakou brigádu, ale pochopitelně to až se tam na škole rozkouká, ne hned teď první měsíc. Rozhodně bych nechtěla, aby kvůli brigádám musela šidit studium. Ona s těmi brigádami souhlasí a počítá.

Ono je to asi jiné tam, kde opravdu ti rodiče na to nemají, tam je asi i určité šizení studia z důvodu častých brigád nezbytnost, životní ntnost..
Já mám to štěstí, že (zatím) rodinná finanční situace "vydržování jednoho vysokoškoláka" snese, my ostatní se nebudeme muset nějak výrazně omezovat.

Asi mě napadá, že tedy dceři budu dávat 10.000,- teď po první semestr, a až se rozkouká a najde si nějakou brigádu, tak potom míň. Doufám, že jí tím snad nerozmazlím. Nechci aby strádala, ale chci, aby se postupně učila hospodařit s limitovaným přísunem peněz.

Prosím pište svoje poznatky dál, moc mě to zajímá a pomáhá mi to v orientaci. Díky.

Není tady

#27 23. 9. 2008 10:00

helena
♥♥♥♥♥♥♥

No vidíš, Blossom, a to jsi ještě zapomněla připočíst nějaké kapesné třeba na kulturu a podobně. Ale i tak se mi zdá docela hodně tisícovka měsíčně na oblečení a skoro druhá na kadeřnici. Celkem chápu, že placení antiko je spíš asi tvoje pojistka, ale neměla by to taky spíš být dcery (nebo jejího partnera) starost?
Když jsem byla na střední (dávno), dostávala jsem 50,- Kčs na týden - 2x 20,- doprava, zbylo mi 10 kaček na všechno ostatní, snad jen s výjimkou opravdu nutného oblečení, protože abych chodila nahá se jaksi nehodilo http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png - ale v hadýrkách z "levných oděvů" klidně. Když jsem potřebovala "nesmysly" jako lak na vlasy (nosily se drdoly), punčocháče navíc nebo lístek do kina (o antokoncepci bych se ani nezmínila), mazala jsem na brigádu - od šestnácti. Naučilo mě to rozlišovat důležité od toho, co není potřeba a "nehroutit se", jako některé spolužačky, třeba z toho, že nosím kozačky pět let.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#28 23. 9. 2008 10:04

Santala
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

No vidíš, Blossom, a to jsi ještě zapomněla připočíst nějaké kapesné třeba na kulturu a podobně. Ale i tak se mi zdá docela hodně tisícovka měsíčně na oblečení a skoro druhá na kadeřnici. Celkem chápu, že placení antiko je spíš asi tvoje pojistka, ale neměla by to taky spíš být dcery (nebo jejího partnera) starost?
Když jsem byla na střední (dávno), dostávala jsem 50,- Kčs na týden - 2x 20,- doprava, zbylo mi 10 kaček na všechno ostatní, snad jen s výjimkou opravdu nutného oblečení, protože abych chodila nahá se jaksi nehodilo http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png - ale v hadýrkách z "levných oděvů" klidně. Když jsem potřebovala "nesmysly" jako lak na vlasy (nosily se drdoly), punčocháče navíc nebo lístek do kina (o antokoncepci bych se ani nezmínila), mazala jsem na brigádu - od šestnácti. Naučilo mě to rozlišovat důležité od toho, co není potřeba a "nehroutit se", jako některé spolužačky, třeba z toho, že nosím kozačky pět let.

godlike
godlike

tummenupp

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz yikes)

Není tady

#29 23. 9. 2008 10:16

henrietta
♥♥♥♥---

Definitiv napsal(a):

Tak já jsem asi byla brutálně rozmalzlená lol lol od prváku na vysoký jsem dostávala 10 000Kč, komplet na všechno, bydlení (tehdy 3 400,-), jízdné (2 000,-), jídlo (ani nevím kolik), učebnice, oblečení, veterina pro psa, antikoncepce, telefon a cokoliv jiného. U nás se to osvedčilo, jelikož jsem neměla potřebu mít práci na úkor školy (zož jsem zas měla na střední a vypadalo to, že na školu se vykašlu wink ). Hlavně to byl pro mě pevný rozpočet, taková malá nauka jak vyjít s penězi. Možná se vám to zdá hodně, ale mně ti přijde téměř jako minimum. Chápu, když odpadnou největší položky (nájem, jídné, MHD) ale např Kuty - dávat dětem 120 Kč kapesného? Já ti nevím, to mi přijde extra málo (já když jdu do obchodu pro chleba, šunku a máslo, tak tam nechám stovku dumbom )

10 000 tiše závidím smile 120 Kč kapesného je opačný extrém, to je fakt tak směšná částka, že nevystačí ani na jeden večer se zábavou smile No možná s vínem z krabice a kolou za 4,90 vissla

Není tady

#30 23. 9. 2008 10:19

henrietta
♥♥♥♥---

Teď koukám, že jsem ten svůj slavný rozpočet špatně sečetla dumbom sakra teď ale teda nevím, jak letos s těma 5000 vyžiju! mad

henrietta napsal(a):

kolej je podle mě tak 2500 (- 700 - dostane ubytovací stipendium každý měsíc, pokud nebydlí v okrese školy), tzn. 1800.
Jízdné a mhd 1000? I kdyby jezdila 4x měsíčně, tak to je na 100 km asi 60 Kč se studentskou slevou x 8. 480Kč. Mhd nemám přehled, ale hádám tak 300 na studentské. Tzn. 800Kč.
Jídlo 3000??? To možná včetně dvou pořádných kaleb týdně, kde se nepije jen pivo ale spíš rum s colou apod. Na jídlo stačí 500 týdně (menza + nějaké ty levnější doma dělané večeře, snídaně a svačinky)
Tzn. 2000.
Šaty, boty ... taky bych ráda utrácela 1000 měsíčně za oblečení, holt musím občas pracovat smile
Kadeřnice ... každý měsíc? Tak to už opravdu jen když si to budu moct dovolit. A jdu k levnější za 500 smile

Když vynechám poslední dvě položky, za které se v nouzi dá snadno ušetřit tak mi to dělá.

Bydlení..........1800
Jídlo..............2000
Doprava..........800
Antikoncepce...200
Čočky.............500

Celkem 4500. To už nezní tak hrozně ne? Jasněže to není na nějaké vyskakování, ale může si to dovolit i chudší rodina.

Já jsem teď čtyři dostávala 4000 a zvlášť mi platili ty čočky, plus oblečení k svátku, narozkám případně občas i jen tak (ale hodně jsem si kupovala i sama z brigád). Musím říct, že poslední rok mi ale ty 4000 opravdu stačily už jen na to nejnutnější, protože jídlo hrozně zdražilo. Teď budu dostávat 5000 a to je podle mě tak akorát na to, aby člověk neměl tendenci každý večer propařit smile

Blossom napsal(a):

Děkuji všem za příspěvky, dává mi to určité srovnání. Vidím, že rozpětí je docela velké- od "nic" po 10.000,- Kč.

V noci jsem nemohla spát, tak jsem si ty náklady zkusila letmo spočítat a docela mě to zarazilo:

výdaje:
jízdné a MHD....1000
jídlo cca...........3000
antikoncepce......600
kontaktní čočky..500
šaty, boty.........1000
kadeřnice...........800
------------------------

A vlastně tam nejsou zahrnuté učebnice (pokud vím, to je taky fůra peněz, ale nedovedu odhadnout) a nejsou  v tom zahrnuto náklady na nějakou kulturu, na dárky blízkým (Vánoce, narozeniny) , na nějakou malou drobnost pro radost.

Nechci, aby dcera musela šetřit třeba na jídle, aby byla celé studium o těstovinách, jak zde bylo psáno. Nechci taky aby šetřila na zdraví (třeba aby přešla na nějakou levnou, nebo nedej bože - vůbec žádnou! - antikoncepci atd.

Už jsem jí taky říkala, že si časem bude muset najít nějakou brigádu, ale pochopitelně to až se tam na škole rozkouká, ne hned teď první měsíc. Rozhodně bych nechtěla, aby kvůli brigádám musela šidit studium. Ona s těmi brigádami souhlasí a počítá.

Ono je to asi jiné tam, kde opravdu ti rodiče na to nemají, tam je asi i určité šizení studia z důvodu častých brigád nezbytnost, životní ntnost..
Já mám to štěstí, že (zatím) rodinná finanční situace "vydržování jednoho vysokoškoláka" snese, my ostatní se nebudeme muset nějak výrazně omezovat.

Asi mě napadá, že tedy dceři budu dávat 10.000,- teď po první semestr, a až se rozkouká a najde si nějakou brigádu, tak potom míň. Doufám, že jí tím snad nerozmazlím. Nechci aby strádala, ale chci, aby se postupně učila hospodařit s limitovaným přísunem peněz.

Prosím pište svoje poznatky dál, moc mě to zajímá a pomáhá mi to v orientaci. Díky.

Není tady

#31 23. 9. 2008 10:46

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Heleno, Santalo, klid. Byla jsem na tom stejně. V 19 ti jsem prošla prvním semestrem a šla makat. Nebylo na uživení, když jsem žila sama. No a tak studuji při práci. Taky to jde. Je to sice makačka. Jen jsem se tiše usmívala svým spolužačkám, které na VŠ měly problémy, že jim matka kráv.a nedá na mikinu od Roxy za  3000 a musí na brigádu. Csss. lol

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#32 23. 9. 2008 10:58

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Hele, Klubko, znáš jednu z mých oblíbených vět - "Na co nemám, to se mi nelíbí" http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png Ono to možná zní jako falešná skromnost, ale je fakt, že už mi tenhle přístup mockrát pomohl. Akorát je někdy potíž ustát "tlak okolí", páč někteří nepochopí, že můžeš být spokojená i bez mikiny od Roxy (mmch - to jsem snad ještě neslyšela http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png - ale za ostudu to nepovažuju).

Není tady

#33 23. 9. 2008 11:14

Santala
♥♥♥♥♥♥-

Klubko napsal(a):

Heleno, Santalo, klid. Byla jsem na tom stejně. V 19 ti jsem prošla prvním semestrem a šla makat. Nebylo na uživení, když jsem žila sama. No a tak studuji při práci. Taky to jde. Je to sice makačka. Jen jsem se tiše usmívala svým spolužačkám, které na VŠ měly problémy, že jim matka kráv.a nedá na mikinu od Roxy za  3000 a musí na brigádu. Csss. lol

Jo big_smile tak, to taky pamatuju visslalol

Secondový nálety mi vydržely z té doby do dnes yikes))

Ani dnes nechápu, jak někdo může dát 3tis za kalhoty dumbomdumbom ( myslím, že to budou následky té " TĚŽKÉ " doby) lol loltummenupp

Není tady

#34 23. 9. 2008 11:21

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Checheche - já ulovila v sekáči opravdový Hermés šátek za 120,- Kč. Nekecám...

Není tady

#35 23. 9. 2008 11:27

Santala
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Mám kurioznější zážitek z té doby big_smile

Učila jesm AJ jednu 12ti letou slečnu, dělala v night klubu a dělala servírku v pizzérii.

Dorazila jsem na hodinu se slečnou a její tatínek mě poznal, no a já jeho taky, jako pravidelného hosta lol

Tak hrozně se bál, že to řeknu, že mě chtěl nejdřív vyměnit za jinou " učitelku" ( což manželka nechtěla ), že mi pak nabízel 2x tolik za hodinu, než bylo v tý době běžný lol

Není tady

#36 23. 9. 2008 11:28

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Na tohle mám dobré 2 kamarádky. Ony jsou fashion victim ( = oběti mody). Ale už druhý rok se jim to nelíbí. Takže já mám doma boty Hugo Boss, kahoty Dolce a Gabanna, vestu od Burrbery, kabelky a tílka jedině Benetton a pár cetek od Swatche:) Bud mi to socce dají anebo za zlomek ceny prodají. Mám se báááječněsmile

Není tady

#37 23. 9. 2008 11:31

Blossom
Host

Henrieto, prosím, co to je ubytovací stipendium 700 Kč? Fakt jsem o tom nikde neslyšela, prosím napiš mi podrobně, co to je, za jakých podmínek se to získá, kde se žádá apod.

Jízdné jsem počítala 4 * 150 Kč =  cca 600 Kč + nějaké to MHD. Máš pravdu, nedošlo mi, že je studentská sleva, takže to bude míň, musím si zjistit, jak velká sleva je.
Na to jídlo myslím 2000 měsíčně nestačí, mám spočítáno, že jako tříčlenná rodina projíme asi 9000 měsíčně, to je 3000 měsíčně na jednoho. Je fakt, že kupuju jen libové maso, žádné buřty nebo bůček, a taky hodně ovoce a zeleniny, a že nic nezavařuju, vše kupuju.
To nechci nějak polemizovat či odporovat. Spíš jen tak své myšlenky  ťukám do klávesnice...
Musím to ještě všechno promyslet a propočítat.
Jinak dcera půl léta brigádničila u nás v rodnné firmě,to jsem jí platila 70 Kč na hodinu, tak něco vydělala a fakt mi výrazně pomohla. Ale někde jinde zatím brigádničit nebyla.

henrietta napsal(a):

Tzn. 2000.

Bydlení..........1800
Jídlo..............2000
Doprava..........800
Antikoncepce...200
Čočky.............500

Blossom napsal(a):

výdaje:
jízdné a MHD....1000
jídlo cca...........3000
antikoncepce......600
kontaktní čočky..500
šaty, boty.........1000
kadeřnice...........800
------------------------

#38 23. 9. 2008 11:33

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Bloss, jukni se zda bude jezdit vlakem, zda se nevyplatí kilometrická banka. Většinou to studenti mají i se slevou. Ony se podmínky ČD změnily,ale tohle by mělo platit.

Není tady

#39 23. 9. 2008 11:34

Lucie_82
♥♥♥----
Místo: Berlin, berlin ... :-)
Web

hm ... ja za studii delala postupne: prodavani v trafice o vikendu (prima, dalo se tam i ucit), pres prazdniny obcas za kasou v supermarketu, ze zacatku (prvni dva roky). Pak vyuka aj, prekladani, managersky post na pul uvazku v jazykovce, misto na univerzite (studentska vypomocna sila), ted od rijna zas na pul uvazku, v mezinarodni agenture, chstajici se expandovat do cech. do toho jeste nejake preklady a uzivit se fakt da smile

To see a World in a Grain of Sand ... W. Blake

Není tady

#40 23. 9. 2008 11:34

REŇAS
Host

wink Teda já jen koukám,vím o tom prd,ale jak vás tady čtu rodičové,už se děsím toho,pokud by chtěli mé dvě dítka(zatím se dobře učící) někdy na vysokou školu. Pokud by se u nás rodinná situace nezměnila a výhledově to nevypadá,že to bude někdy lepší,včetně mého zdravotního problému,tak finanční tahoun,bude povětšinou manžel..no a když vidím kolik do dítek investujete,pokud jsou na VŠ,tak mi bychom jim dali z manželova platu(dělnického),prakticky vše,co zbude po zaplacení bytu...atd. a mohli bychom se jít pást..(a to i v případě,že bychom se uskromnili) Takže,buď by museli si přispět i dítka(pomocí nějaké brigády) nebo bychom mohli na VŠ zapomenout..,nebo,už teď začít šetřit,jak mourovatí na jejich vzdělání,jenže právě i nyní není,jaksi peněz na zbyt..(máme problém zaplatit dceři LŠU,splácíme to)nebo,jak je to s těma studujícíma z chudších poměrů??? va To by mě zajímalo,jak to řeší,sociálně slabší rodiny.. neutrala kolik jim dávají oni?? Nebo to opravdu bude,chudá rodina,žádné dítě na vysoké?? va

#41 23. 9. 2008 11:37

Lucie_82
♥♥♥----
Web

renas: ne, neni to tak. jak rikam, nasi si tri deti na vysoke taky nemohli dovolit, vlastne ani dve, proto se uz nekolik let zivim sama. a studuju furt. v nejhorsim si deti vezmou studentskou pujcku a budou ji splacet. idealni to neni, ale investice do vzdelani se vzdycky vyplati.
Klubko: nejlevneji vyjde studentska sleva, dostane se na CD, ale plati pouze na cestu z mista bydliste do mista studia. tak to alespon bylo jeste pred rokem.

Není tady

#42 23. 9. 2008 11:39

Lucie_82
♥♥♥----
Web

Ubytovaci stipendium dostavaji jedenkrat za semestr studenti, kteri studuji v jinem meste, nez ze ktereho pochazeji. minuly rok bylo tusim 3500 na semestr. je treba o nej pozadat, system zadosti je na kazde skole jiny.

Není tady

#43 23. 9. 2008 11:39

Blossom
Host

Santala napsal(a):

helena napsal(a):

Učila jesm AJ jednu 12ti letou slečnu, dělala v night klubu a dělala servírku v pizzérii.

lol

Santalo, tak tohle je má noční můra, aby si šla přivydělávat třeba do night klubu. Ona je výrazně hezká, takže by jí jistě brzy někdo nabídl "něco lukrativnějšího". Sice doufám, že by odmítla, ale kdyby měla nedostatek financí...kdo ví? To bych si celý život vyčítala....
Mimochodem, takhle si prý přivydělává spousta vysokoškolaček....

Jinak práce v pizerii, doučovat děti - jen ať to dělá, tam jsem cšemi hlasy pro, ať pozná, jak se peníze těžce vydělávají. A ona brigádničit půjde, sama říkala, že s tím počítá a chce. Možná ji považujete (někteří z vás, ne všichni) za princezničku neprávem....

#44 23. 9. 2008 11:43

Lucie_82
♥♥♥----
Web

hm, no night klubu bych uprimne receno taky nesla. a oskliva rozhodne nejsem. jo, nektere vysokoskolacky to delaji, kamaradka se me ptala, jestli bych si nechtela privydelat u nich na videochatu usch ale tohle je kazdeho vec, navic na vysoke uz to snad maji lidi srovnany...

Není tady

#45 23. 9. 2008 11:43

Santala
♥♥♥♥♥♥-

REŇAS napsal(a):

wink Teda já jen koukám,vím o tom prd,ale jak vás tady čtu rodičové,už se děsím toho,pokud by chtěli mé dvě dítka(zatím se dobře učící) někdy na vysokou školu. Pokud by se u nás rodinná situace nezměnila a výhledově to nevypadá,že to bude někdy lepší,včetně mého zdravotního problému,tak finanční tahoun,bude povětšinou manžel..no a když vidím kolik do dítek investujete,pokud jsou na VŠ,tak mi bychom jim dali z manželova platu(dělnického),prakticky vše,co zbude po zaplacení bytu...atd. a mohli bychom se jít pást..(a to i v případě,že bychom se uskromnili) Takže,buď by museli si přispět i dítka(pomocí nějaké brigády) nebo bychom mohli na VŠ zapomenout..,nebo,už teď začít šetřit,jak mourovatí na jejich vzdělání,jenže právě i nyní není,jaksi peněz na zbyt..(máme problém zaplatit dceři LŠU,splácíme to)nebo,jak je to s těma studujícíma z chudších poměrů??? va To by mě zajímalo,jak to řeší,sociálně slabší rodiny.. neutrala kolik jim dávají oni?? Nebo to opravdu bude,chudá rodina,žádné dítě na vysoké?? va

Ale má big_smile

Jen když se chce slečna souložit, musí si vydělat peníze na antiko sama ( popř.zaúkolovat spolusouložníka )lol
Těžko si bude měsíčně kupovat hadříky za 1000 měsíčně
Těžko bude chodit k holiči za 3000...atd..

Bude si muset od prvního dne najít brigádu visslawink

Její hodnoty se musí posunout, musí se uskromnit, kamarádky se vytříbí, zjistí co k životu fakt potřebuje a co ne a hlavně, jak težký je vydělat si peníze tummenupp

Upravil(a) Santala (23. 9. 2008 11:45)

Není tady

#46 23. 9. 2008 11:44

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Lucie_82 napsal(a):

renas: ne, neni to tak. jak rikam, nasi si tri deti na vysoke taky nemohli dovolit, vlastne ani dve, proto se uz nekolik let zivim sama. a studuju furt. v nejhorsim si deti vezmou studentskou pujcku a budou ji splacet. idealni to neni, ale investice do vzdelani se vzdycky vyplati.
Klubko: nejlevneji vyjde studentska sleva, dostane se na CD, ale plati pouze na cestu z mista bydliste do mista studia. tak to alespon bylo jeste pred rokem.

No v cizině si taky studenti přivydělávají na studia, protože je to tam placené a náklady ještě větší.
Luci a jak je to v Německu? Teda s brigádou. V Berlině asi větší nabídka za více peněz,než taky,ne? I když Praha je v pohodě, to mi neříkejte, že tam brigošky neseženou.
Můj spolužák dělal brigádu jako vycpaný medvěd v Českém Krumlově,když studoval v Budějovicích. My se mu smáli, ale on říkal, že to byla nejlukrativnější a nejpohodovější brigáda co kdy měl.)

Není tady

#47 23. 9. 2008 11:44

Santala
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Santala napsal(a):

helena napsal(a):

lol

Santalo, tak tohle je má noční můra, aby si šla přivydělávat třeba do night klubu. Ona je výrazně hezká, takže by jí jistě brzy někdo nabídl "něco lukrativnějšího". Sice doufám, že by odmítla, ale kdyby měla nedostatek financí...kdo ví? To bych si celý život vyčítala....

Jinak práce v pizerii, doučovat děti - jen ať to dělá, tam jsem cšemi hlasy pro, ať pozná, jak se peníze těžce vydělávají. A ona brigádničit půjde, sama říkala, že s tím počítá a chce. Možná ji považujete (někteří z vás, ne všichni) za princezničku neprávem....

Co tě nezabije, to tě posílí wink

Není tady

#48 23. 9. 2008 11:47

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Ještě dodatek k tomu night clubu. Luxusních VŠ vzdělaných společníc je hodně. Když jsem dělala v Praze pár jsem jich na recepcích naší firmy jako doprovod poznala. Prý je to lukrativní. Někdy nejde o sex, jen o doprovod výše postaveného pána na nějkou recepci, kam nechce žádnou blbou gumu. No a jak to bude pokračovat je už na té dané dívce. Takže Lucie, nebuď naivní a neříkej ,že na ˇVS to mají už srovnané.  To by ses divila:) A kde se najde nevíce sexu a alkoholu? No prece na kolejích VŠ. To je jeden velký mejdan.)

Není tady

#49 23. 9. 2008 11:49

Lucie_82
♥♥♥----
Web

Klubko napsal(a):

No v cizině si taky studenti přivydělávají na studia, protože je to tam placené a náklady ještě větší.
Luci a jak je to v Německu? Teda s brigádou. V Berlině asi větší nabídka za více peněz,než taky,ne? I když Praha je v pohodě, to mi neříkejte, že tam brigošky neseženou.
Můj spolužák dělal brigádu jako vycpaný medvěd v Českém Krumlově,když studoval v Budějovicích. My se mu smáli, ale on říkal, že to byla nejlukrativnější a nejpohodovější brigáda co kdy měl.)

Studenti si privydelavaji na studia vsude, si myslim. Praci, co budu mit ted tady, ta bude placena priblizne jako ma posledni prace v CR (Olomouc), ale ta byla placena fakt dobre na ceske pomery (jednalo se o managersky post). ale ani v cr neni az zas takovy problem si privydelat, i Olomouc, Brno, nejen Praha. Rekla bych, ze treba s brnem je v berline nabidka srovnatelna, prumerne penize 100-200/hodinu. Ale treba v lidlu za kasou tu davaji tusim 89/hod, to ale studenti nedelaji, vetsinou maji neco "lepsiho", vypomoc v kancelari, peci o nemocne, recepce atd.

Není tady

#50 23. 9. 2008 11:51

Santala
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Santala napsal(a):

helena napsal(a):

lol

Výrazně hezké jsme všechny lol

Hele Blossom, "lukrativnější" nabídku může dostat i v kině - VŽDY  je to na jejím rozhodnutí.
A jestli si myslíš, že by kvůli nedostatku financí neodmítla, tak to už je jiná kapitola...
Jinak, byla to práce jako každá jiná a nikdy jsem si to nevyčítala. ( možná jsem nenapsala, že jsem tam nedělala prostitutku ) wink

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí