29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den!
Chtěla bych Vás poprosit o podělení se ze zkušenostmi s pekárnou?Známá mi teď přivezla upečený chleba a byl docela dobrý a jedli jsme ho cca 2 dny nebo já dokonce i 3 dny.Kupuje někde tu směs,ale jak dlouho to pak trvá myslím vykynout,upect atd. Neni to moc náročné časově a i finančně..Je fakt že u nás neni obchod ale je tu večerka a tak se sem tam dá chleby koupit,ale o víkendu je to boj
Tak mě napadlo jestli by jsme si tím nešetřili nákupy a starosti
Koukala jsem dnes v Tescu na Tesco výrobek za 1200,- a co vůbec by jako měla umět měli tam pak i za 2000,- co od toho chtít teda pokud vůbec pekárnu chtít....
Děkuji...
Není tady
Tady je toho o domácí pekárně už tolik, že budeš mít co číst do vánoc. Stačí zadat do hledáčku domácí pekárna. Třeba tady:
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=8241
a taky hledej na Dámě, nechci sem dávat link na jiný magazín. Mají tam pekárny a recepty nádherně zpracované.
Není tady
No, já taky nejdříve uvažovala o domácí pekárně, ale nakonec jsem jí nekoupila. Celozrnný , ale i obyčejný chléb peču v normální troubě, mám elektrickou-horkovzdušnou.Vejdou se mi tam 2 bochníky najednou.Upečeno mám za 1,5 hod.Vydrží taky 3-4 dny.No nám spíš 2-3, protože je sníme.Těsto si dělám svoje.Hotové směsi jsou zbytečně drahé.
Není tady
Jestli máš možnost, tak si někde nejprve pekárnu od někoho půjč, aby jsi zjistila, jestli ti nadšení z domácího chleba vydrží. Já toho nejprve dost načetla, samou chválu jak je z toho chleba, rohlíčky, sladké pečivo vynikající....naštěstí jsem si pak půjčila pekárnu od kamarádky na zkoušku. Druhý chleba, i když vynikající už se nám přejídal a těšili jsme se na normální kupovaný, i na normální tvar. Ke sladkému jsem se vůbec nedostala, než hlídat kdy mám co přidat mi připadalo rychlejší udělat např. klasiku bábovku do formy. Takže po 3 týdnech jsem s díky vrátila 2x použitou pekárnu a jsem ráda že mi doma nezabírá místo. A když bysme měli neodolatelnou chuť na domácí chleba, tak ho udělám normálně v troubě, tak je taky výborný.
Není tady
keny, já mám pekárnu víc jak rok, koupila jsem tu nejobyčejnější v Tescu za 999.- a za ten rok se bohatě zaplatila. Použiju ji několikrát týdně, nejen na chleba. (Kromě pekárny peču taky chleba i v troubě). Podívej se např. do Domácí pekárna - recepty, mám tam spoustu fotek co v pekárně dělám. Těsto na knedlíky, ať houskové přílohové nebo sladké, je neskutečně dobré, všechno naházím najednou dovnitř a o nic se nemusím starat, po zapípání vyklopím na vál nádherné nelepivé kypré těsto, a ani nádoba nezůstane špinavá. Koukni třeba sem:
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=16276&p=10
Meruňkových a kynutých knedlíků mám namrazeno na celou zimu. Přílohové knedlíky dělávám i s přidáním celozrnné mouky, je to dobré, nikdy bych nevěřila že i manželovi to bude chutnat.
Jestli ale za 3 týdny míníš použít pekárnu dvakrát a už budeš přejezená jako holka.... tak u nás tohle nehrozí, já pořád měním sotriment a nepeču dokola (jestli se o 2x dá říct dokola) to samé.
škoda že sem nejdou nahrávat fotky přímo
Upravil(a) Bety (18. 9. 2008 20:09)
Není tady
Helča2 napsal(a):
No, já taky nejdříve uvažovala o domácí pekárně, ale nakonec jsem jí nekoupila. Celozrnný , ale i obyčejný chléb peču v normální troubě, mám elektrickou-horkovzdušnou.Vejdou se mi tam 2 bochníky najednou.Upečeno mám za 1,5 hod.Vydrží taky 3-4 dny.No nám spíš 2-3, protože je sníme.Těsto si dělám svoje.Hotové směsi jsou zbytečně drahé.
Helco.. venuj mi samou laskou recept na pravy cesky chleba, sim sim.... Tady ve francii mam jen recepty na bagety a i smesy do pekarny prodavaji vesmes tak, ze chleba je byle testo, jen to obmenuji slunecnici, vlockama a cim co ja vim jeste...
Ceskej chleba mi moooooc chybi
Není tady
jinak se da v pekarne delat i taaaaaaaaaaaaaaaaaakovaaadle marmelada
Není tady
Dito zkus tenhle chleba bez hnětení, já většinou míchám mouku ale můžeš klidně použít i jenom hladkou mouku, tento chleba se povedl úplně každému:
OKATÝ CHLEBA (bez hnětení, bez pekárny)
původní recept http://www.cuketka.cz/?p=788
Původní recept je zbytečně složitý, já ho měla už zjednodušený od al.do ze šž, a pak jsem ho zjednodušila ještě víc a dělám ho takhle:
(hrnek = 250ml)
1 hrnek žitné chlebové mouky
3 hrnky běžné hladké mouky
necelé 1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce kmínu
1 lžička octa
2 čajové lžičky soli (ne úplně zarovnané, s mírným kopečkem :-))) )
VŠECHNO NASYPAT DO VĚTŠÍ MÍSY A DOBŘE PROMÍCHAT NASUCHO
2 hrnky studené vody
NALÍT DO MOUKY A PROMÍCHAT - vznikne řídké těsto
Těsto přikrýt fólií nebo utěrkou a nechat kynout při pokojové teplotě 15 - 18 hodin. ( večer zadělám a po příchodu z práce upeču)
Pak ještě promíchat a nechat ještě 2 hodiny kynout.
Nejlepší je stáhnou ho stěrkou, aby nezůstalo těsto na stěnách nádoby.
Zapnout troubu na 230°C, dát do ní prázdný kastrol a nechat zahřívat půl hodiny.
Po půl hodině nahřívání stěrkou přesunout těsto do kastrolu, přiklopit pokličkou a péct pořád na stejnou teplotu půl hodiny. (Před vhozením těsta je možné dno kastrólu poprášit moukou nebo vločkami, zůstanou na povrchu chleba, já dávám celozrnnou mouku).
Po půl hodině pečení sundat pokličku, dopékat bez pokličky cca 25-30 minut (dozlatova).
Je možné zkusit špejlí.
Kastról může být nepřilnavý, nerezový, nebo varné sklo, nebo smaltovaný (u smaltu na spodek pečící papír).
Průměr kastrolu 24cm byl moc velký, chleba byl nižsí. Lepší je kastrol průměr cca 21 cm. Dobrá je hranatá skleněná nádoba.
Kastrol 24 cm: chleba je dost nízký
a tady pečený ve skle
Upravil(a) Bety (18. 9. 2008 21:11)
Není tady
Bety dik. Mam to vytiskly. Ruzove chybi mi cerna
Není tady
Bety, jak davkujes na testo na knedliky?? Ja se nechala inspiroat, nadavkovala jsem podle kucharky a ve finale mi vyjdoou knedle ze 2 kg hruby mouky, paaaac to bylo pri michani desne ridky
No jsem zvedava, jak to dopadne, jeste to kyne. Doufam, ze mi to nepretece
Není tady
Dita.L napsal(a):
Bety, jak davkujes na testo na knedliky?? Ja se nechala inspiroat, nadavkovala jsem podle kucharky a ve finale mi vyjdoou knedle ze 2 kg hruby mouky, paaaac to bylo pri michani desne ridky
No jsem zvedava, jak to dopadne, jeste to kyne. Doufam, ze mi to nepretece
Tak to jsem taky zvědavá,já dávám půl kila mouky.Ale mám tu menší nádobku.
Není tady
Všechno dávám najednou, včetně rohlíků.
250ml mléka, 1 vejce, lžička soli, 500g hrubé mouky, 2 nakrájené rohlíky, 1,5 lžičky droždí sušeného nebo nahoru nadrobit 1/4 kostičky (kostička je 42g)čerstvého
pak koukám okýnkem když začne míchat, a jestli nedělá hladkou kouli tak mírně posypám hrubou moukou aby se vytvořila koule a nelepila se na stěny, to záleží od toho jak vyschlá je mouka.
Knedlíky dělám 4, vařím přesně 20 minut a nepřevařuju, aby se nesrazily, po vytáhnutí propíchám špejlí. Někdy si je udělám do zásoby a po nakrájení nechám vychladnout a zmrazím, po rozmražení jsou taky dobré. Teď jedu na 14 dní na dovolenou tak rodince udělám zásobu, aby mohli jen vytahovat.
To je taky s přidáním celozrnné mouky, jiný tady nemám, nejsem doma
Upravil(a) Bety (19. 9. 2008 12:06)
Není tady
han, je to tesne po okraj ale vypada to, ze "hrnecku var" prece jen nebude uuuuuuuuuuuuuufffffffff
Bety, dik
Není tady
dvě kila mouky... tý woe to přeteče určitě..... já mám malou pekárnu, mně by se tolik ani nevešlo. Už je konec programu? Že ty jsi se celou dobu modlila?
Upravil(a) Bety (19. 9. 2008 12:11)
Není tady
modlila jsem se az jak nejvejs to slo. Knedliku je 11 a uz se varej na 5x mam malej hrnec
Není tady
Celozrný chléb
150 g pšeničných vloček , 45 g lněného semínka, 500 g polohrubé mouky, 125 g celozrnné mouky ( používám žitnou ze zdravé výživy ), 60 g slunečnicových semínek, 20 g soli , pytlík sušeného droždí ( 10 g ), mléko na potření chleba před pečením+pšeničné vločky na ozdobu
postup :
-vločky a lněná semínka smícháme,zalijeme 350 ml vlažné vody a přikryjeme poklicí,necháme 30 min proležet ( aby vše krásně změklo )
-ve druhé misce smícháme zbytek surovin
- suché suroviny vmícháme do směsi vloček a semen, přidáme vlažnou vodu ( asi 3/4 hrnku ) , zpracujeme v měkké , nelepivé těsto a necháme 1-1,5 hod kynot přikryté utěrkou.
- chleba dáme na pečící papír na pekáči a necháme ještě asi 30 min kynout
- před tím,než dáme chléb péct,potřeme ho mlékem a posypeme vločkami
-dáme si rozehřát troubu ( mám horkovzdušnou ) na 230 ´C-pečeme asi 10 min,pak stáhneme teplotu na 200´C a pečeme 20-25 min.
Mám také recept na ještě jeden vynikající chléb, ale tam je potřeba kvásek,který mám přímo od pekaře.Komu jsem dala recept i s kváskem,tak říkal,že už jiný chléb nepeče.
No a taky dětem peču klasický bílý chléb,ale ten se sní ještě teplý ,potřený jen máslíčkem :
-1 kg hladké mouky, jedny kvasnice, malá lžička kmínu a velká lžíce soli, vlažná voda
-nechám kynout asi 2-3 hod
- pak uválejte z těsta kouli a nechte ji na plechu ještě hodinu dokynout, aby zdvojnásobila objem
-troubu zahřejte asi na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C a pečte do zlatohněda, 25-30 minut
-dobře upečený bochník by měl znít na poklep dutě
Občas , aby byla změna najdu na netu nějaký recept a vyzkouším ho.Ale ke svým ,,stálicím,, se vracím pořád.
Upravil(a) Helča2 (19. 9. 2008 22:57)
Není tady
Helčo, zkus sem prosím hodit recept na kváskový chleba . Já kvásek seženu- u nás je k dostání, protože se tu hodně vaří kyselo, tak ho malé obchody berou z pekáren. Jsem moc zvědavá... Už jsem chlaby s kváskem dělala ( z dámy , včetně vlastního kvásku), ale profi recept nemám...
Není tady
zuzi777a :
- 1 kg hladké mouky
- 0,5 kg žitné mouky ( střídám s grahamovou )
- 1 sklenička slunečnicových semínek
- 1 sklenička lněných semínek
- 1 sklenička pšeničných otrub ( já dávám vločky )
- 2 lžíce soli
- 1,5 l teplé vody
- kvásek
postup :
- kvásek rozmícháme v teplé vodě ( nesmí být vroucí,aby kvásek nezničila )
- ostatní suroviny nasypeme do větší mísy, přilijeme kvásek a vše dobře promícháme
- trochu kvásku si odložíme do lednice na příští pečení ( asi půl hrnku a uzavřeme do nějaké nádoby-kyne i v lednici )
- zbývající těsto dáme do 2 forem vyložených pečícím papírem ( mám 2 mísy z varného skla ), např. biskupský chlebíček
- těsto pak uhladíme rukou , namočenou v teplé vodě
- necháme kynout 12 hod při pokojové teplotě ( pokud je v místnosti hodně teplo stačí 9-10 hod ), ideální je přes noc
- rozehřeje si troubu na 200 stupňů
- těsto přikryjeme alobalem a pečeme při těch 200 stupních 1,50 hod
- po upečení můžeme chleba přikrýt mokrou utěrkou, aby změkla kůrka, jinak je krásně vypečená, ale každý to nemá rád
- chleba nechám vychladnou na mřížce a pak balím do utěrky
Recept i s kváskem nám donesl kolega mého muže a ten je od Hodonína.
Upravil(a) Helča2 (20. 9. 2008 20:25)
Není tady
Helčo prosím tě jak máš velkou formu?
To já budu muset propočítat.
Já jsem ono se to peče v troubě.Už jsem přepracovaná.
Upravil(a) Janila (20. 9. 2008 20:30)
Není tady
Jedna má průměr 24 cm, druhá 22,5 cm.Peču v horkovzdušné troubě, obě najednou.
Není tady
keny:
rozhodovala jsem se taky dost dlouho než jsem si pekárnu pořídila,,
a dnes jsem ráda.Dělám v tom opravdu vše nejen chleba,sekanou..a hlavně zadělává mě to prostě veškerý těsto včetně knedlíků..hrozně mě vadilo zadělávat těsto ručně!!! takže u nás se pekárna využije,,
Není tady
Keny můj názor na pekárnu: nechala jsem si ji koupit k vánocům. K tomu byly ty směsi jako bonus, tak jsme samozřejmě pekli první tyto, ale vůbec nám to nechutnalo a byli jsme zklamaní. Zdálo se nám, že to smrdí, ale to asi bylo tím, že se musela první odsmradit. Pak se mi kazila.
Můžu říct, že jsem byla tak nas...á, že mi trčela asi půl roku ve špajzu a neměla ani chut ji vytahovat. Pak jsem se dostala nějak na mimibazar k receptům z pekárny a nakonec jsem neodolala a vytáhla ji. Můžu říct, že jsem sama sebou překvapená, jak často ji používám. A co je nejlepší? Že se s tím těstem nemusím namáhat. Je to všechno raz dva a začalo mě bavit péct. Nikdy by mě nenapadlo udělat třeba pletýnky (housky) . I knedlík jsem dnes dělala a je to pohádka. Ten, kdo pekárnu vymyslel je borec. Já ji mám dnes ob den na stole. A když nepeču pletýnky, tak dělám chleby (svoje - ne kupované
) a nebo bábovku a dneska chci zkusit něco z jablek. Vymyslím si něco sama. Zjišťuji, že na tom fakt nic není.
Důležité asi je se toho nebát a nenechat se odradit
Není tady
Bety, teeeeeda ty byli, knedlici ani v ruce je tak dobre nemam. Ode dneska uz jen v domaci pekarne.
Není tady
Dita.L napsal(a):
Bety, teeeeeda ty byli, knedlici
ani v ruce je tak dobre nemam. Ode dneska uz jen v domaci pekarne.
a to droždí klidně zmraz, dělám to celý život. Pak ho nechej jen trošku popustit - ne úplně rozmrazit, a ne do moc horkého mléka, to by se kvasnice uvařily. Mléko s troškou cukru.
Není tady