6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
U si nevím rady. Vzteká se jak něco nedostane nebo ji tam nepustím kam chce jít atd. Jsou ji 14 měsíců. Začla to dělat po roce. Začne se prohýbat a lehá si na zem, to větinou jak ji chci vzít na sebe e tam jít nesmí.
Teď mi to udělala v obchodním domě, lidi se ohlíeli a já dostala pocit e výchvu nezvládám . Rozmluva na ni neúčinkuje. Prosím poraďte zda máte zkuenosti s takovým chováním a jak to řeit.
Budu vděčná za kadou radu.
Není tady
Tak zkuenosti mám - nejlepí je to ignorovat (teda tam kde to jde) jinde ho prostě lapnu a maeme pryč. Doma nám pomáhá poslat ho za dveře - to funguje větinou velmi rychle. Nic moc se s tím dělat nedá - prostě mají taková vztekací období a my to musíme přeít. (oni ostatně taky)
Není tady
Pak mě napadlo ji plácnout po zadku ale to a v krajní nouzi. V tom obchoĎáku chtěla jít do obchůdku kde bylo plno byrevných věcí, mydlá svíčky atd. Řekla jsem ji e tam nemůem a e musíme jít dál. Tak jak jsem ji chytla na ruku za si lehla na zem a začla řvát. ílené. Mysláí e je to tím e to je i e je patně vychovaná, myslím zda je to má vina.
Není tady
tímhle obdobím si projdou vechny maminky (děti), záleí ale dost jak se k tomu postaví. Plácáním po zadku ničeho nedocílí. Na veřejnosti dítě drapnout a bez komentáře pryč někam vychladnout a doma poslat někam na uklidněnou, prcek vychladne dřív o samotě ne s hysterickou/ufňukanou/rozčílenou....... matkou
Není tady
Květinko, neblázni, o jaké výchově to tady mluví? Vdy je jí 14 měsíců, to má výchovu teprve před sebou A buď v klidu, to co popisuje, zná téměř kadá máma, dělají a zkouejí to vechny děti. A těch období bude jetě více. Vydret.
Není tady
Slyela u jsem takové řeči spí ale starích lidí, e to nezvládám. Ale jsem ráda e jsi to napsala, uklidnila jsi mě tím, ani neví jak moc. Děkuju. Take jak radíte doma ji nechat vytrucovat o samotě a venku čapnout a rychle zmizet. Nechtěla bych s ní přestat chodit do obchodu, protoe i tím si podle mě zvyká na lidi a jak to chodí, Nechci ji o nic ochudit. Vak určitě víte jak to myslím.
Není tady
Tak já NATĚSTÍ tohle vůbec neznám,ale moje neteřinka které je rok a půl to teďka předvádí i několikrát denně.vagrová pokud je doma nebo někde kde je koupelna,malou čapne a lupne ji pod sprchu..jednou tam skončila i s bačkůrkama a asi to pomáhá..ted ji větinou stačí pohrozit sprchou a malá se uklidní
A já teda nevím,ale malou po zadku občas teda plácnu a to aby to cejtila a je mi teda úplně jedno jeslti je to doma nbo v obchodě plnm lidí
Není tady
A nemá pak z té sprchy strach, myslím z koupání?
Není tady
ne,ne nemá já sama nevm,nikdy jsem to nepraktikovala,ale u nich to pomáhá..nebo jen třeba omýt studenou vodou,aby se uklidnila
Není tady
Taky se říká dát vzteklounkovi mokrý ručník na obličej. Ale známá praktikuje na svoje tempramentní dětičky sprchu a e by měli nějaké trauma z koupání to pochybuji, jsou to vodomilové a kadému ta ledová sprcha stačila jenom jednou. Ale moje zkuenosti to nejsou, tak jenom zprostředkovaně.
Není tady
jé, vztekání, to známe moc dobře. Jo, děti kolem nás to taky dělají, taky to vidím u kamarádek, ale např. tchýně mi řekla, e to její děti nedělaly nikdy a e jsem na ni moc měkká. Vím, e to nemyslela zle, vdy se snaím nejdříve odpoutat pozornost, něco jiného ukázat....ale kdy to nepomáhá, taky dokáu lupnout přes zadek.
Chjo....těím se, a ji to přejde.
Není tady
Tak to se taky hlásím do klubu. A vztekání po 1. roce ivota byla procházka růovou zahradou, podle toho, co předvádí teď.
Četla jsem o tom hodně na netu, něco málo kníek a trocha zkueností
Take
- matka musí zůstat v klidu, jakmile začne ječet taky, tak u je to patně. Nedokáe pak zůstat nad věcí.
- uvědomit si, e za to ty děti nemůou a nedělají to schválně. Prostě nemají vyvinutý mozek tak, aby tu danou konkrétní věc zvládli. Emoci, která je rozhodí, neumí zvládnout jinak. Psychologové tomu říkají malá puberta.
- bít dítě nemá smysl, pokud si teda člověk nepotřebuje ulevit. (U nás jsem začala praktikovat vařečku, dostal jednou a jakmile ji vidí, tak vstává, drí si zadek a prchá pryč. A to si myslím, e ho to bolelo míň, ne kdyby dostal na zadek rukou.)
- pozitivní zpráva - do 3 let je to větinou přejde
- nejideálnějí je, buď si dítěte nevímat a nebo převést pozornost jinam.
- pokud řádí na veřejnosti, tak dítě vyvarovat "ruivým" vlivům, a kdy u tak ho vynést co nejrychleji pryč. Nejhorí je vidět pak ty uaslé obličeje, jak jste neschopná matka a jak to dítě můe vyvádět a jetě u toho tak příerně ječet. To pak člověk jetě slyí samé Jeímarijá, No vidíte to? Slyíte to? Jako by ty baby nikdy děti neměly, co o to, měly, ale v 6 měsících své dětičky luply do jeslí a dětičky měly pak pár hodin denně. To u byli hodné jako ovečky. Z tohohle vidím rudě, jen o tom píu...
- u echt vzteklounů se dá praktikovat metoda pevného objetí, konkrétní kníku nemám, ale semináře na to dělá paní Jiřina Prekopová. Na netu se dá naít k tomu více.
- studenou sprchu jsem nezkouela, jen mokrou plenu na hlavu, ale vůbec mi z této metody nebylo dobře. Myslím, e pokud dítě vztekem přestává dýchat a modrá, pak je to dobrá metoda, jak přeruit vztek a donutit ho, aby začal opět dýchat.
- jo a na netu jsem četla, e některé děti se umí vztekat i 2 hodiny, to si pak říkám, e mám vlastně hodné dítě
Kadé dítko je ale jiné, kadému vyhovuje něco jiného.
Není tady
Holky, já teda nevím, ale nezdá se vám dost brutální, kdy se dítě vzteká, hodit ho pod ledovou sprchu? Nedovedu si představit, e by to někdo udělal mně, nato mému dítěti. Vdy tohle se praktikuje ve věznicích v Americe. Nebojíte se, e ty dětičky mohou mít problémy s močovým měchýřem, e se můou prochladnout nebo e můou dostat tepelný ok???
Nezlobte se, ale nedalo mi to, není to poprvý, co o takové metodě čtu, ale pokadé mi to hne lučí...
Není tady
Jj, vztekání taky známe, začalo to po roce věku, teď má období klidu. Tak ysebou flákla o zem, tak jsem jí překročila a dělala, e ji nevidím. Na zadek občas dostane, ale ne kvůli vztekání, ale prostě opakovaně udělá něco, co nesmí. Řvát na dítě nemá smysl, ani mydlit od rána do večera. Chce to hlavně klídek a ignorovat neádoucí chování. Jinak metoda silného objetí by u nás neměla anci, vztekla by se jetě víc.
Rustynko, četla jsem o tom, zkusila jednou omt obliček studenou vodou bez efektu. Její vztekání asi nedosáhlo takové intenzity, abych to ozkouela, ale nezavrhuju to. Pokud dítě přestane dýchat hysterií, asi bych ho tam taky oupla. To nae vztekání je jen takový cirkus naoko pro obecenstvo. Nemá obecenstvo - není vztekání.
A jinak nepředpokládám, e během krátké studené sprchy by dítě tak nastydlo.
Upravil(a) potvurkapodivna (15. 9. 2008 23:11)
já teda metodu sprchy nikdy nezkusila, vdycky stačily "suché" metody
Gio, bude jetě hůř, kolem čtvrtého roku a pak po estém roce, jakoby dítě hledalo kam a můe zajít, take jsem se nevyhnula situacím jako úmyslná kráde v obchodě (protoe se to nesmí), sprostě mluvit na učitelku (protoe se to nesmí), systematické ničení právě předaných dárků (protoe se to nesmí), kecy u jídla (fuj tenhle hnus teda jíst nebudu) apod ale vechno jsme překonali, teď u snad jen ta puberta zlatý vztekání po roce.....
Není tady
A co zkusit pevné obětí? Kdy se dítě hodně vzteká, někdy je fajn ho chytit do náruče, tak aby mělo ruce nejlépe podél těla a nenafackovalo vám a pevně jej stisknout. Bude se zkouet vymanit, co ho po chvíli unaví a vztekání se změní v uvolňující pláč... Pak je fajn říct dítěti, e ho máte rádi, ale vymezit se i v tom směru, e není moné dostat ve, nač si ukáe apod. U některých dětí to zabírá.
Nai dcerku jsme v podobných případech poslali do pokoje, aby se zklidnila a pak mohla za námi přijit a zkusili jsme celou situaci zvládnout znovu s tim, e jsme ji ukazali, e to jde i jinak. Ovsem k tomu nebyl prostor vzdycky, protoze se ji nekdy podari nas tak vytocit, ze uz pak neni chut zkouset neco po dobrem
K te sprse... jde tu o metodu soku, ovsem praktikovat ji sprchou je opravdu trochu drasticke. Cilem ma byt "sok", coz studena voda zpusobi, ale staci bohate sklenka vody. Jde o to, e díte neceka neco podobneho a natolik je prekvapene, ze zapomene, proc se vlastne vzteka. V momente jeho prekvapeni je dobre odlakat okamzite pozornost nekam jinam a pozdeji se k tomu, co se delo treba vratit, ale to spis u starsich deti, ktere si jiz uvedomuji sve chovani a samy sebe.
Ignorovat dite taktez zabira, ovsem tady pozor, je znamo, ze odepreni pozornosti vnimaji deti jako nejvetsi trest a má-li byt trest trestem, musi dite znat duvod a nevnimat vase chovani jako odmitani jeho sameho, nybrz jako reakci na nevhodne chovani.
Jak uz bylo napsano, kazda maminka si destkymi vzdory sveho ditete projde a ackoliv je to obdobi nelehke, je nedilnou soucasti vyvoje a vymezovani hranic prijatelneho chovani, ktere urcuji prave rodice. Nebyt takovych situaci, nezjisti dite, co je zadouci, co nikoliv, proto je fajn brat kazdy takovy vystup jako vyzvu, kdy dite ziska potrebnou zkusenost...
Není tady
Jste skvělé. Take zkusím to obejmutí, ta sprcha a studená voda se mi nezamlouvá, ale i tak děkuju za radu. A kdy začne plakat e tu věc chce tak ji nedat a ví e nemůe mít vdy to co chce. ale jak se uklidní tak pokud to moné je tak ji to dám. A s tou vařechou to zkusím pokud obejmutí nepomůe. Moje mamka mě nikdy neplácla a ani jsem tak nikdy nevyváděla, a kdy tak rozmlouvala. Jene dnení děti jsou jiné. Mám dojem e ijí s námi ve spěchu.
Není tady
Já jsem se ke studené spre také nepropracovala, ale mám ji v záloze.
Je pravda, e kdy u je dítě mimo a začíná mít potíe s dýcháním, tak sprchu bez váhání pouiji.
Rustynko, není to o tom e dítě postaví do vany a sprchuje a sprchuje dokud dítě není ledové
Je to jak píe Trisha, e jde o ten ok ze studené vody. Take se jen pustí voda do sprchy a na dítě se plouchne. A není z toho vade voda jak z vychrstnuté sklenice . Ale stačí podobné mnoství.
U nás stačilo Jítě říct, e jí osprchujeme studenou vodou a začala se sklidňovat ale to a poslední dobou.
Kadé dítě to na rodiče zkouí, kadé zajde jinak daleko.
Lenka natěstí max. začne nadskakovat jak na pruince a kdy se otočím e jdu pryč, e jí tam nechám, toho brzy nechá a s pláčem běí ke mě.
Z mého pohledu je také velice důleité, kdy si dítě něco začne takto vynucovat ( kdy jsme to zakázaly), nepovolit a dítěti to nedat. Stačí jednou povolit a dítě si pak myslí, e dalím vztekáním zase dosáhne svého a je překvapené, e maminka někdy ustoupí a někdy ne a má v tom samo zmatek.
Na někoho funguje ignorace (doma dát do jiného pokoje vykřičet, nebo v obchodě říci e odcházíte), na někoho pevné objetí, na někoho pohrození plácnutí ( rukou, vařečkou , proutkem), na někoho zabírá při vztekání fouknout do pusy ( nebo drastičtějí varianta se stříknutí vodou či sprchou).
Není tady
No to nás čekají věci . Malý se u sluně vzteká teď, tak to asi bude síla. To abych se poohlédla po dobré psychiatrické léčebně .
Já měla taky problémy a vlestně jetě mám. Klukovi je 2 a 10měs. Pevné obětí zabírá, někdy nee. Za dveře to taky zabírá. Ale vím, e to přejde. Mě co teď hodně trápí je, e kluk se vyloeně vyívá v tom, kdy někdo pláče. Má z toho radost a chce to i po nás, vlastně po vech. Prodavačka třeba na něj promluví a on jí řekne "paní chce brečet" a to chci brečet já a táta a strejda. No kdy ho někdo nezná, tak z legrace začne teda plakat a kluk má radost. Jene mě se tohle od něj nelíbi a vysvětluju mu, e to není hezké kdy někdo pláče a nemá důvod a je to smutné, tak se začně vztekat, e né prostě paní bude plakat a basta. Nebo do kadého bouchá, kdo kolem něj projde toho plácne a je jedno a jsou to děti nebo dospělí. On nemá z nikoho repsekt a nikoho nebere jako autoritu. Nevíte jak ho to mám odnaučit?
Není tady
Mozna si zkus hledat odpoved na to, o co si tim rika? V jakych situacich se tak nejcasteji chova? Jak dlouho to trva a jestli v dobe, kdy to zacalo nedoslo k nejake krizi mezi vami, tebou a partnerem-manzelem apod...
Není tady
Ano začlo to kdy jsem měli krizi. Bylo to na jaře. Ale teď je ve v pořádku a super a jeho to nepřelo. Chová se tak před lidma, kdy jsem s ním sama, nebo babička je s nim sama je zlatý dítě, nebo prostě vzteká se taky, ale to je normální období. Ale jakmile je nás víc pohromadě nebo jak jsem psala v krámě,chce po vech aby brečeli a dokadého bouchá. Přitom nejde o to, e kdy mám třeba návtěvu, e bych si ho nevímala. Ba naopak snaím se vechny zapojit aby jsme s ním byli pořád v kontaktu. On si třeba i vymýlí báchorky o tom, jak třeba holub vlítnul do kopřiv a kouká jak budu reagovat, přitom moc dobře ví, e kopřiva pálí a, e holub asi teda "trpí".
Není tady