14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Tak honem, pite, a máme inspiraci:-)
Není tady
Dneska k obědu u ne - musí se uleet, ale zítra a pozítří se taky bude jíst :-)
Vepřové ve vajíčku
Ulehat vidličkou vajíčka (na kadý plátek 1 + 1 navíc) se solí, pepřem, sladkou i pálivou paprikou, kari kořením a utřeným česnekem. Do toho uloit plátky masa, přikrýt a uskladnit 1-2 dny v lednici. Potom masíčko vyndat, okapat, opéct na troe tuku, případně mírně podlít a dusit do měkka. Hotové přelít zbytkem vaječné směsi, zakrýt poklicí a nechat ztuhnout. Nemá to moc ávy, tak nejlíp s bramborovou kaí.
Prasátka
Vepřové plátky opéct, osolit, opepřit, podlít, přihoditmalou plechovku krájených ampiónů a dusit. Na měkké poloit několik koleček ostřejího salámu a plátek tvrdého sýra a nechat pod pokličkou rozpustit.
Není tady
Zapečené kuře:
Naporcované kuře osolit, opepřit, mírně posypat pálivou paprikou. Dát do pékáčku, podle chuti posypat česnekem (stačí i suený) a strouhaným sýrem (15 dkg stačí ale větí mnoství není na kodu), zalít lehačkou. Peče se asi 1 hodinu...
Není tady
Segedín
500g libovějího bůčku, 1 sáček kysaného zelí, 1 cibule, olej, hladká mouka, mletá paprika sladká i pálivá, sůl, pepř, 2 dl lehačky
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájený bůček, osolíme, opepříme, trochu ho orestujeme, vmícháme papriku, zalijeme vodou (ne příli) a dusíme. Po chvíli přimícháme pokrájené zelí a dále dusíme. Kdy je ve měkké, zahustíme trochou hladké mouky, rozmíchané ve vodě. Jetě provaříme a ke konci vmícháme lehačku. Podáváme s houskovým klendlíkem.
Není tady
penátová polévka
Mraený penát, máslo, cibule, hladká mouka,masox, vejce, sůl
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmaíme světlou cibulkovou jíku. Zředíme ji vodou ochucenou Masoxem. Rozpustíme v ní mraený penát a necháme přejít varem. Nakonec do vařící polévky rozkvedláme vejce a dochutíme solí ( nebo místo soli je dobrá směs od Maggi : Harmonie chuti.)
Upravil(a) Verča (24. 1. 2006 14:00)
Není tady
Kuřecí stehna na kyselém zelí:oloupanou a nakrájenou cibuli dáme na pekáč,na to kyselé zelí- po celé ploe hezky rozprostřeme,na to osolené a grilovacím kořením posypané stehna.Troku podleji vodou a up s tím do troby.Je to moc dobré jak s bramborem nebo br.kaí,ale i za studena s chlebem:lol:
Není tady
dneska jsem zkusila tu penátovou polívku, to byla ňamina, přidala jsem si do ní jetě smetanu, moc jsem si pochutnala
Není tady
Roláda z bůčku
1 libového bůčku umlet, přidat 1-2 vejce, opepřit, osolit a propracovat.
Na mikroténovou folii rozprostřít těsto, poklást tím co je doma: míchaná vajíčka, duené houby, duenou zeleninu,...
Smotat závin, na pekáči pokmínovat a péct jako sekanou. Z tohoto mnoství jsou dvě středně velké iky.
Není tady
Řízky z bůčku se sýrem
400g prorostlého bůčku umlet, smíchat s 200g strouhaného sýra, přidat líci sladké papriky, sůl, pepř, na z petrele (nemusí být) a asi 4 líce mléka. Dobře odmíchat, nechat chvíli uleet v chladu.
Pak vytvořit placičky asi jako mení říky a obalit v trojobalu. Osmait....
Není tady
Vepřová plec s fazolkami
Do papiňáku dáme na dno cibuli nakrájenou na malé kousky, na ní maso pokrájené na kostky (asi půl kg), osolené a posolené paprikou. Na maso urovnáme zmraené fazolky, oloupaná mraená rajčata nakrájená na malé kousky, dále nasekanou petrelku (na, nemusí být), trochu kečupu, utřený česnek (2-4 strouky), 1 líce můsla. Zalijeme 1 1/2 dcl vody. Dusíme 25 minut. Pak sejmeme pokličku a dusíme, a se skoro vechna tekutina odpaří. podáváme s rýí.
Není tady
Dietni kachna.
Kure hodne osolit a okminovat uvnitr i venku a upect v troube v pekacku (napred priklopene pak do ruzova. Podavat stejne jako husu nebo kachnu s knedlikem a zelim atd.
Není tady
penátová polévka mi připomněla rajskou - ale vylepenou. Je to na cca 2litrový hrnec.
Cibulku nadrobno, osmahnout na tuku (nejlíp trochu másla nebo Ramy), zasypat moukou na světlejí jíku. Rozředit vodou, rozmíchat, přidat 2 malé protlaky, dolít do 1/2 hrnce vodou. Přidat sůl, pepř, bazalku, trochu mletého nového koření a provařit. Nakonec jen prohřát malou plechovku hráku (bez nálevu), vařené těstoviny a podle chuti kečup. Do horké polévky na talíři přidat smetanu, bílý jogurt a pod.
Není tady
Vylepená česnečka
Do klasické česnečky nakrájíme na kostičky unku a tvrdý sýr, přidáme pokrájené ampiony.
Není tady
já dělám česnečku podle pořadu pod pokličkou, take: masox do půl litru vody, nechat přejít varem, přidat čtyři prolisované strouky česneku a malého panáka slivovice. Já dávám navíc jetě vajíčko. Podává se s opečeným toustovým chlebem a syrovou paitkou nebo petrelovou natí
Není tady
Zelňačka s uzeným bůčkem
1,5 l vody, 300g uzeného bůčku, 1 klobása, 500g kysaného zelí, 2 cibule, 1 líce oleje, 1 líce polohrubé mouky, 120 ml sladké smetany, 2 ličky mleté sladké papriky, sůl.
Bůček omyjeme, vloíme do hrnce s vodou, osolíme a vaříme téměř do měkka. Mezitím nakrájíme zelí nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kolečka, na pánvi rozehřejeme olej a klobásu na něm osmahneme, zapráíme paprikou a za stálého míchání krátce opékáme. Mouku rozmícháme do smetany. Jakmile je bůček uvařený téměř do měkka, přidáme k němu zelí a cibuli a vaříme, a je bůček zcela měkký. Potom bůček vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vrátíme do polévky. Přidáme opečenou klobásu a smetanu s moukou, promícháme a jetě krátce povaříme. Podle chuti dosolíme a podáváme s pečivem.
Není tady
Bramborová omáčka
1/2 litru hovězího vývaru (polévky), 4-5 velkých brambor, 2-3 mrkve, 1 celer, máslová jíka, ocet.
Do hovězího vývaru dáme vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory, na půl rozkrojenou mrkev a celer. Po uvaření mrkev a celer vyjmeme. Brambory vyndáme zvlá, protlačíme sítem a vrátíme do polévky. Přidáme máslovou jíku, osolíme a okyselíme octem.
Není tady
Zázvorové závitky
1 vykostěné kuře
mletý zázvor, pepř, sůl
vejce, hladká mouka, strouhanka
lehačka
Kuře vykostíme, maso nakrájíme na kousky velikosti dlaně, ty pak posypeme zázvorem, solí a pepřem, pak obalíme klasicky v trojobalu (jako řízek) a klademe do pekáčku s vyím okrajem mírně srolované (jako ptáčka), pekáček musí být zaplněný.
Zalijeme lehačkou (na 1 kuře cca 250 ml) a pečeme - nejprve pod poklicí či alobalem a pak bez (na kůrčičku).
Jako příloha je nejlepí bramborová kae s cibulkou.
Zázvor můe být i čerstvý nastrouhaný.
Já tu bramborovou dělám troku jinak.Na kostičky nakrájené brambory uvařím s novým kořením ,bobkovým listem a kostkou hovězího bujonu.Posolit.pak zahustím jíkou a přidám smetanu a nakrájená vajíčka natvrdo.nebo kdy má ráda můe se přidat k baramborám kabanos nebo klobáska .Jí se s chlebem.
Není tady
MEXICKÝ GULÁ SE SÝREM A UNKOU
600g předního hovězího masa, 80g sádla nebo slaniny, 2-3 střední cibule, 2 ličky mleté sladké papriky, sůl, půl liky drceného kmínu, 1 petka majoránky, 1-2 strouky česneku, 2 líce hladké mouky, hovězí vývar (z Masoxu), 1 líce másla, 120g unky (nemusí být), 80-100g strouhaného sýra, 2-3 líce kečupu.
V papiňáku na rozpáleném sádle (slanině) osmaíme dotmava cibuli + kostky masa. Zasypeme hl. moukou a necháme oprait + mletá paprika,sůl, kmín, utřený česnek - trochu osmahneme a za stálého míchání podléváme vařicím vývarem (voda+Masox), přidáme v prstech rozrmnutou majoránku + kečup - zalijeme vývarem na potřebné mnoství. Uzavřeme papiňák (35-40 minut).
Po dohotovení dochutíme + 2-3 líce sterilovaného hráku.
Na talíři posypeme gulá nastrouhaným sýrem, unkou na kostičky.
Příloha : rýe.
Upravil(a) Verča (17. 2. 2006 19:35)
Není tady
MASOVÉ PLACKY
3/4 kg vepřového (plecko, kýta, libový bůček) nebo kuřecího masa
1/2 čajové ličky mletého pepře
1/2 čajové ličky mletého chilli (jen, kdo má rád ostřejí)
1/2 čajové ličky drceného kmínu
1 čajová lička sladké mleté papriky
2 polévkové líce sójové omáčky
2 polévkové líce worchestrové omáčky
1 polévková líce oleje
5 celých vajec
2 polévkové líce solamylu
3 strouky česneku (protlačit)
2 středně velké cibule nakrájené na půlkolečka-důleité, cibule nesmí být nadrobno
sůl dle potřeby
Maso nakrájíme na tenké prouky (asi 4 cm dlouhé a 1/2 cm silné). Smícháme se vemi přísadami a necháme 24 hodin v lednici uleet. Pak na troce oleje na pánvi upečeme (pomalu). Podáváme se zeleninou, hořčicí nebo křenem a chlebem. Výborné ale i s brambory.
Vypadá to sloitě, ale je to rychlé a jednoduché, jen se ve smíchá a je to
Není tady
poblinka napsal(a):
Já tu bramborovou dělám troku jinak.Na kostičky nakrájené brambory uvařím s novým kořením ,bobkovým listem a kostkou hovězího bujonu.Posolit.pak zahustím jíkou a přidám smetanu a nakrájená vajíčka natvrdo.nebo kdy má ráda můe se přidat k baramborám kabanos nebo klobáska .Jí se s chlebem.
Tak tohle nae děti milují, snědli by i 3 l kastrol
Upravil(a) deves (3. 3. 2006 13:30)
Není tady
My dnes budeme mít hranolky s řízkem tak u se těím jak se to povelo:P
Není tady