19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Protoe jste chtěli soustředit recepty do jedné diskuse, vkládám vám sem recepty ze starého babinetu:
TĚSTOVINOVÝ SALÁT
Pytlík vrtulek uvařit a do toho podusit cokoliv co dá zahrada. Pro ty co nemůou okubata tchýninu zahrádku - cibule, rajče, paprika, houby.
Posypala jsem to kořením na americké brambory a je to moc dobré.
Porková pomazánka
krabička sýru, 1 jogurt, jedna brněnka - umixovat a pórek překrojit po délce a nakrájet na půlkolečka, rozmíchat a je hotovo.
Je moc dobrá.
Pečené brambory
*-*-*-*-*-*-*-*-*
Kartáčkem vydrhnuté brambory rozkrojíme na půlměsíčky a rozloíme na vymatěný plech. Posolíme, přidáme koření (např. směs na amer. brambory, nebo směs bylinek) a lisovaný česnek (cca 4 strouky). Pak u jen dozlatova opečeme. Je to dobré samotné, nebo jako příloha nebo se zeleninou.
Dobrou chu.
Zeleninový mix se sýrovou omáčkou-
Sáček mraené zeleniny - kukuřice hráek mrkev - nasypeme do pánve s trokou vody a necháme změknout,ochutíme podravkou a osolíme.A je to měkký tak přidáme 3 čtverce apetita a dlachníme dokud se to nerozpustí a hned podáváme s vařeným bramborem.
Obměna - minule jsem dala na třetinu talíře brambory,na třetinu zel.mix, a na třetinu duenou mrkev.Je to moc dobré - teda kdo má rád zeleninu.
Přítel to batí jak nějakou pečínku.
Mám ráda kukuřici tak do mixu sypu jetě extra mraenou kukuřici.Je důlezíté aby jak dusite tu zeleninu do měkka,aby tam pak zůstalo trochu vody,aby z ní a toho sýru vznikla ta omáčka.
ZAPEČENÁ VEKA
plátky staré veky potřu máslem, pokud mám, dám plátek unky nebo debrecinky a hlavně plátek sýra. Nahoru přidám pár kousků pokrájeného rajčete, trochu opepřím a zapeču.
Je to rychlé a děti to milují
"Párek v rohlíku"
Na 8 rohlíků 4 noičky párku, rozkrojené po délce. Rohlík taky rozkrojit, vydloubnout střídku, dutinu vymazat hořčicí/kečupem/sardellovou pastou, dát tu půlky půlky párku řeznou plochou nahoru (zapadne do rohlíku), navrch jakýkoli tvrdý sýr, vrek rohlíku, na plech, zapéct. Jde to i v mikrovlnce, ale tolik to nekřupe.
Těstoviny s omáčkou
Na cca 4 porce 20 dkg uzeného na malinké kostičky, opéct na pánvi, přidat hrst hub, kostku bujónu, vodu a povařit. Pepř, sůl, hodně zelené petrelky. Nalít na jakékoli vařené nudle.
Maso se zeleninou
Zbytky tepelně upraveného masa nadrobno nakrájet, hodit na zpěněnou cibulku, přidat konzervované kapie a 1 malou plechovku hráku, sůl, pepř. K tomu brambory, nudle, chleba,
Na tuk dát cibuli, jenom zesklovatět!!!, na ní nakrájený pekáček nebo podobnou uzeninu, přidat mletou papriku /pálivou nebo sladkou - záleí co máte rádi/, chvilku restovat, pak u jenom přidat uvařené těstoviny.
HOUBOVÝ GULA
Stejně jako buřtgulá, ale i na tom buřtu uetříte:-) kdy jej vyměníte za houby, a kdy si je nasbíráte sami, tak uetříte i na houbách a jetě si uděláte krásný výlet.-))))
Nudle s houbama
Jako klasické "unkofleky", jen místo masa duené houby s trochou kmínu.
chlebová pochoutka
starý chleba nakrájet na kostičky, na pánev zesklovatět hodně cibule s měkkým salámem /český, gothaj/, kdy se to opeče tak přidat chleba a chvíli promíchávat, nakonec přidat vejce, strouek česneku, sůl, pepř, drcený kním. Jako přílohu třeba okurkový salát. Ochutnala jsem to asi před 8 roky a od té doby to dělám vdy, kdy zbyde chleba.
Rozřukávací brambory
Vybereme podobně velké brambory, i se slupkou umyjeme, vydrhneme kartáčem, a tak jak jsou dáme péct do trouby. Asi za půl hodiny (podle velikosti) jsou brambory akorát, co se pozná podle toho, e kdy do nich bouchnete pěstí, rozpadnou se.
Toto bouchání chutná víc ne brambory, hlavně dětem . Přílohy " sůl a máslo, mléko - jogurtové dresinky, to u záleí na kadém, ale u nás vede to rozbíjení.
Je třeba pevný stůl:-)
védské jídlo chudých:
Oloupané a nakrájené brambory promíchat s nakrájenou cibulí (neetřit), trochou oleje, osolit, opepřit a zalít kysanou smetanou. Upéct v troubě doměkka.
K tomu jakýkoliv zeleninový salát
Nedelni snidane.
Je z dob, kdy nebyly mrazaky ani supermarkety.
Starsi chleba nakrajet na platky, obalit v rozslehanem vajiku a opect na tuku. Je to docela dobry.
Zbylé vařené brambory[b] opéct na omastku dozlatova,posypat sekanou petrelkou a drceným česnekem.
[b]Hráek na smetaně.
Ma másle připravit světlou jíku,vlít do toho sterilovaný hráek i s nálevem,
přilít sladkou smetanu a provařit.Osolit a můete podávat a opečeným párkem a chlebem
Vím e to zní divně.Kdy to dělala známá,nebylo to na první pohled příjemné,ale ta chu.Je to mňamka.
Recept na karbanátky z ovesných vloček mi dala kamarádka, kdy jsme se trápila finančně na MD. Moc se mi nezamlouval, ale zkusila jsem a dodnes karbanátky připravuji, i kdy u dnes mám jiný duvod - dcera je vegetariánka.
Suroviny:
1/2 litru ovesných vloček
1/2 litru převařené vody
2 - 3 líce vegety (podravky)
200 g nastrouhaného tvrdého sýra
3 vajíčka
3 strouky česneku
sul, pepř
strouhanka (nemusí být)
Postup:
Vločky zalít uvařenou vodou, posypat vegetou a nechat odstát min 30 min. Potom přidat nastrouhaný sýr (pro vuni je lepí uzený), vajíčka, drcený česnek (dle chuti i více), sul a koření. Tvarovat karbanátky, obalit v strouhance a vysmait.
Poznámka: protoe já nesnáím, kdy se opadaná strouhanka připaluje v oleji, tak já karbanátky neobaluji ve strouhance, ale velkou lící je natvaruji do lívanečníku. Někdy přidám i trochu majoránky.
Je to levné jídlo a výborně chutná s bramborovou kaí. Z mnoství se udělá cca 24 kousku.
Karbanátky se muou pouít i do emle, přelít kečupem, majonézou, přidat plátek zelené papriky nebo čínské zelí. Takový "Mc Donalds" chutná i synovi, a to u je co říct!!! (zásadně jí maso).
Buřty na pivě
buřty,pekáčky nebo jinou klobásu,kdo má co rád.hodně cibule. láhev piva (10)a kečup
Buřty rozpůlime podélně na čtyři díly.Dáme na pekáč zalijeme pivem které smíchame s kečupem tolik kolik má kdo rád.Okořeníme.Nakrájíme na kolečka hodně cibule zakryjeme s ní buřty.Přikryjeme a pečeme.Podávama s bramborem.Fakt mňamka.
Nudle s tvarohem a nebo skrupicí
Uvaříme nudle(kolínka,vřetena) pokapeme olejem dáme kostku tvarohu a prákovej cukr tolik kdo má jak rád sladké zamíchame a můeme jíst.Děcka to milujou.Místo tvarohu usmaíme na sucho dětskouz krupici,přidáme cukr a zamíchame s nudlema.
Slané tyčinky
Tohle jsem dostala od kamarádky, je to něco podobného jako tyčinky z listového těsta, ale za málo peněz prý je jich velké mnoství.
TYČINKY
42 dkg hladké mouky
28 dkg tuku - nejobyčejnějího
2dcl mléka
osolit
přes noc nechat leet v ledničce, pak nakrájet na tyčinky (cca 2*6cm )
a sypat sezamem, lnem, knínem, niva je na tom taky dobrá.
Péct do zlatova.
Nebo zkus slovenské haluky s kyselým zelím.
cca 3/4 kg syrových brambor oloupe a nastrouhá na struhedle typu dírky od hřebíku. Pak do toho přisype hladkou a polohrubou mouku (tak 1:1) a vznikne polotekuté těsto. Jo, nezapomeň to přisolit. To to těsto protlačí přes cedník - halukár - do vřící osolené vody a vaří nějakých 8 minut. Scedí, přimíchá duené kyselé zelí, posype poleje opraenou slaninkou s cibulkou nebo jenom cibulkou a práská a práská.
těstovinový salát s dresingem od Helmans:
1 česnekový dresing Helmans v kelímku
uvařená kolínka
rajčata
cibule, sůl, troka pepře
Ve smíchat, dresing vystačí na plnou mísu salátu a krásně ho ochutí.Jetě jsem zkouela trochu jinou variantu, kdy jsem místo rajčat dala krabí tyčinky a nakrájený eidam. Taky výborný, ale troku draí.....
penát
Uvařit 1 mraený penát obvyklým způsobem, nezapomenout na česnek. Jakékoli zbytky pečeného masa nakrájet nadrobno a i se ávou přidat ke penátu a to vechno zamíchat do vařených těstovin (nejvíc se osvědčily iroké nudle).
Nebo:
1/2 kg mletého masa, okořenit podle chuti, přidat 1 nadrobno krájenou cibuli, BEZ vajíčka!
1 lístkové těsto rozválet natenko, nakrájet čtverečky, na kadý líci nádivky, přehnout do trojúhelníčku, dobře zmáčknout kraje a péct na plechu vypláchnutém studenou vodou. Kdy se udělají mení, jsou z toho 2 plechy.
Větinou koupím masa víc, upatlám piroky, do zbytku vrazím vejce a upeču buď sekanou nebo karbanátky. Ono to málokdy vyjde přesně, tak proto.
Těstoviny se sýrovou omáčkou - v mléce rozpustit tavený sýr a zjemnit trochou smetany a dle chuti dochutit (bujon, koření, česnek) - já nejčastěji přidám česnek a malý kousek zeleninového bujonu, případně na talíří jetě přidám kečup.
Nae staré jídlo chudých - uhlířina.
Zadělat do misky těsto jako na kynuté knedlíky - v mením mnoství
/hrubá mouka, sůl, vajíčko, kvasnice - kdo je zvyklý z práku, můe udělat z práku/. Kdy nakyne, vykrájet z těsta lící noky a uvařit ve vodě - je za pár minut. V druhém hrnci uvařit pár oloupaných brambor. Poté smíchat brambory i noky dohromady. Na pánvičce osmahnout dozlatova cibulku s trochou slaniny nebo uzeniny a ve polít. Mono ozdobit pokrájeným nitlíkem, petrelkou. Doplnit kyselou zeleninou nebo okurkou. Moná se zdá divné, knedlíky a brambory dohromady, ale je velmi dobré.
kubánky /opečenky/
Uvařit v hrnci pár brambor, osolit. Kdy jsou měkké, scedíme, ale na dně necháme trochu vody. Potom do hrnce přisypat troku polohrubé mouky. Musí se rychle po scezení, dokud je jetě ve vařicí. A měchačkou pěkně zamíchat a vznikne lepivé hladké těsto. Mono vykrajovat nočky lící smočenou v rozputěném másle a postrouhat tvarohem nebo sýrem. Nebo z vychladlého těsta rukou vytvařím placky, ty potom opeču na oleji. Jenom se po nich zapráí.
A co lepenice?
Zbylé duené kyselé zelí (já si ho rovnou dělám víc a po částech mrazím), vařené brambory, smíchat, omastit. K tomu stačí opečená uzenina, sekaná, jitrnice - podle chuti, ale dobrá je i samotná, kdy se omastí kvarky.
Fazolky na smetaně
1 plechovka fazolových lusků (české jsou chutnějí, ne Bonduelle)
15 dkg točeného salámu
1 sladká + 1 zakysaná smetana (bílý jogurt a pod.)
Salám nakrájíme drobné kostičky, osmaíme na troce tuku, přidáme slité lusky, prohřejeme, zalijeme sladkou smetanou a přidáme záklechtku z mouky a fazolkového nálevu. Osolíme, opepříme, já přidávám trochu tymiánu (ale nemusí být) a mícháme do zhoustnutí. Přidáme kyselou smetanu podle chuti, případně dokyselíme citrónovou ávou.
K tomu brambory, pečivo, chleba...
Za deset minut je vařeno.
Palačinky se penátem - rizoletky
Palačinky naplníme hotovým penátem, případně přihodíme trochu krájené uzeniny nebo zbylého masa, sloíme do psaníčka, překrojíme napůl, obalíme jako řízek a osmaíme.
penát s nudlemi
Vařené nudle, penát, zbytek pečeného vepřového i se ávou smíchat. Můe se i zapékat jako unkofleky. Sice to vypadá neesteticky, ale je to dobré.
A na grenadyrmarsch (pochod granatniku) si nikdo nevzpomel? :-))
Delala moje babicka...(rakousko uhersko). Divne, ale dobre!!
Uvarime siroke nudle v osolene vode, uvarime brambory klasickym zpusobem na kosticky.
Na sadle osmazime cibulku (hodne!) a az je ruzova, pridame cervenou mletou papriku, kterou nechame uz jen rozpustit, ne spalit!
Do toho zamichame nudle a brambory, hotovo.
Babicka nam k tomu davala calamadu.
francouzská kuchyne/[b]
treba - uvarit do mekka pul kila kyseleho zeli, posolene, s peprem, bobkovym listem, cernym korenim a cernym peprem (kulickami). K tomu na osobu tak dve - tri brambory uvarene ve slupce, kus uzeneho zebirka, parek, klobasku.... nejlepe od vseho kousek nalozit na talir a k tomu zeli co kdo snese. Je to mnamka ))
nebo dobre vecere
uvarit flak hoveziho predniho v tlakaci a s tim v celku porek celer, mrkve, brambory, petrzel, pul hlavky zeli a topinambury (jenom kdo sezene) a pak radne osolit. Na talir se da od kazde zeleninky kousek a dva platky masa.
a do tretice - jedna velka nebo dve male cukety, stredni lilek, pet rajcat a tri zlute papriky podusit na ciobulce s mletym masem, moc nepodlivat, cukety pusti dobrou stavicku. Pak vsechno vyklopit do pekace, posypat strouhanym syrem a zapect v troube.
Kdyby chutnalo, tak pridam )))
[b]Tatarák chudejch - Lutenice
4 vařené brambory (nastrouhané na jemno)
kečup, cibule, hořčice, mletá paprika, drcený kmín, pepř, sůl... vlastně to, se dává do hovězího tatráku, podle chuti, jen to syrové vejce vynechat. Na počesnekované topinky. zkuste, je to fakt doooobrýýýýý!
RECEP BUŘTY NA PIVĚ
JSOU SKVĚLÉ.DĚLÁM JE JETĚ TROCHU JINAK A MAJÍ USPĚCH.
8 PEKÁČKU, 2VĚTÍ CIBULE,10 DKG ANGLICKÉ SLANINY,10 DKG PLÁTKOVÉHO SÝRA JEDNO JAKÝ,KEČUP,HOŘČICE.
POSTUP:PEKÁČKY ROZKROJÍME DO PULE VZNIKNE JAKOBY KAPSA.DO NI VLOÍME PLÁTEK ANGLICKÉ KOLEČKO CIBULE,TROCHU HOŘ.A KEČ.POTOM POLOÍME PLÁTEK SÝRA A POSYPEME ZBYTKEM NA DROBNO NAKRÁJENÉ CIBULE A DÁME ZÁPÉCT DO TROUBY.
JE TO HODNĚ RACÍ.DOBROU CHUT.
Cikánské placky
Polovinu hl.mouky (nebo celou)
1 prdopeč (nebo 2)
voda - z toho udělat těsto,smait tenčí placky na pánvi,na to potom nakydat směs absoulutně z čehokoli, např.:
Nakrájený párek na kolečka osmaený na pánvi se ampiony a cibulkou
Moností je spousta
A nudle se zelím znáte? To je fakticky mňamka. Klasicky uvař nudle, jedno jaké, vrtulky nebo fleky. Zelí nakrájej na drobno, dej podusit na líci rozputěného sádla, a změkne, tak osol a hodně opepři a smíchej s uvařenými nudlemi.Má-li, je fajn v tom zelí podusit i nějaký kousek dobré klobásky na vůni.
Tak já taky něco přidám. Znáte enčelados - zapečené palačinky?
Udělat palačinky, do nich zabalit duenou zeleninu a třeba i zbytky masa od jiného oběda.(nejlépe kuřecí)
Stočené palačinky vyrovnat do vymatěného pekáčku. Vedle do misky si připravit směs :kečup a nastrouhaný sýt, aby to bylo hutnějí. No a tu směs napatlat na palačinky a dát zapéct do trouby(zhruba 20 min.).
Je to mňamka, voní to z trouby a později se to dá jíst i studené.
Není tady
Klauzáci:
velký brambor oloupat a nakrájet na plátky max 1 cm silné. Osolíme jako plátek na řízek, obalit v trojobalu a pomalu smaíme v oleji. Podávat se zeleninovým salátem.
Není tady
Nudle se zelím miluju, zelí dělám k nim na Slovenský způsob: Nakrájené zelí osolím, nechám půl hodiny "vypotit", potom vydímám. V pekáčku rozpustím sádlo, na něm nechám zkaramelizovat krystalový cukr - tak 1 velkou líci. Potom tam vhodím zelí, promíchám, zavřu, dám péci do trouby do zlatova. A je upečené, přimíchám vařené nudle. Je to lahůdka.
Není tady
Zeleninové rizoto: Pytlík rýe uvařit, pytlík mraené zeleniny podusit na másle, smíchat dohromady. Přidat lze cokoliv co dům dal (ampiony, sýr...)
Není tady
Vaječné řízky
4 vejce, 3 líce strouhanky, sůl, 3 líce oleje,4 krajíčky chleba, hořčice, 1 cibule, 1 kapie nebo okurka
Na hlubím talířku rozklepneme vdy 1 vejce, přidáme trochu strouhanky, sůl, vidličkou lehce promícháme na řídí kaičku. Na pánvi rozehřejeme olej, stěrkou nebo lící sejmeme vaječnou směs rychle z talířku do rozehřátého oleje, trochu zformujeme do tvaru řízku a rychle opečeme po obou stranách. Krajíčky chleba potřeme hořčicí, na kadý dáme vaječný řízek, ozdobíme kolečky cibule, kouskem kapie nebo okurky.
Upravil(a) Verča (23. 1. 2006 18:36)
Není tady
Jakékoliv ovoce poloím mezi plátky toustového chleba a opeču v tom udělátku - jmenuje se to správně toustovač nebo sendvičovač? To kdy mám chu na nějaký koláč a ádný doma není...
Není tady
Jéi holky já jsem nějaký Průzkumník II co to je, neseere mě to????
Není tady
Teda Májo, kdes to vechno sebrala.
Není tady
To jsme měla takovou diskusi na starém babinetu na Rodinných financích, vidět, e jsi tam často chodila:-)
Není tady
Bramborový papriká (velký hrnec)
2,4 kg brambor, 120g sádla, 200g cibule, 1 konzerva leča bez uzeniny (sklenice, jsou tam jen papriky a rajčata), 1 strouek česneku, 10g červené papriky, 2 g kmínu, 2g soli.
Drobně nakrájenou cibuli osmaíme na sádle do zlatova, přidáme utřený česnek, tlučený kmín a červenou papriku, zamícháme, podlijeme trochou vody a krátce povaříme. Tak jsme si připravili perkeltovou ávu.
Oloupané brambory nakrájíme na podlouhlé hranolky, vloíme je do uvařené ávy, přidáme lečo, zalijeme vodou tak, aby ve bylo ponořeno, osolíme a pomalu do měkka vaříme. Místa leča můeme pouít čerstvou zeleninu - papriky, rajčata... Já to jetě zahuuji trochou rozmíchané mouky ve vodě. Můeme přidat kousek salámu, párků, atp....
Není tady
Dneska jsem měla velký úspěch u rodiny s kapustovým prejtem. Rychlé, levné a jetě s pochvalou.
KAPUSTOVÝ PREJT
Jedna střední hlávka kapusty, 1/2 kg mletého masa, trochu peku, cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, tři vejce, strouhanka, hl. mouka.
Syrovou kapustu drobně pokrájet, přidat mleté maso, pokrájenou cibuli a pek, koření, česnek, vejce a zahustit trochou mouky a strouhankou. Mono přidat pár lic vody. Péct zakryté v pekáči vymazaném sádlem a před koncem odkrýt, aby byla kůrčička. Během pečení po ličkách polévat vodou, přidala jsem nahoru i lupínky sádla.
My jsme spěchali, take k tomu byl chleba a hořtice, ale zbylo na večer, tak uvařím brambory.
Není tady
Já dneska dělám francouzké brambory a mladí syn si udělal krupicovou kai, soboty u nás bývají skromné.
Není tady
pagety dáte vařit klasickým způsobem, jak jste která zvyklá (bez oleje). Ne se uvaří, vezmete si tři strouky česneku, rozdrtíte, přidáte k nim petičku bazalky, sůl, oregáno, kdo má rád, můe přidat tymián (klidně experimentujte), směs zalijte álkem oleje, důkladně rozmíchejte, a pak nalijte na uvařené pagety. Musí se to důkladně promíchat. pagety servíujeme u jenom s kečupem a strouhaným sýrem, a je to fakt dobré.
Sýrová omáčka - v hrnci se silnějím dnem rozpustíme tři čtverečky (obdélníčky ) taveného sýra, lepí je tučnějí, přimícháme koření dle fantazie, osvědčilo se mi spíe voňavějí jako rozmarýn, oregáno... přisypeme troku hladké mouky, necháme spojit, rozředíme mlékem, nechám "zabublat", odstavíme, podáváme s těstovinami. Mělo by stačit minimálně pro dvě osoby.
KOČIČÍ SVARBA
300g hrachu, 200g krup, sůl, 100g kvarků sádla nebo rostlinného tuku,150g cibule, 100g slaniny
Hrách propláchneme a namočíme do druhého dnedo vody. Kroupy také dobře propláchneme a namočíme, ale zvlá, druhý den se rychleji uvaří. Hrách uvaříme v dostatečném mnoství vody, při vaření krup přidáme sůl a trochu tuku, aby se snadno nepřipálily. Hrách i kroupy po uvaření dobře scedíme, osolíme a promícháme buď s rozehřátými kvarky (omastíme je nakrájenou a osmaenou cibulí ), nebo kvarky vynecháme a pokrm při podání polijeme osmaenou cibulkou na rozkvařené slanině.
Pokrm můeme dochutit česnekem. Podáváme s kysaným zelím nebo sladkokyselou okurkou.
Není tady
S A K U M P A K
Dáme vařit brambory (jako na bramboračku), osolíme, přidáme pár bobkových listů (ne moc), pepř. Kdy jsou brambory na půl vařené zahustíme jíkou.
Na misce připravíme těsto na knedlíčky : Hrubá mouka, sůl, vajíčka, trochu práku do pečiva. Zaděláme studenou vodou - ne moc tuhé. Kdy se jíka povaří, malou ličkou namočenou v polévce vykrajujeme těsto do polévky, necháme povařit, přidáme maggi.
Upravil(a) Verča (17. 2. 2006 21:42)
Není tady
BRAMBOROVÉ PLACKY SE KVARKAMA
Asi 1/4 kg brambor , den předem uvařených, se oloupe a nastrouhá, přidá se 1/4 kg krupičky, osolí, 1 vejce a kvarky ( je dobré kvarky umlít na masovém strojku)
Vypracuje se těsto, aby se nelepilo a lo dobře rozválet. Válečkem vyválíme tenčí placku (v případě lepení podsypeme moukou) a vykrajujeme placky velkým hrnečkem. Dáme je péct na suchý nevymazaný plech. Hotové se omastí rozputěným sádlem.
Není tady
BRAMBOROVÉ TAKY S POVIDLY
Předem uvařené brambory ve slupce (1/2 kg) oloupáme - nastrouháme na jemném struhadle + 1/4 kg krupičkové mouky, 1-2 vejce, petku soli a dobře propracujeme v těsto. Vyválíme na placku a vytvoříme čtverečky a na kadý čtvereček dáme bobek povidel promíchaných s rumem. Čtverečky přeloíme - vznikne trojúhelník a okraje smačkáme dohromady. Taky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené dáme na pekáč, ve kterém jsme usmaili strouhanku a opatrně promícháme. Na stole posypeme moučkovým cukrem a dobře omastíme.
Není tady
V A J E Č N Á E M L O V K A
4 rohlíky, 2 cibule, 10 dkg másla, 10 dkg plátkového sýra, 6 vajec, sůl, karí, paprika
Zapékací mísu vymaeme máslem, poloíme rohlíky nakrájené na kolečka, na rohlíky jemno nakrájenou cibuli a opět vrstvu rohlíků. Navrch dáme plátky sýra a zalejem rozlehanými vejci. Pečeme asi půl hodiny.
Upravil(a) Verča (12. 3. 2006 13:59)
Není tady
Nadrobno pokrájené maso osmahnem na cibuli,vmícháme protlak, zapráíme paprikou,přidáme na kostičky zeleninu,česnek, koření, trochu vody a čekáme, a vechno změkne.Přidáme fefronky,1/2 strouh.sýra a smícháme s uvařenýma těstovinama a vejci.
Směs dáme do vymatěné, strouhankou vysypané var.misky a pečeme ve vyhřáté troubě.Posypeme druhou 1/2 sýra a a se roztaví, tak je hotovo.
Zkusila jsem a je to moc dobré!
--------------------------------------------------------------------------------
Není tady
Marně hledám téma o starém chlebu a pečivu, vím, e to tu někde je.
Rohlíková pizza
Starí rohlíky nakrájím na kolečka (asi 5 - 6 ks, podle velikosti plechu). V misce smíchám 3 vajíčka s mlékem, solí a česnekem. Plech vyloím pečícím papírem, lehce potřu olejem a kladu hustě vedle sebe kolečka rohlíků, namočená vejci s mlékem. Kdy je plech plný, potřu kečupem, posypu pizza kořením, nastrouhám sýr a nahoru dávám, co dům dá. Dnes jsem úspěně vyplenila ledničku od zbytků a nakladla tam pórek, unkový i suchý salám a kapii. Nahoru jsem vylila zbytek vajíčka a dala zapéci.
Důleité: sýr dávám po vzoru jedné pizzerie dolů, salámy a ostatní oblohu nahoru. Krásně se opečou, pokud zdobím různě, je vidět obloha. Děti mi třeba nejí houby, takhle se nespletou.
Není tady
Mleté maso se penátem
Na oleji zpěníme 1 cibuli, přidáme mleté maso (na 1balíček penátu stačí tak 30 dkg), osolíme, opepříme, orestujeme a pak přidáme mraený penát, přikryjeme poklicí a necháme rozmrazit a občas promícháváme , potom přidáme 1 vejce česneku tolik, kolik má kdo rád. pak jetě dochutíme solí a pepřem a podáváme nejlíp s bramborovým knedlíkem.
Není tady
kety, to je dobrý nápad - já to zase vidím s těstovinama - posypané sýrem a zapečené
Není tady
ivca napsal(a):
kety, to je dobrý nápad - já to zase vidím s těstovinama - posypané sýrem a zapečené
Jj, zapecene testoviny so spenatom a mletym masom, alebo orestovanou uzeninkou robievam. Je to jedina forma spenatu, ktoru moja dcera bez kecov skonzumuje Lacne, rychle, fajne.
Není tady
kety napsal(a):
Mleté maso se penátem
Na oleji zpěníme 1 cibuli, přidáme mleté maso (na 1balíček penátu stačí tak 30 dkg), osolíme, opepříme, orestujeme a pak přidáme mraený penát, přikryjeme poklicí a necháme rozmrazit a občas promícháváme , potom přidáme 1 vejce česneku tolik, kolik má kdo rád. pak jetě dochutíme solí a pepřem a podáváme nejlíp s bramborovým knedlíkem.
Dobrý nápad,já bych to jetě proloila plátky lazaní / nepředvářím je,jenom namočím ve studené vodě / a zapekla a vznikly by takové "rychlolazaně".
Není tady
Já dělám penátové těstoviny takto:
Na cibulce osmahneme kousky kuřecího masa, přidáme penát (mraený nebo čerstvý-listy), zalijeme smetanou, klidně můeme přidat i sýr. Osolíme, opopříme, přidáme česnek. Podáváme s těstovinami (nejlepí jsou motýlci nebo takové ty "sekané trubky")
Není tady