Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#126 23. 10. 2008 7:53

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Re: Nebaví mě praktický život

luminko, nic si z toho nedělej, já jsem taky ten typ. V životě by mě nenapadlo letět do nějakého obchodu nakupovat kila věcí jen proto, že jsou zlevněné. Hnusí se mi to. 10 kg cukru bych nerozdýchala a 15 másel taky ne. A taky musím šetřit, ale co je moc, to je moc.

Není tady

#127 23. 10. 2008 7:57

luminka
♥♥♥♥♥--

Teď ojdel manžel ndo města a mě ani nenapadlo říct, ať se po těch máslech podívá, mě tohle prostě nenapadá, ale třeba to napadlo jeho.

Není tady

#128 23. 10. 2008 8:02

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

luminko, nic si z toho nedělej, já jsem taky ten typ. V životě by mě nenapadlo letět do nějakého obchodu nakupovat kila věcí jen proto, že jsou zlevněné. Hnusí se mi to. 10 kg cukru bych nerozdýchala a 15 másel taky ne. A taky musím šetřit, ale co je moc, to je moc.

Holky jaký slevy, nebo snížení cen? Jednak když Váím obchod se zbožím dá slevu na másle tak určitě nastaví ony 2 kačky někde jinde na jiném produktu. Přeci si zisk nenechá ujít. A ještě, když si spočtete kolik dáte za onu dopravu aby jste měli máslo o 2 kačky levnější najednou zjistíme, že když ho za nějakou cenu koupíme vedle svého vchodu ušetřili jsme néli 15 kaček.
Kdyby šlo fakt o znížení ceny tak prosím zrušmě reklamu  ta sníží cenu produktu o dost procent.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#129 23. 10. 2008 8:29

Petuna
♥♥♥♥♥--

Pisatel napsal(a):

Ivana napsal(a):

Holky jaký slevy, nebo snížení cen? Jednak když Váím obchod se zbožím dá slevu na másle tak určitě nastaví ony 2 kačky někde jinde na jiném produktu. Přeci si zisk nenechá ujít. A ještě, když si spočtete kolik dáte za onu dopravu aby jste měli máslo o 2 kačky levnější najednou zjistíme, že když ho za nějakou cenu koupíme vedle svého vchodu ušetřili jsme néli 15 kaček.
Kdyby šlo fakt o znížení ceny tak prosím zrušmě reklamu  ta sníží cenu produktu o dost procent.

Naprostý souhlas!!! Když jsem pracovala v nejmenovaném hypermarketu , měla jsem za úkol také zkontrolovat cedulky ke slevám a víte jak to dělali? Vždy tu cenu navýšili to přeškrtli jako že to stálo předtím tolik ( nebyla to pravda) a pod to dali cenu za kterou to tam bylo i předtím ale z psychologického hlediska si lidé mysleli že je to sleva a nakupovali jak cvoci!!!!!!!

Není tady

#130 23. 10. 2008 8:57

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Tak přesně tak jsem tušil, že ty slevy dělají big_smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#131 23. 10. 2008 9:17

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Ivo, tak v tomto jsem také za jedno. Celkově nesnáším nákupy jídla. Vždy stojím před regálem a říkám si na co mám chuť, co vařit. Nějak mi dochází inspirace. A nebaví mě to. Naštěstí jsem sama, to nemusím nějak vymýšlet, ale třeba jednou pro rodinu, tahat ty tašky žrádla. Ble.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#132 23. 10. 2008 9:32

Kuba
♥♥♥♥---

Petuna napsal(a):

Naprostý souhlas!!! Když jsem pracovala v nejmenovaném hypermarketu , měla jsem za úkol také zkontrolovat cedulky ke slevám a víte jak to dělali? Vždy tu cenu navýšili to přeškrtli jako že to stálo předtím tolik ( nebyla to pravda) a pod to dali cenu za kterou to tam bylo i předtím ale z psychologického hlediska si lidé mysleli že je to sleva a nakupovali jak cvoci!!!!!!!

Já si celkem pamatuju kolik co stojí, takže tohle potvrzuju - většinou jsem to ovšem viděl v mírnější variantě - něco stojí 34,90 a druhej den se na tom objeví cedulka AKCE 29,90, zlevněno ze 41,90. Já si toho snažím nevšímat a prostě porovnávám cenu na regále a cenu, za kterou jsem ochotnej to zboží koupit. Víc mě nezajímá.

Jinak ke zboží v akci - Občas jezdíme i do velkoobchodu, takže nakupování trvanlivých potravin po kartonech mi přijde normální). Pokud jsem zrovna v obchodě a nějaké zboží, které je trvanlivé a běžně ho kupujeme hodně a doma zrovna není velká zásoba, nemám problém ho do vozíku kartón hodit. Takže kdybych věděl, že doma dochází cukr, klidně bych těch 10 kilo vzal. Máslo spíš ne, nebo bych vzal jedno - rozhodně bych si s ním nezaskládal mrazák, abych za elektřinu a za to, že potřebuju velkej mrazák na tyhle věci zaplatil podstatně víc, než kolik jsem ušetřil při nákupu. A to samý s ježděním někam kvůli akci na máslo - nakupuju většinou cestou odněkud, pokud potřebuju jen pár věcí, skočím pěšky do obchodu poblíž.

Není tady

#133 23. 10. 2008 10:20

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Klubko napsal(a):

Ivana napsal(a):

Ivo, tak v tomto jsem také za jedno. Celkově nesnáším nákupy jídla. Vždy stojím před regálem a říkám si na co mám chuť, co vařit. Nějak mi dochází inspirace. A nebaví mě to. Naštěstí jsem sama, to nemusím nějak vymýšlet, ale třeba jednou pro rodinu, tahat ty tašky žrádla. Ble.

Klubko, mně ani nevadí to pak uvařit, i když to taky není zrovna můj koníček, ale vymyslet, CO vařit a nakoupit to, to je pro mě dost problém. Te´d jsem to vyřešila s dětma - dávám jim peníze a ony si samy koupí k snídani a večeři, na co mají chuť. A má to i výchovný dopad - jednak se naučí hospodařit s penězi a jednak vařit. A já nemusím nic vymýšlet. Stejně se furt ošklíbali, že doma není zrovna to, na co mají chuť. Vařím jen obědy o víkendu a to se vždycky domluvíme, co by chtěli a já jim to uvařím.
Nejhorší to bylo s těma taškama s jídlem za komoušů. Pamatuju se, jak jsem v sobotu brzo ráno mazala do sámošky a musela jsem nakoupit, abychom měli jídlo na celý víkend včetně pondělní snídaně, což byl dost mazec. Te´d je to brnkačka - naše Billa má otevřeno každý den do 8 večer a i v těch 8 večer mají všecko, co potřebuju.
A na zásoby čehokoliv jsem alergická taky ještě z předrevolučních dob. To nic nebylo, takže když jsi náhodou narazila na cokoliv, tak jsi toho koupila velkosklad. Maminka prala ješt 5 let po revoluci v pracích práškách, co si nakřečkovala v době, kdy nebyly k dostání - děs!!!

Není tady

#134 23. 10. 2008 10:41

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Kuba napsal(a):

...Takže kdybych věděl, že doma dochází cukr, klidně bych těch 10 kilo vzal. Máslo spíš ne, nebo bych vzal jedno - rozhodně bych si s ním nezaskládal mrazák, abych za elektřinu a za to, že potřebuju velkej mrazák na tyhle věci zaplatil podstatně víc, než kolik jsem ušetřil při nákupu. ...

trošku offtopic ale mám dotaz...
to jako když v mrazáku je polovina věcí , tak žere míň energie než když je natřískanej? BI

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#135 23. 10. 2008 10:46

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Moja mama je presne ten skladovací a zľavový typ, takže ja som na to dosť alergická. Zapratala si celú chladničku aj s mrazákon(najnovšie sa vyhráža, že to bude nosiť do MOJHO mrazáku grater kapitulation ) a potom sa nám topili na balkóne na slnku usch maslá a slaámy, kúpené v zľave. dumbom Babička ju naočkovala nejakým podvedomým strachom z hladomoru(u babičky to chápem, zažila dve svetové vojny... ) a teraz majú naši doma zásoby aj úplne zbytočných vecí, ktoré sa kazia... Brat volá balkón NVZ - nadotknuteľné vojnové zásoby - a smejeme sa tomu, ale možno je to skôr do plaču. Ja kúpim radšej zlacnené veci, ale tiež si kvôli tomu nedám nohu za krk. Nič sa nemá preháňať. A tiež odmietam rozmýšľať o žrádle inde ako pri nákupoch. dumbom Ešte to by mi chýbalo! Zapleveliť si hlavu blbosťami. hmm Nie, nie, chodím do lacnejších obchodov a keď som tam, omrknem zľavy, ale nakoniec urobím kompromis a kúpim to, na čo mám chuť. stolt

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#136 23. 10. 2008 10:48

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Jessika napsal(a):

Kuba napsal(a):

...Takže kdybych věděl, že doma dochází cukr, klidně bych těch 10 kilo vzal. Máslo spíš ne, nebo bych vzal jedno - rozhodně bych si s ním nezaskládal mrazák, abych za elektřinu a za to, že potřebuju velkej mrazák na tyhle věci zaplatil podstatně víc, než kolik jsem ušetřil při nákupu. ...

to jako když v mrazáku je polovina věcí , tak žere míň energie než když je natřískanej? BI

Asi je to o tom, že 40l mrazák žerie menej ako 200l mrazák, ktorý si kúpiš, keď už do menšieho nestrčíš ani zastrúhaný vlas. wink

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#137 23. 10. 2008 10:54

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

Selimko, moje máma uvažuje o tom, že si koupí NOVÝ mrazák (s ledničkou), protože původní už je starý a někde se dočetla, že to sežere moc energie... wink ten starý je starý asi 12 let, funkční ... Takže máma v rámci úspor a) koupí na splátky mrazák, b) původní vyhodí nebo za pakatel někomu daruje...
jo šetřit se halt musí umět smile

Není tady

#138 23. 10. 2008 10:57

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Množství potravin v lednici asi nemá vliv na spotřebu (při běžným provozu). Pokud ale ledničku týdně odmrazujete, pak to může mít zásadní význam.

Jinak slevy mají význam jen tehdy, kdy se programově slevy sledují a člověk má přehled o cenách. Pak to stejně vyjde tak, že by člověk musel musel objet autem celé město, aby udělal běžný nákup, což se zase nevyplatí časově a nakonec i finančně.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#139 23. 10. 2008 11:05

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Hahaha - Kaliku, důchodci zmáknou slevy v celým městě MHD a ještě tě v mezičase praští francouzskou holí, abys jim náhodou něco levnějšího nevyškrábnul před nosem. To bys koukal, jak jsou vitální...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#140 23. 10. 2008 11:05

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Jess, ono je dobrý si spočítat, kolik energie vlastně ušetřím za provoz nové ledničky oproti té staré třeba za 10 let a jestli třeba za těch 10 let se cena úspory nevyrovná ceně ledničky big_smile Další věc je, jestli by místo nákupu věcí nebylo lepší peníze investovat jinak, do něčeho, co tak rychle neztrácí svoji hodnotu big_smile

Já to teda nepočítal, ale možná bychom se dopracovali k zajímavým výsledkům big_smile

Není tady

#141 23. 10. 2008 11:07

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

heleno, jenže tihleti důchodci nemají nic jiného na práci, než aby sjížděli obchoďáky, to je jiná věc smile

Není tady

#142 23. 10. 2008 11:08

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Dôchodcovia sockou to stíhajú. Tam to chápem, tí si už veľmi nemôžu privyrobiť a šetria každú korunu. Navyše majú denný program zadara: Kým obehnú cleé mesto(aspoň teda v Blave to tak je), tak - pekný deň za nami. stolt Ale ja osobne si radšej pôjdem za ten čas privyrobiť alebo pracovať na sebe, aby som zvýšila svoju trhovú hodnotu... cool
Jess, naši sú našťastie konzervatívne typy, čo majú problém vyhodiť aj nefunkčnú vec, lebo si ju obľúbili. wink Ale u tvojej mamy - "tenhle způsob šetření zdá se mi poněkud nešťastný".

Brita

Není tady

#143 23. 10. 2008 11:11

Jessika
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

Jess, ono je dobrý si spočítat, kolik energie vlastně ušetřím za provoz nové ledničky oproti té staré třeba za 10 let a jestli třeba za těch 10 let se cena úspory nevyrovná ceně ledničky big_smile
Další věc je, jestli by místo nákupu věcí nebylo lepší peníze investovat jinak, do něčeho, co tak rychle neztrácí svoji hodnotu big_smile
Já to teda nepočítal, ale možná bychom se dopracovali k zajímavým výsledkům big_smile

jediné, co mně napadá , že by se dalo využít pro uchování potravin a neztratilo rychle hodnotu, je iglů na Antarktidě... tongue smile

Není tady

#144 23. 10. 2008 11:13

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Jessika napsal(a):

KALIK napsal(a):

Jess, ono je dobrý si spočítat, kolik energie vlastně ušetřím za provoz nové ledničky oproti té staré třeba za 10 let a jestli třeba za těch 10 let se cena úspory nevyrovná ceně ledničky big_smile
Další věc je, jestli by místo nákupu věcí nebylo lepší peníze investovat jinak, do něčeho, co tak rychle neztrácí svoji hodnotu big_smile

jediné, co mně napadá , že by se dalo využít pro uchování potravin a neztratilo rychle hodnotu, je iglů na Antarktidě... tongue smile

lol
Dovolím si odporovat a ty náklady na denní dojíždění lol nebylo by lepší nežrat vůbec? tongue

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#145 23. 10. 2008 11:15

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Jo, když důchodce má dobré nohy na běhání a ruce na tahání tašek, tak je na tom fakt dobře. To naše generace nezažije, takový důchod...

Není tady

#146 23. 10. 2008 11:34

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Jessika napsal(a):

Myšleno to bylo tak, že si ponechám starou lednici a novou nebudu kupovat. Jinak samozřejmě, na pólech se ušetří na mrazničky a na rovníku na sušičky smile

Není tady

#147 23. 10. 2008 11:46

Damila
♥♥♥♥♥♥-

KALIK napsal(a):

samozřejmě, na pólech se ušetří na mrazničky a na rovníku na sušičky smile

To akorát my, Středoevropané, to jídlo jíme čerstvé. smile

Upravil(a) Damila (23. 10. 2008 11:47)

Není tady

#148 23. 10. 2008 14:11

Kuba
♥♥♥♥---

Jessika napsal(a):

Kuba napsal(a):

Jak je to teoreticky (dva stejný mrazáky, jeden poloprázdnej a jeden narvanej, oba dobře zavřený) to nevím, nejsem odborník přes mrazáky.

Ale když si to představím v praxi, tak ten narvanej mrazák bude častěji otevíranej, taky v něm bude podstatně dýl trvat, než najdu to co chci - takže bude dýl otevřenej - to už spotřebu elektřiny zvýší jak přímo, tak díky tomu, že se budou chladící trubky rychleji obalovat ledem a sníží se účinnost chlazení (led poměrně slušně tepelně izoluje). K tomu energie potřebná na úvodní zmrazení (to máslo z obchodu asi nedonesu tak, aby mělo -18 stupňů. Takže zvýšené náklady na elektřinu a na mojí práci při odmrazování tu podle mě budou.

Není tady

#149 23. 10. 2008 14:30

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

njn, ale ty tady zakalkulováváš další proměnný a to se pak nemůžeme dobrat výsledku. Vem to tak, že jedna je narvaná a jedna prázdná, není žádné počáteční zamrazování, neotvíráš. Co pak?

Není tady

#150 23. 10. 2008 14:50

Kuba
♥♥♥♥---

Jessika napsal(a):

Selimko, moje máma uvažuje o tom, že si koupí NOVÝ mrazák (s ledničkou), protože původní už je starý a někde se dočetla, že to sežere moc energie... wink ten starý je starý asi 12 let, funkční ... Takže máma v rámci úspor a) koupí na splátky mrazák, b) původní vyhodí nebo za pakatel někomu daruje...
jo šetřit se halt musí umět smile

Nebýt v tom ty splátky, dovedl bych si představit, že ač to tak na pohled nevypadá, bude to skutečně úspora.

edit: Bacha následující výpočet je blbě, vzal jsem spotřebu ze stránek internetovýho obchodu, kde jí měli popsanou zavádějícím způsobem - ve skutečnosti bude spotřeba elektřiny 24krát nižší. Viz opravený výsledek na další straně

Zkusme počítat - cena kombinovaný ledničky 11 500 Kč
spotřeba 0,74 kW/h x cena elektřiny je 0,74*2=1,5 Kč/h *24*365= 13140 Kč/rok za elektřinu. Za 5 let 65700
před 12 lety měly lednice spotřebu řekněme o 1/4 větší  tedy 13140*1,25=16425 Kč/rok za elektřinu. Za pět let 82125.

Takže koupě nové lednice s mrazákem za pět let ušetřila 82125-65700-11500=4925 korun + jako bonus teď máme 5 let starou lednici a nikoliv 17 let starou lednici (bůhví, jestli ještě funkční).

Jde samozřejmě o to, jestli jsem dobře odhadl to snížení spotřeby za posledních 12 let o čtvrtinu - pokud je to víc, je to ještě výhodnější, pokud míň, tak se úspora ztratí. Cenu lednice a spotřebu jsem vzal z první normální lednice, která mi padla na webu pod myš. Byl to nějakej Electrolux na Datartu. Cenu elektřiny ze stránek PRE a počítal jsem že bude pořád stejná.

Můj závěr je, že kdybych se kvůli tomu měl zadlužit, tak bych do toho nešel, kdybych na to měl volný peníze, tak klidně.

Upravil(a) Kuba (23. 10. 2008 15:09)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí