Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 10. 9. 2008 10:45

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Nebaví mě praktický život

Petuno ale to co pises je rozdiel. Ivana napisala "mně práce jako celek akorát otravuje" wink

http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

#77 10. 9. 2008 10:46

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Mně třeba nevadilo se učit, pokud to zrovna nebyla chemie nebo fyzika, které mě vůbec nebavily. Takže zas tak úplně cikánskou povahu nemám )pro Oxiho). Ale že bych se vyžívala v práci, to teda nemůžu říct. Někdy mi to nevadí a mám sama chuť něco dělat, ale většinou se musím opravdu hodně nutit.
Heleno, to s tím bohatstvím byl samozřejmě vtip, ale kdybych byla fakt bohatá, tak by mě docela bavila nějaká ta charita, to by podle mě mělo smysl a zároveň bych to nemusela dělat, Mně vlastně na té práci vadí to, že "musím" místo "chci". Bavilo by mě třeba rejpat se v archivech nebo ve vykopávkách, prodávat nebo půjčovat knížky, dělat třeba korektury nových knih v nějakém nakladatelství, nebo, kdybych já idiot vystudovala jazyky, tak třeba překládat. Ale chodit každý den do kanclu, zabývat se nějakýma smlouvama a jinýma ptákovinama, mně to prostě šííííleně nebaví. Musím to dělat, abych se uživila, ale musím se strašně moc nutit.
A totéž v domácnosti: když je to jen občas, tak mi to tak nevadí, jako když jsem byla na mateřské a musela každý den vařit. Myslela jsem, že se z toho fakt zblázním.
Je pravda, že jsem dost líná. Jsou lidi, kteří by bez práce nevydrželi. Já bych klidně vydržela, bavilo by mě spousta jiných věcí. Jenže holt nemám ty prostředky. Sedět doma a zírat na TV by mě teda bavilo ještě míň než práce.

Není tady

#78 10. 9. 2008 11:06

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Petuno, ale pořád bys pracovala - jen bys věděla, že nemusíš. Ale i přesto (nebo právě proto) bys tomu hotelu věnovala možná víc času, než "obyčejnému" zaměstnání.
Ivano, proč teda nejdeš třeba prodávat ty knížky nebo si najít místo, které by bylo pro tebe zajímavější? Nemusíš se živit prací, která tě vyloženě nebaví, stejně jako na MD nemusíš každý den vařit.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#79 10. 9. 2008 11:13

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Já zatím nemůžu, protože živím 2 děti na VŠ. Koukám občas na nabídky volných míst a třeba v knihovně nabízejí platovou třídu 8. To bychom se asi museli jít pást. Jak platí prodavače knížek, to ani nevím, ale určitě to není o nic lepší než v té knihovně, asi i horší. Kromě toho bych chtěla vidět, jak chňapnou po téměř padesátileté doktorce práv, když píšou, že zaměstnání je vhodné pro absolventy středních škol.
Prostě to musím nějak vydržet, no. To víš, že si to vyčítám, protože spoustu lidí by moje povolání bavilo a určitě by i pilněji pracovali, než já. Mám i strach požádat o osobní ohodnocení, protože vím, jak to tu flákám. Achjo, už si připadám jak venuše, furt melu o tom samým a nevím, jak z toho ven. Jak překročit vlastní stín?

Není tady

#80 10. 9. 2008 11:20

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Pro absolventy je vhodné právě kvůli tomu platu a získání praxe. Jinak by tě asi vzali. A k tomu hrabání v archivu - co si začít sestavovat třeba rodokmen? Já se k tomu chystám v důchodu.

Není tady

#81 10. 9. 2008 11:36

Kuba
♥♥♥♥---

Ivana napsal(a):

Já zatím nemůžu, protože živím 2 děti na VŠ. Koukám občas na nabídky volných míst a třeba v knihovně nabízejí platovou třídu 8. To bychom se asi museli jít pást. Jak platí prodavače knížek, to ani nevím, ale určitě to není o nic lepší než v té knihovně, asi i horší. Kromě toho bych chtěla vidět, jak chňapnou po téměř padesátileté doktorce práv, když píšou, že zaměstnání je vhodné pro absolventy středních škol.
Prostě to musím nějak vydržet, no. To víš, že si to vyčítám, protože spoustu lidí by moje povolání bavilo a určitě by i pilněji pracovali, než já. Mám i strach požádat o osobní ohodnocení, protože vím, jak to tu flákám. Achjo, už si připadám jak venuše, furt melu o tom samým a nevím, jak z toho ven. Jak překročit vlastní stín?

A jak seš na tom s těma jazykama? Mít to vystudovaný není úplně potřeba (i když umět jazyk a umět překládat opravdu jsou dvě rozdílný dovednosti) ta druhá se dá celkem dobře naučit praxí. A dá se to docela dobře začít dělat jako vedlejšák a když zjistíš, že tě to opravdu baví a jsi dostatečně rychlá aby sis tím vydělala (platí se za počet stránek/slov/znaků - dle zakázky) přežiješ, když text o kterým zákazník tvrdí, že je v angličtině, psal korejec, kterej anglicky prokazatelně neuměl. Pokud budeš překládat texty ze svý odbornosti, dokážeš se obrnit nadpozemským klidem ve chvíli, kdy ti korektor vzdělanej pouze jazykově bude vytrvale omlacovat o hlavu věci, ve kterých má sice pravdu z hlediska pravidel českého pravopisu, ale z hlediska odbornosti textu máš pravdu ty (Klasický postup je překladatel právník nějak přeloží, korektor opraví a dá horší hodnocení zakázky, u zákazníka si an to někdo sedne a vrátí to zpět do stavu před korekturou... Vyrovnáš se s tím, že musíš mít větší rezervy, protože se klidně může stát, že nějakou dobu není do čeho píchnout a potom nejsou ani peníze... tak se rozhodneš. tummenupp

Není tady

#82 10. 9. 2008 12:20

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Jak překročit, Ivo vlastní stín? Zvednou zadek, přestat jen achat a mluvit a začít něco dělat. Bude to bolet,ale pak uvidíš i výsledek.
proboha, doktorka práv? Vždyť máš odrostlé děti, VŠ a žíješ v Praze, neříkej mi ,že bys nenašla práci, která tě bude více uspokojovat? Nevěřím!
I když zase jít do soukroma je nejistot, že půjdeš ve tři domů ke knížce,co?

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#83 10. 9. 2008 12:24

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Heleno, rodokmen, to si taky chystám na důchod. To je jeden z mých snů, který bych si chtěla splnit.
Kubo, s jazykama jsem na tom blbě, dělala jsem na gymplu angličtinu, šlo mi to velice dobře a tehdy i poměrně lehce, no a pochopitelně rušrinu, jenže jaksi uplynulo už 30 let víš? angličtinu jsem naposledy dělala ve 30 letech a ruštinu snad v těch 19. No, zkrátka a dobře, už neumím nic. Teď jsem se aspoň znovu přihlásila do angliny, abych se aspoň trošku uměla domluvit.
To jsou jen takové sny typu co by bylo kdyby ...
Takových snů mám mraky, to je další věc, proč mě nebaví praktický život. Ve snech se dá všecko, i vrátit čas, vystudova jiný obor, být mladá, hezká, oblíbená, vzdělaná, bohatá, mít za muže mého BM apod. Tímhle neplodným sněním si krátím svůj nudný život. To jsem ale pitomá, co?

Není tady

#84 10. 9. 2008 12:27

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Ivo, pitomá rozhodně nejsi. To by ses nezajímala o tolik věcí. A co se třeba ve volných chvílích přihlásit do nějakého kroužku. Který se zabývá historií, archeologií? Atd. Najít si třeba i vedlejšák co by tě bavil. Budeš mít pocit samorealizace, budeš mít penízky navíc.Už nemusíš dětem vyvářet, čekat na ně doma. Jsi velká.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#85 10. 9. 2008 12:34

Kuba
♥♥♥♥---

Klubko napsal(a):

Ivo, pitomá rozhodně nejsi. To by ses nezajímala o tolik věcí. A co se třeba ve volných chvílích přihlásit do nějakého kroužku. Který se zabývá historií, archeologií? Atd. Najít si třeba i vedlejšák co by tě bavil. Budeš mít pocit samorealizace, budeš mít penízky navíc.Už nemusíš dětem vyvářet, čekat na ně doma. Jsi velká.

naprostej souhlas - když jsou dcery na VŠ, můžou velkou část  práce v domácnosti udělat ony (zejména ve zkouškovým období - na kolejích není nikdy jindy tak pečlivě uklizeno) - teda pokud studujou taky v Praze.  A najít si vedlejšák ne pro peníze, ale pro pocit z práce, která člověka baví je taky moc fajn...

Není tady

#86 10. 9. 2008 12:38

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Klubí, já nejsem z Prahy.

Není tady

#87 10. 9. 2008 12:40

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Ivano, sny jsou hezká věc - ale celkem k ničemu. Ten čas, který sněním strávíš, bys totiž klidně mohla věnovat jejich (částečné) realizaci. Hele, děti máš velký, takže je nemusíš koupat a ukládat - proč si neudělat radost? Teda je fakt, že já se to taky začala učit až když kachňata odplavala, ale jde to. Ztuha, ale jde. Už jsem tak daleko, že si umím koupit triko nebo čokoládu aniž bych uvažovala nad tím, že dceři by slušelo víc a synek má sladký rád http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png, nebo si jdu s kamarádkou třeba na výstavu - dřív by se doma hodně divili... Jo - a v poslední době jsem se dokonce dopracovala k tomu, že jdu bez výčitek spát (vstávám mezi 4.00 - 4.30) i když M není doma a nečekám na něj jen proto, abych mu ohřála večeři http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

Není tady

#88 10. 9. 2008 12:58

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Jo, já si taky dělám radost, když můžu. Zítra jdu třeba na koncert na Javory, už se na to těším. Takový ty materiální sny si plním, pokud na ně mám. To jsem se naučila po rozvodu. Předtím jsem se snažila dělat všechno pro rodinu, domácnost, děti, čekala jsem, až přijde manžel ze záletů (o nichž jsem nevěděla) a budeme dělat něco spolu. Po rozvodu jsem začala víc myslet na sebe.
Ale o to nejde. Vadí mi, že jsem neschopná najít si práci, která by mě těšila i kterou bych si vydělala na živobytí. Jsem děsně nepraktický člověk. Klubko má asi pravdu, rodiče mi hodně umetali cestičku, potom manžel a teď mě to prostě ničí, takové ty běžné starosti.
A vůbec, dneska mám jakousi hroznou náladu, tak píšu samé pesimistické věci. Třeba mi bude zítra (po tom koncertě) líp.

Není tady

#89 10. 9. 2008 15:36

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Ivano, sny jsou hezká věc - ale celkem k ničemu. Ten čas, který sněním strávíš, bys totiž klidně mohla věnovat jejich (částečné) realizaci. Hele, děti máš velký, takže je nemusíš koupat a ukládat - proč si neudělat radost? Teda je fakt, že já se to taky začala učit až když kachňata odplavala, ale jde to. Ztuha, ale jde. Už jsem tak daleko, že si umím koupit triko nebo čokoládu aniž bych uvažovala nad tím, že dceři by slušelo víc a synek má sladký rád http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png, nebo si jdu s kamarádkou třeba na výstavu - dřív by se doma hodně divili... Jo - a v poslední době jsem se dokonce dopracovala k tomu, že jdu bez výčitek spát (vstávám mezi 4.00 - 4.30) i když M není doma a nečekám na něj jen proto, abych mu ohřála večeři http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

Heleno, výstižný je rčení  - "Chceš-li proměnit sny ve skutečnost, musíš nejprve procitnout..." Škoda, že se tím nedokážu řídit, chtěla bych žít úplně jinak a nedokážu udělat ten radikální krok.
K tématu - dřív jsem měla radost z uvařenýho jídla, plný lednice, vypleté zahrádky a uklizenýho baráku, dnes tyhle práce dělám se sebezapřením. Nikdy to nikdo neocenil, jídlo se hned snědlo, za chvíli byl stejně všude binec a plný koš prádla. Je to hrozně nevděčná práce, takže taky se můžu připojit k tomu, že mě nebaví praktický život. Mám teď období, kdy už vím, co mi vadí a co bych chtěla, teoreticky vím, jak se snad k tomu dopracovat, ale jsem vycucnutá, nemám energii, nevím jak to popsat, snad ani nejsem unavená fyzicky jako spíš psychicky.

Iveta X

Není tady

#90 10. 9. 2008 15:53

Jessika
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Ivana napsal(a):

a Kuba není Klubko smile

Člověk je moudrý, ale lidstvo je hloupé...

Není tady

#91 10. 9. 2008 15:54

Amriana
♥♥♥♥♥♥-

Jessika napsal(a):

Ivana napsal(a):

a Kuba není Klubko smile

lol a proč ne ?

Žena bez muže je jako ryba bez jízdního kola. (Gloria Steinemová)

Není tady

#92 10. 9. 2008 16:33

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Jessika napsal(a):

Klubko napsal(a):

...Mě akorát štvalo, že babička jich vždy dělala pro celý regiment a pak se to stejně vyhodilo dumbom

teď si mi připomněla našeho dědu, kterej léta trval na 50 kotcích s králíkama... no množilo se to jako myši , děda urvanej z každodenního sekání , my urvaný z věčnýho sušení sena ... pak králíky pozabíjel, narval do mrazáku a zbytek roku nadával, že už to králičí maso nemůže ani vidět...
(ale já dostala jednoho z rok...) hmm

Cha! babičkine zaváraniny je prežili o 10. slovom desať, rokov... Niektoré boli rozblemcnuté, hlavne uhorky a kompóty, ale napr. čatní, čalamáda a džemy boli v nezmenenej kvalite. tongue

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#93 10. 9. 2008 16:34

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Oxi napsal(a):

Ivana napsal(a):

Musím se přiznat, že mě teda nebaví ani řeči o práci v zaměstnání, ani práce v zaměstnání jako taková. Prostě jsem se měla asi narodit do milionářské rodiny, protože mně práce jako celek akorát otravuje.

Mas pocernejsiu plet? Alebo len povahu?

Ja tiež túžim byť rentiérkou, no a čo? Trochu by som sa venovala charite, inak chovala psy a povaľovala sa... tongue a učila (sa) orient. tance.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#94 10. 9. 2008 16:38

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Ivana napsal(a):

Mně třeba nevadilo se učit, pokud to zrovna nebyla chemie nebo fyzika, které mě vůbec nebavily. Takže zas tak úplně cikánskou povahu nemám )pro Oxiho). Ale že bych se vyžívala v práci, to teda nemůžu říct. Někdy mi to nevadí a mám sama chuť něco dělat, ale většinou se musím opravdu hodně nutit.
Heleno, to s tím bohatstvím byl samozřejmě vtip, ale kdybych byla fakt bohatá, tak by mě docela bavila nějaká ta charita, to by podle mě mělo smysl a zároveň bych to nemusela dělat, Mně vlastně na té práci vadí to, že "musím" místo "chci". Bavilo by mě třeba rejpat se v archivech nebo ve vykopávkách, prodávat nebo půjčovat knížky, dělat třeba korektury nových knih v nějakém nakladatelství, nebo, kdybych já idiot vystudovala jazyky, tak třeba překládat. Ale chodit každý den do kanclu, zabývat se nějakýma smlouvama a jinýma ptákovinama, mně to prostě šííííleně nebaví. Musím to dělat, abych se uživila, ale musím se strašně moc nutit.
A totéž v domácnosti: když je to jen občas, tak mi to tak nevadí, jako když jsem byla na mateřské a musela každý den vařit. Myslela jsem, že se z toho fakt zblázním.
Je pravda, že jsem dost líná. Jsou lidi, kteří by bez práce nevydrželi. Já bych klidně vydržela, bavilo by mě spousta jiných věcí. Jenže holt nemám ty prostředky. Sedět doma a zírat na TV by mě teda bavilo ještě míň než práce.

Robila som tri z tebou zmieňovaných orác a uisťujem ťa, že ma väčšinu času až tak nenadchýnali. Ono, náplň práce bola a je zaujímavá, ale keď to práve MUSÍŠ robiť aj o polnoci, nahovado unavená a otrávená... a prípadne s bičom "včera bolo neskoro" nad sebou, tak ťa to asi prejde. Ja som mala ku knihám dlhé roky skoro odpor a ani teraz už nemám ten vzťah, čo som mávala zamladi. Všetkého moc škodí.

Brita

Není tady

#95 10. 9. 2008 16:47

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Selimko, já knihy a čtení zbožňuju. Je to moje nejoblíbenější činnost. Asi je to taky v tom, že v knihách se propadnu do úplně jiného světa, najednou nejsou moje obyčejné starosti, můžu být vlastně kýmkoliv, kdekoliv, dělat a zažívat cokoliv. Mám to tak už od dětství. Věřím tomu, že by mě láska ke knihám nepřešla, i kdybych něco podobného dělala jako zaměstnání.

Není tady

#96 10. 9. 2008 18:55

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Aj ja som to tak mala, než sa mi stali profesiou. Po X-tej povinne čítanej buchli o socializme(stihla som ešte koniec socíku) alebo Y-tej povinne prečítanej 400- stranovej Steelovej(alebo sci-fi, mizernom westerne, kvázi-historickej a otravnej knihe hrubej 800 strán, doplň si ľubovoľné) som dospela k tomu, že skoro HOCIČO, čo sa ti stane POVINNOSŤOU(lebo o to v práci ideň), sa ti sprotiví. Preto sa zatiaľ netrhám robiť čokoľvek komerčne s orientálnym tancom, lebo sa bojím toho vyhorenia. Robiť niečo dobrovoľne, zo záľuby, s vlastným výberom a tempom a robiť niečo povinne, pod časovým a organizačným tlakom a bez možnosti vlastného výberu je setsakramentský rozdiel. stolt

Brita

Není tady

#97 10. 9. 2008 20:48

Kuba
♥♥♥♥---

Selima napsal(a):

Jessika napsal(a):

Klubko napsal(a):

...Mě akorát štvalo, že babička jich vždy dělala pro celý regiment a pak se to stejně vyhodilo dumbom

teď si mi připomněla našeho dědu, kterej léta trval na 50 kotcích s králíkama... no množilo se to jako myši , děda urvanej z každodenního sekání , my urvaný z věčnýho sušení sena ... pak králíky pozabíjel, narval do mrazáku a zbytek roku nadával, že už to králičí maso nemůže ani vidět...
(ale já dostala jednoho z rok...) hmm

Cha! babičkine zaváraniny je prežili o 10. slovom desať, rokov... Niektoré boli rozblemcnuté, hlavne uhorky a kompóty, ale napr. čatní, čalamáda a džemy boli v nezmenenej kvalite. tongue

Známí takhle vyklízeli sklep s marmeládama a kompotama po babičce - plesnivý vyhodili a zbytek šel do jedný velký kádě na zkvašení a posléze předestilování. kompotovica to nebyla špatná vissla

Není tady

#98 10. 9. 2008 21:17

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Ivanko,
Ty jsi totiž skvělá ženská, akorát o sobě moc pochybuješ a trošku oddaluješ potřebné hejbnutí zadkem. tummenupp Za sebe Ti děkuji, že tady píšeš krásně upřímně - myslím, že to ocenili o ostatní. Oxiho rejpnutí mě rozesmálo, určitě to nemyslel zle; vyjádřil jen aktuální stav rozpoložení mysli určité části našich spoluobčanů big_smile.
Určitě bys zvládla hodně věcí, o nichž zatím jen sníš, ale nějak se Ti do toho možná nechce - a co si budeme povídat, toho elánu už opravdu tolik není, jako před 20 lety, kdy člověk změnil práci a moc o tom ani nepřemýšlel...
Nezkoušela ses třeba doptat někde v knihovně na pracovní místo? Totiž cítím s Tebou - papírovina by mě taky umořila. Za sebe nemůžu říct, že by byl budík můj kamarád; jsem ranní spáč, ale já se do své práce skoro každý den pořád ještě těším big_smile (pracuji na výzkumu něčeho, z čeho se možná vyklube i patent, takže mě každé ráno žene do práce vlastně zvědavost a nedočkavost a ješitnost a.... big_smile ) Papírů mám plné zuby, už když je zpracovávám jen pro ty naše rodinné firmy; naštěstí to není denně, to bych fakt duševně v takovém zaměstnání dlouho nevydržela - vypisovat kolonky atd. Ženské v účtárnách obdivuji.
Selima má ale pravdu, že když koníček řehtá 8 hodin denně, taky to asi nebude to pravé ořechové. Jsem blázen do kvítek, květináče doma nemáme akorát na hlavě big_smile, ale možná že v zahradnictví bych po letech skomírala, kdo ví.
Uvidíš, Ivo, že se jednoho dne probudíš a řekneš si: "DNES je čas na změnu" big_smile, držím Ti palce.

Není tady

#99 10. 9. 2008 21:47

Kuba
♥♥♥♥---

Jessika napsal(a):

Ivana napsal(a):

a Kuba není Klubko smile

To nejsem, ale zrovna to s tou Prahou jsem od Klubka opsal...

Není tady

#100 10. 9. 2008 21:56

majkafa
Host

Tercilo, ženy v účtárnách není třeba obdivovat, ale naopak, závidět jim. Protože mají skvělou práci. Miluju účtařinu. Hrooozně mě baví, takový produkt jako skvělá rozvaza a výsledovka, to potěší srdíčko. Jen škoda, že tuto práci nedělám. Že mi dělají mé holčiny a já to jenom řídím. dumbom Ale až mi děti dostudují, hlavně syn, dceři už jen sem-tam vypomůžu, ráda bych dělala hlavní účetní, júva, na to se těším, nebo s knížkami, jak píše Ivana.
Ivano, jak tě tak dál a dál čtu a znám i osobně, my máme tolik, tolik společného. Jak já ti rozumím. pussa

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí