Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 7. 9. 2008 0:17

luminka
♥♥♥♥♥--

Nebaví mě praktický život

Mám ještě jeden malý problémeček, jak to nazvat, prostě mě nebaví nic praktického - vařit prát, uklízet. Dělám to, protože musím a snažím se to nezanedbávat, i když to někdy jde těžko. Ale hrozně mě ničí, jak o tom ostatní pořád mluví. Třeba v práci si s kolegyněmi kolikrát vůbec nepopovídám, to jsou pořád jen: plovoucí podlahy - moc oblíbené téma, kytky domácí i venkovní, samé vybavení zahrádky, vaření a čím mě dokáží nejvíc vytočit, to když si chci postěžovat, jak jsem unavená, co jsem zas doma musela dělat, jak jsem vařila a zavářela, a oni místo politování chtějí recepty, protože se v tom vyžívají. Já bych radši povídala vtipy a bavila se třeba o muzice. A moje maminka mě taky vytáčí. Chci se bavit při obědě o něčem úplně jiném a ona: je to maso dost měkké?, to je dobrá polívka, ta se mi povedla viď, a dále mi líčí, jak to vařila už od rána nebo od včera, jak zamotávala rolády, načež se další dlouhé minuty bavíme o tom, jak moc to je nebo není slané. Chci něco říct a ona: posol si to, na mého manžela: ty si to taky posol. Pak jdeme něco dělat, abychom mamince pomohli, bavíme se zas o práci, a když odjíždíme, tak řekne, že jsme si nepopovídali. To maminka nebyla nikdy kdovíjaká hospodyně, to teď, když je babička stará, tak to leží na ní a pořád o tom mluví. A moje tchyně, to je to samý, řeč se točí okolo domácnosti, s tím rozdílem, že u ní je to odjakživa. Promiňte mi ty výlevy, ale já jsem už vážně vytočená.

Není tady

#2 7. 9. 2008 0:29

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Nebaví mě praktický život

big_smile No, Luminko, ale řešení je přece tak jednoduché! Najdi si dobře placené zaměstnání a pořiď si hospodyni!!! tummenupp

A přimluvila bych se za trochu vděčnosti, když pro Tebe a Tvého muže maminka uvaří. Ona totiž nemusí; víš to, jo? wink Jsou maminky, kterým je úplně jedno, zda Ti chutná, a znám maminku, která si od svých synů za občasné víkendové jídlo nechala platit. Takže jsi na tom ještě dobře, nemyslíš? ..... smile
A možná to chce i trošku pochopení pro lidi, kteří žijí v jiném "duševním rajónu". Když mého tatínka v důchodovém věku nezajímají mikrovlnky, mobily a počítače, asi mu nebudu povídat o nákupu empéčtverky, že? Když k němu jedu, vlastně přemýšlím, jaké téma nahodím, aby se chytil ON; hledám takové, které je jeho stylu života nejbližší.
Podobně moje máma, když celý život pracovala ve fabrice jako účetní, asi nebude zvědavá na moje řeči o atomové emisní spektrometrii s indukčně vázanou plazmou...
Pokud ani s mámou ani s tchýní nebydlíš, tak to snad tu chvíli na návštěvě vydržíš. No a ohledně kolegyň a jejich témat - v zaměstnání bych vám jako nadřízená přidala trochu práce, aby nebylo tolik času na kecání big_smile big_smile wink.
Ale možná celý Tvůj problémek souvisí s něčím úplně jiným, než jsou témata o vaření... Možná s uspořádáním Tvého soukromého života a tak... Zkus nad tím popřemýšlet, třeba na něco přijdeš; ráda bych Ti poradila, ale neumím to.

Upravil(a) Tercila (7. 9. 2008 0:40)

Není tady

#3 7. 9. 2008 1:07

luminka
♥♥♥♥♥--

Abych zase neřekla, že nemám jedinou spřízněnou duši na popovídání, tak mám. Je to můj syn. Ale je fakt jediný.

Není tady

#4 7. 9. 2008 1:19

luminka
♥♥♥♥♥--

Na maminku fakt musím být milá, ona nás dost podpořila finančně. Ale je opravdu těžký se nutit do těch jejích témat, vždyť doma to mám taky samé vaření a uklízení a spíš bych se chtěla odreagovat. Říkám, na popovídání mám nejradši syna, on je sice taky někde jinde, jde na VŠ, takže některým jeho tématům bych ani nerozuměla. Ale je fajn, že se nebaví o praktických věcech a jeho hlášky jsou fakt vtipné.

Není tady

#5 7. 9. 2008 1:24

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

luminka napsal(a):

Abych zase neřekla, že nemám jedinou spřízněnou duši na popovídání, tak mám. Je to můj syn. Ale je fakt jediný.

no vidíš a v něm je návod...musíš si víc povídat s chlapama wink...ti o vaření, kytkách a uklízení přeci jen tolik debatit nebudou wink a nebo...musíš téma nadhodit jako první...nebo o sobě prohlásit, jak tyhle domácí práce nesnášíš...

Není tady

#6 7. 9. 2008 1:28

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Neboj, já Ti rozumím.
Ale jinak, známí mají hospodyni a chválí si to. Ty domácí práce jsou samozřejmě pořád dokola, je to strašné big_smile. Už aby se doba změnila a přešly tyhle povinnosti na chlapy wink wink big_smile.
A ohledně toho politování jsem si vzpomněla, že když je mi ouvej, říkám svým známým: "nemohli byste mě politovat?" a oni mě spolehlivě začnou hladit a říkat "ty náš chudáčku ubohý" a dost se pak nasmějem. Tak se drž - zajdi si do kina nebo na pár dnů na wellnes pobyt a bude Ti líp.
Zmiňuješ syna: jo, přesně tak, pokec s mladými lidmi je fakt osvěžující. tummenupp
Luminko, jen mě tak napadlo: Ty asi nejsi narozená ve znamení Býka, že ne?

Upravil(a) Tercila (7. 9. 2008 1:31)

Není tady

#7 7. 9. 2008 2:05

luminka
♥♥♥♥♥--

Ve znamení býka opravdu nejsem, to je tchán a švagrová. Já jsem kozoroh.

Není tady

#8 7. 9. 2008 2:07

luminka
♥♥♥♥♥--

Heřmanko, s těma chlapama nemáš docela pravdu, můj manžel domácnost docela žere, asi prostě musím mít za manžela protiklad.

Není tady

#9 7. 9. 2008 7:26

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

luminka napsal(a):

Na maminku fakt musím být milá, ona nás dost podpořila finančně. .

hm....

... no a co kdybys jí to jídlo napřed sama pochválila, aby se nemusela doprošovat "to se mi dnes povedlo, viď"

Strach je malá smrt...

Není tady

#10 7. 9. 2008 8:11

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

luminka napsal(a):

Heřmanko, s těma chlapama nemáš docela pravdu, můj manžel domácnost docela žere, asi prostě musím mít za manžela protiklad.

co znamená, že domácnost žere? taky jsem myslela bavit se víc s muži v práci...upřímně, když se kolegyně bavily o tom, jak se učily vařit před20ti lety, zdrhala jsem, jen se za mnou prášilo...

Není tady

#11 7. 9. 2008 8:53

luminka
♥♥♥♥♥--

Heřmanko, že chlap domácnost žere, znamená, že pořád mluví o tom, co je potřeba udělat. On letos má dost práce venku, ale kdyby neměl, tak by nejradši zavářel (samozřejmě se mnou), nebo by něco přerovnával. Je ale dobré, že občas vymyslí, co mám vařit, nebo je schopen beze mě nakoupit. Kdybych ale byla v nemocnici, tak bych asi docela žárlila, že to beze mne zvládnou a možná dokonce líp. A Bety, kdybych mamince to jídlo pochválila, ona by byla tak přešťastná, že bychom další hodinu nemluvili o ničem jiném. Větu o tom, jak ji potěšilo, že jsem to pochválila, by zopakovala přinejmenším 20krát.

Není tady

#12 7. 9. 2008 9:09

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

luminko, tak to ten tvůj chlap vypadl tomu mému z oka big_smile..až na to, že on nejen vymyslí co uvařit, ale taky to uvaří...na nákup ho s klidným svědomím pošlu...seznam mu stačí wink...když jsem byla v nemocnici, tak pral i žehlil...jen co jsem se vrátila, tak už tu mám zas hory nevyžehleného prádla...vždyt je to fajn, že o tom mluví...když to i udělá smile...stačí, že ho pochválím, jak je skvělej co dělá a sama si dělám co mně baví smile, proč žárlíš? díváš se na to špatně...máš být štastná, že nemáš gaučáka...

jo a kdyby ten tvůj měl náhodou málo práce na zahradě, tak ho klidně pošly na víkend k nám ( i s tebou, at se nebojíšwink )...já ho zaměstnám big_smile...potřebuju udělat pergolu, obložit studnu, zrenovovat pumpu...atd atd lolgloria

Není tady

#13 7. 9. 2008 9:36

luminka
♥♥♥♥♥--

Heřmanko, on je taky někdy gaučák, to většinou, když já lítám jako blázen. Ještě abych to uzavřela: maminka nás podpořila, proti tchýni nic nemůžu mít, ona mě naučila vařit tak jak to dělají u nich a jak to manželovi chutná, já to občas oživím nějakým jídlem , co okoukám v jídelně, ono je vlastně všechno v nejlepším pořádku. Jen mě vadí to mluvení o tom, když to je pořád a to, že člověk pracuje a spí a pracuje a spí, aby se vyspal na tu práci. Když uberu spánek, je mi blbě, a když ukradnu chvíli ve dne, tak něco není hotovo, já bych chtěla chvilky pro sebe, ale bez pocitu viny. A jsem samotářka, organizovaná dovolená by mě asi nebavila. Lidé mi někdy říkají: A o čem sis myslela, že ten život je? Asi jsem opravdu měla nějaká podivná očekávání. A v práci ty ženské zajímá Země živitelka, Flora olomouc, a to jsou, prosím, skoro všechny mladší než já.

Není tady

#14 7. 9. 2008 9:53

Somaia
Host

trošku víc si  popustit uzdu v emocionální oblasti, kozorožko... to je jádro celého   problému, viď... big_smile ... neřešit  ostaní lidi , ale sebe...... big_smile
Nic ve zlém, mám jednu doma, takže vím, o čem mluvím big_smile

A co vlastně baví tebe? O čem se dá nezávazně pokecat s tebou??? big_smile

#15 7. 9. 2008 10:06

luminka
♥♥♥♥♥--

Tak nejradši mluvím o muzice, a to si pokecám s každým, protože ji sleduju asi 35 let! Už od svých 5 let. Pak taky trochu o modě, a taky o vzpomínklách na minulý režim, o věcech, které nás obklopovaly. Jen doufám, že s tím neotravuju lidi, kteří jsou naladěni na Floru Olomouc a kozlíka Šikulu.

Není tady

#16 7. 9. 2008 10:13

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

tak proč lítáš jako blázen a nejdeš si na ten gauč taky sednout? si myslíš, že to nevyžehlené tričko ti do dalšího dne uteče? wink

nemyslím to ve zlém, ale lítáš tak, jen proto, že to sama chceš...nic víc...měj se víc ráda a mysli víc jen na sebe...být někdy sobec není na škodu, pak to, že děláš něco pro ostatní dojde ocenění...

Není tady

#17 7. 9. 2008 10:17

Somaia
Host

No ,když budeš k nezávazným rozhovorům přistupovat předem s vědomím, že  někoho budeš nudit, otravovat či obtěžovat, tak se tak pravděpodobně i stane. Myslím, že ti chybí víc spontánnosti a trošku tolerance k druhým. Když mám někoho ráda a jsem ráda v jeho společnosti, tak mi nevadí se s ním "jen tak"  bavit očemkoliv... Lidé schopní v komunikaci (a ženy na to mívají obzvlášť talent) se vyznačují tím, že umí dobře a trpělivě naslouchat, někdy není třeba se ani zapojovat do hovorů, jen projevit víc trpělivosti a účasti ....  Jestli chceš něco změnit a vnímáš to jako problém,  tak popřemýšlej kde začít u sebe... ne, jak změnit své okolí.

Upravil(a) Somaia (7. 9. 2008 10:19)

#18 7. 9. 2008 10:23

luminka
♥♥♥♥♥--

Heřmanko, tričko nebude ten problém, u nás žehlí dcera. Já se spíš nemůžu vymotat z kuchyně, ty haldy nádobí neberou konce. Oni rádi jedí, hodně a dobře. A myčku bych neměla kam dát.

Není tady

#19 7. 9. 2008 10:23

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

luminka napsal(a):

Jen doufám, že s tím neotravuju lidi, kteří jsou naladěni na Floru Olomouc a kozlíka Šikulu.

to poznáš big_smile ,když na tebe nebudou reagovat, tak otravuješ wink...ale neboj, nikdy to není tak žhavé...musíš si říct, že je to pro jejich dobro, aby se v muzice vzdělali smile

Není tady

#20 7. 9. 2008 10:29

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

luminka napsal(a):

Heřmanko, tričko nebude ten problém, u nás žehlí dcera. Já se spíš nemůžu vymotat z kuchyně, ty haldy nádobí neberou konce. Oni rádi jedí, hodně a dobře. A myčku bych neměla kam dát.

jak neměla kam dát? tak rovnou udělat novou kuchynskou linku...místo se najde wink...trochu zveličuju...ale chci ti tím naznačit, abys nehledala proč to nejde, ale jak to udělat, abys byla spokojenější...tak občas pošli toho svého, at to nádobí umyje...a hlavně mi ted neříkej, že ho myje...

neříkala jsi náhodou, že by nejraději s tebou zavařoval? no skvělý...ty budeš výborně vařit a on postupně odmývat nádobí...taky to tak praktikujem a ještě si  u toho povídáme a je to fajn...ale máme to opačně nežli vy smile...mě nebaví vařit, ale když mu můžu přicmrdovat v kuchyni a dělat ty pomocné práce, tak to mám ráda...

Není tady

#21 7. 9. 2008 10:31

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

Somaia napsal(a):

popřemýšlej kde začít u sebe... ne, jak změnit své okolí.

když změníš sebe, změníš tím své okolí...to je svatá pravda....

Není tady

#22 7. 9. 2008 11:00

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Luminko, přimlouvám se za myčku. Kde jsme bydleli dřív jsme ji neměli a končili jsme s veškerým nádobím špinavým, protože ani já ani přítel jsme ho nechtěli mýt.
Teď máme myčku a je to super!!!
I kdybys měla nějaký nábytek doma vyhodit, myčka - hlavně když jste 4 lidi!!! se hodí :-)
No a s těma dalšíma věcma... Jak jsem pochopila,  manžel pracuje v kuchyni rád, syn je dospělý, dcera zřejmě taky skoro dospělá...
Co takhle když přijdeš domů, by sis sedla na gauč, dala si kafe, otevřela knížku... A o domácnost ať se postarají zbylí 3 členové domácnosti, vesměs dospělí a schopní? :-)
Přece nemusíš dělat všechno sama.
A nejsou to už miminka, aby se bez Tebe neobešli :-)

Není tady

#23 7. 9. 2008 11:59

Kuba
♥♥♥♥---

Heřmanka napsal(a):

tak proč lítáš jako blázen a nejdeš si na ten gauč taky sednout? si myslíš, že to nevyžehlené tričko ti do dalšího dne uteče? wink

Přesně tak, když se válí na gauči a tobě to v tu chvíli vadí, hup na něj taky:gloria: tummenuppvissla Nádobí taky do druhýho dne vydrží (pravda napustil bych do něj předtím trochu vody, aby nezaschlo) A myčka se někam vejde téměř určitě.

A co se týče maminky a chválení jídel - když budeš chválit často, tak to pro ni nejspíš nebude taková vzácnost a neuslyšíš tu větu 20x. Možná by stačilo začít a nějaký mezidobí přetrpět dumbom Případně tak po desátém zopakování přidat jemné jakoby žertem pronesené varování, že jestli z toho bude vždycky taková kauza, tak radši nic chcválit nebudeš, i kdyby to bylo sebelepší lol

Upravil(a) Kuba (7. 9. 2008 12:02)

Není tady

#24 7. 9. 2008 12:09

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Web

luminko, já mám hrozně ráda uklizeno, ale ty galeje mě teda taky nebaví. Asi nejhorší bylo to nádobí, fakt. My s mužem taky rádi jíme a pro mě bylo peklo navařit a pak stát hodinu u dřezu. myčku nebylo kam dát, kuchyně byla malá a do rekonstrukce se nám kvůli nejasné budoucnosti v bytě nechtělo.
A tak jsem prudila a prudila až jsme pořídili větší byt a zařídili jsme ho tak, aby se v něm pořádek udržoval relativně sám - hodně úložných prostorů, promyšlené rozmístění a v kuchyni hlavně kromě šikovného uspořádání i myčku. To je pomocník k nezaplacení, po navaření naskládáš, zavřeš, setřeš linku, pustíš knoflík a máš hotovo. Prostě si ty vylepšováky prosaď, život je krátkej na to, aby člověk dělal něco, co ho nebaví, ba přímo otravuje. Včetně těch povinných obědů s hovory o ničem. Taky si pamatuju, že jsem tyhle obědy odbourala, vždyť to byla promrhaná neděle, s nulovou kvalitou, jen křeč.

Vděčnost mamince (tchýni) se dá projevit jinak a čas strávený s ní může být taky o něčem jiném, změň to, dokud je čas.

Není tady

#25 7. 9. 2008 12:12

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Web

a propos já bych se asi neudržela a zeptala bych se maminky o co jí jde, že si furt vymáhá pochvalu. Cítí se nedoceněná? Proč? třeba by to vyklopila a vztahy by se mohly pročistit. Tohle musí být strašný kabaret... roll

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí