27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Určitě jsem udělala někde chybu já - ale jde to napravit? Mám dceru 16 a syna 18 a kromě toho, e si občas uklidí svůj pokoj ,doma nehnou prstem. Tedy samozřejmě pokud jim desetkrát neřeknu, aby vyndali nádobí z myčky apod. Včera jsem byla tak vytočená, e jsem začala uvaovat o zavedení domácího teroru - přesného rozpisu prací pro kadého, aby milánkové viděli, co se děje, kdy podrádí matku lvici!!
Ale nevím, jestli to bude k něčemu, ach jo, poraďte, jak je to u vás?
Není tady
Matko lvice,
uplně stejně , syn 14 let. U jsem se taky natvala, dnes si vzal ze pinavého prádlového koe včerejí ponoky. NEPERU , jíst mu dát musím (na to mám alimenty
) - nakoupím , uvařím , neposluhuji pod nos.
Není tady
Rozpis není domácí teror, normálně jim udělej týdenní rozvrh prací, tak jak to měli v pořadu "Chůva v akci", vystav ho na ledničku, bez velkých řečí a vyaduj plnění úkolů důsledně, nesmí to udělat za ně. Kdy nevynesou ko - odnes jim ho do pokoje, nesmí ho vynést. To bude lepí, ne se rozčilovat. Nesmí rozvrh vnímat jako naschvál nebo trest, prostě jim řekni, e nestíhá, jsi u ze veho unavená a potřebuje pomoc a aby se nehádali, kdo co bude dělat, tak e rozvrh mají na lednici. Pozor: nediskriminuj manela, taky musí pomáhat, pokud tedy nemá jiný uitečný program (jako práci na zahradě...).
No a kdy nebudou úkoly plnit, ty neuvaří, nenakoupí, nevypere, doma najdou maximálně tak chleba, ramu a brambory a oni si to brzy rozmyslí, jestli se jim vyplatí doma pracovat a nebo ne...
Není tady
Co o to, rozpis je fajn, taky uvauj nad ním , ale prostě se nedokopu. A ta důslednost je nejdůleitějí. KLuci 15 a 12 uklízej taky a kdy řvu. Samotné je to nenapadne.
Není tady
Závidím vem, kteří mají dost síly na důslednost.
Já vím, e asi taky dělám chybu - syn (18) je vyslovenej bordelář, non plus ultra. Jeho pokojíček je extrémně zabordelený, ale on je v tom spokojený, jediný, kdo má problém, jsem já. Kdy říkám něco po dobrém, třeba a vynese ko, tak to asi tak na podesátý upozornění udělá. Jinak "muské práce" - něco vykopat, přenést, uříznout, to docela dělá, kdy mu řeknu, ani to nemusím mockrát opakovat.
Zjistila jsem, e na pořádek u něj bohuel funguje jen to, kdy fakt začnu v afektu křičet. Jenome - i mě samotné je milejí binec, ale psychická pohoda. Take jsem vlastně rezignovala, ale svým způsobem si ijem klidně a celkem spokojeně, ale uklizeno teda není. Jen se dost stydím, kdy přijde neočekávaná návtěva..
Take u nás je samozřejmost dětí (syn skoro 12 let,dcera dnes 8 let),e si uklízí v pokoji denně hračky,knihy atd.na své místo,oblečení také. 1 krát týdně si utírají prach a zametají(nebo vysají) v pokoji a vytřou,uklidí co není uklizené. Vyprané,usuené,oblečení,které není potřeba vyehlit si sami poskládají a uklidí do poliček. No a 1 krát týdně,větinou v sobotu se střídají,jeden pomůe doma povysávat,druhý v neděli po obědě a večeři umyje nádobí(takové ty lehčí věci,talíře,hrnky,příbor,misky apod.) a vynesou ko(z kuchyně),pokud je plný(syn občas na nae poádaní skočí pro pečivo nebo,co zapomenem). Nevidím v tom ádný problém,nebo,e by to nemohli zvládnout,včetně toho,e si myslím,e by se měli zapojit vichni členové rodiny. A né,e bude lítat s hadrem,jen utvaná enská,která uklízí po vech a vude,která pak nemá čas ani sama pro sebe.
astná to ena
REŇAS napsal(a):
Take u nás je samozřejmost dětí (syn skoro 12 let,dcera dnes 8 let),e si uklízí v pokoji denně hračky,knihy atd.na své místo,oblečení také. 1 krát týdně si utírají prach a zametají(nebo vysají) v pokoji a vytřou,uklidí co není uklizené. Vyprané,usuené,oblečení,které není potřeba vyehlit si sami poskládají a uklidí do poliček. No a 1 krát týdně,větinou v sobotu se střídají,jeden pomůe doma povysávat,druhý v neděli po obědě a večeři umyje nádobí(takové ty lehčí věci,talíře,hrnky,příbor,misky apod.) a vynesou ko(z kuchyně),pokud je plný(syn občas na nae poádaní skočí pro pečivo nebo,co zapomenem). Nevidím v tom ádný problém,nebo,e by to nemohli zvládnout,včetně toho,e si myslím,e by se měli zapojit vichni členové rodiny. A né,e bude lítat s hadrem,jen utvaná enská,která uklízí po vech a vude,která pak nemá čas ani sama pro sebe.
Není tady
Romča napsal(a):
astná to ena
REŇAS napsal(a):
Neuvěřím pokud neuvidím
.
Není tady
NO VÁNĚ,PŘECE TO NEMŮOU VECHNO CHTÍT PO MNĚ..
Kámoka,která má doma pravý opak,kromě teda dcery,ta u ji i dost pomůe,říkává,ty sis to teda uměla zařídit..
Nebojte,ale ono mě to stálo,také hodně sil,občas i teď musím trochu na ně" huknout",kdy u to u nich začíná vypadat trochu divoce,ale funguje to. Také jim říkám,e uklízet průběně chvilku a hned ve na místo je lepí ne jednou týdně čurbes pak několik hodin. A abych pravdu řekla malá dcera je víc líná ne starí synátor,ovem ví,e stejně nic nezmůe. No a s tou pomocí doma,nějak neprotestují,to spí ten pokoj je moc nebaví,hlavně tu mladí..(tak to je jednoduché,nechce se ji uklízet,nemusí ty hračky mít..,kolik dětí by za ně bylo rádo a rádi by si je i uklidili.. To víte,e slyím,e to chci ve "dopodrobna.."tak to říkavají a co furt tam(v pokojíku) vidím..
Jo a kdy měli nedávno jednou nějaké připomínky ohledně uklízení a pomoci doma,tak jsem si sedla a také nedělala,nechystala jídlo,neřeila nic..nevydreli oni..
No a teď jsem jim to také napsala a vytiskla,aby věděli na čem jsme se dohodli,kdyby jim náhodou chtěla selhat pamě..
No,to taková jsem já "macecha.. "
Hm - tak u nás maj zase kluci na vechno čas. Kdy ukáu na pohozené rifle na zemi, - odpoví potom mami. Kdy si je náhodou uklidí bez řečí, druhý den jsou stejně na zemi. To je jen příklad.
NEbo např. Já si pamatuju,e jako malá holka nebo i jako pubertačka schovávala papírky od oplatek do uplíku, za postel, prostě jsem byla líná jít do kuchyně hodit je do koe. Tak jsem klukům pořídila do pokojíku ko - a co myslíte? Stejně jsou papírky od bonbonů poházené za poltářem atd.
Není tady
ahojte,
tak já mám doma taky dva puboe (15 a 12) a na úklid mají oba dost času,ten starí si celkem uklidí,seč mu to musí říct,ale ten mladí je ohledne úklidu na zabití,prý je to v poho (dle jeho slov a to tedy nejde pomalu projít jak je na zemi hadrů) a úklid spočívá v tom,e to sebere a hodí do skříne nebo na postel,jsem z neho na nervy,přitom oba kluky vychovávám stejne,tak nevím kde jsem udelala chybu.....doma celkem pomáhají,pravda,musím jim říct at jdou třeba s koem,to se seberou a jdou,ale aby to udelal sám od sebe to nehrozí jediné co na ne zatím platí je,e je nepustím na trénink,to si celkem i uklidí.....
ale i já se musím přiznat,e nejsem důsledná a kolikrát bych nejradi seřvala sama sebe
Není tady
.
Upravil(a) Olympia (14. 4. 2010 16:56)
Tak já se vám svěřím!
Dcera(14) mi pomáhá a to i s vařením! Odmala sme spolu myli nádobí, vybavení bytu udrovali, vařily a tím sem si samozřejmě zadělala na to, e jednou v ivotě a se osamostatní, tak se nebudu muset bát, e se bude umět postarat sama o sebe!
Nikdy sem neřekla - musí. Prostě pouze třeba- jdem to udělat, nebo třeba sedím u pc a křiknu- udělej mi prosím turka.? Kdy byla mení, tak mi přila ukázat, kolik kávy dala do hrnku.Dnes u upeče buchtu a uvaří dle pokynů třeba celej oběd. (to kdy sem byla marod, tak nebyl nikdo, kdo by nám uvařil). Mu je přes týden pracovně mimo domov. Take po něm toho moc chtít nemůem, ale kdy sem marodila, tak vařil s dcerou.A nakupovali sami dva(jinak jezdíme na nákupy spolu).
Třeba kamarádka má dvě dcery(13 a 10) a já kdy vidím, jak absolutně nic nemusí a ani ten pokojíček a jak je kamarádka udřená z práce a poté teprv jede na nákup a doma spout tak sem jí taky radila at zahájí rozpis prací a vyvěsí to na lednici! Jene ona ne by něco pro to dělala, tak radi dělá děvečku pro vechny dál
Nechápu to!
Říkám tedy, e v tomto případě platí- JAKÝ SI TO UDĚLÁ, TAKOVÝ TO MÁ....
Není tady
Tak já si tak matně pamatuji kdy tu dcera bydlela(dnes jí je24)..chodila nakupovat,vařila,prostě tak nějak vechno,,ale taky jsem jí to musela občas připomínat..
Syn (17),, pokud mu to neřeknu ,tak ho to nenapadne,,smetí je schopen překročit ..je tam tak dlouho dokud ho neodnese..
ponoky ,nevím jestli mě to dělá schválně,ale do pračky je háe naruby,,tak to nechávám ,,tuhle u vlítnul do pokoje,,prej ,e má naruby ponoky,, sem mu řekla,,jó hochu jak mě je tam dá ,tak je i tak vytáhnu!!!jo a pokoj..dělala jsem to i s dcerou ,,kdy u je to neúnosnej bordel ..vlítnu do pokoje ..a ve mu hodím na jednu hromadu:godlike:..a je mi naprosto jedno co to je,,Řve sice jak protrenej,,ale pak si zase půl roku udruje pořádek..
...ale jinak si na něj stěovat nemůu,,myslím ,e já sem taky nebyla jiná
Není tady
Blossom napsal(a):
Závidím vem, kteří mají dost síly na důslednost.
Já vím, e asi taky dělám chybu - syn (18) je vyslovenej bordelář, non plus ultra. Jeho pokojíček je extrémně zabordelený, ale on je v tom spokojený, jediný, kdo má problém, jsem já. Kdy říkám něco po dobrém, třeba a vynese ko, tak to asi tak na podesátý upozornění udělá. Jinak "muské práce" - něco vykopat, přenést, uříznout, to docela dělá, kdy mu řeknu, ani to nemusím mockrát opakovat.
Zjistila jsem, e na pořádek u něj bohuel funguje jen to, kdy fakt začnu v afektu křičet. Jenome - i mě samotné je milejí binec, ale psychická pohoda. Take jsem vlastně rezignovala, ale svým způsobem si ijem klidně a celkem spokojeně, ale uklizeno teda není. Jen se dost stydím, kdy přijde neočekávaná návtěva..
Je to u nás dost podobný...Hlavně klid a návtěvy moc nemusím,nejradi se stejně stýkám se známými v kavárnách,rest.,apod.
Není tady
Syn 17 let ten nepomaha vubec s nicim.No,abych mu nekrivdila vynese 1 mesicne odpadky,kdyz 3x reknu.Neudela si ani svacinu takze jde bez ni.
Dcera 15 let sice nerada uklizi,ale za to rada a dobre vari.Obcas i uklidi dokonce lip nez ja.
Není tady
Já jsem před lety zavedla pár povinností, a ty dodruje. Zautomatizovalo se to. Dobrovolně určitě nic neudělá (dcera 16). A kdy vidím ten přístup , tak si to raději udělám sama (jako bych slyela moji maminku... ).
Ko, psi, svůj pokoj, víc toho nezvládnu. Ale pokud se bude v mezích ve kole a nebude se flákat a zlobit (alkohol, drogy apod.), tak mi to zase tolik nevadí. Zatím je v pohodě, tak jsem benevolentní. Přece to nebudu "hrotit" ne? jsem byla poučena.
Není tady
Hm, tak kdy jsem to vechno přečetla, asi u nebudu mít výčitky svědomí, e mne taky chytně afekt, kdy není uklizeno a e k nám nechodí návtěvy, protoe se stydím za ten bordel. Co mám dítě, začínám být s jejím růstem v menině. Udělala jsem ji její prostor, aby byl bordel POUZE u ní a ne po celém bytě (máme jenom 1pokoj).
Máme rozpis na lednici s přesným popisem činnosti...napsala si vlastní cenník prací na úklid /chtěla si vydělávat úklidem doma/, ale to asi bylo jenom jednorázové pomatení mysli.
U jsem vyházela věci oknem-jeden kus, rozstříhala (stejně u staré ...2 ks ), roztrhala (taky staré a děravé) jakoe to myslím váně... pomůe to jednorázově. Rezignovala jsem na neustále ponoky a věci naruby, u je neotáčím, jak dá, tak vyperu/pračka/.Ale u vyhrouji, e si bude prát ručně.
Pravda, kdy chce, uklidí ukázkově, bábovku peče třetím rokem sama (z práku), puding a krup.kai umí jetě díl,sama.
Pamatuji si, jak má matka dle nálady vyházela mé věci ze skříně a já to musela uklízet. Dodnes ji zato nenávidím, nechci být taková, ale dětí asi ví, jak vytočit rodiče.
Reňasi, takhle jsem si představovala výchovu svého dítěte, gratuluji, jse dobrá. Někde mne to uniklo, moná jsem na ní měkká, kdy ji chci?vynahradit to, e se o ni otec nezajímá?a e ivot je pak stejně pes?
Kdysi jsme dělávali ve spolu. Vánoční cukroví budeme péct spolu, nakupujeme spolu, maso prý griluje líp ne já, tvrdí, ale věet prádlo ji nebaví. Mne tedy taky ne, ale to je ivot. Ale jo, zatím spíe pomáhá a to kafe, to mne dělávala a dělá ráda odmalička.
A jak jsem ji dávala botičky, tak má zvyk, e ráno o víkendu třeba přiběhne a dává mne pantofle na nohy, jak matky oblékají své děti ve kolce. To mne vdy rozesměje a dojme. Nevím, kde to vzala.
Určitě bych bez ní nechtěla být, ani kdy nám začíná puberta. Snad to přeiju.
Není tady
tento celý rok 2008 u nás vyzeral následovne :
neumývam a neutieram riad , skutočne len výnimočne
vysavač vidím vo vlastnej ruke v celom byte v reále málokedy
smeti vôbec
nákup len za pomoci detí
izbu si upratujú raz za 2 - 3 dni, mimo skríň na oblečenie - maminka
- a tento rok sme len raz pretrieďovali hračky - robia si to u aj samé
topánočky - u skúajú - vetky aj moje
ponoky sú v ich réii asi 2 roky - roztriedi pouklada
CD-DVD-len oni
desiatu a čaj ako kedy príde - kto stíha, buď ja alebo decká
auto- spoločne, alebo len deti, podža času
kúpežňa a kuchyňa je len v mojej réii, okrem riadov
učila som ich od malička - kadý rok niečo pribudne - podža toho čo zvládnu, nastarí má 13,
keď som si to prečítala po vás-čo ma čaká v 16-18 - som sa a zžakla
Není tady
Olympia napsal(a):
Tak ja bych odpovedela nepomahaji ;o)))
Protoze jsem jim nastinila, ze domacnost je nas vsech, tudiz se musime podilet na uklidu ( a i vareni) vsichni. Domacnost neni moje, tudiz mi nelze pomahat, lze se podilet na domacich pracich. Mam dva syny (22 a skoro 18) a obema jsem vysvetlila, ze stav naseho bytu je zalezitosti nas vsech a ze neni moji povinnosti jim varit, prat a jeste po nich uklizet. Mam narocnou praci, casto se vracim domu az vecer a dala jsem jim uz drive najevo, ze se neminim vracet do bytu a sbirat pohozene kusy pradla, ci se postavit ke drezu a umyvat po nich nadobi.
Starsi syn se doma vyskytuje jen o vikendech (je na VS), takze tomu primerene odpovidaji i jeho domaci povinnosti.
S mladsim mame rozdelene domaci prace, ujal se uklidu kuchyne, vynaseni odpadku a prani jednoduchych veci, u kterych vim, ze se neda v podstate nic zkazit. Vyluxuje obyvak a svuj pokojicek. Zbytek bytu uklizim ja. Velke nakupy delame spolu, tasky nese do bytu on. Osvedcilo se nam pravidlo - kdo vari, nadobi nemyje. Takze kdyz varim ja, stara se o nadobi on, kdyz mi neco ukuchti on, naskladam nadobi do mycky ja.
Tatinka nemame ten se realizuje ve sve nove rodine a nas, resp. deti uplne a definitivne vyskrtnul ze sveho zivota. Jeho chovani nas velice stmelilo a paradoxne mi pomohlo s vychovou deti.
vežmi podobne fungujúca rodina
Není tady
Tak jsem tady chvilku nebyla a koukám,e se to tady rozrostlo..
Tak,já chci napsat,jen Musim,e mně moná také za tohle "mít rádi", mé dítka nebudou..a a budou jednou sami bydlet budou tam mít chlívek,jako důsledek mé"hrozné" výchovy..
Ale Musim,věř,e to nebylo lehké,docílit toho,e se v domácnosti na pomoci mají podílet vichni členové(samozřejmě v rámci moností,pracovního vytíení a věku). No a věř,e to vdy nelo jen po dobrém,e hned pochopili a byli sami od sebe iniciativní..
,občas jsem nad něma musela stát,občas mají také binec,(né nějaký ílený),ale o to víc mají,pak zbytečně práce a samozřejmě ten úklid pak zabere delí dobu,tím hůř,pro ně,e..
No,ale já prostě nepolevuji,kdy měl syn nějaké připomínky,o právě úklidu a byl,a drzý,e já s manelem neděláme nic,tak jsem si sedla,vzala čtení a nic opravdu nedělala,ani tu večeři jim nenachystala..tak to se to najednou obrátilo..a u to lo. Ono,také jsem i chodila do práce,mám nějaké zdravotní omezení a kdy jsem přila,chtěla jsem si také odpočinout a né,e mě bude čekat "druhá ichta"i kdy tomu se člověk úplně nevyhne, ale uklízet jetě po nich..a umýt po sobě třeba talíř nebo vynést ko,uklidit si své oblečení..,peřiny od rána..to jim snad ruky neupadnou.
No a teď,nově občas chodím na brigádu,tak,kdy je s něma manel a větinou je také po práci a jetě lítá 3 krát týdně s dcerou do lidovky,(samozřejmě ratolesti vidí,e i on se zapojuje a pomůe v domácnosti)tak s něma bojuje, manel víc on,má to stíené,e pro ně jsem já větí autorita,ale,kdy syn nechtěl vynést plný ko a manel nepolevil,myslím,e udělal,jen dobře.
To,tak,myslím si,e je to i v tom,e jak se říká ohýbaj má mamko,dokud som já Janko,a já budu Jano,něohne ma mamo..
Ale jo, já vím. Kdy bylo dítě malé, chtělo uklízet furt. Specielně kdy byla chvíli u mé matky, tak je toti nemocná úklidem. To je jak roste, tak se cítím jako otrokář, který ji občas musí nutit. Ale minule vydrhla vanu a umyvadlo, prý ji to baví, na rozdíl od vytírání podlahy.
Jo, my doma měly GALEJE. Tři holky, ale a v pubertě se nás selo tolik(do té doby jsem byla sama a "jen" dělala kadý víkend generální úklid bytu a občas vařila).Poté kadá měla týden na starosti domácnost, a to komplet. Vařit, nakupovat, uklízet, prát v pračce..obyč., máchat, ehlit atd.atd.atd. Vařit pro 5 dospělých!To mne tak otrávilo, e jsem po odstěhování se z bytu 2-DVA roky si nic neuvařila, jak jsem to nenáviděla a ne jsem to vydýchala ze sebe. Jinak vařim a peču ráda.
Není tady
U nás doma, kdy je potřeba větí úklid, losujeme - miluje ho vichni stejně
Upravil(a) mashanka (7. 2. 2009 10:25)
Není tady