29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1
ahojky,
Vím, že by to možná patřilo do Financí, ale sem chodí víc znalých maminek a těhulek a s tím to má hodně společného. Ale moc podobných témat jsem nenašla - ani tady ne ani na netu.
Chtěla jsem se zeptat, z čeho se počítá výše mateřské, když jsem od 8 tt na neschopence a vypadá to, že budu až do PPM-mateřské. Někde jsem četla, že z posledního roku... ale to by se fakt snížily ty příjmy, resp. pak dávky na tak málo? nebo se vychází z platu, kdy jsem normálně pracovala a nebyla na neschopence?
Díky moc za info.
taky k tomu ještě přikládám zajímavý dnešní článek z idnes http://ekonomika.idnes.cz/materska-stou … nomika_abr
Není tady
Ahoj Bery, jsem z toho stejný jelen jako ty.... Taky bych nechtěla pracovat až do prvního ledna, abych měla vyšší dávky. Tak nevím. Třeb ase v tom někdo vyzná
Není tady
Susannko - tak jsem k tomu ještě něco našla na koníkovi...
- mateřská se vypočítává z vyměřovacích základů rok zpětně před nástupem. Takže to bude z těch měsíců, za který jsi měla výdělek. Výše dávek tam nebude, to ovlivní jen vyloučený doby, který jsou při výpočtu taky důležitý.
nebo
-vypočítávat ti to budou z 12měsíců před nástupem - ale ne z nemocenský - takže z platu před nástupem na nemocenskou
a ještě info od holek - Hofmanky konkrétně:
Berko já jsem byla taky na neschopence asi od 8-10tt a myslím, že se to vypočítává z těch odpracovaných dní před nástupem na neschopenku. Takže jsem měla cca stejné peníze na neschopence a pak při mateřské. Po nástupu na rodičovskou dovolenou (těch 6 měsíců po porodu) se to sníží podle toho jakou délku si vybereš.
Není tady
zajímavý odkaz výpočtu mateřské od ledna 2009, http://ihned.cz/c1-27103670
vyšlo mi to zajímavě docela, jestli v tom nebude ještě nějakej háček :-)
Upravil(a) Berka (5. 9. 2008 13:33)
Není tady
Ahojky, já to tak taky mám, od začátku sem doma na neschopence. od srpna bych měla pobírat mateřskou, která by měla být stejná jako nemocenská. Vycází se opravdu ze stejného základu víc ti řeknu po výplatě, jak to vypadá
Není tady
Berka napsal(a):
zajímavý odkaz výpočtu mateřské od ledna 2009, http://ihned.cz/c1-27103670
vyšlo mi to zajímavě docela, jestli v tom nebude ještě nějakej háček :-)
jo holky, budete to mít po novém roce dobré. já mateřskou končím 1.1., takže vám závidím. když jsem si podle zpráv spočítala o kolik teoreticky přijdu (i když se to tak nedá brát), tak jsem vzteky málem rozkousala ovladač
byly by to splátky hypotéky skoro na půl roku
Upravil(a) yellow108 (5. 9. 2008 14:20)
jojo, taky jsem si to spočítala a dělá to slušnou sumičku, tak jsem zvědavá, jak to pak spočítají ofiko a jestli to zas vláda ještě nezmění... by mě naštvali...
přesně, dobrých 7 měsiců!
Není tady
Teda holky já vás obdivuju jak si to dokážete spočítak já jsem z toho nějaká tumpachová nějak na ty počta nemám hlavu no asi se budu muset nechat překvapit. Ale s platem dělníka to asi nebude žádný vejvar
Není tady
Jani, no, jde to, ale chce to chvíli trpělivost a znát hrubé mzdy za posl. 12 měs (kdys pracovala).
Ale je fakt, že zajímavý je to až od 21-22000 hrubého výš..
ještě pro lepší orientaci přidávám tabulku, kde se cca můžeš najít a uvidíč i rozdíly 2008 vs 2009
http://tn.nova.cz/zpravy/ekonomika/mate … -zeny.html
Není tady
teda mě drtí ty názory v diskuzích pod těma článkama, typu chudi chudnou, bohati bohatnou, Zase novela zákona pro ty bohatší paničky, My normálně vydělávající budeme mít pořád ho :-) atd.
Hlavně že takovým nevadí, že ty "bohatý paničky", mají hoodně štědrý odvody, to jim asi nevadí a zas určitě říkaj "dobře jim tak, ať platí když maj prachy"
Není tady
Fí, přesně, souhlas! Mně je kolikrát taky zle, když vidím kolik daní a soc a zdr poj platím....
Myslím, že je to spravedlivé, že se to zavedlo!
Není tady
no jo, ale tu cifru vidíš ty a tvoje účetní, ne ten, kdo napíše "že to je dsně nespravedlivý vůči nám chudším". Mimochodem všimla sis že ženská s 20 000 dostane 69% (podíl k hrubé mzdě), zatímco její kolegyně s 70 000 dostane jen 39%? Což je pořád poměrně nespravedlivý, že jo? No a v těch diskusích jsem narazila na názor, že ženská na mateřský stejně takový prachy nepotřebuje, protože se má starat o dítě a ne si vyhazovat z kopejtka. Na procházky kolem bloku s kočárkem víc nepotřebuje
tak tomu říkám zdravý selský rozum a napíšu Nečasovi ať nám dá k porodnýmu i "teplákovný", nic víc nám netřeba
Není tady
jo, taky jsem na to koukala, no, ale tak furt je to míň nespravedlivý, než letos. Lepší nižší podíl a víc peněz, než ještě nižší podíl a max 14 tis.
Já už radši ty diskuze k těm článkům ani nečtu, je to ubohý, co někeří můžou vůbec napsat! Přece mateřská není trest - ale radost, tak proč nemůžem mít i slušný peníze aspoň těch 7 měsíců - aby to nebylo fakt jen na ty tepláky..
Navíc rodičákem se pak všechno stejně srovná...
Není tady
Tak o tom Berko žádná, je to pořád lepší než dosavadní systém, díky bohu za to.
Berko já jsem se v zápalu vášně do jedné takové diskuse zapojila, ač to nemívám ve zvyku, a vypadalo to nějak takhle:
Fidorka: "proč furt závidíte? nedokážete pochopit, že ženská s vysokým platem odvádí měsíčně spoustu peněz do společný kasy? Nevidíte rozdíl v odvodech 3 500 a 15 000? Opravdu si to ženská, která vydělává a odvádí měsíčně spoustu peněz nezaslouží, aby po dobu mateřské brala víc než ta, která odvádí mnohem míň, ne-li minimum???"
A.A.: "Ty hloupa Fidorko, v spravne demokraticke zeme, by mela byt materska stejna pro vsechny zeny.Kolik si vydelavas to nema s nicim spolecneho, to je tvoje pravetni vec."
Potřebuje to komentář?
Není tady
Fí, nepotřebuje, ale musela jsem se tu zasmát a to je právě ono, proč to radši nečtu, protože pak mě to akorát naštve a nemá cenu jít hlavou proti zdi...
ale jinak přesně sdílím Tvůj názor! a "hloupá" určo nejsi
Samozřejmě, nemám nic proti nikomu s nižším platem...spousta lidí to fakt ani zásadně ovlivnit nemůže - ale záleží to na spusta faktorech - kraji, městě, vzdělání, firmě, praxi, zkušenostech, znalostech PC nebo jazyků - ale taky těch hodinách přesčasů, práci doma, stresu, jestli je vše ok a včas atd....
všechny práce jsou důležitý, jen prostě i každá jinak placená...
Ale v jedné diskuzi k výši platu se mi přece jen něco dost líbilo - "pořád platí pravidlo, že nejlíp je placená ta práce, kterou umí málo lidí - a dobře.... (např. IT, ale i pokrývač.) a to si myslím, že je pravda.
Není tady
Ahojte holky, tak jsme zpátky, trošku jsem se na víkend vzdálila od počítače, tak všechno dočítám. Až budu mít chvíli, zkusím si to vypočíst taky, ale podle toho, jak jásáte, to bude asi dobrý. Jsem ráda, že to neovivní ta nemocenská..
Není tady
Holky radujte se, aspoň nějaký posun
mě se to už týkat nebude a proto radši ani nepočítám kolik by mi to dělalo sice beru to maximum, ale tomu co jsem skutečně vydělávala, se to fakt neblíží
jo a k těm daním, to ještě že nevidíme, kolik za nás odevzdá zaměstnavatel
názor A.A. je výbornej tyhle paka miluju
Není tady
Sussi - není to špatné. a to doufám, že výšku neovlivní nemocenská! no, ale tak ta je dávka - a mateřská se počítá z hrubé mzdy, ne dávek. tak snad
Hlavně, aby ten zákon schválili! každá kačka dobrá - i když zdraví je nejdůležitější!!!
Tak, tak, Izi, přesně! jo, je to škoda, že to neudělali už dřív! Ale ono je to stejně jen těch 7 měs - teda když to tak schválí.
no, jo... jsme národ závistivců...
Není tady
Stránky: 1