6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mas ode mne SZ
Není tady
Jak to tady ctu, tak nabyvam dojmu, ze ADD je skutecne dedicne, aspon ve vetsine pripadu. Takze kdyz uz tu poruchu mam, tak by muj partner ji nemel v zadnem pripade mit. Tak muzu aspon doufat, ze to po me nepodedi moje dite. Kdyz to maji oba rodice, tak to je konec.
Upravil(a) lina.m (19. 3. 2009 9:40)
Není tady
Genetika je nevyzpytatelná. Můžem se jen dohadovat a pohybovat v oblasti procentuální pravděpodobnosti.
Skutečnost ale není statistika.
Já ani manžel nemáme ADD a ADHD, přesto ji mají obě naše děti.
Tady je pravděpodobnost několik promile. Takže na nějakou statistiku bych se vyprdla. Jaké dítě se narodí, to se uvidí. Kdyby jich bylo deset, každé bude jiné a pravděpodobnost je pořád stejná.
Není tady
Žádny "gen" není dokázán. Pokud teda má pan doktor jiné info, tak se prosím, zeptejte, moc by mě to zajímalo. Je prokázán vztah mezi určitými geny kódujícími neurotransmitery, které jsou při ADHD v nerovnováze a pravděpodobně zapříčiňují pozměněné fungování mozku. Je to nesmírně složité a každé dítě má i jiný profil příznaků. Zatím se ADHD považuje za multifaktoriální potíž. Neexistuje jednoduché řešení jako je gen a Ritalin. A znovu opakuji- medikovat děti před školním věkem je velice (velice!) diskutabilní a nedoporučované.
Není tady
Dnes mi s definitivni platnosti psycholozka rekla asi toto: predevsim mam poruchu vizualniho vnimani, nerozlisuju jemne detaily, ty muj mozek "nevidi" a proto celkovy obraz o veci nemam kompletni, a to ma za nasledek to, ze nakonec mam o veci chybne predstavy a delam chybne zavery. Jinak logicke uvazovani je v poradku. Zvladla jsem i vsechny testy prostorove orientace bez zadne chyby, akorat mi to trvalo asi 6X dyl, nez je prumerny cas pro zvladani takovych ukolu. Inteligenci udajne mam lehce nadprumernou, ale s temi casy je to hodne spatne. Celkove doporuceni zni, ze se mam vyhybat casovemu tlaku, dokud mam udelat neco v kratke dobe a presne, tak selhavam.
Upravil(a) lina.m (19. 3. 2009 17:49)
Není tady
Inteligence je lidský výmysl.
Není tady
Co zmanená SZ? Pokud někdo tvrdí. že on ani jeho druh není ADHA tak tomu tak není. Protože o tom nemusíte mít ani ponětí. Zpětně si určitě vzpomenete na spoustu věcí s tímto propletených. Jen se o tom prostě dříve nevědělo. A k našeme doktorovi chodí spousta rodičů, kteří se to dozvěděli až teď a jeho rady jim teď opravdu pomohou. Jsou to maličkosti. Dříve když já jsem byla dítě si pamatuji, že odvedli spolužáka co byl oprvdu chytrý do pasťáku, protože nebyl schopen se ovládat a tím potlačil to že byl opravdu chytrý. Ale příznaky mohly být opravdu rozličné. Prostě nevím jak to je , ale údajně je prokázáno, je jeden z rodičů musel být ADHD. Nením píši jen to co jsme se dozvěděli od někoho ke komu bychom měli mít důvěru. Končím už na to nevidím Nechci se z nikým hádat, já jen říkám to co jsem slyšela. Dobrou noc. A ještě je opravdu důležité rozpoznat jestli je dítě opravdu ADHD nebo je jen nezvladatelné a zlobí!
Není tady
"Prostě nevím jak to je , ale údajně je prokázáno"
Žádný gen pro ADHD prokázán není a jestli má pan doktor jinou informaci, tak by mě to moc zajímalo- a to myslím zcela vážně, nikoliv ironicky. Prošla jsem odborné články v mnoha časopisech za posledních pár let a nic takového jsem tam nenašla, proto se ptám. Já se tímhle tématem odborně zabývám už pár let, takže mě to velmi zajímá.
Pravděpodobnost, že se v rodině vyskytuje porucha učení je vysoká, dědičnost se předpokládá jako jeden z možných faktorů nemoc způsobujících.
Není tady
lino.m celkové doporučení by mělo znít, abys začala naopak vnímání cvičit. Tohle je věc, která se dá ovlivnit.
Není tady
.
Upravil(a) Nharte (22. 3. 2009 2:44)
Není tady
Nharte napsal(a):
lino.m celkové doporučení by mělo znít, abys začala naopak vnímání cvičit. Tohle je věc, která se dá ovlivnit.
Popravde receno, jsem cekala, ze mi rekne neco podobneho. Cekala jsem, ze me povzbudi a rekne, co s tim mam delat. Naopak ona rekla, ze at necekam zadne zaraky a s tim svym 'narusenim' budu v zivote jen narazet. Asi to vyvodila z vysledku tech testu. Nejspis naznala, ze ty hodnoty jsou tak podprumerne, ze se to ani neda nejak napravit, rikala ze k prumernemu vykonu na vysokoskolacku meho veku to ma hodne daleko. Takhle mi to viceme i podala.
Ale ja nejsem typ, ktery se vzdava jen tak. Ted ruzne zjistuju informace o tom, co a jak lze s timto podniknout. Diky Nharte za dulzite info, uz jsem s temi lidmi v kontaktu a snad se to nekam pohne. Krom toho se zrejme prihlasim do vyuky tenisu. Pripada mi to jako dost dobre na cviceni koordinace, postrehu a jemne motoriky. Krom toho, je to venkovni sport a to ja absolutne miluju.
Kolem sebe vidim hodne lidi s ADD/ADHD. Ale oni si to proste neuvedomuji. Nadavaji si na kratkou pamet, na to, ze 'zase si nedavali pozor'. atd. Souvislosti v tom ale nevidi.
Okoli je ma za chronicke poplety a taky za tupouny, kteri nejsou schopni splnit jednoduchy ukol. Sice je pekne si rikat, ze s inteligenci to nema nic spolecneho, ale jejich kolegove v praci si to rozhodne nemysli, to mi verte.
Tato porucha je zcasti dedicna a zcasti muze byt ovlivnena komplikacemi pri porodu. Psycholozka se me ptala, zda jsem byla krisena, protoze pry moje naruseni je priznacne pro deti, ktere byly pri porodu kriseny. Byla jsem krisena a to jsem ji tedy potvrdila. Byla jsem omotana pupecni snurou a pridusena. Tu dobu co jsem byla bez kysliku, v mozku nejak castecne odumrely bunky, odpovidajici za to celkove vnimani.
Ulriko, SZ je zkratka pro Soukromou Zpravu, ta na tebe cervene nahore blika ihned, co prihlasis do babinetu.
Není tady
lino.m,
mám radost, že to takhle bereš a budeš zkoušet. Moc doufám, že se s někým domluvíš a budete pracovat. Ono to opravdu jde, problém je, že v Čechách se tím zatím tolik psychologů nezabývá- jede tam pořád starý typ testování (viz neměnné jednočíselné IQ a podobné věci- výzkumy i praxe už jsou dávno jinde, tohle je paradigma první polovinu dvacátého století). Jsem ráda, že ti aspoň udělala rozbor na jaké úrovni zpracování info máš potíže (viz vnímání, detail atp.)- od toho se dá odpíchnout.
Tenis je moc fajn, kdybych byla na stejném místě, ráda bych si zahrála. Už to taky pínkám jak ponocný, naposled jsem pořádně trénovala v dětství.
Potíže při porodu jsou další klasický faktor.
Víš, ty máš motivaci, zápal, to je půlka vítězství. Když tak mi pak napiš SZ jak pokračuješ.
Není tady
Ahojky mé malé(7)let bylo diagnostikováno adhd.Dostaly jsme ritalin hodně jsem o něm četla i na těchto stránkách ale u nás nastal jeden vážný problém a to halucinace.Prosím jestli s tím má někdo u svých dětí zkušenosti napiště mi něco o tom.Ritalin nám velice pomáha ale tohle je až příliš:(Hodně by mě zajímalo jestli je to pouze dočasné nebo trvalé a proto hned vysadit.Každé z vás předem děkuji Jája
Není tady
Mohu se zeptat jak se to projevuje? Kdy a jak to vypadá? Máme vždy při zvýšení dávky nebo nějaké rapidní změně noční děsy (Myslím mého 7 letého syna) Ale ty vždy odezněly a myslím, že možná byly provázeny halucinacemi a taky jsou jeho sny tak živé až je to děsivé. Ale zatím to vždy odeznělo. Teď přes prázdniny ritalin vysazen a zatím přežíváme. Už jsem o synovi psala dříve kdyby jste chtěla porovnat případy, hkedejta ve starých záznamech. No a co na to její lékař? Nám vždycky náš psychyatr poradí, při něčem s čím si nevíme rady. Jsme unavená píši skoro po slepu, omluva za chyby. Dobrou noc.
Není tady
Moje dcera teď řeší stejný problém - podávat synovi předepsaný Ritalin?
Hledali jsme informace na internetu, když si najdete http://www.drogy.cz/ritalin/kap-co-je-ritalin.html, je rozhodnutí ihned jasné: NIKDY!!
Je to návyková droga s obrovskými vedlejšími účinky, zvyšuje riziko závislosti. V Americe mezi lety 1990-2000 došlo k 186 úmrtím pro dlouhodobě podávaný ritalin.
Není tady
makahari, ono je to trošku složitější.
A co jsem koukla na Ty stránky, no nevím, možná v USA, ale tady lékař nedá předpis na Ritalin když za ním dítko příjde že se hůře koncentruje.
Nejdříve tomu musí předcházet vyšetření a potvrzení poruchy pozornosti a zjištění jak je ta porucha velká. Na drobné nesoustředění se nemusí lék hned nasazovat.
A ono děti, které mají opravdu velkou poruchu pozornosti nějaké léky potřebují. Je jich na trhu již více, ne jen ritalin.
Ano, je smutné vědět že lék je na bázi opiátů, ale na jiných stránkách píší že v doporučeném dávkování od lékaře se na něm nevztvoří závislost. Pokud to do sebe někdo cpe pod tlakem, je jasné jaký to má vliv.
Zajímalo by mne, kolik je vnukovi a z jakého důvodu mu byl ritalin předepsán. A jak to zvládá on, případně učitelé bez léků.
Není tady
Ahoj lidi,
na základě vašich debat o tomto léku, vás chci upozornit na film. Shlédněte jej až do konce, protože ke konci o něm je řeč. Jsou tam mezi filmy přestávky, tak to hned nevypínejte.
http://www.czechfreepress.cz/kino-cfp/p … smrti.html
Rozšiřujte dál.
Není tady
Nesouhlasím s touto kampaní !!!!!!!!!!!!!!!
Není tady
Dobrý den,
Ritalin klasifikuje Americká protidrogová agentura (DEA) jako narkotikum kategorie II stejně jako kokain, morfium a amfetaminy (např. pervitin). Moje osobní zkušenost je následující. V rodině máme 12 letého kluka, který bere Ritalin. Ze začátku se mu zlepšila soustředěnost, ale bohužel postupem času stále se zhoršující vedlejší účinky jako nechutenství, úzkost, nespavost, agresivita a co je nejhorší před 2 dny zkolaboval a je v nemocnici. Dnes mu přibyl na pokoj 9 letý kluk na Ritalinu. S čím myslíte, že byl hospitalizován? Ano kolaps organizmu!! Ptal jsem se proto dál a zjistil, že Ritalin má podobnou sloučeninu jako KOKAIN! Když člověk bere drogy dochází ke spalování cenných látek jako jsou vitamíny, minerály, stopové prvky, atd... Nakonec odkaz, který doporučuji pročíst: http://www.drogy.cz/ritalin/kap-co-je-ritalin.html. Udělejte si svůj obrázek a najděte si pravdu sami. Dostal jsem se k pár zajímavým lidem, kteří mohou pomoci. Pokud se budete chtít dozvědět více tady je na mě kontakt: 724 458 372.
Není tady