21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ulriko,plně tě chápu, protoe to mám doma stejné a taky mne rozčílí názory, e jsme jako rodiče selhali a cpeme do chudáčka nějaké drijáky. Kdo nezačil, nepochopí.
Není tady
Jo jo je to tat, Damilo abych ti odpověděla, ano myslím, e je mu opravdu lépe. Má radost ze kolních výsledků, staví úasné stavby s lega(Co je podle mě naprosto dokonala hračka pro děti s ADHD) a z kadého vlastního úzpěchu má radost. Chtěla bych se Vás dámy zeptat. Ze začátku nám lékař říkal, e máme ritalin na víkend vysazovat, teď ale to prý dělat nemáme, aby si ten mozek naviknul. Pauzu máme dělat pouze o větích prázdninách, ale nevím měla jsem pocit, e by se ten organizmus měl přes víkend odpočinout, ale teď to tak zase není. Tak se chci zeptat jakou máte zkuenost. Děkuji.
Není tady
Promiňte,
nestíhám přečíst ve, ale přelouskla jsem první dvě stránky. Jaké terapie vae dítko navtěvuje? Pan doktor sem vlítnul a řekl půl pravdy a zmizel. Ritalin je nejznámnějím farmaceutikem pouíváným pro léčbu ADHD, přesto je prokázáno, e POKUD NENÍ KOMBINOVÁN S TERAPEUTICKOU PÉČI, jsou jeho výsledky z dlouhodobého hlediska zanedbatelné (jakmile se vysadí- bývá stav, kde byl). Jeho pouití před sedmým rokem ivota bych velmi zvaovala. Mozek se vyvíjí pravděpodobně celý ivot a u dětí je extrémně plastický a učení ho ovlivňuje zcela zásadně.
To nejdůleitějí při práci s ADHD je naučit děti strategie, které jim dopomohou se soustředit- odclonit ruivé elementy, přemýlet a zvládat své chování. K tomu slouí psychologické a hlavně speciálně- pedagogické metody zaměřené na rozvoj poznávacích schopností. Jsou opravdu dobré! Vyadují ovem trpělivost, pravidelnost- ano, není to řeení na hned teď, ale moná na léta práce- je ale jediné učinné. Ritalin se medikuje pouze jako podpůrný prostředek pro lepí monost práce při terapii a já myslím, e je potřeba pouze v extrémních případech- a to není ani jeden, který je tu popsaný. Pokud dítěti dělá dobře a vy ho chcete, pak dobrá- ale bez speciálnách vzdělávacích metod je to jen droga, která neřeí podstatu potíí. Je to sice delí cesta, ale vyplatí se.
Najděte si dobrého speciálního pedagoga, či dětského psychologa zaměřeného na vzdělávání a poraďte se. Mohu i doporučit, kam se obrátit. Hodně trpělivosti a nenechte si od nikoho nutit, e vy jste selhali. Tak to v ádném případě není, děti s ADHD potřebují jen trochu jinou metodiku "jak se učit".
Není tady
Po poradě ze kolou a psychiatrem, máme specílní hodiny s paní učitelkou která vyučuje speciální pedagogiku, co si myslím, e je dobře. Sice se tím od spoluákú odliuje, e zůstává déle ve kole, ale myslím, e to není problém. podstupujeme pravidelné návtěvy, kde jsme vdycky ze synem oba rodiče a radíme se jak zvládat určitě situace apod. A potom taky kdy nastane problém, vdycky můeme volat a zeptat se nebo poádat oradu. Spolupráce jak s doktorem, tak se kolou funguje, to si myslím je v takových případe velmi důleité.
Není tady
Tak to je výborné. Podle jakého programu pracujete? Ideální je- práce s spec. ped jednou- dvakrát týdně, a pak denně doma- třeba i jen deset minut (vím, jak moc je to náročné pro rodiče, ale pravidelnost hodně pomáhá..). Jenom jetě pár mých zkueností- obecně se tvrdí, e hyperaktivní děti (tady je dalí důleitá věc- kadě dítě s ADHD má jinou skladbu symptomů a snad nedůleitějí je udělat diagnostiku na deficity dílčích funkcí- někdy je problém v příjmu informace, někdy ve zpracování, či ve výstupu a v rámci toho je jetě spousta moností) se neumí dlouhodobě soustředit, ale třeba já mám i zkuenost, e ne se dítě usoustředí, tak u se skáče na jiný úkol (to jsou takové ty programy, kdy se vyhovuje rychlému střídání úkolů). Je to individuální a musí se podle potřeb konkrétního prouse (nebo mladého pána, či paní).
Co bych si i dovolila poradit obecně je- oční kontakt (soustředit se na něj), a přestoe je to neuvěřitelný zápřah na rodiče- vá klid a vá optimismus je zásadní (a není neodůvodněný- ADHD se dá zvládnout), chválit-chváli-chválit: vdy je za co a tyhle děti zaívají neúspěchu a negací desetinásobně více ne běné děti, vdy hodnotit pouze k němu samému- oceňovat kadý krůček. Ideální je, kdy se na tomhle shodnout vichni- rodiče, učitelé a dalí zúčastnění. A vůbec nic si nedělejte z toho, e vae dítě má speciální hodiny a jak se na vás dívá okolí apod. Okolí ví s prominutím prd a to důleité je, aby se dítko rozvíjelo- ono to můe jít pár let pomalu, ale systematickou péči se to zvládne.
Upravil(a) Nharte (9. 2. 2009 21:28)
Není tady
Tak mi to nedalo a nala jsem, co by mohlo být k tomuto tématu- alternativní léčby v Čechách zajímavé. Sice s paní doktorkou nesouhlasím v několika bodech- určitě nejde o to, aby "děti hezky hačaly" a také nesouhlasím s viktimizací rodiče a to ani v této malé míře, ale s čím souhlasím jsou fakta kolem Ritalinu. Také pro ty, které zajímájí alternativní cesty- je tu podrobný článek o homeopatickém přístupu k ADHD (velmi se líbí, e je tu skutěčně dbáno na různou symptomatologii). Já nemá s homeopatickou léčbou ADHD zatím zkuenosti.
http://www.katerinalucka.cz/ (články o ADHD jsou na první stránce dole)
A co můu ohledně těhle trablů doporučit- čtěte to, co se vám nelíbí, máme vdy snahu si vyhledávat informace, které ná přístup potvrzují a vyhýbáme se těm pro nás nepříjemným. Ale jen pokud vezmeme v úvahu i ty, které se nám nelíbí, můeme se skutečně poučeně rozhodnout.
Upravil(a) Nharte (9. 2. 2009 21:54)
Není tady
Tak se jak koukám u dlouho nic nevého nepíe, tak já začnu. Máme u nás dneska poprvé na noc mou 7-mi letou sestru, která je tak stará jako ná syn. Co jsem čekala? e by to mohlo být vechno v pohodě, večeře pohádka popkorn, pohoda spaní na podlaze jako ve stanu apod. A jak to zatím vypadá? Děti stále nespí, jsem s nervava v....víte kde a u jsem musela nesčetrněkrát zasahovat. Honí holku po pokoji, polévá jí čajem a podobně. Budeme my normální matky dětí s ADHD moct dělat alespoň něco jako ostatní matky? A:dumbom:ch jo tak jsem se tady vyplakala a jdu je zase klidnit, mám pocit e jako matka a výchovný element jsem naprosto sklamala. Jo a jetě se vám musím s něčím svěřit. Máme jednu sousedku která má syny a já mám pocit e ná kluk je klidný a zvládnutelný pouze do doby kdy se u nás objeví tahle sousedka a schválně před ní se chová jako nejhorí dítě na světě, ale opravdu to vypadá e to dělá zcela cíleně a já jsem zoufala, asi jí k nám přestanu zvát, protoe vdycky odchází znechucená. Myslíte e je moné, e to dělká schválně? Moc se omlouvám za chyby ale píu rychle, musím zase do pokoje. Tak dobrou.
Není tady
Jsem dospela, ale mam ADHD. Moc mi to v zivote vadi. Bohuzel, kdyz jsem ja byla mala, tak to skolni psycho poradenstvi atd. neexistovalo. Zavidim vasim detem, ze maji moznost s tim bojovat. Jen tam me ale napadlo, co treba sporty? Zkousely jste dat sve deti zapojit do sportovni cinnosti?
Tenis je podle me vyborna hra, podporujici soustredeni a koordinaci pohybu.
Není tady
Ná ADHD synek dělal fotbal (1 rok), judo (2,5 roku), karate(nyní rok). Ve vem byl docela dobrý. Teď to karate mu jde ale nejlíp a sbírá jednu medaili za druhou. To je ohromné plus pro jeho sebevědomí. Ale u mu je deset, tak je schopen i jakési vytrvalosti, které je při sportu potřeba. V pěti o tom moc páru neměl.
Není tady
Mne jen tak mimochodem napadlo, nemyslite si, ze ty poruchy, kterymi vase deti trpi, mate zcasti i vy? Samozrejme muze to mit hodne faktoru, ale myslim si, ze predevsim je to zalezitost genetickeho puvodu. Napriklad moje matka taky jako ja ma ADHD (teda spis mame variantu ADD). Driv se to vubec nezkoumalo, deti s ADHD mely jen nalepku "ty, co moc zlobi". Jen tak me napadlo, jestli jste nektera zkousela taky testy na ADHD.
Není tady
Já mám jedno dítě s ADD a druhé s ADHD.
Jediný, kdo by takové znaky v rodině mohl v dětství vykazovat, je můj otec (tedy děda mých dětí).
A to je jen můj dojem, podle toho, co o svém dětství vyprávěl. patné známky ve kole, přestoe je úasně chytrý a má rozhled, dvojky z chování, apod. Jeden z největích "lumpů" na kole. Tvrdí, e k tomu vdycky ale přiel jak slepý k houslím, e viníci (rozbité okno ředitelny) utekli a zbylo ve na něj, protoe byl s nimi...
Není tady
Chapu. Jako holka mam spis ADD cili bez te hyperaktivity. Jsem neskutecne nepozorna, jsem takovy dozivotni "popleta", neco snadno prehlednu a vubec nemam skoro zadny cit pro detaily. A jak si nevsimam detailu, tak mi spousta veci unika. Totez se tyka i logickych souvislosti, neumim je dat dohromady. Psycholozka rekla, ze to je pro ADD dost typicke. Mam taky docela velke rozpeti mezi inteligencnimi schopnostmi, v necem jsem nadprumer a v necem tezky podprumer. Absolutne mi treba nejde rotace geometrickych utvaru...no to je holt tezky se narodit s timhle...
Není tady
lina.m,
rotace geometrických útvarů...jsi mě rozesmála, matně si můu představit, co tím moná myslí, ale posuzovat tím inteligenci? Snad ne. Kadý má vypíchnuté jiné části inteligence. Mně třeba vůbec nejde orientace v prostoru. Pokud zapojím mozek, snadno zabloudím. Pokud se nechám vést intuitivně, vdy najdu cestu.
Baví mě matematické hříčky, ale třeba achy mi přijdou příli sloité na to, abych myslela několik tahů dopředu, take v nich moc dobrá nejsem.
Je hodně těké určit hranici normálu. Ale pokud se cítí jako ADD, je dost moné, e ji "má", proč ne.
Není tady
Mne teda tu ADD urcila klinicka psycholozka, ja jsem si ji sama nevymyslela, ac jsem jiz davno tusila, ze neco neni v poradku (orientaci v prostoru mam taky pramizernou). Ja mam VS a ta psycholozka mi rekla, ze na VS uroven ty hodnoty (rotace utvaru, orientaci v prostoru) mam hodne podprumerne. Takze ADD to urcite z psychologickeho hlediska bude.
S tim, ze kazde ma vypichnute jine casti inteligence muzu souhlasit jen castecne. Psycholozka mi rekla, ze u VS lidi takove rozpeti mezi hodnotami jake mam ja neni vubec normalni. Takze ja jsem bohuzel timto hodne postizena a ted hledam zpusoby, jak se muzu nauucit rototovat ty geometricke utvary a ucim se orientovat v prostoru, protoze to ADD mi hrozne vadi. Pripadam si menecenna.
Není tady
lina.m napsal(a):
Mne teda tu ADD urcila klinicka psycholozka, ja jsem si ji sama nevymyslela, ac jsem jiz davno tusila, ze neco neni v poradku (orientaci v prostoru mam taky pramizernou). Ja mam VS a ta psycholozka mi rekla, ze na VS uroven ty hodnoty (rotace utvaru, orientaci v prostoru) mam hodne podprumerne. Takze ADD to urcite z psychologickeho hlediska bude.
S tim, ze kazde ma vypichnute jine casti inteligence muzu souhlasit jen castecne. Psycholozka mi rekla, ze u VS lidi takove rozpeti mezi hodnotami jake mam ja neni vubec normalni. Takze ja jsem bohuzel timto hodne postizena a ted hledam zpusoby, jak se muzu nauucit rototovat ty geometricke utvary a ucim se orientovat v prostoru, protoze to ADD mi hrozne vadi. Pripadam si menecenna.
Neblázni, člověče, jak méněcenná?
Má jistě schopnosti, pro které jsi jedinečná. Nikdo nemůe umět vechno. V nebo neV.
Myslím, e to ani změnit nemůe, tak se tím netrap.
Zdá se, e Ti psycholoka spí způsobila potíe, tím, jak Ti nasadila brouka do hlavy, ne aby Ti pomohla.
astní lidé jsou jen ti, co se přijmou takoví jací jsou.
Nejsi méněcenná, stejně jako nejsou méněcenné nae děti s ADD a ADHD.
Zapomeň na to.
Pracuj s tím co je, a nepřemýlej nad tím co by mohlo být. To je pasé.
Fakt se Ti divím. Kdy Ti to nevadilo dosud, a dokonce jsi s tím vystudovala, asi to nebude neslučitelné ze ivotem. Psychologové jsou taky jenom lidi. A řeí stejné potíe jako my.
Není tady
Damilo, s tim jsem vystudovala. Ale zacala jsem mit obrovske potize v prave v praci. Ve skole to bylo takove lazoplazo, na vsechno jsem mela cas, mohla jsem nad vecmi popremyslet. Ale nastoupila jsem do nadnarodni spolecnosti, kde je nade vse ocenovan vykon. Rychly, dynamicky, pohotovy. A tam jsem zacala selhavat. V tom je ten pruser. v praci zaostavam, jsem ten slabsi clanek. A tak muj nadrizeny mi doporucil vyhledat odbornou pomoc, coz jsem udelala. Praci menit nehodlam, protoze urcite chci mit plat nad 35.000. Splacim hypoteku a ty penize potrebuju.
Zaroven ale potrebuju vyresit moje nedostatecne stavy, protoze bez toho se moje kariera nepohne. To, ze jsem jak rikas vyjimecna je mi hodne na houby. Radeji bych byla vic normalni a nemela tyhle zbytecne problemy.
Upravil(a) lina.m (17. 3. 2009 12:11)
Není tady
Lino.m , já musím přiznat, e sama osobně mám určité znaky ADHD.
Jako malá jsem byla velice ivá....
A s učením se a soustředěním a pamětí mám potíe dodnes. A to i na věci které mě zajímají, ne e se je musím kvůli něčemu naučit.
To co si jiní spoluáci pamatovali ze koly, já se vdy musela doma učit.
I teď zjiuji e čtu kníku ( kdy u tedy k něčemu takovému jednou za čas dojde...) a čtu a čtu a najednou se přistihnu e vůbec nevím co čtu....
Můe mi prosím říci, co Ti ta psycholoka poradila?
Já jen jestli třeba má smysl ji i ve "vyím" věku navtívit. Protoe to e mi někdo jen řekne e mám poruchu pozornosti mi v ničem nepomůe.....
Není tady
A naprosto souhlasím s Damilou,
astný je jen ten, kdo si uvědomí e má to co potřebuje a kdo se přijme takový jaký je.
Jsou astní lidé co se mají dobře, ačkoliv jejich plat je 10tisíc a jsou lidé neastní co se stále honí za něčím, protoe přeci s 50ti tisíci měsíčně nevyjdou....
Není tady
Spunt
Testy na ADHD jeste nejsou u konce, prozatim mi poradila si tu pozornost cvicit. Ale zaverecne hodnoceni mi jeste nerekla.
Nepotrebuju 50 tisic, potrebuju si zit normalne a citit se jako plnohodnotny clen spolecnosti. Jinak se citim jako menecenny (doslova mene cenny, protoze mi v praci nepridali kvuli mym problemum) odpad.
Není tady
No a ja si uvedmuju, ze nemam to co potrebuju. Ja chci byt v praci uspesna, chci vydelavat penize a chci aby si me lidi za to vazili. Holt nejsem takovy typ, co se spokoji s platem 10 tisic. Proste nejsem dobra v tom, v cem dobra byt chci. A to je to, co mi vadi. Takze urcite s tou ADHD budu bojovat. Akorat je mi lito, ze jsem uz prosvihla tolik casu.
Není tady
lina.m,
obávám se, e bude hodně zklamaná. Jak chce bojovat s ADD?
Kdyby to bylo moné, u dávno bychom to i u dětí "zlikvidovali". Beznohému noha nedoroste, a člověku s ADD a ADHD nedorostou neurotransmitery.
Jediné co můe udělat, je smířit se s tím a vyuít svých moností. Chtít to co mít nemůu přináí jen bolest.
Mluví o ztraceném času, a přitom se právě chystá skutečně ztrácet čas bojem s větrnými mlýny. Stejně nakonec bude nucena pochopit, e nemůeme mít ve, a e těstí není o výi platu.
Ale některé zkuenosti jsou nepřenosné. Take přeji hodně sil a a ten pád na zem není moc bolestný.
Není tady
lino.m ,
no nevím nevím, jestli se díky Tvému příspěvku teď necítím jako méněcenný odpad
Má vysokou kolu. Tudí jsi inteligentní. Tu kadý nevystuduje.
Nepodceňuj se, ale také si uvědom, e jsou lidé kterým nezbývá nic jiného ne se svým vzděláním, ve své profesi pracovat pod 20tisíc čistého a musí být vděční e vůbec práci mají. A ijí normálně. A nejsou méněcenní.
Doufám e jde o patné vyjádření slov a e nemyslí váně e výe platu určuje jestli je člověk plnohodnotný člen společnosti či nikoliv.
Není tady
Damilo, jasne, ze to pujde. Soustavnou kontrolou a praci na sobe.
Jeste potrebuju s psycholozkou dojednat strategii. A rikala mi neco o cvicenich na mozek. Koneckoncu mozek je sval a u lidi, co ho cvici pocet transmiteru je vyssi.
Není tady
lina.m
cvičit se dá pouze příčně pruhované svalstvo.
Mozek jistě taky, ale ne v tom smyslu jako ruce, nohy, břicho, zadek...
Můe si v mozku vytvořit něco jako by-pass, tedy vytvořit novou dráhu, jinou, okliku.
Je to ale vdycky u jizva, náhraka. Jako by sis dala umělou nohu. Bude chodit, ale nevyhraje maratón.
Není tady
Ale mnohem lepsi, nez si rict "no co uz, kdyz jsem se takova (blba) narodila". To je samozrejme nejjednodussi zpusob. Takove reci jsou pro slabouchy, co se ihned vzdaji. Dulezite je prekazky prekonavat.
Není tady