29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Když to tak pročítám, tak můžu být jen ráda, že nejsem romantický diblík, který si své iluze z mládí hrdě ponechal a ubránil proti celému světu -dodnes.
Na školách bych zavedla povinnou výuku Plzáka a výchovu dívek . Nikoli vyšívání a vaření (i když i to je fajn umět)¨, ale podstatu vztahů, podstatu seberealizacea hlavně (!) několik hodin týdně výuky o iluzích.
Cílem by bylo, aby školu vycházející dívka věděla, že jediná absolutní věrná láska na celý život je fikce a že důkazem lásky není to, že v nedělní odpoledne bude ruku v ruce pobíhat s partnerem mezi břízkami.
Není tady
Wiki napsal(a):
Cílem by bylo, aby školu vycházející dívka věděla, že jediná absolutní věrná láska na celý život je fikce a že důkazem lásky není to, že v nedělní odpoledne bude ruku v ruce pobíhat s partnerem mezi břízkami.
Ale představa je to krásná nééé
(myslím tu fikci
)
Tak jsem zvědavá, kolik takových mladých dívčin by si tu iluzi nechalo vzít Já myslím, že tohle poznání přichází věkem, zkušenostmi a nikomu to nalít do hlavy jako letopočty z dějáku, prostě nejde....
To si holt musí odžít každý sám, i na to přijít....někomu se to nepovede do konce života, takže bychom toho chtěli po mladých rozjívených, romantikou opojených mladicích, asi hodně
Vdyť to trochu i k tomu věku patří né
Upravil(a) Račice dračice (3. 9. 2008 13:21)
Není tady
Račice dračice napsal(a):
Tak jsem zvědavá, kolik takových mladých dívčin by si tu iluzi nechalo vzít
No moje jediná iluze byla, že jsem chtěla prvního a navždy a abych toho prvního nebyla první ...NAŠTĚSTÍ to dopadlo tak, že prvního jsem byla první a ten první nebyl navždy...iluze skončily a konečně začal štastný život
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Nicolas napsal(a):
majkafa napsal(a):
Nicolasi, vidím v tom rozdíl. Ale pro mě je mezi těmi pojmy rovnítko - životní druh = druh na celý život.
Ovšem z logiky věci mi nepřijde příliš přesvědčivé, že by životní druh musel nutně být na celý život.
A musí být nutně životním druhem někdo, s kým sdílím ložnici? Myslím, že ne....
To je snad všem jasné :-))))
Není tady
já nevím... učit to ve školách?
zkušenost je nesdělitelná, kdyby byla předávána v genech, tak snad vymřeme po meči i po přeslici
Není tady
Heřmanka napsal(a):
No moje jediná iluze byla, že jsem chtěla prvního a navždy a abych toho prvního nebyla první
...NAŠTĚSTÍ to dopadlo tak, že prvního jsem byla první a ten první nebyl navždy...iluze skončily a konečně začal štastný život
ale ve škole by ses to asi nenaučila že Lepší škola je život sám..... a o svých iluzích z mé "mladosti" tu raděj ani psát nebudu
Není tady
Heřmanka napsal(a):
No moje jediná iluze byla, že jsem chtěla prvního a navždy a abych toho prvního nebyla první
...NAŠTĚSTÍ to dopadlo tak, že prvního jsem byla první a ten první nebyl navždy...iluze skončily a konečně začal štastný život
ale ve škole by ses to asi nenaučila že
![]()
mno...chodil se mnou do školy...takže jsem se to naučila ve škole ??
Není tady
Jessika napsal(a):
podle mě, co chybí ve školách, jsou hodiny "vztahů sama k sobě" (pak se iluze lépe rozplynou ) a taky hodiny "vztahů k penězům" (deformace z práce a toho, jak to u nás lidi s penězmi ještě fakt neumí... a dlouho umět nebudou...)
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
No moje jediná iluze byla, že jsem chtěla prvního a navždy a abych toho prvního nebyla první...NAŠTĚSTÍ to dopadlo tak, že prvního jsem byla první a ten první nebyl navždy...iluze skončily a konečně začal štastný život
ale ve škole by ses to asi nenaučila že
![]()
![]()
![]()
jasně, ale ne jako výuku, jak myslela Wiki
Není tady
Učit ve školách by se to klidně mohlo. Učí se sexuální výchova, finance, marketing, tělesná výchova. Proč by se nemohly učit principy vztahů.
Je v řádu věcí, že školní osnovy se mění tak, jak se mění společnost.
A pokud společnost nazná, že jí vyhovuje a je prospěšné vzdělávání například v oblasti vztahů a rodiny, bude se to učit.
Radost z lásky, zamilování a sexu to nemusí snížit. Možná naopak. Vždyt naše prožívání lásky a tzv. romantických vztahů, rodinných vztahů apod. je také odlišné od toho, co bylo například v roce 1920. Není potřeba mít obavu z vymření - sexuální pud máme a lidí na planetě pořád přibývá. Je tak, že? :-)
Není tady
Heřmanka napsal(a):
ale ve škole by ses to asi nenaučila že![]()
![]()
![]()
jasně, ale ne jako výuku, jak myslela Wiki
![]()
![]()
ale byl dobrej studijní materiál
njn...tak ne no
Není tady
Nicolas napsal(a):
Proč by se nemohly učit principy vztahů.
A co je předmět sociologie ? To je o vztazích ...jen netuším, jestli se to učí i na SŠ, na VŠ je skoro už pozdě, ale alespon něco ...
Není tady
Jessika napsal(a):
podle mě, co chybí ve školách, jsou hodiny "vztahů sama k sobě" (pak se iluze lépe rozplynou
) a taky hodiny "vztahů k penězům" (deformace z práce a toho, jak to u nás lidi s penězmi ještě fakt neumí... a dlouho umět nebudou...)
jo tak o vztazích mládeže k pěnězům bych mohla vyprávět
jinak 100% souhlasím, kdysi bylo něco jako rodinná výchova... taneční... nebo i ta občanská nauka...
učili jsme se, jak se vyplňují složenky a jak se chodí na poštu...
v tanečních nás učili pozdravit, hezky se nosit a kluci nás nesměli vyzývat slovy "tak co, zmije, dem se svíjet na parket?" ...
možná dneska kdyby to vysílali do mobilů....
Není tady
Nicolas napsal(a):
Učit ve školách by se to klidně mohlo. Učí se sexuální výchova, finance, marketing, tělesná výchova. Proč by se nemohly učit principy vztahů.
Já si myslím, že principy vztahů by šlo těžko učit v hodně mladém věku.... Já myslím, že ať už jsme slyšeli jakoukoliv teorii o vztazích, tak teprve vlastní praxí jsme se byli schopni něco naučit, resp. se z toho poučit.....a mít to jako předmět třeba na ZŠ, u některých i na SŠ, to fakt nevím..... ale z předmětu "vztahy sama k sobě" - což je asi prvotně důležité i pro partnerský vztah, se odvíjí už cokoliv.... to bych brala já osobně na škole daleko radši (a zpětně vím, že ty principy vztahů by mi pak šli mnohem líp
)
Upravil(a) Račice dračice (3. 9. 2008 13:59)
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Nicolas napsal(a):
A co je předmět sociologie ? To je o vztazích
...jen netuším, jestli se to učí i na SŠ, na VŠ je skoro už pozdě, ale alespon něco ...
zrovna nyní dítko kupuje onu sociologii - hned se podívám co tam píšou. ...
Já jsem si z toho dělala trošku srandu, ale úplně vážně si myslím, že i moje generace byla vychovávána ala Popelka, nevěra byla vždycky něco opovrženíhodného, rozvody také mínus, . ... A je možné, že i to se na nás podepsalo - myslím ve vztahu k uchování si iluzí.
Já když přicházela o iluze, tak jsem nevěděla proč, co je špatně, co se to děje, nevěděla jsem, že vlastně to není nic převratného,nic zvláštního, že nekončí život, že vlastně chyba byla ve mně, v mých iluzích. Kdybych byla v tomto směru poučená a "vzdělaná ", tak jsem si trápení zkrátila.....asi teda...
Ovšem, že jsou zkušenosti nepřenosné, o tom žádná.....ale přesto - podepřít to teorií principů vztahů - jak píše Nikolas. Já za sebe bych přivítala psycholgickou nauku ala " sebevědomí", "sebereflexe" "sebepoznání" atd. ( dcera ve svých 15ti mi řekla: ..."a proč bych se jako měla mít ráda, dyť sem tlustá a hnusná.."Není ani jedno, měla pocit že přes prázdiny přibrala 20dkg a z 55kg se dostala na 55,20kg - asi tak). A s čím souhlasím je - výuka o penězích. To by bylo.....
Není tady
Wiki napsal(a):
Heřmanka napsal(a):
Nicolas napsal(a):
.
Já za sebe bych přivítala psycholgickou nauku ala " sebevědomí", "sebereflexe" "sebepoznání" atd. .
Tak to pak souhlas , takhle jsem myslela předmět "vztahy sama k sobě"
...o tom si teda nepamatuju ze školských osnov tedy vůbec nic, což je myslím škoda pro všechny mladé...
Upravil(a) Račice dračice (3. 9. 2008 14:03)
Není tady
majkafa napsal(a):
Mé vlastní životní zkušenosti mi říkají, že to nijak nepozná.
21 let jsem si myslela, že jsem to poznala. Mýlila jsem se.
Skoro 3 roky nejsme spolu.
Dnes v noci se mi zdálo, že jsme se k sobě vrátili, že máme druhou svatbu, ten sen byl tak živý. Byli tam příbuzní, rodiče, krásná svatba, ve snu jsem věděla, že je to podruhé. Co mi ten sen chtěl říct? Já stále ještě věřím, dokud žiju, stále věřím, stále váhám - mýlila? Nemýlila?
Nemýlila. Jen on to nepoznal.
omlouvám se za , ale já musím, moc se tu totiž bavím.
Mě se totiž dnes v noci opravdu zdálo, že máme druhou svatbu, taky docela živý sen, taky jsem věděla, že to je podruhé, takové znovuobnovení manželského slibu, který byl manželovou dlouhodobou nevěrou prolomen. Jenže když přišlo na slib, já řekla, že si manžela znovu vzít nehodlám, že chci být svobodná. Co mi ten sen chtěl říct?
Jinak jsme spolu téměř dvacet let,, z toho pár let stálo fakt za prd, dva poslední roky jsme začali nanovo a jsme spolu tak nějak jinak a líp...
Jinak k tématu - podle mě to člověk většinou pozná až zpětně
Není tady
Vanilka69 napsal(a):
majkafa napsal(a):
.
Co mi ten sen chtěl říct?
že by touha po svobodě
že by Tě něco "svazovalo" ?
Upravil(a) Račice dračice (3. 9. 2008 14:12)
Není tady
Já jsem si z toho dělala trošku srandu, ale úplně vážně si myslím, že i moje generace byla vychovávána ala Popelka, nevěra byla vždycky něco opovrženíhodného, rozvody také mínus, . ... A je možné, že i to se na nás podepsalo - myslím ve vztahu k uchování si iluzí.
Já když přicházela o iluze, tak jsem nevěděla proč, co je špatně, co se to děje, nevěděla jsem, že vlastně to není nic převratného,nic zvláštního, že nekončí život, že vlastně chyba byla ve mně, v mých iluzích. Kdybych byla v tomto směru poučená a "vzdělaná ", tak jsem si trápení zkrátila.....asi teda...
tohle se mi moc líbí
Není tady
Račice, dobrá trefa...
Víš, Račice, já už to sem na Babi někde psala, ono se mi v současné době splnilo přání, které jsem si před pár lety přála, ale v současnosti už to mým přáním není.
V dobách, kdy vztah s mým mužem byl naprd jsem si přála, aby víc času trávil se mnou, v době po provalení jeho dlouhodobého paralelního vztahu jsem se cítila tak ponížená a ublížená, že jsem si přála, aby se za mnou obrazně plazil a prosil o odpuštění a sliboval mi věrnost. Také jsem tehdy sundala snubák a považovala manželský slib za prolomený, tj. že ani já ho nemusím dodržovat.
No a vyplnilo se mi mé přání v době, kdy už pro mě není tak důležité, zda svůj čas trávíme spolu či nikoliv, v době, kdy vím, že věrnost není pro vztah to nejdůležitější, navíc sama o sobě netuším zda budu v budoucnu věrná nebo ne, kdy vím, že to, co se stalo, není třeba odpouštět, protože vlastně není co odpouštět, kdy jsem přišla na to, že je pěkné, když dva jsou spolu tehdy, když chtějí a ne tehdy, když musejí protože to slíbili.
Takže nedávno mě můj muž několikrát znovu žádal ať si ho vezmu (nejsme přitom rozvedeni), docela romanticky mi zopakoval svatební slib (brali jsme se v kostele, takže to není jen jednoslovné ano) a já ho nejdříve odmítala, pak tedy manželský slib obnovila, ale ta touha po sovobodě tam byla a je.
A nejde přitom vůbec o osobnost mého manžela, to je pro mě opravdu můj miláček, miluju ho a je to můj životní druh. Ne, jde prostě o stav duše - nejsem teď tak úplně svobodná, viz ten kroužek na prstu, mojí ruku tak nějak svazuje.
Ještě zajímavost na konec - můj muž mi řekl, že vždycky když mi byl nevěrný si prostě musel snubák sundat, s ním prostě nemohl - a nebylo to proto, aby si hrál na svobodného, všechny jeho milenky věděly, že je ženáč. Jo síla symbolů, že.
Není tady
Wiki napsal(a):
dcera ve svých 15ti mi řekla: ..."a proč bych se jako měla mít ráda, dyť sem tlustá a hnusná.."
jej, tos mi připomněla, když jsem takhle ve 14ti stála před zrcadlem a pořád jsem říkala...mám děsnej zadek...a máma šla kolem a říká... buď ráda, bude se ti dobře rodit...řekla jsem si, že na tom něco bude...pak jsem přišla na to, že je fuk jestli mám nebo nemám zadek...no a když jsem rodila, tak mi doktor potvrdil, že máma měla pravdu...prej...a za rok jste tu zas, ne? takhle rodí jedna z tisíce ))
sakra, celej život mám pocit, že si s mámou nerozumím nebo co a zjištuju, že mi dala tolik bezvadnejch rad do života, že to snad ani není možný...jak to zvládla, když jsme se pořád handrkovaly ? asi bych jí měla poděkovat...
Není tady
Vanilko, to tedy koukám....já vůbec nevěděla, co se u tebe těď děje, jen jsem si svým způsobem přeložila ten tvůj sen - sama mám totiž zkušenost, že na nich opravdu něco je....
Jó to znám, jako zatím "zapřísáhlý" (pro určité lidi - ne, neřekla jsem nikdy ) člověk, který se nežene do manželství....
Na druhou stranu jsem si jistá, že osobní svoboda je možná i v manželství - protože to není v prstenech, papírech, slibech, ale o vnitřním osobním pocitu.... (ale protože já v tomhle taky tápu a nejsem si jistá, že bych ten pocit svobody uměla v manželství udržet, tak se ho ještě bojím jak hrom ....a přitom obecně si myslím, že je to blbost, jen ze své podstaty to mám s tím taky tak spojené...)
Njn, všechna přání, která si moc přejeme a přestaneme na nich lpět, se nám pak najednou "zázračně" vyplní...bohužel taky už někdy, kdy už o ně nestojíme..... (asi to máš celé jako zkoušku, najít ten pocit-svobodu, i v tomto případě...)
No a k těm symbolům - podle mě síla symbolů je v tom, kolik kdo tomu přidává váhy- jako když Tvůj manžel byl nevěrný, tak se na to tak soustředil (myslím ten prsten), že ho musel sundat. Protože svou myšlenkou tomu dával spoustu energie - pak je to určitě silný symbol.... - jestli mi rozumíš....ostatně stejně jako u tebe - protože ti zas ten prsten, papír, slib před Bohem spolu s Tvou myšlenkovou energií, kterou na to vydáváš, zamezuje v cítění osobní svobody....
Protože - příklad ode mě - u mého "exženáče" v tom prstenu nebyla z jeho strany žádná síla - nikdy si ho nesundal, a ani já v tom neviděla problém. Ve svém manželskému prstenu bych už tu sílu viděla taky, protože bych mu tu moc "přisoudila". Takže si myslím, že problém je jen v Tvé (ostatně i mé) hlavě. Je to o tom, že tomu přisuzuješ právě ty ten význam, přitom bys nemusela......a bylo by Ti lépe, svobodněji....ale popravdě, protože to tak mám taky, tak to chápu....
Upravil(a) Račice dračice (3. 9. 2008 15:16)
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Wiki napsal(a):
sakra, celej život mám pocit, že si s mámou nerozumím nebo co a zjištuju, že mi dala tolik bezvadnejch rad do života, že to snad ani není možný...jak to zvládla, když jsme se pořád handrkovaly ? asi bych jí měla poděkovat...
Jé, to je krásné zjištění, vážně
Není tady
Ivana napsal(a):
Majko, já si taky myslela, že jsem svého životního partnera poznala ve svém BM. Hned po seznámení jsem k němu pocítila takovou důvěru jako k nikomu jinému předtím ani potom, měla jsem pocit, že už ho znám strašně dlouho. Měla jsem s ním pocit naprosté volnosti, svobody v chování k němu, myslela jsem si, že mu můžu říct všechno na světě. Přišel mi hned od začátku jako můj nejbližší člověk. Teď je to někdo úplně jiný, někdo, koho vůbec neznám.
A ty sny o návratu mám taky. Pořád. Mimochodem dnes je to přesně 3 roky, co mi na procházce v lese oznámil, že se se mnou hodlá rozvést.Stále jsem se s tím nesmířila a nesmířím se nikdy.
Ivi, Majka, ten človek bol druh pre istú fázu v živote, kým ste ho potrebovali. Teraz ho už nepotrbeujete - alebo potrebujete skrátka niekoho iného. Odišiel, aby ste sa naučili niečo, čo by ste sa s ním nenaučili. To, že vám sa nechce učiť, je druhá vec. Pána učiteľa to nijako mimoriadne nezaujíma.
Není tady
Heřmanka napsal(a):
Nicolas napsal(a):
A co je předmět sociologie ? To je o vztazích
...jen netuším, jestli se to učí i na SŠ, na VŠ je skoro už pozdě, ale alespon něco ...
Psychológiu a už na ZŠ!!! Nie všetci majú VŠ, ba ani SŠ... ale vzťahy k sebe a druhým máme asi všetci.
Není tady