29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,již si nevím rady se psem.Máme maltézského pinče fenku je jí rok a 3měsíce.Už jsem jí tady jednou zminovala ohledně čůrání to už se urovnalo.Ale jde o to kousání a neposlušnost.Už když jsme jí přinesli domů byly jí 3měsíce tak nás pokousala.Jeden z příkladů,když byla malinká a chtěli jsme jí dát do auta,protože ještě nevyskočila,vzala,nebo chtěla jsem jí vzít do ruky,že jí dám do auta a ona mě pokousala a nebylo to jen jednou a i manžela a už asi dvakrát kousla i malýho.Když s ní jdeme ven tak někdy je to v pohodě i jí pustím na volno aby se proběhla,tak si říkám bude to už dobrý a ona vyjede na psa já jí okřiknu ona počká až pes popojde a rozběhne se za ním znovu tak jí chytím,chci jí zastavit a zase mě ted nedavno kousla.Další věc normálně se venčí venku,vykaká se přídeme domů a ona za půl hodiny jde do dětského pokoje a tam se vykadí ne na plovoucí ,ale na koberec.Přes noc musí být zavřená v boudě.protože jakmile je otevřená tak je vždycky něco rozkousáno.Nevim proč,ale už jí začínám mít za ten rok docela dost.Vždycky,když si myslím,že už bude vše ok tak něco vyvede.Myslím si že je už dost strará na to aby to nedělala.A to kousání nevim to se mi vůbec nrlíbý a když to udělala ted nedávno znovu tak si myslím,že už to jiný nebude.Pořád mi připadá jak ,když dělá justy a naschvály a potřebuje si dokazovat,že je ona nad námi a udělá si to tak jak ona potřebuje.
Není tady
Já bych použila systém podmíněného reflexu.
Udělala bych jí v tu chvíli toho "kousnutí" mě (partnera) něco nepříjem,ného. Vodu ze stříkací pistole, nepříjemný zvuk nebo aby ji něco zabolelo, ale aby nevěděla že to "nepříjemné" přichází ode mne.
Určitě to nenech přerůst. Pes by si měl uvědomit, že je v domácí smečce poslední. Socializace se učí i na cvičáku a vůbec nevadí, že je to malej pes. Asi až od půl roku je cvičák vhodný, ale nevím přesně..
Sice si uvědomuju jak ti pěkně radím, ale sama mám doma 2 darebáky- ne že by kousali, to ne! Ale moc neposlouchají. Jsem měkká
Není tady
Romin, zní to blbě, ale je to problém tvůj, ne pejska. Ty děláš něco špatně. Teď jen přijít na to, co, že jo?
Těžko ti z několika řádků radit, ale napadlo mě, že se tvůj hafan může doma nudit nebo se ty nechováš jako alfa. Pes MUSÍ vědět, kdo je doma pánem. A bude vždy po čase přezkoumávat, jestli se něco nezměnilo, jestli se neuvolnilo vedoucí místo. Kdyby mě pes kousl, tak ho okamžitě přitlačím hlavou k podlaze (za krk) a budu na něj zle vrčet. Nemyslím zrovna vrrrrr, ale když udělaj moje hafy, co nemaj, tak stačí, když temně výhrůžně cedím mezi zuby "potvvvvorrrrroooo". Jinak předpokládám, že s hafanem chodíš hodně ven a věnuješ se mu, aby to nedělal, aby na sebe upozornil.
Jo a - slyšela jsem, že Maltézák je v podstatě bojový plemeno. Prý se dřívě používal za řeckých či jakých válek. Prostě se na protivníkovy koně vypustili maltézáci a kousali je nad kotníky a koně se plašili a nepřátelé padali jak hrušky. Akorát mi teda není jasný, jak ti maltézáci poznali, kterej kůň je ten nepřátelskej.
Není tady
Souhlasím s Hani. Mám také psa, dokonce podobného, boloňského psíka. Ze začátku jsem hledala chyby u ní, ale nakonec mi vždy došlo, kde jsem chybu udělala já. Kdyby mě kousla, tak by to tedy schytala, ani si to nedovedu představit.....Musela jsem naučit ovládat SEBE abych dosáhla její poslušnosti. Plné ( tedy skoro, samozřejmě,) jsem dosáhla tak v roce a půl. Nejhorší byla puberta, to to šlo zpět. Je to o disciplíně páníčka. Já jdu ven první, já jdu do dveří první, z chodníku na ulici může až po mém můžeš i když je na vodítku, můžeš slyší i když spěcháme apod.
Kupodivu, ani fyzický trest ( pélácnutí) není třeba. Stačí tón hlasu a svěsí ocas, dát ji na chvílli hanbu před ostatními psíky ( to když venku něco provede), prásknout novinami, přitlačit krk na zem a nejhorší trest je zavřít ji do koupelny na chvíli. Trest musí přijít okamžitě po činu.
Tresty také dostává vyvážené chválením, někdy hooooodně véééélkýýým aby viděla a slyšela rozdíl, chválení i vyžaduje. Řekla bych, že psi rádi poslouchají a učí se nové povely či opakují. A slyší pak chválu.
Věnujete se jí dost? Má dost pohybu?
Co se mi nedaří je zvládnout to vyjíždění na psy. Umím ji už přivolat od toho velkého psa zpět, ale jde to ztuha.
Raději tedy předcházím pokud vidím velkého psa- dříve než začne štěkat a vybíhat, tak ji přivolám k noze, vytáhnu míček, dobrotu, říkám ticho! a přejdeme pryč od toho psa. Nebo si ji uvážu.
Není tady
Romin, je to klasická ukázka toho, že nejdi Alfa vůdce. Tvoje fenka tě má prostě na salámu. Upevnit vedení. Ne bitím,ale trpělivou výchovou.
Bude nejlepší když jeden z rodiny (ty nebo manžel) bude jako ta Alfa upevňovat svou pozici doma. Prostě fena začne cenit zuby,okamžitě bude "Sestřelena". Ne bitím, mlácením novinami, stříkáním z injekční stříkačky atd. To jsou zase jen kraviny. Nápřahové metody vedou jen k tomu, že pes se začne bát,nebo bude více agresivní.
Přesně jak píše Hani, klidně vrčení do jejího obličej, pořádné vycukání za krkem, přimáčknutí k zemi a ostrý hlas. Věř mi, že pes není blbej.Váš je jen vyčuranej a má vás přečtený, co si všechno může dovolil. Bude chodit do dveří za vámi, dostane žrát až po vás, nebude moci na sedačku a spát v posteli. Tento režim bude do té doby,než se chování změní. ale hned jakmile udělá něco dobře, tak radostně chválit.
Není tady
Máme jezevčíčka, 6 měsíců... Taky to všelijak zkouší... teď jde do psí puberty. Chovatelka nám řekla, že je nutná od malička důslednost, psa potrestat potřesením za kůži na zátylku a hned,když něco "provede" jinak to nechápe. Pochopí podle barvy hlasu, že něco provedl, oni jsou docela vyčůraní a pořád to zkoušejí... Před měsícem na mě taky "vyjel" kvůli hračce, tak jsem ho trošku "přidusila", hlasitě a důzrazně mu vynadala, co že si to dovoluje a od tý doby je jak beránek. A co takhle zkusit nějakou PSÍ ŠKOLKU. Tam poradí, co a jak,stačí zadat heslo "psí školka"
Není tady
Přesně jak píše Décima. Každý pejsek to zkouší. A čím má slabší Alfu nad sebou,tak více. Pes je smečkové zvíře, které se automaticky snaží dostat na vedení. Mají to v sobě. Ale když mají zkušeného Alfa vůdce, rádi příjmou podřadnou roli. Protože Alfa nejen trestá,ale i chrání!
A co do něho dáte teď kdy žje mladý, tak to se prostě vrátí. Ano psí puberta je taky důvod,proč je vyjíždění intenzivnější. Někdy to pak trochu pleví a pejsek se uklidní. Ale vždy je mít oči na stopkách.
Nezvládnutý jezevčík a maltézák ještě není tak šílený. Přeci jen nespáchá takový náslekdy. Ale když vidím někdy ty rozmazlené "psíky" se 40ti cm v kohoutku ,jak táhnou své pány na konci vodítka a neposlechnout. Doma vrčí na svou rodinu, nepustí je do křesla, tak se pak všichni diví, že jsou doma pokousaní. Znám i takové, které vlastního psa krmí přes kotec tak, že mu misku strkají hráběmi....
Není tady
Děkuji za názory,ale nevim.Ven chodí všude snáma akorát kam jí vzít nemůžu tak je doma,ale většinou pořád s náma.Mám malé dítě takže chodíme ven pořád.Problém je v tom ,že ona nás kousla už,když jsme jí měli týden ani ne doma.Když chce tak poslouchá,když jí hrábne tak si dělá co chce.Nevim možná jí dám pryč,ono,když není pomalu týden aby něco nevyvedla tak ono mě to prostě nejde naní dělat potom tu tu tu.Včera na mě zase vycenila zuby venku,řekla jsem jí ,protože mi lítala na vodítku do silnice tak jsem jí přitáhla a vynadala a cenila zuby.Já prostě nemůžu mít doma psa,kterého se pomalu budu bát aby mě nepokousal nebo moje dítě.Měli jsme předtím pitbula umřela nám.Ta by si tohle v životě nedovolila,akorát vyjížděla na psi,ale aby kousla člověka a ještě natož někoho z rodiny nikdy-měli jsme jí 9let a maltézák takový podsvinče mě bude kousat?Ona si bude dělat co chce dál podle mě potřebuje páníčka,kterej jí to bude snášet a opravdu jí mít v tý postely-když se mu tam nevyčůrá.Já na tuto ale nemam.Pes doma má poslouchat a kousnout by si nikdy neměl dívolit.Jo a to nekousala jen nás,když jsme jí přinesli,chtěl si jí tenkrát pochovat známej jen natáhl ruku a zakousla se mu do ruky a vysela na něm jako tenkrát na mě.už takového malého psa nikdy nechci,chtěla jsem jí (hlavně do bytu,že je to malý plemeno a nepelíchá),když jsem četla ty články jak jsou chytrý a milý atd a já jsem se přesvědčila o opaku.Příští rok se stěhujem do baráku a pořídím si velkého psa jako jsme měli předtím,protože to bylo zlatíčko proti tutomu.
Není tady
Milá Romin,
a jak cvičíš její poslušnost? Je sice stále s vámi, ale jak se jí věnuješ?
A když tě kousla, co následovalo z tvé strany?
Není tady
My máme taky maltézáka fenku,5-letou, relativně je hodná až na štěkání, ale to malí psi dělají, že chcou na sebe upozornit. Děti moc ráda nemá, to když kolem nás jde maminka s dítětem a chce si ji pohladit, tak říkám, že radši ne. Po dětech vyjíždí, jenom náznak, jak by chtěla rafnout. Ale doopravdu nikdy nekousla. Dospělý ji může hladit jak chce a to je jak beránek. A právě náš syn má taky s ní problém, když si ji chce vzít, tak ona se někdy po něm ožene tlamou, jak by chtěla kousnout. Znovu podotýkám, že ho ještě nikdy nekousla. Ale jak by tím chtěla říct, ty mně neber, já k tobě nechci jít. A taky ona z něho vycítí, že se jí bojí. Ale jak přijde ze školy, tak po něm skáče a hraje si s ním.
Pes vycítí, že se ho někdo bojí a zaútočí. Váš pes si musí uvědomit, kdo je pánem a že musí poslouchat. S tím na něho musíte jít. Vše se dá ještě zachránit.
Ale jedni známi měli taky maltézáka a pak jsem se dozvěděla, že ho dali pryč, prý byl agresívní.
Ale když tak nad tím přemýšlím, komu ? Přece nestrčím psa, kterého máte rok do útulku. Anebo dát cizím lidem, s tím, že ho nezvládám. Anebo ho vychvalovat jak je hodný, ale nemám na něho čas.
Zkuste to s ním ještě. Přeji vám hodně úspěchů a radosti s pejskem.
Není tady
Romin, mě by taky zajímalo, jak reagujete při jejích projevech zlosti.
Minka, opravdu myslíš, že pes je relativně hodný, když ti vyjíždí po dětech i vlastním synovi? Vy se psem nějak pracujete, cvičíte ho?
Není tady
To si tu všichni děláte srandu?
Romin
Ty nejsi schopná zvlátnout malýho pejska společenskáho plemene, a budeš si pořizovat radši něco velkýho? Kdo vychovával a cvičil toho pitbula?
Já teda psy mám 2 malého a velkého - a žádný si ani nedovolí vrknout na jiného psa, natož na člověka (budiž, u malých plemen se dá přehlídnout obranné štěkání z 10metrů) - a ač tu včichni píšete jak netrestat fyzicky a tak - rozhodně je to kolikrát to nejlepší, nejúčinnější a nejrychlejší co můžete udělat! Mě když pes udělá něco nepřípustného, tak mu prostě jednu vrazim! - a nemyslím tím, že bych své psy nějak soustavně bila - ale ve chvíli kdy se "postaví proti mě", tak mu jí prostě fláknu a okamžitě ho roluju k zemi hlavou napřed (kohoutková výška 60cm).... a malej? Na toho sice stačí ostrej pohled, ale když je třeba, tak jde za kůži do výšky očí, a dostane vylágoš, kterej si za rámeček nedá.
Nezvládnout fyzicky malýho psa? A je to o fyzický převaze - nedokážu si dost dobře představit, jak sotva pětikilovej pes drží v šachu dospělýho člověka
Zkrátka nechápu - já nejsem super alfa, nejsem důsledná, místama mi něco v chování ke psovi ujede - jen vím, co na 100% nechci aby ten pes dělal, a to mu ručně stručně vysvětlím
Není tady
:)Taky souhlasim s tim, že pes na tebe vyjet nemuze a kdyz to udela tak musi nest nasledky. Nejde jen o fyzicky trest, ale treba mu neprojevit lasku a vubec na nej nemluvit treba 2 hodiny a samozrejme kdyz udela co ma tak chvalit. Maly pes prece nemuze ovladat panicka nebo rodinu. Mame psa,ktery ma ted v 9 mesicich 50kg a nikdy by si to nedovolil at je nebo neni bojove plemeno. Jsem si jista ze kdyz ho budu mit na volno a uvidi psa a ja zavelim tak jen spozorni, ale za psem se nerozbehne. Pes musi chapat, že me ve smecce tu nejnizsi roli a to i za ditetem. Zadna dominace se nesmi prehlizet a zavcas se musi utlumit. Pokud pritele kousl musi mu dat co proto a vic to neudela.Prece se nebojite maleho psa? samozrejme ze nekdy ma clovek smulu na psa debila, ale nejvetsi cast chyb je u panicka. A vetsi plemeno neni reseni. Kdyz budes mit smulu na vetsiho psa s dominantnimi sklony co budes delat pak ? prvne zvladni maleho psa, pak porizuj vetsiho.
Není tady
ja mam taky maltezaka, a taky to zkousi co to jde. co se tyce kousani, zasobila jsem ho asi 50 plysakama, a zatim mu staci trhat plysaky, doma nic neznicil, ale obcas taky zkousi vyjizdet, nejdriv jsem to brala jako steneci hru, pak kdyz jednou kousnul docela fest, a uz to nevypadalo jako hra, tak jsem ho pevne chytla za kuzi na krku a kousla poradne do hlavy. jecel jak pominutej ale myslim ze si vzal k srdci ze nema delat ostatnim co sam nema rad. ted uz kouse vetsinou jen pri cesani, to je ted nas nejvetsi boj, driv jsem to zkousela po dobrem, takze to trvalo asi hodinu, ted jsem dost pritvrdila, takze je to na 10min.
celkove s nim mam tu zkusenost, ze je dost tvrdohlavej a myslim ze od prirody rozmazlenej, plati na nej bud pozitivni pristup a chvaleni, docela rychle chape - kdyz chce - no a kdyz ne, tak zase naopak hodne tvrde a nekompromisne, aby si to pamatoval jednou provzdy.
Není tady
konstance napsal(a):
ja mam taky maltezaka, a taky to zkousi co to jde. co se tyce kousani, zasobila jsem ho asi 50 plysakama, a zatim mu staci trhat plysaky, doma nic neznicil, ale obcas taky zkousi vyjizdet, nejdriv jsem to brala jako steneci hru, pak kdyz jednou kousnul docela fest, a uz to nevypadalo jako hra, tak jsem ho pevne chytla za kuzi na krku a kousla poradne do hlavy. jecel jak pominutej
ale myslim ze si vzal k srdci ze nema delat ostatnim co sam nema rad. ted uz kouse vetsinou jen pri cesani, to je ted nas nejvetsi boj, driv jsem to zkousela po dobrem, takze to trvalo asi hodinu, ted jsem dost pritvrdila, takze je to na 10min.
celkove s nim mam tu zkusenost, ze je dost tvrdohlavej a myslim ze od prirody rozmazlenej, plati na nej bud pozitivni pristup a chvaleni, docela rychle chape - kdyz chce - no a kdyz ne, tak zase naopak hodne tvrde a nekompromisne, aby si to pamatoval jednou provzdy.
A to jako znamená co "od přírody rozmazlenej"?
Není tady
Holky, vím že to zní drze, ale pokud nezvládnete maltézka, tak si fakt pořidtě rybičky...
Selene, ještě k tomu "fláknutí". Chápu tě, že chceš psa potrestat. Ale jde to více po "psím" než fláknutí. Protože jsou plemena psů, kde by se ti to fláknutí hodně vymstilo a neměla bys pak už čím "flákat"
Není tady
Klubko napsal(a):
Holky, vím že to zní drze, ale pokud nezvládnete maltézka, tak si fakt pořidtě rybičky...
Selene, ještě k tomu "fláknutí". Chápu tě, že chceš psa potrestat. Ale jde to více po "psím" než fláknutí. Protože jsou plemena psů, kde by se ti to fláknutí hodně vymstilo a neměla bys pak už čím "flákat"
Vím, jenže já mám plemeno kdy to prostě jde, a funguje to mnohem lépe než nějaký psí podivnosti
A netejrám ho - přítel ho mlátí mnohem víc, a to prosím při hře a pes i páníček z toho maj děsnou prču - takže to moje je sice mnohdy méně razantní, zato ale míněno vážně a pes ten rozdíl pozná. - a teda Myslím, že když už maltézákovi jednu ubalíš, tak to zrovna není ten pes, u kterého by tě to stálo zdraví nebo život - a ten pes podle mě potřebuje šok - vzdor - aspoň nějakou nadřazenost aspoň v důležitých okamžicích - a prostě u malýho rozmachanýho psa bych se rozhodně nerozmýšlela jestli uteču nebo zaútočím
Známý má fenku stafa, pita, bo takněčeho (bez PP) - jednou jednikrát jsem si na ní já (jakožto cizí člověk) dovolila vztáhnout ruku a vysvětlila mi to hodně rychle, stručně a ručně, že takhle tedy ne - zůstalo mi po tom droboučké škrábnutí od zubu a doživotní poučení - že cizí psi se nevychovávají, a silní a sebevědomí psi už vůbec ne
- od té doby jsem měla s fenkou moc pěkný vztah založený na respektu a přirozené autority, která místy převyšovala autoritu jejích páníčků
Není tady
Nečetla jsem všechno, ale problém je v plemeni psa, ne ve výchově ! Sestra měla také maltézáčka, hrozného pejska! Z chovné stanice, ale jak pokousal ji, pok dceru, byl agresivní, tak volali zpět do chovné stanice, že by ho zadarmo vrátili, jak se pes chová a majitelka stanice jim doporučila utratit ! Pes nesmí mikoho pokousat, to by měl být jeho konec, pak už se nedá nikdy věřit - udělá to znovu ! Pokud má pes špatné geny - nikdo ho nepředělá ! Já bych radila utratit!
Není tady
Aneri napsal(a):
Nečetla jsem všechno, ale problém je v plemeni psa, ne ve výchově ! Sestra měla také maltézáčka, hrozného pejska! Z chovné stanice, ale jak pokousal ji, pok dceru, byl agresivní, tak volali zpět do chovné stanice, že by ho zadarmo vrátili, jak se pes chová a majitelka stanice jim doporučila utratit ! Pes nesmí mikoho pokousat, to by měl být jeho konec, pak už se nedá nikdy věřit - udělá to znovu ! Pokud má pes špatné geny - nikdo ho nepředělá ! Já bych radila utratit!
Doufám že si děláš srandu
Problém NIKDY není v plemeni psa, ale VŽDY ve výchově.
Žádné plemeno psů nebyl šlechtěno proti člověku, natožpak maltézák (a nemýlím-li se, ten patří do společenských plemen - chovaných pro velmi blízké soužití s člověkem)
Není tady
Dovolím se přidat k tomu fláknutí. Mám příbuznou rasu (boloňáka), některé prameny uvádí, že vznikla křížením maltézáka a pudla, čili se dá předpokládat trochu i podobná povaha nejen vzhled. Mě osobně nedělá problém psa fláknout, ale ukázalo se to jako neúčinné oproti jiným trestům a neefektivní. Ze začátku občas dostala, ale nakonec jsem se uchýlila k jiným metodám.
Jedná se o malé pejsky a než se sehnete a fláknete je jsou pryč a vy je můžete honit kolem dokola donekonečna a trest tudíž se nekoná, ale je to pro něj švanda. A jednak daleko citlivěji reaguje na hubování, odtažení se, dání na hanbu apod.
Není tady
http://www.vimevic.cz/zajmy/pes.html
Pár pěkných příkladů, že je to opravdu jen o výchově a nikdy není pozdě na nápravu.
Není tady
lepista napsal(a):
Dovolím se přidat k tomu fláknutí. Mám příbuznou rasu (boloňáka), některé prameny uvádí, že vznikla křížením maltézáka a pudla, čili se dá předpokládat trochu i podobná povaha nejen vzhled. Mě osobně nedělá problém psa fláknout, ale ukázalo se to jako neúčinné oproti jiným trestům a neefektivní. Ze začátku občas dostala, ale nakonec jsem se uchýlila k jiným metodám.
Jedná se o malé pejsky a než se sehnete a fláknete je jsou pryč a vy je můžete honit kolem dokola donekonečna a trest tudíž se nekoná, ale je to pro něj švanda. A jednak daleko citlivěji reaguje na hubování, odtažení se, dání na hanbu apod.
Jo, asi s tím shýbáním máš pravdu, ale já mám pudla královského, tak mi to odpadá - a je to spratek a na výprask reaguje nejrychleji a nejlépe
Není tady
mag napsal(a):
http://www.vimevic.cz/zajmy/pes.html
Pár pěkných příkladů, že je to opravdu jen o výchově a nikdy není pozdě na nápravu.
Super, díky za stránky - onehdá jsem ten seriál hledala neúspěšně na netu
Není tady
Tento odkaz kdybych měla když jsem si psa pořizovala! Holt na některé věci musí člověk přijít cestou kamenitou.
Není tady
A jak jinak vychováváte neposlušné psi,než dle toho co je na videích
Mě stačil páneček toho Husky. Debil. Místo,aby pomohl své přítelkyni nastolit hierarchii nechává jí okusovat. No nic, jdu dělat raději něco jiného,to by se člověk musel rozčilovat furt.
Aneri,tvůj návrh na utrací psů, raději ani nebudu komentovat. Ty si nepořizuj snad ani ty rybyčky...
Není tady