6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Děkuju:-) moc se mi teď ulevilo, zkusím to tak zavést a uvidíme jak to dopadne:-)
Není tady
... a přijde k tomu vemu Alzheimer a stařecká demence... no já u to přeskákala a do samého konce, teď taky vzpomenu ale stejně se mi ulevilo, i kdy jsem se uměla ohradit a vytýčit hranice, přece nastalo takové uklidnění ...
Není tady
Ja by som hlavne nela do toho á priori ako do nepriatežského vzahu, ale svoje hranice a vôbec svoj ivot si opevnila S ÚSMEVOM. Ja sa o to snaím - so striedavým úspechom - v spoluití s rodičmi v jednom byte a zistila som, e priatežské vyladenie a úsmev odzbrojujú. Teda väčinou.
Není tady
Zato já bych střílelal....někdy. Není nad větí zlo ve vztazích neli nevyádaná pomoc. Já nestojím o to, aby v době, kdy jsem v práci, někdo mejdil po míém bytě, rovnal dětem postele a oblečení a ehlil mi prádlo! Neojím o to a nepoděkuju za to. Ale neumím to říct, abych neublíila. Těká manipulace. Hrubý kalibr.
Bydlíme v domě, který jsem si za své předělali k obrazu svému a tchýně mi říká, e to mám v kuchyni moc přplácané, e nestelu postele, e mám holé stěny.... ona má velikonoční výzdobu do vánoc,opelichané pomlázky....no estetika. Já mám ráda světlo a prostor, ádné čičurádky azbytečnosti.... ale v kuchyni se mi líbí, e je vechno při ruce, take kořenky venku, pánve visí, nejsou zastrčené v lince, vystavené hrníčky, které skutečně pouívám...taková kuchyň, ve které se ije...koule, jedině koule. Měli jsme babičku s dědou v obýváku pořád...jetě se mi jeí vlasy, sedíme po obědě, čučíme na televizi a najednou se otevřou dveře a tchán vede nějaké své známé(v ivotě jsem je neviděla) a dělá jim exkurzi po naem bytě!!!!To u jsem nerozdejchala.
Jednou nastane situace, e tam s náma bude asi bydlet jeden ze synů s rodinou, nastolím naprosto jasné hranice. Respektování soukromí a pouívání společných prostor a jejich údrba...
Tchyně není zlá, ale příli nám povídá do naeho ivota....nechám si poradit, ale nejsem povinna řídit se jejími nevyádanými radami.
Je to pro mě dost bolestivé téma. Volila jsem ivot v domě se zahradou kvůli dětem, manel by dům také neopustil, ale mám čímdál víc pocit, e se v tom relativně krásném domě dusím, e mě omezuje. Děti a mu jsou moje volba, ale není moje volba souití s ostatními, pokud nechtějí respektovat moje soukromí.
Není tady
Regi, obávam sa, e ak si si nevzala jedináčka zo sirotinca, tak tovja vožba proste zahrnula väčiu mnoinu žudí ne len manela. Ale hranice môe, ba priam by si mala nastavi VETKÝM, vrátane manela a detí.
Není tady
Dvougenerační domy je to nejhorí co za komunistů se mohlo stavět.Vlastně rodiče ji od narození svýmu dítěti ,,upekli" e musí být s němi v jednom baráku nebot pro něj je ,nahoře "byt-A nejhorí je kdy tam není vedlejí vchod.Nikdo nemyslel na to e třeba dítě se zamiluje a zůstane v Praze atd.A kdy rodiče zůstanou sami ve velkým baráku jsou potomci nevděční.Přitom dnes vytápět tak velké chodby taky není levné.
Má spoluačka si uila své.Dlouho byla svobodná bydlela s rodiči nad nimi v patře bez vedlejího vchodu.Kdy chtěla jít do st.bytu kdysi bylo jí to vytýkáno pak toho moc litovala.Rodiče ji zasahovali do ivota stále málem se musela ptát jestli ta její návtěva můe nahoru atd .Pak má jetě sestru rodiče barák na ní nenapsali a pak kdy umřeli musela vyplatit sestru tedy stejně musela ten kolos barák prodat jinak neměla na vyplacení a údrbu.Take nakonec málem v 50letech si musela zvykat na malý byt.
Vdy se mi líbila forma amerických rodin z filmů-manelský pár zaloí rodinu postaví si malinký baráček s garáí s malou předzahrádkou a ije a děti jak jsou velký jdou do světa a rodiče jim mohou třeba pomoci vkladní kníkou atd.nebo ne.
Není tady
Bydlíme v rodinném domě se třemi byty. Dole tchýně, v patře my a v podkroví syn. Taky nesnáím lezení do soukromí a protoe moje tchýně je hrozně zvědavá, zamykáme si byt. U syna jsem nikdy nebyla bez pozvání, ke tchýni taky chodím, jen kdy mě pozve. A docela mi vadí, kdy vagrové jsou u ní na návtěvě a vlítnou bez zaklepání k nám.
Bydlíme zde u 30 let, ale pro tchýni jsem pořád vetřelec a vechno je její (zahrada, veranda...) Teď u začíná zapomínat, vypne si topení a tvrdí, e nefunguje... a bude hůř. A to nám nestále vykládá, jak dřív ili rodiče se svými dětmi v jednom bytě a děti se o ně staraly.
Není tady
Jo, komunikovat a komunikovat a komunikovat a ...................nastavit si jasná pravidla souití (dodrování jistých hranic soukromí atd.). Bydlím se tchyní v JEDNOM bytě ji 5 let, v prosinci začínáme rok estý a .... jetě jsem ji nezabila .
Po pravdě asi tak dva roky mi trvalo, ne jsem pochopila, e je fakt důleité si nahlas říkat, co se nám líbí a co ne a jak bychom si některé věci představovaly, aby fungovaly.
Rozhodně si vymezte hned na začátku jasná pravidla a hranice společného souití a pak to bude fajn. Já jsem dnes taky ráda, e tu s babi jsme. Není to sice ten klasický hlídací typ (s kočárkem nebyla ani jednou), ale kdy je potřeba a já ji poádám, tak pohlídá a můu se na ni spolehnout (relativně ).
Je hodně věcí, které nám na sobě jistě vzájemně vadí, ale kadý jsme nějaký, stačí to tak brát a nepitvat proč a nač. A jedině tak to můe v klidu fungovat.
A to je tchýně o 34 let starí ..... já mám babičku v jejím věku.... take občas se ten kompromis hodně patně hledá
Není tady
třeba i později něco dopíu, ted chci spí jen posunout tématko do popředí,třeba se zas někdo chytne:)..
Není tady
Ahojky,
tak já se chytám na témátko.
Jen se chci zeptat jak jste na tom s hlídáním dětí, kdy máte prarodiče v baráku?
Jsem na tom stejně - tchánovci bydlí v přízemí, ale e by v tom byla nějaká výhoda hlídání to vůbec ne.
Teď u je týden nemocný a vidí ho tak max., kdy chce Mía koukat z okna. Nahoře za ten týden byli asi jen 1, a jinak asi kadej 2x, kdy jsem potřebovala pověsit prádlo nebo tak.
Jen by mne zajímalo jak to probíhá u vás, hlavně ohledně toho hlídání.
Není tady
Ahoj puzzle, co já můu zatím jen odkoukat u přítelovo dětí a hlídání. Tak babi hlídala (u jim je 9 a 12 take u to není moc třeba) kdykoli jí bylo poádáno (ale babi nedělala vědmu, prostě se nechala oslovit), pak hlídala kdykoli, přes noc, celý den, prázdniny dětem vyvářela...atd. A si myslím e zbytečně moc pomáhala mladým na úkor své osoby (řekne:nemuu si jet sama kam chci , protoe musím hlídat deti)...tak by to být asi nemelo. Hlídat by je dle me mela ve chvili kdy sama nema jiny program a"chce se jí"..
Není tady
No u nás to je tak, e pohlídají minimálně. Já vím, e nejsou povinni hlídat, ale na to e mají jediné vnouče a navíc přímo v baráku, tak by to mohlo být lepí. Teď naposled (minulý týden) s ním byli venku celých 36 minut - li na procházku a na hřitě a prý chtěl jít za mámou, tak li... :dumobom: Oni ho od malička neuměli zabavit, nebo si s ním hrát. To ho radi drela v okně, aby koukal ven.
Manela to taky hodně tve, ale já zase nejsem schopná se jich doproovat aby ho pohlídaly, e bych la třeba za kámokou, prostě na chvíli vypnout... Nechci se doproovat, prostě podle mne by měli chtít trávit se svým vnukem čas hlavně oni...
Není tady
Jasně nějaký ideální bod by to byl kdyby oni sami chtěli....trochu...a nad tu osu na horu by bylo z tvojí strany kdy si reknes. Ale oni nejsou asi ani v tom idealnim bode "nula"..jsou nekde pod nim,no to je blby.
A vy bydlite u tchyne,ne u tvoji maminy?
Odkaz puzzle presne jsi?Já taky z V.Čech.
Není tady
Mío, my jsme barák koupily a tchánovce jsme si sem přitěhovali... Ze začátku to vypadalo ideálně, plnou hubu řečí jak budou hlídat a tak, tak jsme to brali jako + pro nás, e budeme mít hlídání při ruce a ono nic. Ale jinak vztahy jsou v pohodě, ale tohle to dost kazí.
Stačí jim, kdy ho vidí třeba 10 minut kdy přijdou k nám nahoru.
V zimě kdy byl sníh a my si hráli venku, tak vylezli jen v pantoflích před dveře a pozorovaly, e by si s ním hráli v tom sněhu to vůbec...
Není tady
Manela to taky hodně tve, ale já zase nejsem schopná se jich doproovat aby ho pohlídaly
Zeptali jste se jich, ty nebo manel, jestli by nepohlídali víc nebo častěji? Třeba si babi s dědou jen myslí, e o tom nemluvíte, tak to nepotřebujete. A kdy sis s malým hrála a oni jen "pozorovali" - pozvalas je, aby se k vám přidali? Třeba se jen mezi vás nechtějí "plést", kdy si neřeknete sami.
Není tady
Také se zapojím do tohoto tématu, i kdy u mě to bydlení v jednom domě není s tchýní, ale s vlastním tátou.
Vycházíme myslím velmi dobře, ale občas - přiznávám, také tie skřípu zuby. Hlavně u veho, co by na baráku bylo potřeba opravit (a e toho je!!), případně uklidit. Můj táta je u důchodce, dětství proil za války, a asi to poznamenalo jeho povahu - nic se nesmí vyhodit, ve se "jetě bude hodit". Včetně takových krámů, jako 20 let stará nefunkční lednička, 2 staré pračky, několik televizí (pravda, nejstarí u za chvíli zas nabude na ceně- jako staroitnost ), ale dále i asi 15 ks starých pneumatik, atd., atd. O kadou věc, kdy ji chci odvézt do sběru, dost těce bojujem.
O jakékoli opravy taky - tátovo řeení - nejlepí je to neopravovat, nač vyhazovat peníze, a nebo to jen stačí přeci troku tuhle přilípnout,a je to dobrý... mě to vytáčí. Kdy u něco dělám, tak chci pořádně. Paradox je, e já si to sama zařídím, zaplatím, nic po něm nechci, ale jeho reakce je takřka a hysterická - vyhazuje peníze zbytečně, kdybys to raděj nechala na kníce dětem... Odporuju, e děti na kníce mají dost, a já e to ráda nechám opravit, jsou to mé peníze a já je za to ráda dám, to zas vytáčí jeho.
Je fakt, e kromě občasných rozepří tohoto typu vycházíme dobře, myslím, e jsme docela tolerantní.
I kdy - jsou i momenty, kdy on k nám přijde, my koukáme na televizi, a on to komentuje okamitě "Zas koukáte do tý bedny..." (a to koukám maximálně tak půlhodinu denně...)
Bloss: No tak to je přesný (ty lednicky, mísy od wc, pneumatyky, stary elezo). Kupí se to a hrůza a kdy se náhodou něco odveze do sběru. tak za 14 dní "staří" (a pozor, bez dvou lete teprve 60níci): Kde je ta stará matrace, lino (dosad si cokoli), to se jetě hodilo....a uraeně s přítelem 3 dny nemluví, pak se to uklidní. (já se do tohoto raději nemíchám)...no je to na hlavu nekdy fakt..
Není tady
s tímto tématem mám osobní zkuenosti. Bydleli jsme s tchýní. Vzhledem k tomu, e byla sama jsme vlastně ili vichni společně, ádné soukromí. Dnes vím e toto souití nám hodně pokazilo vztah s ex. Take, ji nikdy více
Není tady
Klubko napsal(a):
Stanovit si hned na začátku (a je manel u toho) pevná pravidla, která budou obě strany dodrovat.
A bez výčitek svědomí, e tchýní řekne jasně NE, kdy se ti něco nelíbí. A ona klidně a se staví na hlavu.
STejně tak ona má nárok bránit si své soukromí.
Drím pěsti, hned na úvod říkám, e já bych to nesnesla. Stačil mě s "bývalou tchýní" týden na chalupě a málem mě odvezli.
souhlas, například by bylo dobré mít dveře zvenčí vez kliky aby kdy k vám jde, musela/musel zazvonit nebo zaukat. Nenechejte se okrást o soukromí, mohlo by to zničit vá intimní ivot.
A jakmile nastane nějaký problém, tak ho řeit, ovem rozumně, bez emocí.
Upravil(a) PetrHl (22. 4. 2009 0:53)
Není tady
Kdysi jsme to chtěli udělat. Jětě ,e se tak nestalo!!!! :lol.Mám je ráda,ale úplně stačí s nima zdílet chalupu(která je nae)
.take to někdy vyjde nastejno!!
a jak píou Blossom,misha. to znám velice dobře, .Je ,ale fakt ,e konečně pochopili ,e skladovat hovadiny nemá cenu...i kdy jak říká tchán.co kdyby se to jednou hodilo!!!
Není tady
Holky, já vás obdivuju, já bydlela "pod" tchyní půl roku a takový psychický teror jsem neviděla ani ve filmech, radi si platíme podnájem a jsme psychicky v pohodě a vyrovnaní, dokonce se nám podařilo i miminko. Asi je kadá tchyně jiná, ale teď u mě nikdo nepřesvědčí ani z ekonomických důvodů, i kdybych neměla na chleba, tak budu bydlet u vdycky po svém..
Není tady
Moem Ti napísat vlastnu skusenost.Bývame s mladými siedmy rok.Prvé tri roky oni v jednej izbe najprv s jedným dietatom a po dvoch rokoch s dvomi.My v druhej prechodnej izbe s manelom.Vydrali sme to s dávkou humoru a tým,e sme sa snaili byt k sebe tolerantní.Po troch rokoch si dokončili bývanie v zadnej časti domu.Odvtedy je to uplne OK.Ked potrebuju zavarovat sme blízko,ked treba deti odviest do kolky,pomoeme.Oni zase nám nakrmia psy a mačky,ked ideme s muom na motorkách.Snaím sa s nevestou si vetko povedat do očí a nikdy na nu nič nepoviem synovi.Ak niečo mám,poviem to jej.Je pravda,e sa niekedy fučí,ale dlho to netrvá.Ona zase moe povedat hocičo mne.Občas prevetráme vztahy (zvýime hlas)ale nik z nás sa neuráa.Dobré je to aj v tom,e vdy je niekto doma,aj ked ostatní odídu na viac dní.No u Vás to moe byt horie v tom,e budete nad sebou.Chcelo by to aspon samostatný vchod.A ako Ti radia aj iní,od začiatku si vymedzit mantinely.Ked k Vám pojde svokra,nech klope,tak aj Ty.A ani jedna nesmie zabudnut,e čo sa nepáči mne,nerobím tej druhej.Stráte si sukromie a tolerujte sa.Ináč to nejde.Chce to velku dávku tolerancie.
Upravil(a) Dana 1 (25. 5. 2009 21:43)
Není tady
No jak bych to napsal, taky jsem to zazil. Bohuzel nase souziti konci rozvodem. Uz bych to neudelal. Ta prehnana pece a ten snadny unik k mamince udelala sve. Takze, gratuluji tem co se jim souziti vyvedlo!
Není tady
ahojte,
já jsem se k přistěhovala k příteli do dvougeneračního domu, my nahoře a oni dole, barák ji přepsali na syna, který má z min. manelství 2 děti. prostě já jsem se jen přistěhovala a moje není nic, jen věci-vybavení, protoe ta jeho si vzala úplně ve, ani utěrka ani povlečení atd....
jako první problém vidím soukromí, ztratí-ztratíte soukromí, nevím jestli máte společný vchod-my ano. Prostě mají o vem přehled....venku je posezení, nemůe tam kdykoliv sednout....musí se domluvit....prostě jsem u někoho, musím brát ohled....ztráta soukromí a kdy jsem na toho svého ječela, tak jsem nemohla moc křičet-jde to slyet.
Take ztratí úplně své soukromí!!!!!!!!!!!!!!!!!
Není tady
Sáro,nejde si udělat třebas svoje posezení? A třeba by bylo moné vstupní verandu změnit dispozičně tak,aby ste měl kadý svůj "vlez"?Nebo zrkátka ten vstup do baráku si udělat z čisté vody zvlá a sami?
Není tady