6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stanovit si hned na začátku (a je manel u toho) pevná pravidla, která budou obě strany dodrovat.
A bez výčitek svědomí, e tchýní řekne jasně NE, kdy se ti něco nelíbí. A ona klidně a se staví na hlavu.
STejně tak ona má nárok bránit si své soukromí.
Drím pěsti, hned na úvod říkám, e já bych to nesnesla. Stačil mě s "bývalou tchýní" týden na chalupě a málem mě odvezli.
Není tady
Rustynko, myslím si, e kdy si hned na začátku stanovíte mantinely za které tchyni s manelem nepustíte tak to můe klapat. Nakonec kadý budete mít své soukromí take by to snad neměl být problém. Jako malá jsem s rodiči bydlela v jednom domě (dvougeneračním) i s mamčinými rodiči. Ale kdy si teď zpětně promítnu co vechno si moji rodiče nechali od babči líbit, to bych já nedala. A jen proto, e si od začátku nechali do veho kecat a neudělali tomu přítr. Například kamkoliv jsme odcházeli, celá rodina, babička stála ve dveřích svého bytu a byl výslech : kam jdete? Co tam budete dělat? Kdy se vrátíte? Tchyně k tomuhle mají nejspí sklony protoe ta moje to dělala taky. Ne jí můj manel vysvětlil, e jsme dospělí a nemusíme jí tyhle věci hlásit. Nebo to, e babička neměla problém s tím volně se pohybovat po naem bytě kdy nikdo nebyl doma, přerovnávat tam věci a podobně. To by na mě nebylo, to se přiznám. Jinak bylo souití s nimi docela bezproblémové. Jasné je e shodnout se nedá úplně ve vem, ale pokud si budete navzájem vycházet vstříc a nenecháte je překročit hranice vlastního soukromí tak to bude určitě klapat a navíc bude mít po ruce hlídání pro děti . Je to hlavn o lidech a o povaze. Přeju ti hodně těstí
Není tady
1. Na dveře kouli. A to myslím doslova a váně, bez jakékoliv legrace.
2. Naučit se odmítat
3. Začít studovat vekeré moné materiály o Alzheimeru a stařecké demenci.
Není tady
Bety, pěkný.......koule bude!! Já u do domácnosti tchýně chodím skoro 3 roky a ted 3/4 roku tam fakt u nich bydlíme,pač nás byt - také spodní jako u Rustynky se předělává take je neobyvatelný...
Rusty:Vyjít se dá, aspoň já vycházím líp ne přítel ..s vlastní mámou...krom společné zahrady nic jiného nebude. Jiný vchod, NEspolečná kuchyň ani koupelna.
.jak vy ste to vyřeili s tou pračkou??
Není tady
Dej si pozor na pár věcí:
1.Abys manela nevítala slovy...dneska mi zase tvoje máma pěkně hnula lučí, ona představ si....Rozmysli si, ne si postěuje, protoe i on se na Tebe bude pak dívat jinak.
2.Abys měla v sobě pocit pohody a nadhledu, se kterým zcela běným tónem tchyni na jakýkoli zásah věcně a bez uráek řekne...já si to udělám po svém, kdy dovolíte. Kadý večer si prodeď den, zda ses neposunula někam, kde nechce být.
3.Abys měla vdycky na paměti, e jsi plnoprávný člen rodiny, i kdy jsi mnohem mladí, tudí nemá povinnost nechat si do čehokoli zasahovat. Vyře si to s ní sama.
4.Aby sis uměla s muovou matkou poradit raději bez jeho zásahu, protoe kdy si na Tebe bude stěovat ona, jsi jasně ve výhodě. To pak ona bude ta slabí a ji pole mu za ty věčné připomínky do háje, ne Tebe. Není nic horího, ne kdy chlap stále musí řeit rozpory mezi enou a matkou. On se pak spí hádá se enou, ne aby řekl mámě...nemíchej se mezi nás. A od Tebe by se pak spí čekala loajalita...
5. Abys neila stereotypně, ale měla nějaké to eso v rukávu. Například bude-li tvrdnout pravidelně doma celé dny, těko se vyhne tomu, aby k vám nahoru nela. Kdy občas nečekaně popadne kočárek a na půl dne vypadne, značně ji znejistí. Bude mu po straně alovat, es nebyla doma. Mue pak po návratu zahrň pozitivy, která domů přináí, například kdy bude u kamarádky, pochval ho, jak vyřeil on daleko lépe třeba vstup z předsíně, e její mu se s Tvým nemůe rovnat, nebo e si od ní nese fajn recept na něco dobrého, a e mu to o víkendu uvaří. Dej mu najevo, jak ses na něj těila. Mu pak smete řeči matky se stolu, uvidí, e Ti jasně prospívá jít mezi lidi.
Prostě, Ty s ní bude celý den v jednom domě. Je nevýhoda, e jsi na mateřské, ale to nezmění. Kdybyste chodili do práce oba a jezdili domů večer, spí by si zvykla a dreli byste líp zajedno. No, uvidí...!
Není tady
Jé, Misho, já u vím, ta pračka byla na mě!!! No dopadlo to výborně, my jsme si nechali udělat kuchyň na míru a pračka bude zabudovaná v kuchyni, take super.
A co vy a koule, bude?
Není tady
já měla takovou hezkou cedulku na dveře... koda e jsem ji ztratila, mohla se vám hodit:
Není tady
No a pokud bys to nějak nezvládala, cítila v sobě naúpětí, jen ji ráno uvidí, nebo se bála před ní říct, e hodlá něco dělat jinak, tak to by byl počátek toho, co skončí u manela..."vyzkouela jsem vechno, abych s tvou matkou vyla, neumím to, potřebuju pomoct..."
Není tady
Koule bude, ocaď pocaď prostě, nechci se dočkat e mi bude předělávat věci v mojí nepřítomnosti v naem bytě...
Rusty,pračka byla na tebe no,pamatuju na minulou diskuzi:)...
Kalupi: fakt pěkně napsaný, začínám praktikovat...ted mě třeba natvala (je tak moc ochotná vem pomáhat toti), e nám vypraný prádlo chtěla naskládat do komínků do skříně a předtím ho vyehlila, e "kdy to měla" i s tím svým na kupě, tak to vzala ve jedním vrzem.....
To mi přijde jako velkej problém, kdy je fakt "tak hodná" e by za nás dělala i takový věci..jednou mi taky chtěla sundávat cíchy,e je vypere s tema jejich...nemůe říct, sundej si je, já vám je taky vyperu, ne , ona je pujde slíkat sama..tak cjsem ji řekla to byste mě teda hodně natvala:)...a la jsem ji předběhnout...
Toho "alování" přítelovi se musím vyvyrovat..pravda pravda.-.
Není tady
misho88 s tchýní to má tak: pokud nic nepotřebuje, vnucuje se a neví, jak z toho ven...ona je přece tak hodná a myslí to dobře. Má dost síly a času udělat si svoje věci dle svého a nelze, ani bys vysvětlovala, zdůvodňovala, obhajovala.
No a můe přijít situace, kdy fakt potřebuje pomoct, třeba těkej porod, a ukáe se, e synáček je neschopnej a jeho matinka asi hluchá a slepá. A říká si ...kristepane....je tohleto moný, oni tu na mě budou oba civět a nehnou se...?
JE TO MONÝ.
Proto je na nabídky nevyádané spolupráce jediná odpověď, kterou pro ty nechápavé lze opakovat a do samého s odputěním zblbnutíĚKUJU, UDĚLÁM SI TO SAMA, KDYBYCH NĚCO OPRAVDU POTŘEBOVALA, ŘEKNU VÁM.
Není tady
Jo já to tak Kalup dělám, e "kdy budu chtít pomoct tak poádám sama", ale a nedělá nic dřív...tenhle můj názor zná (ale tvrdí e si nemůe pomoct, e kidy nám při bouřce la zavřít okno a vyděla nenaklepanej poltář, e ho prostě naklepat musela ......
Rusty: Jo jsme u nich nahoře teď, pač v těch cihlách a betonový podlaze ted být dole nejde...já tak jednu noc v týdnu spím u naich kdy tam něco potřebuju, jinak nee...jasný prát mi nebude a budem ve svým,pač tam bude moci chodit jen v naí přítomnosti - prostě kvůli provozním věcem nebo jako návtěva..ale ne e mi budem oba v práci a ona nám z dobré vůle pujde dopoledne něco přerovnat!!Prostě se tam nedostane. Druhý mladí v baráku jí klíč taky nedali nebo tak!!
Jo a ty otázky nepokládá...jen třeba ve chvíli kdy dopolko vytahuje flák mega masa a vidí e mi někam mizíme tak se optá zda budem na oběd nebo nebude, jestli s náma má třeba počítat nebo ne..ale to spí vidím z provozních důvodů ne z té čiré zvědavosti.
Kdy jedem na výlet tak přítel jí nemá potřebu říkat kam a proč a na jak dlouho..take to taky neříkám (mojí mamině bych to řekla, ale to je vztah matka-dcera a prostě jsme ubreptané,ona taky ráda cestuje, take tam si to povíme), tady.ne.
Není tady
kalupinka napsal(a):
misho88 s tchýní to má tak: pokud nic nepotřebuje, vnucuje se a neví, jak z toho ven...ona je přece tak hodná a myslí to dobře. Má dost síly a času udělat si svoje věci dle svého a nelze, ani bys vysvětlovala, zdůvodňovala, obhajovala.
No a můe přijít situace, kdy fakt potřebuje pomoct, třeba těkej porod, a ukáe se, e synáček je neschopnej a jeho matinka asi hluchá a slepá. A říká si ...kristepane....je tohleto moný, oni tu na mě budou oba civět a nehnou se...?
JE TO MONÝ.
Proto je na nabídky nevyádané spolupráce jediná odpověď, kterou pro ty nechápavé lze opakovat a do samého s odputěním zblbnutíĚKUJU, UDĚLÁM SI TO SAMA, KDYBYCH NĚCO OPRAVDU POTŘEBOVALA, ŘEKNU VÁM.
Kalupinko, ty mě vdy dostává svou přesností, protoe já v této situaci přesně byla. Normálně mi tchýně kdy nic nepotřebuji vnucuje nesmysly, kdy byla pomoc potřeba, tak stáli a civěli, nakonec mi pomohli mí rodiče...kdy jsem se zhroutila vyčerpáním :-)
Vdy říkám: ne děkuji, kdy budu něco potřebovat, tak vám řeknu (kdy jsem říkala, bylo mi to ale k ničemu). Nyní je situace trochu jiná, protoe dodělávám kolu a odevzdávám právě závěrečnou práci, poádala jsem tchýni o pár dní hlídání - je nadená, protoe nyní je to u snadné, dcera má hezký reim, dobře jí, spí, je pohodová, nezlobí. A zatímco já si v sobě srovnala svůj vztah ke tchýni, tak manel pracuje na tom, aby se zase zhoril - toti okamitě mi předhodil, e bez jeho maminky bych nic nedokázala. To u jen cítím hořkost z toho, jak je to z jeho strany hloupé. V těchto chvílích mám vdy pocit, e to manelství u snad definitivně vzdám. Pardón, e to tu zanáím.
Ke tchýni snad jen - nesmyslné pomoci odmítat, jednat s ní narovinu, kdy se nesmyslně ptá kam jdete a odkud jste přili-i to si jde vyjasnit, říct, e je ti to nepříjemné. Já jsem třeba tchýni řekla, e mi leze dost na nervy kdy stále rozebírá po kom vem z jejich strany je dcera. Řekla jsem to vtipně s historkou o tom, jak můj otec si z toho dělá legraci a líčí jak je dcerka po jeho spolupracovnících a nejvíce po sousedovi. Zasmáli jsme se tomu a mám klid, u nemusím 100x denně poslouchat, e je po "tetě Anče", kterou mimochodem nikdo nikdy neviděl a ani ji nezná.
Není tady
Florio, moná to bude tím, e máme obě trochu povahově společného a ty nae tchýně taky. V podobné situaci jsem /dokončení koly/ byla i já...a mu mi začal předhazovat, e nebýt jeho maminky, kolu jsem nedodělala. On v tu dobu toti taky neměl svoje doděláno. Nejdřív jsem se trápila...ale kdy s tím jednou zase začal...řekla jsem mu klidně:MOHLA JSEM SI BRÁT DÍTĚ S SEBOU DO KOLY JAKO OSTATNÍ HOLKY. TVOJE MATKA MI POMOC VNUCOVALA SAMA A HLÍDALA MÍSTO TEBE. OSTATNÍM HOLKÁM TOTI POMÁHAJÍ MANELÉ. A TY NEJSI DOMA, KDY TĚ POTŘEBUJU.
Věř mi nebo ne...u s tím nezačal. Moje tchýně, dnes u bývalá, to určitě s námi myslela dobře. Moná, e dneska bych se na to koukala s daleko větím nadhledem. Na tu pomoc. Moná, e dneska, kdy jsem sama tchýní, bych se s ní líp domluvila. Ne moná, ale určitě.
Ovem co se týče toho ostatního...tam bych to viděla bledě. Místo let ustupování a trápení nad těmi věčnými zásahy do naich věcí...tam bych, léty poučená....vítězně vedla o několik délek. Sluně, leč nekompromisně a důrazně, bych si tu převahu vychutnala. A troufám si tvrdit, e by to byla ona, kdo by chodil s uslzenýma očima za mým muem a ukřivděně si stěoval, e neví, co má dělat...
A kdo by poslouchal
...já nevím, co proti ní pořád má, vdy ona je tak hodná a vude tě chválí, jak tě má ráda...Já nevím, e spolu neumíte vyjít a vůbec...dej mi s tím u svatej pokoj...!
No.
Není tady
bambi a proč těm děckám neřeknete: Broučku teď zrovna nemám čas, bě hezky za maminkou...
Není tady
Bydlení s tchýní v dvougeneračním domku .... tenhle název mi vyloudil úsměv na rtech .... ... my bydlíme s tchýní v jednogeneračním domku, má svůj pokoj a trvale otevřené dveře, take jsme soustavně pod dohledem ..... zavírá jen tehdy, kdy otevřu okno nebo dveře a jí táhne na "páteř" .... soustavně přidává svoje poznámky : a to já jsem vecky leta dávala na táč drobenku, a vechny leta ona krájela cibuli jinak, a vechny leta ona ..... jetě, e jsem urputně pracující a domů se dostanu a k večeru, kdy ona se prochází "kvůlivá spálení cukru" ..... dám jí večeři a ona pak usne u televize, aby si mohla ráno stěovat, jek " celý noce nespí " ......
Ale ... a nebude ... stejně mi bude chybět..... paradoxně tvoří pro nás jakýsi stmelovací prvek, mana je vděčný, e se vcelku sneseme a e je oni postaráno ..... sama u bydlet nemohla .......... kdyby se jen naučila " soustavně se nevměovat" .... tak by to nemělo chybu.
Není tady
Ahojky vichni:-) tak si tak bloumám po netu a vyhledávám si články o tom, jak vycházet s tchýní a dostala jsem se sem k vám:-) musím přiznat, e snad vechno co jsem tu četla je pravda. Sice s přítelem nejsme svoji a nebydlíme s jeho maminkou, ale jezdíme k ní pomalu kadý víkend. Potřebovala bych poradit...ani nevíte jak moc.
Jsme spolu s přítelem dva roky a nádherně nám to klape. A na jednu věc. Svou budoucí tchýni jsem měla ji od začátku hrozně ráda, vlastně mne ani nenapadlo, e bych neměla, je moc milá a lidé kolem jí mají také moc rádi........a to je právě kámen úrazu. Je ředitelkou ve kole a dosti autoritativní, popř. a despotický typ člověka. Bohuel to co mi teď neuvěřitelně vadí, jsem dřív vůbec nevnímala a kdy ano, tak jsem to jenom spolkla a nechala být, protoe přece nebudu dělat konflikty.............udělala jsem chybu, e jsem se přizpůsobovala příteli, který ve svých 23 letech chce kadý víkend jezdit domů k mamince.
Nejhorí na vem je, e jsem v tom prostě sama, protoe přítel ádný problém nevidí a nechce vidět. Jsem o dva roky starí ne on, ani svojí rodinu nenavtěvuji kadý týden. Vím e mnohé s Vás mají tchýně horí.... ta moje nám organizuje volný čas a kdy si to nenechám líbit, tak je natvaná nebo uraená. Místo "ahoj jak se má" nebo "co si o tom myslí" slyím "vymyslela jsem e uděláte tohle", nebo "podej mi tohle". Bohuel jsem v postavení, e kdy něco řeknu budu za vyvrhele já, jeliko přítelova maminka je vdova (manel zemřel nedávno).......tudí potřebuje pomoc a je na vechno sama. Alespoň to tak zdánlivě vypadá.......a takhle je vychovaný přítel i jeho sestra..Ale poslední dobou jsem si vimla, e maminka spí vem přítomným rozdá práci a jde někam na kafe. Přece si tohle nemůu nechat líbit.....poraďte mi prosím jak to diplomaticky vyřeit s ní i s přítelem, který u o tom nechce ani slyet.........ze začátku vůbec nebylo poznat, e by byl mamičnin mazánek, ale časem si navykl, e přijedeme ke tchýni...on si sedne k televizi a já pomáhám jeho mamince..v podstatě dokud neodpadnu, e bych si udělala čas na sebe ani nemyslim.
No a teď, kdy to chci řeit, kulí oči a nechápe, proč hledám problémy tam, kde nejsou. Vdy maminka je hodná, chudák, vdova a v ádném případě to nemyslí patně, sice je občas necitelná, ale toho si nemám vímat:-)
Poraďte mi prosím u mi z toho ibe:-)
Není tady
Čeká tě ivot plný smutnění, kdy se bude muset pořád jen přizpůsobovat a být ta, která má pochopení. Pokud se tomu nepostaví teď, a bude jeho ena, máma jeho dětí, nejspí tam bude bydlet, protoe Tě k tomu přemluví oba dva...A ona Ti bude říkat, co a jak má dělat s dětmi, bude k vám chodit denně a Ty nebude vědět, jak z toho. Nesmí se stavět mezi matku a syna. Udělala bys velikou chybu, kdyby sis příteli jen stěovala a nutila ho, aby tam nejezdil. Zvol jiný přístup: pochopila jsem, e přes týden jste spolu? Tak a řekne, e o víkednu jede k matce, řekni mu, e Ty prostě nejede. A trvej na tom. A se zeptá, co bude dělat bez něj, řekni, e bude střídavě jezdit pomáhat svým rodičům a střídavě chodit za sportem a kulturou, protoe to přes týden nestihnete. Nech ho tam jezdit samotného. matka do něj bude vrtat a hučet. Nech to dojít tak daleko, a jí bude mít plné zuby. on musí přemýlet, co dělá bez něj. Jistě, je to jeho máma, a jí pomáhá. nevyčítej mu to, neptej se na ní...a se Tě zeptá on...řekni...byla jsem na koncertě, bylo to tam fajn, projela jsem se na kole, navtívila to a to místo...Nevzbuzuj v něm árlivost, buď věcná, klidná, ale neustupuj! Ty tam jezdí, abys byla s ním...ale Ty s ním vpodstatě nejsi! Proto bude lépe, kdy ho nechá jet párkrát samotného. Jinak bude celý ivot pod pantoflem svojí tchýně! Ona potřebuje, synek přicupitá. Ano, je to jeho povinnost. Ale připrav se na to, e bude vdycky a za ní! A to tak dlouho, dokud s tím ON SÁM něco neudělá. On musí chtít. on musí bouchnout do stolu a říct: a přítí tejden sem nepřijedu! Kvůli Tobě mami přijdu o holku, kterou mám rád. Budu jezdit jednou za čtrnáct dní! Nech je, a se porovnají sami dva. A jestli se s tebou kvůli ní rozejde? pro tebe jedině dobře, děvče! Vím, o čem mluvím.
Není tady
Milli, chtěla jsem ti odpovědět, ale kalupinka mě předběhla. Nenapsala bych to tak trefně, jako ona, ale z vlastní, dost trpké zkuenosti, se pod její příspěvek můu podepsat.
BB napsal(a):
Bydlení s tchýní v dvougeneračním domku .... tenhle název mi vyloudil úsměv na rtech .... ... my bydlíme s tchýní v jednogeneračním domku, má svůj pokoj a trvale otevřené dveře, take jsme soustavně pod dohledem ..... zavírá jen tehdy, kdy otevřu okno nebo dveře a jí táhne na "páteř" .... soustavně přidává svoje poznámky : a to já jsem vecky leta dávala na táč drobenku, a vechny leta ona krájela cibuli jinak, a vechny leta ona ..... jetě, e jsem urputně pracující a domů se dostanu a k večeru, kdy ona se prochází "kvůlivá spálení cukru" ..... dám jí večeři a ona pak usne u televize, aby si mohla ráno stěovat, jek " celý noce nespí " ......
Ale ... a nebude ... stejně mi bude chybět..... paradoxně tvoří pro nás jakýsi stmelovací prvek, mana je vděčný, e se vcelku sneseme a e je oni postaráno ..... sama u bydlet nemohla .......... kdyby se jen naučila " soustavně se nevměovat" .... tak by to nemělo chybu.
A mi vyhrkly slzy... Taky jsem tchyni 2x nemusela, její "dobře míněné rady" mě vytáčely atd. Teď u 10 let není a vzpomínáme na ní kolikrát, třeba o 2.vánočních svátcích jsme se tak nějak sely celá iroká rodina ise vagrem, děti bugřily atd.... to u je nenávratně pryč, teď sedíme s manou kolikrát i sami, na chatě si říkáme, kdyby ty nae maminy ily, ty by koukaly, jaký to tu máme, daly bychom kafíčko, děda by se motal kolem udírny....ale bohuel.
Ty pootevřené dveře snad i chápu, asi se cítí někdy v tom zavřeným pokoji sama, chce být členem rodiny, rodinného dění...jako "nemocné dítě" kdy stoná, chce leet v kuchyni, aby vidělo , jak máma vaří nebo tak nějak... Teď po letech, kdy mám děti odrostlé a "hrozí", e si můou přivést ivotního partnera, mnohé chápu, snad jsem poučená, ale jejiko mi pánbů nadělil hubu, asi taky moná něco někdy plácnu
Není tady