Oznámení

27. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec!

21. února : Jak využít skořápky z vlašských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůže i s kašlem

#1 12. 8. 2008 8:13

Blossom
Host

Nekomunikativní syn

Ahoj, chci se zeptat na vaše názory a zkušenosti. Mám 18tiletého syna. Jako dítě býval vstřícný, mazlivý, povídali jsme si o všem... S nástupem puberty asi ve 13 letech se stáhl hodně do sebe, veškerý čas když je doma doma tráví ve svém pokojíčku u počítače, do kuchyně, kde pobývám většinou já, si přijde jen pro jídlo, které si zvyknul odnášet k počítači. Jednou jsem mu to vyčetla a zeptala se, jestli by se tedy nemohl najíst normálně v kuchyni, se mnou. Poslechl, ale vlastně to byla oboustranně trapná chvíle - neměli jsme si o čem povídat...

Já se ho občas snažím rozpovídat, ale podaří se mi to zcela výjimečně, jinak se naše komunikace omezuje jen na nejnutnější provozní věci...
Trápí mě to, i když některé kamarádky mi říkají, že u nich doma je to podobné.
Jinak je on celkem bezproblémový, sice hrozný pohodář a lajdák (a jeho školní prospěch  podle toho vypadá...), nějaké větší starosti s ním nejsou. Má fajn holku už rok, koníčka, u kterého tráví svůj veškerý volný čas, vlastně si možná nemám na co stěžovat...

Ale trápí mě to, že jsem k němu nějak psychicky ztratila cestu, bojím se, jestli se to ještě někdy obnoví, nebo to už navždycky zůstane tak...

#2 12. 8. 2008 11:11

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Re: Nekomunikativní syn

Slyšela jsem, že muž se stává mužem navzdory své matce... Možná se dostal do období, kdy si svoje místo na zemi potřebuje vybojovat sám a musí to udělat bez Tebe... aby se stal mužem a nezůstal i v dospělosti chlapečkem.
Je lepší, když to udělá teď, než za 10, 20 let... Lepší i pro jeho partnerku :-) Aby mu nemusela dělat maminku, ale mohla být skutečně partnerka.
Myslím, že kluk v tomhle věku hodně potřebuje tátu - jako mužský vzor... od mámy se nenaučí být chlapem, to se může naučit jenom od táty. Nebo od jiného mužského vzoru, pokud táta není k dispozici.
Nevím, jestli je to Tvůj případ a v žádném případě se Tě nechci dotknout, ale... někdy si ženy, zejména pokud nemají manžela (jsou např. rozvedené) - ale někdy i když mají manžela - udělají ze syna "partnera"... Je to nezdravá psychická vazba.

Řekla bych, že odtáhnutí syna je přirozený vývoj věci, kdy se osamostatňuje od mámy, aby v budoucnu mohl žít svůj život.

Není tady

#3 12. 8. 2008 11:21

Petruša
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha-východ

vcelku s Martinkou souhlasim...
Neboj, určitě se to změní až bude trošku starší. Taky bude mít jednou rodinu a uvidíš jak budou vztahy hned jiné wink

Není tady

#4 12. 8. 2008 12:46

Blossom
Host

Jo, v tomhle máte  pravdu, mužský  vzor chybí. Jeho táta mu umřel před pár lety (a bohužel pár let před svou smrtí už ani tím správným vzorem nebyl - měl problémy hodně sám se sebou). Děda sice je, ale už starý. A mě se nepodařilo nalézt nového chlapa do rodiny, mí 2 partneři (pochopitelně postupně) mě jen navštěvovali, jen jeden (ten úplně první) s námi půl roku i bydlel, ale já jsem  si pak své soukromí víceméně odbývala a odbývám mimo domov...
Syn si našel vysloveně mužského koníčka, kde má fůru kamarádů, většinou starších, tak snad tam nějaké mužské vzory má.
Blbé je, že nebude mít mužský vzor co se týče partnerských vztahů. Dobu, kdy býval jeho táta príma chlap, si už nemůže pamatovat, v paměti může mít  jen to, jak celou domácnost a všechno táhnu já sama. Trochu se bojím, aby i toto nevzal jako vzor, jako že je normální, že ženská zvládne všechno sama (já bohužel musím, nemám na vybranou).

Myslím, že jsem neměla tendenci dělat si ze syna psychicky náhradu partnera. Ale prostě mi chybí takový ten každodenní kontak s ním, já vlastně nevím, jestli ho něco netrápí, čím žije, nad čím přemýšlí. Tuším, že rád mě má, ale jaksi to nikde není vidět sad
V tom vidím rozdíl s dcerou - ta měla dost bouřlivou pubertu, ale pak jsme se k sobě psychicky vrátily, už v jiné úrovni, už skoro jako 2 dospělé ženské a máme myslím moc hezký vztah.

Bojím se, že se synem to může takhle zůstat vztahově jaksi na bodu mrazu, že se k sobě už psychicky nevrátíme.
Maminky dospívajících synů (nebo už dospělých), prosím, jak to bylo u vás?

#5 12. 8. 2008 23:12

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Také vcelku souhlasím s Martinkou.
Blossom - myslím, že je to nejenom u kluků normální. Já jsem se taky v pubertě stáhla,zavírala za sebou dveře do pokojíku a s rodiči nekomunikovala. A ted je co mám děti je mamka moje nej. kamarádka.
Mám syna 15 let, (k tomu ještě mladšího kluka a holku), manžela, tátu - klukovi tedy mužský vzor rozhodně nechybí - a stejně je věčně někde zašitej a nekomunikuje se mnou - přesně jak píšeš. Odpovědi z něho páčím, přitom to byl takový bezproblémový mazlící kluk.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#6 13. 8. 2008 10:03

Petruša
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha-východ

Blossom sice nemam osobní zkušenost, ale jak jsem napsala, myslim že se to věkem upraví. Už jsemt o několilkrát viděla ve svým okolí. Ono asi pro kluky (samozřejmě i pro holky, ale myslim že u kluků to je markantnější) je v určitým věku máma "zbytečná" a hlavně ženská se kterou se "nedá o ničem mluvit", protože tomu "nerozumí".... Určitě to později bude OK

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí